Öppen Tråd

host blomma

Bild: BIM

Hösten är här. Men än finns det en och annan blomma att njuta av. Veckans öppna tråd handlar om – trumvirvel – väder, klimat och energi! 🙂

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. I de franska presidentvalens första omgång 2017 och 2022 fick Macron omkring 20% av alla röstberättigas röster, runt 27% av lagda röster. Hans kärnväljare finns bland storstädernas innerstadboende välbärgade offentligtanställda och högre anställda i stora företag. Efter att ha bott 10 år i Paris centrum under 70-och 80-talen frotterades jag bokstavligen med dessa väljare under 11 dagar i slutet av augusti och början av september. Jag hjälpte en gammal vän att renovera hans våning tre kvarter norr om Triumfbågen. Han bjöd på restaurang middag och kväll. Restaurangernas kunder, bortsett från turisterna, var helt annorlunda jämfört med för 30-40 år sedan eller med folket i Falaise här i Normandie. Nu består de huvudsakligen av yngre och medelålders kvinnor och män till synes stadda vid god kassa och iförda vad jag gissar är helt moderiktiga kläder och accessoirer. De verkar vara oändligt övertygade om sin egen betydelse och fulla av självsäkerhet. Ont i plånboken har de heller inte, en 400 € magnumbutelj Champagne som apéritif för ett sällskap om sex verkade vara standard. Vid synen av dessa sade mig mitt fördomsfulla jag; Och dessa chattering classes styr i mycket landets klimat-och miljöpolitik, Gud bevare oss!

  Förutom premiärminister Borns tal, har franska media den sista tiden varit fulla av kontroversiella klimatuttalande och klimatpolitik på lokal nivå.Först ut var Sandrine Rousseau, Europe Ecologie-Les Verts (EELV) suppleant från Paris, som deltog lördagen den 27 augusti i partiets sommardagar i Grenoble. Under en paneldiskussion om köttkonsumtion och dess påverkan på klimatet sa hon: ”Vi måste förändra vår mentalitet så att att äta en stek tillagad på en grill inte längre är en symbol för manlig virilitet. » Man ska veta att fransmän av alla klasser älskar träkolsgrillat kött.

  https://www.lefigaro.fr/politique/le-barbecue-symbole-de-virilite-toutes-les-etudes-montrent-que-j-ai-raison-insiste-sandrine-rousseau-20220904

  Sedan var det Grenobles gröne borgmästare som införde obligatoriska veganska eller vegetarianska måltider i stadens skolor. Om elevernas föräldrar vill att deras barn ska serveras kött och fisk måste de skriva in sig på en röd lista. De gröna tvekar alltså inte att begränsa barns mentala och fysiska utveckling genom proteinbrist för att förverkliga den nya nyktra hållbara livsstilen som påbjuds.

  https://www.grenobleencommun.fr/un-menu-vegetarien-quotidien-dans-les-cantines/

  Sist och inte minst, fick tränaren för fotbollsklubben PSG massiv kritik efter att ha svarat med ett skämt på kritiken av att klubbens spelare tagit ett privat jetplan från Paris till Nantes för en viktig match. Hans ord löd: ” Nästa gång reser vi med char à voile” (vindjakt). Tränaren tvingades till en halv ursäkt för att få behålla sitt job och regeringen aviserar nu förbud mot resor med privatjet.

  https://www.midilibre.fr/2022/09/07/polemique-du-char-a-voile-une-blague-de-mauvais-gout-les-regrets-de-christophe-galtier-lentraineur-du-psg-10528109.php

 2. Dan

  En av de viktigaste sakerna just nu är att Elsa Widding blir energiminister.
  Vi behöver ministrar som kan något, de lallande amatörernas tid är förhoppningsvis förbi.
  Om man kunde få Peter Rudling att bli GD för Vattenfall…

