Öppen Tråd

loevsprickning

Nu börjar träd och buskar i södra Sverige att så försiktigt slå ut bladen. I förra veckan lät väderprognoserna som om sommaren var på väg med värsta värmeböljorna. Men nu så är det kyliga vädret tillbaka. Tänk som klimatet kan ändras, på bara en vecka! 🙂 Här är Öppen Tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Och här i södra Sverige gjorde meteorologerna sitt bästa för att utropa en tidig, eventuellt apokalyptisk, vår när dygnsmedeltemperaturen passerat 10 grader fem dagar i sträck i tre stadskärnor …. och det har naturligtvis ingenting med UHI att göra, åtminstone ingenting som nämndes …
  Visst gör man sitt bästa för att inpränta klimathotsteorin hos den del av allmänheten som fortfarande har fräckheten att sova gott om nätterna.
  Själv tycker jag att den spirande värmen är härlig, äntligen temperaturer på väg som gör att man kan vistas ute utan vinterjackan på, likaså att få bevittna att den biologiska mångfalden i form av tranor och gäss återkommer när de går in i landningsvarv över fältet utanför köksfönstret.
  Visst är våren och den spirande värmen någonting att längta efter!

 2. Benny

  Magma, det var lika komiskt som när SMHI utropade att våren kommit till Umeå förra veckan? Ja, det var alltså bara staden Umeå som fått vår i Norrland men som vanligt så ville inte meteorologen nämna att det berodde på UHI utan låtsades som om att det var en naturens nyck? Kan även meddela att enligt SMHI:s definition så är det ”sommar” i Växjö stad också? Numera kan sommaren alltså komma lite hur som helst men det verkar vara slut med ”sommaren” nästa vecka även här i södra Sverige då kallare luft sveper ner. Eller hur var det Ledin sjöng i sin låt ”sommaren är kort”.

 3. Evert Andersson

  Om vi tillåter oss skämta om allvarliga saker, så sa en kollega en gång att ” var det inte förra året sommar’n var på en torsdag”.

 4. Copernicus har presenterat sina satellitmätningar för mars (2m), och de visar ca samma utveckling som UAH, men antyder något tydligare att en vändning ner pågår i klimatet. Regionalt, för områden närmare polerna fortsätter sannolikt den påbörjade försvagningen sedan lång tid. Teknisk analys således.

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-46

 5. Magnus M

  jag har en fråga
  Hur mäter man koldioxiden med en noggrannhet på 1 ppm från en satellitmätning?
  Om det är så borde väll temperaturen kunna påverkas av en ändringen på 1 ppm.

 6. Ralf Marek

  Uppdrag Granskning

  Eftersom jag levt ett långt liv har jag förstås fått många fördomar (= erfarenheter som upprepade gånger bekräftat tidigare erfarenheter). När jag tittade på Uppdrag Granskning tisdagen den 9 april fick jag ytterligare förstärkning av några fördomar:

  1. Alla de ledande personerna var flickor/kvinnor i åldrarna 15-25 år
  2. Vid demonstrationer fanns det (efter vad jag kunde se av bilderna) även några pojkar/män. Men troligen var andelen under 20%
  3. Flera av de ledande personerna berättade att de hade eller haft psykiatriska problem.
  4. Alla hänvisade till ”vetenskapen” men uttalandena visade med stor tydlighet att de inte varit i närheten av någon ”vetenskaplighet”
  5. På frågan varför de engagerat sig i ”klimatfrågan” berättade de om samma faktorer som religiösa gör när de berättar om sin ”frälsning”.

  Programmet (som finns på SVT Play) heter ”Unga mot staten” och består av fyra delar (4 x ca 30 min) Handlar bland annat om ”Aurora”-aktivismen.

  Mycket intressant.

 7. Sören G

  Hörde en del av ett radioinslag med kvinnan som blev utsedd till gassamordnare och som kritiserats för att hon var med i rebellmammorna (som har samarbete med extinction rebbelion).
  ”De är så välkomnande och vi har det så trevligt, nej det finns ingen lojalitetskonflikt. Kimathotet är bevisat sedan minst 20 år”

 8. Joachim

  Jag hade en fråga i gårdagens tråd och repriserar den idag. Tacksam för svar.

  Klimatrealister kan visa både att
  a) temperatur och CO2 under historien inte visat något samband alls, och
  b) ändring av temperaturen leder till ändring av CO2, inte tvärtom

  Men 1940-1980 sjunker globala temperaturen, samtidigt som CO2-halten från mätningens start 1958 ökar tydligt i tämligenjämn fart. Och ingen som ser Keeling-kurvan kan tro att den nyligen ändrat riktning.

  Hur kan CO2 i atmosfären stiga från (åtminstone) 1958 när globala temperaturen sjönk 1940-1980?

 9. Lasse

  Klimatångest är numera etablerad vetenskap och kan sökas hjälp för via 1177.
  https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/psykiatri/forskare-argumenterar-for-terapi-mot-klimatangest/

  Media är skyldiga!
  Just nu repris av spanarna där prästen Agnes radar upp vår generations skuld till allt elände bland annat i miljö och klimat.
  Kanske dax med en mediebild som tar ansvar!
  Allt är bättre idag än för 40 år sen-vi har gjort det bättre!
  https://start.stockholm/om-stockholms-stad/sa-arbetar-staden/klimat-och-miljo/

 10. Berra

  Nu ska världen räddas på nytt…fast det känns rätt opraktiskt och är med all sannolikhet väldigt dyrt…

  ”I patentansökan beskrivs hur ett vattenflöde ska tillåtas passera genom en sorts turbulensskapare. Flödet kan till exempel vara utflödet från ett vattenkraftverk och innehåller då både upplöst metan och metanbubblor som stiger uppåt mot ytan. Enheten som skapar turbulens saktar både in flödet så metanbubblorna hinner stiga upp till ytan och samlas in, samt frigör mer metan. Från den enheten finns i sin tur två utflöden, ett för metangasen och ett utflöde för vatten.”

