Öppen Tråd

Farmanbar

Minns ni hur bra och billig el vi skulle få om vi bara fortsatte att rösta på Farmanbar i somras? Hela SvT höll med. Vi har mer installerad sol- och vindkraft än någonsin tidigare. Men här är vi nu med skyhöga elräkningar, trots en mild vinter så här långt. På öppen tråd kan man diskutera allt som berör väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Franska statsmedia har en längre tid hävdat att enda sättet att rädda planeten från en antropogen katastrof är att avskaffa kapitalismen, definierad som marknadsekonomi, individuell frihet och upplysningstidens arv. Den 30 oktober 2022 fick vi höra samma sak från hästens mun, Greta Thunberg. Jag genomled här om kvällen över 1 1/2 timme med att lyssna till videon The Climate Event från London, där Thunberg lanserade sin senaste bok. I en första del håller Thunberg ett tal, därefter samtalar hon med Samira Ahmed.

  De två avsnitt som berör kapitalismens avskaffande varar ett par minuter vardera; det första med början vid 59 min, det andra från 125 min. Resten är floskler. Samira Ahmed är pinsamt underdånig att höra. Jag avråder från att lyssna till hela videon. Det är att slösa med tiden.

  https://www.youtube.com/watch?v=ropBOwPvmLM

  Nicholas Harris på UnHerd samanfattar väl spektaklet i en kort artikel.

  https://unherd.com/thepost/greta-thunberg-throws-her-lot-in-with-the-anti-capitalist-left/

  En video, The great climate con, som är så mycket mer intressant är ett samtal mellan Jordan Peterson och Axel Epstein med anledning av den senares bok, Fossil future, som är en uppföljning av hans bok The moral case for fossil fuels från 2014. Även denna video är lång, men inledningen mellan 1 min – 2:35 min säger allt väsentligt. Videon har redan nämnts här på KU, men jag såg inga reaktioner så jag länkar igen.

  https://www.youtube.com/watch?v=eDWq7-eP5sE

 2. foliehatt

  Apropå Farmanbar och det svenska elsystemet…

  Enligt NyTeknik så beslutade Riksdagens finansutskott vid ett extrainkallat möte att säga nej till Socialdemokraternas förslag att inrätta en elräkningsakut. S förslag gick ut på att människor skulle kunna skjuta upp eller delbetala sina elräkningar genom att staten utfärdar kreditgarantier för elbolagen. Men så blir det alltså inte.

  https://www.nyteknik.se/energi/sager-nej-till-elrakningsakut-inte-meningsfullt-7043172

  ”Jag är otroligt besviken, säger Mikael Damberg (S), vice ordförande i utskottet.
  Det är många familjer och företag som fick en chock när de öppnade decemberräkningen, och det kommer att komma räkningar i januari och februari. Det blir en tuff vinter.”

  Nu skördar vi det som Damberg/Socialdemokraterna sådde när de gick med på att genomföra Miljöpartiets energipolitik, mot att få MPs stöd för att få sitta kvar vid makten. Om (S) också är chockade av prisnivån så är det ett bevis på att de verkligen hade noll förståelse för vad den politik som de gick med på att genomföra – skulle innebära för elsystemets funktionalitet och för elpriserna.

 3. Lasse

  El räkningen var en chockande inledningen på oxveckorna.
  Elområde 3 och ett elpris på 4,8 SEK/KWh.
  SVT förnekar sig inte utan gör reportage på reportage om hur fiffiga somliga är när de halverat sin förbrukning, oftast med hjälp av gammaldags teknik typ vedeldning och kallställda rum.
  Nöden är uppfinningars moder.
  Samtidigt exporterar vi el när det blåser och priset är lågt.
  Vi exporterade 33 TWh år 2022.
  Tjänade på detta 30 miljarder-division ger 0,91 öre per KWh.

  Nån är lurad och jag befarar att det är jag!

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/2022-rekordar-for-svensk-export-av-el-trots-energikrisen

  Gissar att jag inte är ensam, även Henrik J?
  https://www.youtube.com/watch?v=5us7Nx8p32I

 4. Ulf

  De flesta här är väl inte så imponerade av MPs energi och klimatpolitik. Därför är följande en fröjd att läsa.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/l348pL/aftonbladet-demoskop-stodet-for-mp-har-halverats-sedan-valet

  Bra sätt att börja lördagmorgonen med. Förhoppningsvis har svenska folket vaknat.

