Öppen Tråd

öppen tråd isberg

Här är veckans öppna tråd. Fritt fram för samtal om väder, klimat och energi.

Trevlig helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jimmy

  Här är en låt om en stackare som fastnat i ”colder weather” framförd av Zac Brown Band. Med text så ni kan sjunga med.

  http://m.youtube.com/watch?v=9RWnkuCqmNg

 2. tolou

  Climate Custers’ Last Stand…Top German Climate Scientists See No End To “Warming Pause”. Now Concede Oceans A “Major Climate Factor”

  http://notrickszone.com/2014/12/19/climate-custers-last-stand-top-german-scientists-see-no-end-to-warming-pause-now-concede-oceans-a-major-climate-factor/

 3. Sören G

  Vad ska räknas som vit Jul? Är det bara julafton som räknas? Om snön kommer på juldagen eller annandagen har julen inte varit vit då?
  Eller om det är snö på julafton och snön regnar bort på juldagen eller annandagen är Julen fortfarande vit då?

 4. Lasse

  Läser om alla varningar om havsnivåändringar på WUWT. Kommentarerna adderas till en intressant text och gör hela artikeln än mer läsvärd.
  Fastnade för denna om SanJoaquin Valley. En torr plats med omfattande uttag av grundvatten som ger avsänkning av grundvattnet och landet.
  Hela tråden: http://wattsupwiththat.com/2014/12/18/agu14-noaa-establishes-tipping-points-for-sea-level-rise-related-flooding/
  Den intressanta texten: http://pubs.usgs.gov/circ/circ1182/pdf/06SanJoaquinValley.pdf

  Samtidigt i en annan värld får konsulterna jobb med framtida skydd av Göteborg-som drabbas av högvatten då och då -varning idag!
  http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3872829.ece

 5. Jimmy

  # 3 Sören G

  Definition på Vit Jul

  http://en.m.wikipedia.org/wiki/White_Christmas_(weather)

  Själv använder jag Bing Crosby’s version…
  ” just like the ones we used to know”

 6. Johan M

  #3 Sören G

  Har nog inte upplevt en vit jul på trettio år. Goda förutsättningar till trots brukar tanken på en ”vit” jul snabbt förvinna så snart glöggdoften sprider sig i köket 🙂

 7. Christopher E

  #3 Sören

  Definitionen av vit jul är nog flexibel beroende på vad klimatalarmisterna bäst tycker framhäver det inbillade hotet.

 8. Daniel Wiklund

  Såg att Björn Ferry skrivit om bristen på snö på en blogg, och han tycker att det är dags att lyfta blicken. Gissar att det är klimatförändringarna han tänker på. Hans fru Heidi har ju nyss blivit nån slags klimatambassadör för Västerbotten, en av tre. Här i Luleå har vi igår och natten till idag fått 25 cm snö, julen är räddad: ).

 9. Sigge

  Definition för vit jul

  Enligt SMHI är det vit jul om det är mer än 1 cm heltäckande snö juldagens morgon. Under 1900-talet har var det 51 jular som var vita i Stockholm enligt den definitionen.

  Att klimatet blir varmare gör att SMHI räknar med att det blir vanligare med gröna jular i Stockholm, men inte så mycket man skulle kunna tro. För flera av de gröna jularna har varit kalla. Jag hörde för många år sedan att antalet vita jular i seklet beräknades bli 35-40 st i Stockholm

 10. Inhägnaden har lagt upp ännu en video där en len kvinnoröst till snygg grafik upprepar alla de vanliga propagandalarmen, och att ’samhället’ idag måste besluta vilken framtid vi vill ha …

  Jojo …

 11. Slabadang

  Karma igen!

  Årets mörkaste dag infaller i morgon. Namnsdagsbarnet är Thomas.

  Redan på Måndag går vi mot ljusare tider!

 12. Håkan Bergman

  Slabadang #11
  Intressant om oljepriset.
  http://blogs.reuters.com/anatole-kaletsky/2014/12/19/the-reason-oil-could-drop-as-low-as-20-per-barrel/

 13. Slabadang

  Håkan B!

  Tack för länken. ”This competitive logic suggests that marginal costs of U.S. shale oil, generally estimated at $40 to $50, should in the future be a ceiling for global oil prices, not a floor.” Om vi tar bort spekulationen om var produktionspriset för frackad olja kommer att ligga så får vi en slutsats som kommer att hålla för den nya oljemarknaden. Det är frackingens produktionskostnader som kommer att styra olje såväl som gaspriset. LNG kommer parallellt mer direkt styra bensinpriset?

