Det är regnigt och kallt nu i Sverige. Det är fler än vi människor som börjar längta efter en varm och skön sommar. Här är veckans öppna tråd med en fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Det är regnigt och kallt nu i Sverige. Det är fler än vi människor som börjar längta efter en varm och skön sommar. Här är veckans öppna tråd med en fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
En viktig sak i veckan var propositionen angående Public service. Vilket påställ det blev i Radio- och TV-kanalerna från SR/SVT. De beklagade sig över nya uppdrag och för lite pengar. ”En stegvis nedmontering” enligt Cilla Benkö, SRs VD, som självklart drog kortet att de pengar som hon inte fick skulle motsvara nedläggningen av Ekot och lite till.
Tyvärr är det så mycket annat som skulle kunna läggas ned. Inte bara i besparingens och effektivitetens namn, utan främst på grund av den politiska infärgning som karaktäriserar många av de program som sänds. Något som Henrik Jönsson klart visade nyligen. Olika klimatkorrespondenters fria härjande i SR/SVT-etern ska inte heller glömmas bort.
Helst vill jag att skattefinansieringen rivs upp, så att vi som idag betalar för alla de tendensiösa försök att uppfostra oss, samt Cillas lön, får möjlighet att rösta med fötterna. Något som i sann DDR-anda förvägras oss (vi skulle ju kunna ta ”fel” beslut).
Kanske lite OT – men detta handlar om elförsörjning – vi brukar ju diskutera elnäten i Sverige, Tyskland, Spanien. Men här vill jag beskriva elförsörjningen ombord på en långseglare. Jo, jag vet att Magellan och Vasco da Gama kunde segla långt utan elektricitet. Men man tog stora risker och förlorade både besättning och båtar. Idag kan ett pensionärspar segla motsvarande rutter ensamma (i en 30 – 60-fots nöjesbåt) med betydligt större säkerhet. Och bekvämlighet.
En liten segelbåt långt ute på havet är ett litet ”samhälle” med behov av el. För navigationsljusen (lanternorna), för radiomottagning och radiokommunikation, för GPS, plottrar, ekolod, radar, AIS och andra navigationshjälpmedel. Större fritidsbåtar har ofta en watermaker (för att förvandla saltvatten till dricksvatten). Och förstås för länspumpar, ankarspel och skotwinschar, belysning, diverse pumpar i pentry och toalett, kylskåp och frys och en del annan utrustning. Kanske också för musik och annan underhållning. Då och då behöver man ansluta ett eldrivet verktyg för olika reparationer ombord. Kanske medför båten en el-cykel vars batteri behöver laddas. Om man vill använda samma tandborste och skäggtrimmer och hårtork som i land måste man konvertera till växelström (med tillräcklig kvalitet) genom små och billiga växelriktare.
Allt detta drivs av likström med låg spänning; oftast 12 volt eller 24 volt. Ofta från blybatterier (eller litiumbatterier). Som laddas från olika källor: generator på segelbåtens dieseldrivna hjälpmotor eller separat elgenerator (som också drivs med diesel eller bensin). Eller från propeller i vattnet (som roterar när båten seglar) eller från vind-drivna generatorer eller från solceller. Eftersom den totala elförbrukningen är låg kan batterierna svara för elförsörjningen under flera dygn utan att laddas. (Om båten seglar i kalla områden och bo-utrymmena behöver värmas används dock ”fossila” bränslen.)
Den låga spänningen gör att man inte behöver anlita behörig elektriker utan var och en kan själv göra installationer och felsökningar när det behövs. Varje långseglare lär sig rätt mycket om elektricitet under årens gång!
Och varje skeppare delar samma oro som Per Eckemark (chef för Svenska Kraft): Hur kan jag se till att det alltid finns ström för alla förbrukare? Kan jag klara en oväntad blackout i systemet? Räcker effekten och ledningskapaciteten för att installera en bättre (och mer el-krävande) radar-utrustning? Kanske ska jag utrusta båten med ytterligare batteri-kapacitet? Saltvattenmiljön gör att korrosion är ett ständigt problem. Det gäller att ha bra kvalitet på ledningar och lödningar och kontakter.
