Öppen Tråd

host

Foto: BIM

Höstmånaden oktober är här, med all sin äppel- och trädprakt i många färger. Här är veckans öppna tråd med diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Gustafsson

  Idag går bensinpriset upp med ca 1,30 kr då skatten återinförs som minskades i maj. Har en mini Countryman laddhybrid som vi använder till alla kortare sträckor vilket innebär att det blir mest elkörning med el från husets solceller. Funderar på varför jag behöver en bensinmotor på 165 Hk i denna bil. Hade räckt med en mindre. Såg att företaget Obris Powertrain har byggt om en Tesla och satt in en bensinmotor på 54 hk med konstant varvtal. Man har minskat batteriet från 50 kWh till 17 kWh och därmed minskat bilens vikt. Bensinmotorn med generator väger 95 kg. Bilen drar ca 0,20 l per mil. Bensinmotorn går igång vid farter över 65 km/h eller när batteriet är urladdat. Varför är detta inte intressant för biltillverkarna?

 2. För den som är intresserad av hur det franska kärnkraftsprogrammet, i synnerhet breedreaktorn Superphenix, saboterats av gröna och röda politiker ända sedan 1980-talet, publicerades nyligen i Contrepoints en informativ artikel som beskriver historiken och pekar ut de skyldiga politikerna. Tyvärr krävs god förståelse av franska språket för att kunna tillgodogöra sig innehållet. Googles översättning till svenska blir i det närmaste obegripbar, lite bättre blir det till engelska.

  Artikelns titel lyder: ”Le sabordage de l’outil électronucléaire décrété par Matignon en juin 1992”; Hur medlet för kärnkraftsel borrades i sank av Matignon (regeringspalatset = premiärministern) i juni 1992. Vilket syftar på den socialistiska politikern Ségolène Royals administrativa förhalande av handläggningen av ärendet, som ledde till att reaktorns driftsansökan måste göras om. Superphenix hade kontinuerligt levererat 1200 MW under 250 dagar till det franska elnätet med en tillgänglighet på hela 96 %, när 1997 beslutet togs att lägga ner reaktorn. SuperPhenix var ett fransk – tyskt – italienskt projekt och företag vid namnet NERSA.

  De franska grönröda politikernas roll och taktik liknar väldigt mycke hur det gått till med motsvarande sabotage av det svenska kärnkraftsprogrammet och lika skandalöst.

  https://www.contrepoints.org/2022/09/25/439128-le-sabordage-de-loutil-electronucleaire-decrete-par-matignon-en-juin-1992

 3. Magma

  Tack till Lars för ett upplysande inlägg!
  Det känns märkligt när etablerade svenska och europeiska politiska grupperingar medvetet saboterar en trygg energiförsörjning – en av det moderna samhällets elementära stöttepelare.
  Är det att bidra till ett hållbart samhälle?
  Jag skulle gärna se oberoende forskning på vilken gruppering som orsakat störst skada på det svenska samhället – Miljöpartiet tillsamman med sina stödpartier? Eller terrororganisationen IS?
  Man har ofta framfört kärnkraftsverkens sårbarhet för terrorangrepp och det krävs inte mer än att det siktas en så kallad ”drönare” i dess närområde förrän media fylls av svarta rubriker – dock ser man inte mycket av ”grävande” journalistik och svarta rubriker när ett av Sveriges mest samhällsfientliga partier (MP, om det inte är självklart för samtliga läsare) med rent ministerstyre skjuter fyra kärnkraftsverk i sank …
  Att IS förbjuds att verka i Sverige är naturligt, men att MP fortfarande samlar röster som möjliggör deras medverkan i Sveriges riksdag är helt obegripligt …

 4. Ivar Andersson

  Nu när valet är över ville inte den sittande regeringen/riksdagen förlänga skattesänkningen på bensin och diesel.
  Kommer den sittande regeringen att vara intresserad av att behålla nuvarande kärnkraft och vilja planera för ny kärnkraft när den avgått?

 5. Håkan Bergman

  Mats Gustafsson #1
  Det är ”net zero” som förblindar alla, ”good enough” duger inte och då blir det så här.

 6. Ivar Andersson

  Det finns 57 reaktorer under byggnad i 18 länder. Dessa förväntas ge cirka 59 gigawatt ny kapacitet.
  https://klimatsans.com/2022/10/01/iaea-57-reaktorer-pa-gang/
  Det finns länder som förstår nyttan av kärnkraft men inte Sveriges sittande regering.

