Eko-vänlig gräsklippning? Tja, jag vet inte, men gräset växer och det behöver klippas med olika metoder. Här är veckans öppna tråd och fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Eko-vänlig gräsklippning? Tja, jag vet inte, men gräset växer och det behöver klippas med olika metoder. Här är veckans öppna tråd och fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
God morgon.
Mindre fågelsång på morgnarna nu, dom är upptagna med sina ungar. Det har dock varit en eländigt kall period för fågelungarna nu i maj..kalluftutbrott har på senare år dödat många fågelungar.
Aftonbladet skrev igår om sin stora förvåning att – svenskarna bokar sommarresor till kaosvärmen vid Medelhavet, som aldrig förr.
Tittar man på det västsvenska julivädret på senare år, så har det varit mycket regn & kyla.
Det är verkligen inte märkligt att folk bokar in sol och värme..Aftonbladets kaosvärme är i allmänhet 30 – 35 grader på sommaren vid Medelhavet och 40 grader vid något industriområde i en storstad eller vid en dalgång i det inre av landet.
Förr, när vi reste oftare med familjen till värmen, tyckte vi 30 grader och strandliv var perfekt..nu när man är äldre softar jag gärna i skuggan när det är över 30 grader – men även det är underbart.
Folket tycks ha genomskådat innebörden av ” kaosvärme” – hoppas dom tänker på det när det blir val och miljardrullningen till ” klimatåtgärder” sjösätts i godhetsknarkande partier – ett ofattbart slöseri och en stor samhällsfara.
Såå, det andra viktiga denna vecka – oljepriset är rejält lågt – och lägre ser det ut att bli om opec och andra öppnar kranarna.
Drill baby, drill säger Trump – om Ryssland får 20 dollar mindre per fatt, när dom säljer till Kina och Indien- så blir det ungefär 700 miljarder sek mindre i inkomster, för dom per år.
Första sommarmånaden står för dörren, snart slutar ungarna skolan – det ser ut att bli ovanligt kallt och regnigt den första veckan – inte särskilt förvånande..Kreta däremot ser ut att få kaosvärme, runt 25 grader…
Kallt i Sverige, fly till gran canaria?
Nää, där ser första veckan i juni ut att bli 20 – 23 grader, normalt för juni är 26… – inget badväder för mig..
Gran canaria – ser inte heller ut att ha någon varmare junitrend i dessa klimatångest tider…men EU vill lägga 10 000 miljarder sek på gröna, klimatföretag – fram till 2030…urk.
Bra, läsvärd ledare i Svenskan idag. Fredrik Johansson recenserar Public service hysteri över att de inte får den summa skattepengar som de vill ha + regeringens impotens vad gäller styrning och uppstyrning av samma företag.
https://www.svd.se/a/2578Ql/public-service-behover-mer-styrning-inte-mindre
ska också gå att läsa gratis genom Pressreader om du har ett bibliotekskort.
V befinner oss i en ovanlig istid som har varat i 34 miljoner år. Det är inte ett normalt klimatläge. Se därför en ökad temperatur som något positivt som kan hjälpa jorden att ta sig ur denna förhatliga kyla. Nuvarande koldioxidnivåerna (drygt 400 ppm) är mycket låga historiskt sett och förknippas just med istid. Skulle CO₂-nivåerna öka kraftigt (vilket är osannolikt eftersom mycket kol redan är bundet i växter och djur) innebär det inte jordens undergång. Tvärtom.
# 4
Om 100 år har FN fastställt att atmosfärens CO2 innehåll ska vara minst 550 ppm så att det finns mat för 9 miljarder människor. Sjunker koncentrationen så klyvs kalk med överbliven el så att av levande organismer infångad CO2 återförs till atmosfären. Behovet av handelsgödsel har sjunkit betydlig. Överbliven el fixar åskväder så att jordarna får kväve.
# 1 o 2
Älskade Magnus
På tal om monstervärme; kolla tidningens vädersida. Bagdad ’alltid’ över 40°. Det bor drygt 8 miljoner i området. Varför har de inte evakuerats. Gott om plats i Norrland.
Eftersom nu sommaren står för dörren – så kan det vara dags att fundera på utvecklingen för Sveriges Maxtemperatur och normalt antal Högsommardagar.
Smh har sammanställt data sedan 1945.
Maxtemperaturen har inte ökat på denna tid, märkligt nog.
Antalet högsommardagar har heller inte ökat.
Men för Stockholm har antalet högsommardagar ökat med 46% mellan dom 2 senaste klimatperioderna.
Så Sverige som helhet kan förvänta sig ungefär samma antal högsommardagar och maxtemperatur som från krigsslutet 1945.
Det är onekligen märkligt hur stabilt sveriges klimat har varit – trots klimatkaos – eller vad Dom kallar det.
Nr 6 Anevs
En sådan evakuering hade inneburit omedelbar livsfara – det är alldelles för kallt – om man inte ger dom välisolerade hus och rejäl uppvärmning.
Människan klara sig inte länge utomhus i temperaturer under 15 grader..
Men Norrland..har väl just nu några extra lägenheter efter northvolts haveri.
EU slösar bort våra pengar/skatter på meningslösa ”klimatåtgärder”:
EU:s Revisionsrätt riktar hård kritik mot ”Återhämtningsfonden”
https://www.ericsoniubbhult.se/ 2025-05-30
EU:s Återhämtningsfond var ett initiativ från EU-kommissionen för att få fart på ”den gröna och digitala omställningen” efter pandemin. Senare har även andra områden tillförts ändamålet med fonden.
Make Efta Great Again, MEFA
Varför inte göra pensionerna prestationsbaserade, ju mer man bränner desto mer får man?
Inte kan jag stava heller, inte ens till förkortningar, MEGA skulle det stå!