 3. Magma

  Det ser ut som om vi har en intressant tid framför oss.
  Det känns ändå som om energi- och klimatrealismen vunnit mark i valet även om dess framsteg inte var lika tydliga som jag förväntat mig efter alla avslöjanden om ministrars maktmissbruk i samband med att man medvetet kraschat svensk energiförsörjning, samtidigt som man sagt sig vilja elektrifiera samhället.
  Intressant är emellertid om man ser till resultatet i skolvalet där den ”gröna” algsörjan verkar kunna vänta sig en hård dom i nästa val, om tendensen håller i sig.
  Kanske har ändå de nya tankarna inom skolan att stärka elevers förmåga till ”nyanserat” och källkritiskt tänkande fört någonting gott med sig …
  På kort sikt får vi hoppas på att den nya regeringen kan lindra vådan av statsapparatens nuvarande dogmatiska tänkande … så att vi kan se en ny ljus energipolitik i slutet av den nuvarande mörka tunneln …

 4. Här är ett index för lite ”smått och gott” som jag producerat de sista åren! Först ett antal historiska uppteckningar av marktemperaturer, i stil med och inspirerat av Tony Heller! Än en gång blir bekräftat att en ”Global Warming” inte äger rum men det vet vi som är aktiva på detta forum ju redan! Sedan kommer en detaljerad karta/beskrivning av Grönlands och Antarktis isar. Sedan följer den påverkan gravitationskraften från dessa isar har på havsnivåerna. Referensen är här den vattennivå man skulle haft om det vatten som nu är bundet i Grönlandsisen inte hade existerat alls, vare sig som inlandsis eller som vatten! I det teoretiska fallet att Grönlandsisen skulle komplett smälta skulle detta smältvatten fördela sig likformigt över denna ”referens-vattenyta” och den nya vattenytan skulle ligga 7.4 m över ”referens-vattenytan”. Höjningen av vattennivån vid en viss punkt vore alltså 7.4 m – X där X är den nuvarande ”perturbationen av vattennivån” orsakad av isens gravitation. För till exempel Göteborg vore detta 7,4 – 3.9 m = 3,5 m. Detta är elaborerat i detalj i mina artiklar för Klimatupplysningen från 2018 till vilka det finns länkar! Här finner man också en länk till en allmän beskrivning av ”remote sensing from satellite” publicerad i ”ESA Bulletin” som ju används för att bestämma globala temperaturer! Och slutligen svenska mortalitetsdata relevant för att bedöma om ”Covid” verkligen var en signifikant ”epidemi”!

  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/

 5. Bim

  Tack alla kämpar.
  Jag vet inte vad som kommer ut av valet. Om ”Elsa Widding blir energiminister vet jag inte , men jag såg någonstans att det blir Jessika Stegrud
  Men det funkar säkert för Elsa o Jessika blir ju parhästar. Bättre kan det ju inte bli.

  Här är Jönsson i toppform.

  https://www.youtube.com/results?search_query=Hemrik+J%C3%B6nsson

 6. UWB

  #1 Tack för bra sammanfattning av läget i Frankrike. Gunnar Wetterberg identifierar liknande problem med ökat avstånd mellan verklighet och beslutsfattare.

  https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/politiska-broilers-ar-ett-hot-mot-riket/

 7. Torbjörn

  Elsa lär inte bli minister, men samarbetet kommer att finnas i alla fall.

  En annan glädjande nyhet är att Kebnekaises glacier har samma häjd som förra året, dvs ingen avsmältning

 8. Claes-Erik Simonsbacka

  Kinas guldpolitik kan skapa finansiellt kaos

  https://www.frihetsportalen.se/2022/09/kinas-guldpolitik-kan-skapa-finansiellt-kaos/

  Mvh,

 9. Ivar Andersson

  Citat från Energimyndighetens hemsida:
  “Energimyndigheten har i uppdrag att verka för försörjningstrygghet och ett energisystem som är hållbart och kostnadseffektivt med en låg negativ inverkan på hälsa, miljö och klimat. Myndigheten ska även utveckla och samordna samhällets krisberedskap inom energiberedskapsområdet och bedriva omvärldsbevakning och analys samt stödja andra myndigheter med expertkunskap inom området.”
  Känns som att de har lyckats totalt. Behövs Energimyndigheten?