 7. UWB

  #3
  Ingen pratar om riskerna med havsvindparker.

  De olika vindkraftverken är kopplade till en eller flera transformatorstationer som transformerar upp spänningen och via en kabel för strömmen iland.

  Dessa står i vattnet och kan lätt saboteras, lättare än att sabotera kärnkraftverk. Det stoppar vindkraftparken under lång tid säkert mer än ett år då de är specialdesignade för varje park.

 8. Ulf

  1 Mats,

  Tänker man i sammanhanget på energikrisen som klimatpolitiken i Europa orsakat så blir det än värre.
  Hur kan man utveckla egen kol, olja och gas och med teknik fortsätta minska utsläpp av allt möjligt inklusive koldioxid? Istället för att göra sig beroende av rysk gas? Varningslamporna lyste illrött ändå tog man detta steg.
  Vad händer nu? Upphör utvecklingen av att rena fossilt helt? Är vi nu helt i händerna på teknikutveckling inom ”grön” energi? Allt på ett mycket osäkert kort? Hur mycket hade man kunnat dra ner utsläppen med fortsatt teknikutveckling och skippad panik?

 9. UWB

  Inget av det här kan väl motsägas.

  https://wattsupwiththat.com/2022/09/26/fossil-fuels-are-the-greenest-of-energy-sources/

 10. # Magma 3 #

  ”Det känns märkligt när etablerade svenska och europeiska politiska grupperingar medvetet saboterar en trygg energiförsörjning – en av det moderna samhällets elementära stöttepelare.”

  Det är inte alls märkligt med tanke på att den gröna ideologiens grundtanke är att Homo sapiens är jordens fiende nummer ett och att i den mån att hon alls ska finnas till måste återgå till en förindustriell livsstil, eller ännu hellre, en förhistorisk sådan och till en förhistorisk populationsstorlek.

 11. Gunnar Juliusson

  Jan Blomgren i veckans EPOCH Times

  https://epochtimes.se/Kronika-Elegi-over-skadad-elforsorjning

 12. Håkan Bergman

  Gunnar Juliusson #11
  Tyvärr verkar L, M och KD fortfarande tro att havsbaserad vindkraft är lösningen på effektbristen i SE4, om inte dom partierna snabbt kommer till insikt om att så inte är fallet lär 10 år inte räcka för att återställa vår välfärd.

 13. Fredrik S

  I SVD kan man läsa i inkognito/privat läge en artikel från TT om tipping point. Dessa artiklar och forskare som vill ha uppmärksamhet dyker ju upp med jämna mellanrum med samma budskap om isar,strömmar permafrost mm.

  Lösningen verkar som vanligt vara Parisavtalet, skatter, sluta flyga och vegetarisk mat.

  https://www.svd.se/a/Xbqowm/kritiska-lagen-for-klimatet-har-finns-hoppet

 14. Ann Löfving-Henriksson

  # 11 Jan Blomgren ja!
  Skaffade nyss hans ”Allt man behöver veta om: Sveriges elförsörjning” Timbro.
  Enkel, lättläst, slagkraftig, bitvis rolig och just ”allt man behöver veta”. Jag vet inte om den har behandlats här tidigare, men är det någon liten överkomlig skrift för beslutfattare man borde rekommendera, så är det den.
  Verkligen värd att rekommendera!

 15. Håkan Bergman

  Fredrik S. #13
  ”– Även om vi skulle lyckas stoppa uppvärmningen nu kan till exempel isarna på Grönland och västra Antarktis fortsätta att smälta irreversibelt, säger David Armstrong McKay, forskare vid Stockholm Resilience Centre.”
  Såvitt jag vet är smältning av is inte en irreversibel process, blotta min existens är bevis på det.

 16. Fredrik S

  För de som har elbil så läste jag någonstans en om en experts råd hur man tacklar höga elpriser:

  Undvik korta resor, cykla eller gå.

  Kanske hamnar vi i mp’s lådcykelsamhälle ändå?

 17. Fredrik S

  Håkan Bergman #15

  Nä, precis! Märkligt uttalande.

  Men de återkommer ju med samma sak regelbundet.

  Det mesta grundar sig på modeller med proxydata vilket inte duger alls.

 18. Torbjörn

  Någon som har koll på AMO?