Med hopp om en bättre sakligt grundad framtid kommer här lite mer info från Elsa Widding ang. hennes nya parti.
https://youtu.be/gM8RrR-bA_g
Min röst Elsa får, igen.
Heja!
Trevlig helg. /P
S har partikongress.
Magdalenas tal avbröts av aktivister med budskap:
”klimatkrisen dödar-beskatta superrika”
De har fått fram sin agenda på två meningar.
Genom att koppla CO2 till klimatet så är sambandet lättköpt.
Men vill man freda de fattigas hälsa är det knappast så man bör agera.
Börja med elspisar och kylskåp med el från lämplig produktion.
Då kommer välståndet att bre ut sig!
Maken till skenhelighet:
Jeff Bezos’ fiancée sailed into Cannes on a $500 million superyacht to accept a climate-justice award.
# 12 Tack PS för tipset om Elsa’s redovisning av innehållet i sitt parti!
”Sveriges bråkigaste kvinna”, är på gång – igen. Tack för det!
Ser med spänning fram emot vilket lag hon samlat kring sig för att lyfta all dessa angelägna ämnen.
Nu blir det lättare att ta till sig och verkligen njuta av ”Hänryckningens tid”.
Göteborgs kommun skall bygga vallar och dammar med skyddsluckor mot stigande hav.
Kan inte någon skicka över tabeller som visar att Göteborg har en landhöjningen.
Ännu ett vansinnigt miljardprojekt.
Nästa kommun och bolag som kastar sig ner i det gröna slukhålet…
”Företaget Nordbex har inget eget kapital. Under 2023 hade företaget ingen omsättning men en förlust på ca 1,5 miljoner kronor. Ändå tror politikerna att Nordbex skall investera drygt 2 miljarder kronor i Nybro”
https://thoralfsblogg.com/2025/05/31/nytt-gront-fantasiprojekt/
# 8
NorthVolts lokaler och bostäder ska användas till en AI-fabrik som nu kan drivas med skräp-el från möllorna däruppe. El från skräp ska driva de tunga generatorer som balanserar skräp-el. Det finns gott om arbetsamt och idogt folk i Skellefte så det är bara att sätta igång NU!
Projektnamn? kAIser förstås!
foliehatt #3
Bra lästips, ska tillägga att dom här dagliga tidningarna släpps kl. 1100, antagligen för att tidningarna inte ska tappa prenumeranter som vill ha tidningen till morgonkaffet eller resan in till arbetet. Det får man ha förståelse för det är ändå generöst för oss som inte kan eller vill abonnera på allt vi vill läsa.
Har någon läst boken ”Northvolt – en skildring inifrån”, skriven av Miki Lundh? Recenserad i SvD 26 maj. Enigt mitt tycke en något naiv och överslätande bok om recensionen ger en rätt bild av bokens innehåll.
Ett citat ”Samtidigt är det uppenbart att Northvolt och tillverkningen av battericeller var så mycket mer komplicerat än vad någon hade kunnat föreställa sig.”
Att ekonomer, journalister och kulturpersoner inte har koll på ny komplicerad processteknik är ingenting att förvåna sig över. En vd:s viktigaste uppgift är att kunna anställa några kompetenta medarbetare till sin stab. Kanske en del av Northvoltfiaskot var att det inte fanns en enda tillräckligt processtekniskt kunnig person i företaget i ledande ställning. Vi kan väl anta att inget företag hade varit villiga att sälja en produktionslinje med ett ”nycklarna i handen” avtal. Om jag uppfattat det rätt hade Northvolt ”glömt” att vid maskinköp beställa instruktiosmanualer på engelska. Kanske även glömt utbildning för egen personal.
Då Tesla byggde sin första stora anläggning för batteriproduktion i USA var det ett samprojekt med Panasonic. Japanerna kom med spetskompetensen, personer som t ex P Carlsson fick bara se på från sidan när japanerna byggde en fungerande fabrik.
Kanske någon här på forumet kan göra en bättre sammanställning av vad som verkligen händ än Miki Lundh?
Ett liknande fiasko skedde i Finland i slutet av sjuttiotalet då politiker med staten som majoritetsägare i bolaget Valco skulle bygga en TV bildrörsfabrik. Här var det ett japanskt bolag som levererade kritisk utrustning men de tog aldrig på sig ett helhetsansvar och enligt uppgift brydde sig finnarna inte alltid om japanernas goda råd. Ett sannolikt efterspel var att Finlands nya president blev Mauno Koivisto i stället för en annan namnkunnig socialdemokrat.
Jag har hunnit uppleva många olika väder under mina dryga 75 år. Tex att 1971 den 31 maj var det den varmaste majdagen någonsin i Norrland. I Överkalix uppmättes 30,6 grader. Det var annandag pingst. Jag och min blivande fru var på en fem timmars cykeltur I det härliga vädret. Jag minns också en januaridag 1999. Det är det kallaste jag cyklat i. Hade bara 600 meter till jobbet. Det var minus 41 grader. Det gick väldigt tungt. Det varmaste jag upplevt i Sverige var på en friidrottstävling I Västerås i juli 1994. Det var 34 grader varmt på fredag efter middag. Det varmaste jag badat i Sverige var 2002 i Hellasgården, 28 grader i vattnet. I Norrbotten är 24 det varmaste jag badat I. Tex 1980, 1988, 2003, 2018. Vissa somrar har vattentemperaturen inte kommer över 18. Den 27 juli 1997 uppmättes 198 mm regn på ett dygn inte långt från min hemby utanför Piteå. Det är rekord för ett dygn i Sverige. Mitt farfars hus låg bredvid en lite å som blev till en stor flod. Huset säckade ihop och det fick rivas. Min pappa föddes i det huset. I slutet av september 1982 upplevde jag min enda storm i livet hittills. Jag bodde i centrala Luleå då och cyklade från jobbet i motvinden. Det blåste 27 sekundmeter och mer i byarna. Januari och februari 1966 var rekordkalla. Bodde två mil utanför Piteå då. Vi eldade med ved . Men i mars tog den slut. Inte så lätt att få tag på ved då. Har upplevt somrar med högsommarvärme i flera veckor. Den varmaste påsk jag upplevt var 1968. På långfredag (den 18 april) var det 18 grader i skuggan. Har även upplevt torka, somrar utan regn på ett par månader. Och vintrar med mycket snö och vintrar med lite snö. Har varit med om snö på midsommarafton 1977. Osv, vädret kan skifta, inte mycket nytt under solen. Just idag är det 12 grader och regn. 18 grader kallare än 31 maj för 54 år sedan.