  https://www.nyteknik.se/innovation/sa-vill-uppstickaren-samla-in-klimatforstoraren-fran-vattenkraftverken/4252221

 11. Nordberg

  Det diskuteras ständigt, även på den här sidan, om det är koldioxiden som förorsakar värmen eller om det är värmen som får koldioxidnivån att stiga. Det borde finnas experiment gjorda så att frågan blir avgjord en gång för alla. Finns det inga sådana? Om man sprutar in koldioxid i ett växthus växer det ju bättre, det vet man. Men stiger värmen rummet? Om man sprutar in koldioxid i en vattenflaska, blir vattnet varmare då? Fåniga frågor kanske, men någon kan väl svara?

 12. Nr 9 Lasse
  Ahh, prästen kastar första stenen och skuldbelägger oss alla?
  Jag förvånas inte, trots att jag är medlem i kyrkan och gillar diakonernas arbete.

  Agnes kanske drog resten av historien också med religionskrigen, förföljelsen av oliktänkande, skammen och uteslutningen, tortyren och häxbränningarna?

  Nåväl, människans psykologi fortsätter att förfölja oss alla – i våran lilla landsortskyrka har det på sistone varit ovanligt mycket högläsning ur gamla testamentet, där syns en trend…skuld, straff och mera skuld…gud var en riktig hårding, med hårda nypor under värmeperioden för 2000 år sedan…straffar han oss nu igen, med kyla, mörker och evigt regn?

  Shit The Same..morgonens abborrar var på dåligt humör och sädesärlorna lyste med sin frånvaro – järnsparven dök upp på rätt datum men hos oss söder om Vänern är sädesärlorna sena – runt den 7 april brukar dom invadera.

  Förra veckan körde jag i ett snödränkt landskap från trollhättan till höljes i norra Värmland- fjällvråkarna seglade hungriga över åkrarna från brålanda till sunne – sedan syntes ingenting annat än djup vinter uppåt höljes, I bergen ovan byn låg snön meterdjup och hade konsistensen av cement – och det var 8 minus på morgonen – isen var ca 80cm.

  Sicken vissen klimatuppvärmning – den gör varken min eller abborrarnas dag – dom väntar på att få leka när sjön stigit till 8 grader…ser ut att dröja ett tag till…

  Men på SVT är det redan sommar och full klimatångest – serverad på bästa sändningstid – borde vara olagligt.

 13. Lars Kamél

  Ett tips: En fakta- och vetenskapsförnekande klimathotsreligiös fanatiker försöker få publicerat ett angrepp på alla oss som inte ställer upp på klimathotsreligionens dogmer. Det går att registrera sig och kommentera. Förslagsvis då med negativa kommentarer som gör att det inte blir någon publicering.
  https://egusphere.copernicus.org/preprints/2024/egusphere-2024-339/#discussion

 14. Sigge

  Sören G #7

  Det kanske inte är så stor konflikt med att vara gassamordnare och aktiv i en miljörörelse. Mycket av samordningsproblemen är att biogasproducenter inte har avsättning för all gas de producerar. Det är främst bönder som satsat på gårdsanläggningar som har överskott som facklas bort.

  Men det är olämpligt i alla fall att vara med i en millitant grupp och ha ett myndighetsjobb.

 15. Nordberg

  Vi får alltid höra: ”Att koldioxid har en värmande effekt, det vet man”. Hur vet man det? Vilka experiment påvisar detta? Var finns bevisen?

 16. iah

  i en undersökning visar stomata-dateringar (klyvöppningar på blad) att vi redan 1943 hade en koldioxid som uppmättes till 380 ppm. varför uppmärksammas inte det här mer? om man tror på det här så har de följande 80 åren bara inneburit 40 ppm.

 17. Lasse

  #12Magnus Blomgren
  Intressant , gick just en sädessärlaspanarrunda, de saknas oss!
  Men enligt SVT har vi fått andra fågelsorter som kommer tidigt i år:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/flyttfaglarna-fran-afrika-ar-redan-i-stockholm-flera-veckor-for-tidigt

 18. Lite atmosfärscirkulation också, till lördagskaffet.

  För ngt år sedan diskuterade några av oss vad som hänt med dom ostliga vindarna…Vi hade noterat en förändring mot när vi var unga.

  Island har i vinter haft massor av ostliga vindar – faktiskt får man gå tillbaka till 1963 för att finna något liknande.

  Även vi har haft en lång vinter med mycket ostliga vindar – denna nygamla cirkulation är nog här för att stanna under många år.

  Det finns orsaker till isutbredningen vid Island och uppöver – den har återhämtat sig snabbt, tack vara ostliga vindar.

  Jag är övertygad om att skiftet till ostliga vindar och en ny atmosfärscikulation innebär ett klimatskifte – det vore finfint.

  Ostliga vindar ger kallare vintrar – men kan också, med lite tur, ge kanonsomrar….

  1985 började senaste värmeperioden med en rejäl uppgång I havstemperaturen vid Island- och nu håller temperaturen däruppe på att sjunka igen – slipa isborrarna och håll ordning på pimpelgrejorna..är mitt tips.

 19. Erik A.

  #6 Ralf:
  Ansvaret ligger på de vuxna som gett en bristfällig eller ingen uppfostran.

