Öppen Tråd

Vattendroppar på björklöv

Lövsprickningstider! Samt tid för en öppen tråd om klimat och energi.

Trevlig Helg,

önskar redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Gunnar Kjelldahl (C)

    Ja, i år kom ju våren och lövsprickningen tidigt, och vintern var bara några veckor kort hos oss. Detta sammanfaller, utan att dra några självklara sambandsslutsatser, med den globala väderstatistiken som sett en rekordvarm inledning på året.

    Redan 2014 var ju rekordvarmt på kalenderårsbasis, och den senaste 12-månadersperioden t.o.m. mars är ännu varmare. Mycket talar för att vi får ett nytt rekordår 2015 att lägga till den uppåtgående trendkurvan över jordens medeltemperatur globalt.

  2. Janne

    Ja du Gunnar det har uppmätts höga temperaturer i vissa delar av världen men också har det varit rekordkallt och rekordstora mängder av snö i världen. Den väder situation som norra halvklotet befinner sig i nu beror på ”the Blob” ett naturligt fenomen i Stilla Havet som påverkar temperaturen. Och det kommer troligen att fortsätta hela året.

    Om du orkar läsa allt om detta så förstår du:
    http://wattsupwiththat.com/2015/04/21/north-pacific-update-the-blobs-strengthening-suggests-its-not-ready-to-depart/

  3. Peter F

    Men Gunnar. Vill Du att det ska bli kallare ?

    http://wattsupwiththat.com/2010/01/06/winter-kills-excess-deaths-in-the-winter-months/

  4. Göran Andersson

    GöranA

    I nordöstra Skåne skimrar inte de stora björkarna i grönt, de har en vecka på sig annars är våren sen.

  5. Ingemar Säfbom

    Nån som vet vad som hände med” Dr Max” efter att han la ner sin utmärkta blogg Andas Lugnt.

  6. bom

    #2
    ”Om du orkar läsa allt om detta så förstår du”

    Nej Lasse, Gunnar K vill varken läsa på eller förstå! Han vill likt Chicken Little rusa runt i cirkel och skrika ut sin förskräckelse. CL är rädd att himlen skall falla över honom och Gunnar K vill skrika om en enstaka varm vinter lokalt i Norrtälje för att kunna förneka sin lärofader IPCC:s utsaga om den så hotande hiatusen. Det som trillade i huvudet på Chicken Little var visst ett ekollon. I GK:s huvud snurrar bara kolartron på global CAGV. Den måste han till varje pris bevara.

  7. Daniel Wiklund

    Gunnar K har vaknat på rätt sida idag, han är aldrig så glad som när han får meddela den globala uppvärmingens avtryck. Jag har åkt skidor här i Luleå i 60 år och vet hur länge jag kunnat åka, här gick det bra att åka för ett par dagar sen. Har ibland slutat i början på april, ibland i slutet på april, och vid ett tillfälle i början på maj (20 år sen). Vi har fortfarande snö kvar här, inte så mycket visserligen. Jag ser ingen förändring på skidföret under dom 60 år jag åkt, och om så vore så är det inget som bekymrar mig, får väl ägna mig åt annat då.

  8. Sigge

    #1 Gunnar Kjelldahl

    Idag skall jag klippa gräset. Det är andra gången under de c:a 25 år jag bott i kåken som jag klipper gräset i april. Förra gången var förra året då jag klippte gräset i april. Det är inte lika tidigt i år som det var förra året.
    Under 90-talet så var det 15-20 maj som gräset klipptes för första gången.

    När det gäller vintern så har den varit varm, men jag upplever inte den här vintern lika varm som förra vintern. I år har det varit ordentlig is på insjöarna så att man utan risk kunde gå på de i januari och februari. Förr året var det bara is en kort period i månadsskiftet januari/februari och man vågade inte gå ut på isarna. Den varmaste vintern var nog 2007. Då la inte isen alls på många insjöar.

    #2 Janne
    Gällande länken Du hänvisade till:
    Det skrivs väldigt mycket för att försöka bortförklara varför mätningarna visar att klimatet blir varmare.

  9. Helge

    Gunnar, var hämtar du dina fakta ifrån?

    Spännande att satellitmätningar visar att verkligheten går klart under IPCC datormodeller i konfidensintervall 5-95% för i princip samtliga zoner/områden på jorden.

    http://www.remss.com/research/climate

  10. Tyskland som industrination

    Enligt DN demonstrerar facken idag mot den socialdemokatiske näringsministern Sigmar Gabriels förslag att lägga nya skatter på ”smutsig” kraftproduktion: Brunkol

    http://dela.dn.se/xlQJYZo-OPE6a1IBTYUfyGaK0w61F3vOfV7QeMsk-3jen37U5V9WywPo9yPlUeoi2bZ5HJ1BgBURcWPchUCjzA

    Det skulle bara betyda att de kraftverken går i konkurs snabbare. Kapaciteten för reglerkraft minskar och når den nivå, där man måste bygga nytt, för att få tillräcklig effekt då vindstilla råder från Stockholm till Madrid. Det kommer att bli dyrt och avslöja det sanna, mycket höga, värdet av reglerkraft. Och det låga värdet av nyckfull kapacitet, som från vind och sol.

    ”Omvärlden skrattar åt oss när industrinationen Tyskland avskaffar sig själv, först genom att avveckla kärnkraften, sedan kolet. Det är vanvettigt, säger Frank Heinze.

    Han företräder 3 000 kraftverks­anställda i Lausitz och är en av ­talarna vid lördagens demonstration.”

  11. Ingemar Nordin

  12. Slabadang

    Ha ha ha ha !

    Gunnar K tillämpar sina klimatobservationer helt enligt sin guldfiskförmåga. Man får hoppas att Gunnar inte är representativ för den genomsnittliga IQn hos vare sig våra lärare eller politiker för då är det redan grå färg på deras gälar, ett för stort stim i för liten glasburk ger slutscenariot att de vänder buken upp och stanken sprider sig. Att släppa ner fräscha småyngel i samma glasburk är inte att tänka på! Hur förrförra vintern var har guldfiskarna redan glömt! 🙂

  13. Ann LH

    Strunt samma med våren i Norrtälje och högst lokala förståsigpåare.
    Här är en som ser de stora linjerna:
    http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/de-som-driver-manniskor-pa-flykt_4516782.svd
    Läs och fundera! Det är de här skurkarna vars makt Isabella Lövin mfl vill stärka genom våra klimatbistånd samtidigt som vi underkastar oss FNs sk globala governance.

