Öppen Tråd

syren

Sommaren är på väg med prunkande trädgårdar. Media larmar på med den sedvanliga klimatångesten inför kommande värme. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Paul Håkansson

  The largest economy in Europe has officially entered a recession after a series of disasterous man-made climate and sanctions policies destroyed Germany’s economy. Academic Researcher Ralph Schoelhammer joins Redacted to look at the decline of Germany and the Beyond Growth Conference which promotes the ”Degrowth” of Europe.

  https://www.youtube.com/watch?v=C3-2EXlVTUM

 2. Ann Löfving-Henriksson

  Modiga Elsa W. har nu, enligt GP, KU-anmält Persson&Pehrson, de som just nu är ansvariga för utbildning och utveckling i landet.
  Utbildningsminister Mats Persson står enligt GP fast vid sin kritik mot Elsa Widdings agerande genom att hon enligt M.P. närvarade på en konferens tillsammans med ”klimatförnekare, vaccinmotståndare och personer som relativiserar Förintelsen.”
  Hon närvarade, ville i god skeptisk anda veta mera!
  M.P. hävdar, enlig GP, vidare att ”För mig och Liberalerna är det en självklarhet att stå upp för fakta och vetenskap”. Det låter ju påläst och bra, MEN
  vid närmare betraktande är det först och främst Persson&Pehrson som bör ta reda på ”fakta och vetenskap” i klimatfrågan. En lämplig början kunde vara att de läser och försöker förstå vad Elsas W. ”Klimatkarusellen vilka frågor kan besvaras?” förmedlar och sedan ödmjukt be Elsa om ursäkt och med böjt huvud avgå från riksdagen.
  Förhoppningsvis göms denna KU-anmälan inte undan utan får debatteras fritt i media, vilket borde bli början på slutet för FNs och miljörörelsens stora bedrägeri i klimathotsfrågan.

 3. Ann Löfving-Henriksson

  Länken till Elsa W.s KU-anmälan på GP
  https://www.gp.se/nyheter/sverige/sd-vilde-anm%C3%A4ler-ministrar-osant-och-tendenti%C3%B6st-1.100536901

 4. US

  Elsa,
  Du är min idol, stå på dig mot enfald och dårskap. I detta fall liberalerna och Persson i kvadrat.

 5. Claes-Erik Simonsbacka

  Energiövergången kommer att försenas!

  Lyssna på CPM Groups Jeffrey Christian som diskuterar några av de framväxande teknologierna som anses vara ”ren energi” och om de kommer att uppfylla målen om ”netto noll” koldioxidutsläpp till år 2050; silvers roll i energiomställningen; och hur lång tid det kommer att ta att implementera dessa förändringar.

  https://www.youtube.com/watch?v=AOiIWRI6FJ4

  Mvh,

 6. Lasse

  #2 A L-H
  SVD har idag ett litet stöd för Elsa på ledarsidan-från Anders Sundell Göteborgs universitet.
  En akademisk avhandling har alltid haft svårt att helt gillas av opponenter-i alla fall när det gäller samhällsfrågor. Sunt med scepticism.
  Fast detta gäller kanske inte högst ansvarig för utbildningen som anser att ”science is settled”. Sluta forska på klimatet således 😉

  För Isbrytaren i Arktis är det kärvare förhållanden. De ser ingen lösning på isläget och får driva runt i minusgrader och blåst. Ovanligt kallt där uppe tvärt emot all konsensusforskning!
  Framexporten som uppmärksammades här fortsätter slå nya rekord. Det var inte så isen skulle bort i modellerna!

  https://sites.google.com/view/arctic-sea-ice/home/fram

  #4 I SVD anmäls också en ny bok: Norrsken av Arne Muller.
  Han problematiserar gruvor och klimatomställningen-det kommer att bli svårt.
  Victor Galaz som skrivit recensionen är lite skeptisk. Han hänvisar till nån som talat om den stora accelerationen

 7. Stefan Eriksson

  Testar om det går att lägga in den här:
  https://www.facebook.com/thomas.gur.5/posts/pfbid02bu3CLg7nHRg2GDie8vkWLoMRm84JKkCdi9Azx1cunMSQgzSRiBTdtqSGFprGyPx9l
  ”Ebberöds bank” ?

 8. Berra

  Enligt media är hybris först i världen med fossilfritt stål, Brasilien räknas visst inte.

  https://www.atl.nu/brasilien-har-redan-fossilfritt-stal

 9. Bim

  Ann L H # 2
  Bra kommentar. Och tack för länken.
  Hoppas Elsa kan få den här mobben att lämna politiken. Det är den bästa hjälp hon kan ge SD och alla andra partier i riksdagen.
  Det måste bli ett slut på vänstermobbarnas framfart i Riksdagen.
  Kan man inte debattera sakfrågorna har man inte i Riksdagen att göra.
  Bra ”inlägg”och bra kommentarer, Tack!
  Ser ut att ljusna i horisonten.
  Förra riksdagsdebatten var ju en ren katastrof av pajkastning och mobbing, Hoppas slippa uppleva en sådan tillställning igen. Lika illa är det att SVT inte kan hålla styr på debatterna p grund av sin partiskhet.

 10. Göran

  Om jag åker tunnelbana i Stockholm i rusningstrafik, så lär jag dela vagn med någon som har skeptisk inställning till Förintelsen, några som inte har vaccinerat sig, och några som inte tror på klimatkrisbluffen. Jag har således delat arena med dessa personer.

  Slutsats. Om ni inte vill bli paria i våra korkade politikers ögon, åk inte tunnelbana.

 11. Torbjörn Lindkvist

  Paul #1

  Här är en artikel i Dagens PS om Tysklands kraschande ekonomi.
  https://www.dagensps.se/bors-finans/makro/tyskland-nara-sammanbrott-drabbar-hela-europa/

 12. Ann L-H #3,

  Den officiella länken till Elsas anmälan är den här:

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/ku-anmalan/granskning-av-statsraden-mats-persson-och-johans_HAA1dnr2239

  Vi får hoppas att KU tar upp den, men man vet aldrig. KU brukar ju ta upp anmälningar som berör brister i någon ministers ämbetsutövning. Men tydligen har det även förekommit att man tar upp sådana här förtalsmål.