 14. Kenneth Mikaelsson

  #8 Daniel

  Storuman borná är ju lite allmänt lengräddade men det har vi överseende med 🙂

  för de är nå jävlar på att hålla låda…..

 15. Kenneth Mikaelsson

  #8 Daniel

  Storuman borná är ju lite allmänt lengräddade men det har vi överseende med

  för de är nå jä**ar på att hålla låda 😉

 16. ces

  Sverige måste gå före och förbjuda skogsbränder. Nya data visar att ”A global map covering October 1 through November 17 shows elevated carbon dioxide concentrations in the atmosphere above northern Australia, southern Africa and eastern Brazil.
  ”Preliminary analysis shows these signals are largely driven by the seasonal burning of savannas and forests,” said OCO-2 Deputy Project Scientist Annmarie Eldering, of JPL. The team is comparing these measurements with data from other satellites to confirm the connection to biomass burning.
  http://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2014/12/20/nasa-observatory-reveals-high-co2-concentrations-in-southern-hemisphere/

 17. sibbe

  Vit jul, ja även tyskarna längtar efter vit jul. Vad jag vet så är det delvis förknippat med snön i sådana regioner som Ostpreussen, som Hitler spelade bort på 1940-talet. Va banque-spelet, som så många diktator-galningar gärna ägnar sig åt. En del av mina släktingar härstammar från Ostpreussen, flera av min mors kusiner gifte sig efter kriget med flyktingar därifrån. De for vidare till USA och Kanada, så jag har en hel del småkusiner där i området kring de stora sjöarna.
  – De har snö, förresten.
  Jag för min del bodde i min barndom i Taunus i Tyskland. Visst hade vi nån gång på 50-talet lite snö på marken. Antagligen ganska sällan. Minnet är svagt, och kanske obefintligt. Men några gånger hade jag kälken med till skolan, det tror jag starkt på. Min skola låg i grannbyn, och det var en knapp km uppför backen. Man kom snabbt ner från skolan.
  Men jag har en liten bok på min hylla, som en av mina lärare har skrivit, som har jobbat sig genom gamla skrifter. Året 1816 tycks ha varit ett katastrof-år för regionen. Snön kom redan i november 1815, och låg nästan till mitten av maj. Skörden av spannmålen kom igång först i slutet av augusti, och blev dålig. Året därpå 1817 tredubblades spannmålspriset, så att en del av befolkningen dukade under. Det var många tiggare i Frankfurt som bättre folk rynkade näsan åt… I Sverige och i Finland hade man samma problem på 1860-talet…
  Den goda gamla tiden. Finnar, svenskar, tyskar har aldrig haft det så bra som nu-
  Ta vara på det!

 18. Ingemar Nordin

  Sedan några veckor tillbaka så har norska Klimatrealisterne uppgraderat och snofsat till sin hemsida
  http://www.klimarealistene.com/

  Sidan har alltid varit mycket innehållsrik men med det nya utseendet så har läsbarheten ökat markant. Antalet inlägg har också ökat. Jag rekommenderar KUs läsare att ta sig en titt.

 19. PT

  # 18 Ingemar
  Tack för hänvisningen till den norska hemsidan. Vilken härlig ”käftsmäll”. Ord och inga visor.

 20. Ingemar Nordin

  Ny konspirationsteori: Det är Big Oil som sänkt priset på olja för att förhindra en global överenskommelse om att världen skall gå över till förnyelsebar energi. Med lägre oljepriser så klarar sig inte den förnyelsebara energiindustrin i konkurrensen, inte ens med subventioner.
  http://publiccitizen.sonomaportal.com/2014/12/19/oil-price-skeptic/

  Eller, är det som Lars Bern hävdar:

  Bakgrunden är den att de stora traditionella oljeproducenterna med OPEC i centrum lyckats ganska bra med att under flera år rigga oljepriset på en högre nivå än det skulle vara på en marknad med helt fri konkurrens. Detta i sin tur har lockat industrin till betydande investeringar i nya oljekällor som inte skulle vara lönsamma på en mer marknadsstyrd prisnivå för oljan.

  Det mest spektakulära exemplet på nya oljekällor och ett kraftigt ökat utbud är genombrottet i USA för den nya utvinningsteknik som kallas hydralic fracking. Den utvinningstekniken är på väg att helt rita om den geopolitiska kartan för fossil energi. USA som varit starkt importberoende är på väg att kunna återta sin gamla roll som stor exportör av både olja och gas. Saudiarabien och andra stora OPEC-länder har fått se sina marknadsandelar krympa och vill därför inte göra som tidigare, då man minskat sin produktion när priserna sviktat. Nu fortsätter man pumpa, vilket lett till ett överutbud och mer marknadsstyrda priser.

  http://antropocene.se/2014/december/minskar-efterfragan-pa-olja.html

  Jag tror inte på hemliga och overifierade konspirationsteorier, så jag håller en slant på Lars Bern i den här frågan.