 10. Magnus

  En fördel med de höga elpriserna är att många har satt sig in i vad det beror på. De flesta känner nu till att Sverige exporterar stor del av det som produceras och att nedläggningen av reaktorerna berodde på politiska beslut. Och att priserna beror på det.
  Sossarna försökte på alla sätt avskärma sig från ansvaret men det genomskådades. Det har ändrat sig fort mycket tack vare sociala medier. Den som idag säger att kärnkraft ger dyr el, vindkraftsel är billig här och nu framstår som oinsatt utan verklighetsförankring.

 11. Håkan Bergman

  Magnus #10
  Ja det är ju ett sätt att lära sig och kanske enda sättet för många. Men det duger inte för de som fått förtroendet att styra och förvalta landet, det duger inte ens för de som fått förtroendet att övervaka och kritisera makten.

 12. Björn

  Ett examensarbete från Chalmers visar på komplexiteten i ett lågspänningsnät när solceller och elbilsladdare kopplas in i nätbelastande fastigheter. Intressant kaos som väntar oss.

  https://odr.chalmers.se/bitstream/20.500.12380/304188/1/Exjobb.pdf

 13. Lasse

  #1
  Tack för en intressant betraktelse från Frankrike.
  Nyss hemkommen därifrån så kan jag förstå dem som förfäras av höga temperaturer, svettigt att turista i 30 gradig värme och stekande sol.

  Beträffande elsituationen i Sverige så ser jag fram emot en rensning i Vattenfalls ledning.
  Valet av en MP anknuten kärnkraftsmotståndare(Thomas Kårberger) till styrelsen är säkert en bidragande orsak till dagens situation. Oavsett motiven för tidigare agerande så bör han bli avsatt utifrån utfallet!

  Noterar att det är rörigt beträffande ägarsituationen av kärnkraften i Sverige och att det kan bli stora förändringar.
  Uniper, (Eon), Fortum verkar vara inblandade och alla är gasdrabbade vilket ger Tyska staten bekymmer.

  Jag skulle vilja se en Svensk räddningsaktion.
  Södra Sverige behöver mer kraft och större självbestämmande över den.
  Kanske kunde man starta ett nytt bolag, kalla det gärna Nya Sydkraft, som kommuner och näringsliv kan ta kontroll över. Pågens Vd kan ju låta tanken jäsa lite! 😉

 14. Joachim

  tty skrev så här igår:
  ”Vind- och solkraft är p g a sin intermittens bara användbara tillsammans med något snabbt reglerbart kraftslag, i praktiken vattenkraft eller gasturbiner.”
  Kärnkraft och vindkraft är alltså inte en fungerande kombination, och vattenkraft saknas i söder.
  Hur hjälper det att starta upp reaktorer i område 3 och 4 i så fall?

 15. LasseLu

  #14
  Det hjälper mycket eftersom vi inte behöver de miljöförstörande vindkraftverken då.

 16. Jutaroland

  I veckan fick vi en broschyr Vetenskapen Säger Om klimatet från Kgl Vetenskapsakademin (nr2, oktober 2021). Innehållet i broschyren är inte så sakligt som jag hade förväntat mig med tanke på ur sprunget. Mer som propaganda för klimataktivism. I alla fall ett helt annat synsätt än det som förs fram på dessa sidor. Jag vore tacksam om någon av KU:s kunniga skribenter vill kommentera broschyren och dess innehåll. Med tanke på de tveksamheter som råder när det gäller klimatutvecklingen och dess orsaker bör det göras.

 17. Enough

  #14 Joachim

  Hela poängen är att KK inte kan parera för VK’s intermittens, men väl bidra till högre stabila effektnivåer. VV borde åläggas att hålla med med reglerkraft eller om de vill, försöka lagra delar av sin produktion med batterier, vätgas plus -turbin eller potentiell energi (vattendammar).

  Alla vet att VK blir totalt meningslös och enormt kostsam då, om de måste ta sina kostnader för att leverera även när det inte blåser. Som det är nu belastas inte utveckling av lagring av VK, vilket den borde göra.

 18. LasseLu

  Jag antar att KKV kan reglera en del genom att blåsa bort ånga. Man kan ju inte minska ångbildningen abrupt då restvärmen lever kvar under lång tid även om man stänger av kärnreaktionen. Bara en spekulation!

 19. Paul Håkansson

  Joachim
  13:27, 2022-09-17

  Finns inga som helst problem med att reglera med vattenkraft från norra Sverige. Fungerade alldeles utmärkt innan vindkraft fanns.