# 12 m.fl.
Vi kan ju hoppas att Jan Blomgren hoppar på tåget.
Sakkunnig, talför, erfaren, ….
#11 H.B. Av de tusentals som ställer upp i Mora varje år är det inte heller alla som kan stava. Men de får blåbärsssoppa i alla fall.
#12 PS kanske också har svårt att stava. Borde det inte vara ”Min röst Elsa får, ingen.”
#16 Christer Eriksson
Havsnivå: Data för Göteborg
https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-032
Minus 0,98 mm/år sedan 1890.
Kan du informera några ansvariga poltiker i Göteborg?
laco #23
Att stava rätt är stort, att stava frit e sturre.
Det enda jag gillat med skidåkning är den där känslan man får av att åka i helt ospårad skogsterräng.
#16
Landhöjningen i Göteborg är drygt 3 mm/år:
https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/gps-geodesi-och-swepos/Referenssystem/Landhojning/contentassets/nkg2016lu_lev.jpg
Vill man vara ännu mera noggrann finns det faktiskt inte mindre än 4 GPS-stationer i Göteborgstrakten:
https://www.sonel.org/spip.php?page=gps&idStation=2079&solCentre=ULR
https://www.sonel.org/spip.php?page=gps&idStation=4295&solCentre=ULR
https://www.sonel.org/spip.php?page=gps&idStation=4294&solCentre=ULR
https://www.sonel.org/spip.php?page=gps&idStation=4276&solCentre=ULR
De ger alla mycket likartade resultat, 3,29-3,64 mm/år
Havsnivåhöjningen, mätt på marken (inte från satelliter) är drygt 2 mm/år, så netto bör havsnivån sjunka ca 1 mm/år i Göteborg. Lantmäteriet beräknar havsnivåhöjningen till 2,38 mm/år för perioden 1956-2012. Detta är troligen en mycket exakt siffra eftersom den bygger på jämförelse mellan ett stort antal GPS-stationer och ett stort antal peglar:
https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/gps-geodesi-och-swepos/Referenssystem/Landhojning/contentassets/presentation-av-nkg2016lu.pdf
(på sidan 38)
Ännu en bra ledartext i SvD idag.
https://www.svd.se/a/zAKEE4/bokslut-over-de-galna-woke-aren
Lena Andersson – denna intellektuellt knivskarpa människa – gör bokslut över woke-kulturen. En härskarteknik/kultur som har kommit lite på dekis på senare tid.
Men, intressant nog – byt ut woke mot tron på den Stora Mänskligt Orsakade Klimat-Apokalypsen så praktiseras samma tokiga stamtänkande fortfarande. Det som nu ingen riktigt vill försvara längre när det gäller woke.
Nu är det ju väsentligen mer pengar investerade i klimatindustrin, där väldigt många har sin utkomst kopplade till att narrativet lever vidare. Så var det aldrig med woke.
De som inte prenummererar kan läsa senare via pressreader on line via bibliotekskort.
Ännu ett prorgram på p1 om hur dålig kärnkraft är. Igår handlade om kärnkraftverk och hur sårbara de är i krig. De lyckades även få in hur bra solpaneler är för om en villas solpaneler blir utslagen så kan de andra villorna fungera med sina egna paneler. Som vanligt var det ingen som ställde frågan var de skall få el ifrån på natten och när solen inte skiner.
Skall våra skatter gå till sån här propaganda det är stor skamm lägg ner
Tack Elsa Widding för allt gott Du gör för Sverige! Du får min röst även 2026 och jag kommer att bli medlem i Ditt nya parti så fort detta är möjligt.
Anledningen är att det finns inga andra vettiga alternativ som på riktigt vill förändra och förbättra vårt Fosterland. Alla existerande partier värnar bara om sina egna feta löner…
#26 tty
Du använder dig av de kunskaper som baseras på mätningar.
Planerare har inte samma frihet.
Länsstyrelsen har givit dem denna typ av verktyg:
https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=7265b47495074932b7777b6562fefc41
(Karta med framtida översvämningsområden baserad på SMHIs generösa gissningar)
Vad skall de göra?
De måste ju reagera på faran som institutioner med större kunskap.
SMHI måste få förnyade krafter som klarar av sina uppgifter.
Frikoppla dem från propagandan!
Lite så som Lena Andersson skriver i SVD ledaren. Woke är inte bara befallningar utan en känsla som skapas.
Den som överdriver faran ses som mest seriös!
Jordan Peterson samtalar med Scott Tinker om klimat, energi och framtid här:
An Honest Take on the Looming Energy Crisis
https://youtu.be/_4HCtx84uQY
Peterson samtalar varje vecka med någon framstående person om intressanta och viktiga frågor.
26 maj
Det snöar igen på Balkan – i slutet av maj, med temperaturer långt under säsongens normer. Under helgen var den norra nationalparken Velebit i Kroatien täckt av snö. Det har också fallit kraftigt snö på den bulgariska toppen av Cherni Vrah, och mer är på väg. De sista snöfallen i dessa regioner inträffar vanligtvis i april. Ansamlingar i slutet av maj anses vara mycket sällsynta –
Nästan 30 cm snö föll på Mount Washington under helgen. Enligt observatoriet föll 30 cm på toppen mellan 23 och 25 maj.