  14. Putte

    Kalle Dussin!!! Och Forna tiders Grosshandlarens med sina
    ”Blomster Kvistar”!

    Mobilmaster utplacerade på ängar bergknallar hustak och trådlösa
    telefoner o.d. utrustning i hemmiljön. Hur påverkar detta klimatet
    på global nivå och i hemmiljön, och vår personliga hälls?

    På Grosshandlarens tid var måttenheterna mera kroppsfixerade
    med bl.a. Tum, Fort, Famn, Tjog, Dussin, O.S.V…

    Forskare av idag hävdar att vi har koll på två DNA strängar i våra
    fysiska kroppar. Det resterande gunk DNA får vi för framtiden
    samla ihop i våra våra fysiska kroppar till DUSSIN (12) DNA!!!

    När detta är KLART kan vi släcka ner stora som små Metalliska
    Master. Då blir det telepatiska kontakter som gäller

  15. pekke

    Sture Å. #10

    Sista styckena i artikeln är häpnadsväckande.
    ” Manfred Stock, forskare på det välrenommerade klimatinstitutet i Potsdam, tror att facket överdriver.

    – Jag kan förstå oron, men facket mobiliserar med rädslan, säger han.

    Stock var tidigare rådgivare åt delstatsregeringen i Brandenburg, ett uppdrag som försvann efter det senaste valet i höstas när regeringen engagerade sig för att behålla jobben i Lausitz till varje pris.

    – Problemet är att politikerna inte vågar säga som det är till väljarna, att brunkolet är på utdöende. Vi har föreslagit en avvecklingsplan fram till 2040 och att man inte öppnar några nya gruvor, säger Manfred Stock ”

    Vad har denne Manfred tänkt sig ersätta kolet med ?
    Vind och sol kan inte ersätta kolet eftersom det finns elbehov hela dygnet, kärnkraften skall de lägga ner och de har inga möjligheter att bygga så mycket vattenkraft.
    Elbehovet i Tyskland precis som i Sverige är störst på förmiddagen innan solelen maxar mitt på dagen.

    http://www.agora-energiewende.org/service/recent-electricity-data/?tx_agoragraphs_agoragraphs%5BinitialGraph%5D=powerGeneration&tx_agoragraphs_agoragraphs%5Bcontroller%5D=Graph

    Manfred Stock:
    https://www.pik-potsdam.de/members/stock

  16. Sigge

    #9 Helge

    Gunnar Kjelldahl menar nog marktemperaturer. Det är inte rätt att jämföra prognoserna för marktemperaturerna med resultat från satellitmätningarna som sker på några kilometers höjd. Temperaturen och temperaturökningarna där är lägre än vid jordytan. Det har heller inte gått tillräckligt lång tid för att dra några slutsatser om temperaturökningarna stämmer överens med de prognoser som gjordes på 90-talet. Gunnar Kjelldahl jämför 12-månadersperioder vilket väl är i kortaste laget och säger väl inte så mycket alls. När IPCC talar om uppvärmningsprognoser så är det decennier. Jämför man perioden 1995-2004 med 2005-2014 så är den senare 0,10 grader varmare än den tidigare enligt NASA/GISS. Satellitmätningarna visar något lägre temperaturökning vilket är naturligt då de mäter uppe i atmosfären där temperaturen ökar mindre.

  17. Mikael W.

    Jag brukar lyssna på en mediakanal på Facebook som heter radio bubbla. Här kommer mina tankar om den bubbla som media skapar och vi människor bebor. De som kan tänka utanför boxen/bubblan kommer troligen förstå vad jag menar. Media styr vår tankevärld, likt reklamen på TV. Vi som lever i denna mediabubbla blir matade med klimat, ekologiskt, Ryssland är fiende, SD är onda osv. Dessa saker pratar folk med varann, likt vandringshistorier som ”Råttan i pizzan”. Efter ett tag ”vet” alla att skogen dör, fett är farligt, män är onda och stress ger magsår. I denna bubbla betraktas du som normal och kan prata med folk. Men om du lämnar bubblan och seglar ut på det okända havet som Columbus gjorde eller Jim Carrey i filmen Truman Show då betraktas du som underlig, galen och farlig. Problemet är att sanningen och verkligheten, den finner du utanför mediabubblan. Magsår visade sig t ex bero på bakterier i magen, skogen dog inte och det var inget problem med klimatet. Dvs för att upptäcka nya saker måste du lämna den stora vägen och gå in i djungeln där få människor gått tidigare. Carpe Diem alla sanningssökare!

  18. Sigge

    #10 Sture Å
    #15 Pekke

    Under 80-talet var det stor kolgruvsnedläggelse i Storbritannien. Energieffektivisering, naturgas och kärnkraft var främsta orsaken till att kolanvändandet minskade på den tiden.

    Det var stora protester bland gruvarbetarna på den tiden också.

  19. Gunbo

    Mikael W #17,

    ”Problemet är att sanningen och verkligheten, den finner du utanför mediabubblan.”

    Jag är inte säker på att det är så enkelt.
    Problemet är att det bildas ”motbubblor” som kan vara lika osanna och overkliga.

  20. pekke

    Sigge #18
    Ja, man ersatte kolet med gas i UK.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_the_United_Kingdom#Fuel_sources

    Det är kol, gas och kärnkraft som producerar den mesta elen i UK.

    http://www.gridwatch.templar.co.uk/

    F.ö. så använder väl hushållen i UK fortfarande mer gas än el i hemmen, hushållselen verkar vara dyrare än gasen per kWh.

    http://www.confusedaboutenergy.co.uk/index.php/domestic-fuels/fuel-prices#.VTtleZNy66Q

  21. Helge

    Sigge #16

    Du väljer tidsintervall som gränsar till körsbärsplockning. Andra tidsintervall kommer att ge andra resultat. Ifrågasätter inte heller att det blivit varmare de senaste 100 åren utan att för de senaste 15 åren följer inte trenden IPCCs datormodeller särskilt väl.

    Satellitmätningar kan ske på olika höjder och är till skillnad från termometermätningar heltäckande av jorden inklusive hav. Helt klart är att du inte kan ta olika mätserier och jämföra med varandra.

