Öppen Tråd

lucia

Natten går tunga fjät… kring jord som sol’n förlät. Här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energipolitik.

Trevlig helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann L-H

  Bertil Torekull, en gång chefredaktör på svenskan, skriver idag i svenskan under rubrik ”därför bör MP lämna regeringen”. Där beskriver han varför han började stödja MP:
  ”som en viskande slav på tillväxtens triumfvagn. Under inflytande av stronga miljöarbetare som Anders Wijkman och Karl-Henrik Robèrt men också efter noga läsning av Georg Borgström, Rachel Carson och Romklubben hade jag själv lärt mig se miljöfrågan som vår tids öde”.
  Sedan blir det aktuell inrikespolitik, men inte ett ord om utvecklingens och historiens dom över just nämnda Borgström, Carson och Romklubben med dess dröm om Global Governance.
  Det hade varit intressant och värdigt en inflytelserik tyckare.

 2. Daniel Wiklund

  Läser på text-tv att ””klimatförhandlingarna nu på övertid”. Det är verkligen på övertid, lägg ner dessa onödiga förhandlingar. Undrar hur mycket dessa klimatförhandlingar hittills kostat, dom har ju haft minst 20 möten. Och dessutom vore det intressant om dom kunde visa att klimatmötena haft någon inverkan på klimatet.

 3. Lasse

  #1 Ann-läste oxå hans vädjan till MP att lämna socialdemokratiska båset.
  Jag gissar att han har dragit sig tillbaka på landet och studerar stadens problem därifrån.
  Bilköer till arbete i centrum, bilköer till köplador i periferin. Det är lätt att vilja se en förbättrad stadsbildning. Ändå vill allt fler bo i staden-helst på malmarna i Stockholm.
  Där är det dyrt och segregerat. Samt rött/grönt på söder i alla fall. Men det skall det bli demonstration mot i dag-en demonstration för fler invandrare på söder eller?
  SMHI förmådde varna för en storm som blev lindrig. Kanske förmår de upplysa oss om varför det är fler soltimmar i år oxå-en trend som borde vara välkommen-för den som blir upplyst! En trendmässig ändring på 16% värd en notering.
  Testar Danmarks DMI tabell nedan:

  Jfr mellan 1961-1990 och 2001-2010.
  DMI ”61-90 ”01-10 Diff Andel
  Nederbörd [mm] 712 765 53 0,074
  Dagar med nederbörd[d] 121 179 58 0,479
  Dagtemp [C] 10,9 11,9 1 0,092
  Medeltemp [C] 7,7 8,8 1,1 0,143
  Natttemp [C] 4,3 5,5 1,2 0,279
  Soltimmar [h] 1495 1739 244 0,163

 4. Börje S.

  #3 Lasse

  Hmm…svåröverskådlig tabell det där. Kanske kan du använda radbrytning några extra gånger för att få det begripligt.

 5. Kenneth Mikaelsson

  Bra läsning idag..

  http://stevengoddard.wordpress.com/2014/12/13/100-of-us-warming-since-1990-is-due-to-fake-temperatures/

 6. Daniel Wiklund

  Åsa Romson har skrivit ett debattinlägg i Göteborgsposten. Rubriken är ”Klimatförändringarna bryr sig inte om nyval”, undrar om den bryr sig om klimatmöten. Hon skriver bl a att forskare på SMHI nyligen visat att Sverige drabbas hårt av klimatförändringar. Lite problematiskt när Sverige globalt sett har en minimal inverkan på klimatet. Men det gäller ju att hitta orsaker till att vi ska göra ännu kraftfullare insatser, dvs tex mer koldioxidskatter och mer pengar till den gröna klimatfonden. För att inte tala om att ha ännu fler klimatmöten på exotiska platser. Där kan ju då också Green Peace få möjlighet att göra bort sig en gång till.