Men passadvindar och monsunvindar fortsätter att blåsa och i land planerar Vattenfall att investera 40 miljarder i det svenska elnätet!
Motelden från alarmisterna på lögnmedia då det gäller att förklara bort den kalla våren är att årets sommar kommer att bli rekordvarm? Tja, det så dem förra året också vilket ju inte stämde alls! Kommer ihåg den kalla regniga sommaren 2017 då sa alarmisterna att vi häruppe i Norden måste vänja oss vid sådana somrar som skulle bli alltmer vanliga p g a CO2-utsläppen? Sedan kom som bekant 2018 och allt var glömt och ”profetiorna” måste justeras, nu skulle värmen ta död på oss i stället! Att alarmisterna aldrig lär sig är ju mer än märkligt men de litar på propagandan och att folk har kort mannaminne?
Morgonnyheterna rapporterar om extremhetta, drygt 50 C, någonstans.
foliehatt #1 samma åsikt här. Grundad på insikt!
Varför betala för våra mest effektiva propagandainstitutioner?
Hur var det med gamla TT som jag minns från min barndom, ungefär från andra världskrigets slut och framåt. Mitt första exakta minne från TT-nyheterna var rapporter från när nuvarande kungens pappa omkom i en flygkrasch i Danmark. Då låg jag i sängen och fick inte röra mej eftersom jag fått hjärnskakning.
Mina föräldrar var noga med att lyssna på de nyheter som gavs. Då gällde det att inte störa. Hur fria från propaganda var de?
Trump’s ‘terrifying’ new tariff threats scare America & the world
https://www.youtube.com/watch?v=WUBRMYIdTaw
Mvh,
Dagens Henrik J handlar om SVTs behandlig av klimat och elförsörjningen.
Dömd MP leder arbetet. Dömd för aktivism.
Vattenfalls nedläggning av kärnkraften leddes av Kårberger som ogillade kärnvapen och tog det som argument mot kärnkraft.
Men allt är inte politiserat (än)
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/bra-vader-for-skogen-nu-vaxer-det-battre-jattepositivt?utm_source=MoEngage&utm_medium=EMAIL&utm_campaign=Klimatbrev+v21+2005
vi hade data på vår hushållsström när vi skaffade luft-vattenvärmepump. innan eldade vi med ved för uppvärmning och varmvatten. vi beställde varje år 40 m3 ved och det tog oss i början 2-3 dagar att köra in och stapla under tak. dom sista åren tog det minst 14 dagar med ryggvärk som evig följeslagare. stora tankar gjorde att vi bara behövde elda en gång per dygn under vintern, sedan skaffade vi värmepumpen. den gjorde att vi inte behövde oroa oss för att åka bort längre tid än ett dygn och vi slapp stapla veden vilket var en välsignelse. men det som var det mest intressanta var att kostnaden för veden motsvarades precis av kostnaderna för värmepumpen minus hushållsel. idag vet jag inte men kostnader för både ved och el har gått upp och vi har slutat följa upp. varför skriver jag detta? jo för att just under maj ocj juni var det alltid aktuellt att beställa och få ved så den hann torka innan vintern.
#6 fortsättning.
President Donald Trumps politik flyttar alltså resurser från de fattiga till de rika, främst genom betydande skattesänkningar som oproportionerligt gynnar företag och höginkomsttagare, i kombination med föreslagna och faktiska budgetomfördelningar som minskar finansieringen för sociala skyddsnät, offentliga tjänster etc., samtidigt som man kraftigt bl.a. ökar utgifterna för försvar och säkerhet. Denna strategi förvärrar den befintliga förmögenhetsskillnaden i USA.
Mvh,
Kallaste maj på över 20 år
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i delar av landet. Varningen gäller bland annat västra Hälsingland, Dalafjällen, sydligaste Härjedalen och sydvästra Jämtland.
I Stockholm är det ovanligt kallt. Enligt P4 Stockholm är det den kallaste maj på 20 år, med bara sex grader under torsdagen.
Snöfallet väntas skapa trafikproblem. En meteorolog rekommenderar vinterdäck i de drabbade områdena.