  Vad jag har förstått har den påbörjat sin negativa fas och det påverkar havsisen i Arktis som återigen börjat växa sig större och tjockare?
  Eller är det bara fluktuationer som vissa forskare försöker hävda (när är en trend bruten och en ny trend påbörjad?).

  Det finns flera cykler som precis avslutat sina positiva faser och har bidragit till den uppvärmning vi sett sedan 1800-talet och risken för en avkylning är stor de kommande decennierna.
  Finns det någon här som kan förklara de olika cyklerna och hur de påverkar?

 19. Fredrik S

  Mats Gustafsson #1

  Vill de ha elbilar så tillverkar vi elbilar, sa någon representant för VW, tror jag det var. Så de tillverkar nog helst förbränningsmotorer misstänker jag. Men politiker har ju lyssnat på aktivisterna och det är fossilfritt som gäller.

  Verkligheten är ju dock en annan.

  Det bästa för politiker som vill sänka utsläpp tom 2050 är nog fortsatt utveckling av bränslesnåla förbränningsmotorer.

  Och att köra mer gods på tåg.

 20. Ann L-H #14

  Om allt går enligt plan så gästar Jan Blomberg biblioteket i Helsingborg tisdag den 8:e november kl 15-17. I regi av Klimatrealisterna. Har du frågor apropå boken så hör av dig till mig. Eller kom.

 21. sibbe

  Allt är relativt. Tror jag. Bor i Finnland, där man just kört igång sitt sista kärnkraftverk. Bidrar till 50 % av eltillgången. Leverarar nu 100 %. Bor själv 50 km luftväg söder om de 3 kärnkraftverken vi Olkivouoto, Euroåminne på svenska. De två övriga är svenskbyggda, ( två andra är ”ryska”,) synd att ni har upphört bygga fungerande kkv. När jag läser Lars inlägg så förstår jag att inte Olkiluoto 3an kom igång, så som planerat. . OK, det är en statshemlighet, men finska staten såg till med en hel del miljarder,att kraftverket kom igång. Och själv är jag glad, som har el som allt i huset,.. – Kontrakt till nästa höst, låga kostnader. Och därtill är vedlidret fullt.
  Mutti gillar fortfarande Putin. Mera i morgon…

 22. Håkan Bergman

  sibbe #21
  Skönt att höra av dig igen, men ”där man just kört igång sitt sista kärnkraftverk.”, du menar nog senaste kärnkraftverk.
  Om nån undrar över nedgången för finsk kärnkraft under dagen så är det inte OL3 som fallerar utan en ryskbyggd reaktor vid Lovisa.

 23. Angela Merkel kommer ut som en som inte ångrar sin energipolitik eller sitt gullande med Putin.

  https://www.youtube.com/watch?v=P_0niYAEX1w

 24. Gabriel Oxenstierna

  Torbjörn 18

  Enligt data är AMO fortfarande i sin positiva fas.
  https://stateoftheocean.osmc.noaa.gov/atm/amo.php

  Klicka på ’longer series’ så ser du hela tidsserien.

 25. Fredrik S

  sibbe, Ingemar Nordin #21,23

  Ja, det ska bli intressant att följa utvecklingen där. Frågan är om/när tyska folket vaknar upp och gör upp med de gröna trollen.

  Nu är nuvarande kansler ut på resa bland nya skurkstater för att säkra gasen.

 26. Torbjörn

  #24 Gabriel
  Vad säger du om detta?
  De påstår att AMO är negativ

  https://tropical.colostate.edu/archive_amo.html

 27. Fredrik S #25,

  Jag har haft flera diskussioner med mina tyska vänner alltsedan Merkel började avveckla kärnkraften efter Fukushima. De var ivriga anhängare av Merkel och kunde inte tro henne om något ont. De betraktade henne som en mycket skicklig politiker och som i kraft av sin fysikkunskap visste bäst. Jag staplade argumenten mot vindkraft och för kärnkraft. Men inget hjälpte. Hennes östtyska fysikkunskaper måste vara uråldriga. Matten också.

  Nu hoppas jag att energikrisen och den kommande katastrofen för tysk industri får folket att vakna; de har blivit blåsta på ett sätt som kommer att resultera i miljontals arbetslösa och att tysk industri flyr landet. Jag kan bara titta på med sorg i hjärtat.

