Öppen Tråd

rapsfalt

Skånska rapsfält i full blom. Visst, det blir en sämre skörd på vissa håll i sydöstra Skåne, men som vanligt så är larmen överdrivna. Som kompensation för bönderna så går priserna upp för dem som haft is i magen och inte plöjt upp sina fält. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Stefan Eriksson

  Med risk för att verka tjatig, vill jag ånyo ta upp det här med hur ”reduktionen” av andelen ”fossil” olja beräknas.
  Beräkningen är så utformad, att få, eller helst ingen, ur allmogen skall riktigt förstå.
  Alternativ med HVO inblandning är så-pass o-attraktiv, så det gäller att spara på verklig information.
  Alltså kvarstår förhållanden som berör vårt bränsle till bilen, som ett fall där informationen ”skruvas” till obegriplighet.
  https://drivkraftsverige.se/fakta-statistik/reduktionsplikten/

 2. Mikael Andersson

  God morgon gott folk!
  Här är ett uppiggande klipp:

  https://youtu.be/qXGpYKAMHbU

 3. Håkan Bergman

  Stefan E. #1
  Jag kan inte hitta nån information om det spelar nå roll om inblandningen görs vid fullmåne eller nymåne.

 4. Ann Löfving-Henriksson

  Dagens Henrik Jönsson slår nytt rekord i välgörande klarspråk.

 5. Slabadang

  WEF Klaus Schwab ”WE need a new narrative for globalisation”

  Yep! kan inte annat än hålla med! WEF och herr Schwaubs globala storhetsvansinne kollapsar nu i allt snabbare takt. ESG normerna Klaus tillsammans med sina västerländska oligarker kokat ihop har fått sina allt fler brutala ”Budweiser moments”. Klaus är tydligt en karaktär av Stalin wannabee med ett arrogant storhetsvansinne av episka mått. Hur fasen de har fått hålla på är och fått så mycket makt är ett rent mysterium. Karln är ju tydligt spritt språngande galen!

  Vilka är de ”vi” Klaus babblar om? Han babblar om ”stakeholders” med hänvisning till politiker och globala byråkratier medan sanningen är att den är världens befolkning är den verkliga ”stakeholdern” som måltavla för hans extrema fascistiska globala totalitära kontrollbehov. Sri lankas svältande befolkning skickar gärna gemensamt ett ”Tack så djävla mycket” när de drabbats av ESGs hållbarhetsutopier.

  Strategin att förvandla världens företag till politiska politruker för WEF gick väl så där lagom fort åt helvete om man säger så? När nu verkligheten slagit in pannbenet på Klaus och hans polare, så virrar WEF runt groggy i insikten av att 7/8 av planetens befolkning och länder ligger utanför EU och USA och allt fler av dem till och med hatar väst och dessutom på goda grunder. WEFs tänkta undersåtar gör nu revolt och kön för att ansluta sig till BRIC och bort från dollarn banksystemet och väst är lång som faan!

  Bakom WEF står västs miljardärer som köpt upp i princip all västerländsk media och med hjälp av alla våra mindre nogräknande politiker inom västs etablerade partiindustri så har även ”public service” integrerats i propagandan. Med kontroll över de aktörerna går det plättlätt att lura i allmänheten i princip va faan som helst!

  Twitterfilerna gav allmänheten en inblick i hur totalkorrumperad vår västerländska demokrati har blivit och bevis på varför vi därför inte kan lita på ett enda ord som kommer ifrån vare sig MSM, myndigheter, överstatliga byråkratier, underrättelsetjänster, bigtech eller NGOer! BASTA!
  Vi fick se alla dessa parter direkt aktiva i censuren och i manipulationen av den fria yttrandefriheten, svart på vitt! Vi som på goda grunder redan tappat förtroendet för dessa parter har nu fått på papper att misstankarna var mycket väl grundade. Var det Ryssland som lade sig i den amerikanska valrörelsen? Näe Trump och Ryssland var tydligen de enda som INTE manipulerade valet i USA 2016 0ch 2020 medan övrigt uppräknade aktivt gjorde i princip allt och lite till för att få bort det fräcka folkets eget val av president. Sicken fräckhet av folket att välja någon som inte var godkänd av WEF och den djupa statens donatorer!
  Den part som däremot samarbetade med Rysslands desinformationsspridning vad Hillary Clinton som för stora pengar köpte en fejkad hittepå historia om att Trump låtit ryska prostituerade kissa på honom på ett hotell i Moskva! I sex djävla år spred lögnmedia ut skiten samtidigt som de visste att det bara var lögner till för att ta bort fokus från Hillarys email skandal. För att säkerställa att lögnen och lögnerna om att Trump var en ”Russian asset” skulle ges ytterligare trovärdighet, så avdelade de till och med Pulizerpriset till den journalist som först publicerade propagandan. Så det innebär att alla spärrar inom MSM ät borttagna och ”Enything goes” är numer vad som gäller.
  Tittar vi på våra svenska mediaaktörer, så sprider de inte bara WEFs narrativ om klimatet, det demoniserande rysslandshatet, covidpropagandas, antinationalism (läs antidemokrati), multikulti, klimathotande mm.
  Utöver ett medvetet förtryck av oppositionells röster med konstruerade epitet såsom ”klimatförnekare”, ”antivaxxare”, ”konspirationsteoretiker”, ”rasister” för att skrämma tysta och förtrycka, går de ytterligare ett steg genom att angripa, hänga ut, och karaktärsmörda enskilda vanligs medborgare som tar sig fräckheten att vara kritiska eller i direkt opposition till SVTs narrativ.
  Det blir till varnande exempel för övriga allmänheten att förstå att ”det är vi som bestämmer priset på din yttrandefrihet och fria opinionsbildning” ja du vet … Stazistyle!
  När SVT DN eller annan svensk mediaaktör tycker att även deras egen i princip obefintliga moral blir tveksam så kallar de tex in framför allt EXPO eller annan vänster-fascistisk aktör att göra grisjobbet åt dem, för att de skall se ut som de har en halv armlängds avstånd från ”avslöjandet”.
  Bli samtidigt klar över att precis varenda käft som babblar om att de skall ”bekämpa desinformation, misinformation samt hat och hot” samtidigt ALLTID är samma part som faktiskt sprider den!
  Titta på : Trusted News Initiative – Beyond Fake News (bbc.com)
  Saknas någon av de parter som blev exponerade av twitterfilerna? ”Trusted”??? Moahhaha 😊

  Snart går årets ”International Economic Forum” av stapeln i St Petersburg totalt deltar 140 länder med 81 av dessa representerade av sina regeringsföreträdare. Ryssarna är alltså värd, ni vet det där av väst mest sanktionsbelagda landet i världen? Vi får väl samtidigt passa på att gratulera WEF EU och USA för att de snabbt verkligen fick Kina och Ryssland gå ihop i ett obegränsat samarbete pga sanktionerna.
  Snyggt jobbat! 🙂
  De i väst som jobbat ihop den västliga geopolitiska policyn måste ha IQ i nivå med normal rumstemperatur ? Det har lyckats vända 7/8 delar av världens befolkning emot oss.