    Tar vi marktemperaturserier mätta av termometrar visar de samma tendens som satellitmätningar, dvs de senaste 15-18 åren följer de inte IPCCs datormodeller i konfidensintervallet 5-95% utan trenden ligger strax under. Detta är inget kontroversiellt faktum. Frågan som man ännu inte kunnat förklara är varför, det finns ett flertal hypoteser varav åtminstone en är att modellerna är fel.

    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3052926/Our-climate-models-WRONG-Global-warming-slowed-recent-changes-natural-variability-says-study.html

  22. Putte

    Energi är fri i den gudomliga skapelsen.

    Så energi frågan kommer få en lösning inför
    framtiden i det det stundande MELENIUMET!

  23. PAB

    Hej.
    Jag kommer sen igår inte in på NoTricksZone Det står ispCP-Error 500. Ligger felet i min dator, mac. Övriga länkar fungerar. Om tysk vindkraft så är dessa länkar nyttiga.
    http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/83/13999.pdf

    http://www.thewindpower.net/country_maps_en_2_germany.php

  24. pekke

    Pab, jag kommer heller inte in hos Notrickzone, så felet ligger hos honom.

  25. tty

    Sigge #16

    ”Satellitmätningarna visar något lägre temperaturökning vilket är naturligt då de mäter uppe i atmosfären där temperaturen ökar mindre.”

    Enligt teorierna och klimatmodellerna skall temperaturen öka mera på högre höjd, inte mindre. Googla gärna ”missing hotspot”.

  26. Janne

    #23 PAB,

    Error 500 = Serverfel, har inget att göra med din dator.

  27. Sigge

    #20 Pekke

    Det var tydligen på 90-talet som gasen ersatte en del kol. På 80-talet togs flera nya stora kolkraftverk i drift. De ersatte gamla kolkraftverk med mycket lägre verkningsgrad. Det mesta av Storbritanniens kärnkraftverk togs i drift under 80-talet som också ersatte gamla kolkraftverk med låg verkningsgrad. Det var en del andra energieffektiviseringar också som bidrog till att kolanvändningen minskade. 1984-85 var gruvarbetarstrejken som ville förhindra att kolgruvor lades ned.

  28. Sigge

    #25 Helge

    Desto längre tidsintervall som tas desto säkrare blir resultatet:
    Jämför man följande år:
    1995-2004 med 2005-2014 så är skillnaden 0,10 grader på ett decennium
    1997-2005 med 2006-2014 så blir det 0,05 grader utslaget på ett decennium
    1999-2006 med 2007-2014 så blir det 0,07 grader utslaget på ett decennium
    Hur man än väljer så kommer man inte ifrån att mätningar visar att klimatet blir varmare!

    #25 tty

    Jag sökte på ”missing hotspot” hittade bara en massa bloggar. Inget vetenskapligt.

    Om man jämför UAH:s satellitmätningar med markmätningarna så har det blivit ungefär 0,4 grader varmare sedan 80-talet på marken och 0,3 grader varmare enligt satellitmätningarna.

  29. Sören G

    Jag ställer en fråga. Vad vet man om förändringar i havsbottnens topografi när det gäller vattenståndet i världshaven. Om någon del av havsbotten sjunker sänks havsytan om vatten-volymen är konstant. Och höjs om någon del av havsbottnen höjs.

  30. Håkan Bergman

    Gruvarbetare är ett besvärligt släkte. I det gamla DDR körde man med ånglok ända in i slutet. Det var ett problem, DDR hade ingen egen stenkol, bara brunkol där, så man fick ta stenkolen från Polen. Nu var polska gruvarbetare om möjligt ännu mer obstinata än sina tyska och engelska kollegor, så det slutade med att järnvägen i DDR fick köra oljeeldade ånglok, med olja från Sovjet förstås.

  31. Christopher E

    #28 Sigge

    Det är hårklyverier. Så små uppvärmningar är inte statistiskt signifikanta.

    Men lite lustigt att du tycker det helt centrala i AGW-hypotesen om den större uppvärmningen på högre höjd är ”inget vetenskapligt”. Hur har du lyckats undvika debatten om detta? Höjdpunkter är ju Santer cherry-picking-bluff i IPCC 95 för att påvisa den uppvärmningen, vilket sänktes av Pat Michaels (vilket fick Santer att skriva att han önskade ”beat the crap out of him” i Climategate-breven).

    Det här arbetet motbevisade hotspoten med empiriska data:

    Douglass DH, Christy JR, Pearson BD, Singer SF. A comparison of tropical temperature trends with model predictions. Internatinal Journal of Climatology 2008, 27:1693–1701

    Här försvarade sig teamet:

    Santer, B.D.; Thorne, P.W.; Haimberger, L.; Taylor, K.E.; Wigley, T.M.L.; Lanzante, J.R.; Solomon, S.; Free, M.; Gleckler, P.J.; Jones, P.D.; Karl, T.R.; Klein, S.A.; Mears, C.; Nychka, D.; Schmidt, G.A.; Sherwood, S.C.; Wentz, F.J. Consistency of modelled and observed temperature trends in the tropical troposphere. International Journal of Climatology. 2008, doi:1002/joc.1756

    … givetvis utan uppmätta data utan genom att höja osäkerheten extremt och om jag minns rätt ett ansträngt försök att massera fram högre temperaturer med vindar som proxy.

    Så hotspoten är viktig för AGW-hypotesen. Och det har inte gått något vidare för teamet sedan 2008 heller.

    Och hur ska vi veta att din tolerans för när gräs behöver klippas inte har skärpts med ökande ålder?

  32. Christopher E

    #29 Sören G

    Havsbottnens vertikala rörelse (alltså havens medeldjup) är helt klart en faktor för den absoluta havsnivån.

    Men det rör sig om förändringar på en geologisk tidsskala, och är försumbart om vi talar om snabbare förändringar i nära tid.

    Men med det sagt, är det en mycket större effekt än om så hela Antarktis och Grönland skulle smälta. Bara den får tid på sig.

    Havsnivån är i vår tid geologiskt sett mycket låg.