 28. Fredrik S

  Ingemar Nordin #27

  Nä, det är bara att konstatera att alltför många välutbildade tyskar stött utvecklingen genom åren.
  Jag hade några välutbildade tyska kollegor vid Merkels första år och det gick inte att diskutera denna fråga alls. De lät som gröna aktivister.

  Förutom det vansinniga att lägga ner kärnkraft så har ju problem i form av avsaknaden av överföringskapacitet söderut i landet från vind etc avisats.

  Redan nu verkar en del bilindustri vara på väg att flytta från landet och den kommer nog aldrig tillbaka. Sorgligt.

  I nuläget har tex USA vid jämförelse uppnått nästan samma resultat som Tysklands Energiwende fast med betydligt mindre uppoffring och utan tyska folkets enorma kostnader.

 29. Ulf

  Ingemar 27,

  Så vad säger dina tyska vänner nu då?

  Mina tyska vänner tyckte tvärtom att hon var helt snurrig och att energipolitiken var snurrig. Men i finansbranschen kan man både räkna och bedöma risker, ja inte alla men rätt många.

  Och nu när man äntligen blivit av med MP i regeringen så visar det sig att de smugit in i BRF styrelsen. Nu ska inomhus temperaturen sänkas till ett minimum pga ”världsläget”.
  Vår energiförsörjning beror som bekant på en mängd katastrofala politiska beslut, både i Sverige och i EU. Ingen tvingade Sverige att lägga ner kärnkraften och ingen tvingade Tyskland att köpa rysk gas. Varningarna var många.
  Besparingen på totalen i föreningen rör sig om 30-40 kr per lägenhet och månad. Så för den lilla pengen ska vi nu frysa hela vintern. Ett totalt vansinne.
  Att vi sitter och fryser i vinter hjälper inte Ukraina, vapen hjälper Ukraina. Men nu har MPs symbolpolitik smugit sig över tröskeln och in i vardagsrummet. Blir man aldrig av med dårarna? De är överallt och förpestar våra liv.

 30. Gabriel Oxenstierna

  26 Torbjörn
  Jag säger att din länk visar på rådata på månadsbas beräknade enligt Klotzbach och Gray 2008. Om du laddar ner data så ser du att AMO enligt deras sätt att räkna trendar svagt uppåt de senaste 7-8 åren och f.n. ligger på lite plus. (Figuren i din länk har senaste data från april 2020)

  Det finns en mängd olika definitioner på AMO. Man bör avtrenda data för temperaturtrenden. Detta kan ske på olika sätt. Se artikel:
  ”The AMO signal is usually defined from the patterns of SST variability in the North Atlantic once any linear trend has been removed. This detrending is intended to remove the influence of greenhouse gas-induced global warming from the analysis. However, if the global warming signal is significantly non-linear in time (i.e. not just a smooth linear increase), variations in the forced signal will leak into the AMO definition. Consequently, correlations with the AMO index may mask effects of global warming, as per Mann, Steinman and Miller,[8] which also provides a more detailed history of the science development. ”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_multidecadal_oscillation

  Den länk jag gav tidigare räknar på ett annat sätt än den länk du gav. Bland annat räknar man på 12-månaders genomsnitt.

 31. Torbjörn

  #30 Gabriel
  Tack för din analys
  Hursomhelst är jag lite skeptisk till NOAA och Mann, då de gärna justerar data så det passar dem.

  Den negativa fasen pågår i ca 30 år (1900-1930, 1965-1995) och den positiva i ca 35 år (1930-1965, 1995-?).
  Det borde innebära att ett skifte är nära, eller nyligen har skett.

  Det är därför jag frågar hur det påverkar isen i Arktis, då jag anar ett trendbrott i avsmältningen.

  Havsisen verkar växa sig tjockare och större igen.

 32. UWB

  Problemet med skurkstaterna är att leveranser till Tyskland är att leveranserna till andra länder, företrädesvis Sydostasien.
  Hur löser de problemen då. Genom att bygga fler kolkraftverk och ökade utsläpp. Tyskland får en gloria och de andra länderna får skäll för att de inte följer den gröna agendan.
  Energikolonialism, och mer av detta kommer.