  Klaus är yr och fattar inte varför han ligger på mattan och hur domaren redan räknat till nio och han känner att det känns konstigt ömt i pannan?

  Love you all! Sanningen kommer alltid fram förr eller senare, vi fattade tidigt vad som var i rörelse
  Fann va långt inlägg det blev! 🙂

 6. Slabadang

  Länk till TNI:

  https://www.bbc.com/beyondfakenews/trusted-news-initiative/

 7. Slabadang

  Ann L-H!

  Henrik är folkbildare av rang!

 8. Ann Löfving-Henriksson

  # 5 Slabadang till slut dök Du upp laddad med välgörande historik som Du sammanfattat på Ditt vältaliga manér.
  ”Fann va” Du är behövd 😇.

 9. Sven Andersson

  Jag är bondson från södra Skåne och min bror har varit aktiv lantbrukare, men är nu pensionär. Jag talade med honom om Rapsskörden och enligt honom händer det ibland att skörden slår slint. Enligt honom är det delar av Skåne som drabbas. Men där han var bonde beräknas det bli rekordskörd av raps! Orsaken enligt honom till problem på vissa ställen är några extra kalla dagar i höstas och en ny rapssort, som är känsligare. Det där med klimatförändringars orsak finns inte i hans sinnesvärd.

 10. Christer

  Generalsekreteraren för WMO Petteri Taalas kom med ett uttalande härom dagen angående hur det med en viss sannolikhet KAN bli ett värmerekordår de närmaste 5 åren.

  Intressant att se hur olika media tar upp nyheten. Här är två jämförelser :

  https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/globala-temperaturen-kan-%C3%B6verstiga-1-5-gradersm%C3%A5let-tillf%C3%A4lligt-de-n%C3%A4rmaste-%C3%A5ren/ar-AA1biQgZ?ocid=msedgntp&cvid=61536518539541eb981781affbcd23df&ei=44
  https://sve

  https://svenska.yle.fi/a/7-10034575

  Den första lägger in osäkerheten redan i sin rubrik :

  ”Globala temperaturen kan överstiga 1,5-gradersmålet tillfälligt de närmaste åren”

  medan den andra ( YLE ) direkt påstår att vi kommer att överskrida 1,5 graders målet:

  ”Världen kommer att passera 1,5 graders uppvärmning inom fem år”

  Ingen osäkerhet där. Man skall läsa länge i inlägget innan man kommer till den osäkerhet som nyheten hade.
  YLE här i Finland har nog samma alarmistiska inriktning som SVT i Sverige , tyvärr. Media har makt att styra sitt innehåll bara genom hur de väljer att rubriksätta och lyfta fram de delar i en text som passar deras linje ( eller i detta fall FN:s linje ). Jag har tagit upp detta med en klimatreporter på YLE. Väntar på svar.

 11. Slabadang

  Christer!

  Allt fler lär sig HUR media gör när de desinformerar och ljuger. En kunskap som avslöjar journalisternas färdigheter att ”vinkla” olika ämnen och händelser.
  Att inte sätta saker i sitt rätta sammanhang och utelämnande av viktiga relevanta fakta är det vanligaste knepet. Karma är att de utgör den yrkesgrupp allmänheten har lägst förtroende för.

 12. PS

  #5 Slabadang
  Oj! Vad jag önskar att jag skrivit det du skriver. Kör på. Uppskattas. /P

 13. UWb

  Bra sammanfattning av möjligheterna som vattenkraft har att reglera ett system med mycket vindkraft. Kort sagt, vi ligger redan nära gränsen.

  https://second-opinion.se/vattenkraften-allt-narmare-att-bli-en-bristvara/

 14. Ivar Andersson

  Från dagens tidning 1
  ”New York sjunker, sakta men säkert. Skuld är till viss del alla skyskrapor som tynger ner staden, enligt en ny studie.”
  Är det helt obekant i USA att vi har landhöjning i Sverige pga att inlandsisen tryckte ner berggrunden?

  Från dagens tidning 2
  ”Det är bråttom att förverkliga ”naturens Parisavtal” för att stoppa den galopperande utrotningen av växt- och djurarter. Men i Sverige får arbetet en trög start – och regeringen ger oroväckande signaler, anser en expert.”
  ”Traditionella knep som att fridlysa arter räcker inte långt, betonar Torbjörn Ebenhard. Det finns en uppenbar risk att det hela reduceras till kosmetik, om man inte kommer åt de bakomliggande drivkrafterna.”
  Byråkraterna ska formulera mål och medel för vad vi andra ska göra.

 15. Sten Kaijser

  UWb #13

  Det var ju tydligt när Vattenfall ville ”bygga ut mer vattenkraft” i ”fullt utbyggda älvar” var att kunna och få tillåta större variationer i vattenflödet.

  Inte bra för livet i och runt älvarna!

 16. Peter

  Säger som Lindeman.
  Får de inte in säden så får de skördebidrag, får de in säden så får de barnbidrag…

 17. Jan R

  #5
  Jag förstår din allmänna frustration. Det finns mycket att vara frustrerad över. Men den är väl inte särskilt konstruktiv?
  Det tredje stycket från slutet gör mig också något sorgsen: Skulle detta vara bättre och något eftersträvansvärt? https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wAXeOM/ett-ar-efter-ryssland-intog-mariupol-ser-ut-som-en-spokstad

 18. Lasse

  Kall vår i Arktis.
  Isen smälter långsamt eller inte alls.
  Om man ser på transporten genom Fram så är den ca 1 M km2
  https://sites.google.com/view/arctic-sea-ice/home/fram
  Hittills har avsmältningen reducerat arean med mindre än så.
  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/

  Så kanariefågeln kvittrar om nån frågat?
  Forskarna på Oden har nog svårt att dölja detta.
  De ligger mitt i Framsundet och upplever väder och motström.

 19. sibbe

  frågan är: Årsmötet skall visas via Zoom:: finns det
  någon länk? Tacksam sibbe väntar på svar…

 20. Tudor

  I Tyskland vill Die Grünen avskaffa reduktionsplikten!
  (Tysklands motsvarighet till svenska miljöpartiet)

  https://carup.se/miljopartiet-i-tyskland-vill-ta-bort-e10-bensin-och-reduktionsplikt/

 21. Thorleif

  Slabadang #5/6

  Tack för den opolitiska korrektheten!

  Vill bara tillägga ang TNI (som väldigt få känner till) startades inför Covid och har nu som förväntat tillökats med t.ex Klimatet.

  När det gäller etablissemangets s.k ”facts-checkers” vet vi även att de tilltvingats erkännanden att de bara representerar åsikter och inte egentliga fakta. Men MSM skriver inte om det erkännandet så lögnerna fortsätter a la business as usual.