 13. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Köttbenet för att få med L i regeringen var nog klimat- och miljödepartementet. In vad jag röstade för i alla fall. En präktig käpp i hjulet för vettig och ansvarsfull energi- och försörjningspolitik. Man kan inte som M. P. säga sig följa vetenskapen och samtidigt förlita sig på Expo. Det får hans doktorshatt att halka snett.

 14. Lars Cornell

  Elsa Widding, nu partilös, har KU-anmält Nils Persson (L) utbildningsråd och Johan Pehrsson Partiledare för (L) för bland annat förtal och falska påståenden. KU-anmälan kan komma att bli den viktigaste händelsen i kampen mellan klimatalarmismen och klimatvetenskapen eftersom kampen nu når fram till folket på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. SVT och annan journalism har som bekant hindrat folket från att få full, ärlig och allsidig information.

  Mats Persson (L) är Utbildnings­minister men har nu tagit ledartröjan som svensk politisk mobbare. Att vi skulle få se L-politiker, som brukar hålla hög svansföring om heder, vandel och moral, i för dem så förnedrande situation som denna var oväntat. Det här var nog sista spiken i L-kistan sedan Bengt Westerberg (FP) lämnar SVT-studion i ett partiledarmöte år 2014 då han visade att han saknade förmåga att samarbeta med alla. Mobbare som dessa skall vi inte ha i varken riksdag eller regering.

  Det är inte första gången liknande händer. Den mycket kunnige och vetgirige riksdagsmannen Jan Ericson (M) fick utstå spott och spe efter det att han deltagit i en konferens där olika åsikter om klimatalarmismen ventilerades. Bland hans kritiker fanns hans kollega och rival Jessica Rosencrantz, men Jan försvarade sig bra.

  Ku-anmälan 2239-2022/23 inklusive bilagor finns här
  https://data.riksdagen.se/fil/9FAAF08B-4428-4DA0-8AA4-75D4530B7F40
  Ordet ’Pejorativ’ används om ett ord eller en fras som är nedsättande eller förringande eller på annat vis uttrycker talarens negativa attityd till en företeelse eller annan person.

  Lycka till i kampen Elsa. DU behövs!

 15. H2 Green Steel har i dagarna åter igen dansat i affärstidningarna och media – LKAB kan inte förse bolaget med malm till deras fossilfria projekt, säger dom.

  Dom av er som följt H2GS: s påståenden att dom svenska malmfälten skall användas i deras process måste väl tro att världen blivit galen – och så är det nog.

  H2GS påstod helt frankt att LKAB skulle försörja dom med material – LKAB, blev förbannade och sade att något sådant avtal fanns inte.
  Då sade H2GS att nähä, då köper vi från brasilen.
  Förutom att brasilien ligger väldigt långt från boden och kräver våldsamma båttransporter – så är malmen av allvarligt låg kvalite, med mycket lägre procenthalt än den LKAB har.
  Den lägre halten i brasilien kräver mångdubbla energimängden i stålprocessen.

  Allting som ens påminner om miljövänlig och klimatsmart stålprodukt från H2GS försvinner i o m detta.

  H2GS är sinnebilden för den aningslösa, oansvariga, ovetenskapliga och giriga och direkt dumma – gröna klimatpaniken som dränerat sverige och eu på alla penningar som tidigare generationer skapat för en trygg framtid för kommande generationer.

  10 000- tals miljarder av sparade medel och låneutrymme har nu plöjts ner i projekt som H2GS.
  Detta vansinniga pengaflöde in i svarta hål blir omöjligt att hantera för kommande generationer.

  Här ligger klimatalarmismens största fara – nämligen både ansvarslösheten och vetenskapsförvanskningen.
  Vilken otrolig kombination!
  The perfect storm – är ett uttryck som passar till tonerna av denna alarmism och H2GS pryder omslaget till eländet.

 16. Gunnar Strandell

  Lunchekot idag gav notan för att bygga ut Sveriges elnät:
  1 000 miljarder kronor under de kommande åren.

  Det är 100 000 kronor per medborgare. Kan vi räkna med att det tar tio år blir det ”bara” 800 kr i månaden, dvs. lite mer än ett Netflixabonnemang och en pizza.

 17. Håkan Bergman

  Magnus blomgren #15
  ”Förutom att brasilien ligger väldigt långt från boden och kräver våldsamma båttransporter”
  Hur kan man ens komma på tanken att förlägga en sån här industri i inlandet, eller har man tänkt att muddra upp Luleälven så att malmtankers kan gå upp till Boden. Det är också värt att notera att LKAB äger malmtågen som också körs och bemannas av LKAB.

 18. Le Conseil Constitutionnel, ungefär Riksrevisionsverket, har granskat nötdjursuppfödningen i Frankrike och kommit fram dels till att subventionerna kostar för mycket, dels till att antalet djur måste minskas kraftigt för att leva upp till målet om minskade utsläpp av växthusgaser. Bl. annat konstaterar man att 1/3 av konsumenterna äter mer nötkött än rekommendationerna om max. 500gr per vecka. Så kan det ju inte fortsätta!

  Premiärminister Borne har läst och nickar instämmande.

  Här ett utdrag i Googles översättning från den 132 sidor långa rapporten:

  ”Balansräkningen för nötkreatursuppfödningen för klimatet är dock ogynnsam. Trots vissa
  växthusgasutsläpp (GHG) minskade effekter, såsom lagring
  av kol i marken på permanenta gräsmarker kvarstår de totala växthusgasutsläppen
  fortfarande mycket viktigt, främst på grund av den metan som produceras under rötning av
  djur. Boskapsuppfödningen står alltså för 11,8 % av utsläppen i Frankrike
  av CO2-ekvivalenter, jämförbara med bostadshusen i landet. Respekt för
  Frankrikes åtaganden när det gäller att minska utsläppen av metan (slöts i
  det internationella Global Methane Pledge-avtalet) kräver med nödvändighet en minskning
  besättningens storlek. Denna minskning kan lätt förenas med näringsbehoven
  av fransmännen, en tredjedel av dem konsumerar mer än taket på 500 g per vecka
  av rött kött som rekommenderas av den nationella hälsonutritionsplanen. Den nationella strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken som utvecklats av ministeriet för jordbruk och livsmedelssuveränitet tar inte upp ännu inte direkt frågan om besättningsminskning. Den behåller till och med vissa indikatorer irrelevant för att mäta jordbrukets insats i kampen mot den globala uppvärmningen.
  Klimat: ökningen av gräsmarksytor leder alltså inte till en minskning av utsläppen
  av växthusgaser, om det åtföljs av ytterligare boskap som släpper ut allt fler växthusgaser
  än vad som lagras i ängarna.”