 33. UffeH

  Ulf 27
  Ja det är lustigt det där med Mp och de ”gröna” klimaträddarna, de kommer med alla möjliga förslag som för det mesta betyder ökade kostnader eller minskad bekvämlighet och ofta är det saker som var och en skulle kunna gör oberoende av alla andra, som i ditt fall med värmen, ni har väl termostater på elementen?
  Men alla dessa bra idéer som de skulle kunna anamma och faktiskt gå före och visa hur bra det är är sällan en lösning då de inte vill genomföra dem om inte alla andra också gör det.
  Det är väl det de menade med ”alla ska med” det räcker inte med att de egna sympatisörerna blir förebilder ner i avgrunden utan alla ska med oavsett vad de kostar och vad resultatet blir på samhällsnivå.
  De gröna och Mp pratar gärna om att vara ”förebilder” för världen men vill sällan vara det när det gäller för då ska även de som inte vill vara med och bära kostnaderna och ansvaret när det inte fungerar.

 34. Håkan Bergman

  Fredrik S #28
  T.o.m. die verdampte Engländeren slår Merkels Tyskland i fråga om minskade utsläpp.
  https://www.bmreports.com/bmrs/?q=eds/main
  Inte mycket kol i den elmixen och gasen är CCGT-verk, men britterna kunde bli bättre på att ta vara på spillvärmen från dom.
  And don’t mention the Energiewende!

 35. jax

  Ser i en ledare i DN i dag att vi uppmanas att inte tända ljusslingor till jul för att spara el. En modern ljusslinga förbrukar ju 5W och den kanske är tänd 2000 timmar högt räknat. Så varje slinga förbrukar då 10 KWh el. Den är alltså inte särskilt dyr i drift. Om varje svensk tänder sin egen ljusslinga får vi 10 000 000 tända slingor, vilka kommer att dra 100 000 000 kWh alltså 0,1 TWh. Årsförbrukningen av el i Sverige ligger på 140 TWh, vilket ger att förbrukningen från ljusslingorna är mindre en 1 ‰ av Sveriges årsförbrukning. Dagsförbrukningen av el under kalla vinterdagar ligger på kanske 0,5 TWh. Ljusslingornas förbrukning blir drygt 1 GWh, alltså runt 2 ‰. Krävs nog större besparingar än så för att rädda oss från elkris i vinter.
  Kan som jämförelse nämna att när jag bodde i hus med jordvärme förbrukade jag 135 kWh/dygn riktigt kalla dagar, då det krävdes stödvärmning från elpatron. Ställt mot förbrukningen av el från en ljusslinga som förbrukar drygt 0,1 kWh på ett dygn så ser man ju det absurda i att tro att en släckt ljusslinga gör någon sm helst nytta, den motsvarar bara värme i ungefär en minut/dygn vid kallt väder.

 36. Håkan Bergman

  jax #35
  Men det där gäller väl bara dom kristna? Vad ska vi hedningar spara in på?

 37. Fredrik S

  jag #35

  Det är bättre att DN’s anställda skippar elbilen i vinter och går istället till skrapan. Då kan de fira jul som vanligt.

 38. Fredrik S

  #37

  Förlåt, jax skulle det givetvis vara.

 39. Fredrik S

  Hanif Bali skriver insiktsfullt i Expressen och drar ner byxorna på Bolund.

  https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/miljopartiets-drom-ar-lika-utopisk-som-enhorningar/

 40. tty

  #39

  Det känns som om det kunde vara idé att förse Hanif Bali med litet basfakta om klimat och klimatförändringar, givetvis väl dokumenterade med källor.

 41. Fredrik S

  tty #40

  Det kan nog vara en utmärkt idé.

 42. Paul Håkansson

  tty
  19:49, 2022-10-02

  Bloggen har med all rätt fått ett stort förtroende (sträck på dig) och jag har märkt att information hämtas härifrån av journalister. Bra så då det finns mängder att ösa av. Bästa och enklaste informationen som kan få störst genomslag är enligt mig Mats och Everts uträkning av Sveriges temperatursänkning om 0,003 grader till år 2100 vid nollutsläpp from idag.

 43. Ulf

  UffeH 33,

  Det handlar förstås inte om något annat än deras enorma och nästan religiösa kontrollbehov över andra människor. Hela den här klimatfrågan handla om kontrollbehov.
  Tycker Rockefeller foundation är på något sätt det ultimata beviset. Bedrivs av ättlingar till en man som ville kontrollera all olja i världen. Ättlingarna slog sig på att kontrollera barnafödandet i världen, vilket resulterade i ett kraftigt mansöverskott i delar av Asien. Sedan gick de över till det vi lever under nu, klimatpolitiken. Vad går den ut på? Tillfredsställa ett sjukligt kontrollbehov som bäst löses av en duktig psykolog. Ja alltså inte en sådan som behandlar klimatångest.
  Överallt smyger de sig in de här typerna som ska tala om hur du ska leva. Det räcker inte med en lagbok, nej det är en sabla massa onödiga saker du ska göra för att hålla dem nöjda. Med lite insikt hade de sökt hjälp. Och vi andra skulle kunna koncentrera oss på att leva ett bra liv.