 5. Håkan Bergman

  Lasse #3
  Inte lurad, bara blåst! Jag kom undan med 4,49 per kWh i SE3.
  Kärnfull här, 2.99, sen på nätfakturan från Vattenfall elskatt 0.36 plus överföringsavgift 0.244 summa 3,594, men vad vore livet utan moms så 4,49 till slut. Tur man är småförbrukare, eller mera korrekt småanvändare, man kan inte förbruka energi bara använda den.

 6. Jojje

  E man bara lite cynisk så verkar allt vara uppgjort för att flytta pengarna på olika sätt.
  Intermittent effekt ock energi kommer aldrig fungera som en säker energileverans och utbyggnaden av intermittent effekt och energi drar ner ekonomin på hela systemet. På det så subventioneras intermittent kraft och läggs det kostnader och gör framtiden osäker pga uteblivna beslut för kärnkraft.
  4st reaktorer är nedlagda sedan 2015 det är mycket on demand/stadig effekt och energi.

  Med tanke på att det idag i vissa delar av politiken påstås att det att ingens fel så undrar jag om de totalt dumma i huvudet eller oerhört smarta för de vet att många går på det.

  Lite från dagens Henrik Jönsson https://youtu.be/5us7Nx8p32I

 7. Nr 1 Lars Mellbom.
  Inte nog med att att våran demokrati och fria forskning skall avskaffas för att rädda oss från det antropogena spöket.

  Igår kunde vi läsa i DI att förra sosseministern Thomas Östros är vice ordförande på Europeiska Investeringsbanken och att han nu tranfererar miljoner till gamla sossepolitikers företag – är inte det en tydlig bild av vad politiken i Eu och sverige utvecklats till, så vet inte jag.

  Om du som politiker idag klappar det antropogena spöket på huvet och lismar med på alla middagarna så hägrar edens lustgård.

  Jag har tills nyss röstat socialdemokratiskt, sedan 80- talet… men aldrig mer.

 8. Messkalle

  #1 ”The only solution to this state of emergency is for rich countries to immediately abandon economic expansion as a social goal.”
  Greta är ett resultst resultat av att Sverige är en humanitär stormakt som avskaffar välfärd för att ledas av vänstern till fattigdom av makten som blir de nyrika

 9. Det är påtagligt hur debatten flyttats från bristen på el, till frågan om varför vi inte ännu fått kompensation för elpriset. Har man glömt bort orsaken till prishöjningarna?

 10. Markbygdens vindkraftindustri med 1000 vkv är tänkt att uppta ett område på 5 gånger 2 mil – Industrierna i norr vill i ett första skede ha 8000 vindkraftverk villket då täcker ett overkligt stort område i våra känsligaste marker.
  Om dom behåller bredden på 2 mil så blir vindindustrin sålunda 80 mil lång.

  Det är en jätteindustri med vägar, kabelgravar och övrig infrastruktur, bara bergskrossen till nya vägar blir så enorm att det är svårt att greppa och ser man till mängden frigjorda mineraler från denna bergskross så förstår minsta barnunge att belstningen på dessa marker blir hemsk.

  På våra nyheter hör vi dock mest hur hemska nya gruvor är för miljön i norr och för samebyarna – jämfört med vindkraftförödelsen är gruvorna en prutt i världsrymden.

  Skall storsatsningen på vindkraft i norr genomföras så snackar vi om helt andra mått av miljöförstöring och utslagning av den samiska kulturen.

  Norrland blir då istället en parkeringsplats inramad av höghus istället för skogar och fjäll.
  – Kan det verkligen vara grönt och miljövänligt?

  Svt och riksdag behöver dra upp huvet ur sanden och steppa upp – annars slaktas sveriges framtid, mitt framför våra ögon.

 11. Håkan Bergman

  Ingemar N. #9
  Nu är det lätt för mig med min lilla elanvändning att sitta still i båten, men hur svårt kan det vara att förstå att en utbetalning på 55 miljarder är inget man hastar med, pengarna finns, men sen ska det vara en vattentät process också innan dom finns i min plånbok. Nå vi kan glädja oss åt att det blir nytvättade pengar som kommer via Swedbank.

 12. Simon

  #11 Håkan
  Klockrent!

  Var tog ”Kent” vägen förresten. Limmade han fast sig någonstans? Jag hade ju gjort popcorn färdigt och allt…

 13. Lars-Eric Bjerke

  #11 Håkan Bergman

  Om staten i stället låtit elbolagen dra av dessa 55 miljarder från el eller nätfakturan hade den svenska inflationen minskat med samma belopp eller mer i år.