– Det är de kallaste dagarna i maj på över 20 år i Stockholm, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.
#4
Mediernas rapportering om extremvärme är i linje med narrativet att det är människans utsläpp av koldioxid (som de kallar ”klimatutsläpp”) som är orsaken.
Läste någonstans ”beror på av människan orsakad klimatförändring”.
Jag har uppfattningen att höga temperaturer beror på mycket solsken.
Människans skuld skulle då vara att man renat rökavgaserna.
Koldioxiden saktar ner avkylningen medan solen värmer.
Ökar koldioxidhalten kan det leda till att nattemperaturen inte blir riktigt lika låg.
Sedan spelar förstås andra orsaker som atmosfärens cirkulation och havsströmmar roll.
En ny vetenskapligt granskad studie publicerad i tidskriften Environmental Research Letters visar att nästan hela Centrala Eurasien – 98 % av landet – har svalnat, inte värmt, under de senaste två decennierna.
Mellan 2004 och 2018 sjönk hösttemperaturerna i centrala Eurasien (40–65°N, 50–130°Ö) med nästan -2°C, vilket motsvarar en minskning med 1 425°C per decennium – ett dyk. Från 2004 till 2020 fortsatte den övergripande trenden med en hastighet på -0,867 °C per decennium.
Detta är inte regionalt buller. Det är ett klimatförändring som påverkar ett område som är ungefär en femtedel av norra halvklotets storlek.
ur artikel i EIKE 23 maj 2025
Nr 12 iah
Det jag sett av mätningar där jag bor i västsverige, är hur märkligt exempelvis SMHI:s mätningar och avvikelsekartor visas.
Årets maj är varmare än snittet 1991 – 2020 här I väst, enligt SMHI.
Det är märkligt med alla dessa nätter med massor av grader under det normala och kyliga dagar – alla klagar på kylan – ändå varmare än 1991 – 2020…enl SMHI.
ATT utifrån sådana mätningar föra en vetenskaplig diskussion blir naturligtvis omöjligt.
I natt var det 3 plus hos oss – mot normala ca 10 grader och nu på dagen är det knappt 13, mot normala 18 grader – DET BLIR VÄL NÄRA DET NORMALA…eller inte..
MÄTNINGARNA av havstemperturer förutspåddes för 10 år sedan att bli Den Nya Stora Osäkerheten, pga nya mätmetoder….och just dessa senare års rusande havstemperaturökningar är Det som dragit upp den globala yttemperaturer I rekordtakt – att dessa havsmätningar skulle spegla verkligheten syns dock osannolikt.
Oavsett, om Copernicus anger den globala yttemperaturen till 1,51c +/- 3 hundradelar över förindustriell för 2024 och ett annat mätinstitut säger säger 1,21 över förindustriell – så blir både ökningstakten och diskussionen om klimatutvecklingen Svår – eller omöjlig rentav.
Mätresultat verkar skilja sig från verkligheten och det lär bli ett mycket stort hinder framöver – ungefär samma problem följer kring avsmälningstakten på bl a Grönland – det smälter enormt mycket, enligt modellerna – men väldigt lite om man tittar på verkliga mätningar.
Vi lever i en väldigt nervös värld – där ingen vågar ifrågasätta bla klimatutvecklingen – DET är den nya världen och den nya forskarverkligheten….synd, för det är oerhört intressant med klimat och dess utveckling.
Denna nya nervösa värld, där t o m ordet förnekare och konspiratör återfått forna tiders superkraft – blir livsfarligt – och kan nästan bara sluta i osämja och krig.
Min favoritfilosof och samhällskritiker Habermas betonar starkt vikten av att införa dialog ist för debatt inom politiken och instituten – och det är nog den bästa samhällsanalys jag hört på år och dag..istället förespråkas aktivism och kaos, särskilt från dom grönröda politikerna i Sverige och Eu – ett fullständigt livsfarligt styrelseskick – som vi nu ser frukterna av!!!