Efter förra veckans rekordkyla är det fortfarande mycket kallt i många delar av Australien. En intensiv polar luftmassa råder över sydost, vilket gör att temperaturerna sjunker långt under maj-normen.
Den 25 maj sjönk temperaturen i Concordia, Antarktis, till -79,5 °C klockan 20:36 UTC. Det här är tredje gången den här säsongen som temperaturen har nått en halv grad från -80°C – två gånger i Concordia och en gång i Vostok. Sådana extrema låga temperaturer är sällsynta även med antarktiska mått mätt och understryker den obevekliga kyla som har gripit tag i den östantarktiska platån på senare tid.
27 maj
Köldknäppen i Ukraina i april har nu visat sig vara en stor jordbrukskatastrof. I Mykolaiv-regionen rapporterade vissa jordbrukare att de totala förlorade sina fruktskördar efter att temperaturen sjunkit till -11 °C – långt under genomsnittet på 10 °C. Aprikoser, körsbär och plommon drabbades mest. Olena Piskun, chef för den regionala jordbruksavdelningen: ”Blommorna har misslyckats och frukterna är nästan 100 % skadade.” Även i södra Ukraina uppskattar myndigheterna minskningen av den totala fruktskörden till 30 %. Siffrorna visar att 80 % av päronen, hälften av körsbären, plommonen, persikorna och minst hälften av äppelblommorna har förstörts.
I Turkiet förlorades 80 % av aprikosproduktionen på grund av frost i april. Det förekom även stora förluster av aprikoser och mandlar i Ungern. Dessa köldknäppar är inte isolerade händelser – de är en del av ett större mönster. Och medan MSM talar om det ”varmaste året någonsin”, kämpar bönderna med förödande frost och sena snöfall.
28 maj
En intensiv antarktisk luftmassa har trängt djupt in i Sydamerika, nått 6° sydlig latitud och avancerat så långt som till Amazonas regnskog – en mycket sällsynt händelse i maj. Temperaturerna har sjunkit kraftigt i Argentina, Paraguay, Uruguay, Bolivia och Brasilien. I Maringá i södra Brasilien uppmättes en lägsta temperatur på 6°C den 29 maj, årets lägsta och 10°C under genomsnittet. Längre norrut i Cuiabá, huvudstad i Mato Grosso, utlöste den snabba temperatursänkningen en orange varning.
Den senaste glaciärkollapsen i Schweiz skylls på ”klimatförändringar” – men fakta talar emot det. Glaciologen Mylène Jacquemart vid ETH Zürich förklarar att den verkliga orsaken var stenras. ”Den klippiga sluttningen ovanför glaciären började brytas sönder och rasa ner”, sa hon. ”Under de senaste två veckorna har stenar samlats på glaciären tills den gav vika. Tänk dig en gigantisk hög med stenar på en liten glaciär.” Det finns inga bevis för att uppvärmning eller utsläpp spelade någon roll. Ändå skyndade sig media att koppla saken till klimatförändringarna och ignorerade den tydliga geologiska förklaringen.
Det smälte inte. Det var gravitationen.
utdrag ur köldrapport 21 från EIKE
#16, 26 & 30. Apropå detta med havsnivåskräcken. När ska forskarsamhället vakna upp ur den ”vänstervridna modellbubblan” och återgå till traditionell deskriptiv statistik på uppmätta data samt replikat av gjorda experiment innan enstaka rubrikskapande resultat implementeras för dyra kostnader? Hur mycket får spridandet av skrämselpropaganda kosta vårt land? Hoppas verkligen Elsa Widdings nya parti vågar ta upp kampen mot den korrupta svenska forskarvärlden där klimathetsande (maktfullkomliga och maktspråksbehärskande) vänsterfolk sitter snart sagt på alla betydande poster! Fram för ärlighet, sanning och individuell frihet! För allt är inte relativt och allt är inte hopplöst! Och vi människor har ett ansvar att förvalta Moder Jord.
iah #32
Och gravitationen kan den Schweiziska regeringen inte göra mycket åt, däremot kan den göra nåt åt topografin, spräng och schakta ner Alperna och sälj sprängstenen till Sverige och Danmark så att vi kan bygga Atlanvallen 2.0 mellan Jylland och Bohuslän. Så gör man två flugor på smällen.
#28 Kent a:sson
Villaägarna ska ha batterier för klara dygnsvariationerna i solelen och vätgas för årstidsvariationerna. Har någon råd med denna investering? Vad händer om vätgasanläggningen skadas?
#35 Ivar A. Tänker du inte litet fel nu? De behöver ju inte den där vätgasanläggningen hela tiden. Det räcker ju med att de har den när den behövs och det är ju inte hela tiden. På samma sätt med batterilager.
#28,35,36
problemet som bortses från när man talar om solceller och att de ska kunna driva husen under strömavbrott är att dagens växelriktare behöver få frekvensen från nätet för att fungera, ingen nätspänning ingen ström oavsett hur många paneler du har.
Uffe #37
Och så måste det vara, ingen nätägare tillåter installationer dom inte har örnkoll på, hur ska man annars kunna skicka in en elektriker att felsöka nätet?
Rubriken är: ”Undvik att klimatpolitiken blir dyr för svenska folket”
”Annars väntar böter på flera miljarder kronor. Pengar som i stället borde gå till en rättvis klimatomställning här i Sverige.”