 20. Adepten

  Jutaroland #16

  Jag ska ta mig en titt på ditt dokument innan jag lägger mig🧐

  Jag vore också tacksam om någon kunnig vill nagelfara och kommentera nedanstående
  ”Rätt för klimatet” Slutbetänkande av Klimaträttsutredningen Stockholm 2022
  https://www.regeringen.se/49a90f/contentassets/85bdcec13afb4c22af18a0058ab7b61a/ratt-for-klimatet-sou-202221

 21. GK

  Stockholm Exergi har dragit igång ett projekt för infångning av CO2 för vidare nedpumpning i berggrunden. De tar emot synpunkter fram till den 22/9.
  Jag skrev idag följande till dem:

  Till Stockholm Exergi,
  Enligt ett utskick har man uppmanats att lämna synpunkter på ert projekt Bio-CCS senast 2022-09-22.
  Mina synpunkter är följande:

  Henrys lag, som formulerades av den engelske kemisten William Henry, säger att koncentrationen av löst gas i en vätska är proportionell mot gasens partialtryck i gasfasen ovanför vätskan.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Henrys_lag

  Konsekvensen av detta är att den koldioxid som avlägsnas ur atmosfären, t.ex. genom CCS, kommer att ersättas med motsvarande mängd från haven. Eftersom världshaven innehåller 50 gånger mer koldioxid (som kan gasas ut) än atmosfären, kommer reduktionen av koldioxid genom CCS att bli helt försumbar.
  Hela investeringen i CCS är således fullständigt meningslös och bör omedelbart avbrytas.

 22. Thorleif

  Kommande miljöpolitik med vår nya regering får sitt första test när regeringsbildningen blir klar. Jag tänker då inte i första hand på energiminister-posten eller huruvida SD får tillträde. Vem blir utrikesminister? (globalintressena)

  Om Calle Bildt igen får rollen vet vi vart besluten hamnar och det är primärt inte i Sverige. Möjligen kärnkraft på sikt men i övrigt kommer vi att få en amerikansk politik som även inkl WEF och mer centralisering samt geopolitiska spänningar som inte gynnar tillväxt och välfärd varken på kort eller längre sikt.

  Frågan blir då i vilken utsträckning man kommer att ta Magda’s utsträckta hand? I varje fall en politik som inte kommer att gynna européerna förutom det som sipprar ner via vissa stora globalföretags-branscher. Men vi slipper i bästa fall Mp’s avarter. Bildt söker som alltid maktens boning så några stora konfrontationer med EU-kommissionen är väl inte att förväntas?

  Vem vågar följa Spaniens, Portugals och Polens energibeslut om ”delad befogenhet” betr energiprisbildning?

 23. Thorleif

  #16 Jutaroland

  Jag är inte direkt förvånad över din reaktion (utan att ha läst ref skrift).

  Anledningen till att jag säger så är min erfarenhet och stora förvåning över KVA’s yttrande(n) i samband med C-19 2021. Jag fann klara politiska ställningstaganden samt utelämnanden av s.k ”genombrotts-forskning” med hög status.

 24. Paul Håkansson

  Happer, 1 % ytterligare växthuseffekt vid dubblering av CO2. Några moln extra motsvarar detta. Snart faller hela klimatpsykopation som ett korthus.

  https://www.youtube.com/watch?v=CUKEm-QdIbY&ab_channel=TheForumforRationalEnvironmentalism

 25. Göran Johannesson

  Bra om massformatering – ”massformation” – något som i högsta grad är tillämpligt på klimatalarmisterna:

  https://morklaggning.wordpress.com/2022/01/15/social-formatering/#more-21203

 26. Rossmore

  Kul grej.

  Gick in på Svenska Kraftnäts hemsida och laddade ner deras Excel-fil ”Statistik hela landet per månad, 2022 (.xls)”

  Den visar Produktion, Export, Förbrukning av el per månad. Filen har en flik per månad och en flik för hela året. Data finns tom juli. Enkel summering visar att under perioden jan-jul 2022 har Sverige producerat 20 291 Gwh vindkraft samtidigt som vi exporterat 20 189 Gwh el. Vi har alltså använt (netto) 102 Gwh eller 5 promille av producerad vindkraft för egen del.