 44. Ulf

  Jaha nya larm. Någon som vet något om detta? https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/ab7OPM/vad-pagar-i-det-roda-faltet-i-barents-hav
  Trodde avsmältningen var lägre än vanligt i Arktis?

 45. Gabriel Oxenstierna

  Ulf 44
  Detta är verkligen inget nytt larm, bara en skribent som bankar på sin alarmisttrumma för att spela samma klagovisa än en gång.

  Att det blir varmare i denna del av Arktis beror på att vi har en stor värmetransport från tropikerna norrut dels via atmosfären (den dominerande lågtrycksbanan från SV), dels via havsströmmar (AMOC), där Golfströmmen är en del.

  Arktis fungerar primärt som ett avkylningsområde för värme som transporterats dit söderifrån. Avkylningen är sedan i sin tur en process som driver AMOC, när avkylt och extra salthaltigt vatten sjunker till botten och strömmar söderöver i form av kallt bottenvatten.

  Det ’röda’ i Arktis visar att dessa processer är aktiva och starkt bidrar till att jämna ut den meridionala temperaturgradienten, alltså temperaturutjämning mellan nord och syd.

  Om du tittar på satellitbilder av maximal isutbredning i Arktis, ser du att bristen på havsis främst kan observeras i Barentshavsområdet. Via Golfströmmen kommer varma atlantiska vatten in i Arktis och ger tillräckligt med värme för att smälta ALL havsis flera gånger om. Men eftersom Atlantens vatten är saltare är de tätare och sjunker mot botten. Förutom havsisen ligger det svala färska polarvattnet ovanpå det inträngande varma Atlantvattnet och isolerar i varierande grad Arktis från ventilerande värme. Det finns en balans mellan hur mycket värme som transporteras in i Arktis via Golfströmmen, hur mycket havsis som bildas eller hålls kvar efter vinterns frysning, hur mycket importerad värme som samlas i det 100 till 900 meter djupa skiktet av Atlantvatten och hur väl det lagret är isolerat från ytan.

  Att mer värme transporteras norröver resulterar i mindre havsis, men det skapar också en positiv feedback genom att mindre is tillåter mer värmeventilation. Sammanfattningsvis är ett varmare Arktis ett tecken på att värmemaskinen fungerar som den ska när Jorden långsamt blir varmare. Värme upptas på tropiska latituder och transporteras och konvekteras på vägen norrut till Arktis. Det finns inget som helst alarmerande i detta, om man har en grundläggande förståelse för klimatets mekanismer. Men det saknar tyvärr AB:s skribent.

  Läs mer om den meridionala transporten i artikel av Javier Vinos och Andy May hos Judith Curry:
  https://judithcurry.com/2022/08/15/the-sun-climate-effect-the-winter-gatekeeper-hypothesis-iii-meridional-transport/

 46. Ulf

  Tack Gabriel, din förklaring visar vilka fördelar alarmisterna har. Det här är svår materia för de flesta. Ju mer komplext desto lättare är det att sprida sagor. Speciellt i ett media klimat där allt är givet, dvs klimatkatastrof.

 47. Gabriel Oxenstierna

  Ulf,
  det är sant det du säger.
  Men alarmisternas en-faktor-hypotes, att antropogena utsläpp av växthusgaser orsakar i det närmaste ALL klimatförändring, gör den också mycket känslig för falsifiering.
  Det är redan bra mycket i paleo-data som inte låter sig förklaras med denna hypotes, exempelvis de många kvalitativa, stora klimatförändringar som skett under holocenen.

  I nuläget säger IPCC-narrativet att en allt högre forcing från växthusgaser måste leda till ökande temperaturer. Det är väl det som blir den främsta proberstenen framöver.

  Det alternativa narrativet pekar på andra faktorer, som kan sammanfattas med ’naturliga variationer’, ytterst drivna av förändringar i solens UV-instrålning. Inom 10-15 år vet vi besked om vilka som hade rätt.