 20. Erik A.

  #11 Nordberg:

  Svaret är att man gör en statistisk undersökning där man jämför de två dataserierna. På så vis ser man vad som gäller. https://klimatupplysningen.se/temperaturen-och-koldioxidhalten/

 21. Nr 15 Nordberg
  Det är bevisat att Co2 återstrålar en del av den inkommande solstrålningen – men huruvida denna återstrålning i nämnvärd omfattning förmår värma haven och trumfa ändringar i atmosfärscirkulation och kosmisk påverkan – är stridsfrågan.

  Själv tror jag inte att världshaven påverkas i någon större omfattning – dom sägs ha blivit 0,075C varmare…men där kan man undra över mätosäkerhet och naturliga variationer.

  Innan haven värmts upp av oss människor kan vi inte anses ha en klimatpåverkan värd namnet.

  Världshavens temperatur är heller inte fastställd med samma exakthet som den påstådda uppvärmningen med 0.075 – vilket blir lite märkligt.

  Världshavens tempertur brukar anges som cirka 3,5 grader C.

 22. Sören G

  Haven värms av solen vars strålar inom det synliga spektrat når många meter ner i vattnet. IR-strålning når knappt en mm ner i vattnet.

 23. Lasse

  #18
  Ovanligt kall vår även på Svalbard.
  Det är lätt att fastna i dysterheter när medias rapportering målar upp katastrofbilden genom att hoppa från ex till ex utan uppföljning.
  Just Svalbard är väl dokumenterat där vintertemperaturen har stora periodiska växlingar,( Ahmann)

  Propagandan bör bemötas som här;
  https://wattsupwiththat.com/2024/04/12/the-honest-story-of-climate-change-part-2-with-a-new-course-towards-a-hopeful-future/

 24. Göran

  #Norberg

  Det finns inget experimentellt bevis. Försök att utföra ett experiment som skulle kunna bevisa att koldioxiden kan öka temperaturen pågår, men det är aldrig någon som lyckas få fram ett sådant bevis.

 25. Nr 17 Lasse
  Ja, svt och fåglar – enstaka observationer av exempelvis lövsångare och svartvit flugsnappare ( som I Stockholm ) innebär inte att dom anlänt generellt – som dom skriver efter extremt, exceptionellt…Ja, det händer ibland…

  Dom lever på själva rubriken om exceptionellt.

  Dock har det varit varmt i Tyskland under våren och då driver en del tidiga vårfåglar in på dom sydliga stationerna.

  Men jag bor ganska sydliga och i ett område där våren och sommaren brukarkomma tidigt – men här är fåglarna generellt sena och absolut inte tidiga…

  Det är som med smhi, när vintern blivit 7 dagar kortare i ett område, på 50 år – så kan det kallas extremt…

 26. Magma

  #11, 15 Nordberg
  ”Om man sprutar in koldioxid i ett växthus växer det ju bättre, det vet man. Men stiger värmen rummet?”
  Oftast stiger värmen samtidigt, men det beror på hur man ”sprutar in koldioxiden”. Vanligtvis så använder man gasolbrännare för att öka koldioxidhalten i växthus och det påverkar absolut temperaturen i växthuset … 🤓 … men jag har inte sett någon som gjort mätningar av om tempen påverkas av att enbart ”spruta in” koldioxid. Det krävs som jag förstått det solinstrålning med viss energi för att koldioxiden i sig skall börja ”sekundärstråla”, dock är jag inte insatt i om koldioxiden sekundärstrålar vid samtliga våglängder på den primära ljuskällan eller om den enbart gör det vid vissa våglängder … sedan är det ju väsentligt att hålla i minnet att koldioxiden inte i sig tillför någon energi, den omvandlar endast delar av ljusets energi till sekundärstrålningen med annan våglängd som då antas absorberas enklare av omgivningen än vad ljuset i sig gör.

 27. Berra

  Vad bra elsystemet funkar nu när vi ersatt stabil kärnkraft med slump-el…

  https://www.tn.se/naringsliv/36765/svenska-kraftnat-och-energinet-varnar-for-vind-och-sol-nara-nodbromsen/

 28. Joachim

  Det verkar svårt att svara på frågan om varför CO2 ökar 1958-1980 trots att temperaturen 1940-1980 minskar. #8

  Jag har några förslag:

  – den fossila förbränningen och dålig rening innebar partiklar i atmosfären som kylde ner den naturliga uppvärmning som ändat lilla istiden
  – CO2 fortsatte öka på grund av den kraftiga uppvärmning som skedde 1925-1945
  – fossil förbränning ökade CO2 i atmosfären, temperaturen vände ner av naturliga orsaker

  Lite rolig att det är svårt för klimatalarmister att peka på paradoxen ovan. Både för att
  – ökad CO2 måste ge ökad temperatur enligt narrativet.
  – värmen på 30-talet helst inte ska erkännas, utan borde korrigeras ner så det blir en jämn uppvärmning från 1850.

 29. GöranB

  Jag tycker man bör skilja på väder och klimat! Om man blandar ihop begreppen blir debatten enbart förvirrad!

 30. pa

  Ni skulle behöva sökoptimera sidan så den dyker upp när man söker om diverse klimat och vädertermer.

 31. Claes-Erik Simonsbacka

  Volkswagens elbilsförsäljning faller när Europa återgår till bensin.

  Volkswagens försäljning av elbilar (EV) i Europa rasade med nästan en fjärdedel under årets första kvartal, mitt i en åter uppgång i efterfrågan på bensinbilar, drivs av hög inflation och stigande energikostnader. Denna nedgång står i kontrast till en blygsam 3% global nedgång i försäljningen av helelektrisk och en 4% ökning av försäljningen av förbränningsmotorfordon. Skiftet kommer när regeringar omvärderar subventioner och utsläppsmål för elbilar, där Storbritannien skjuter upp sitt förbud mot försäljning av ny bensin och diesel från 2030 till 2035, och EU överväger utsläppsrätter för syntetiska bränslen. Denna bakgrund av minskat statligt stöd och ökad konkurrens från mer överkomliga kinesiska elbilar, som de från BYD, har pressat Volkswagens försäljning. Trots dessa utmaningar upplevde Volkswagen en betydande ökning med 91 % av försäljningen av elbilar i Kina, vilket understryker de regionala skillnaderna i trender för användning av elbilar.