  Rätta gärna om jag räknat fel. Om inte, förklara vitsen med vindkraft.

 27. Fredrik S

  Lars Mellblom #1

  Stort tack för rapporteringen från kontinenten.

  De självgoda gröna välgörarna verkar allt som oftast ha slagit sig med en klubba i huvudet innan de uttalar sig. Och media sväljer allt utan kritiska frågor.

 28. Paul Håkansson

  Happer: om du dubblar CO2 minskar du bara nedkylningen med 1%. Så liten är CO2s påverkan på globens temperatur. Dags att ställa ansvariga politiker till svars för vad dom försöker implementera i människors vardag.

  https://www.youtube.com/watch?v=eVncI1MBgPI&ab_channel=EIKE-Europ%C3%A4ischesInstitutf%C3%BCrKlimaundEnergie

 29. NG, en lysande affär! Liksom kol.

  VOLKSWAGEN SÄLJER NATURGAS MED VINST PÅ 400 MLN EUR – BN (Direkt)
  2022-09-16 17:35

  Kolen ryker. Häpp!

  https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/09/16/volkswagen-saljer-naturgas-med-vinst-pa-400-mln-eur-bn.html

 30. Adepten

  Jutaroland #16

  De professorer som sammanfattat IPCC senaste ”mästerverk” till denna enkla skrift är väl bevandrade i fysikalisk meteorologi, kvartärgeologi, klimatologi, klimatdynamik, global cirkulation, meteorologi, klimatkänslighet och molnåterkopplingar och problem kopplade till havs-atmosfär, meteorologi.
  Min sammanfattande uppfattning av deras skrift blir följande:
  1.) En alarmistisk underton som bygger på fakta från äldre datum.
  2.) Modeller gällande yttemperaturen och havsnivåer som avviker från verkliga data.
  3.) Att man inte kan minska den globala temperaturen genom att reducera CO2 till nettonollutsläpp om vi överhuvudtaget skall ha en civilisation värt namnet i framtiden.

 31. Daniel Wiklund

  Huvudrubrik just nu på text-tv. Dödsfallen i Italien stiger pga översvämningar. En annan rubrik handlar om stök vid Belgrads prideparad. Men ingenting om upploppen i Husby ikväll, där över 100 omhändertagits. I rapporten därifrån kallas upploppen för ”åsiktsskillnader mellan två grupperingar”.

 32. Jutaroland

  I veckan fick vi en broschyr Vetenskapen Säger Om klimatet från Kgl Vetenskapsakademin (nr2, oktober 2021). Innehållet i broschyren är inte så sakligt som jag hade förväntat mig med tanke på ur sprunget. Den liknar mer en

 33. Brutus

  #29 Adepten : I den nedladdningsbara skriften står det ”Den relativa
  havsnivåhöjningen kommer att fortsätta, utom i
  norra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken, på
  grund av landhöjningen. ”Är det då ingen landhöjning t ex i Bohuslän?

 34. # Fredrik S 27 #

  Första delen av min kommentar är lite OT, men jag kunde inte låta bli. Genom mitt arbete kör jag runt om i Frankrike och träffar människor boende i byar och på landet. De är nästan alltid vad jag kallar normala, ungefär som mina grannar i Skåne på 1960-talet. Skillnaden på folket jag brukar träffa och de som visade sig på krogarna i Paris rörde inte bara attityderna, men också morfologien. Jag blev full av häpnad. Speciellt som jag tidigare bott i centrala Paris under 10 år.

  Titta på dessa två foton av Vattenfalls styrelse 1959 och 2017 så förstår du skillnaden jag såg i Paris.

  https://twitter.com/PlainviewLegacy/status/1529791382386356224

 35. Ann Löfving-Henriksson

  # 1 Lars Mellblom, än en gång tack för glimtarna från Frankrike, det land som efter Merkels plötsliga försvinnande gör anspråk på att leda utvecklingen i EUropa.