  33. sibbe

    Fackföreningarna mot socialdemokrater: Idag demonstrerar upp till 15.000 demonstranter från brunkols regioner från tyska delstaterna Brandenburg, Sachsen och Nordrhein-Westfalen i Berlin. Deras ilska är riktad främst mot socialdemokrat Sigmar Gabriel. Som är ekonomiminister som har också hand om energin. Gabriel lär vara på resa så han låtsas inte veta nånting om en demonstration.
    Troligtvis blir det en kompromiss av det hela: Företagen lär få bestämma själv om de skall betala några extra miljöskatter, ifall ekonomin i de äldre brunkolkraftverken är dålig och arbetsplatserna är i fara.
    Kreativ bokföring kring CO2-utsläpp kommer att bli framtidens melodi. Låtsas vara miljösmart är den nya devisen. Paris kommer, är du redo?
    Visst, Kina skall öka CO2 emissioner fram till 2030, till samma nivå som vi per capita:
    och överösas av applåder: duktigt gjort, bra, fantastiskt – våra medier har som vanligt inte sparat på krutet. – Tycker väl också Gunnar, förstås.
    Joe Kaeser: Tyska namnet Josef Käser.
    Han har jobbat upp sig från verkstadsgolvet ( från lärling!) till chefen av Tysklands största företag, Siemens. Hans uttalande om Energiewende tycks falla i god jord till och med hos de annars så Greenpeace lydiga tyska medier: ”Att satsa på solenergin i Tyskland är som att börja odla ananas i Alaska.” Tyskland subventionerar den ”förnybara energin” med 500 miljarder €. Han hoppades att man åtminstone kunde exportera vindkraftverk.
    Åtminstone här på Finlands näst största ö där undertecknad bor så tycks hans förhoppningar uppfyllas. Kimitoöns kommunalfullmäktige beslöt nämligen förra veckan, att åtminstone 17 monstermöllor får byggas (nära mig) fastän en del av dem blir mindre än 750 meter från närmaste bosättning. Nämnas bör att här i Finland så får böndarna en sk. Extra ko på ängen, dvs att man får ett arrende på mellan 2000 – 4000 € per mölla. Plus att ersättningen per Kw/h betalas via EU-landsbygdsstödet. Pikant i detta är att Vasa stads byggnadsnämnd tycker att man inte får bygga villor nära 850 m från närmaste mölla på grund av hälsoskäl… Kimitoöns fullmäktige röstade 17 för byggande 10 emot. Gunnars tankevärld plagieras således hos oss…
    Frågan är förstås: Vad gör man inte för att förhindra klimatförändringen? Bör man riva de hus om de ligger för nära ett vindkraftverk?

  34. pt

    #30 Håkan. Besökte Chemnitz i förra veckan och såg då ett ett ånglok med vagnar som tuffade fram med en präktig rök ur skorstenen. Alltså inte helt passé även om det var någon typ av nostalgitåg.

  35. tty

    Christopher E #31

    ”och om jag minns rätt ett ansträngt försök att massera fram högre temperaturer med vindar som proxy”

    Du minns rätt. Satellitmätningar och radiosondmätningar ger mycket likartade resultat varför ”the Team” beslutade att båda av en ren slump visade exakt lika mycket fel och i stället försökte räkna ut temperaturen baklänges från den vertikala vindskjuvningen som har en (ganska skakig) relation till temperaturgradienten. Det ironiska är att vinduppgifterna kommer från samma radiosonder vars temperaturmätningar man just underkänt.

  36. tty

    Sibbe #33

    ”Kina skall öka CO2 emissioner fram till 2030, till samma nivå som vi per capita”

    Kinas per capita-utsläpp är redan högre än Sveriges (tack vare vår kärnkraftverk och vattenkraftverk).

  37. tty

    ChristopherE #32

    ”Men det rör sig om förändringar på en geologisk tidsskala, och är försumbart om vi talar om snabbare förändringar i nära tid.”

    I stort sett har du rätt, men det finns en relativt snabbverkande effekt som ofta förbises, nämligen ”isostatic downwarping”. Den beror på att när havsnivån stiger under en interglacial ökar vattentrycket på kontinentalsocklarna och kusterna och ”trycker ned” dem så att den skenbara nivåhöjningen blir större än den verkliga.

    Och du har rätt i att på riktigt lång sikt så dominerar de tektoniska effekterna på havsnivån över de glaciala. Om all is på jorden smälter stiger havsnivån ca 75 meter, men under t ex Campanien för ca 80 miljoner år sedan var havsnivån bortåt 200 meter högre än nu. Men då gick också plattektoniken ”för högtryck”, Atlanten höll på att öppna sig, Indien var på väg norrut från Madagaskar medan Australien och Zealandia höll på att separera från Antarktis. Däremot är man numera tveksam till om det ”någonsin” varit helt isfritt i Antarktis inland under någon längre tid. Detta eftersom det förekommer ”abrupta” havsnivåförändringar på tiotals meter som svårligen kan förklaras annat än genom glaciation, även under intervall med ”växthusklimat”.

  38. Sigge

    #31 Christoher E

    Att snacka om hårklyverier så är det mycket som förekommer här. Det är ju inte statiskt signifikant att att uppvärmningen går långsammare de senaste 15-18 åren än vad det gjorde under 80- och 90-talet.

    När det gäller globala uppvärmningen på hög höjd så är det bara på klimatskeptiska sajter som det påstås att klimatforskarna anser att uppvärmningen där borde vara högre.

    Om man bara läser klimatskeptiska sajter så får man en felaktig bild av vad forskarna faktiskt kommit fram till.

  39. sibbe

    36# tty: Kinas per capita-utsläpp är redan högre än Sveriges (tack vare vår kärnkraftverk och vattenkraftverk)
    = Berätta lite noggrannare för oss ”ovetande” ! Berätta framförallt för … ja för vem väl?”

  40. tty

    Sibbe #39

    Jag trodde det var allmänt känt, men jag antar att gammalmedia talar mycket tyst om det. Här är i varje fall statistik från FN:s ”Millenium Development Goals” som väl rimligen inte kan misstänkas för att inte vara politiskt korrekt. Den går visserligen bara till 2010 men redan då låg Kina (6.2 ton) över Sverige (5.6 ton). Idag skulle jag tro att Kina slår Sverige med sådär 50%:

    http://mdgs.un.org/unsd/mdg/SeriesDetail.aspx?srid=751

  41. tty

    Sigge #38

    ”Om man bara läser klimatskeptiska sajter så får man en felaktig bild av vad forskarna faktiskt kommit fram till.”

    Fast det kompenseras av att man får en bättre bild av verkligheten.