 14. ces

  # 13 Så har man gjort i andra länder och dom har också lägre inflation.

 15. Daniel Wiklund

  # 9 Ingemar N Det är en taktik som politiker använder ofta. Att man inte ska se skogen för bara träden. Det ska vara svårt att se mönster som binder samman. Där spelar media med, ibland är dom huvudagerande.

 16. Håkan Bergman

  #13-14
  Ska vi gissa att det är den heliga momsen som spelar in? 11 av dom där 55 miljarderna bör ju vara moms och en fet slant till är elskatt, men dom pengarna finns inte hos SvK. Nån som vågar gissa hur det skulle gå om man krävde staten på momsen tillbaka?

 17. Claes-Erik Simonsbacka

  Why Finland Joining NATO Checkmates Russia

  https://www.youtube.com/watch?v=si9Phc9ArpU

  Mvh,

 18. Ulf

  Vad gäller el återbetalningen som det handlar om i Sverige och i övriga länder ett stöd, så fanns det på plats i resten av EU långt innan förra regeringen avgick.
  Varför klagar man då först när den nya regeringen tillträdde?
  Jag förstår irritationen över att den nya regeringen valde en modell man inte gick till val på. Den kritiken är berättigad.
  Men det kan väl inte finnas en vettig människa som tror att man skulle trolla fram pengarna på kontot på nolltid?
  Att sedan myndigheten gjort en dålig utredning och missat Eu regler för företag är inte bra. Men det är väl bra att regeringen upptäckte felet i tid.
  Personligen tycker jag att modellen som nu ska användas är mycket bättre. Den driver inte energislöseri på samma sätt som subventioner. Idén var faktiskt S regeringens så lite konstigt att de är så missnöjda.

 19. Håkan B #11,

  Du missförstår. Jag tvivlar inte alls på att det kan ta tid att utbetala elsstöd. Men den centrala frågan är ju inte det. S och SVT har ju lyckats flytta fokus från den centrala frågan om hur vi skall få el här och nu och tio år framåt tills vi byggt kärnkraft. Nu diskuterar man mycket hellre huruvida den nya regeringen svikit sina vallöften. Plötsligt diskuteras inte elbristen alls i media. Hur många kraftvärmeverk kan vi sätta igång och producera el? Hur kan man köra igång gamla gaskraftverk? Skall vi verkligen stänga alla små vattenkraftverk? Osv.

  Och vad gäller kärnkraftfrågan så behöver regeringen komma överens med åtminstone S om det långsiktiga. Ingen vågar investera i ny kärnkraft om man inte vet huruvida nya förbud kommer vid nästa val.

  Jag efterlyser helt enkel en offentlig debatt om de grundläggande och väsentliga frågorna istället för vallöften hit och dit. Hur skall vi få public service och andra media att diskutera detta?

 20. pekke

  Att besluta något bland svenska politiker och byråkrater tar allt för ofta evigheter !
  Sverige är numera som en roman av Kafka.

  Sverige exporterar el oavsett om det blåser eller ej, så det är vattenkraft vi exporterar, INTE VINDKRAFT !

 21. TB

  Den stora övergången (The Great Transition) är det en hemsk framtidssaga som vi ska bli skrämda av eller bara fria fantasier som WEF m fl håller på med och som aldrig kommer att genomföras?Ska hela befolkningens tillvaro fullständigt kontrolleras och förvandlas?

 22. Håkan Bergman

  Ingemar N. #19
  Jag skulle ha varit tydligare, jag tror nog att du inser att det tar tid, det är ju inte var dag man ska skyffla ut 55 miljarder, men S MP och media utnyttjar detta just för att flytta fokus. Och som du säger så måste man ha S med sig i kärnkraftsfrågan, och där handlar det om dom pallar att stå tillsammans med M, KD och SD, vad övriga partier tycker är irrelevant, skulle MP och C byta fot under galgen så har dom ändå noll komma nollnollnoll… i förtroende i frågan. Låt oss hoppas att den sittande riksdan är den sista med representanter från C och MP.

 23. Håkan Bergman

  pekke #20
  Tänk om man kunde få siffror på hur mycket vatten som tappas genom dammluckorna när vindkraften trycker undan vattenkraften i nätet.

 24. sibbe

  In Lützerath scheint die Räumung schneller voranzugehen als erwartet. Doch es gibt auch eine Tunnelsystem in dem sich wohl zwei Lützerath-Verteidiger anketteten. Zu den Klimaaktivisten ist nun auch Greta Thunberg von „Fridays for Future“ dazugestoßen.
  Tyskarna behöver kol för att alstra el. . De Gröna i tyska regeringen godkände en utvidgning av brunkolgruvan i Nrodrhein-Westfalen. Men gröna klimatterrorister godkänner det inte.