  OBS! Som svenskar bör vi veta att EBU som medlem i TNI representerar de flesta public-service kanalerna i Europa dvs inkl SVT/SR. Man överenskommer inom TNI t.ex att bara tillåta publicering av sådan info som WHO avgör. Tidigare vetenskaplig chef i WHO är stämd i sitt hemland Indien gällande hennes lögner. Nu tillträder i stället räven i hönshuset som ersättare nämligen en av organisationens(WHOs) huvudsponsororer Wellcome Trust och Jeremy Farrar.
  https://unlimitedhangout.com/2023/01/resources/show-notes/jeremy-farrar-and-the-who/

 22. Claes-Erik Simonsbacka

  Tesla, Volvo och Polestar – så går det för fordonsbolagen | EFN Marknad 19 maj, 2023

  https://www.youtube.com/watch?v=xfu9-gtBu6w

  Mvh,

 23. Thorleif

  Stefan Eriksson #1

  Reduktionsplikten i all ära …….

  Koldioxidekvivalenter ja, med matematisk noggrannhet ska byråkratin (ganska svensk i all sin rättfärdighet) fastställa måttet som enligt vissa skulle göra elbils-omställningen onödig?

  Utan att vidare studera denna målsättning ställer jag frågan om inte byråkraterna tillsammans med teknikerna m.fl ansåg det vore minst lika angeläget att exakt beräkna koldioxid-ekvivalenterna för vindkraftens livscykel-utsläpp? Kanske inkluderat behovet av ersättningskraft när det inte blåser (gas?) men även när det blåser eftersom resursen måste finnas där. Och varför inte också vindkraftens snålskjuts på annan koldioxid-krävande resurser som svängmassa osv?

  Därutöver kapitalisera varefter diskontera den korta livslängden för vindkraft för att få jämförbarhet med t.ex en 40-60-årig livslängd för kärnkraften!

 24. Slabadang

  Jan R #17

  vad får dig att tro att det skulle att dessa alternativ som står emot varandra ? Jag har jobbat i försvaret som officer och en av uppgifterna var att kartlägga det mörka helvete till kommunism som var infitrerat i baltstaterna.

  Att du väljer just Aftonbladet som källa blir lite ironiskt bekräftande på min tes att man kan lura i folk viken skit som hest genom att undanhålla fakta och

  kommentaren modererad. Utanför bloggens ämnen.

 25. Jan R

  #25 Slabadang.
  Jag noterar att du och jag står på helt olika sidor i historien och troligen aldrig kommer att mötas i åsikter.
  Min moraliska kompass pekar i en riktning och din pekar i en annan.
  Jag avslutar med det här inlägget för att inte smutsa ner klimatdebatten med mer politik.

 26. Sören G

  I Illustrerad Vetenskap kan man läsa: ”Varje dag släpper vi ut tonvis av koldioxid i luften. Växthusgasen utlöser en kedjereaktion som förpestar atmosfären och dödar sju miljoner människor om året. Nu ska mobila filter och smogätande asfalt ge oss ren luft igen.”
  Vas sägs om det påståendet.
  I en annan rubrik handlade det om att man ska kunna kyla ner arktis igen.
  Såg också en bild på FB med demonstrerande barn som bar en skylt där det stod: ”kan vi andas om 5 år”.

 27. eriksbo

  #10 Christer

  Vad nytt ? WMO och Talas sa redan för ett par år sedan att under de nästkommande fem åren kommer en månad troligtvis att ha en global medeltemperatur som överskrider den ”magiska” gränsen om 1,5 grader över
  baseline nivån 1850-1900. Ingen nyhet alltså. Att media nu slår upp det som en nyhet måste bero på att man inte minns det, inte vill komma ihåg det eller – mest troligt – ren och skär okunskap.

 28. Arne Nilsson

  Slabadang #24 Precis som Jan R skrev nyss. Det här ska handla om klimatet. Du lägger upp rysspropaganda som om det vore sanningar. Det gillar jag inte. Så håll dig till ämnet. Klimatet. Dessutom kan du vara mer kortfattad. Det behövs inte så många ord för att beskriva att du är arg och frustrerad.

 29. Kurt Holmgren

  Schwäbbelei=pladder på svenska

 30. Håkan Bergman

  Människan är mästaren på att hitta mönster i kaos, AI är halvskapligt på samma sak. AI är dock helt rudis på att tolka mönster, tyvärr gäller samma för en del av oss också.

 31. Istvan

  Det första offret i varje krig är sanningen. Gammal tes. Desinformation dvs lögn är ett självklart vapen, speciellt i dagens mediadominerade värld. Ergo: Båda sidorna ljuger å det värsta.
  Med tanke på den ensidighet och faktaresistens som vår ms media demonstrerar i klimatrapportering, har jag svårt att tro att dom är kapabla till en neutral analys om kriget.

 32. BD-Nille

  #22 Simonsbacka

  Jag uppskattar många av dina initierade kommentarer och även dina artiklar.

  Men skriv gärna en sammanfattning och din egen slutsats/ståndpunkt, när du lägger in kommentarer som länkar till en www-adress.

 33. tty

  #14

  ”Är det helt obekant i USA att vi har landhöjning i Sverige pga att inlandsisen tryckte ner berggrunden?”

  Det är det naturligtvis inte. Och huvudskälet till att New York (och större delen av USA:s östkust) sjunker är exakt densamma. Laurentidisen tryckte ned berggrunden under sig och tryckte upp en ”valk” utanför iskanten. Nu flyter berget långsamt tillbaka från ”valken” och fyller ut ”gropen”.

  https://www.sonel.org/-Vertical-land-movements-.html?lang=en

  https://www.geo.mtu.edu/KeweenawGeoheritage/Lake/Isostasy.html

  Detta är väl känt för geologer, men naturligtvis totalt okänt (liksom det mesta) för journalister och politiker.

 34. Stefan Eriksson

  Thorleif # 23.
  Koldioxidekvivalenter= ett ”svårt” ord som får de flesta att tappa lusten att ens försöka förstå.
  En Svensk i allmänhet relaterar begreppet procent till det absoluta alkohol-innehållet i en flaska Absolut.
  Där går gränsen för vad som intresserar ”Nisse i Hökarängen”.
  Jag vågar påstå att 99% av Svenskarna inte är införstådda med vad som åsyftas med begrepp som koldioxidekvivalent.
  Många (flertalet) vet ej vad som avses med ”reduktion”.
  Därför:
  är beräkningsmodellen för reduktions-plikten gällande bilbränsle så svår att greppa, och det är också planen. Det folk förstår, kan de få för sig, att ha en annan uppfattning om. Jobbigt för makthavaren då.