  https://www.ccomptes.fr/system/files/2023-05/20230522-S2023-0466-Soutiens-publics-eleveurs-bovins.pdf

 19. Nr 16 Håkan B
  Det är så ingredienserna till den gröna soppan ser ut.
  – Tänk om detta hade diskuterats i riksdagen och av kritiska vetenskapsmän – men allt sådant är nu borta, ingen kritik får framföras – som i engelskans träffande uttryck ” no nothing”….ingenstans återfinns så mycket dubbelnegationer som inom alarmismen.

  H2GS har plockat in 1000 miljoner gånger 100 från oss och dom andra som gått till jobbet varje dag i ett helt liv…utan att ens tala om varifrån råvaran kan tänkas komma – helt fantastiskt!

  Sådan är både samhällsandan och forskningen idag – men H2GS har lite mer än en datamodell på fötterna, dom har också en modell i plast över fabriken på kontoret som dom gärna visar våra ähum kritiskt granskande journalister och investerare från pensionsfonderna.

  Som någon sjöng – ” Det går bra nu – pengar rullar in”.

 20. Bodil i Malmö

  Jag är bara en enkel person utan naturvetenskaplig utbildning som inte har mycket att tillföra här. Dock har jag försökt följa med i klimatdebatten i några år, inte minst genom Klimatupplysningen och Klimatsans, och har även läst en hel del på egen hand. Tack vare Elsa Widdings första bok blev jag intresserad av IPCC, och efter att ha läst Donna Laframboises båda böcker blev jag ”botad” från all ev. klimatångest för all framtid. Med ens stod det klart att frågan inte alls bottnar i naturvetenskap utan om politik, makt och omfördelning av resurser. När polletten plötsligt trillar ner är det ju som om en helt ny värld öppnar sig, långt från den som våra medier och de flesta politiker försöker trumma i oss.

  Över tid blev det omöjligt att titta på SVT eller lyssna på SR, och jag klarade heller inte av Facebook där mina i övrigt hyggliga och mer eller mindre välutbildade vänner ältade floskler som ”Trump är dum!” och ”Vi måste lyssna på Greta Thunberg!” dagarna i ända.

  Men nu har jag börjat ge FB en chans igen och till min stora glädje tycks det vara något som händer. Gemene man är INTE nådiga när det handlar om Erika Bjerströms klimatrapportering i allmänhet eller om hennes resor över hela klotet i synnerhet. Stackars Greta tycks ha försvunnit ur rampljuset och motståndet mot vindkraftverk är massivt. Inte heller ser man mycket stöd för Johan Rockström (snarare motsatsen) och Miljöpartiet möts mest av hån och förlöjligande. Mycket respekt riktas istället mot Elsa. Och sist men inte minst är det alltfler kvinnor som numera uttrycker sig i termer av ”klimatskepticism”.

  Man vill ju så gärna tro att pendeln håller på att slå över till andra hållet. Kanske är det bara önsketänkande från min sida, men jag tror inte det. Nu tycks snöbollen ha kommit i rullning och det kan bara bli bättre. Tack för alla er som kämpat oförtrutet för att våra barn ska slippa växa upp med klimatångest och bristande framtidstro!

 21. Ann Löfving-Henriksson

  # 12 Ingemar, tack för länken.
  Jag har läst och undrar hur mycket de vise eller visa riksdagsledamöterna i KU förstår av innehållet. 🤗

 22. #Lars Mellblom 17#

  Rättelse: Det ska naturligtvis vara le Cours des Comptes och inget annat.

 23. Daniel Wiklund

  Just nu är det 12 grader i Luleå, fast solen skiner från en klarblå himmel. Dessutom en kraftig kall vind. Den här dagen 1984 var jag i Torneå på en friidrottstävling. Det var 27 grader, en klarblå himmel. Varmast i Europa då. Det blev många bra resultat, friidrott behöver sol och värme. Torneå brann inte upp.

 24. Thorleif

  #17 Lars Mellblom

  Så nu är det Frankrikes tur efter Nederländerna (WEFs Mark Rutte) att tvångsnedlägga franska gårdar?

  Har Macron uttalat sig ännu? Vi vet att jordbruks-subventionerna är särskilt höga i Frankrike. Jag antar att Tyskland som största ekonomi har fått andra subventioner i det förhandlingsmässiga spelet i EU. Tyskarna krävde t.ex en del motprestationer för att slutligen tillåta införandet av Euron i EU.

  När kommer turen till Sverige?

  https://www.avfallsverige.se/fakta-statistik/avfallsbehandling/biologisk-atervinning/animaliska-biprodukter/behandling-abp/

  Rötning av kornas mockor (naturgödsel) är väl i stort sett obligatorium hos varje bayersk bonde minns jag från mitt boende där nere.

  ”Ammoniak-stanken” av innehålket i dessa ”jäsnings-fållor” var påfallande stark när det spreds ut över åkrarna.

  De som i USA är för regenerativ odlings-teknik anser att odlingsuppehåll (växelbruk) med betande djur återgett jordarna inte bara bättre näringsinnehåll (mindre konstgödselbehov) utan också återkomst av försvunna aminosyror som växter, djur och människa inte producerar själva via sitt dna. De har i USA dock genomsnittligt sämre näring än Europa i sina jordar så vinsterna kommer snabbare sannolikt där.

  De som forskar på regenerativ odling inkl betande djurhållning i USA hävdar att tekniken ger en nettosänka av CO2. Vem har rätt?

 25. Thorleif

  #22 Tillägg;

  Är det alltså ko-pruttarnas tillskott av metan som netto ökar växthusgaserna uppvärmnings-effekt enligt nämnda franska RRV? Ursäkta men vad fan vet de om detta?

  Det kan inte vara denna myndighets uppgift. Låter som ett klassiskt ministerstyre som är otillåtet i Sverige (ännu så länge). Men i flera andra länder med annorlunda förvaltnings-modell (konstitution) är det tillåtet.