 25. Håkan Bergman

  sibbe #24
  Men dom gröna sitter ju i regeringen i Tyskland, hur kunde då för 2022 produktionen av kolel öka med 10% jämfört med 2021?

 26. sibbe

  Håkan: Just det, hur kunde de?
  Ett enkelt svar: Befolkningens skulle inte ha godkänt elavbrott eller inskränkt levnadsstandard. Det vet också de gröna i regeringen. – Och dom flesta tyskarna är väl medveten om att Merkels ALLA åtgärdar genom tiderna varit fel. Så är t.ex. 70 % för att de sista kärnkraftverk borde vara kvar vid nätet och nya borde byggas. Det vill väl också Greta?

 27. Lasse

  #26 o #20
  Det vill väl alla som betalar sin el själv-även här i Sverige.
  För det är vindkraft vi har fått och det är när det inte blåser som vi betalar dyrt för elen! Tyska priser varierar också med vinden.
  Det finns hopp för elpriset, eftersom gasen återgått till pre Ukrainapriser. (0,6 SEK/KWh)
  Frågan är vad det kostar EFTER EU tillägg(CO2 avgift)
  ”SEB:s bedömning är att priset på utsläppsrätterna kommer att ligga på i genomsnitt 100 euro per ton under 2022 och 2023.”
  Nån som kan omvandla gas till ton CO2
  (0,5 Kg /KWh säger google eller 0,5 SEK per KWh)

  Vem får dessa pengar? EU?

 28. Torbjörn

  Jag har lite funderingar kring solinstålningen

  Precis som Leif Åsbrink påpekade i en tidigare tråd är jorden en geoid med rörelser och att ”det är jordens och månens gemensamma tyngdpunkt som snurrar runt solens och jordens gemensamma tyngdpunkt.” som han utvecklar till att det är krångligt att beräkna.

  Men jag tänker inte räkna på det, jag utgår från jordens omloppsbana kring solen och att förändringarna är relativt små, år från år.

  Varje år, runt den 4:e januari är jorden närmast solen (Perihelium) i sin resa och vi har den högsta solinstålningen vid toppen av atmosfären TOA och 2022 var det ca 1408 W/m2.

  På samma sätt är jorden längst ifrån solen runt den 4:e juli (Aphelium) och tar emot betydligt mindre energi, ca 1317 W/m2

  Trots detta tar Norra Halvklotet NH emot ca 1% mer energi än Södra Halvklotet SH.

  Det beror på att hastigheten minskas mellan Perihelium och Aphelium, för att sedan öka igen när jorden passerat Aphelium.

  På grund av jordens axellutning 23,44 grader turas Norra och Södra halvklotet om att vara närmast solen, och eftersom jorden färdas långsammare när NH lutas mot solen så hinner NH ta emot 1% mer stråning per år.

  Det förklarar en del av att NH värms upp snabbare än SH.

  En annan faktor är att just pga att jorden är en geoid, förändras ytan som tar emot energin från solen.

  När solen står i Zenit vid Ekvatorn är jordens medelradie 6371km, ett värde som används inom klimatforskningen.

  Men när solen står i Zenit över en vändkrets är medelradien större, ca 6373km, vilket gör att mer energi från solen träffar jordklotet.

  Skillnaden kan tyckas vara försumbar, men den är ett faktum.

  På samma sätt underskattas atmosfären och dess påverkan på solinstålningen, man räknar bara på reflektionen, men glömmer refraktionen.

  Refraktionen innebär att atmosfären fungerar som en menisk lins som bryter ljuset mot en fokalpunkt.
  Strålning som skulle ha passerat jordklotet bryts mot jorden och bidrar till uppvärmningen.

  Refraktionen är också det fenomen som gör att det är mer än halva jordklotet som tar emot strålning hela tiden.

  Klimatforskare vill gärna använda ett lågt värde på solinstålningen TSI för att påvisa koldioxiden roll, därför används ofta 1360,8 W/m2 som uppmättes 2008, men som de flesta vet kan det värdet vara högre.

  20230104 var TSI 1362,7 W/m2.

