Öppen Tråd

snoeskottning

Veckan som gått? Den har väl gått i vinterns och snöskottningens tecken. Men snart kommer våren! (Hoppas vi) Här är veckans öppna tråd medan vi väntar.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Thorén

    Jag har ingen insyn i Google:s interna processer eller policybeslut men Google som företag har troligen en uttalad värdegrund och klimatpolicy och interna riktlinjer för hur deras sökalgoritmer ska fungera i enlighet med dessa. Google har inte officiellt tillkännagivit att de skulle censurera sökresultat som inte överensstämmer med IPCC:s värdegrund eller slutsatser. Men det är fullt möjligt att Google följer riktlinjer och policys som upprätthålls av IPCC och att de använder dessa som en av flera parametrar när de utvärderar sökresultat.
    Risken för att försöka filtrera bort sökresultat som enligt Google kan leda till bristande objektivitet och begränsad informationsfrihet är stor. Tänk på det när du använder Google nästa gång.

  2. TorbjörnR

    #1 Lars Thorén

    Det är uttalat att FN och Google har gjort ett avtal åtminstone vad gäller klimatet.

    Oklart om det också gäller tex WHOs verksamhet, någon som vet?

  3. Arne Johansson

    #1 Lars. Inspirerad av din fråga Googlar jag på konstsnö.
    Jag kan inte skönja att endast artiklar som är kritiska till konstsnö sorteras ut. Gissar att IPCC klassar konstsnö som ajaj. Kan dock läsa att svenska tillverkare av snökanoner med integrerad värmepump kan tillverka snö vid upp till +25 gr C. Det hade jag inte hört tidigare.
    För att fortsätta på snö-temat meddelar SVT att skidskyttarna i Östersund fått anpassa vallningen efter helt nya förutsättningar. Vinterstaden bjuder på ”natursnö” och tillräckligt många minusgrader för att använda vallan Rex svart. Alltså riktig vinter! Det har inte WC-cirkusen sett mycket av nere i Europa. Det kanske vore rätt att lägga ett vinter-OS i Jämtland trots allt. Önskar alla klimatupplysare
    en härlig vinterlördag.

  4. Ulf Lindberg

    Det finns en fras som jag hört från forskare som ska beskriva hur framtida klimat ska bli. “dry gets drier, wet gets wetter”. Vilket kan tolkas som att allt blir värre.
    Det tycks användas som ett axiom men jag tvivlar på validiteten i den utsagan. I Fredrich Charpentier Ljungkvist föredrag nämndes bla annat att under Holocens varmare tid var Sahara inte en öken utan ett grönskande område vilket borde bero på mer nederbörd då än nu.
    Ursprungligen har den frasen används för att beskriva förändringar över havet men är den verkligen giltig över land?

  5. Staffan Lindström

    SMHI förväntar sig inte heller ”natursnö” i 3-5-dmklassen i Götaland eftersom man ”asteriskat” gårdagens snödjup på 6 av 10 platser… Djursätra i Skövde mest med 49 cm… Ny station?? Nja, startade 1954 och har haft 110 cm i januari!
    Men min erfarenhet de senaste åren är ju att SMHI gödslar min/max-värdena med asterisker utan någon som helst anledning, synbarligen(?)… 0,1 mm nederbörd ifrågasätts men INTE +47C i december….Ja vi är bara människor…. 😉

  6. Magma

    Våren är på väg och det är härligt när ljuset ökar – bara det enkla faktum att det är ljust både när man kör till och från jobbet gör att humöret stiger …
    Hur är det då med värmen – hänger den med i samma takt?
    Efter att ha kunnat iakttaga väder och vind i snart 70 år så kan jag konstatera att bilden ser annorlunda ut än det gjort de senare åren.
    Värmen har inte varit lika snabbt på plats som brukligt, men samtidigt så har vi inte heller bäddats in i dimma och moln på samma sätt som vi här i södra Sverige annars börjat vänja oss vid.
    Tidigare i veckan hade vi en stjärnklar natt och minus 19 grader och dagtid sol och ungefär 10 plusgrader – alltså nästan 30 graders skillnad trots att vi inte bytte luftmassa då det var näst intill vindstilla – och det enda vi såg på SMHI väderkarta var de 10 plusgraderna …
    Tydligt är också att när luftfuktigheten går ner och molnen uteblir så försvinner även mycket av det som alarmisterna kallar växthuseffekt … eller anser Kent att det var koldioxiden som gjorde att det inte var minus 25 …
    Jag inser så klart till skillnad mot SVT att temperatur och väder enskilda dygn inte har så mycket med klimatet att göra, men det är definitivt att förenkla bilden att lägga all skuld för vädrets växlingar på en enskild och ganska ovanlig molekyl som koldioxid.

  7. foliehatt

    Två saker ur dagen utgåva av SvD.
    Först en artikel om den finske EU-kommissionären Jutta Urpilainen – med skrämmande innehåll om vad som sker i Bryssel inom projektet ”Global gateway”. Gröna ambitioner så att det förslår. Peningslukande också. men om det inte genomförs så går hela vår civilisation givetvis åt h****te.
    Läsvärd.

    Vidare så hittar följande mening i Fredrik Johanssons krönika

    ”I Dagens Nyheter – huvudorgan för delgivandet av den för tillfället påbjudna källan till ångest för den svenska medelklassen -…..”

    Det gjorde min dag!! (trots att det är tidigt än). Han beskriver DN precis på pricken

  8. #1
    Tveklöst ja.
    Sök ”klimatförändring”

    Endast 140 svar från Sverige och Finland, alla alarmistiska inkl wiki på plats 13.

    Bara myndigheter, hjälporganisationer och media kontrollerat av Schwab dyker upp.

    Wiki nämner förvisso andra orsaker historiskt och försöker göra en distinktion mellan klimatförändring och global uppvärmning som har en egen tråd. Diskussionssidan är kapad av alarmisterna. Undrar hur länge denna sida får vara kvar?

    Vad gäller Facebook skall ni ha klart för er att Suckerbergs snabba expansion berodde på Schwab, Betrakta Suckerberg som en marionett.

    Kommentaren modererad

  9. Robert Norling

    Påskyndad utbyggnad av förnybar energi.