 26. Jan R

  Kor äter kraftfoder för att öka proteininnehållet i fodret. Kraftfodret får mineralgödsel då det odlas. Det kan jag köpa.
  Men basfödan, gräset växer ju ändå på ängarna. Om det
  1. Går vägen genom kornas magar och sedan äts som kött eller mjölk av oss människor och sedan skits ut och bryts ner till CO2 och metan, eller
  2. Om det växer på ängen, tar upp CO2 under växten och sedan på höst och vinter vissnar och släpper ut CO2 och metan
  borde väl inte göra någon skillnad?
  Gräset står ju inte kvar på ängen i evighet och binder mer och mer CO2.
  Vad är det jag missar?

 27. Ulf

  Alltså, allt den där KU anmälan kommer leda till är att KU säger att Elsa är tokig och sen blir det inte mer med det. Det är så det fungerar tyvärr.

 28. Katarina

  Bodil #20

  Tack för din berättelse, jag hoppas och tror att du inte är den enda, som efter att ha vågat läsa lite annat än vad MSM skriver, insett hur förljugen klimatalarmismen som pumpas ut i alla tillgängliga kanaler är.

  Jag tycker också att jag ser att fler och fler vågar uttrycka en en mer skeptisk hållning, så det finns hopp!

 29. Nr 20 Bodil
  Bra beskrivning – även jag upplever att vanligt folk börjar misstro och tröttna på ropen om vargen.

  Svårigheten ligger väl snarast nu i att politiker i sverige och europa och många andra delar av världen går en annan väg än folket – där behöver vi bli observanta.

  IPCC – har ju inlett varje ny rapport med att dom blivit ytterligare lite mera säkra på att uppvärmningsteorin stämmer – det beror inte på att teorin verifierats eller fastslagits som sann.
  Anledningen till att IPCC stärkts i sin övertygelse för varje rapport – är det kraftigt ökade inflödet av värden från modeller och alarm.

  Även när uppvärmningen stannar av i flera år fortsätter alarmen och modellerna att skrammla vidare i politiken – som exv nu med utvecklingen i Arktis, denna omhuldade väckarklocka.

  Det tycks finnas fler politiker än putin med maktambitioner i denna värld.

 30. Thorleif

  #26 Jan R

  Gräset tar upp mest CO2 under sin tillväxtfas för att senare plana ut. Genom att så grödor vid ett senare tillfälle (”höstsådd”) har jorden fått vila en tid samt tillförts naturlig gödning från korna etc. Precis det ekosystem du nämner. Metanet har dock inte samma cirkel-effekt i systemet som CO2 via fotosyntesen. Ekosystemens förutsättningar skiljer sig också en del pga skillnader i klimatzoner osv. Eller har jag fel?

  Metan har mao större tillskott netto pga kornas gas-produktion via deras magar/matsmältning. Det fina är dock att omega 6 överskottet från deras kraftfoder försvinner i deras magar! Den obalans som överskott av Omega 6 erhålls via modern föda (skapar inflammationer) finns inte i ko-animalisk föda.

  När det gäller förruttnelse-processen av gräs frigörs väl inte metan?!

  F.ö. har naturgas-exploatering blivit hett sedan länge och särskilt efter Rysslands-sanktionerna. Där läcker det ut metan i en omfattning som jag tror man underskattar. Fracking värst som jag förstår. Biden i USA har därför ”taktiskt” infört vissa förbud! Hyckleriet måste mao döljas/dämpas.

 31. Thorleif

  #11 Torbjörn Lindkvist

  Tack för denna video från Redacted om vad de extremt välavlönade hycklarna ”#beyond growth” sysslar med. Woke-aktivister på fel sida om verkligheten. En ny fransk revolution i antågande? Folket mot eliten. Fransmännen kommer att visa vägen hoppas jag Lars Mellberg kan rapportera om.

 32. Jan R

  Thorleif #30
  Metan bildas vid förruttnelse om det sker med underskott av syre, t.ex. sådant som hamnar i vattendrag, sumpmarker eller täcks av slam och jord.

 33. En klimat och väderrapport från trollhättan, från idag.
  Strålande sol och knappt 16 grader i skuggan, på landsbygden – inne i stan 18 grader
  Enl statistiken har vi idag 21 grader.
  Vi har hitills i maj ingen dag över 25 grader – normalt högsta för maj brukar vara drygt 27.

  Varken sutare eller braxen har lekt än – vilket normalt sker i slutet på maj.

  Sedan 2018 har karpfiskarna varit sena till lek jämfört med mina övriga noteringar från1980- 2000 – utvecklingen tycks gå baklänges gentemot rådande dogmer, kyliga och sena vårar med ofta låga nattemperaturer och mer vind från nord och öst.

 34. UWb

  Det finns en vindkraftspark i Uljabuoudnosom är ett fjäll i Arjeplogs kommun som ligger ovan trädgränsen.

  Skellefteåkraft byggde efter långa turer parken, som har uppvärmning av bladen – kostar cirka 1 % av elproduktionen – som stod klar 2010 till en kostnad om 510 miljoner. Då parken bara är på 30 MW blir kostnaderna 17 miljoner per MW, cirka 50 % mer än vad det skulle kostat på annan plats.

  I rapporter kan man läsa att verken i och för sig fungerar ismässigt, värmen ger effekt, men generellt har det varit mer problem än vanligt med verken.

  2022 började Skellefteåkraft plocka ner några verk, enligt uppgift för att de fått tillstånd att göra ett testcenter för vindkraft i kalla klimat. De senaste uppgifterna är att det inte blir något testcenter och glada är vi för det, verken skulle bli upp till 300 meter höga jämfört med 120 meter idag.

  Men detta måste vara en stor förlust för Skellefteåkraft, plocka ner verken efter 12 år kan knappast vara vinstgivande. Troligtvis är verken i så dåligt skick att underhåll inte lönar sig.

  https://norran.se/bli-prenumerant/artikel/l6q7308r/nv-bd-0kr-dp1

 35. Nr 34
  Dom borde haft ett testcenter som utvärderar varför det inte går att placera vkv nära förbrukarna – varför skall stockholmare och berlinare tanka el från den svenska fjällvärlden – det blir ju så dyra överföringsförluster och långa kablar med tillhörande utrustning.