 7. Lars Cornell

  #6 DW
  Det dokumentet, ’det klimatvetenskapliga kunskapsläget’, är en skam för SMHI med massor av lätt påvisbara felaktigheter. Det är inte byggt på vetenskap utan på politisk alarmism. Se #19 i
  https://www.klimatupplysningen.se/2014/12/12/hockeyklubban-igen-och-igen/

 8. Ann LH

  Åsa Romson lyfter upp Kinas föredömliga ”löfte” om att minska sina utsläpp.
  Vi alla andra måste nu av FN/EU få samma förtroend att i första hand värna om vårt lands bästa och använda de energikällor vi bedömer lämpligast åtminstone 16 år framåt i tiden och därefter stanna upp, utvärdera och ta nya tag.

 9. Lars Cornell

  Rutgers Snow Lab rapporterar nu om den mest utbredda snön sedan 1967.
  http://iceagenow.info/wp-content/uploads/2014/12/Fall-Snow-Cover-2014.png

 10. Peter Stilbs

  Ann #8 – Romson verkar verkligen inte fatta ett jota. Hon kanske borde läsa detta – och speciellt titta på Diagram #2 …

  http://www.gatesnotes.com/Books/Making-the-Modern-World?WT.mc_id=12_12_2014_books2014_fb&WT.tsrc=Facebook

 11. Olav Gjelten

  Som ensamstående mamma som inte klarar egen försörjning skulle jag betacka mig från vänsterledarens obligatoriska mantra om allahanda sympati för denna grupp.
  Det gammalkommunisterna febrilt strävar efter är att nermonteringen av välfärdssamhället skall fortsätta med ökande fart och att alla snabbast möjligt skall få det sämre.

 12. ”kring jord som sol’n förlät”? Förgät, alltså glömde, borde det väl vara? Inte förlät? I Sverige på vintern är det som om sol’n har glömt oss. Vilket är ett av många bra argument mot att satsa på solpaneler i det här landet.

  Förgäta verkar vara ett sorgligt bortglömt alternativ till glömma. Fast å andra sidan borde det också ha handlat om ett misslyckat försök att låna i ett ord från tyskan. Glömma har fornnordiska anor och överlevde attacken.

  Varenda klimatmöte ska tydligen gå in på övertid och sedan ska det förhandlas fram en sista-minuten-överenskommelse på småtimmarna. Deltagarna på klimatmöten anser sig visst vara mest alerta vid tider när de flesta människor sedan länge sover? Kanske konsumerar de även andra uppiggande drycker än kaffe?

  Jag begriper inte hur S, vars medlemmar anser att partiet skapade välfärdsstaten och byggde det moderna Sverige, vill ta ens med tång i MP, som vill ta bort ekonomisk tillväxt, ordna till kronisk elbrist och avskaffa välfärdssamhället?

  Om nu Alliansen spricker efter nyvalet, kan ett par borgerliga partier bilda regering med S så vi slipper MP i regeringen och V som stödparti till den. Fast då är å andra sidan risken stor att det blir som innan Alliansen bildades: S är nästan alltid med i regeringen och andra partier får ”låna” regeringsmakten några år.

  NT:s ledarredaktion konstaterar att MP blockerar energiöverenskommelser. Helt riktigt. Lika lite som miljöpartister ska få vara med i någon pensionsgrupp, ska de få vara med i någon energikommission.

  Politik är märkligt. Inget av de andra partier vill samarbeta i någon fråga med ett parti som avviker när det gäller invandrings- och flyktingpolitik. Men när det gäller partier som avviker när det gäller ekonomi och energipolitik, går det tydligen bra att samarbeta och ge ministerposter.

 13. Lasse

  #4 Börje S
  Ledsen för svår tabell.
  Tyvärr finns ingen bättre för det anses vara ointressant att solen skiner 16% mer nuförtiden.

  Ett förslag till redaktionen. Varför inte öppna ett forum där olika frågor kan diskuteras och nån form av bibliotek med hänvisningar kan sparas. Det är lätt att man snöar in på en fråga och spräcker en intressant diskussion med sina funderingar.
  Ett antal fasta rubriker.