Alltså…antingen ska vi betala för omställning eller böter…lik f*rbannat ska vi betala…utan att det blir dyrt???
https://www.dn.se/insandare/undvik-att-klimatpolitiken-blir-dyr-for-svenska-folket/
Under våren har jag roat mig med att titta på senare års diskussioner mellan forskare och även mellan olika institut, med olika inriktningar inom klimat.
Först tittade jag på diskussionen om havstemperaturutvecklingen och nu senast om solaktivitetens betydelse för temperaturutvecklingen.
Det är mycket intressant att följa diskussionerna från ca 10 – 15 år bakåt.
Men alltså om solens olika aktiviteter, med solfläckar och magnetism osv..
Först har vi Zharkova och forskarna runt, som hävdar betydelsen av solens variation för klimatutvecklingen ( och även faran med att vi kan stå inför en fallande temperatur 2030 – 2053..pga lägre solaktivitet ).
Det blev intressant att läsa reaktionerna från NASA och andra på solvariationens betydelse – dom såg ingen större påverkan på klimatet från solvariationen – men samtidigt konstaterade dom att Lilla Istiden sammanföll med mycket låg solaktivitet – då plötsligt såg dom istället att Lilla Istiden kunde bero på förändrade havsströmmar och vulkanutbrott, snarare än den låga solaktiviteten…rätt kul ändå – att plötsligt kunde den snabbt uppkommna monsterkylan bero på förändrade havsströmnar, vilket dom inte kopplade till solaktiviteten….
Det råder alltid en riktigt rejäl röra kring dessa snabba köldperioder, som drabbat oss flera gånger på bara några hundra år ( men som aldrig verkar kunna inträffa igen..).
Lilla Istiden släppte taget om oss och våra hav för bara 100 år sedan – men är numera helt kvävd gällande dess uppkomst, utveckling och påföljder… DET ÄR INTRESSANT.
Jag noterade dock, att i stort sätt alla forskare och institut var överens – Lilla Istiden existerade och drabbade oss i norr värst – och nedgången man verkade överrens om var ca 1 – 1,5 grader Celsius.
Sååå, när solen återfick sin styrka och nya maximum inträffade i mitten på 1900 – talet – Ja, då kunde det Inte vara drivande för våran värmeuppgång.
DET BLIR VÄLDIGT FÖRVIRRANDE.
Väldigt låg solaktivitet påverkar enligt Zharkova med flera, som nu varnar för nya perioder med låg aktivitet.
Nasa, Noaa, coperncus och andra säger nej – solaktiviteten påverkar minimalt..
Jag måste säga att tittar man på facit från Lilla Istiden och dess påverkan på havtemperaturer och landtemperaturer – så blir det kolossalt märkligt hur Ointressant den är i den moderna klimatforskning – där handlar det om Antropogen Koldioxid PUNKT.
Det är oroväckande, vilken darrig och enögd forskning inom klimat som driver VÅRAN SAMHÄLLSPLANERING idag.
Ju mer man läser dessa diskussioner om solaktivitet och havstemperaturer och liknande …ju mer inser man att hela den godkända klimatvetenskapen ( konsensus ) vilar på en extremt bräcklig grund.
Ofta tänker jag på den enkla sanningen att Lilla Istiden sänkte havstemperaturerna avsevärt – och att det var alldeles nyss, klimatologiskt – ÄNDÅ ÄR DET OM DET VÅLDSAMT UPPVÄRMDA OCH KOKANDE HAVET VI LÄSER…
Det är ytterst märkligt att forskarvärlden acceptera den långa perioden av kyla ( Lilla Istiden ) och menar att vi nu, på kort tid, lyckats värma havet till en farlig/hotande nivå…
DET GÅR INTE ATT FÖRSTÅ DEN LOGIKEN.
Havet – är kallt – menar jag..3,5 grader..vilket utgör en enorm fysikalisk parameter i klimatekvationen.
Vi blundar för att havet är kallt och vi blundar för solaktivitet..och även dess påverkan på temperaturen.
Tittar vi i det närtida klimatfacit så finner vi på bara några hundra år – tätt kommande perioder av monsterköld och låg solaktivitet.
ATT inte detta faktum finns med i den offentliga diskussionen, utan göms undan – är verkligen en källa till oro och sänker trovärdigheten till konsensus och narrativet – kraftigt.
Titta gärna på diskussionerna mellan forskare och institut med olika inriktningar- det är intressant.
#31 mig själv om Jordan Peterson och Scott Tinker
Har nu sett samtalet. Scott Tinker är geolog och har jobbat mycket med fossilt, och beskriver nya källor och sätt att extrahera mer. Det finns tillräckligt för lång tid.
Samtalet handlade också exempelvis om det kloka i att försöka lyfta de fattigare sju miljarderna människor i världen till närmare vår standard. Ekvationen säger att det är rätt på alla punkter, inte minst för miljön, och pålitlig prisvärd energi är den viktigaste förutsättningen. Med mera.
Första halvan av samtalet – om olika energislag och elsystemet – var nog riktat till nya på området, men sedan blev det allt intressantare. Ett tips är att titta på sammanfattningen i början och dom fem sista minuternas konkludering.
En fråga i videon till vänstermänniskor är varför dom så gärna vill att andra delar av världen ska hållas i fattigdom och misär. Bra fråga.
#41 förtydligande
Jag inser att jag kanske framställde Scott Tinker som all-in på fossilt, men han var för alla sorters energi som gör mänskligheten en tjänst. Och energin ska skapas och användas effektivt och på områden där det är lämpligt. Kärnkraft är bästa valet för el.
Magnus Blomgren #40
har du sett någon diskussion om ifall det är bättre eller sämre med ett varmare klimat?
För mig är det centrala att mer koldioxid är bra för växtligheten och därmed för livet på jorden. Kan mer koldioxid också hjälpa till med att värma haven och därmed atmosfären så är det en ”fringe benefit”.