    Mellan den 30 december 2022 och 30 juni 2024 gäller Förordning (EU) 2022/2577, om fastställande av en ram för att påskynda utbyggnaden av förnybar energi.
    Den ”storm av statsstöd” som svenskarna fruktade i januari har redan blåst in. EU arbetar oväntat snabbt:

    Statsstödsreglerna har luckrats upp flera gånger:
    EU tillåter nu regeringar att matcha amerikanska löften om stödpengar,

    Mellan december 2022 och juli 2024 gäller kortade tillståndsprocesser i hela EU (ja, även för vindkraft. Ja, även i Sverige).

    Två nya stora lagpaket för att vinna kampen om klimatföretag väntas onsdag – det ena om stöd till Net-Zero industri, det andra om stöd för att säkra sällsynta mineraler,

    Ett toppmöte där stats- och regeringscheferna kan ge tummen upp, hålls bara tio dagar senare.

    EU verkar kasta ut alla försiktighetsprinciper med badvattnet. Stora industri- och gruvprojekt kan få förtur på bekostnad av lokalbefolkningen, miljön, demokratiskt deltagande eller skattebetalarnas behov av pengar för andra ändamål.

    https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/ulf-kristerssons-plan-har-redan-spruckit/

    https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/miljobalken/paskyndad-utbyggnad-av-fornybar-energi/

  10. Daniel Wiklund

    Minska lönerna för EU-anställda med 50 procent så får vi se hur många som blir kvar. Denna odemokratiska koloss slukar mycket pengar, både direkt och lndirekt. Finns beskrivet i boken ”Kamp för Europa”. Skriven av EU-tjänstemannen och revisorn Paul van Buitenen. Den handlar om bedrägeri i EU-kommissionen.

  11. Göran

    Sökte på ”klimatförändringar” på bing.com. Klimatupplysningen fick en träff på sidan 5.

  12. Magma

    Medeltida mörker sänker sig över våra lärosäten …
    Som vanligt gör allas vår Elsa ett fantastiskt jobb och träffar i sitt senaste Youtube-klipp verkligen huvudet på spiken.
    Vad händer när agendapolitiker köper ”vetenskapens” tjänster för att dupera allmänhet och väljare … ?

    https://www.youtube.com/watch?v=RxErqWjRbWM

  13. Ivar Andersson

    Vädret är som vanligt trots alla klimatförändringar.
    SMHI annonserade för ett par veckor sedan att den meteorologiska våren var kommen i södra Sverige. Men kung Bore blev arg och skickade hit snö och kyla. Vinterväder verkar gälla minst en vecka framåt trots att våren kommer tidigare och tidigare.

  14. Fredrik Lundell

    En liten ljusglimt. Vattenfall planerar för små modulära reaktorer vid Ringhals med idriftsättning 2030.

    https://nyadagbladet.se/inrikes/vattenfall-fortsatter-med-forstudie-kring-minireaktorer/

  15. Dan

    Fredrik Lundell #14:

    Men kärnkraften var ju olönsam alldeles nyss, det var ju därför de stängde de fullt fungerande reaktorerna?
    Ska man alltså inte kunna tro på vad en företagsledning med 1.8 milj/mån säger?
    Eller är det så att man säger och gör vad-f-somhelst bara man får behålla lönen?
    Svensson fryser och betalar. Vilket land.

  16. tty

    #4

    ”Det finns en fras som jag hört från forskare som ska beskriva hur framtida klimat ska bli. “dry gets drier, wet gets wetter”. Vilket kan tolkas som att allt blir värre.”

    Ser man till klimathistoriska data är det precis tvärtom. Kallare klimat innebär större temperaturkontraster och skillnader i nederbörd och varmare klimat motsatsen.

    Under istider är Sahara som sagt extremt torrt, under mellanistider grönskar det, eftersom mera nederbörd kommer både upp från Guineabukten och ned från Medelhavet (man kan faktiskt härleda sådant från proxydata (speleotem) eftersom vattnet har olika isotopsammansättning).

    Under Eocen då temperaturerna globalt var typ 10 grader varmare än nu växte det skogar, ofta regnskogar, från pol till pol och det fanns nästan inga öknar (några öknar finns det dock alltid t ex i områden med extrem regnskugga p g a omgivande berg). Det växte t ex mangrove vid den sibiriska ishavskusten och fanns palmer och papegojor i Sverige.

    Sedan den termohalina cirkulationen varvade upp på allvar för 35 miljoner år sedan finns ytterligare två ”eviga” öknar, nämligen Atacama/Nazca och Namiböknarna. De beror på kallt uppvällande vatten utanför kusten medan landet värms av solen. Resultatet blir att luft som kommer från havet värms upp så kraftigt att det aldrig kan bli något regn. Allra närmast kusten blir det en zon där dagg ger litet fukt, men längre in är det kruttorrt.

  17. Håkan Bergman

    Papegojor finns väl fortfarande i Sverige.

  18. Bernt O

    EU:s ”klimatbevakningsbyrå” Copernicus rapporterar att den globala uppvärmningen orsakar nya bottennoteringar av isutbredningen i Antarktis.
    Skillnaden mot USA:s motsvarande myndighets mätresultat sägs bero på ”skilda algoritmer för hur isen skall bedömas”…
    https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/667939

  19. Torbjörn

    #18 Berndt
    Oavsett vem som mäter, kommer isen i Antarktis snart inte vara lägst längre.
    Det verkar som om många institutioner plockar fram nya versioner så att de kan fortsätta visa en uppvärmning

  20. Fredrik Lundell

    #Dan 15
    Vattenfall är ju ett statligt helägt bolag, vilket innebär att ägaren, staten, tillsätter både styrelse och VD. Och här är det regeringen som uttolkar statens vilja, den så kallade utnämningsmakten, nog så viktig som att få budget och lagar genom riksdagen, när det kommer till att styra landet.
    Och under rödgrönt styre har man naturligtvis besatt Vattenfall med de sina, vindkraftsvurmare. Så bolaget har ju då bara gjort vad som ålagts det utifrån folkviljan när svenska folket röstat fram ett regeringsunderlag som tror att det hjälper att bygga mer vindkraft i tron att då borde det blåsa mer.

    Vattenfall hade annars långt framskridna planer på ny kärnkraft under förra borgerliga regeringen, som sedan stoppades av de rödgröna. Vi får se hur det går den här gången. Svenska folket har ju än benägenhet att oftare rösta rödgrönt än borgerligt.
    Intressant iakttagelse från vårt östra grannland Finland att De gröna där förespråkar kärnkraft, dels för att det ger pålitlig planerbar energi, men även lägre koldioxidutsläpp än vindkraft. Men nu präglas ju politiken i Finland av betydligt större mått av klokskap och verklighetsförankring än i Sverige. Personligen har jag svårt att föreställa mig att svenska Mp skulle börja tänka och agera rationellt.