  42. Carbomontanus

    Til alle

    her ved Oslofjorden står nå morellene, vill Prunus avium med bulende hvite knopper. Merk datum.
    Normalt i senere år er ca 15-17 mai.

    Det er ekstremt tidlig.

    Så er det noe jeg vil be dere se opp for. Sammenhengen Epler og Gran. Ved frø- år på gran da hele luften er gul av pollen og det ligger 1″ tjukke lag av pollen i vikene, pleier det også å være kron- år på epler. Og her ser det ut til å komme i år 2015, om ikke klimaet eller ”værgudene” eller mine spådommer slår feil.

    Med epler og moreller kan man ikke lite på nye og importerte sorter, men bruk det som er garantert hjemmehørende og gammaldags.
    Også Bjørk er kommet extremt tidlig, hvilket er oppsiktsvekkende, for det er av de aller mest heliotrope vekster som nesten bare følger dagslyset og ikke reagerer mye på varme.

  43. Olaus Petri

    Carbonantus, vad säger du om körsbörsblomningen i Washington DC, som ibland brukar lyftas fram som en bra proxie för den allt snabbare globala uppvärmningen som inte stigit statistiskt signifikant på ca 15 år?

    http://www.epa.gov/climatechange/science/indicators/ecosystems/cherry-blossoms.html

  44. Mikael W.

    https://www.youtube.com/watch?v=w-PI2vCA9ck&feature=youtu.be

  45. Mikael W.

    How Green Were the Nazis?: Nature, Environment, and Nation in the Third Reich (Ecology & History)

    The Nazis created nature preserves, contemplated sustainable forestry, curbed air pollution, and designed the autobahn highway network as a way of bringing Germans closer to nature. How Green Were the Nazis? is the first book to examine the ideology and practice of environmental protection in Nazi Germany.

    Environmentalists and conservationists in Germany welcomed the rise of the Nazi regime with open arms, for the most part, and hoped that it would bring about legal and institutional changes. However, environmentalists soon realized that the rhetorical attention that they received from the regime did not always translate into action. By the late 1930s, nature and the environment became less pressing concerns as Nazi Germany prepared and executed its extensive war.

    Based on prodigious archival research, and written by some of the most important scholars in the field of twentieth-century German history, How Green Were the Nazis? illuminates the ideological overlap between Nazi ideas and conservationist agendas. Moreover, this landmark book underscores that the “green” policies of the Nazis were more than a mere episode or aberration in environmental history.((BLURB))—”The environmental ideas, policies, and consequences of the Nazi regime pose controversial questions that have long begged for authoritative answers. At last, a team of highly qualified scholars has tackled these questions, with dispassionate judgment and deep research. Their assessment will stand for years to come as the fundamental work on the subject—and provides a new angle of vision on 20th-century Europe’s most disruptive force.”—John McNeill, author of Something New Under the Sun: An Environmental History of the Twentieth-Century World—EDITORS—Franz-Josef Brueggemeier is a professor of history at the university of Freiburg, Germany. He has published extensively in the field of environmental history in nineteenth- and twentieth-century Europe.Mark Cioc is a professor of history at the University of California, Santa Cruz, and editor of the journal Environmental History. He is the author of The Rhine: An Eco-Biography, 1815-2000. Thomas Zeller is an assistant professor in the department of history at the University of Maryland, College Park. He is the author of Straße, Bahn, Panorama, translated as Driving Germany.

  46. Slabadang

    Med huvudet på skaft så cachar man hem boendet nu innan raset!

    Journalisterna på Södermalm lär få det svettigt!
    http://www.svd.se/naringsliv/lugnet-fore-stormen-i-lala-landet-sverige_4514552.svd

  47. Sigge

    #46 Slabadang

    I Sverige är de vanligt med stora bostäder som man äger. Ofta med lånade pengar. Frågan som bör ställas är vem man lånar av? Man lånar av sig själv, för det är pensionsfonder som lånar ut det mesta. Det är skillnad idag och på 80-talet då bubblan var finansierad med utländska lån.

  48. pekke

    Slabadang #46
    Japp, man vågade inte införa krav på högre amorteringar inom bolånemarknaden eftersom många då skulle inte klara av betalningen.

    Vad värre är så kostar det för mycket att bygga tusentals nya lägenheter som behövs p.g.a. för höga krav från myndigheter och kommuner angående standard, energi och miljö.

    Svenska statslån ligger under normalen men privatlånen ligger skyhögt över vilket beror på våra bostadslån.

    En kris som förr eller senare kommer att brisera.

  49. pekke

    Sigge #47
    Vad utlöste den här ekonomiska krisen som vi levt i flera år ?

    Bolån i USA som de inte klarade av att betala, skillnaden är att i USA kan bolånaren springa från sina lån, i Sverige kan du inte göra det så om du måste amortera mer än räntan på ditt lån och inte klarar det så blir du bankrutt och hemlös.

    Händer det i Sverige i stor skala så kommer svensk ekonomi gå åt fanders !

  50. Christopher E

    #38 Sigge

    ”Det är ju inte statiskt signifikant att att uppvärmningen går långsammare de senaste 15-18 åren än vad det gjorde under 80- och 90-talet.”

    Det är säkert riktigt. Uppvärmningen då var också tämligen långsam och försumbar och har troligen inte märkts av någon om det inte varit för denna debatt.

    ”När det gäller globala uppvärmningen på hög höjd så är det bara på klimatskeptiska sajter som det påstås att klimatforskarna anser att uppvärmningen där borde vara högre.”

    Det är ju helt fel. Det är vad de omhuldade modellerna visar. Jag visade dig ju artiklar i den vetenskapliga litteraturen som diskuterar just detta. Du visste ju inte ens vad hotspotten handlade om så jag förstår inte hur du kan bedöma detta. Just den effekten med höghöjdsuppvärmningen – främst över tropikerna – vore om den existerade det mest hett eftertraktade fingeravtrycket på AGW.

    ”Om man bara läser klimatskeptiska sajter så får man en felaktig bild av vad forskarna faktiskt kommit fram till.”

    Om du tänker efter lite är kanske inte såååå konstigt att grundläggande felprognoser i AGW-hypotesen framhävs mer av skeptiker än de som finner felen generande.

  51. pekke

    Till Carbomontanus

    Jag antar att du pratar om körsbär !?