 35. Ann Löfving-Henriksson

  #5 Slabadang, nu har jag än en gång i lugn och ro läst Din ”slabangska” beskrivning av vad som hänt i kulisserna bakom Podestas/Clintons/Obamas/Bidens framfart i vad man kan beskriva som den genompolitiserade klimatfrågan. Det är mycket som klarnar med lite tids avstånd.
  Stort Tack!

 36. Håkan Bergman

  Ann Löfving-Henriksson #35
  Där rök din trovärdighet.

 37. Slabadang

  Vad är det med dig Håkan?
  Kan du ange ett enda sakfel om russia, russia, russia kabalet i USA ?

  Jag skulle önska argument som visade mig ha fel i sak. Det är en öppen tråd och medias omfattande systematiska lögner följer ett mönster där klimathotandet bara är en gren av den.

  Jan R svingar med ”rysspropaganda” vad är inkorrekt?

  Nej, Slabadang. KU är ingen allmänpolitisk blogg där du kan dra Putinistisk propaganda. Vi avvisar också allt om Covid-vaccinet och invandringsproblematik. Vi är en strikt nischad blogg om klimat och energi. Var god och respektera detta.

 38. Ann Löfving-Henriksson

  # 36 Håkan B. Det vore värdefullt om Du vill förklara varför min eventuella trovärdighet rök genom att jag uppskattade Slabadangs beskrivning vad och vem som styrt ”i kulisserna” under drygt det senaste decenniet.

 39. Håkan Bergman

  Kommentaren borttagen

 40. Thorleif

  Stefan E #34

  Jag uppskattade din original-kommentar (#1).

  Och därför ville jag helt enkelt spinna vidare på det ”svåra” att även göra det svårt för folket att förstå vindkraftens egentliga koldioxid-belastning.

 41. Ann Löfving-Henriksson

  # 39 Håkan, jag har aldrig påstått ”att Ryssland är okey”. Men Trump var inför sitt presidentval utsatt för rykte om att han fick stöd av Ryssland, Russiagate.
  Han förnekade det men blev inte trodd och nu har en stor undersökning genomförts (jag tror av en Rodham) som visar att gänget kring H. Clinton köpt en villig gosse som drivit detta rykte.
  Hon vann ändå inte vilket vi kanske minns och hon orkade inte stå upp och erkänna sig besegrad under valnatten utan skickade Podesta istället.
  Med den valutgången skulle klimatfrågan för en period få en ny inriktning, vilket blev svårsmält för ”dekarboniseringsgänget”.
  Ryssland var enligt den undersökningen inte inblandad i valutgången därmed inte sagt att Ryssland är OK!

 42. Thorleif

  DN har rapporterat om riskerna för en extrem vårflod i Torne älv just nu. Man vill inte vara tydlig med att snömängderna efter vintern är mycket stora utan nämner mest den kalla våren MEN särskilt massor av regn som orsak. Enl Ventusky kom det ca 6mm regn under en dag veckan som gick, annars ganska små mängder och fläckvis.

  Alltså sammanfattningsvis vill man så lite som möjligt relatera till VINTER. Det är ständigt denna obehagliga propagandan närvarande hos systemmedia.

 43. PS

  Öppen tråd detta är.
  Tänker att en del människor sover så hårt eller har problem i sömnen och har valt att medvetet titta bort så länge för att det är jobbigt att tänka så att deras verklighet bekvämt tillslut synkar med vad MSM / public service matar befolkningen med. Ett riktigt otäckt gift för hjärnan det är. Mitt viktigaste mål i livet som förälder är att försöka fostra mina barn till att tänka själva. Att inte sova.
  Tack o lov finns det politiker som inte sover. Rekommenderar att se senaste avsnittet med Marcus Allard. Han sover inte. Han är politikern vi inte förtjänar. Han är politikern vi behöver. /P
  https://youtu.be/K1tHEMHfFVU

 44. #25 Sören G

  Såg också en bild på FB med demonstrerande barn som bar en skylt där det stod: ”kan vi andas om 5 år”.

  Nej, det kan vi inte för redan år 2026 är vi utplånade. https://www.youtube.com/watch?v=2AK-O5hICxE Professor Guy McPherson, a leading global voice on abrupt climate change leading to near-term human extinction, believes that humans will be extinct by 2026. In this interview, he explains the basis of this damning prediction. Climate science is anything but settled.

  Guy R. McPherson, professor emeritus i naturresurser och ekologi och evolutionsbiologi vid University of Arizona har grundligt fel i det mesta, dock har han rätt i detta: Climate science is anything but settled

 45. Dan

  Jag skulle bara vilja komma med ett påpekande angående världspolitik och annat;
  Det man inte sett själv kan man inte Veta.
  Man kan tro den ena eller andra beskrivningen, men Veta kan man inte.
  Med andra ord bör man kanske vara lite återhållsam i sina ställningstaganden.

 46. Thorleif

  Dan

  Är vetenskap verkligen att veta?
  Jovars i den meningen att en hypotes eller teori ännu inte falsifierats.
  Vetandet sträcker sig med andra ord bara så långt. Tänk om de som vill lägga fram sin falsifiering av en teori inte erkänns möjligheten att varken framlägga eller diskutera sitt vetande? Vad består då vetandet i? Falskhet skulle jag säga!

  MSM och rådande maktstruktur är ett demokratiskt hot mot folket men även mot vetenskapen. Detsamma gäller andra ämnen som just nämnts här i denna tråd. Stå upp för likabehandling och värdera handlingar idag istället för att döma dem utifrån historisk grund då det har inget med fakta att göra.

 47. Sven Andersson

  # Thorleif
  Tack för ditt inlägg. Dagens maktstruktur, som hindrar oliktänkande, är verkligen ett hot mot demokratin.

 48. Thorleif

  Tack Sven

  #34 Stefan E

  Vill vara avsluta ang ordet ”ekvivalenter”. Om jag förstår rätt innehåller olja mest energi per volyminnehåll och kostnad. Därför är olja (i olika former) det energislag som tillsammans med kol är vanligast.

  I energi-sammanhang används därför alltid ”olje-ekvivalenter” vid jämförelser mellan olika energislag.
  Det torde vara lätt att förstå! Liksom koldioxid-ekvivalenter. Min fråga till dig är dock om man är överens om hur den senare ska fastställas? Finns olika åsikter?

 49. Lasse

  #33 tty
  Just Manhattan nämndes i SVD idag.
  Skyskrapor trycker ner staden likt 140 miljoner elefanter.
  Södra Manhattan skulle sjunka 20 cm.
  Samtidigt som havet stigit med 20 cm sen 1950 .(2,7 mm/år)
  Check: Battery(Södra Manhattan) : linjär trend 2,9 mm/år.
  Således är Elefanterna ett geotekniskt fenomen.
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=8518750

 50. Ivar Andersson

  #49 Lasse
  Läs ttys utförliga beskrivning i kommentar #33

 51. Sigge

  Tholeif #42

  Det är när våren varit kall och det blir en sen vårflod som risken för översvämning ar är stora. Det är då det kan bli dagar då temperaturen är över 10 grader under lång tid på dygnet vilket gör att snön smälter snabbt. Kommer det även regn så smälter snön ännu snabbare.