Christian Sandström analyserar utvecklingen av elproduktion/användning, elpriser samt hur Europas industriproduktion ligger på samma nivå medan Usas och Kinas ökar…
Och detta vill eu ha mer av…
https://www.affarsvarlden.se/artikel/sandstrom-elektrifieringen-ar-en-myt-sverige-och-europa-avelektrifieras
#14
Läste den artikeln på förmiddagen. Han är verkligen en tillgång, Sandström. Svart på vitt hur den ”förbannade” verkligheten inte lyder profetiorna.
#14:
Satsningarna på ”förnybar” elproduktion i EU leder dels till att kostnaderna för elen ökar och dels till att risken för strömavbrott ökar. Så de europeiska företag som kan flyttar till länder med säkrare elförsörjning och lägre kostnader för elen. Medan de företag som inte kan flytta får dra ned på produktionen eller rentav lägga ned.
Industriproduktionen i Tyskland är på väg ned. Jag har inte kollat hur det är i andra EU-länder, men rimligen har den börjat att minska i andra länder som har satsat på ”förnybart”. Som Spanien.
Med minskad industriproduktion lär det följa ökad arbetslöshet. Födelsetalen inom EU är i och för sig så låga att befolkningar har börjat minska, eller kommer att börja minska. Åtminstone skulle det vara så utan den invandring som bara verkar öka. Men hur stor andel av dessa invandrare klarar alls av ett jobb?
EU är långsamt på väg mot en ekonomisk kollaps. Den kan bara vändas genom att sluta försöka med att bygga ut ”förnybar” energi, och andra klimatåtgärder. Och kanske också genom att försöka minska på invandringen av människor som har små möjligheter att någonsin klara av ett riktigt jobb.
Den nya tyska regeringen håller på att revidera förra regeringens dummheter.
Så har man planer på att revidera den s.k. Heizungsgesetz som kommer att revideras. Den grönröda regeringen ville förbjuda fossila bränslen för uppvärmning av hus och bostäder, och detta i från årets början. Skulle ha lett till att miljontals hushåll skulle bötfällas, eftersom man enkelt inte hade råd med ineffektiva ”förnybara” energier. Framförallt i Östtyskland, där befolkningen har en betydligt lägre levnadsstandard. Vilket gjorde att högerpartiet AfD blev största partiet i Östtyskland i vårens val.
Sen har regeringen ändrat sin inställning till kärnkraften som i framtiden kommer att klassas som HÅLLBART i EU! Och tyska regeringen går ännu längre, man kommer att godkänna EU lån för framtida kärnkraft i Europa. Visserligen inga kärnkraftverk i Tyskland, men gärna el från kärnkraftverk utanför Tyskland.
En annan sak som också är på gång, är att flytta fram stop för bensin och dieselbilar från 2035 till 2060. En , enligt de gröna, ohelig allians mellan fackföreningar, bilproducenter och tyska,franska och italienska regeringar funderar på hur man smidigt kringgår sina gamla idiotier. Väte i Tyskland, nix, ingen cent längre till den utvecklingen. Arr riva upp de gasrör som för stora kostnader på 1990-talet är från bordet, eftersom man också håller jord-gasen för nästan hållbar. Styra skall man förstås med nya CO2 skatter på både EU och nationell nivå – (de nya regeringspartierna vet nog om att dessa tokiga beslut ledde till katastrofvalet i våras).
Och hur går det för klimatuppvärmningen? JU katastrofnyheter från Kopernikus varje månad förstås. Som ingen just bryr sig längre om…
Sören G #4
Det är knappast ” global uppvärmning ” !
Global betyder överallt samtidigt på denna planet, inte lite här å där samtidigt som det är kallt lite här å där.
De bör nog skrota allt snack om ” global uppvärmning ” och dåliga ursäkter om att var varmt nån annanstans när det är kallt i denna del av Världen.
Jamen daa saa.
Aftonbladet:
Miljömyndigheten om växthusgaser: ”Inte farliga”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=1382120
Rulla forbi bilden
Larry
#13
gjorde samma iakttagelse om maj för några år sedan när förra perioden 60-91 visade att maj 91-20 i småland blivit kallare men efter det kunde jag inte finna 60-91 på smhi längre och jag orkade inte kolla mer. men det är kanske som england som använder junkstationer för att visa temperaturen. oavsett så är maj kallare än vanligt och allt som skall odlas har knappt kommit upp.