  21. tty

    #17

    ”Papegojor finns väl fortfarande i Sverige.”

    Gå ut i skogen och leta får du se.

  22. tty

    #18

    Det ironiska är att Antarktis är ett område där t o m de mest entusiastiska klimathetsarna brukar medge att det inte alls har blivit varmare, snarare tvärtom.

  23. Kent

    #16 tty
    ”Under istider är Sahara som sagt extremt torrt, under mellanistider grönskar det, ”

    Sahara kan knappast definieras som grönskande i denna nuvarande mellanistid..

  24. Dan

    Fredrik #20:

    Ja, att misströsta är ingen svår konst numera.

  25. Berra

    https://www.energinyheter.se/20230308/28705/det-kommer-att-kosta-miljoner-att-ta-bort-fosen-vindkraftverk

    Varför avkrävs inte vindmöllebolagen att fondera pengar för detta?

    Nu kan de bara begära sig i konkurs så blir det markägaren som får stå för notan….

  26. Ulf Lindberg

    #16
    Tack. Det var det jag anade.
    Just att ”Dry get drier and wet get wetter” är ju ett antagande om verkligheten som har rätt stor betydelse för samhällets reaktion på klimatförändringarna. Om utsagan är sann så är försiktighetsprincipen rimlig. Om utsagan är osann blir försiktighetsprincipen inte lika rimlig. Så hur står IPCC inför den utsagan i AR 6. Är det någon som vet?

  27. Daniel Wiklund

    # 23 Kent Kent är på banan igen. Är det därför som det är ett fantastiskt väder I Luleå idag. Strålande sol, ett par minusgrader och nästan vindstilla. Ljusår från klimatkris. Men du Kent bor kanske där det är klimatkris.

  28. Lars Cornell

    Förr, för något år sedan, var priset på el dramatiskt högt när det inte blåste och nära noll när det friskade i. Men så är det inte längre. Just nu blåser det litet men priset är trots det inte mer än ca 80 öre/kWh.

    Är det fler som lagt märke till det?
    http://www.tjust.com/2023/statnet-20230311.jpg
    Manipuleras priset på något sätt?

  29. tty

    #23

    ”Sahara kan knappast definieras som grönskande i denna nuvarande mellanistid..”

    Jodå, det var den under den varmaste delen av den här mellanistiden. Nu går mellanistiden mot slutet, och Sahara torkar ut, liksom under tidigare mellanistider. Det finns ungefär hur mycket data som helst om det. Googla ”Green Sahara”. Till och med Wikipedia känner till och medger det:

    https://en.wikipedia.org/wiki/African_humid_period

    Du är litet av ett mysterium Kent, är du så okunnig som du ofta verkar, eller spelar du bara?

  30. tty

    #28

    ”Manipuleras priset på något sätt?”

    Tyskarna har sparkat igång kolkraftverken igen. Det är framförallt de tyska priserna som driver upp de svenska.
    Frågan är vad om händer 1 april då de tre sista tyska kärnkraftverken stänger.

  31. Björn

    Det fanns en CIA-rapport 1974 som Watts up with that belyser (2012), om en sannolik global cooling: The CIA documents the global cooling research of the 1970’s. I länken nedan finns en annan länk till CIAs originalrapport från 1974 om en sannolik nedkylning med konsekvenser. Nedan ett citat.

    The climate change began 1960, but no one including climatologists recognized it.

    Faktum var att en oväntat låg solcykel med låg amplitud och med maximum 1968, var upphovet till CIA-rapporten. Vi kan ju spekulera i vad senaste SC24 med låg amplitud, där maximum inträffade 2014, kan ha haft för inverkan på den globala temperaturen och detta tillsammans med ytterligare en SC25 med förväntat låg amplitud. Nu handlar det inte bara om en SC med låg amplitud, utan två konsekutiva.

    https://wattsupwiththat.com/2012/05/25/the-cia-documents-the-global-cooling-research-of-the-1970s/

    http://solarcyclescience.com/

  32. UWb

    Nu har även Expressen vaknat och börjar ifrågasätta HYBRIT. Men vågar Regeringen ändra ståndpunkt, speciellt som SD har högst röst i kritiken?

    https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/klarar-du-att-saga–nej-ebba-busch/

  33. Håkan Bergman

    Daniel W. #27
    Är du inte på COOP Arena?

  34. Daniel Wiklund

    # 33 Håkan B Jag nöjer mig med att se matchen på TV.

  35. Karl Eider

    #17 Håkan

    ”Papegojor finns väl fortfarande i Sverige.”

    Ja, större delen av svenska journalistkåren hör väl dit. 🙂

  36. Karl Eider

    #1 Lars

    Träffsäkerheten i Google-sökningar har i allmänhet kraftigt minskat de senaste åren.

    Här är en bra beskrivning om varför:
    https://www.youtube.com/watch?v=48AOOynnmqU

    Prova att söka något och betrakta resultatet. Gör sedan om samma sökning, men lägg till ordet ”reddit” i slutet. Kolla in skillnaden.

  37. Paul Håkansson

    Den amerikanska ”nischbanken” Silicon Valley Bank, som fokuserat på ”klimatförändringar”, har kollapsat. Detta ”sprider skräck i finansvärlden”, skriver SvD Näringsliv. I värsta fall kan bankkraschen orsaka en dominoeffekt och en ny finanskris.

    Då var det dags igen. Nu har den amerikanska så kallade nischbanken Silicon Valley Bank kraschat. Detta kan få mycket allvarliga konsekvenser och orsaka en ny finanskris.

    SVB var politiserad och besatt av sådant som ”hållbarhetsmåttet” ESG och ”klimatförändringar”, och nu pekar vissa ut detta som en orsak till bankens kollaps.

    ”SVB erkänner de betydande ekonomiska, samhälleliga och ekologiska hoten från klimatförändringarna. Vi stödjer entreprenörer och snabbväxande företag som främjar innovationer som minskar utsläppen av växthusgaser (GHG), och vi vidtar åtgärder för att övervaka och minska våra egna utsläpp”, kan man läsa på bankens hemsida.

    Banken, som nu tagits över av den amerikanska övervakningsmyndigheten FDIC, har även kopplingar till World Economic Forum och dess globalistiska neomarxistiska ”intressentkapitalism”. SVB talar uttryckligen om att vara ”i linje med Stakeholder Capitalism Metrics (SCM) publicerat av International Business Council i World Economic Forum”.