 14. sibbe

  Nu äntligen: Kimitoön i åboländska skärgården skall få sina första 29 vindkraftverk. De över 200 m höga monster-möllor kommer att uppföras nästa år. Kommunfullmäktige röstade med nästan 2/3 majoritet för att de skall få byggas. 26 markägare skall få sina 9000€ årshyra per mölla och kommunen sin del i form av fastighetsskatt. Intäkter från elproduktionen tycks ha varit en bisak, elöverföringsbolaget Caruna vill inte öka distributionsöverföringsnätets kapacitet (bolaget ägs nuförtiden av ett australiskt investmentföretag som man kan anta vara en bulvan till Fortum). Så om det blåser för mycket kommer möllorna att kopplas bort från nätet. Det är tydligen bara ett sätt att komma över pengar från jordbruksstödsystemet från både EU och finska jordbruksministeriet som man annars inte slipper åt. Alltså, fint, förnybar och naturligtvis lönsamt. En extra ko på ängen.
  Som pensionär (f.d. byggentreprenör) så ogillar jag saken, men om jag skulle ha min verksamhet kvar, så vet jag faktiskt inte…
  Inte skulle jag heller tacka nej till en gratisresa till Lima, som ett stort antal journalister fick göra. Till och med en marginell liten tidning som Huvudstadsbladet skickade sin klimatredaktör dit.
  Trots att tunga besparingar genomfördes nyligen i tidningsredaktionen där 1/3 av medarbetarna fick silkessnöret eftersom antalet prenumeranter sjunker i rask takt. Kanske det är så att de konservativa finlandssvenska läsarna inte riktigt gillar den grön-vänstersväng som bladet genomfört under de senaste åren har ledd till den här situationen, kanske dör de gamla läsarna helt enkelt bort eller kanske en kombination av bådadera.
  Alla vet vi att resultatet på mötet i Lima kommer vara att man är eniga om att inte vara eniga, men att man skall låtsas arbeta för att få fram en plan som möjliggör att alla kan skriva på ett avtal i nästa år. Utom USA, utan Kina, utan Indien utan, utan utan…
  Men i alla fall, våra reportrar är där och får sig en ordentlig hjärntvätt som eliminerar eventuella tvivel kring klimatförändringen. På eftersnacket med likasinnade i lobbybaren på sitt fyrstjärniga hotell diskuterar man med en whiskypinne i handen om hur man ”Hide the Decline” gömmer bort fakta när man nu en gång för alla skall bevisa, att visst är året 2014 det varmaste år nånsin. Att man inte i misstag nämner att det är på sin höjd att det är en dryg 100-del °C det är frågan om eller att felmarginalen är en dryg 10-del °C. Vi vet att de skall lyckas med detta, eller hur?
  Trevlig helg önskar Sibbe

 15. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  Här är en annan härlig liten strip om global warming från Trollkarlen från Id: http://www.gocomics.com/wizardofid/2004/01/11
  De må vara ett skämt, men logiken håller ganska bra tycker jag 🙂

 16. Ingemar Nordin

  Lars K #12,

  Jovisst skall det vara ”förgät”. Från Wiki:

  förgäta

  (ålderdomligt) glömma

  Han förgat intet tillfälle, at få yttra för henne sin eld. (Olov von Dalin)
  Hon var förgäten (’glömsk’) av sin plikt.
  Etymologi: Fornsvenska forgæta, danska forgæde, forgætte av medellågtyska vorgeten, av fornsaxiska forgetan; fornhögtyska fargezzan, tyska vergessen, fornengelska forgietan, engelska forget, en sammansättning av for-, svenska för-, uttryckande ’förlust’, och getan (jämför gitta) ’få tag i’ ’uppfatta’; att förgäta något är således att ’förlora uppfattningen’ om något.
  Besläktade ord: förgätmigej, för, gitta

 17. Greger

  #12 Lars Kamél
  Du skriver: ””kring jord som sol’n förlät”? Förgät, alltså glömde, borde det väl vara? Inte förlät? ”
  Det ska vara förlät, kolla med SAOB. ”Förlåta” har en gammal betydelse = ”lämna” eller ”övergiva”. Jämför med tyskans ”verlassen” varifrån ordet är hämtat. Och ”fjät” är ett gammalt ord för ”steg”.
  Det ska alltså vara:
  ”Natten går tunga fjät, runt gård och stuva
  Kring jord som sol´n förgät
  Skuggorna ruva….”