  Lägger man till de andra faktorerna ökas solinstålningen med ca 4,7 W/m2 vid toppen av atmosfären, vilket skulle ge ca 0,5 W/m2 vid jordytan

 29. sibbe

  Nå, ja, allt är relativt.
  Vi vill rädda klimatet men vill inte bli utan el, utan värme, utan mat, utan välståndet som lockar allt fler utvandrare till våra välfyllda grytor. Klart att vi måste flyga till Malediverna, vi måste ju kolla om havet slukar öarna. Naturligtvis ser vi, vet vi ,att så inte är fallet. Men, kan vi acceptera det?
  Inte på kort sikt. Men nog på lång sikt.
  Så har också de tyska Gröna ministrar resonerat som godkände en utökad brunkolsbrytning i Tyskland. Man kunde ändå förhindra en alltför lång förlängning av kärnkraften. Och de tyska grönas mardröm är el från kärnkraft. De gröna var i början ( på 70-talet) atomvapenmotståndare och barn och barnbarn uppfostrades i samma anda. ( medan de svenska dito ville gärna kriga mot de onda USA, fastän de var krigsmotståndare.

 30. tty

  #29

  ”De gröna var i början ( på 70-talet) atomvapenmotståndare och barn och barnbarn uppfostrades i samma anda. ”

  Förhållandet mellan kärnkraft och kärnvapen är värt en kommentar. För Olof Palme gällde ekvationen Plutonium = Kärnvapen, varför han beslutade att svenskt kärnbränsle inte fick upparbetas, utan skulle slutförvaras. Trots att alla med elementära insikter om kärnvapen vet att plutonium från lättvattenreaktorer inte duger till vapen, det innehåller för mycket Pu 240. Ingen har någonsin byggt en kärnladdning av sådant plutonium.

  Ingen nation har heller någonsin använt kraftreaktorer för framställning av vapenplutonium. Däremot har en del civila (gaskylda och tungvattenkylda) reaktorer utvecklats från produktionsreaktorer för vapenplutonium. Och det finns ingenting som hindrar att vapenplutonium används i civila reaktorer. Det är faktiskt det bästa sättet att göra det oanvändbart för vapentillverkning.

 31. Håkan Bergman

  tty #30
  Är det inte också så att det bara är stater med en mycket avancerad industri för ändamålet som kan underhålla plutoniumladdningar, dom lär åldras och måste hela tiden uppgraderas med nytt plutonium, möjligen inte hela laddningen men gradvis? Som en följd av det satsar skurkstater som vill ha kärnvapen på ny teknologi för upparbetning av uran och uranbomber?

 32. Simon

  På tal om bomber och laddningar…

  Elbilar nobbas på färjesträcka: ”Risk för explosion”
  Elbilar förbjuds på fartygen som trafikerar Bergen–Kirkenäs i Norge. Risken för elbilsbrand är för stor, anser det norska rederiet Havila Kystruten som därför sätter stopp för eldrivna bilar på sina fartyg.

  https://www.di.se/nyheter/elbilar-nobbas-pa-farjestracka-risk-for-explosion/

 33. tty

  Det är inte alltid så lätt att hänga med i klimatsvängarna. För två dagar sedan publicerades den här kartan:

  https://droughtmonitor.unl.edu/data/pdf/20230110/20230110_usdm.pdf

  Enligt den är hela Kalifornien drabbat av måttlig eller svår torka (utom några småområden där det är antingen extrem torka eller bara ”abnormt torrt”.

  En dag senare utfärdas översvämningsvarning för nästan hela San Joaquin valley, det värst torkdrabbade området. Ca 20 människor har redan omkommit och kostnaden för översvämningarna anses redan vara över 30 miljarder dollar.

  Men CNN rycker ut och förklarar att det minsann fortfarande är torka även om den råkar vara ganska våt just nu:

  https://edition.cnn.com/videos/weather/2023/01/10/california-flooding-drought-dilemma-marsh-lead-contd-vpx.cnn

  Men så är det när man har medelhavsklimat, snustorra somrar, blöta vintrar. Vi får bara hoppas att ”klimatkatastrofen” inte leder till en upprepning av vintern 1861/62, då det bokstavligen regnade i fyrtio dagar och fyrtio nätter:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Flood_of_1862

 34. sibbe

  TTY:
  JAG var 20 år gammal då jag flydde undan tyska värnplikten till Sverige.- Resten är historia.
  Före det Var jag, som -en del tyskar, antagligen inte alla, i samma fåra att jag inte gillade varken USA eller? Minns inte längre!!! Har bytt fot, ändra åsikt, eller kommit till rätta?
  OK: Tysk politik till västtyska dito. DDR industrin: Olönsamt? — MEN:
  Och nej, vi som inte tror på en klimatuppvärmning genom CO2 är bovar. Politik kring brunkolen: Låt gå…

 35. tty

  #31

  Plutoniet åldras inte nämnvärt om det förvaras korrekt. Däremot åldras elektroniken och de konventionella laddningarna i spränglinsen, inte minst av den kraftiga strålningen, och om laddningen är tritiumboostad måste tritiumet bytas ut med korta mellanrum. Ännu värre är det om man använder poloniuminitiator.