 48. Håkan Bergman

  Idag finns artikeln om Bredbandsjesus idé om el till ett fast lågt pris i bibliotekets pressreaderversion av SvD. Den bygger på obegränsad tillgång på billig el från sol och vind kombinerat med batteri- och vätgas-lagring. Var har jag hört och läst det där förut? SvD är snälla och tror att man kan köra el-vätgas-el med 50-60 % verkningsgrad, 30 % är nog mera realistiskt.

 49. Stefan Eriksson

  Denna inlaga sammanfattar läget vad avser råvaror till den omtalade ”omställningen” till ett ”hållbart” leverne: https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/miljopartiets-drom-ar-lika-utopisk-som-enhorningar/

 50. # Stefan Eriksson 49 #

  Johan Westerholm på Ledarsidorna kommenterar Balis krönika och gör ett viktigt påpekande.

  ”Bali har rätt i sak om ogenomförbarheten, men partiets politik bygger inte på några infantila drömmar. Den har andra rötter. Rötter och vanföreställningar som leder direkt till en av de mörkaste perioderna i mänsklighetens historia och som partiet självt hänvisar till.”

  https://ledarsidorna.se/2022/10/miljopartiets-ideologiska-rotter/

 51. Fredrik S

  Lar Mellblom #50

  Tack för den, Lars!

 52. Stefan Eriksson

  #Lars Mellblom 50#
  Tackar också för den länken. Att det är så illa ställt med idéerna om ett ”grönt” levnadssätt, tror jag de allra flesta inte har en aaaniiing om.

 53. # 51 och 52 #

  Ingen orsak att tacka.

  Undertecknad vill igen tipsa om belgaren Drieu Godefridis bok med titeln ”L’écologisme, nouveau totalitarisme?”, i engelsk version ”The Green Reich”. Boken beskriver den gröna ideologiens rötter och ideologer och är fullspäckad med referenser. Man bruka driva med miljöpartiet och miljöpartister, men när man läser Godefridis bok sätter skrattet sig i halsen. Jag har själv läst den franska originalupplagan. Egentligen är det två böcker i samma omslag; en dokumenterande och en dystopisk grön framtidsskildring. Boken är kort och lättläst.

  Så här påannonserar Amazon The Green Reich:

  THE GREEN REICH — GLOBAL WARMING TO THE GREEN TYRANNY. Ban everything we can, eco-tax the rest: this could be the motto of the environmentalists in politics. If human CO2 is the problem, then Man must be restrained, controlled, suppressed in every one of his CO2-emitting activities: that is to say, in the totality of his actions. Researching environmentalism from the root of its anti-humanist ethic to the staggering heights of its actual demands — banning cars, aircraft, meat, nuclear energy, rural life, the market economy, modern agriculture, in short, post-Industrial-Revolution modernity — Drieu Godefridi shows that environmentalism defines a more radical ideology in its liberticidal, anti-economic and ultimately humanicidal claims than any totalitarian ideology yet seen. ”Dividing humanity by a factor of ten” is the environmentalist ideal. ”Godefridi says we have good reason to be alarmed. Not by climate change, but by the endless, hazardous-to-humans measures that activists propose in response. We need to read Godefridi’s book. And re-read it. Before it’s too late.”—Donna Laframboise. ”Human survival is not the environmentalists’ goal. They do not care about our flourishing, as Godefridi convincingly argues.”—Jaana Woiceshyn ”This is a book that everyone must read. It is brief, to the point – and utterly frightening, for it lays out the end-game of environmentalism, which will affect us all, if we blindly keep empowering it, as we are now so gleefully doing.”—Dr. Nirmal Dass, ”The Postil Magazine”.

 54. #16 Fredrik S

  ”För de som har elbil så läste jag någonstans en om en experts råd hur man tacklar höga elpriser: Undvik korta resor, cykla eller gå.”

  Det är ett gammalt råd – jag har sett det i flear sammanhang. Hur reducera bensinkostnaderna, hur minska sina CO2-utsläpp etc.

  Det är ett gammalt och mycket klokt råd – men det handlar inte alls om att spara energi. Korta resor, typ 1 km till butiken blir inte många mil per år. Bättre råd är att planera sitt resande så att man gör långa resor mindre ofta.