  Mvh.

 32. pa #30,

  Sökfunktionen är helt beroende på vad respektive författare stoppar in för sökord. Kanske kan någon AI-robot erbjuda ett bättre alternativ?

 33. Thorleif

  Jag vill bara påminna om att klimatalarmismen är en av flera diskurser som WEFs lärjungar (YGL) använder för att flytta nationers suveränitet till dem själva. Men visst finns det motstånd mot Build Back Better (The Global Reset) och det ökar….:

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/canada/petition-to-remove-trudeau-from-office/

 34. Joachim

  Man får tydligen inte elda upp sitt trädgårdsavfall hemma längre. Ett EU-direktiv har bestämt att sånt ska återvinnas.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nytt-eu-direktiv-du-far-inte-elda-upp-ditt-tradgardsavfall

  Hur mycket energi finns i vårstädningens ris och gamla löv?

  Får man tillbaka energin som går åt att ta sin dieselbil till macken och hyra en kärra, hämta avfallet hemma och åka till återvinningen, åka och lämna tillbaka kärran, och sedan åka hem?

  Manövern är dessutom onekligen dyrare för trädgårdsägaren än en tändsticka.

 35. Ulf

  Svar 29 GöranB, fast det gör man alltid i media och gränsdragningen är klar som korvspad. Om vädret kan tänkas indikera uppvärmning eller kan benämnas extremt så är det klimat. Allt väder som inte indikerar uppvärmning eller inte är extremt är väder. Lätt som en plätt.

 36. Ulf

  Svar 34 Joachim,

  Inte jätteroligt för oss som bor på ö. Frågan är om man kan komma överens med grannarna om att man skiter i direktivet. Annars lär högarna växa.

 37. Och även den kortsiktiga utvecklingen,som ingår i kimatutvecklingen men inte talar om mer än kortare delar av hela klimatcykler, är nu framme vid intressant område. Exakt 2 år efter att en avsevärd uppgång startade i just detta mätområde, enl ca 80T i huvudsak landbaserade rapporterande väderstationer runt jordklotet. En naturlig nivå och tidpunkt för betydande vändning ner. Dock inte den enda möjliga. Spänningen stiger. Om temperaturen sjunker!
  Varning. Teknisk analys. Anses skadligt av vissa.

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/climate-ta-for-busy-people

 38. Arne Nilsson

  Joachim #34
  Varje år får vi ihop ett antal stora säckar med löv, grenar och annat från tomten. Eftersom vi ändå åker till den lokala tippen så tar jag varje gång med mig tre säckar. Jag har en vanlig sedan men det går helt OK att knö in dessa tillsammans med flaskor, tidningar och annat som ändå ska slängas. Kommunen erbjuder sig att ta hand om säckarna för en blygsam peng men jag tycker det funkar bra så här. Frågan är dock hur vi gör om några år när alla kommuner ska ta hand om allt vi slänger? Plast, metall, glas m.m. ska hämtas på samma ställe som där de hämtar övriga sopor. Då kanske jag väljer att låta kommunen ta trädgårdsavfallet också.

 39. Joachim

  #36 Ulf
  Det står att man kan kontakta sin kommun och be om att bli undantagen. Besvärliga omständigheter tycks vara giltigt förfall.

  Det står också att det är upp till kommunen att besluta om direktivbrytare ska straffas.

  Känns lite som Miljöpartiet styr EU.

 40. Christian H

  #9 Lasse #12 Magnus Blomgren

  Citat från Läkartidningen: ”Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.
  Det finns ingen befogad oro över klimatuppvärmningen, anser jag. Oron är helt och hållet skapad av alarmisterna inom media, politik, utbildningsväsendet m.m. Det är dessa olyckskorpar som borde hängas ut och tvingas ta ansvar för det onödiga lidande de ställer till med. Däremot är oron för konsekvenserna av den alarmistiska energi- och klimatpolitiken synnerligen befogad. Dyr och opålitlig elförsörjning, höga bränslekostnader, slöseri med skattemedel och subventioner till allehanda stolleprojekt har lett till många konkurser där många företagare sett sitt livsverk gå upp i lågor. Lejonparten av dagens beslutsfattare inom media och politik ser inte till befolkningens bästa utan enbart till sitt eget bästa. De har blivit viljelösa marionetter, där Wef och EU drar i trådarna. Jag tror och hoppas på ett allmänt uppvaknande bland oss väljare, så att ansvar för deras illdåd kan utkrävas och att respekten för verklig demokrati då kan återuppstå.

 41. Brutus

  # Joachim : Mer byråkrati, högre skatt.Kostnads- nyttokalkyl? EU skall också ge sig på vitt snus. Efter 100000-tals års evolution tror vissa att mänskligheten kan styra klimatet och anser att alla medel är tillåtna. EU har kapats av välavlönade byråkrater och aktivister, som ökar byråkratin mer och mer. EU ägnar sig enligt östligt föredöme åt det stora språnget – ner i avgrunden. Kvasidemokrati som manifesteras i juni.

 42. Fredrik S

  Joachim #34

  I en annan intervju sade NV-damen att vi måste kompostera för att det handlar om att avfallet ska komma till nytta genom att vi tar tillvara på näringsämnena.

  Eller då alternativt att transportera omkring grenarna, vilket jag förmodar är lika bra eftersom det är tillåtet.

  Tur vi har dessa myndiga byråkrater här hemma och i EU vilka styr oss rätt.