Berra #14
Det mest bisarra är att dom siffrorna för elproduktion finns tillgängliga och har funnits tillgängliga sen länge på entsoe och dom pekar och har pekat länge på att EU’s klimatmål är rena fantasier. Dessutom så kan ingen avfärda dom siffrorna som statistik, det handlar om fakta elproduktion är faktiskt unik i det avseendet eftersom den är självdokumenterande. Så varför används inte såna här eminenta, odiskutabla, fakta mer?
En rapport från Hälsingland.
Var idag på en tur till Blaxås med mitt barnbarn. Det ligger ca 2 mil från kusten i Hudiksvall, toppen ca 300 m över havet. Där var det snö kvar i skogen förmodligen efter nederbörden i torsdags. I fjol den här helgen kom blommorna på hjortron myren. Idag har inte ens bladen kommit upp.
#4 Sören
Det var DN som var först att rapportera om 50,4 grader i Arabemiraten.
Svt och andra hakade på. Svt visade rörliga bilder. Det lustiga var att de svepte förbi en stor informationsskärm, som bl a visade temperaturen. 37 grader 🙂
https://www.dn.se/direkt/2025-05-24/varmebolja-i-emiraten-over-50-grader/
I Normandie är det fortfarande relativt kyligt, sådär mellan 5° en natt med klar himmel och 10° när det är mulet. På eftermiddagen mellan 12° och 17°. Fortfarande inga sädesärlor eller svalor. Göken däremot gal morgnar och kvällar.
De tama vildkaninerna, som fritt kan gå ut och in i vardagsrummet genom en lucka, tillbringar mesta tiden inomhus lojt utsträckta på en mjuk matta. De är nu på tredje kullen i år.
Väderleksrapporten säger att det ska bli varmt nästa helg.
#11 Sören G
Jag fastnade på det du skrev om att höga temperaturer beror på mycket solsken.
Global brightening har ökat med 4-16 W/m2 under de senaste 40 åren beroende på region och mätmetod. I Europa är ökningen 8-12 W/m2. Sverige ligger i det övre intervallet!
Detta skall jämföras med ökningen i CO2 forcing på < 1 W/m2 under samma period.
Nedgången i Solar brightening under perioden 1950-1975 förklarar väl också nedgången i global temperatur under den perioden.
#9
Kan du ge exempel på:
”betydande skattesänkningar som oproportionerligt gynnar företag och höginkomsttagare”
Eller:
”budgetomfördelningar som minskar finansieringen för sociala skyddsnät”
Eller har du bara läst vad MSM påstår?
Sören, Karl Eider #4, 23
”En sällan skådad värmebölja har lagt sig över Förenade arabemiraten, som aldrig förr har mätt så höga majtemperaturer som i år.”
Som den agendasättande tidning DN är så glömde de självklart att nämna att dokumentationen av temperaturer i UAE startade först 2003.
Fast det är nog ingen media i väst som rapporterar om saken som får med den detaljen.
#4,23
50 grader i slutet av maj är fullkomligt normalt i södra Irak/Khuzistan och i Norra Indien (jag har varit Khuzistan i april, och redan då var det mellan 35 och 40).
Nu är det förresten som varmast i Indien/Pakistan just innan sommarmonsunen drar igång på allvar.
#4 mfl
Lennart Bengtsson gjorde ett inlägg 23/7-22 där han påpekade att det alltid finns en plats på jorden där det är +50C eller -50C.
Att acceptera detta faktum utan att yla om klimatkris är något som MSM aldrig kommer att klara av. Det är alldeles för frestande med sensationsjournalistik.
TV4 rapporterar om det i detta nu!
Jag har haft många kollegor från betydligt varmare länder, minns en irakier, han var från Bazhra nånstans, han skrattade gott när vi svennar klagade på 30 grader.
iah 20
Här kommer det du efterfrågade.
Tråkigt att man lyckats pricka in och bo i det området (östra Svealand) som har den kallaste majmånaden på år o dar.