    2022 satsade SVB 5 miljarder dollar i ”hållbar finansiering och koldioxidneutral verksamhet för att stödja en hälsosammare planet”. Man hade ”åtagit sig tillhandahålla minst 5 miljarder dollar till 2027 i lån, investeringar och annan finansiering för att stödja hållbarhetsarbetet och företaget har satt upp ett mål att uppnå koldioxidneutral verksamhet till 2025.”

    Banken förespråkar bland annat ”cirkulär ekonomi” och har alltså arbetat med att stötta företag som vill minska ”koldioxidutsläppen”.

    – Vår förmåga att göra en meningsfull skillnad för människor och planeten, och att ta itu med den systemrisk som klimatförändringar innebär, förstärks av den stora påverkan som våra innovativa kunder gör. Under de senaste 12 åren har våra ”Climate Tech- och Sustainability- och Project Finance”-team till exempel stött hundratals företag som arbetar för att påskynda övergången till en mer hållbar värld med låga koldioxidutsläpp, sade SVB:s vd Greg Becker.

    Bankkraschen har redan fått konsekvenser för svenska pensionssparare. Den svenska pensionsjätten Alecta var nämligen en av SVB:s största ägare. Alecta har förlorat minst 6,4 miljarder kronor, enligt Di.

    Så sent som i onsdags meddelade Alecta att man dumpat sitt aktieinnehav i Handelsbanken, som man ägt sedan 1951, samt Swedbank för att i stället investera i just amerikanska ”nischbanker” som SVB. Timmar senare kollapsade SVB, påpekar Aftonbladet.

    – Det är klart att det var lite tråkig tajming, säger Jacob Lapidus på Alecta enligt Aftonbladet men påpekar att investeringarna i ”amerikanska nischbanker” påbörjades redan 2019.

    ”Pensionsbolaget Alecta har investerat i banken sedan 2019 och hälften av innehavet köptes under förra året”, skriver TT om Alectas innehav i SVB.

    Alectas vd Magnus Billing säger till Di att man nu måste ta sig ”en rejäl funderare”.

    Fox News Tucker Carlson varnar för vad politikerna håller på med. I värsta fall kan detta leda till en depression likt den 1929.

    – Var är de vuxna?, säger Tucker Carlson i ett nytt program. Detta är den näst störa bankkraschen i amerikansk historia, den största sedan 2008, och de svamlar på om ”raslig jämlikhet”. Verkligen? Ja, på riktigt. Ingen i Washington erkänner ekonomi såvida den inte på något sätt kan kopplas till klimatförändringar eller rasism.

    – De korkade människorna måste bort och ersättas av smarta personer som kan lösa problem. Men dessa personer har ännu inte anlänt. Joe Biden har precis lanserat en budget på 7 biljoner dollar. Dessa pengar borde inriktas på verkliga frågor som berör alla människor. Denna budget nämner klimatförändringar 148 gånger, jämlikhet 63 gånger, miljörättvisa 25 gånger och transsexualism åtta gånger. Mår du bättre? Är de vuxna tillbaka? Nej.

    – Detta är mycket allvarligt. Vi står på randen till en 2008-lik finanskris. Och jag försöker inte vara hyperbolisk. Vi diskuterade detta ingående för flera månader sedan. Och då hade FED inte alls höjt räntorna så mycket som nu. Det var uppenbart att detta skulle hända, och nu ser vi de svaga länkarna i kedjan gå sönder, säger ekonomen Stephanie Pomboy till Tucker.

  38. Paul Håkansson

    Krisbankens vd sålde aktier före kollapsen
    Krisen inom den amerikanska nischbanken SVB kom som en total överraskning för finansvärlden. Bankens vd valde dock att agera innan beskedet kom. För två veckor sedan sålde han aktier för omkring 38,5 miljoner svenska kronor.

    Vd Greg Becker ska för två veckor sedan ha sålt totalt 12 451 aktier värda motsvarande 4,7 miljoner dollar. Försäljningen den 27 februari var hans första på mer än ett år. Varken banken eller Greg Becker har dock valt att kommentera affären.

    Försäljningen ska ha genomförts genom ett speciellt arrangemang där Becker meddelat affären en månad i förväg, det vill säga den 26 januari, något som infördes av USA:s finansinspektion SEC i början av 2000-talet för att minimera risken med insiderhandel. Därmed ska Becker formellt sett inte gjort något fel men kritiker har ifrågasatt systemet för att det kan ändå ge möjligheter till kryphål.

    – Om de (Silicon Valley Bank) redan då diskuterade att ta in nytt kapital är det rejält problematiskt, säger Dan Taylor, professor vid University of Pennsylvania till nyhetsbyrån Bloomberg.

    Tidigare i veckan kom beskedet att den amerikanska banken tas över av bankövervakningsmyndigheten FDIC, något som inte skett sedan hösten 2020 i USA.

    Banken, som inriktat sig mot tillväxtbolag i Silicon Valley, har dragit på sig stora förluster i takt med att räntehöjningarna pressat techsektorn allt mer.

    Beskedet att FDIC nu tar över banken har spridit en oro inom finanssektorn, inte bara i USA utan även globalt, att en ny finanskris liknande den 2008 ska vara på gång.

    TT-Bloomberg

  39. Rossmore

    Loggade in på https://chat.openai.com/chat och skrev en fråga:

    ”Were current levels of CO2 in the atmosphere ever exceeded historically?”

    Här är det politiskt korrekta svaret:

    ”Yes, current levels of carbon dioxide (CO2) in the atmosphere have been exceeded in the past. Throughout Earth’s history, there have been periods when atmospheric CO2 levels were much higher than they are today.

    For example, during the Eocene epoch, which occurred approximately 56 to 34 million years ago, atmospheric CO2 concentrations were likely between 500 and 1000 parts per million (ppm), which is significantly higher than the current level of around 415 ppm. During the late Cretaceous period, which ended around 66 million years ago, CO2 concentrations were estimated to be as high as 1700 ppm.

    However, it’s important to note that the rate at which atmospheric CO2 levels are currently increasing is unprecedented in the geological record. The current increase in CO2 levels is primarily due to human activities, particularly the burning of fossil fuels. This rapid increase in CO2 levels is causing significant changes in the Earth’s climate and ecosystems, which pose significant challenges for humanity and the natural world.”

    Miljoner år sen alltså som naturen gjorde något naturligt. Det som händer nu är helt unikt!