 43. Ulf

  39 Joachim, fast i vår kommun finns det inget som är bättre än pålagor på invånarna så det kan jag glömma .
  Byråkratin kring detta är mycket intressant. Direktivet gäller alltså trädgårdsavfall. På ön handlar det oftast om att elda upp lite större grenar ifrån barrträd. Vi har väldigt lite ”äkta” trädgårdsavfall. Men direktivet gäller alltså inte ved. Var går skillnaden mellan ved och trädgårdsavfall? Är tallgrenarna ved? Det vill jag påstå.

 44. Nordberg

  På P1 nyheterna i eftermiddag fick man nu veta efter en inventering i bikuporna hos biodlarna i Norrland att större delen av bina hade dött under vintern. Anledningen ansågs vara den regniga sommaren innan. Inte ett ord om den ovanligt kalla vintern…

 45. Claes-Erik Simonsbacka

  JPMorgan CEO Jamie Dimon Warns of Higher Inflation Risk
  2024-04-08

  Utdrag:
  ”In his latest annual letter to shareholders, JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon struck a cautious tone about the economic outlook while renewing his criticisms of the stringent regulatory environment facing big banks.”

  ”The 67-year-old executive expressed concerns that persistently elevated inflation could prove “stickier” and force interest rates higher than currently expected. He pointed to the significant government spending programs, the Federal Reserve’s efforts to shrink its massive balance sheet, and the potential disruptions to commodity markets from the ongoing Russia-Ukraine war as risks that could keep upward pressure on prices.”

  ”Dimon stated JPMorgan is prepared for interest rates to range anywhere from 2% to 8% or even higher levels if needed to tame inflation. This highlights the bank’s caution around “unprecedented forces” impacting the economy that Dimon says warrant a prudent approach.”

  https://www.channelchek.com/news-channel/jpmorgan-ceo-jamie-dimon-warns-of-higher-inflation-risk

  Mvh,

 46. tty

  #26

  ”dock är jag inte insatt i om koldioxiden sekundärstrålar vid samtliga våglängder på den primära ljuskällan eller om den enbart gör det vid vissa våglängder”

  Koldioxid liksom alla gaser absorberar och emitterar bara i vissa relativt smala band. Detta beror på att gasmolekyler har ett begränsat antal energinivåer och kan bara absorbera/emittera fotoner med en energi som överensstämmer med någon av dessa.

  Vätskor och fasta ämnen utstrålar däremot ett kontinuerligt spektrum vars våglängder beror av ämnets temperatur, s k svartkroppsstrålning.
  Notera att detta gäller även moln, eftersom de består av vattendroppar eller iskristaller.

 47. Tege Tornvall

  # 15. Den lilla CO2-molekylen kan inte börja röra sig eller värmas av sig själv utan att först tillföras värme. Värmen kommer alltså först. Varifrån? Rimligen från kortvågig solvärme till jordytans land och särskilt vatten.

  CO2-molekylen kan heller inte behålla från jordytan utgående energi utan tillförd värme. Den alstrar ingen värme av sig själv. Även här kommer värmen först.

 48. pa

  #32
  Tänker bara att det kan vara avgörande för en person som söker på något klimataktigt. Nu dränks sökresultat av alarmism och fantasier. Bra att tänka lite utanför boxen när man skriver in söknycklar och hamna i fler sökningar.

 49. tty

  #47

  Du har nog en dunkel uppfattning om vad värme är. Värme är rörelseenergi hos molekyler eller atomer.

  En CO2-molekyl som absorberar ett IR-kvantum kommer upp på en högre energinivå men blir inte varmare. Värme blir det först efter en kollision med en annan molekyl då denna energi övergår till rörelseenergi.

 50. Björn

  tty [49]; Intuitivt så förstår vi vad värme är. Exempelvis demonstreras detta med ett uppvärmt plåttak. Vi känner värmen på avstånd och kan känna dess hetta genom att ta på det. Men sen då? När det gäller plåttaket är det ren IR-strålning som medför upplevelsen av värme. Men när det gäller luften eller atmosfären är det inte så självklart eftersom den besår av en gas, där gaspartiklarna är rörliga. Om vi träffas av varm luft, är det då rörelseenergin vi känner av eller upplever, eller är det bägge delarna, alltså samtidig rörelseenergi och strålning? Ordet värme blir bara semantik utan den verkliga fysikaliska förståelsen. Förstår vi verkligen vad den fysikaliska innebörden är?

 51. Fredrik S

  Angående att elda lite ris och grenar på tomten.

  Vi svenskar styrs av nog aktivister betydligt mer än vi anar.

  https://www.expressen.se/nyheter/sverige/sagar-forbudet-mot-loveldning-helt-absurt/

 52. Berra

  Ytterligare en artikel om vindmöllornas förträfflighet i att gå med förlust…

  https://www.affarsvarlden.se/kronika/vindkraftens-skuldberg-borjan-pa-en-ny-finanskris

 53. Som man kunde misstänka – så blir det problem till veckan att följa vinterdäcksförbudet, kalluft trycker på igen och senast natten var det blöta vägar och minus ända ner till Värmland – och nu till veckan alltså ännu större halkrisk i stora delar av Sverige.

  Dom senaste årens vårar har kalluften verkligen givit däckbytarna problem – behöver man byta imorgon eller inte – skall det verkligen behöva vara ett problem när det är rekordtidig sommar och högsta temperaturen på 125 000 tusen år?

  Jag tänker på 97% av forskarna som säger att dom nu vet hur man beräknar uppvärmningen.

  Dom säger att dom vet och kan räkna och mäta – och sedan ger dom oss en massa olika förslag på vad dom vet….