Till och med kallare än den kalla ”klimatperioden” 1961 till 1990.
https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/kartor-avvikelse-hittills/avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/
Annars är det april som under ett flertal år sticker ut med betydligt kallare väder än under tidigare klimatperiod.
Håkan B #30,
Att bo i glödheta länder. När vintern närmar sig, allt uteliv är svinkallt och jag börjar längta efter vår och sommar så brukar jag tänka på alla de miljarder människor som bor där nere. Hur står de ut?
Jag är inte särskilt värmetålig och kan tycka att Grekland, Italien och Spanien är för varmt på somrarna. Rent plågsamt ibland och då kastar jag mig in på det luftkonditionerade hotellrummet eller besöker en sval restaurang eller butik. Men betänkt alla människor som bott i söder om Israel i tusentals år. Varför flyttade de inte norrut?
Man berättade för mig att de första Israelska bofasta kring Döda Havet ofta kunde ha 50 grader ute. Och någon luftkonditionering fanns inte …
Men jag antar att invandrare från MÖ och Afrika tänker samma sak om Sverige när de flyttar hit och möter den första vintern med sina beskedliga minusgrader.
#1 foliehatt
”…utan främst på grund av den politiska infärgning som karaktäriserar många av de program som sänds. Något som Henrik Jönsson klart visade nyligen.”
Det låter som att du håller Jönsson som politiskt ofärgad? Tack för dagens största skratt..
#33 Kent. Det behöver väl inte innebära att Jönsson har fel !
https://www.youtube.com/c/HenrikJönssonSverige
Kent, #33,
du låter som att du tror att finns något som heter politiskt ofärgade debattörer i media. Ännu större skratt!!
Fast mitt skratt fastnar i halsen då SR/SvT påstår att de är just det. Politiskt oförgade, opartiska, neutrala.
# 33 Kent
” Det låter som att du håller Jönsson som politiskt ofärgad? ”
Nu är du väl ändå ute på ännu djupare vatten än de 15 famnar som du brukar röra dig på i dina resonemang …
Om du själv någon gång lyssnat på Henrik Jönsson så är han tydlig med att han är ”oberoende libertarian” vilket på intet sätt är det samma som att vara politiskt ofärgad. I korthet är Libertarianism ”en politisk ideologi som förespråkar frihet från tvång och strävar efter att minimera staten och dess inflytande över människors liv”
I denna kortform saxat från Wikipedia, alltså inte ens svårt att hitta … om man vill hitta det …
Äntligen, tornseglarna har kommit till Södertörn, sommarn kan börja.
#26, tty
60 procent av skattesänkningarna skulle gå till de översta 20 procenten av hushållen, och mer än en tredjedel skulle gå till dem som tjänar $460 000 eller mer.
De rikaste amerikanerna är de största vinnarna av skattesänkningarna. De översta 0,1 procenten av hushållen, de som tjänar mer än $5 miljoner årligen, skulle få en genomsnittlig skattesänkning på nästan $300 000, eller cirka 3,3 procent av deras inkomst efter skatt.
TCJA:s sänkning av bolagsskatten från 35 procent till 21 procent leder till att stora företag sparar hundratals miljarder dollar i skatt.
Låg- och medelinkomsttagare skulle få mindre fördelar av skattesänkningarna. De lägsta 20 procenten av hushållen, de som tjänar omkring $35 000 eller mindre, skulle få en skattesänkning på mindre än 1 procent, eller omkring $160 i genomsnitt
Mvh,
Håkan, #37,
ljudet av sommar
https://www.fågelsång.se/tornseglare/
foliehatt #39
Fågelsång i all ära men för tornseglarna är det flyguppvisningarna som fascinerar. Dom är listiga också, just när hockeysäsongen är över kommer dom och muntrar upp mig, hur kan dom veta? Naturen är ett enda stort mysterium.
Det har varit jordskred i Norge…
Släppte båten ut så mycket klimat när den gick på grund?