  Men det är väl ingen extremt sen vårflod i Torne älv när det är i maj månad.

 52. Claes-Erik Simonsbacka

  Lär känna den amerikanska aktiemarknaden

  Uppgifter från Federal Reserve (FED) visar att från och med Q4 år 2021 hade den översta 1 % av hushållen i USA 32,3 % av landets förmögenhet medan de lägsta 50 % hade 2,6 %. Andelen förmögenhet som innehas av de lägsta 90 % av amerikanerna har också minskat något sedan före pandemin, från 30,5 % till 30,2 %.

  Aktieportföljerna för de översta 1% är nu värda 23 biljoner dollar, och de äger rekordstora 53,9% av individuellt ägda aktier, enligt FED.

  De rikaste 10 % av de amerikanska hushållen äger nu 88,6 % av alla amerikanska aktier värda 28 biljoner dollar.

  Aktieägandet är uppdelat dramatiskt efter rasistiska linjer, med vita amerikaner som äger 89,1 % av aktierna med ett totalt värde av 28,17 biljoner dollar.

  Trots att svarta amerikaner utgör 13,8 % av befolkningen äger de bara 1,1 % av aktierna, värda 360 miljarder dollar.

  Tyvärr är siffrorna ännu värre för latinamerikanska amerikaner. Även om de utgör 18,9 % av befolkningen, äger de 0,5 % av aktierna, värda 160 miljarder dollar.

  Mvh

 53. Thorleif

  #51 Sigge

  Jo precis det jag underförstått ville uppmärksamma. Den kalla våren har gjort att vårfloden likt förr riskerar att svämma över. Alltså en tämligen normal företeelse. Men det förutsätter ju förstås rikligt med snö men det ingår inte i huvudrubriken som orsak till ex Torne älv just nu. Men däremot regnet! Förstod du inte mitt budskap?

  Snö ska ju vara något antikt från förr i dagens varma AGW.

 54. stig morling

  Bästa vänner: Se här några visdomsord till våra politiker!ID DIKTENS PORT
  Människan sitter vid Diktens port;
  hon talar om allt vad stort hon gjort
  och allt vad stort hon ska göra.
  Och solen lyser och skyn är blå.
  Vem skrattar då
  och vem vill håna och störa.
  Förunderlig är hon att höra.
  Människan sitter vid Diktens port
  som hon alltid har gjort.
  Hon sitter med uppdragna ögonbryn
  och ser mot skyn.
  Hon kommer ihåg när da Vinci skrev
  i Firenze om svalornas flykt ett brev.
  Hon var med när Benvenuto Cellini log
  och när Vasco da Gama mot Indien drog.
  (Hon minns som igår den dag i maj
  när man segel beslog vid Caliout kaj.)
  Så mycket är det som människan minns,
  bild trycker på bild bak ögats lins
  och ibland får hon svårt att hålla isär
  vad som var och är.
  Baal och Molok känner hon till,
  tempel och pyramider
  och mångt som vandrat i natten vill
  och gråter och illa kvider.
  Människan sitter vid Diktens port,
  hon är kommen en gång från okänd ort.
  Hon har gått genom piska och pest och brand
  och ökensand.
  Ondska och blod har följt henne åt
  till cirkusglädje och ödslig gråt.
  Men dröm och syn har hon också med
  som en fågellåt över alp och hed,
  som envist dallrande sång om ljus
  kring frusna källor och döda hus.
  Besynnerligt vrång blev människans färd
  i det som vi kallar guds vackra värld.
  Dock kunde vi ock berätta
  och klamra oss fast vid detta:
  att allt som är gudalikt och stort
  och som tänder till eld
  det har Människan gjort.
  Hon har räknat stjärnornas vägar och år
  där de stumt i den ändlösa rymden går.
  Hon sitter vid instrument och bestick
  och själv är hon bara ett ögonblick.
  Själv är hon bara ett bloss i vind,
  ett födsloskri och en fårad kind.
  – Nils Ferlin –

 55. Richard Lund

  #5 bra skrivet av dej och jag håller med dej

 56. Håkan Bergman

  Claes-Erik Simonsbacka #52

  ”Aktieägandet är uppdelat dramatiskt efter rasistiska linjer”
  Jag tror inte att du menar det, efter etnicitet kanske är vad du menar.
  Här en som tänkt djupare än FED om sånt här, hans böcker finns på Kindle.
  https://www.youtube.com/watch?v=aXHQiVsA0bM

 57. Ann Löfving-Henriksson

  # 54 Tack, Stig särskilt lämpad en dag som denna.👍

 58. Sigge

  #53 Thorleif

  Det behöver inte vara extremt mycket snö för att det skall bli översvämning vid vårfloden. Sen vår och det blir ordentligt varmt på en gång och är det regn så spär det på snösmältningen,

  Men riktigt så illa som de har i norra Italien lär det väl inte bli.

 59. Stefan Eriksson

  Thorleif # 40.
  Hur de beräknas finns beskrivet här:
  https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/berakna-klimatpaverkan

  Det används schablon-värden som input.
  Dessa ger ju utrymme för fri tolkning.

  Det är ett ”tjuv o rackarspel” att hålla innebörden/betydelsen av begrepp för vissa tillhanda, medans den stora massan människor hålls oinformerad.
  Fult spel.

 60. Lasse

  I media är det Italiens som får vår klimatkorrespondent gå igång.
  Allt skylls som vanligt på klimatförändringar som kopplas till våra CO2 utsläpp.
  Varför inte söka på ”Italy Flooding History”
  Då kommer denna upp:
  https://en.wikipedia.org/wiki/1966_flood_of_the_Arno

  Det sker översvämningar då och då.
  Men det är bara nu som vi får skulden för det!

  #58 Så illa som Italien blir det inte, men det var ungefär lika lång tid emellan.
  68 i Haparanda och 66 i Florens.

 61. Nr 58 sigge
  Sena vårar är alltid ett problem – och nu ser vi nackdelarna med ett kallt europa 2023, regn å kyla ger mänskliga konstruktioner utmaningar.
  Sett till europas översvämningar av olika slag så var det värre på 1900- talet än på 2000- talet.
  1973 – 2002 dog det 2626 i översvämningar.
  Den största katastrofen var annars 1953 med 2000 döda i en stormflod över tyskland och belgien.
  Spanien å Portugal drabbdes hårt 1962, 1967 med runt 500 döda.
  Rumänien 1926 – 1000 döda
  Ungern 1960 – 215 döda.

  Nu när Arktis breder ut sig söderut och europa plågas av kylan växer kontrasten mot värmen i afrika och risken för storm och regn återvänder till södra europa – precis som under tidigare 1900- tal.