  Nää, låt våra vildmarker vara – det är bättre för klimatet.

 36. TorbjörnR

  #20 Bodil

  En bra beskrivning av hur fler av oss svenskar borde göra. Vi som gjort resan måste hjälpas åt att få andra att göra samma sak.

  Det är faktiskt bråttom. Paniken sprider sig bland makthavare och de ser sin ”sista” chans att besluta om lagar och direktiv hos FN och EU för att skapa det ”gröna och ofria samhället”

  Ta exemplet med EU beslutet 22 dec 2022 att vindkraft ska byggas ut i Europa genom att runda alla miljölagar och regler. Ett beslut som Tyskarna redan har börjat agera på och som troligen Ebba B, Romina och Kristersson jobbar efter. De förstör Sverige för varje dag om inte protesterna ökar från folket.

  Tackar gud (och då är jag ändå icke-troende) att det tex finns andningshål som KU, Klimatsans, Jan Blomgren, Christian Sandström och Motvind Sverige som driver debatten mot alarmismen och de gröna galenskaperna.

  (Tror vi kommunicerar på FB i olika grupper. Kul att du hittat hit också)

 37. Thorleif #30

  ”Metanet har dock inte samma cirkel-effekt i systemet som CO2 via fotosyntesen.”

  Jo metanet följer i princip samma cirkel, men med en 7 års fördröjning. Det är så lång tid – i genomsnitt – som det tar för en metanpuls att omvandlas till CO2.

 38. UffeH

  Thorleif #30
  Den totala mängden gas (CO2 och Metan) som blir i kornas magar är mindre än den som den normala nedbrytningen av gräs är på en äng då en stor del av det kol som ingår i kornas mat ”gräs och kraftfoder” är det som blir ”kossa” och ”mjölk”, om något så har kon en fördröjande effekt på när kolet kommer tillbaka till fotosyntesen, precis motsatsen till vad de klimathotstroende vill göra gällande, korna binder kol.
  Allt levande är kolsänkor till de förbränns som mat eller som energi/värme.

 39. erik nilsson

  Hur historielösa kan politiker o medja vara?

  Fosilfritt stål har vi i här i landet tillverkat i ca 800 år,
  fram till 28 oktober 1966 när Svartå träkolshytta blåstes ner en sista gång.

  Läste en artickel i Industrinyheter om företaget FerroSilva metod
  att tillverka järnsvamp som verkar intresant.

  https://www.metallerochgruvor.se/20230505/9456/ny-teknik-energieffektiv-tillverkning-av-fossilfritt-stal

 40. Thorleif

  Jan R #32
  Ingemar Nordin #37
  UffeH #38

  Ang metan-cykeln

  Tack för rättelse! Man lär sig ngt ”nytt” varje dag.

 41. #Thorleif 24#

  ”Så nu är det Frankrikes tur efter Nederländerna (WEFs Mark Rutte) att tvångsnedlägga franska gårdar?”

  Det är fullt möjligt. Den här rapporten är bara 5 dagar gammal så jag har inte sett mycket reaktioner ännu. FNSEA, den mest radikala av jordbruksorganisationerna protesterar. Än så länge bara verbalt…

  Det ges mycket subventioner till jordbrukssektorn i Frankrike, men huvudorsaken är att staten genomreglerat näringen så att det är näst intill omöjligt att få lönsamhet. Det finns över 50 (bokstavligen) organisationer och myndigheter som bestämmer över bondens verksamhet innan han kan ta egna beslut om hur han ska driva sitt jordbruk. Inte konstigt att lönsamheten lider.

  En revolution är föga sannolik, men inte omöjlig. I en riktig krissituation är nog ett maktövertagande av militären troligare. För 3-4 år sedan knorrades det bland högre generaler vilka skrev ett öppet brev till Macron och varnade för situationen i landet. Sen har vi ju ett starkt RN, fd. Front Nationale, som både är klimatalarmismkritiska och för ett starkt nationellt jordbruk.

  Jag är ledsen, men jag håller på att packa bilen för att köra till nästa bygge på måndag, så mitt svar är kort.

 42. Sören G

  ”Du ska hålla käften”. Var det inte så som Magdalena Andersson sa i en TV-debatt? För att man haft en annan åsikt än Magda.
  Samma attityd möter vi klimatdebatten. Meningsmotståndare tystas. I medierna genom att man inte får framföra sin mening.
  Endast en uppfattning gäller.

 43. Ulf

  20 Bodil,

  Allt börjar och slutar i USA. Sverige är alltid några år efter. I USA har man en helt annan debatt och den är garanterat på väg hit, som alla trender.
  De här alltmer förekommande tvångsgreppen som tas i länder som Frankrike och EU kommer få folk att explodera till slut.

  Så kul att du ser trenden. Har väntat på den men inte sett den själv.

 44. tty

  ”Fracking värst som jag förstår.”

  Nej. Fracking sker definitionsmässigt på stort djup i bergformationer som är läckagetäta (det är just därför man frackar). Bidenadministrationen hatar fracking eftersom den åter gjort USA till världens största oljeproducent, det har inget med miljö att göra.

  Hur mycket metan som läcker från ett gasfält beror på hur täta installationerna är, och detta beror av hur de underhålls.

  Det var med andra ord inte oväntat att mängden metan i atmosfären bromsade in och t o m sjönk litet när Sovjetunionen kollapsade, och sedan steg igen då den ryska naturgasutvinningen återhämtade sig.

  https://pubs.rsc.org/image/article/2020/PP/d0pp90011g/d0pp90011g-f8_hi-res.gif

 45. Karl Erik R

  #15 Magnus Blomgren

  Skälen till att LKAB inte kan leverera till H2GS är två: 1) LKAB är utsålda och måste säga nej till gamla kunder om de ska leverera till H2GS. Dock finns en närhetsfördel; LKAB skulle kunna få ett högre pris på leveranser till Boden än till t ex Persiska viken.
  2) Det finns inte plats på Malmbanan för fler tåg. Då skulle man behöva ersätta persontåg en med bussar, vilket kanske faktiskt vore lönsamt men ökar diesel förbrukningen.