Någon annan orsak till jordskred finns ju tydligen inte, det fick vi ju lära oss vid Stenungssund för ett tag sedan…
https://www.nrk.no/trondelag/containerskip-pa-grunn_-starter-arbeidet-med-a-lette-skipet-1.17430524
#38
Och vad är kopplingen till bloggens tema klimat och energi?
Sen är ju det klart att en sänkning av bolagsskatten, ner till svensk nivå, ”oproportionerligt” gynnar just bolagen.
Och likadant med sänkning av inkomstskatter, de kan ju som regel gynna dem som även därefter ändå betalar mest i skatt. Nolltaxerare gynnas inte alls.
Och likadant med alla skatter, bensinskatt och elskatt, en sänkning kan ju sägas mest gynna dem som även efter sänkningen ändå betalar mest.
Men som sagt, vilken är kopplingen till klimat och energi?
foliehatt, Håkanbergman #39, 40
Tornseglarna är fantastiska. De kan vara i luften tio månader i sträck. Åta, sova, para sig etc. Två gånger om dagen, i skymning och gryning, stiger de upp till tre kilometers höjd och man tror att tror att de passar på och sover under sjunkande glidflykt. Fregattfågeln är en annan kandidat till att sova i luften men de kan använda termiken för att stiga 2000 meter utan ett enda vingslag.
Måste vara skönt att glida omkring däruppe och slippa oss här nere.
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)31063-6
Berra #41
I det här fallet är det nog oklart om Co2’s påverkan. Var det kolsyrad eller okolsyrad dryck som gjorde att de somnade och körde rakt in på land?
Grundstött som de säger är väl en underdrift.
Trump administrationens ekonomiska politik kan innebära betydande nedskärningar inom energi- och klimatprogram. Den föreslagna budgeten för det finansiella året 2026, som presenterades den 2 maj 2025, visar på en tydlig omprioritering av resurser från s.k. förnybar energi och klimatforskning till fossil energi och kärnenergi.
Enligt budgetdokumentet planeras en total nedskärning av icke-försvarsutgifter med 22,6 procent, vilket motsvarar cirka 163 miljarder dollar. Inom Energi- och klimatsektorn är nedskärningarna särskilt märkbara:
Department of Energy (DOE): Budgeten föreslår att mer än 15 miljarder dollar i oplanerad finansiering från Infrastructure Investment and Jobs Act (IIJA) ska avbrytas, vilket inkluderar stöd för förnybara energiprojekt och s.k. ren energiutveckling. Specifikt skulle Office of Energy Efficiency and Renewable Energy (EERE) få en minskning på 74 procent, vilket innebär en nedskärning på 2,57 miljarder dollar från nivåerna för FY 2025.
Fossil Energy and Carbon Management: Här föreslås en minskning med 31 procent, vilket reflekterar eliminering av program som anses ha driftats in i klimatpolitik snarare än fossil energiinnovation.
Nuclear Energy: Kontoret för kärnenergi skulle se en minskning på 24 procent, med fokus kvar på vad administrationen anser vara ”väsentliga” områden för nationell kärnledarskap.
EPA (Environmental Protection Agency): Enligt andra källor planerar Trump-administrationen att minska EPA:s totala budget med upp till 54,5 procent, vilket skulle innebära stora nedskärningar i program relaterade till ren luft och vatten samt klimatforskning.
Även andra myndigheter som NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) skulle drabbas av betydande nedskärningar i sina klimatrelaterade forskningsprogram.
Dessa förändringar signalerar en kraftig omställning bort från tidigare fokus på intermittent energiproduktion och klimatskydd mot ökad satsning på fossila bränslen och kärnteknik.
Mvh,
#45 Claes-Erik Simonsbacka
Fortfarande bara jobbig TDS, helt Off Topic.
Det gick sådär – med meteorologernas försök att liva upp temperaturena hos oss, för veckoslutet.
Dom sa att varmare väder var påväg – och visst blev det lite varmare – men här I trollhättan är det fortfarande kallare än normalt för..kiruna, 150 mil norrut – norr om polcirkeln.
Knappt 12 grader och regn och lägsta i natt blev drygt 2 plusgrader.