 18. Greger

  Jag gör om det, det blev liksom fel ända i mitt förra inlägg…
  #12 Lars Kamél
  Du skriver: ””kring jord som sol’n förlät”? Förgät, alltså glömde, borde det väl vara? Inte förlät? ”
  Det ska vara förlät, kolla med SAOB. ”Förlåta” har en gammal betydelse = ”lämna” eller ”övergiva”. Jämför med tyskans ”verlassen” varifrån ordet är hämtat. Och ”fjät” är ett gammalt ord för ”steg”.
  Det ska alltså vara:
  ”Natten går tunga fjät, runt gård och stuva
  Kring jord som sol´n förlät
  Skuggorna ruva….”

 19. Sören F

  Övervarade just den köpenhamnska hemspråk-svenskaklassens luciatåg. De skulle inte haft problem med ”förlät” som de genast översätter till danskans ”forlade”. Nu körde de dagisversionen så det blev aldrig aktuellt 🙂

 20. Sören G

  På nyheterna: Dödläge på klimatmötet i Lima.

 21. Gunnar Strandell

  Greger #18

  Gör en logisk koll :
  A: ”kring jord som sol’n förlät”
  B: ”kring jord som sol’n förgät”

  – med fortsättningen: ”skuggorna ruva”.

  Ledtråd:
  Fråga dig om skuggorna ruvar bäst kring den jord solen glömt eller den solen förlåtit. 😉

 22. Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.
  Kring jord som sol’n förgät, skuggorna ruva.
  Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,
  Sankta Lucia, Sankta Lucia.
  http://www.julsånger.se/klassiska/natten-gar-tunga-fjat/

  Solen har förgät oss, dvs glömt bort oss i denna mörkrets tid. Därför ruvar skuggorna och därför kommer Lucia med hopp om ljuset. Snart vänder det och går mot ljusare tider.

  Om jag minns rätt så handlar det egentligen om samma sak både julen och lucia, vintersolståndet. De har med diverse kalendergrepp hamnat där de är nu men i år skulle vi alltså firat både jul och lucia den 22 december.

 23. Greger

  #21 Gunnar Strandell
  Enligt SAOB (Svenska Akademiens OrdBok) står ”ruva” för ”ta stort utrymme”. Det stämmer precis med vår årstid nu: ”Skuggorna ruva”

 24. Håkan Bergman

  Jag har letat efter Svenska Mads alternativa luciatext men hittar den inte. Dock kan jag bidra med samma eminenta blaskas oförglömliga dikt Vanten.

  VANTEN…
  Midvinternattens köld är hård.
  Kärnorna knastra och flamma.
  Allan sover i enslig gård,
  samma gör Allans mamma.
  Månen rullar sitt tysta barn,
  katten hänger i mammas garn,
  snön ligger still på taken.
  Tomten fryser om händerna.

  Står där och fryser vid ladgårdsvägg,
  räknar de ynkliga slantar,
  snor sina händer i lusigt skägg,
  önskar, att han hade vantar.
  Står där och grubblar, men vet ej vad
  vantar kan kosta i närmsta stad.
  Tänker så han skallen kan spräcka :
  Undrar om slantarna räcka ?

  För sin hand genom flottigt hår,
  andas i valkiga näven,
  står och stampar med stela tår,
  ty han fryser om fötterna även.
  Står och huttrar i nordanvind,
  stryker en hårdfrusen klump från sin kind,
  fryser så ända in i märgen
  och verkar förfrusen till färgen.