  Kvaliteten på malm från Brasilien är inte särskilt mycket sämre än LKABs. I fast klyft är en del av Brasiliens t o m bättre men LKAB processar och tar bort föroreningar i högre grad.

  Det stora problemet är logistiken. Över Atlanten vill man transportera på båtar +200 tusen ton. Luleå tar max 55 tusen tons båtar, kräver läktring, och sedan ska malmen lastas över till tåg i anläggningar som inte finns. Om LKAB är samarbetsvilliga kan malmen gå i de nu tomma returtågen tillbaka mot Malmfälten.

 46. jax

  Från Expressen:

  https://www.expressen.se/debatt/svt-utmalar-kapitalister–som-grona-klimathjaltar/

  Om ”Den gröna kapplöpningen” och hur SVT utmålar kapitalister som gröna klimathjältar.

  Av Jan Blomgren
  professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet
  Magnus Henrekson
  professor i nationalekonomi, IFN
  Christian Sandström
  biträdande professor i företagsekonomi, JIBS & Ratio

 47. UWb

  #20 Bodil och andra

  Jag jobbar en del med tyskar och även där börjar det hända saker, speciellt bland de välutbildade som ser att deras levebröd håller på att flytta till andra länder.

  Due Grünen har sjunkit som en sten, från 23 till 15 % på 10 månader, det finns indikationer på att i nästa val får inte partier som står bakom Energiewende majoritet och det pratas om att fler och fler tyskar vill ha tillbaka kärnkraften i stället för vindsnurror och solpaneler. Det är en trygghet i att veta ungefär hur stor kostnaden för el blir varje månad i stället för att bli chockad över storleken när det plötsligt råder Dunkelflaute.

 48. Eva K

  Bodil #20 Du beskriver exakt det jag tycker och jag håller med dig fullt ut. Tack till Klimatupplysningen, Elsa Widding, Lennart Bengtsson och alla ni som har orkat stå emot ’klimatreligionen’. Jag förundras över alla dessa nyord;
  Klimatförnekare -> Vem förnekar ett klimat?
  Klimatomställning -> Kan man ställa om ett klimat? Varför säger de inte Samhällsomställning?
  Klimatkompensera -> Kan man kompensera ett klimat?
  Varför är klimatet det enda ämnet som aldrig får debatteras fullt ut vetenskapligt i media, akademier och i universitetsvärlden? Varför granskas aldrig alla undergångshot i media? Varför får Erike Bjerström rapportera oemotsagd? Varför ställs aldrig Rockström i en debatt med oliktänkare? Varför ses alla (vi) som inte köper klimathysterin som ’foliehattar’, ’förnekare’ och att man är ond? Det goda mot det onda? Det är så märkligt.

 49. Sören G

  På Rapport: ”Allt fler lever under extrem hetta, och allt fler kommer att drabbas om vi inte får bukt med utsläppen.”

  Det är inte så att det blir fler människor på dessa ställen?

 50. BD-Nille

  #34 UwB
  Vindkraftverken på fjället Uljabuoda i Arjeplog är ett enormt debacle för Skellefteå Kraft. Isproblematiken har sänkt projektet. Man försökte vända det till ett testcenter för isproblem. Det fanns inget intresse för det.

  Skellefteå Krafts industriområde på kalfjället för vindkraft Blaiken i Sorsele kommun, är också en katastrof.

  Trots 150 Mkr i EU-bidrag (”demonstrationsprojekt”) är avkastningen noll.

  https://www.allabolag.se/5560431354/bokslut

  https://www.skekraft.se/om-oss/verksamhet/vindkraft/blaiken/

  Skellefteå Kraft leker ohämmat med sina ohemula vattenkraftsvinster – elkundernas pengar.

 51. BD-Nille

  Nu vädjar Svenska Kraftnät om att vindkraftsproducenterna ska stänga av sina vindkraftverk, och få betalt för det. Vattenkraften kan inte längre balansera vindkraften. Sjukt kraftsystem och sjuk elmarknad.

 52. BD-Nille

  #51
  Glömde länken:

  https://second-opinion.se/svk-vadjar-om-regleringsbud-fran-vindkraft/

 53. Joachim

  #49 tog upp detta, som borde granskas närmare:

  SVT:s senaste skrämselstudie handlar om att ”Två miljarder kan hamna utanför överlevnadszonen”.
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varmare-klimat-forskning-tva-miljarder-kan-hamna-utanfor-overlevnadszonen

  Studien:
  https://www.nature.com/articles/s41893-023-01132-6

  Det vore intressant om fler insatta här på Klimatupplysningen kunde granska studien och plocka isär den. Är dess slutsatser och farhågor korrekta, eller är den medveten skriven utifrån en tes som ger maximal alarmistisk effekt?

  Jag har bara hunnit kasta ett öga, men nog ser det ut som att flera skräckinjagande uttalanden i SVT:s artikel (och studien) kan förklaras med den befolkningsexplosion som skett på varmare breddgrader sedan referensperiodens (1960-1990) start.

  Andra invändningar från höften är att en global uppvärmning på 2,7 grader (3,6 är extremt osannolikt) inte innebär att jordens varmaste områden värms upp i samma grad (sic!), att modern luftkonditionering och stadsplanering kan ha inneburit en utvidgad komfortzon samt att områden utanför den kalla delen av komfortzonen blir beboeliga.

  Men, som sagt, det vore intressant med en ”peer review” som även granskade om det finns alarmistiska drivkrafter i det vetenskapliga upplägget.

  Att opartiska och sakliga SVT dammsuger dylika studier efter formuleringar med maximal alarmistisk effekt är sen länge ställt utom rimligt tvivel.

 54. Lasse

  Dagens Weatherbell är olycklig över propagandan.
  Bla så visar Joe B en kartbild där anomalin i temperatur för månaden maj visas: Titta på Indien (flera grader kallare än normalt) och jämför med Rapports inslag om värmebölja från samma land.
  Vädret växlar tydligen! Men media ser vad de vill se!
  Varm bias!
  https://www.weatherbell.com/

  #53
  Forskningen visar att vi föredrar att bo i varm klimat.
  I USA söker sig folk till Florida för värmens skull och vi besöker gärna Södra Spanien.