  U 235 med sin långa halveringstid är mycket ”snällare” och kan t o m fås att explodera utan spränglins. Men den upparbetas inte utan anrikas.

 36. Håkan Bergman

  tty #35
  ”Men den upparbetas inte utan anrikas.”
  Fel av mig, men det är normalt.
  Men strängt taget är det ändå enklare att underhålla kärnvapen baserat på uran.
  Beträffande anrikning av uran, har den teknologin utvecklats så långt så att det idag är enklare att utveckla uranbomber än plutonium dito?

 37. tty

  #32

  Kanske inte direkt explosion, men….

  https://www.youtube.com/watch?v=Le6KNI9YsH0

  https://www.youtube.com/watch?v=T71cVhxG_v4

  Det stora problemet är att en litiumbatteribrand är praktiskt taget omöjlig att släcka. Sprinklers kan man glömma. Skulle en batteribrand bryta ut på en färja med många elbilar ombord är det nog att omedelbart gå i livbåtarna som gäller.

 38. tty

  ”Beträffande anrikning av uran, har den teknologin utvecklats så långt så att det idag är enklare att utveckla uranbomber än plutonium dito?”

  Kanske enklare, men inte enkelt. Urananrikning är en storskalig energislukande verksamhet, och den kritiska massan för U235 är drygt 50 kilo, vilket innebär att minst 8 ton uran måste anrikas för varje bomb.

 39. johannes

  #30 tty
  Det finns många myter att peta hål på runt kärnkraften.
  Hur har kärnkraftsindustrin tillåtit dessa vanföreställningar utan att agera?

 40. Paul Håkansson

  I detta avsnitt av Fjärde Statsmakten ser vi Mikael Willgert i samtal med ingenjören och entreprenören Hans Erixon. Ämnet är World Economic Forums utrullning av The Great Transition (även omnämt The Great Reset).

  Erixon redogör för WEF:s bakgrund, syften och tidplaner för de olika aktiviteter som ingår i den omfattande globala omställningen:

  Nya system för energi, klimat, natur, ekonomi, arbete, vård, handel och infrastruktur i en multipolär värld
  Globala vaccinpass
  Enhetlig digital valuta (kopplad till CO2-förbrukning)
  Villkorad tillgång till internet
  Hur vår personliga integritet påverkas
  Frånvaron av ifrågasättande debatter i media
  Kopplingen till Romfördraget, Agenda 2030, FN m.fl.
  Varför Sverige alltid ska vara först på bollen
  Maktpyramidens de facto-styrning
  De ingående medlemsföretagen; Vanguard, Blackrock, State Street och övriga potentater
  Svenska intressen och personer om är inblandade
  och, förstås, Klaus Schwab
  och mycket annat.

  https://swebbtv.se/w/kp4jLTSGCt5G2qzGLzT9vp

 41. pa

  EU håller på att omvandla Sverige till ett batteri. Att det bor människor här bryr de sig inte om.

 42. Glöm det där med batterier. Så länge det inte sker något grundläggande teknologisk genombrott på det området så har de bara ett smalt användningsområde inom mobiltelefoni och leksaker.

 43. Håkan Bergman

  Politisk debatt om batteribilar:
  Vi vill bygga fler laddstolpar än vad ni vill!

 44. BG

  Här är en video med Jordan B Petersen,
  ”Back Off, Oh Masters of the Universe”

  https://youtu.be/–QS_UyW2SY

 45. Christian H

  Apropå litiumbatterier. En kväll i förra veckan när vi i godan ro satt och tittade på TV noterade vi ett brak och ett rassel. Kvinnan i huset rusade upp för att se efter vad som hänt, Det visade sig att det var en plastpåse som brukar hänga på en krok i källartrappan av trä, som ramlat ner och nu låg och brann. I plastpåsen brukar vi förvara uttjänta batterier och nu var det ett litet litiumbatteri som självantänt. Ingen person hade lagt i några batterier i den på åtminstone två veckor. Detta gav mig en tankeställare och övriga litiumbatterier förpassades till en burk med vatten för att undvika eventuell brand. Jag har läst om elbilar som självantänder, men är det vanligt att även små batterier gör det och vad kan orsaken vara? Kontakt med andra batterier eller läckage? Litiumbatteriet kunde ha orsakat en brand och de är således riskfyllda. Därför verkar beslutet av norska Hurtigruten att förbjuda elbilar på sina båtar vara välgrundat. Jag hoppas att någon batterikunnig person på detta forum vill svara på min fråga och tackar på förhand.