 36. Jutaroland

  Adepten #30
  Tack för din kommentar. Det bekräftar min uppfattning om broschyrens verklighetsbeskrivning.
  Den grundas mer på prediktioner med hjälp av (bristfälliga) modeller än observationer. Observationer visar att vi har en viss temperaturhöjning dock inte på senare år och en svag havsnivåhöjning. Enligt Lennart Bengtsson inget att oroa sig för. Förändringarna antas vara antropogent orsakade men det är inte visat. Andra orsaker kan mycket väl vara förhanden. Att då försöka påverka förändringarna (varför det nu ska göras) med antropogena åtgärder till höga kostnader är mindre välbetänkt. Inga observationer tyder på att sådana åtgärder har önskad effekt. Ändå satsas stora resurser på detta, resurser som skulle kunna komma till verklig nytta på annat håll.
  Överhuvud taget är det störande att klimatförändringarna förs fram som en faktisk och farlig effekt som förklaring och grund för åtgärder i alla möjliga och omöjliga sammanhang utan vetenskaplig förankring. Att tron kan försätta berg gäller inte klimatet.

 37. Lars-Eric Bjerke

  14 Joachim

  Frankrike är det land i världen med högst andel el från kärnkraft och där används flexibel kärnkraft rutinmässigt för att följa elefterfrågan. Man använder sig både av långsam och planerad nedreglering i effekt under nätter och över veckoslut (s.k. lastföljning), primärreglering (automatisk frekvensreglering) för att understödja frekvensen på elnätet samt av sekundärreglering kopplad till elmarknaden.

 38. tty

  #18

  ”Jag antar att KKV kan reglera en del genom att blåsa bort ånga. ”

  I princip ja, men primärt försöker man dumpa överskottsångan direkt till kondensorn. Dumpning till omgivningen görs bara om detta inte räcker.

 39. Pedagogiken i nyhetsrapporteringen från lördagens rapport satte ett nytt svenskt rekord.
  Torkkatastrofen i sverige var huvudnyheten med Erikas inslag från ” vissa delar av sydöstra sverige”.
  Översvämningen i Italien fick en chans till och sedan om SD och den nya regeringen som vill sänka reduktionsplikten och sedan om kraven från Renew Europe om att liberalerna inte får samarbeta med SD i bl a Bryssel och så en snutt om krigshelvetet i Ukraina.
  Klimat och SD och Co2 tycks kunna fylla varenda nyhetssändning året ut – inte ens kriget i Ukraina kan trumfa denna ångest över klimat och SD:s demokratiska framgångar i Sverige.
  Dom norska framgångarna med att producera gas och sälja den togs upp tidigare på kvällen i P1 – tydligen inte bra att Norge kan tjäna pengar på detta, ingen tog upp hur mycket Norge investerat i gasutvinningen och att det är ganska underbart att ha deras gas för dom dagarna i veckan då det inte blåser i vindkraftparkerna.
  Det har blivit ofint att konkurrera ut putingasen.
  Vad vill egentligen Renew Europe i eu- parlamentet – har dom röstats in dit demokratiskt..?
  Driver våra nyhetssändningar en politisk agenda – är det demokrati..?
  Hur demokratiskt är egentligen Eu – vilkas röster är det vi hör därifrån..toppstyrs Eu?
  Lever demokratin i Eu och i Europa?

 40. Enough

  #26 Rossmore

  Vad jag har förstått har VK företräde i näten så fort det blåser, då är det kanske är enklast reglermässigt att skicka all denna intermittenta elkraften i exportledningarna ( plus lite till från stabil last, om det är överskott)

  Eller kan det finnas någon annan förklaring? Det gör det säkert, men hela systemet är ju komplicerat med all el som skickas inte bara i svensk ledningar utan i hela Europa…..

 41. Enough

  #39 Magnus Blomgren

  Jag hoppas att SD sätter utredning av Public Service omfattning högt på kravlistan för att stödja Kristersson.

  Utredningen bör t.ex. handla om vitsen att ha två skattefinansierade kanaler, också om PS ska hålla på med rena underhållningsprogram, det är väl bättre att släppa fram Tv3 och Tv5 att fulla den funktionen…..?

 42. tty

  ”Är det då ingen landhöjning t ex i Bohuslän?”