  Att gå eller cykla är utmärkt motion. Väldigt många av oss motionerar för lite. Att ta för vana att gå eller cykla i stället för att åka bil (eller kollektivt) bidrar till vår hälsa och det ger en besparing på riktigt. På lång sikt.

  Jag erinrar mig rådet under sjuttitalets energikris: ”Släck inte lysrören om du tänker tända igen inom 30 minuter. Att tända ett lysrör drar lika mycket ström som att låta det lysa 30 minuter.” Rådet förekom i dagstidningar och var allmänt spritt. Bakgrunden var: Ström är billigt, lysrör är dyra (1950-tal.) Tändproceduren sliter på lysröret så att livslängden förkortas. Värdet av strömmen under mindre än 30 minuter täcker inte kostnaden för att byta ut lysröret i förtid. (Moderna lysrör är nog annorlunda i detta avseende. LED t.ex.)

  Sensmoral: Goda råd med falsk motivering kan vara bra – men kan också bli fel med tiden.

  Att ingen på 70-talet räknade ut vilka säkringar man skulle behöva för att tända ett lysrör (30W) på 10 sekunder (5.4 kW under 10 sekunder) är bara alldeles typiskt för vår kultur. Lysrörsarmaturer har ju ofta flera lysrör och det är inget ovanligt med flera armaturer till samma strömbrytare. Att inte ens ha en känsla för storleksordningar är så typiskt.

  Det handlar om ”de två kulturerna” humanistisk kontra tekniskt/vetenskaplig.

  Moderna exempel är som när miljöpartister säger batterilager i samband med vindkraft. Batterilager är naturligtvis mycket bra i ett elsystem för att upprätthålla spänning och frekvens under de 15 minuter det tar att få igång ett dieselelverk: https://mb.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/03/B9/A9/wkr0002.pdf
  I samband med havsbaserad vindkraft och veckolånga perioder av stiltje blir det bara löjligt.

  Den ena kulturen saknar sinne för proportioner när det handlar om stora tal.

  Det skall bli intressant att se hur det kommer att bli med HYBRIT. Blir kanske fint om man får snylta på Olkiluoto eller bygger eget kkv.

 55. Gabriel Oxenstierna

  Undrar du vem som sprängde Nord Stream 1 och 2?

  Läs min artikel idag på DGS:

  https://detgodasamhallet.com/2022/10/04/gastskribent-gabriel-oxienstierna-en-spranglard-i-lund/

 56. Håkan Bergman

  Gabriel O. #55
  Uteslut inte möjligheten olycka. Rören kan ju ha varit förberedda för sprängning, sånt måste underhållas och då räcker det med normal klantighet för att ställa till det.

 57. Gabriel Oxenstierna

  56 Håkan

  Det var 4 separata explosioner på olika ställen, i tät följd.
  Möjligen som du säger har rören förberetts för sprängning redan när de installerades på havsbotten, men då har i så fall sprängningen utlösts medvetet.

 58. Håkan Bergman

  Gabriel #57
  Om man är paranoid och vill försäkra sig om att rören sprängs under alla omständigheter installerar man sprängladdningarna med en ackdriven timermodul. Den modulen måste bytas med jämna mellanrum och då kan i stort sett allt gå snett vilket inte verkar vara särskilt ovanligt i Ryssland.

 59. Paul Håkansson

  Tydligen lyder inte marknaden politikers vilja.

  GE säger upp anställda vid enhet för landbaserad vindkraft – Reuters (Finwire)
  2022-10-06 07:37
  Amerikanska industrikonglomeratet General Electric avskedar anställda vid sin enhet för landbaserad vindkraft som en del av en plan för omstrukturering. Det framgår av personer med insyn i saken, rapporterar Reuters.

  Bolaget ska omstrukturera och ändra storlek på verksamheten. De brottas nu med svag efterfrågan, stigande kostnader och förseningar i leveranskedjan.

  Personerna med insyn i saken ska ha sagt att företaget under onsdagen meddelat anställda i Nordamerika, Latinamerika, Mellanöstern och Afrika om nedskärningarna. I USA försvinner 20 procent av arbetsstyrkan, vilket motsvarar hundratals anställda.

  Även planer på nedskärningar i Europa, Asien och Stillahavsområdet finns.

  Bolaget har bekräftat att man höll på att effektivisera verksamheten för landbaserad vindkraft.

  Enheten landbaserad vindkraft hade 38 000 anställda vid slutet av 2021.

  Max Kaing
  Nyhetsbyrån Finwire