 21. Christopher E

  #11 Slabadang

  Lite besserwisseri från mig bara för att jag gillar ämnet. Ursäkta på förhand.

  Årets mörkaste dag (den dag då midvintersolståndet inträffar) är i år för ovanlighetens skull inte 21 utan 22 december i Sverige. Händer inte igen detta århundrade. Så du får vänta till tisdag innan dagen blir längre totalt. Och Thomas klarar sig i år.

  Sedan beror det på vilken del av dagen man menar om man njuta av mer ljus. Den mörkaste eftermiddagen (åtminstone på södra Sveriges latitud) var redan 14 december, solen har börjat gå upp senare redan sedan dess. Men mornarna fortsätter att bli mörkare ändå till 29 december innan det vänder där också. Dessa förskjutningar beror på att vi mäter tiden med medelsoltid och inte soltid där årets dygn är olika långa, så vår klocka vrider sig. Olikheten i dygnshastighet beror i sin tur på jordens varierande hastighet i sin elliptiska bana runt solen och ekliptikans lutning mot ekvatorn och våra tidszoner.

 22. Kenneth Mikaelsson

  Läsvärt:

  http://euanmearns.com/the-laschamp-event-and-earths-wandering-magnetic-field/

 23. Arnold Smarch.

  Jag vill hävda ekonomin i form
  av penningvalutan handlar om energi!

  Här länkar om ett nytt ekologiskt system Global!

  http://nyaekonomiskasystemet.se/om-boken/

  http://nyaekonomiskasystemet.se/wp-content/uploads/2014/09/om_trilogin_svensk_upplasning.mp3

 24. Kenneth Mikaelsson

  Läsvärt:

  http://euanmearns.com/solar-influence-on-glaciation-in-greenland/

 25. Kenneth Mikaelsson

  Läsvärt:

  http://euanmearns.com/the-ice-man-cometh/

 26. Kenneth Mikaelsson

  Zeeman Gaus 1500 förklarad

  https://www.youtube.com/watch?v=AN-sUqIrAZk

 27. Kenneth Mikaelsson

  Sammandrag i lättförstålig form för de mindre bemedlade….

  https://www.youtube.com/watch?v=Cl4Pz1mwBao

 28. pekke

  Det finns många ” tipping points ” i historien, en är när radion förlorade musiken till tv och video-industrin i med MTV:s intåg.

  MTV First Day Of Broadcast 8/1/81 Part 2, del 1 är bara presentation av programledarna.
  https://www.youtube.com/watch?v=ZuWDSnHWQbY

  Men vänta, Roddan som första video !?
  Var inte den första videon Buggles med ” Video killed the radio star ” !?

  Japp, den videon med Buggles var först, men de får inte använda den i ett historiskt dokument på grund av diverse rättigheter !!!

  När diverse rättigheter går före ett historiskt moment i vår historia börjar man undra var våran kulturelit håller hus.

  Men en bra video med Buggles finns på tuben.

  https://www.youtube.com/watch?v=Iwuy4hHO3YQ

  Sedan en Norsk grupp som jag tyckte hade en banbrytande musikvideo när den kom.

  https://www.youtube.com/watch?v=djV11Xbc914

  När rättigheter går före historia då är det dags undra över hur det skall se ut framöver i framtiden ..

 29. Apan

  Är det en gammal nyhet att felix Herngren stämmer in i klimatalanistiska sången med några kortfilmer?http://www.wwf.se/press/aktuellt/1585480-felix-herngren-gr-fyra-kortfilmer-fr-klimatet

 30. Arnold Smarch.

  Här en länk som handlar om energi-medicinsk forskning. f. NewsVoice

  Ki mörkade statistiskt säkerställd forskning på healing – Artikelserie och videoinslag

 31. L

  #29, tack vare WWF fick vi flera nyheter i filmerna, först att dom svenska renarna snart kommer att svälta ihjäl, sen att två tredjedelar av alla isbjörnar har dött ut om 30 år och sist att när havsisen i Arktis smälter, stiger världshaven med en meter! Som tur är hade nästan ingen tittat på filmerna…

 32. Mats G

  Dagens klimathotsnytt från vetenskapsradion. I Argentina(tror jag) skall försök göras på att installera kraftiga pumpar som skapar en vattenstråle 50 m upp i luften för skapa moln. Syftet är av få avkylning på miljön.

  Finns det någon ände på dumheterna?