    Finns en japansk studie om körsbärblomning eftersom de har dokumenterade data mer än tusen år tillbaka.
    http://repository.osakafu-u.ac.jp/dspace/bitstream/10466/11600/1/2010000033.pdf

    Se sida 28 i den, ser ut som att de hade tidigare blomningar för c:a tusen år sedan och efter det senare blomningar tills nu när blomningarna har börjat tidigare igen.

    Men personligen så anser jag att det går inte att jämföra nyttoväxter i dag med historiska data eftersom vi har vidarförädlat dessa växter så att de passar olika odlingsförhållanden och smaker.

  52. Gunnar Kjelldahl

    Signaturerna ”bom” och ”Slabadang” är inte de första som ur anonymitetens skugga i brist på relevanta argument använder nedsättande omdömen om motdebattörens intellektuella förmåga.

    Jag erbjuder därför dessa debattörer till ett gemensamt övervakat IQ-test enligt Catellskalan, där mitt enda villkor är att resultaten offentliggörs här. Detta skulle ge de aktuella debattörerna möjlighet att bevisa sin suveräna intellektuella överlägsenhet, och kanske det även framledes skulle höja debattnivån en smula? Jag är ju en offentlig person, med ett namn som ingen annan i världen har, så signaturerna hittar mig lätt när de känner sig mogna att anta utmaningen.

    Nu skulle för all del detta röja signaturernas identitet, så jag förväntar mig ingen positiv respons på mitt erbjudande. Däremot kanske de kan kommentera det faktum att vi haft ett år av rekordtemperaturer bakom oss, och som gav upphov till deras utspel om min intelligens?

  53. Slabadang

    Gunnar K !

    Ska vi börja med de lättaste frågorna på IQ-testet ?

    Stämmer påståendet ” Planeten värms upp i allt snabbare takt” med observationer :

    http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_March_2015_v5.png

    Ja nej
    ¤ ¤

    Stämner påståendet att klimatet förändras i allt snabbare takt ?

    http://coaps.fsu.edu/~maue/tropical/global_running_ace.jpg

    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg

    https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2013/03/gisp2-ice-core-temperatures.jpg

    Ja Nej
    ¤ ¤

    Kan man då lita på en person som fäller i de två ovanstående uttalanden?
    Ja Nej
    ¤ ¤

    Hur gick det för dig Gunnar K?

  54. Gunnar Kjelldahl

    #9 Helge
    Jag hämtar i den här inledande kommentaren mina fakta från NASA Giss statistik över temperaturen globalt. Slutsatserna gäller både statistiken över land och hav och den som avser enbart meteorologiska stationer. Statistiken från NOAA, m.fl. andra institut pekar åt samma håll.

    F.ö. så stämmer det ju att en del av de tidiga modeller som IPCC presenterat inte visat sig bli det verkliga utfallet. I alla fall inte ännu, och om man mäter bara atmosfärstemperatur. Om man däremot också väger in det värmeupptag som skett i haven, så är det många forskare som menar att jordens energibalans tvärtom höjts mer än vad IPCC trodde skulle bli fallet.

    Vi ser ändå att vi efter en viss utplaning efter rekordåret vid den kraftiga El Ninon 1998, åter är inne i en trend med nya rekordtemperaturer, trots att det nu råder neutrala ENSO-förhållanden, och att detta sker i ett läge då vi redan får varningssignaler om att glaciärerna smälter och att havsnivåerna stiger accelererande. Det är illavarslande.

    Det behövs inga gamla IPCC-modeller för att ta klimathotet på allvar. Verklighetens utfall är illa nog.

  55. Kenneth Mikaelsson

    Hur kommer det sig att en person som enligt sig själv är riktigt smart inte klarar av att se igenom den stora lögnen CAGW..
    http://notrickszone.com/2015/04/25/no-sign-of-warming-global-sea-ice-well-below-normal-only-4-of-last-36-years-normal-over-last-2-5-years/#sthash.7TGjyNex.dpbs

    Jag har stött på ett par som är medlemmar av Mensa och större stolpskott får man leta efter..

  56. Gunnar Kjelldahl

    #53 ”Slabadang”
    Det jag skrev i den inledande kommentaren var att vi ser rekordtemperaturer i den nuvarande trenden. Detta bemöttes med ifrågasättanden av min intellektuella förmåga, i stället för med relevanta argument. Mitt erbjudande står kvar.

  57. Kenneth Mikaelsson

    Jepp riktigt stolpskott………….

  58. Gunnar Kjelldahl

    #55 Kenneth
    Ha ha, där har vi faktiskt en gemensam hållning. Jag var själv medlem i den klubben för inbördes beundran under en kort period i min gröna ungdom, men gick ur av den anledning Du hänvisar till, samt att föreningen inte då strävade mot de mål man satt upp i sina internationella stadgar. Att ha en hög logisk IQ ger inte per automatik att man är väl utvecklad i alla avseenden.

    ”Den stora lögnen” är en konspirationsteori Kenneth. Ju större och komplexare områden man har att överblicka, desto bättre blir jordmånen för att odla sådana teorier, särskilt när det finns både livsstilsaspekter och stora pengar inblandade.

    Jag bygger mina ställningstaganden på den forskning som fortlöpande presenteras, och den pekar obönhörligt mot att vi har en påtaglig klimatförändring, samt att detta leder till konsekvenser som på sikt kan bli förödande för mänskligheten. Den pekar också mot att samma mänsklighet med största sannolikhet är den som i huvudsak orsakat det hela.

  59. Sigge

    #50 Christopher E

    Nu tycker jag inte att IPCC:s prognoser är så fel. I medeltal 0,15 graders uppvärmning per decennium fram till 2050 var deras prognoser på 90-talet om utsläppsökningen fortsatte att öka i samma takt som tidigare.
    Under 80-talet ökade globala temperaturen med 0,15 grader, under 90-talet med 0,26 grader och under första årtiondet på det här seklet med 0,06 grader. För att se om de har rätt måste vi nog vänta till mitten på 2030-talet.

  60. Kenneth Mikaelsson

    Då undrar jag vars du hållit hus de sista åtta åren om du hänvisar till forskning????
    Min bedömning av vad som fram kommit på forsknings fronten under denna tider har verkligen visat att CAGW är till mesta del ett politiskt problem med ytterst lite koppling till den verkliga världen..