  Går till kylskåp och skafferi ;
  nallar av alla faten,
  dricker ur flaskan med konjak i,
  ja, god är julematen.
  Skinka och konjak är nog all right,
  men tomten tänker på Fahrenheit,
  som biter i handen och kinden.
  Tomten styr sin kosa mot vinden.

  Går till den vrå där hans grötfat står,
  sätter sig ner att spisa.
  Huttrar och skälver, och tänderna slår
  mot läppar som vindarna isa.
  Blåkalla kinder, svartfrusna tår,
  isbark på ryggen och rimfrost i hår,
  och i stjärnornas frostiga glitter
  Han fryser ihjäl där han sitter.

 25. JMH

  Gunnar #21

  Även månljus ger skuggor…

 26. Sören G

  22# I den gregorianska kalendern inträffar vintersolståndet ungefär den 22:a december. Men enligt den julianska kalendern som gällde tidigare så inträffade vintersolståndet den 13:e december under medeltiden eller 1400-talet om jag räknar rätt.

 27. Pelle L

  Håkan Bergman #24
  Vanten får mig att gråta floder 🙁

  Har ägnat dagen åt att fira svärmors 98-årsdag på hemmet.
  Och nu detta. stackars tomte 🙁

 28. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  #24 Håkan Bergman
  Påminner mig om ett julnummer av Mad där det fanns en faktaruta om hur man jagade gröt under medeltiden.
  Vilket ledde till att jag totade ihop en berättelse om hur apotekaren Gustaf Reinhold Gauffin från Kristianstad begav sig norrut för att jaga gröt, och varför det inte längre finns några troll. Den har väntat i över 30 år på att bli nerskriven, kanske dags att göra det nu, medans jag fortfarande är i livet.

 29. Slabadang

  Karma!

  Herr Sterns rapport har inte en siffra rätt nånstans. Det är nästan som om klimatgudarna hånar och djävlas med han och hans följen till lättlurade hjon till politiker. utöver att haven vägrar att stiga accelererat, uppvärmningen helt uteblivit, kyla snö och isutbredningsrekord, inte en enda storm eller annat oväder behagar visa upp sig för gubbarna med sina klimatistiska kristallkulor och kaffesumpar.

  Nu djävlas dessutom oljan och oljepriset med dessa framtidsdystopister. Olkjan kostar ynka 57$ Brent strax under 62$ och opecföreträdare tror att oljan är på väg ned mot 40$ för att sedan stanna där för lång tid framöver.

  Visst fasen är det fullständigt unikt att göra så många förutsägelser och lyckas med det makabra konstycker att gissa fel PÅ ALLT ! Hur fasen lyckas man?

  Isskulpturena fryser i Köpenhamn banne mig köldrekord på varenda konfa klimatoraklerna bokar in sig på. Jamenar vad är oddsen??? Ensam vinnare på stryktipset måste vara enklare. ”Forskarna säger ” jo säkert sörru … dra åt …… !

 30. Alienna

  Naturskyddsföreningen…

  Nu har dom ändrat sin text om att man är välkommen att diskutera klimatet i deras blogg.
  När man kommer in på deras hemsida, står det nu istället – ”I den här bloggen kan du läsa vad våra klimatexperter säger” … om klimatbloggen.

 31. Thomas P

  Det händer lite nu och då att granskning av artiklar kommer på tal. Här en lista på lustiga kommentarer granskare haft om olika artiklar, från det elaka till det obegripliga:
  http://shitmyreviewerssay.tumblr.com/

 32. Pelle L

  Thomas P #31

  Du som så ofta raljerar över vad andra skriver, om ovetenskapligheten i bloggar osv.:
  Det vore intressant att få se en lista över dina egna prestationer.

  Har du en länk till en lista över publicerade arbeten?
  Du behöver inte vara orolig, jag är absolut inte kompetent att bedöma den vetenskapliga nivån.
  Är mera intresserad av ditt sätt att argumentera och formulera dig.

 33. Mikael W.

  Bör lyssnas på!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=6034567