  Det kan bli enligt scenario 1 – 2,0 grader varmare.
  Enligt scenario 2 – 3,0 grader varmare.
  Enligt scenario 3 – 4,5 grader varmare…

  Och alla dessa scenario kan inträffat nästan direkt eller inom 70 år.

  Att dom ger lite olika scenario är för att dom vet – det är bara det att dom räknar lite olika säger dom.
  Dessutom vet dom också – att vara oense om naturliga fluktuationer och positiva och negativa återkopplingar under dom kommande åren.

  97% av forskarna är överens – vi andra vet inte ens om vi vågar att byta till sommardäck den 15:e april.

  NORRA SVERIGE är dessutom hårdast drabbat av klimatförändringarna säger forskarna – men 1 vecka kortare vinter sedan 1950 – talet verkar inte vara mycket mer än en tummetott..tycker jag – men jag är ingen forskare.
  Dessutom har ju årsmedeltemperaturen sjunkit dom 10 senaste åren I norr – så uppvärmningen tycks inte gå så himla fort.. som det sägs?

  Jag måste faktiskt säga att det som 97% av forskarna är överens om att dom vet – är ganska rörigt.

  Konsensus kanske inte skall tolkas som att man överens om det man vet – utan konsensus kanske innebär att man inte slåss och bits.

  Oavsett våndas jag över däckbyte, tänk om jag byter till sommardäck imorgon och omkommer i en halkolycka på onsdag – det känns nog bättre att vänta, även om det kan bli böter…

  Är man frisk och stark och har mycket tid över kanske man kan byta däck efter väder – så som med kläder – men det är nog inte många förunnat.

  Kryp till korset istället – erkänn att det inte är det varmaste klimatet på 125 000 år – och ändra lagen till 1 : a maj – nu när vårarna blivit så förbaskat kalla – kanske en fråga för Jimmy Åkesson att driva…

 54. foliehatt

  Lars Kamél, #13,
  Det manuskript du länkade till ”Climate Denial – the Antithesis of Climate Education: A Review”
  av Gerald Kutney var intressant att läsa. Han är en känd taltratt för, och författare av, klimatapokalyptisk utveckling om vi inte omvänder oss snart. Han är verksam i Kanada.

  Manuskriptets centrala budskap är en ilska och besvikelse över att folket som lever i alla de länder som har skrivit på Parisöverenskommelsen INTE har panik över CAGW. Vidare så menar han att detta beror på att staterna gör för lite vad gäller propaganda. Specifikt så menar han att utbildningssystemen inte har tagit denna viktiga uppgift på allvar.

  Vetenskapligt sett är det en usel historia. Den innehåller ingen vetenskap. Den är en propagandapamflett. Men, det var intressant att se hur tankarna går bland de som driver på för att sprida CAGW-panik bland jordens invånare. Tydligen så stipulerar alla de olika klimatöverenskommelserna att de undertecknande staterna ska anordna CAGW-propaganda. För min del sätter det SVT/SR:s klimatkorrespondenters presentationer och nyheternas i allmänhet klimatapokalyptiska fokus i nytt ljus. Det förklarar också den nära nog totala utsläckningen av offentlig debatt om vetenskapen inom fältet klimat. Beteendet har varit i säck innan det kom i påse, så att säga.

  Det är EU-parlamentsval snart. Det är viktigt hur vi röstar där. Kräv att din röst ska betyda ett öppet samhälle, med ocensurerad debatt och fri från statlig propaganda.

  PS. jag såg om filmen ”I rosens namn” i går. Den historien uppvisar starka likheter med hur klimatet debatteras från de CAGW-troendes sida. ”Penitenziagite!!”

 55. Anders

  #18 Magnus Blomgren. Håller med dig om att vindarnas och luftmassornas rörelser måste tillmätas större betydelse i ”klimatsammanhang”. Dessa fenomen utför i min värld, tillsammans med havsströmmarna, jordklotets (temperatur)-fördelningspolitik så att säga 😉

 56. Lasse

  Veckans Weatherbell:
  https://www.weatherbell.com/

  Mycket matnyttigt. Kall vår ligger i korten för oss.
  Orkanförutsättningarna i USA senare i år är goda (om man kan säga så när risken är stor)
  Sen driver han en tes om vulkanaktivitet som driver på värmen i haven som i sin tur påverkar luftens temperatur.
  Aktiviteten ökar i samma takt som temperaturen.

  Lektion i Arktis temperatur för den som behöver den har han också med!

 57. Adepten

  #53 Magnus Blomgren

  👍Ja, hur har det kunnat bli så här.
  Vinterdäck har funnits sedan 1930 talet.
  Lagen om skyldighet att använda vinterdäck kom 1999.
  2013 beslutade EU pga miljöskäl att man inte fick använda dubbdäck sista två veckorna i april.
  Samtidigt befinner vissa av oss i en polarzon och de andra i en tempererad zon med tidvis bistert väder pga av en sviktande polarvirvel som inte följer några miljö och klimatlagar. Och där är vi nu.
  Vad göra om man är orolig och inte uppfyller däckbytarlagarna.
  För de som jobbar digitalt har ju lärt sig, sedan Covid-19 utbrottet, att jobba hemifrån när det passar.
  Alla de övriga får väl klara sig bäst de kan.
  Själv stannar jag hemma och tar en kaffetår med limpmacka och invänta bättre väder🙂

 58. Magnus b #53
  ”Som man kunde misstänka – så blir det problem till veckan att följa vinterdäcksförbudet,”
  Jag trodde också att det där var en idiotlag, turligt nog så började jag på förekommen anledning leta information och fann följande:
  https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/dack/Vinterdack/
  Vad är problemet, maken till flexibel lag eller förordning har jag sällan sett.