  61. Gunnar Kjelldahl

    #60 Kenneth
    Är kommentaren svar till mig? I så fall vill jag hävda att forskningen under senare år blivit allt tydligare med lägesbeskrivningen. Jag har tidigare hänvisat till forskning vid NASA, University of California, Harvard, m.fl. som visar att glaciärerna smälter, att havsnivåerna stiger, och att förloppen accelererar.

    Sedan har vi ju då de reella mätdata, där alla de stora instituten som håller global temperaturdata visar att temperaturen ökar. Det går inte ens genom att lägga trender från extremåret 1998, att hävda att temperaturökningen upphört. Om vi därtill lägger att forskning på senare år, bl.a. av Erland Källen och hans team vid Reading, visar att världshaven också blivit varmare, särskilt under den period där trenden i atmosfären varit måttligare, så tycker jag att det finns ett mycket starkt forskarstöd även i nutid för IPCC:s bild av vad som händer.

    Dock är en hel del forskare tveksamma till förloppens progression, men det gäller åt båda hållen. Ett flertal av de ledande forskarna (bl.a. Källen) hävdar att det snarare går allt fortare även med den totala värdeökningar på jorden.

  62. Rider

    Apropå gräsklippning så har jag blivit ”Klimatsmart” o köpt en robotgräsklippare.
    Det var dags att pensionera min älskade 30år gamla Klippo med B&S-motor.
    I mitt sökande på nätet efter bästa köp hittade jag en uppgift om att 90% av alla ägare namnger sina klippare. Herregud, så fånigt!
    Hmm, undrar vad jag ska kalla min? Cutty Sark, kanske?

  63. Christopher E

    #59 Sigge

    Det är kanske inte så konstigt att du känner förtröstan med IPCC:s modeller när du inte är riktigt medveten om vad de förutsagt, vilket framgick ovan.

    Här är jämförelsen modell/verklighet just för de högre höjder där de förutsagt större uppvärmning än vid ytan. Osannolika mirakler kan ju kanske inträffa, men jag känner inte jag behöver vänta 20 år till för att inse att något är allvarligt fel i modellerna här:

    https://bobtisdale.files.wordpress.com/2013/12/11-christy-model-data.png

    Här nere vid ytan har det förutsagts accelerande uppvärmning. Vi har sett motsatsen. En ganska fundamental skillnad. Och oavsett om det finns mänsklig påverkan ligger alla förändringar fortfarande inom parametrarna för naturlig historisk variation.

    Gunnar Kjelldahl ovan är inte särskilt ärlig. När han upprepar gång på gång att förra året hade rekordtemperatur ”glömmer” han bekvämt att olika mätserier inte är överens, och att den serie som rekordet lutar på bara kan säga att det bara med 38% sannolikhet var varmast, dvs rekordet är mindre än felmarginalen i datat.

    Jag har förresten här i södra Sverige inte klippt gräsmattan ännu… 😉

  64. Ann lh

    Det finns flera sätt att förvalta sitt pund på.

  65. Peter F

    Vid en genomgång av mina trädgårdsdagböcker sedan 1985 för vädret den 26 april häri Holmsund kan jag bara konstatera att temperaturen varierat mellan minus 7 grader till plus 18 grader, från 60 cm snö till snöfritt och havsisen gått att nyttja för isfiske och ibland har isen vart borta. Årsmedeltemperaturen för Umeå har de senaste åren varierat mellan plus 2-2,5 grader. Just nu visar termometern plus 4 grader och det regnar. Brrrr.

    De där tiondels och hundradels gradena hela världen verkar bråka om, rekordvarmt eller ej. Trams och nonsens. Vad jag iallafall vet är att kompisen än en gång måste förlänga bryggan vid sommarstugan pga landhöjningen.

  66. tty

    ”Det behövs inga gamla IPCC-modeller för att ta klimathotet på allvar. ”

    Är CMIP5 modellerna (som genomgående kraftigt överskattar uppvärmningen) ”gamla”? Vilka är i så fall ”nya”?

    ”Statistiken från NOAA, m.fl. andra institut pekar åt samma håll.”

    Eftersom GISS och NOAA båda använder extremt manipulerade GHCN-data är det ju knappast överraskande.

  67. Daniel Wiklund

    Ja du Gunnar K, denna hemska mänsklighet som orsakar allt elände, verkar svårt att tämja människorna, det är många som har försökt, där är du inte ensam Gunnar K. Du använder ordet obönhörligt, du verkar obönhörligen vara helt immun mot kritik. Inte en helt ovanlig åkomma hos politiker. Det fattas nu bara att människorna (och den globala uppvärmningen) får skulden för vulkanutbrottet i Chile och jordbävningen i Nepal. Här kan vi för att använda dina ord Gunnar K, prata om förödande händelser för mänskligheten, och det pågår just nu i denna stund.

  68. Ingvar

    Den australiska regeringen frågar folket vad som är viktigt när det gäller klimat/CO2

    http://joannenova.com.au/2015/04/last-half-hour-to-add-your-opinion-for-australian-contribution-to-paris-unfccc/

  69. Sigge

    #63 Chrisopher E

    Nu beror det på vilken prognos som menas. IPCC har ett 10-tal olika scenarion, där den lägsta har temperaturökning på 0,1 grader/decennium och den största på 0,5 grader/decennium. Den högsta kan man utesluta för att utsläppen av växthusgaser har inte ökat så snabbt och kommer sannolikt inte att öka så mycket för att förutsättningarna skall stämma för dessa. Jag kollade på IPCC från 1995 och huvudscenario som också har en prognos över CO2-halten som stämmer överens med den vi haft. IPCC från 2001 har en högre prognos i det som skulle kunna kallas huvudscenario och det är på 0,22 grader/decennium. Det scenariot hade en prognos på att CO2-halten i atmosfären skulle öka snabbare än vad den gjort.

    Om du bor i mälardalens lågland så är det snart dags. Det var väl tjockt i går när jag klippte. Jag har några grannar som klippte i mitten av veckan. Bönderna verkar vara färdiga med vårbruket här ikring. Våren är inte lika tidig som förra året. Då hade vi ju nästan sommarvärme i slutet på april.

  70. Björn

    Gunnar Kjelldahl! Glöm inte, att när det är varmt någonstans, så är det kallt någonstans annan stans. Det jämnar ut sig vilket de senaste 18 åren visar. Den globala temperaturen har planat ut. Utplaningen visar att den mottagna energin till jorden har minskat. Den har minskat så mycket att vi kan märka det på jetströmmarnas lägen. Här i Sverige kan det märkas på den polnära jetströmmens förflyttning söderut, vars läge skär av delar landet i en kall och varm del. Det som vi nu vädermässigt upplever, är bara ett av naturens fenomen och har inte ett skvatt med CO2 att göra.