 55. Ulf

  Svar 53,

  Det kan jag inte men varför skulle ett par graders ökning drastiskt ändra på förutsättningarna?
  Om 140 miljoner hamnar utanför komfortzonen vid en ökning med 0,1 grader så måste många redan hamnat utanför.
  Då måste rimligen studien kunna redogöra för vad konsekvensen blivit av den ökning vi haft de senaste 50 åren. Om inte detta bevisar slutsatserna om framtiden så är den inget att ha.
  Frågan är väl snarare om vi vid polerna kan behålla våra konkurrensfördelar. För att få folk att stanna. Vädret är ju en nackdel och absolut inget man kunnat locka hit folk med.

 56. Thorleif

  #41 Lars Mellblom

  Tack för din rapportering! Ser fram mot kommande avrapportering då bevakningen här är bristfällig och saknar man franska språket funkar inte nätet heller.

 57. Thorleif

  #53 Joachim

  Det viktigaste för överlevnad är förstås vattentillgång (inkl matförsörjning och boende). Oftast är vattentillgången beroende av hur nyttjandet ser ut. Överexploatering kan få stora konsekvenser.

  Annars undrar jag stillsamt hur stora investeringar som krävs för att anlägga t.ex solfångare och ledningsnät för basel till matlagning/kylskåp och luftkonditionering anno 2023.

  Men jag är väl naiv och okunnig! Vart tar alla miljarder vägen som Sida och deras internationella motsvarigheter öser ut? Det viktigaste är väl att människor får tillgång till bastjänster?

 58. Thorleif

  #44 tty

  Ang fracking i USA

  Ok kanske är mina kunskaper föråldrade som grundar sig på tidig teknik och ovarsamma bolag med konsekvenser för boende etc.

  Biden gav godkännande för nybAlaska-exploatering.

 59. Thorleif

  #57 Nature-studien om höjda genomsnittstemperaturer

  Människor som arbetar utomhus i t.ex jordbruk är främst de som drabbas vid tillfälliga värme-chocker. Vi vet att av alarmisternas klimat-varningar är det bara de kortare värme-perioderna (dgr och vecka) som ökat statistiskt. Men det har även tillkommit ökande köld-perioder. Var är denna statistik i sammanhanget och hur ser man på dessa problem?

  Det man i studien kallar klimat-nischer ifråga om temperatur intervall använder genomsnitts-temperatur. Det vore intressant att också titta på antalet värme-dagar baserat på median resp minimum/maximum-dagar. Genomsnitt som enda faktor räcker inte som underlag.

  Indiens ekonomi växer starkast i världen. Delar av Afrika likaså. Får de viss hjälp kommer de att lösa en långsamt ökande temperatur. Anpassning innebär inte nödvändigtvis att människor ska flytta runt jorden till väst. De vill vara kvar om de får stöd och hjälp.

 60. Ivar Andersson

  ”Fler än 1 500 personer greps i samband med en stor protestaktion av klimataktivister i nederländska Haag på lördagen.”
  Äntligen agerar polisen på klimataktivisternas ofog att sätta sig över lagen. Klistra fast klimataktivisterna 24 timmar på lämpligt ställe.

 61. Sigge

  #16 Gunnar Strandell

  När det diskuteras om elnätsinvesteringar så tidshorisonter på 20-30 år och även investeringar för förnyande av elnät ingår.

  Alla investeringar betalas inte av svenska privatkunder, utan en stor del finansieras av elproducenter och industrier. Exempelvis får vindkraft betala ganska mycket i inmatningsavgifter i förhållande till vad de producerar och elintensiva industrier är ofta stora exportföretag och där hamnar kostnaden på produkterna.

  T ex snackas det mycket skit om att det är kostsamt att bygga ut elnätet för att ladda elbilar och då i synnerhet för snabbladdare. Det är riktigt att kostar pengar men det får ägaren av snabbladdaren betala det som i sin tur tar ut det av den som laddar bilen vid snabbladdare.

 62. Thorleif

  #51 BD-Nille

  Hur funkar egentligen nedreglerings-marknaden idag?

  ex 2200 Eur/mWh (22kr/kWh är mycket) är alltså vad en köpare fått i ersättning! Negativa priser blir allt vanligare med ökande investeringar av vindkraft. Ändå fortsätter vk att producera och skapa problem i näten och för SVK.

  Är en nedreglerings-marknad detsamma som att få producenter att inte producera (t.ex vindkraft) och få betalt för det? Vad är då nedregleringsbud? Är det tvärtom mot Nordpool där högsta bud gäller för alla, dvs producenter lägger bud på en separerad marknads-auktion hos Nordpool där buden är negativa kopplade till avstående av produktion?

  SVK har väl hittills varit den aktör som tvingas köpa in vid brist men även direkt (utanför Nordpool) erbjuda producenter ersättning för att ej leverera/producera.

 63. Lasse

  #61
  Skattebetalare står för en del av den notan:
  https://bransch.trafikverket.se/tjanster/ansok-om/ansok-om-bidrag/ansok-om-bidrag-till-snabbladdningsstationer-for-elfordon/

  Frågan är vem som bekostar ledningar till sol och vindel?
  Ledningar som används till 11% resp 30%.

 64. Gunnar Strandell

  Sigge #61
  Citat:
  ”Alla investeringar betalas inte av svenska privatkunder, utan en stor del finansieras av elproducenter och industrier.”

  Jag visste inte att elproducenter och industrier sitter på så stora tillgångar, för de tänker väl inte höja priset på el, produkter och tjänster för privatpersoner?

  Och då kan väl elproducenterna betala för laddstolpar till bilar!

 65. Ivar Andersson

  Sigge #61
  ”Exempelvis får vindkraft betala ganska mycket i inmatningsavgifter i förhållande till vad de producerar.”
  Hur mycket betalar vindkraftsproducenterna och hur mycket betalar vatten- och kärnkraftsproducenterna?

 66. Lars Kamél

  Joachim #53: Jag läste snabbt igenom den. Du har rätt i att forskarna bakom studien inte verkar fatta att det är mindre uppvärmning där det redan är varmt. Den största uppvärmningen sker där det är kallt.
  Dessutom är världen inte på väg mot 2,7 graders global uppvärmning till 2100. Trenden sedan 1979, enligt UAH, pekar mot 1,9-2,2 grader, förutsatt att IPCC har rätt i att det hittills har varit 0,9-1,2 grader.