Nr 43 Sten Kaiser
Faktum är att plöjer man brett genom diskussionerna – så verkar nog det vanligaste vara ett slags ” visst kan det ha blivit lite bättre men blir det högre temperatur kan det bli farligt..”
Det är ungefär som med stormarna på Atlanten.
Dom har inte blivit fler trots en högre temperatur…men dom borde
kanske det eftersom mer värme skapar mer energi – men rekorden går tillbaka redan till 1930 – talet med drygt 30 stormar per år.
Då – försöker forskarna säga – att stormarna blivit kraftigare, enligt nya modeller…men tittar man på dom värsta blåsvädren i Atlanten, så var dom lika kraftiga ( energikälla) i början på 1900 – talet som nu..
Fördelarna med ett varmare klimat ( än Lilla Istiden ) är naturligtvis uppenbara – men man får läsa diskussionerna till sista raden om någon forskare motvilligt erkänner detta.
Läser man bara rubriker och korta länkar – så syns INGEN godkänna nyttan.
Det påminner mig om alla gånger jag bemödat mig att läsa, långa, rapporter inom oceanografi – rubriken börjar ofta alarmistiskt ” temperaturerna och ph – värdet påverkas kraftigt av uppvärmningen…” Men så..I sista stycket eller möjligtvis i konklusionerna framgår att mätningarna inte funnit detta än – men modellerna med mer koldioxid visar att så blir det…
Väldigt frustrerande, många gånger, således.
I våran nya rubrik och korta länkvärld framstår hotet som galopperande – om man inte läser hela rapporten!
Men – förmodligen inser dom flesta att lite högre värme är fantastiskt för biomassans utveckling och välmående – och att mänskligheten lever av en välmående biomassa.
Havsnivån var högre förr, alt. har vi haft en rejäl landhöjning senaste ”åren”! Punkt slut!
”Av gamla kartor framgår att den ås där förutvarande Europaväg 6 gick genom byn, är en gammal kustlinje med numera beväxta sandklitter på dess östra sida. Havet gick då troligen upp över de marker som senare blev platsen för Olofsbo by. Öster därom fanns Ramsjön som då kan ha varit en vik av havet.”
https://www.olofsbo.com/historia/
#44 MB. Fick höra från en vän som hade räknat lite på grunddata kopplade till biologiska tillväxtbetingelser. Han hade hittat data för globalstrålningen (W/m2) på SMHI:s öppna datasidor. Fanns data från typ mitten av 90-talet. I ett sydostligt svenskt område hade inkommande fotosyntesdrivande solenergi ökat med ca 12% om jag minns rätt. Koldioxidhalten hade ökat med ca 18% sedan mätningar började på Hawaii. Under samma tid hade lokal medeltemperatur ökat med ca 8%. Tacka sjutton för att skördarna ökar 😉 Det byggs ju upp massor av biomassa av sol och CO2. Varför hörs så få SLU-forskare berätta om denna GODA effekt av ”klimatförändringarna”?
Tack MB, och andra, för kloka inlägg.
Ja, när blir det obegripliga begripligt, inte rätt men begripligt.
Jag landar, efter av att över tid processat samtliga för mig kända beståndsdelar i slutsatsen att det till stora delar som verktyg handlar om kosing / pluring / pengar. Och framför allt då att vi ska låna och vara i skuld. Samt att den skulden skall vara av sådan karaktär att den är intecknad i kommande generationer.
Med andra ord, söndra och härska, makt och kontroll genom att den som är i skuld är inte fri.
Syniskt kan tyckas.
Aktualiserar vi på detta en av de tyngsta av drivkrafter, oavsett vad vi nu tror på eller vill tro, så har historia betydelse. Frågan är om det ska gå upp för folk att det är trosrelaterat det som pågår. Vi här tillhör trotts allt Kristendomen (går och göra långt utlägg men komprimerar). Å sen påverkas vi av 2 religioner till.
Kristendomen slängs framför bussen av den första av de 2 andra samt vi massimporterar folk från den andra av de 2. Detta orkestreras av den 1:a av de 2 andra.
Då blir det obegripliga begripligt, inte rätt men begripligt. /P
#36 Lars C
Hur tänker du? Hur får vi till gång till batterilager och vätgas om de inte finns hela tiden? Solen skiner aldrig på natten i södra Sverige. När det blir natt en gång per dygn behöver du och alla andra batteriet och när vintern kommer behöver du och alla andra vätgasen varje dag. Hur tänker du?
När man ser illustrationen till denna veckas Öppen Tråd, en draghäst i arbete, drabbas man lätt av tanken att bildredaktören är speciesist,men så illa kan det väl inte vara? Den senaste tiden har det i Frankrike rasat en hätsk debatt om draghästar mellan olika gröna falanger. Orsaken är att ett betydande antal mindre kommuner börjat använda hästtransporter vid uppsamlingen av sopor, till skolskjutsar och liknande. Kommunerna ser det som ett sätt att demonstrera hur miljövänliga de är. Nu blev det i stället ett storbråk där gröna antispeciesister ilsket anklagar andra gröna för att vara speciesister och slavdrivare. Att nyttja en draghäst jämställs med slavdriveri.
Samma radikala ekologister / veganer driver en kampanj för att folk ska sluta äta ost. Mest angrips Comté, vilket är en hård gul ost som framställs i Franktike strax väster om Schweiz. Den lämpar sig för lagring och mjölken kommer från rasen montbéliarde:
https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=montb%C3%A9liarde&ia=images&iax=images
Vad som retar ekologisterna är att Comtéost blir allt populärare bland konsumenterna, vilket lett till ökat antal montbéliardekor. Så kan vi ju inte ha det. Därför föreslår nu veganerna att montbéliarderasen utrotas, liksom alla ovanliga nötboskapsraser, för att de för all framtid ska slippa exploateras av människan. Det påminner om debatten om valfångsten förra seklet då många miljöaktivister argumenterade för att utrota alla valar för att de inte skulle kunna jagas.