  71. Carbomontanus

    #70 Björn

    Slike framstillinger og begreper er klart overtroiske, forvirrede, eller det handler om aktivt propagandistisk falskneri, noe som du formodes eller forutsettes å kunne tilstå og være klar over.

    For du har samtidig i fysikken å skulle redegjøre for isavsmeltingen og havnivåstigningen, begge to svært endotherme prosesser.

    Man bør ikke slå om seg med at man har oppfunnet perpetuum moboile, ikke engang i den fanatisk religiøse eller politiske propagandaen. For sånt blir av- slørt med en gang.

  72. Björn

    Carbomontanus [71]; Oavsett så kräver jetströmmarnas förändrade lägen en förklaring. De utbildade Rossbyvågorna i den polnära jetsrömmen, som med sina dalar sträcker sig långt söderut, kan bara ha en naturlig förklaring. När solenergin minskar, måste vi fråga oss hur detta påverkar den allmänna cirkulationen i atmosfären. I systemet kan bara infogas ackumulerad energi i haven och den dagligt tillförda från solen. Utflödet hänger samman med inflödet. Minskat inflöde påverkar alltså utflödet på sådant sätt, att cirkulationen rubbas. Detta är en konsekvens som påverkar vädren påtagligt i de norra regionerna i världen. Detta är företeelser som sker och har skett tidigare utan människans påverkan. Om vi inte anpassar oss efter naturens krafter, kan detta få allvarliga konsekvenser för vår livsföring. Naturliga väder och klimatförändringar är vad vi måste anpassa oss till och inte villfarelser om antropogen CO2.

  73. Carbomontanus

    Endring i jetstrømmene i senere år tilskrives vanligvis at arktis er blitt adskillig varmere.

    Ellers bør man ikke ha en progressiv religiøs skjerm (i og med et politisk vedtak ved håndsopprekning bak lukkede dører inni thinktank) foran den naturlige omstendighet at om man isolerer for en varme, så stiger temperaturen.

    Og heller ikke stille med ideologisk eller religiøs skjerm foran det velkjente at luftens klarhet i forhold til dagslys og synlig lys er forskjellig fra dens klarhet i forhold til IR, og det siste er CO2 og H2O og Temperaturavhengig.

    Tar man av seg skjermen eller bøtten eller platen eller potten over nøtten eller knotten så ser man denne mulige naturlige forklaring med en gang, og slipper å trevle og konstruere og værne og markedsføre og forsvare alternativene.

  74. Kenneth Mikaelsson

    Tror att t.o.m NASA har börjat förstå att solar maximum är över..
    hittat på NASAs sida : http://solarphysics.livingreviews.org/Articles/lrsp-2010-6/

  75. Guy

    Sigge #69

    Att använda tidpunkten för gräsklippning som en proxy är väl en aning klent. Har du tänkt på att den ökade koldioxiden kan var skyldig till att din gräsmatta växer bra? Värmen är kanske oskyldig, om nu 0,någonting -grader kan inverka.

  76. Carbomontanus

    #75 Guy

    2 ting er nok mere merkbart enn temperatur, og av større betydning for oss foreløpig, og det er øket CO2 og øket nedbør.

    Vi kan se det som grønske på veggene blant annet.

    Flom og leirfall er noe som øker, men se også opp for at alle trehus vil være mer utsatte for å råtne.

    Det må dreneres bedre og det må bygges mer nøyaktig. Og innskjerpes fra det offentlige at man ikke bygger i ras og flomutsatte områder.

  77. Guy

    Carbomontanus #76

    På vilka grunder får vi mera nederbörd? Översvämningar? Ras?
    Om jag inte är felinformerad betyder mera CO2 att växterna grönskar bättre med samma mängd , eller mindre vatten än tidigare.

  78. Mikael W.

    Lorden reagerar klimatdebatten!

    https://www.youtube.com/watch?v=6USV3qCEgXQ

  79. Carbomontanus

    #77 Guy

    Værstatistikken for Norge viser helt klart en økning av nedbør de siste 100 år forskjellig fra landsdel til landsdel men regn grovt 25% økning. Her på Østlandet øker det endel mer, og det gjelder iallefall inn til Karlstad, antagelig for hele Sørsverige

    Flomskader på veier og jernbane av ekstremt sommerregn, skybrudd, øker klart.

    Det er så markant at det er lagt inn i miljø og kommunaldepartementets prognoser for langtidsplanlegging og er ikke misforstått eller hysterisk. Ikke bedøm dette i henhold til eventuelle rykter og forhold og propaganda fra helt andre strøk i verden.

    Nedbørs- økningen og flomskadene i England som også ligger i antipassaten er likeså berømte og markante og regnes som følgen av øket havtemperatur.

    Høyere temperatur, lengre vekstsesong og høyere fuktighet er alt sammen ting som drar samme vei når det gjelder vekst, men også selvfølgelig microber og forråtnelse og forvitring. Landskapet og terrenget får ganske enkelt en høyere ”Metabolisme” eller ”stoffskifte” og det gjelder for våre tempererte og sub- boreale strøk der det også har vært tradisjonell fare for tørk.

    I tropene kan det være motsatt, på grunn av utvasking. Men stort sett er vann noe man tåler. Det er tørk som er farlig.

    Neste vi skal være klar over er Leirfall, Kvikkleire. Det kommer i lavereliggende strøk ved langvarig utvasking av Marin blåleire og kjennes også fra Canada. Hele Värmland og Bohuslän er utsatt meg bekjent.

    Nok et fenomen men det har ikke vi mye med å gjøre, er opptining av permafrost som hittil har holdt bratt fjell på plass Det kan tradisjonelt forårsake meget store ras og tsunamier i fjorder og sjøer.

    Men summa summarum og stort sett så er Skandinavia et av verdens aller tryggeste steder å bo , som dessuten bare får alle fordelene av global oppvarming. Det jeg her nevnte er tross alt bagateller. Takket være først og fremst at vi er så rike og tynt befolket.

  80. AG

    #61 Har du läst WG1 i senaste IPCC-rapporten än?