 46. Gabriel Oxenstierna

  28 Torbjörn

  ”Trots detta tar Norra Halvklotet NH emot ca 1% mer energi än Södra Halvklotet SH.”

  Enligt CERES data är det tvärtom, SH tar emot något mer solstrålning än NH. Det gäller både inkommande solstrålning, samt för det mesta också efter albedot.

  Vad är det för data du använder?

  Kommer en artikel om albedot här i morgon måndag.

 47. Tomas

  Det finns bara en väg ut ur DGO och det är att minska eller ta bort miljöskatter. Vi betalar ju in till elstödet. Miljöskatter är orsaken till inflationen. Eu priser till trots är skatt och avgifter 100% på nettopris. Det är helt fantastiskt hur fokus flyttas till vad det inte gäller. Ett scenario som inte utspelar sig än.

 48. Dan

  Läser att ryssarna angriper infrastruktur i Ukraina med ballistiska robotar. Elförsörjningen drabbas hårt.
  Låter väldigt dyrt.
  Vore det inte billigare att smuggla in Miljöpartiet i Ukraina?
  Ge dem några månader så finns det snart ingen elström alls, någonstans i hela landet.
  Tror få här skulle sakna dem.

 49. Joachim

  Jordan Peterson samtalar med Richard Lindzen under rubriken ”Climate Science: What Does it Say?”
  https://youtube.com/watch?v=7LVSrTZDopM

 50. Roland

  Nu har media börjat larma om permafrosten att det skulle vara ett akut läge typ tipping point. Men i verkligheten hur ser permafrosten ut i dag är den inte oförändrad ?

 51. Sören G

  Fick mail från Greta Thunberg. Så här står det i mailet: ”For decades, big oil and gas CEOs have misled the public about the deadly impact of burning fossil fuels that are cooking our planet. Now we’re seeing murderous floods, deadly droughts and rainforests on fire.”
  De sprider skrönan om att big oil visste och att CO2 fororskar både översvämningar skogsbränder.

 52. Lasse

  Under 2000 talet har bilister letts vilse av förment goda krafter.
  Etanol
  Diesel
  Gas
  EL
  Olika drivmedel alla med nackdelar.
  Gas har varit billigt och när den kommer från Biogas kanske smart.
  Nu har den marknaden gått från billigt till väldigt dyrt.
  Hjälp finns för att scanna av tankmarknaden:
  https://sites.google.com/view/gaspris/pris-tankkarta?pli=1

  35 SEK för motsvarande en liter.
  Så de flesta skippar nog gasen och kör på bensin!

  #28Torbjörn
  Jorden vobblar lite och cirkulerar inte kring solens mittpunkt.
  Det finns en bra video om detta som jag inte finner just nu.
  Vi kommer att få ändrad midsommar om några hundra år.
  Gissar att det var en kvinna som kom med rimliga kalkyler om detta.

  Glöm inte att vi ser solen allt fler timmar vilket spelar större roll för instrålningen , en faktor 5 jfrt med växthusgasen.

 53. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  #45 Christian H. Det är inte Hurtigruten som förbjuder el-, laddhybrid- och vätgasbilar utan ett konkurrerande rederi. Hurtigruten hänvisar i stället till hittills brandfri trafik och ångar på utan ändring.

 54. Torbjörn

  #46 Gabriel
  Tack för återkopplingen, var tvungen att dubbelkolla mina beräkningar och upptäckte en faktor som jag missade i farten
  När den är inräknad hamnade jag på 0,23% mer instrålning på NH istället för ca1%

  Så här har jag räknat.
  Mellan 22:a september 2021 kl 19:21:03 (höstdagjämning) och 23:e september 2020 kl 01:03:40 (höstdagjämning) gick det 31556497 sekunder (tid för omloppsbana).

  Mellan Vårdagjämning 20:e mars 2022 kl 15:33:23 och höstdagjämning 23:e september 2020 kl 01:03:40 gick det 16115417 sekunder, därmed tog det 31556497-16115417=15441080 sekunder mellan höstdagjämning 2021 och vårdagjämning 2022.