 59. Joachim

  Tips: Jordan Petersons samtal med Patrick Moore om klimat och aktivism.
  https://youtu.be/oxTBpds2dQA?feature=shared
  Dr Moore är ekolog och var med och grundade Greenpeace. Förfasas nu över klimatalarmism och brist på kunskap.

 60. Nr 55 Anders
  Ja, en dag kommer klimatforskarna och alarmisterna att upptäcka att havet är 50 gånger större än atmosfären – och att havets medeltemperatur är 3,5 grader – det behövs inte mycket för att isbjörnarna skall börja äta ur dom skånska soptunnorna.

  Nr 58 å 57
  Ja, det är väl uppenbart att däcklagen och klimatlagen handlar om att dra in pengar från folket i form av böter och skatter..och att hålla oss kort.

  MEN, däckbyteslagen kan kosta liv.

  Som vi säger här på västkusten Tänk på Döden…

  Min gamla släktadress var Gravarne Dödsdalen…Vi är vana att vara nedtryckta.

  Men jag surar när någon talar om för mig vilket väder och klimat jag har – där går gränsen.

  Idag är det iaf riktigt bra havsöringsfiske i våra magra, iskalla vikar – här I norra Bohuslän – öringen älskar blåst!

 61. Dan

  Jag är åtminstone säker på att sommaren har kommit till Stockholm; det regnar.

  F.ö läser jag på nätet att eldningsförbudet är en helsvensk uppfinning av Romina, och att kommunerna kan ge alla dispens.
  Gör det nu.

 62. Tege Tornvall

  #53 m. fl.. Nu basuneras i olika länder och delar av världen att det just där blir varmare dubbelt eller mer så fort som på andra håll. Men alla kan ju inte ligga över snittet. Drivande kraft bakom detta trams kan vara CCN, Covering Climate Now.

  Där sitter ett 14-tal mediapersoner och fabricerar larmhistorier på löpande band och sprider dem till hugade media världen runt – varav många svenska. Samma historia valsar runt med för resp. land anpassat innehåll. EU:s Copernicus fungerar på liknande sätt.

  Detta verkar medvetet samordnat. Okunniga och tidspressade media skedmatas med föregivet vetenskapligt material.
  Det måste vi efter tid och ork bemöta.

 63. Benny

  Dan, som vanligt är det ”liberalerna” eller som de också kallas ”Åsa-Nisse fascisterna” som ligger bakom förbudet men gömmer sig fegt bakom EU. Det står alltså inte i något direktiv från EU att man inte får elda löv och grenar i trädgården utan det är L som drivit detta meningslösa förslag, troligtvis för att få igenom något litet av sin mossiga politik.

 64. Tege Tornvall

  #53 m. fl. Lagen kräver vinterdäck1 dec – 31 mars. Men man får köra med dem året runt – utom just dubbdäck. Sådana får man under tiden 16 april-30 september bara använda i vinterväglag. Fullt tillåtet om det snöar och blir isgata i augusti!

  Vinterdäck har mjukare gummi och ger bättre grepp i kyla. Jag testade ofta däck förr om åren. Ett bra råd är: vinterdäck under 5 grader plus. Grovt mönster ger bättre grepp i snö. Fin sajpning ger bättre grepp i väta. Dubbar ger bättre grepp på is.

 65. SatSapiente

  En artikel i dagens Expressen av Pella Thiel, författare, ekolog, föreläsare och aktivist.

  https://www.expressen.se/kultur/vem-har-ratt-bonderna-eller-klimataktivisterna/

  Man tar sig för pannan, hur många människor skulle vi kunna försörja med mat om vi slopade dagens moderna jordbruk utan konstgödsel t.ex.? Är inte det Lankesiska experimentet ett tillräckligt varnande exempel? Utan det mekaniserade jordbruket skulle vi vara tillbaka till mitten på 1800-talet där 80% av befolkningen skulle behöva vara sysselsatta i jordbruk.

  ”Sedan andra världskriget har vi effektiviserat bort allt fler från landskapet, bytt ut bönderna mot maskiner och byggt in matproduktionen i storskaliga, fossilberoende system. Det är dessa som nu kollapsar under sin egen tyngd.”

  Vad som skulle kollapsa är världens livsmedelsförsörjning, utan modernt jordbruk skulle max 1 miljard människor kunna försörjas med mat. Vilka 9 miljarder är det som ska bort?

  ”Ett samhälle som är beroende av att konstgödseln fortfarande för krig mot dess själva förutsättning – matjorden – står nu inför ett existentiellt dilemma.”

  En grönflummig dröm om att allt var så mycket bättre förr.

 66. Uffe

  #81
  Man kan undra om denna Pella är beredd att ge sig ut på åkern, för det är väl resultatet om hon inte vill svälta ihjäl.
  Hon har nog aldrig funderat över vad alla dessa idiotiska förslag på att sluta använda diesel i jordbruket skulle innebära för henne, det enda som möjligen skulle bli bättre är väl befolkningens midjemått.
  Hon som de flesta ”gröna” tror nog att livet som det är nu kommer att tuffa på utan några större förändringar, de kommer att kunna gå till snabbköpet och köpa mat, gå på gymmet, teater, sitta framför mobilen och spela spel med andra ord deras vision av omställningen är nog bara ICE bilar och plastpåsar.
  På tal om plastpåsar så dök denna forskningsrapport upp där man visar att plast är ett bättre alternativ överallt om man är orolig för CO2. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.3c05191 ”Shock Findings: Plastic Shopping Bags Cause Around Four Times Less ‘Carbon’ Emissions than Paper Substitutes” https://dailysceptic.org/2024/04/14/shock-findings-plastic-shopping-bags-cause-around-four-times-less-carbon-emissions-than-paper-substitutes/

 67. Fredrik S

  SatSapiente #65

  Ja precis, frågan är, vilken de aldrig får, vilka ska svälta?