  40. Varför envisas våra pensionsfonder med att investera våra pensionspengar i alla dessa stolleföretag?

  41. Simon

    Med räntehöjningarna är det slut på ”gratispengar” och de allra stolligaste vansinnesprojekten sållas nu snabbt bort. Förhoppningsvis sprider det sig inte men risken är tyvärr överhängande. När sedan statliga subventioner minskas kan det gå snabbt utför för lycksökarna inom klimatbranschen. Ett reningsbad i bästa fall.

  42. Petter F

    #40 Ingemar
    Det är därför jag har mina fondpengar i huvudsak i USA. Bättre foncer och ingen skada skedd när koronan viker.

  43. Lars Kamél

    Vad gäller koldioxidhalter i forntiden så har vi helt enkelt nästan inga data med tillräckligt bra tidsupplösning för att kunna notera förändringar som sker på några årtionden eller ens några hundra år. Om de senaste 200 årens ökning av koldioxidhalten hade inträffat för flera miljoner år sedan, och sedan följts av en lika snabb minskning, skulle vi ha kanske en datapunkt med möjligen lite förhöjd koldioxidhalt jämfört med datapunkterna före och efter. Det skulle inte framgå att förändringen handlade om 120 ppm upp och ned.
    Såvida vi inte råkar ha fossila blad, löv och barr med synliga klyvöppningar från just den perioden, men det är osannolikt.

  44. Lars

    Vad skönt det vore om vi kunde lämna CO2-diskussionen därhän och i stället tala om den energinöd (dock ej i Sverige eftersom vi exporterar 20-25%) som vi befinner oss i. Effekten kommer dock att öka framöver då både Ringhals 4 återstartar 19 mars och Ringhals 3 redan har återstartas. Förhoppningsvis får vi lite lägre elpriser framgent.
    Vindkraften påverkar ju tyvärr bara på marginalen.

  45. tty

    #43

    Jag skulle nog säga att bortom de äldsta iskärnorna (800 000 år) så kan vi inte tillförlitligt detektera CO2-förändringar kortare än några hundra tusen år, och det bara i gynnsamma fall. Det finns nämligen inga ”kontinuerliga” CO2-proxies som är äldre än så.

    Överhuvud taget är allt tal om hur unikt snabbt klimatet förändras med förlov sagt nonsens. Vi har bara klimatproxydata med upplösning på årsnivå ca 50 000 år tillbaka, och under den tiden har det ofta varit mycket abruptare förändringar än nu. Tillbaka till ca 100 000 år kan vi urskilja förändringar på några tiotal år. Men sedan tar de grönländska iskärnorna slut och vi får gå över till Antarktiska, och då sjunker upplösningen till århundraden till årtusenden. Och bortom 800 000 år blir det som sagt ännu ”suddigare”.

  46. Dan

    Håkansson #37:

    Kan man misstänka att SVB var en av kanalerna för att slussa medel från Soros och WHF till alla deras NGO:er över världen?
    De investeringarna lär ju inte ge någon större utdelning.
    Vad fint ändå att vi Alecta-kunder fick vara med på ett hörn när jorden ska räddas.
    Man får inte vara så blåögd och aningslös som Lapidus om man ska investera stora belopp åt andra.

  47. Ivar Andersson

    Från dagens tidning:

    ”Statliga saudiska Saudi Aramco gjorde precis som så många andra oljebolag en jättevinst under 2022. Nettovinsten uppgick till svindlande 161 miljarder dollar, den högsta siffran sedan börsnoteringen 2019.”

    ”Saudiarabien är på väg att göra en jätteinvestering i form av flygplan från amerikanska flygplanstillverkaren Boeing. Affären med ett värde på motsvarande 370 miljarder svenska kronor är tänkt att meddelas under dagen, skriver The Wall Street Journal, och finansieras genom den saudiarabiska investeringsfonden PIF.”

    Olja och flyg är tydligen fortfarande lönsamt trots alla gröna investeringar.

  48. Anders

    Är jag dummare än genomsnittet om jag inte begriper varför våra politiker i Sverige, ett land med så oerhört lågt antropogent CO2-bidrag till atmosfären, ska plåga ihjäl samhället och livsmiljöerna för att få bort det allra sista? Den allestädes närvarande klimathjälten Kent kanske vill förklara?

  49. Kent

    #29 tty
    Den varmaste delen av nuvarande mellanistid är nu, det vet alla som någorlunda kan läsa vetenskaplig rapportering.
    https://www.osmanclimate.com/projects/temperature/
    Och nästa istid är verkligen inte runt hörnet, det är omöjligt med de nivåer av CO2 atmosfären har nu och förväntas nå närmsta 100 åren.

    Kommentaren modererad

  50. Kent

    #48 Anders
    ” Är jag dummare än genomsnittet om jag inte begriper varför våra politiker i Sverige, ett land med så oerhört lågt antropogent CO2-bidrag till atmosfären, ska plåga ihjäl samhället och livsmiljöerna för att få bort det allra sista?”

    Jag har mina aningar om svaret men var det statistiska genomsnittet ligger är inte känt med tillräcklig konfidens för att göra en signifikant bedömning.. 😏

  51. Gabriel Oxenstierna

    43 tty

    ”Vi har bara klimatproxydata med upplösning på årsnivå ca 50 000 år tillbaka”

    Vad är det för proxydata med upplösning på årsnivå så långt bakåt?

    Såvitt jag fått lära mig ligger upplösningen en faktor 10 högre, men jag har säkert missat något.

    C14-metoden har väl +/- 100 år på så gamla föremål.
    Borrkärnor av is har väl i normalfallet 20-30 års noggrannhet, med undantag för datering i anslutning till specifika händelser, som större vulkanutbrott?

  52. Anders

    #50 Kent. Menar Du att det inte går att med statistisk säkerhet urskilja Svea Rikes bidrag i atmosförens CO2-halt?

  53. Fredrik Lundell

    #49 Kent

    Nonsens. Alla här i forumet har koll på att den varmaste perioden under denna mellanistid var det holocena värmeoptimat.

  54. Daniel Wiklund

    # 50 Kent Kent, den som personifierar anonymiteten, är på hugget idag. Jag har just varit ut på en lång cykeltur. Vi har ett fantastiskt väder I Luleå idag. Strålande sol och svaga vindar. Har mött många glada människor. Just nu är det minus 8 grader. Den sk klimatkrisen lyser med sin frånvaro, och har så gjort under dom dryga 70 år jag levat. Kent däremot verkar leva i en konstant klimatkris. Fast han har inte kunnat ge ett enda exempel på hur han drabbas av klimatkrisen. Ska snart ut i det fina vädret igen. Gäller att ta del av den livgivande solen när tillfälle ges.