Journalisten Paul Sugy har skrivit en bok med titeln ”L’Extinction de l’homme: Le projet fou des antispécistes” – Utrotandet av människan: Antispeciesismens vansinniga projekt. Här intervjus han av André Bercoff om boken:
https://www.youtube.com/watch?v=ODiPHNc67kk
Peter Singer skrev 1975 boken Animal Liberation. Sedan dess har Singer och antispeciesisterna blivit allt radikalare och våldsbenägna. Vi ser också en trend där olika miljörörelser, feminister, palestinasupportrar och all sköns extremister organiserar samarbete dem emellan. Det är oroande.
#35
”Vad händer om vätgasanläggningen skadas?”
Då får vi en krater som blir perfekt att anlägga en våtmark i.
#49 Lars Mellbom:
Metankompenserar de för hästarnas fisar?
#Berra 51#
Nej, och inte för kuskarna heller. Och faktiskt, frågan om metanutsläppen (hästarnas) har varit uppe till diskussion.
# 52 L M : Ils sont foux, les ecologistes!
#52 Lars Mellbom:
Blir förvånad av att frågan varit uppe…i Sverige hade jag inte blivit det…
Hästar är, till skillnad från kor, inte idisslare. Hästar kan inte heller rapa så alla gaser måste ut bakvägen. Antagligen till en del bestående av metan men klart mindre än de idisslande kornas.
Lars Mellblom #49
Tack Lars för rapporten om dårar nere på kontinenten.
#49 Lars Mellblom
”Därför föreslår nu veganerna att montbéliarderasen utrotas, liksom alla ovanliga nötboskapsraser, för att de för all framtid ska slippa exploateras av människan. Det påminner om debatten om valfångsten förra seklet då många miljöaktivister argumenterade för att utrota alla valar för att de inte skulle kunna jagas.”
Funderar på om samma tankesätt kan användas mot dessa ekologister, veganer och likställda.
De visar dock att de inte har har alla hästar i stallet vilket då borde göra att deras talan begränsas och att de måste via verifierbarhet och vetenskapligt bevisa sin sak. Inte bara slänga ur sig floskler och hot mot de som har en annan åsikt.
Ekologismen, liksom alla dess avläggare typ klimathotet, är i grunden en anti-humanitär ideologi. Problemet är människan som art. Hon är en invasiv art på jorden Och bör helt enkelt utrotas.
Lars Mellblom
Dina franska klimat-wokister uppvisar en närmast exponentiell hybris i ”hållbarhets”-tänkande. Rättfärdigheten vet inga gränser. Grupptänkandet förstärks vartefter vilket samtidigt i motsvarande mån förminskar den interna kritiken. Ett paradigm etableras där logik och rationalitet får nya betydelser i klimatets namn. Ingen vågar till slut sätta ner foten eftersom det som mer och mer liknar regelrätt propaganda anspelar hårt på känslor där avvikande uttryck snabbt mästras av grindvakter. Alltså självcensur! Och t.o.m skam. ”Knapptryckarna” finns numera överallt.
Författaren Lena Andersson har även kritiserat Klimatalarmisterna.
Sten Kaijser #43
Tim Palmer är en 70-åring som ägnat sitt yrkesliv åt matematik och datormodellering.
I sin bok ”The primacy of doubt” skriver han att han tagit till sig en beskrivning av journalisten Mark Lynas. Vid tillräckligt hög temperatur och luftfuktighet slutar människans avkylning genom svettning att fungera. Det händer när en termometer inlindad i en våt handduk visar 35 grader C. Det nåddes nästan 2015 i Bandar Mahsahr, Iran.
Vid 4 graders global uppvärmning kommer det att drabba stora områden i Mellanöstern, och södra Asien som alltså blir omöjliga att bo i.
Tim Palmers bok i övrigt handlar om osäkerheten vid simulering av väder och klimat men hur den kan kringgås genom att göra många simuleringar med olika modeller och olika ingångsvärden för att få fram sannolikheter för olika utfall.
Han jämför med Monte Carlo-metoder i ekonomin.
För mig känns det inte betryggande när en modellerare går till jobbet med en skräckvision i huvudet.
#58 Ingemar Nordin
Då glömmer ekologisterna att Homo Sapiens har funnits länge på jorden. Innan dess flera andra Homo Xxxx. Är då alla andra arter som funnits ungefär lika länge också invasiva arter? Alla arter som upptäckts relativt nyligen har vi ingen aning hur länge de har funnits på jorden. Kanske bäst att utrota dem också, för säkerhets skull?
Sten Kaijser #43
Tim Palmer är en 70-årig matematiker och modellerare som ägnat sig åt klimatet och 2022 skrivit en bok om det: ”The Primacy of doubt”.
Han har tagit intryck av vad journalisten Mark Lynas skrivit:
Vid hög luftfuktighet och hög temperatur slutar människans avkylning genom svettning att fungera. Det nås när en termometer i en våt handduk visar 35 grader C.
Detta nåddes nästan i Bandar Mahshahr, Iran 2015.
Vid fyra grader ökad global medeltemperatur kommer stora områden i Mellanöstern och södra Asien att drabbas och bli omöjliga att bo i.
Boken handlar annars om svårigheten med att modellera ett kaotiskt system och hur man kringgår det genom att göra ensembler av modeller och körningar med olika ingångsvärden för att få fram sannolikheten för olika utfall.
För mig känns det besvärande att en modellerare går till jobbet med en skräckvision i huvudet.