  Undrar vilken värld de lever i, statistiken för jordbrukets utveckling finns ju tillgänglig överallt.

  I västvärlden har ju avkastningen fyrdubblats på 100 år pga maskiner, gödsel, förädling, bevattning etc.

  I Afrika däremot har inte mycket hänt i jämförelse. Om inget händer där kommer de flesta naturliga habitat försvinna, vilket dessa goda gröna ekologer här på hemmaplan ojar sig över i nästa mening.

  Men hon är säker en vardagshjälte i innerstaden och på andra håll.

 68. Berra

  Det verkar som att svt kommit på att Helsingborgs mål att vara ”klimatneutralt” till 2030 kan vara liiite för orealistisk…

  Lösningen finns (men är dyr och oprövad i stor skala) men han är ändå optimistisk, han säger dock inte ”Det måste gå”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/har-forsvarar-helsingborg-sin-klimatplan-vi-vill-vara-en-stad-i-framkant

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/svt-avslojar-sa-spricker-helsingborgs-klimatlofte

  De får ändå med en larmartikel..
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/sa-ser-helsingborg-ut-om-75-ar-om-varlden-misslyckas

  Och en väg att nå dit (förutom problemet med kollektivtrafik och polis/räddningstjänst i 20km/h)
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/experten-sank-hastigheten-till-20-kmh

 69. Fredrik S

  Berra #68

  De får väl flytta över industrier och sopförbränning etc till andra sidan sundet ett par km bort. Där läste jag att de ska vara klimatneutrala först 2045 så de tar nog med glädje emot ännu mer jobb, välstånd och liv på gatorna.

 70. foliehatt

  Lars Kamél, #13,
  Kutney var inte så intresserad av att diskutera vetenskap. Troligen känner han inte till vad WG1 skriver i rapportdelen, då han endast refererar till SPM för hela AR6.

  Hans manus var dock intressant att läsa. Det ger en insikt i hur de klimatkatastrofargumenterande ser världen och resonerar. Fast det är för mig fortfarande oklart hur de kan bortse från vetenskapliga frågor och data som går på tvärs mot vad de hävdar är verklighet.

 71. En simulering av mera havsvindkraft i SE4.
  https://sprayhattas.crabdance.com/energiewende/

 72. Om någon trodde annat, har vi nu bevis för att regeringen helt saknar verklighetskontakt när det gäller klimatpolitiken. Förra veckan beslöt regeringen att från 2026 förbjuda diesel-och bensindrivna fordon i den statliga fordonsflottan, undantaget tunga fordon. Det inkluderar försvaret och blåljusbilar. Det ryktas om att regeringskansliet redan köpt Mogens Glistrups gamla telefonsvarare som på ryska svarar: ”Vi ger oss!”

  https://cornucopia.se/2024/04/tidolaget-forbjuder-helt-statliga-bensin-och-dieselbilar-fran-2026-och-tillater-enbart-elbilar-fran-2030-vad-hander-med-forsvar-och-blaljus/

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/04/regeringen-beslutar-om-nya-miljokrav-for-statliga-myndigheters-bilar/

 73. Berra

  Säger inte emot…

  https://samnytt.nu/vindkraft-kan-utgora-grunden-for-nasta-finanskris

 74. Lasse

  #73 Berra
  Inte bara vindkraften som går på knäna när ”billig energi” är grunden för elförsörjningen.
  Tysk energiwände slutar i el ände!
  https://notrickszone.com/2024/04/16/rise-and-fall-of-the-german-economy-energy-debacle-leading-to-economic-meltdown/

  #72 Lars M

  Var det inte så att det fanns ett annat spår på den telefonsvararen?
  ”Det är mamma-kom hem”

 75. Peter Wennblad i dagens SvD, finns också redan i pressreaderversionen.
  https://www.svd.se/a/OobjEq/planekonomi-funkar-inte-for-klimatomstallningen-heller
  https://second-opinion.se/peter-strannegard-ekvationen-gar-inte-ihop/

 76. I DN kan man läsa att DN låser upp sajten p.g.a. världsläget.
  Peter Wolodarski:”Oberoende journalistik är viktigare än någonsin.”
  Han har så rätt.
  (Spår av ironi kan förekomma i ovanstående.)

 77. #Lasse 74#

  Jo, men det var på danska och det förstår endast vi skåningar. I brist på sådana i regeringskansliet raderades den delen som obegriplig.

 78. Fredrik S

  Håkan Bergman #76

  De kanske samlar in lite mer godhet så de kan sparka igång DN-tåget igen i vår inför kommande sommar och val etc?

  Vill minnas att det drevs av självgodhet med en dos av belåtenhet.

 79. Berra

  Är visst inte bara Helsingborg som öser pengar i sjön…

  ”Vad kostar det? Åtminstone ett par miljarder…”

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/nya-arbetstillfallen-nar-nybro-gor-miljardsatsning-pa-energi

 80. Fredrik S

  Berra #79

  Jag hänger inte riktigt med vad de menar, kanske är för sent på kvällen för fantastiska tekniker och var ska det lagras?

  Men va fan, what could possibly go wrong?

  Skattepengarna rasar ju in ett tag.

  https://allaaktier.se/cortus-energy/nyheter/cortus-energy-ab-deltar-pa-nordbex-projektlansering-for-satsning-pa-koldioxidnegativ-elproduktion-i-nybro-kommun-den-18-april/130

 81. Berra

  #80: Tror du ens de vet vad de menar?

  Men det ser ju bra ut på fejjan….

 82. Fredrik S

  Berra #81

  Hehe nä , inte helt säker. Men är nog rätt säker på att kommunalrådet från C inte har en susning.

 83. Berra

  Men det ser ju bra ut på nätet….