  1991 – 2001 hade Italien 12000 landslides och över 1000 floods.

  En av Italiens värsta ” floods” var 1966 i november – då dog 101 personer.

  Lite högre medeltemperatur i europa skulle antagligen minska väderspänningarna med afrika men blir det kallare i europa så behöver mycket av den eftersatta infrastrukturen rustas upp, flera av dom sydliga länderna har plågats av dålig ekonomi i decennier och prioriterat annat.

 62. Thorleif

  Sigge #58

  Nu pratar jag visserligen utan tydligt stöd men lite snö vid försenad vårflod (när värmen väl kommer snabbt) ger förstås en ”vårflod” men utan större översvämningar förutom vid kända platser.

  Återigen, snödjupet gör skillnad vilket var min huvudpoäng men inte DNs. Har det däremot regnat mycket och under lång tid så att markerna på utsatta ställen är mättade lär det orsaka en del havoc oavsett vid sen och snabb temp höjning. Är det så längs Torne älv?

  Men visst har vi haft hyfsat med snö i år i norrland!

 63. Thorleif

  #59

  Tack för tipset!

 64. Lasse

  #52 C-E S
  Väldigt sned ägarfördelning i USA.
  Men landet är allt rikare:
  https://ourworldindata.org/grapher/gdp-per-capita-maddison-2020?tab=chart&time=1936..2018&country=IDN~ARG~KOR~FRA~GBR~USA~AUT~IND~CHN

  Många som drömmer om att få tillhöra de fattigaste i USA 😉

 65. Thorleif

  Magnus #61

  Hur ofta brukar msm och alarmisterna redovisa historiska utfall om det missgynnar deras narrativ?

  Är det inte det objektivitet handlar om?

 66. Thorleif

  Median-inkomsten är den bästa markören för välstånd. Men då också relaterat till andra mått. ”Tyvärr ” har kreditbubblan (med nya teknologier som bas) och därmed börsen statistiskt sett skapat så många nya biljardärer att genomsnittet som mått numera helt förlorat värde. T.ex i Sverige. Lyckas man med reptricket The Great Reset och monetära reformer att omvandla bubblan i väst till fortsatt välstånd för en stor medelklass är jag den första att jubla. Vi lär se kommande 10 år. Krig är historiskt sett det som följer i slutet på extrem-expansiva finansiella perioder med mycket höga men orealistiska inkomster långsiktigt.

 67. Nr 65 Thorleif.
  Det är ju exakt det som pågår – vi skall hållas historielösa och vi skall ledas rakt in i det nya narrativet.

  Nivån på klimatrapporteringen i media – har nått äckelstatus.

 68. Nr 65 Thorleif.
  Media och makthavare har ju redan beskrivit att det handlar om att få folket att ställa upp på den gröna omställningen – dom förskönar inte det.

  Men det är just sådant som stör oss som inte gillar propaganda och maktlystnad.

 69. Claes-Erik Simonsbacka

  #56, Håkan Bergman

  Tack för påpekandet!

  Mvh,

 70. Gunnar Strandell

  När Torne älv gav översvämningar 1968 angavs som skäl att stora mängder is gav sig iväg, strandade och byggde vallar där vattendjupet var lågt och älven fick hitta nya vägar.

  Den lösning som diskuterades var att reglera älven och bygga vattenkraftverk i dess lopp.

  Miljöhänsyn satte stopp för de tankarna och det sades att det kommer att hända igen och människor kommer att fortsätta bygga sina hus och sin bastu nära älven.

  Det jag jag fick veta för 55 år sedan av massmedia är tydligen helt överraskande för massmedia idag.

 71. TorbjörnR

  En intressant men givetvis tragisk artikel om hur många kan ha dött av kyla och höga elpriser under 2022 jfm bla covid-19.

  Låst men någon kanske kan läsa.

  https://www.economist.com/graphic-detail/2023/05/10/expensive-energy-may-have-killed-more-europeans-than-covid-19-last-winter?fbclid=IwAR0PlYvx1CsMQP0YHlxQMMELMPff-cXO5srlgmj9JGwCkjFjKf0rpPzF3Sk_aem_th_AfAKH8P6lcqo_Tz18X_fXQzoU1kJ0SQwZgMSMXtAbDlgDi4a5aOMZ2NQOUCkC7clqNA

 72. tty

  #70

  Problemet med att bygga ut vattenkraft i Torne älv (och Kalix älv) är att älvdalarna är så flacka (vilket ju märks just nu). Vattenmagasinen skulle bli grunda men jättelika. Väldiga skogsområden och en stor mängd samhällen och enstaka hus skulle bli översvämmade. Det är politiskt omöjligt, i synnerhet nu när Finland satsar på kärnkraft.

 73. tty

  #49

  Bebyggelsen förvärrar säkert problemen i just New York. Men hela kusten från Massachusetts till norra Florida sjunker, utan någon hjälp av skyskrapor.

  Delawarebukten är ett speciellt problemområde, beroende på att den ligger ovanpå en eocen meteorkrater. Floder har fyllt ut kratern med löst material som långsamt komprimeras.

 74. foliehatt

  Lite oväntat rapporteras i SR i dag att de stora bränder som har plågat västra USA troligen beror på en felaktigt för skogsvårdspolitik, där man har under många år har har varit mycket framgångsrika med att släcka mindre bränder utan att ha rensat ut all den biomassa som ackumuleras då inte mindre bränder tillåts.

  Skogsskötseln skulle nu läggas om så att eld skulle få forma landet genom att bränna av mindre områden på kontrollerat vis.

  Och jag som trodde Science var settled och att de stora bränderna berodde klimatförändringarna…..

 75. Slabadang

  Är det inte konstigt?

  Snöutbredningen ökar under höst och vinter världen över medan den minskat under vår. Mätningarna utgår från 1967. Vad är orsaken?

  https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=namgnld&ui_season=4

 76. Lasse

  #75
  Konstigt eller kanske solklart 😉
  Vi har fått 10% ökad instrålning på 40 år på grund av minskad molnbildning.
  När tär solen på snön!