  55. Kent

    #53 Fredrik
    Var kommer den uppfattningen ifrån då? Vi måste skilja på lokala och globala fenomen här. De källor jag har sett refereras till är cherrypicking av anekdoter och arkeologiska fynd vilket inte kan jämföras alls med de temperaturrekonstruktioner som tar hänsyn till helheten.

    Ofta ser jag en hänvisning till en handritad skiss av temperatur från typ 1960-talet som bygger på berättelser från brittiska öarna. Skrattretande att man inte inser att vetenskapen har gått framåt på 60 år.. det kallas förnekelse av vetenskapen

  56. Daniel Wiklund

    Kommentaren borttagen

  57. Fredrik Lundell

    #55
    Det är trivialt att den varmaste perioden under denna mellanistid var det holocena värmeoptimat. De tempraturrekonstruktioner du fastnat för är naturligtvis sådana som skapats för påvisa den sk ”klimatkrisen”, vilken ingen i verkligheten sett röken av.

  58. Fredrik S

    President Biden väntas nu ge godkänt till den jättelika oljesatsningen Willow i Alaska.

    Med det får vi anta att Bidenadministrationen trots högt tonläge inte sällar sig de tvärsäkra nettonollorna.

    För övrigt skulle jag av ren nyfikenhet se en handritad skiss från 60-talet från brittiska öarna?

  59. Idag ser vi, återigen, att den största klimatkrisen består i att folk som kent genom selektivt och självvalda länkar dels skapar sin egen ångest och dels tror att dom genomgått en masterutbildning i klimatologi, oceanologi, biologi, historia och precis allt dom kan önska sig.

    Länkgenerationen slukar bekräftelser som hungriga lejon, är helt utan erfarenhet och åtnjuter en formidabel historielöshet.
    Prova själva att läsa länkar om havstemperaturens utveckling under 100 år i nordatlanten – prova sedan att läsa hela rapporten eller hela boken, skillnaden är fundamental.

    Återigen, när smhi visar i en gedigen rapport att islossningen blev 10 dagar tidigare i torneälv mellan 1861 och 1930 och endast 3,5 dagar tidigare under perioden 1941 – 2010 – ja, då kan man naturligtvis dra ut en länk från någons sammanfattning att islossningen nu sker tidigare än på 100 år och att vi har en klimatkris – eller också läser man hela rapporten som visar att uppvärmningen gick betydligt fortare innan den verkliga fossiförbränningen drog igång i stor skala.

    Signaturen kent var lite kul i början på denna plattform – men nu visar den enbart på faran och tragiken med deras egenpåhittade klimatkris och framförallt sorgen med ångesten och den psykiska ohälsan som drabbar våra unga i samhället. Det är heller inte deras eget fel utan format av media och politiska agendor.
    Livet är ju underbart och intressant – så det känns så himla sorgligt när ungdomar mår dåligt och tappar framtidstron.

    Här i västergötland har vi haft kalla nätter hela mars och isen har växt till med 8cm och skidföret är ljuvligt efter ett tunt lager kornsnö över gammelsnön, man glider mjukt och nästan ljudlöst och spåren av lo och varg ringlar oftare än på 100 år i vår del av sverige och många andra arter festar på deras byten och frodas.
    Ungdomarna borde få glädjas åt våran natur, den friska luften och den värmande vårsolen – dom borde få lära sig fiska, jaga, odla och att bli en naturlig del av sin omvärld, istället för att sitta inomhus med länkångest.

  60. Kent

    #57 Fredrik
    Det är verkligen inte trivialt. Du beskriver det som en religiös dogm snarare än ett vetenskapligt underbyggt påstående. Vet du ens varför du tror på den? Kan du hänvisa till något skrivet?

  61. Paul Håkansson

    Det gröna stålet – lovande grön spjutspetsteknik eller en blivande flopp? – Hotspot

    Kan vi producera tillräckligt med el för att klara en storskalig produktion av fossilfritt stål? Vilken klimatpåverkan kan produktionen få? Och är efterfrågan stor nog på marknaden? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om energipolitik, naturgas och ”halleluja-scenarier”.

    Gäster i programmet är Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, och Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och senior forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN).

    https://www.youtube.com/watch?v=SEXkB9uVjVc

    Man blir illamående när man hör idiotin med Hybrit.

  62. Sören G

    Kent #55
    Kärrsköldpaddan levde i sjöar i Götaland. 25 fynd jämnt fördelade över perioden. Äldsta fyndet 9861 f.v.t och yngsta 5489 f.v.t. kalibrerad C-14.

    De trivs inte i vårt klimat nu.

  63. Anders

    #55 Kent. Du skriver kaxigt ”Vi måste skilja på lokala och globala fenomen här”. Kan Du utveckla? Vilka vi och varför? Att ni troende påstår att vissa (alla?) tidigare värmeperioder varit lokala är för det första rätt magstarkt med tanke på underlaget och, för det andra, uppenbarligen enda ”logiska” chansen att påstå att ”det aldrig varit varmare än nu”… Men varför är inte detta ett cirkelbevis? Eller anekdotiskt?

  64. tty

    #51

    ”Vad är det för proxydata med upplösning på årsnivå så långt bakåt?

    Såvitt jag fått lära mig ligger upplösningen en faktor 10 högre, men jag har säkert missat något.”

    Det är ungefär så långt bakåt som det går att räkna ”årsringar” i Grönlandsisen, och därmed åtminstone i princip att få temperaturdata för enskilda år. Man kan alltså se skillnader mellan enskilda år och över korta perioder. Dock räknar man med en osäkerhet i den absoluta åldern p g a att enstaka år kan vara svåra att urskilja t ex p g a smältlager. Den är ca 50 år vid istidens slut och växer till ca 1000 år för 60 000 år sedan. Om du är intresserad av detaljer:

    https://www.researchgate.net/publication/252671483_The_Greenland_Ice_Core_Chronology_2005_GICC05/link/583438fe08ae138f1c0d351b/download

    Kol 14 är för oexakt i dessa sammanhang. Tvärtom används is-tidsskalan för att kalibrera kol14-kurvan. Man bör förresten ha klart för sig att den osäkerhet som anges för en kol-14 datering är osäkerheten i själva aktivitetsmätningen, den verkliga osäkerheten i ålder är mycket större. När aktivitetskurvan har en ”platå” (vilket hände bl a just i slutet av istiden) kan en given aktivitet stämma in på ett tidsintervall av flera århundraden:

    https://th.bing.com/th/id/OIP.7XfQVStze22NPkZB-1xh9AHaG7?pid=ImgDet&rs=1

    Observera att tidsosäkerheten för CO2-mätningar är mycket större, dels för att måste göras i Antarktis, med mycket sämre upplösning i iskärnorna och dels för att gasen i snön inte isoleras helt förrän snön övergått till is.