Kylan har fått domherrarna att komma in till husens trädgårdar i byn – deras sissande vintersång känns en smula sorgesamm…Förra veckan hördes talgoxarnas vårsång igen – då bara 5 grader mitt på dagen.. Man påminns om hur väderkatastroferna på 1860 – talet kastade hela vårt land in I Lilla Istidens nyckfulla väder och hungerkatastrof.
Det är väldigt små marginaler här I norr – vi kan med solens och havets variationer lätt kastas in I full klimatkatastrof med köld och umbäranden..och det på väldigt kort tid.
En kall uppvällning i havet går på nolltid – och den i sin kan ge en helt ny atmosfärscirkulation, med nordliga vädersystem.
Dom på senare århundranden få värmeperioder med några grader högre temperatur är en välsignelse – men faran och kölden finns alltid, alldelles runt hörnet.
Det – är lite läskigt.
# 45 C-E S., tack för uppmuntrande info om USAs välgörande omläggning av politiken kring energiförsörjningen. Vi kan nog tacka Happer&Lindzen m.fl. för väl underbyggd rådgivning alltsedan Trump 1.
#46 Erik J, totalt missat poängen!
Nr. 45 Citat ”Dessa förändringar signalerar en kraftig omställning bort från tidigare fokus på intermittent energiproduktion och klimatskydd mot ökad satsning på fossila bränslen och kärnteknik.”
En helt rätt statsning med andra ord.
#38
”TCJA:s sänkning av bolagsskatten från 35 procent till 21 procent leder till att stora företag sparar hundratals miljarder dollar i skatt.”
Den sänkningen gjordes 2017.
Att spara elektricitet.
Batterier är bra för att stabilisera elsystemen, men att använda batterier för att spara några större energimängder är inte möjligt i ett globalt perspektiv även om somliga tycks tro det.
Att tillverka väte, lagra det i stora volymer och sedan göra om det till elström med 30% verkningsgrad verkar inte orimligt – åtminstone är det många som verkar tro det, men såvitt jag kan förstå blir det alldeles för dyrt. Både elektrolysörer och vätgaslager är dyra saker.
Jag råkade få förslag från Youtube att titta på detta: https://www.youtube.com/watch?v=cwDly9pjSJg Lagra el som värme i grafitblock. Bara 30% verkninggrad, men mycket billigare än vätgas eller batterier. Man tar ut energin som infradröd strålning och får strömmen ur fotoceller med 30% verkningsgrad. Så högt kommer man genom att ha en spegel bakom som reflekterar tillbaka fotoner som har för låg energi.
Man kan lagra värme för industriella processer med mycket god verkningsgrad. Videon är 1 år gammal men detta är inte något det talas/skrivs mycket om. Är det någon som har synpunkter på tekniken? Kan man tänka sig att detta blir stort?
Äntligen – en mindre kall morgon.
Här på västkusten har vi haft några svala, regniga julimånader på senare år, värst var 2020 – iskall & regnig.
I år blir nog juli kall eller varm – precis som alla andra år dom senaste 100 åren – Här finns ingen klimatkris, märkligt nog – med tanke på våra mediers ständiga gapande.
Var en sväng uppe i Vetlanda-trakten på söndagen och kunde krasst konstatera att de ligger ca 3-4 veckor efter Växjö när det gäller våren? De flesta björkarna hade bara små löv och asparna var fortfarande helt kala! Var dock inte inne i själva Vetlanda men våren kommer ju tidigare inne i städer så man kan misstänka att det var lite grönare där än på landsbygden utanför staden? Och nog märktes det att våren varit kall i maj månad på de flesta ställen i Sverige men särskilt upp på småländska höglandet, vid kusterna och på Gotland.
Nu larmas det igen. Värmerekord väntas. Läget är värre än man hade trott. Igår var det 41 år sen jag var på en friidrottstävling i Torneå. Det var 27 grader, varmast i Europa. Den 31 maj 1971 var jag och min fru på en cykeltur i pitetrakten. Just den dagen uppmättes värmerekordet för maj månad i Norrland. I Överkalix uppmättes 30,6 grader. Härligt att ha fått uppleva två rekordvarma dagar. Just nu är det 9 grader i Luleå.