 77. stig morling

  # 72 Angående utbyggnaden av de nordliga älvarna! Har de flesta glömt vad som kallades ”Freden i Sarek” 1961, då tre älvar skyddades från utbyggnad! Efter ytterligare 9 år beslöts också skyddet av Vindelälven, minns gärna Evert Taubes ”Änglamark”!
  Idag undrar jag: Var finns denna eftertänksamhet inför hur vi tycks med så kallad ”grön” teknik tycks hota vår natur till havs, till skogs till fjälls. Med ett ”storslaget hurra” för vindsnurror är man uppenbarligen beredd till detta.
  salve
  Stig M

 78. Ann Löfving-Henriksson

  https://www.svd.se/a/xgbG8V/fbi-paverkades-av-hillary-clintons-kampanj-startade-utredning-av-trump
  Slabadangs kommentar igår (#5) skapades visst rabalder.
  Vi fick en rasande sammanfattning av vägen mot ”Only One World” där WEF fick sin beskärda del tillsammans med den så kallade Russiagate som innebar att Ryssland påstods lägga sig i den amerikanska valrörelsen.
  Slabadangs beskrivning av desinformationen har nu visat sig sann bl.a. genom den så kallade Durhamrapporten.
  Svenska Dagbladets Malin Ekman skriver i dagens tidning under ”Nyhetsmedier försöker rädda sitt eget skinn” en oerhört intressant drapa, utgående från just Durhamrapporten. Hon visar hur journalistiken med stöd av FBI behandlade Trump.
  Man kan verkligen fråga sig hur världen skulle ha sett ut idag om Trump med stöd av Happer, Lindzen med flera hade mött en objektiv media och fått möjlighet att styra bort klimatfrågan från FN, WEF, Obama-klanens Change.
  Tack Malin Ekman som avslutar med att återigen påpeka att media nu har en ypperligt tillfälle till självkritik, men avstår och därmed befäster en allt vanligare bild av journalistiken.
  Russiagate och den ensidiga journalistiken hör dessutom definitivt till klimatfrågan.

 79. mattias

  #74
  Ja, och de erkände också att Trump hade delvis rätt när han påstod detta. Tydligen har de också börjat med getter i Kalifornien som också redogjordes för. En anledning till bränder i medelhavsområdet blir värre är förutom att koldioxidberikad atmosfär gör att allt växer bättre – mer brännbart material – är att alla herdar flyttat in till städerna och färre beterdjur nu betar av gräs och buskar.

 80. Thorleif

  #59 Stefan E

  Ang LCA vindkraftverk

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/livscykelanalys-och-koldioxidutslapp_H8113225

  Kärnkraft konta vindkraft mellan 3-5 ggr större utsläpp per kWh för vk.

  Varför debatteras inte detta i msm?

  Dessutom ingår inte reservkrafts-behovet etc till vindkraftens nackdel när man beräknar koldioxid-utsläppen. Naturskadorna?

 81. Thorleif

  #78 Ann L-H

  Precis!

  Detta är oerhört viktigt eftersom Demokraterna använder alla tänkbara ojusta och olagliga medel att se till att Trump inte skall kunna väljas igen. Eskalerande krig i Europa är en möjlighet för att t.o.m förhindra ett val 2024(då sittande president får bli kvar t.v = undantagstillstånd).

  Här är hela rapporten (300 sidor)

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/durham-report-explained-everything-was-a-lie/

 82. Ann Löfving Henriksson

  # Tack Thorleif! Det börjar faktiskt röra på sig. Net Zero tappar i kontakt med verkligheten mm

 83. Stefan Eriksson

  Thorleif # 80.
  Ygeman svarar: ”Utsläpp under en elproduktionanläggnings livscykel kan ske på olika håll i världen och behöver således inte räknas med i det Svenska utsläppsmålet”.

  Jag säger: HÄPP!

  Hur många elproduktionsanläggningar är byggda med ENBART Svenska detaljer?

  Jag killgissar: Förmodligen ingen.

 84. Thorleif

  #83 Stefan

  Symptomatisk!

  Ang Torne älv

  https://www.hd.se/2023-05-22/varsta-pa-50-ar–darfor-svammar-torne-alv-over

  Betonar inte klimatförändringar mer än att frekvensen av torrperioder och regnperioder tycks ha ökat på senare tid. Kan det likväl bero på att temperaturstegringen lite avstannat (pausen!)? Eller t.ex förändrad jetström(balans)?

 85. Lasse

  Italiens översvämning vevas nu i Radion.
  Värsta på 100 år i den regionen.
  Florens översvämning 1966 tog fler liv och drabbade kulturskatter. Men det kanske radions Kris-tola inte känner till.
  Även Sten Bergström skyller 2023 års översvämning på klimatförändring. 1966 års har han glömt förklara.
  Ok han hänvisade senare i alla fall till historiska data för att lära sig mönstret.

  Log lite när KTH professorn talade om hårdgjorda ytor när Torne älvs översvämning diskuterades.
  ” höga temperaturer som startar snösmältning, kraftigt regn och på toppen av allt det här förändrar vi landskapet med fler vägar, hårdgjorda ytor och byggnader som gör att skadorna blir större.”

 86. Claes-Erik Simonsbacka

  #80, Thorleif

  Svar på fråga 2020/21:3225 av Mattias Karlsson i Luleå (M)
  Livscykelanalys och koldioxidutsläpp

  Utdrag:
  ”Som åtagande enligt Parisavtalet har Sverige som mål att 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Målet gäller utsläpp i Sverige. Utsläpp under en elproduktionsanläggnings livscykel kan ske på olika platser i världen och behöver således inte räknas in i det svenska utsläppsmålet.”

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/livscykelanalys-och-koldioxidutslapp_H8113225

  Mvh

 87. stig morling

  # 85, jo Lasse för något år sedan skrev jag på KU om det korta mannaminnet i relation till översvämningar, så låt mig återge det lilla svenska perspektivet, citat:
  ”Utan att fördjupa sig i meterologin kan vi konstatera att åtskilliga skyfall har inträffat i närtid, om vi bara blickar drygt 100 år bakåt. Den som vill förbättra sitt mannaminne, kan uppsöka SMHI:s hemsida. Tre exempel i Dalarna må avsluta denna sejour:
  År 1916, då vattenståndet i Faluån var så högt, att det registrerades på stenmuren utanför Kopparvågen.
  År 1985 brister dammen i Noppikoski, i Orsa Finnmark, och vållar en ”Tsunami” genom Orsasjön, Siljan och Dalälven. Kanske bortglömd av många.
  År 1997 inträffade kanske det största kända skyfallet i Sverige (?) I slutet av augusti detta år kom ca 400 mm regn under en natt över Fulufjället, i västligaste Dalarna. Av allt för många bortglömt, dock finns historien i korthet att plocka upp på Dalarnas museum!”
  Salve
  Stig

 88. Claes-Erik #86,

  Är det inte lite låga förväntningar som Sverige har på övriga världen? Borde vi inte ha som mål att HELA VÄRLDEN skall följa de svenska målen med att åstadkomma utläppsneutralitet till 2045. Vi är ju trots allt en Moralisk Stormakt och borde kunna diktera hur andra länder skall jobba för våra klimatmål. 🙂

 89. Stefan Eriksson

  C-E Simonsbacka # 86
  Jag kan inte annat än att konstatera; jag förstår inte innebörden i det svaret. Vad är det då mer för saker som inte behöver deklareras i högt uppsatta mål avseende reduktion av CO2- utsläpp?