  Sen hämtade jag värdet för TSI för de aktuella datumen från
  https://lasp.colorado.edu/home/tsis/data/tsi-data/

  Höstdagjämning 22:a sept 2021: 1352,0 W/m2
  Perihelion 4:e jan 2022: 1408,5 W/m2
  Vårdagjämning 20: mars 2022: 1373,7 W/m2
  Aphelion 4: juli 2022: 1317,9 W/m2
  Höstdagjämning 23:e sept 2022: 1352,8 W/m2

  Sen räknade jag fram snitt för TSI mellan höstdagjämning 2021 och vårdagjämning 2022
  (((1352+1408,5)/2)+((14,8,5+1373,7)/2)/2 = 1385,7 W/m2

  Och ett snitt mellan vårdagjämning 2022 och höstdagjämning 2022
  (((1373,7+1317,9)/2+(1317,9+1352,8)/2)/2= 1340,6 W/m2

  Mottagen energi mellan höstdagjämning 2021 och vårdagjämning 2022 (södra halvklotet mot solen)
  15441080 sekunder * 1385,7 W/m2 = 21396704556 J/m2

  Mottagen energi mellan vårdagjämning 2022 och höstdagjämning 2022 (norra halvklotet mot solen)
  16115417 sekunder * 1340,6 W/m2 = 21604328030 J/m2

  Här trodde jag först att jag var klar och fick då skillnaden 1% i instrålning, MEN jag hade glömt fördelningen mellan halvkloten.
  När SH är vänt mot solen tar den emot ca 62% av den instrålande energin, och vice versa.

  Det gör att SH tar emot totalt 21475647615 J/m2 under ett år och NH tar emot 21525384971 J/m2 vilket ger 0,23% mer energi till norra halvklotet.

  Jag hör redan kritiken om att använda medelvärden osv, jag skulle gärna använda värden för varje dag, men har inte haft tid att göra det. Kanske en annan gång

 55. Sören G

  Aftonblafet: ” Klimataktivisten Greta Thunberg har blivit bortförd av polisen i tyska Lützerath.”

 56. Håkan Bergman

  Sören G #55
  Det är inte lätt att vara grön i Tyskland idag.
  https://www.politico.eu/article/lutzerath-germany-coal-climate-change-greens-war-among-themselves/
  And don’t mention the Energiewende!

 57. #42 Ingemar Nordin

  Glöm det där med batterier. Så länge det inte sker något grundläggande teknologisk genombrott på det området så har de bara ett smalt användningsområde inom mobiltelefoni och leksaker.

  Jag ser ett viktigt användningsområde i hybridbilar. Ett litet batteri som ger en räckvidd på anske 10 km. Förbränningsmotorn som laddar batteriet får mycket goda driftsbetingelser (bra verkningsgrad och låga utsläpp.)

  Jag håller helt med om att vi skall glömma det där med batterier som enda kraftkälla i bilar, med undantag för golfbilar och andra ”specialfordon”

 58. Lasse

  El -ändet handlar om obalanser och prissättningen.
  Nu finns det debattchans:
  https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/nbm/2023/inbjudan-till-webbinarium-om-prissattning-av-obalanser/

  ”Programmet Nordisk balanseringsmodells (Nordic Balancing Model, NBM) arbetsgrupp för prissättning av obalanser bjuder nu in alla intresserade aktörer att delta i ett webbinarium den 8 februari 2023 kl. 12:00 – 14:00.”

  Hoppas de tar lärdom av förra årets nettoresultat:
  30 Miljarder fick vi för 33 TWh eller 90 öre per KWh.

  (Dvs vindkraftspriser)

  #57
  Håller helt med-varför äventyra bilarna med tonvis av brandfarligt gods för korta utflykter?

 59. Lars Thorén

  Briljant tal av Konstantine Kisin.
  ”S:t Greta of Climate Change”. Super!
  https://youtu.be/zJdqJu-6ZPo

 60. SkyBird

  MP är en klimat sanitär olägenhet!
  Tokerier staplade på varandra upp till höjder som passerar nivåer av dårskap.

  Angående valresultatet 2022 så slås man av följande. Före valet under spärren sen valet väl över 4% spärren och sen väl under spärren!! Kan det finnas oegentligheter vid rösträkningen??

  För min del så borde MP väljare och politiker få en enklav att bo i. Där kan de den leva i sann MP ideologisk anda