 67. Sigge

  # 63 Lasse
  # 64 Gunnar Strandell
  # 65 Ivar Andersson

  Om ett vindkraftsbolag inte bygger lokal- och regionnäten själva måste de betala anslutningsavgifter på något sätt. Det kan vara en engångskostnad, årsabonnemang eller kombination av engångskostnad och årsabonnemang.

  Den högsta kostnaden jag hört talas om var på 80-90 tusen per MW i årsavgift. Utslaget per kWh producerad el blir det 3-4 öre/kWh. I det fallet hade lokala elbolaget även byggt ledningarna mellan vindkraftverken.

  När det gäller utbyggnad för snabbladdstationer så finns möjlighet att få bidrag till sådant i vissa delar av Sverige. Det är ett engångsbidrag. 100 miljoner är avsatt i år. Förra året var mer avsatt men bara en liten del utnyttjades.

  Företagsabonnemang på el betalar elnätsavgifter precis som privatpersoner. Företag som använder mycket el betalar mer än de som använder lite el.
  De elintensiva industrier som kommer att byggas i Sverige kommer att få betala mycket i elnätsavgifter.

 68. Joachim

  Lars #66

  Roy Spenser har ju diagram och trend för globala temperaturen lätt tillgänglig. Har du sett om UAH har diagram och trend också för andra områden?

  Jag skulle gärna enkelt vilja se trenderna för exempelvis N 0-10, 10-20, 30-40 osv för snabb jämförelse.

 69. Lars Kamél

  Joachim: https://climexp.knmi.nl/start.cgi?id=someone@somewhere har många olika väderdata, bland annat UAH:s data. Det går att välja olika intervall för latitud och longitud.
  Fast trender får du räkna ut själv, exempelvis genom att ladda ner och använda ett kalkylprogram.

 70. tty

  #62

  Nedreglering är dyrt med ett elsystem som det svenska. Kärnkraftverk kostar nästan exakt lika mycket att driva oberoende av effekten och upp- och nedreglering sliter hårt på aggregaten. Vattenkraften ligger troligen redan på vattendomsminimum när det är aktuellt med nedreglering och måste då brädda vatten vilket innebär att man förlorar framtida intäkter, och även där sliter det på materielen, dock mycket mindre än kärnkraftverk eftersom cyklerna inte är termiska. Vindkraften borde ha lättare att reglera ned och sparar ju faktiskt förslitning genom att flöjla verken, men tyvärr är tydligen många vindkraftverk inte förberedda för detta.

  Billigast är nog ofta att få ett tyskt eller danskt fossilverk att stänga ned – det sliter i och för sig också, men de sparar en hög bränslekostnad och en hög koldioxidskatt. Förutsatt att det finns kabelkapacitet ledig förstås.

 71. tty

  #65

  ”Hur mycket betalar vindkraftsproducenterna och hur mycket betalar vatten- och kärnkraftsproducenterna?”

  Inte aktuellt för vatten- och kärnkraft. När de verken byggdes var det en självklarhet att anslutningsledningarna också byggdes av kraftproducenten. Det var ju staten (Vattenfall) eller kommunerna (Sydkraft) som byggde.

  Det är detta som sossarna åberopar när de vill att skattebetalarna skall betala anslutningarna för havsbaserad vindkraft. Eftersom staten en gång betalade anslutningarna till statens egna kraftverk skall staten givetvis även betala anslutningarna för kinesiska vindkraftbolag. Politisk logik.

 72. tty

  #53

  Några allmänna reflektioner om ”överlevnadszoner”. Det finns ingen plats på Jorden som är för varm för att vara beboelig. Inte ens i Afartriangeln och Sahel där det finns platser med en årsmedeltemperatur över 30 grader. Det är också värt att notera att de två områden på Jorden som regelmässigt har sommartemperaturer över 50 grader (södra Irak-Khuzistan och Sind) båda hör till de områden där högkulturer först uppstod. Och då (ca 5000 år sedan) var det ändå varmare än nu.

  Det är också notabelt att livet frodades i tropikerna även då medeltemperaturen på Jorden var mer än 10 grader högre än nu. Det har på senare år gjorts åtskilliga försök att hitta ”döda zoner” under sådana intervall men utan framgång. Däremot fanns det palmer och alligatorer på Norra Grönland, och det växte skog i stort sett från pol till pol.

 73. Paul Håkansson

  Coldest day on record for May in parts of Australia sees heavy frost

  Temperatures have plummeted across the country as some towns record the coldest day in May on record.

  Australians have woken up to some freezing temperatures, with some towns recording their coldest May morning on record.

  Widespread frost was reported in parts of Queensland, Northern Territory, New South Wales and Western Australia on Sunday morning.

  The Bureau of Meteorology recorded minimum temperatures as low as to -2.7 degrees at Injune Post Office in Queensland.

  Records were broken in Hughenden, Queensland, where residents woke up to 1.4 degrees, while Bankstown and Penrith each had their coldest May temperature ever, recording 0.7 degrees and 0.6 degrees respectively.

  https://www.news.com.au/breaking-news/coldest-day-on-record-for-may-in-parts-of-australia-sees-heavy-frost/news-story/b73d91b8502dc6b1ca8fb17b333c0552

 74. foliehatt

  Paul, #73
  För att parafrasera Ture Sventon:

  ”Ständigt denna koldioxid”

 75. Sigge

  #71 tty
  Levererar elkraftsproducenter direkt till stamnätet så betalas inga elnätsavgifter alls. Däremot så måste elproducenter som levererar till stamnätet vara med och bekosta nätstationer. Kärnkraft får vara med att betala lite om stamnätet behöver förstärkas vid t ex effekthöjning. Dels så måste de vara med att betala för ställverksutbyggnad och dels det som behöver förstärkas för att elnätet inte skall kollapsa om en stor kärnreaktor snabbstoppas. Utslaget per kWh blir det några tiondels öre/kWh.

  För vattenkraft gäller samma regler som för vindkraft. Det är även samma regler för kärnkraft men kärnkraften levererar ju endast till stamnäten.

  Kraftvärme i städer behöver som regel inte betala några inmatningsavgifter. Där är det t o m med så att de kan få lite bonus för att den elproduktionen som regel avlastar elnätet.