 90. Thorleif

  #86 CES

  Okay jag har inte läst dokumentet då det var låst. Annars har du förstås rätt formellt. MEN med samma principer vill vi skapa t.ex koldioxidfritt stål (till enorma kostnader o sannolikt olönsamt) som huvudsakligen exporteras. Hade vi inte exporterat hade vår produktion varit mycket mycket liten! Är inte det en tänkbar ologik? Eftersom våra beslut inte påverkar något globalt. Ändå är vi ett vindkraftsmecka med importerad koldioxid. Flyga ska vi inte. Vi importerar koldioxid netto genom vårt stora skogsbestånd. Ska vi inte då logiskt räkna ifrån denna import från våra nettoutsläpp/neutralitet? Och hur blir det med vk’ s behov av reservkraft när det inte blåser. Bör läggas till annars åker vk ”snålskjuts” då de står där och kostar pengar och naturbelastar.

  Varför ska vi inte medräkna nödvändig konsumtionsimport inkl insatsvaror som stimulerar koldioxid-produktion dessutom med kol från Kina och Tyskland/Polen som är på extrema nivåer jmf med vår egen nettoproduktion exkl t.ex särskilt stål och lokala nationella transporter?

  Vem som helst fattar att om vi verkligen vill börja räkna så funkar det inte att meningsfullt eller snabbt få ner utsläppen sett till konsumtionen…….för konsumtion är vad det handlar om vi ska göra skillnad. Resten är att kasta pärlor efter svin och bedriva symbolpolitik till enorma kostnader (ändå) utan att det påverkar mer än vanligt folks vardag negativt och som vanligt de mest utsatta inkl norrlänningarna.

  Vi svenskar (politiker) har ju sedan 80-talet visat att det är utomlands vi bryr oss (då man tror att ALLA här har det fantastiskt bra).

 91. Thorleif

  [#90 Rättelse mitt inlägg ovan

  Stryk 1:a meningen då den inte hör dit.]

  OBS! Balans av utsläpp(NetZero) av koldioxid syftar till att utsläpp netto ska balanseras till noll nationellt via olika former av sänkor = Klimatneutralitet!

  https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/society/20190926STO62270/vad-betyder-koldioxidneutralitet-och-hur-kan-det-uppnas-till-ar-2050

  Alltså bör vi få räkna ifrån våra sänkors (t.ex Östersjön, skogar och åkrar) import av koldioxid vilka bör vara oerhört stora mht vindsystemen från t.ex Asien på våra breddgrader. Hur stora kan de tänkas vara? Skogarna måste vara oproportionellt stora sänkor i Sverige och Finland mht egenproduktion av koldioxid…..eller?

  Är det inte så att vi alltid varit ”net negative” om vi ser bara skogen som vår egen sänka och exkluderar över vindarnas/atmosfärens importerade koldioxid! Vi är nästan idag NetZero med importerad koldioxid till skogen.

  Dessa tankar mht till att konsumtion/import av koldioxid inte ska beakttas enligt politikerna när det gäller målet om neutralitet.

 92. Karl Erik R

  #84 Thorleif m fl

  Ang Torne älv. Åker man längs älven (på vägen) så ser man på flera ställen mellan Haparanda och Övertorneå ett landskap som får en att tänka på betydligt sydligare nejder. Svårt att tro att man är bara några mil söder om Polcirkeln. Liknar flera av våra bördiga jordbruksbygder söder om Dalälven. Dock omges inte åkrarna av några ekar.

  Skälet till den bördiga jordbruksmarken är just att Torneälven svämmar långt över sina bräddar med vissa mellanrum. Vattnet innehåller slam som avsätts där vi nu har åkrar. Förmodligen har detta pågått sedan inlandsisen smälte bort.

  Kommentaren (i tidningen) om att vi skapar hårdgjorda ytor som inte suger upp vatten är irrelevant när det gäller Torneälven. Av människor hårdgjorda ytor är bara promille av promille i Tornedalen. Däremot finns av naturen hårdgjord yta; den kallas tjäle och den finns som regel kvar flera veckor efter att snön smält helt.

 93. Thorleif

  #92 Karl Erik R

  Bra kommentar där! Hårda ytor = tjäle🤥. Man undrar lite om dessa skrivbordsprofessorer i hydrologi varit ute i naturen (i kallare miljöer) eller om referensen är politisk😆! Snö på marken isolerar visserligen men det gäller också tjälen.

  Det har inte heller regnat märkvärdigt mycket förra veckan (kanske tidigare) men vid tjäle och extra sen vårflod är väl det mesta av regnet designerat att bidra till översvämning hur som helst.

  {Sthlms Universitet visade tecken på visst förfall redan under min tid där tidigt 80-tal. Idag tycks woke och personförföljelse blivit legio}

 94. Förra veckan var det rejält kyligt i och över havet söder om norge – dom som fiskade långa där upplevde det som närmast extrem kallt, samtidigt så knäcktes några träd i min hemmaskog vid trollhättan av blötsnö och kastbyar den 17 maj.
  Kylan å regnet hamrade italien och snö föll över alpernas höjder.
  Arktis istäcke bredde samtidigt ut sig kraftigt åt söder och isbrytaren Oden mötte oväntat mycket kyla och is på sin färd.
  Jorden brinner sägs det i media – men det blir allt svårare att få ihop den där ekvationen.

 95. foliehatt

  Magnus, #94.
  Det går nog att klistra alla de väderhändelser som du räknar upp på koldioxidens konto, ska du se. Håll koll på World Weather Attribution, de brukar kunna räkna ut det på det viset.

 96. Nr 95
  Jo, den där alarmismen är en självgående ångvält – men deras rop ekar allt tommare runt fikaborden och i skolorna, vanligt folk tröttnar och förhoppningsvis kommer det att finnas vettiga partier och demokrati till framtida val…

 97. Nr 95
  Kan tillägga att brorsan drog till kreta för lite go värme efter den kalla våren – men det fanns ingen värme där heller..

 98. Daniel Wiklund

  På rext-tv nu om att många e-handlade plagg returneras. ”Returerna är kostsamma för klimatet i form av transportutsläpp och ökad plast plastanvändning för förpackningarna”. ”Boozt har blockerat 42000 av lönsamhetsskäl, men också för att minska koldioxidutsläppen”. Vi får hoppas på varmt väder så att vi inte behöver så mycket kläder. Den meningslösa jakten på koldioxid tar sig ständigt nya former. Vi borde också äta mindre. Näringens kolhydrater omvandlas ju till koldioxid samtidigt som energin som vi går på bildas.

 99. Den Arktiska Paniken – fick ett ansikte av copernicus mätningar i april.
  Den Arktiska Havsisen blev noterad till 3% mindre än genomsnittet.

  Visst har det varit lite tyst från Arktis i nyhetsförmedlingen.

  Arktis är ju epicentrum för klimathotet, själva definitionen på jordens undergång – och där även den grönländska inlandaisen dränker världen.

  Nyss visade en undersökning att grönlänningarna är dom med lägst nivå av klimatoro…
  Min gissning är att det finns flest folk med klimatångest per capita i stockholms innerstad.