#60
Det är nog riktigt 35 grader och 100% relativ fuktighet är definitivt farligt. Lyckligtvis lär det aldrig inträffa, framför allt därför att energiinnehållet i så fuktig luft är så högt att det knappast kan uppnås. Det är därför de riktigt höga temperaturerna undantagslöst uppnås i ökenområden där luftfuktigheten är låg. Dessutom blir konvektionen extremt kraftig och konvektiv molnighet skärmar av solen. Det är därför Singapore precis på ekvatorn har lägre temperaturrekord (37 grader) än Sverige (38 grader).
Det är därför det ytterst sällan on någonsin blir så varmt som 35 grader i t ex Amazonas regnskog. Fast typ 32-33 grader med relativ fuktighet över 90% är vanligt där. Vilket f ö är betydligt jobbigare än t ex 42 grader i Kalahariöknen. Söder om Amazonas i Chaco (längre från Ekvatorn) där det är torrare och savann blir det däremot regelmässigt över 40 grader under sydsommaren.
Men hur var det med Bandar Mahshahr då? För att förstå det måste man känna till de lokala förhållanden. Bandar Mahshahr ligger i Khuzistan som tillsammans med närliggande delar av södra Irak nog är världens hetaste område, med regelmässigt över 50 grader sommartid. Dessutom tillkommer två saker. Staden ligger, trots att det är ett ökenområde, faktiskt i kanten av ett stort mycket grunt träsk som sträcker sig från staden till Persiska Vikens kust ca 40 km bort. Detta innebär att den fuktiga sjöbrisen från viken, (som håller ca 32 grader sommartid) passerar över ett grunt vattenområde med troligen ännu högre vattentemperatur innan den når staden. Plus UHI.
https://www.google.com/maps/place/Bandar-e+Mahshahr,+Khuzestan,+Iran/@30.3035943,48.79057,99996m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x3fc657846457dda1:0xd205008c5995e713!8m2!3d30.5549969!4d49.187884!16zL20vMDYwX2J5?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUyOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
#62
”Boken handlar annars om svårigheten med att modellera ett kaotiskt system och hur man kringgår det genom att göra ensembler av modeller och körningar med olika ingångsvärden för att få fram sannolikheten för olika utfall.”
Man TROR att man kringgår det. Jag har viss erfarenhet av att modellera komplexa system, visserligen inte kaotiska i matematisk mening, och min erfarenhet är att även i detta enklare fall är det meningslöst att försöka komma någon vart med mer än tre parametriserade variabler. Antalet tänkbara utfall ökar lavinartat. Möjligen kan det gå om variablerna är ”snälla” och varierar litet över de aktuella värdena. Vilket definitivt inte gäller för klimat.
tty #64 och andra intresserade.
Här är en video där Tim Palmer berättar om sitt arbete:
https://www.youtube.com/watch?v=RkiEV47KPX4
Söker man på ”ensemble modelling of chaos” får man gott om träffar på vetenskapliga arbeten.
Man bör dock komma ihåg att resultatet aldrig är någon prognos för verkligheten. Man kan bara uttala sig om sannolikheten för olika modellutfall, t.ex:
”Genom attributionsstudier undersöker forskare om och i så fall hur mycket den globala uppvärmningen ökat sannolikheten för att specifika väderhändelser inträffat.”
Inte nog med att vi ska ha ett klimatpolitiskt råd i Sverige…nu har eu ett ”vetenskapligt” klimatråd
Hur ska vi nu kunna gå före?
ESABCC (European Scientific Advisory Board on Climate Change)
https://www.dn.se/varlden/vetenskapligt-rad-sagar-sveriges-position-valdigt-riskabelt/
#65 Gunnar Strandell
På ett ställe i videon visar Tim hur sannolikheten för olika utfall påverkas av en extern ”forcing”. De är när han lutar plattan med magneter under den långa pendeln. Intuitivt förståbart tycker jag. Tillämpat på klimatet kan plattans vinkel vara den totala forcingen från alla växthusaserna.
Det finns dock några problem. Antag att plattan är elastisk och att nångot annat fenomen drar i den så att den blir längre i någon ledd, men ligger kvar i samma plan. Känner man inte till att fenomenet existerar kan man inte ta hänsyn till det och då blir sannolikhetsfördelningen man räknat ut fel på ett helt oförutsebart sätt. Sen kanske pendelns längd varierar med tiden. Modellen passar utmärkt till att beskriva effekten av det okända. Den okända effekten av sådant man inte vet….
I klimatforskningen är all forcing av samma typ. Det är en störning i energibalansen och (enligt IPCC) medför den av störningen ändrade temperaturen återkopplingseffekter som är lika för alla typer av forcings. Detta ansätter man därför att återkopplingsmekanismerna huvudsakligen beror av temperaturförändringen.
Att temperaturändringens fördelning över jorden är lika för alla forcings verkar inte så troligt i mina ögon. CO2 ändrar strålningsbalansen i övre troposfären. Lika över nästan hela jorden, undantag Antarktis. Reducerat albedo på grund av en grönare värld eller på grund av minskad havsis är inte globala fenomen. Visserligen omfördelar klimatsystemet värmen, men en del skillnader blir det nog.
Jag tyckte det var kul att titta på Tim Palmers video, men det han hade att säga om sammanflätade fotoner tror jag inte kommer att bli av betydelse i framtiden.
Leif Åsbrink #67
Kul att du tog till dig hur modelleringen av kaos utvecklats från ett konstaterande av Edward Lorentz 1960-61 till ett sätt att förstå, angripa och kontrollera kaos och slump.
Min egen insats är ett system för stryktips, 1×2, där jag utgick från tio tidningars tips, valde hur många rätt de hade och slumpade fram 100 rader med övriga matcher efter tidningarnas odds. Jag vann inte vid tio rätt men hade generellt bättre resultat än om jag tippat själv.
I kaosteorins värld närmade jag mig en attraktor genom att lyssna på expertisen, men det ledde inte till storvinsten.