  65. tty

    #49

    ”Den varmaste delen av nuvarande mellanistid är nu, det vet alla som någorlunda kan läsa vetenskaplig rapportering.
    https://www.osmanclimate.com/projects/temperature/

    För de som någorlunda kan läsa en vetenskaplig artikel (Kent hör av allt att döma inte till denna kategori) föreslår jag istället läsning av den faktiska artikeln, Den finns tillgänglig som preprint:

    https://eartharxiv.org/repository/object/2219/download/4584/

    Det är en säregen artikel. Den bygger enbart på djuphavsdata, inga proxies från land, eller från kontinentalsocklarna eller från inlandsisarna på Grönland eller Antarktis, eller från havsområden som varit istäckta. För dessa områden ”interpolerar” man istället temperaturer med en klimatmodell. Och sedan plockar man för säkerhets skull bort de havsdata som stämmer alltför dåligt med modellen.

    Titta särskilt på Fig 4. Kolla den röda kurvan den visar vad de visserligen magra faktiska proxydata säger, givetvis att det var varmare under början av holocen. Kolla sedan de blå kurvan sedan den ofelbara klimatmodellen gjort sitt, och si, kurvan är nu i full överensstämmelse med den politiskt korrekta versionen av verkligheten.

    Apropå punktdata och anekdotiska data, Kent , hur många platser på hur många kontinenter och i hur många hav anser du behövs data från för att det skall vara ”globala” värden? Osman et consortes använder alltså ca 550 platser glest och mycket ojämnt spridda över typ 2/3 av Jorden.

  66. Anders

    #49 vs #65 = 0-3, game, set and match.

  67. foliehatt

    tty, #65,
    Kents argumenterande och innehållet i de pek hen refererar till sina påståenden stämmer ofta inte med varandra. Jag tror att hen inte har läst dessa pek – kanske inte vetenskaplig originallitteratur öht.

  68. foliehatt

    Kents bortviftande av studier som visar på omständigheter vilka går emot den rådande CAGW konsensus (97%, eller?) är ologisk.

    Katastrofproselyterna beskriver att olika lokaler kommer att drabbas olika i katastrofen. För vissa kommer katastrofen som regn, för andra som torka, gräshoppor, havsytehöjningar, eller nedlagda skidtävlingar.

    Så, för varje lokal samling av data som visar på att det har fungerat alldeles utmärkt att leva i varmare klimat – undantar den lokala regionen för Krösa-Maja elände. Ju fler sådana lokala regioner som utmärkt klarar ett varmare klimat, desto färre regioner där Kent kan hävda att med värme kommer katastrof.

    Det finns inget globalt klimat. Klimat är alltid lokalt.

  69. Gabriel Oxenstierna

    tty 64

    Tack!
    ” tidsosäkerheten för CO2-mätningar är mycket större, dels för att måste göras i Antarktis, med mycket sämre upplösning i iskärnorna och dels för att gasen i snön inte isoleras helt förrän snön övergått till is”

    Du skriver att CO2-mätningar ”måste göras i Antarktis”.
    Men de görs ju även på Grönland. Här är en intressant artikel om varför man föredrar vissa mätningar framför andra. Citat:

    ” Antarctic ice core data are routinely used as proxies for past CO2 concentrations. This is because twenty years ago scientists theorized Greenland ice core CO2 data was unreliable since CO2 trapped in air bubbles had potentially been altered by in-situ chemical reactions. As a result, Greenland CO2 datasets are not used in scientific studies to understand Northern and Southern hemispheres interactions and sensitivity of greenhouse gases under various climatic conditions. This theory was put forward because Greenland CO2 data were more variable and different than Antarctic CO2 measurements located in the opposite polar region about 11,000 miles away. This article re-examines Greenland ice cores to see if they do indeed contain useful CO2 data. The theory of in-situ chemical reactions to explain a surplus and deficit of CO2, relative to Antarctic data, will be shown to be tenuous. The Greenland CO2 data demonstrates a response to the Medieval Warm Period, Little Ice Age, Dansgaard-Oeschger and other past climate change events. This response to past climate changes offers an improved explanation for why Greenland and Antarctic CO2 measurements differ. Further, Greenland CO2 measurements show rapid increases of 100 ppm during warm events in relatively short periods of time. Atmospheric CO2 is More Variable in Northern Latitudes ”

    https://co2coalition.org/news/greenland-ice-core-co2-concentrations-deserve-reconsideration/

  70. #62 SörenG

    Kärrsköldpaddan:
    Intressant, jag har också tagit del av den faktan. Nu återstår det att reda ut hur den kom hit så ”snart” efter islossningen.
    Kan man äta den? Planterad in för odling/jakt?
    Simmat?

  71. Anders

    #70 Danmark och Skåne satt ihop under några tusen år… Tillräckligt länge för en sköldpadda att invandra.

  72. Anders

    Apropå kärrsköldpaddor och forntida värmeperioder och för oss obekanta förhållsnden kan denna karta vara illustrativ: https://www.researchgate.net/figure/Palaeogeographic-map-showing-the-Ancylus-Lake-at-its-maximum-extent-at-approximately_fig5_325846618

  73. Kent

    #68 foliehatt
    Ja, klimat är lokalt, jag har aldrig påstått annat. Ännu en gång hittar du på en halmgubbe att angripa, helt meningslöst.

    Vilka studier har jag viftat bort? Inga vetenskapliga i alla fall. Men löst tyckande baserat på ”magkänsla” ger jag inte mycket för, det har du rätt i. Och btw, jag läser det jag länkar till

    Jag har i kommentarerna ovan diskuterat global medeltemperatur, vet du skillnaden på det och klimat? De hänger ihop men är inte samma sak.

  74. Anders

    #73 Kent. Om Du nu ändå menar att klimat är lokalt, varför raljerar Du då så brutalt kring tidigare värmeperioder? Och framhärdar i att nutida 24/7-mätningars toppnoteringar innebär en pågående klimatkris?

  75. UffeH

    Kent #73 precis som klimat är temperatur lokala företeelser och det vi alla lever i.
    Att då skriva om medeltemperaturer som om det var något som kan upplevas och levas i, är som ”stoppa ena handen i en ishink och den andra i kokande vatten så blir medelvärdet ganska behagligt” med det sagt så är medelvärdesberäkningar av jordens medeltemperatur av ringa vikt då vi alla lever i lokala temperaturer.
    Problemet som jag ser det är att klimatforskarna aldrig talar om vad denna medeltemperatur är utan bara avvikelsen från detta medelvärde, det gör det lätt att skrämmas med uttryck som jorden brinner upp eller har feber för det är saker som alla kan relatera till, att sedan medeltemperaturen pendlar kring 15 grader C och inte det minsta skrämmande är något som både politiker och klimatforskare gärna glömmer att tala om.

  76. foliehatt

    Kent,
    halmgubbe? menar du som typ att hävda att vi i nutid lider av klimatkris? och sedan totalt nonchalera krav på specificering av vad krisen består av? i så fall känner jag mig inte träffad.

    Vad gäller pek-läsande så jag har själv två gånger tidigare noterat – och påpekat för dig – när dina referenser inte stödjer dina resonemang. Nu skriver signaturen tty om samma sak. Det får åtminstone mig att undra om hur det är med läsandet? eller är det läsförståelsen som fallerar?

    Du har upprepade gånger viftat bort de belägg som har presenterats på Klimatupplysningen för att det har varit varmare förr – utan ekologiskt kris som resultat. Och detta med sågningen – endast lokala temperaturanomalier. Minns du verkligen inte detta?

    Du kan diskutera global medeltemperatur hur mycket du bara vill. Men, någon sådan existerar inte utanför Excelbladens värld. Allt klimat är lokalt. Och alla belägg för historiskt varmare klimat i olika lokaler visar på att rädslan för katastrof på grund av värme är mycket överdrivna – i alla fall i dessa lokaler. Ju fler sådana som identifieras, desto mindre utrymme för skrämsel om potentiella katastrofer. Kanske kan man till och med interpolera mellan de beskrivna lokalerna och friskriva mellanliggande lokaler – det borde gå att skriva ihop någon algoritm för detta…

  77. TorbjörnR

    Denna demonstration i Holland mot globalismen och deras inlösen av privat mark lär ni inte få höra om på MSM eller vad tror ni?

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02XkjaxzeqSBS95LHW7yJTz3mgR7LVA5gfhMovvDrMkYCR63oQvK93knTfxMVtDq9fl&id=100063764631169

  78. Är det början på slutet för den gröna omställningen vi ser nu i usa?
    Tech – bolag har i allmänhet högre omsättning och avkastning än ex v vårat northvolt eller Green Steel men kan ändå inte betala sina lån när räntan stiger.

    Northvolt å Green Steel är bara två bolag av en enorm mängd låtsasbolag med enorma lån av låtsaspengar – och hur skall dessa kunna betala räntorna när dom inte har någon rimlig omsättning i förhållande till lånenivån??

    Folk och experter tycks tro att det räcker att höja räntorna för att få ordning på inflationen…men det skapar bara problem i lånekarusellen utan att åtgärda grunden i obalansen – nämligen konstgjorda företag och företagsideer och subventioner och gratislån i storleksklassen 1000- tals miljarder.

    Nu när amerikanska nischbanker konkar kan vi bara fråga oss här i europa – hur städar vi upp i det gröna träskets lånekarusell?

    Idag hör vi att spridningseffektera är låga hos oss – men då missar man helt fuskbygget som hela den gröna omställningen personifierar och storleken på lånen till detta är Episka!

    Alecta förlorar 12 miljarder, illa – men tänk er att städa upp 1000 – tals miljarder i sverige och europa…

    Riksbanken litar på att inflationen kan åtgärdas med några rejäla räntehöjningar…wow, så innovativt..

  79. Håkan Bergman

    Elräkningen som damp ner härom dan var måttlig, man har blivit härdad. Priset för mars är på väg ner, vi får se hur det slutar, O3 är uppe i full effekt igen och OL3 startade upp för en demoperiod natten som var och ska vara uppe i full effekt i kväll, där ska den ligga med några få korta tester tills den går in i produktion om en månad. Och sen ska Ringhals 4 återstarta nästa torsdag. Om allt håller så har vi drygt 4 GW mera el i det nordiska elnätet i slutet på månaden, vore väl sjutton om inte priser skulle gå ned. då
    https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html
    Sen får man gardera med nätavgiften förstås, fan ta Vattenfall om dom rör den.

  80. Daniel Wiklund

    På nordnytt alldeles nyss. Klimatförändringarna med varmare väder har lett till en ökning av pollenallergi. Vilket elände med varmare väder. Varför bor det inte fler människor här uppe i norr. ( i Norrbotten 250000) Med tanke på vilket människovänligt klimat vi har här.

  81. Fredrik S

    Daniel Wiklund #80

    Det verkar vara gott om aktivister på Nordnytt.

    Självklart är det klimatförändringar som lett till ökning av pollenallergi, åtminstone enligt Statstv och om man söker på Google etc.

    Senast jag läste om det i någon läkartidning var det dock flera faktorer, de viktigaste var hygienhypotesen, tror det kallades så (vi lever ett för rent liv med antibiotika etc), förändringar i markanvändning, luftföroreningar etc.

    Klimatförändringar nämndes endast i förbifarten.

    Den största ökningen av förekomst av pollenallergier var f.ö. från 50-talet fram till 2000. Sedan har den planat ut.

    För alla där ute som nyheterna skrämmer upp med klimatförändringar.

  82. Fred

    Annie Lööf ska tydligen slösa skattepengar på att återvinna stål med hjälp av *trumvirvel* vätgas…. Att styrelsen inte ens får betalt gör att bara troende söker sig dit. Fortfarande ingen realistisk tanke på var den gröna elen ska komma ifrån.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/q13ax0/annie-loof-har-nytt-uppdrag-efter-politiken

  83. Anders

    Skogsstyrelsen sprider på sin hemsida ”klimatråd” som sägs utgå från RCP 4.5. Ni som är skogsintresserade borde testa utifrån Era förutsättningar: https://skogensklimatrad.skogsstyrelsen.se/

    Kommentera gärna här!