  Jo, men den är relativt liten, ca 1 mm/år (den relativa alltså). Jag rekommenderar denna site:

  https://www.sonel.org/-Sea-level-trends-.html?lang=en

  Eftersom man kan växla mellan absolut och relativ havsnivåhöjning och vilket intervall man vill se data för. Tyvärr är stationsnätet relativt glest, eftersom avsolut höjning bara kan beräknas för platser som både har en pegel och en GPS-station med rimligt lång mätserie.

 43. Gabriel Oxenstierna

  Adepten #20

  ”Jag vore också tacksam om någon kunnig vill nagelfara och kommentera nedanstående
  ”Rätt för klimatet” Slutbetänkande av Klimaträttsutredningen Stockholm 2022”

  Finns en artikel här på KU om detta:
  https://klimatupplysningen.se/miljobalken-gors-nu-om-till-ett-klimatpolitiskt-vapen/

  Den nya miljöbalkens krav på minimering av klimatpåverkan innebär att miljöprövningar kommer att få en ännu tyngre och mer långvarig process. Tillståndsgivningen kommer att ytterligare försvåras och fördyras.

  Utredningens syn på klimatfrågan är svårartat regulatorisk. Man utgår från att inget händer om inte staten genom reglering, tillstånd och tillsyn ingriper mot och styr näringslivet. Den bärande tanken verkar vara att det är företagande och annan mänsklig verksamhet som ska minimeras i syfte att minska klimatpåverkan. Svenskt Näringsliv är med rätta mycket kritiskt i sitt remissvar på utredningens förslag om ökade regleringar och fördyringar i syfte att få ned utsläppen.

 44. Arne

  Jag läser lite nu och då i mitt flöde om Twaite-glaciären, eller vad den nu heter. Den påstås hålla sig fast ”med tånaglarna” och lossnar snart och blabla.
  Vad säger tex TTY eller annan kunskapare om detta? Den påstås även öppna upp för flera glaciärer att kalva mer. Vore intressant att höra era åsikter.

 45. KarlP

  Resultat valet antal personkryss förrutom partiledarna
  1. Widing
  2. Ygeman
  3. Stegerud

  https://valprognos.se/?valomrade=riksdag&resultattyp=slutligt

 46. TorbjörnR

  Lite roligt på en söndag från Sky news som är ”sjuka av ”denialism”.
  Analys från psykolog…

  https://youtu.be/vsafxsxY-fU

 47. TorbjörnR

  #45 KarlP

  Skönt att Elsa och Jessica dominerar som kryssade politiker exkl partiledarna. De är starka röster i EU och Sv för konsekvensanalys och förnuft.

  Sedan var Ebba och Jimmy överlägsna i ”kryssning” båda runt 30%

 48. Lars Kamél

  Hur kunde Ygeman få en massa personkryss? Eller några alls?
  Det är värt att notera att MP:s två språkrör ligger sist bland partiledarna när det gäller antalet personkryss. Och långt efter Elsa Widding.

 49. #32 Jutaroland
  Jag skickade följande mail till Deliang Chen, gäst-professor vid ”Vetenskapsakademin”

  Dear Professor Deliang Chen

  If you really believe in this ”AGW mantra” I would suggest that you inform yourself about the real facts! You could start with the excellent analysis of measuremnts and basic facts by Tony Heller, for example
  https://www.youtube.com/watch?v=QVqt5YnnfXk
  https://realclimatescience.com/2021/05/altering-data-to-match-theory/
  Or my own analysis
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/usa.html
  If you just are profiting from the incompetence and corruption in Akademica for profit and to get a good living (i.e. a ”Snake Oil Salesman”) this message is obviously in vain!

  Kind regards!
  Mats Rosengren
  (EX ESA scientist)

 50. Brutus

  # 42 tty : Tack för svar o länk. Anledningen till att jag skrev var dels att jag ansåg att textens innehåll inte hängde ihop och dels mediauppgifter om att man i Uddevalla och Göteborg ville satsa miljoner på skydd mot havets framtida farlighet. Uppenbart är boten värre än soten – där också.

 51. Lasse

  #49
  Deliang Chen har gjort en analys av havsnivåerna som jag vore intresserad av att ta del av.
  Den drogs in då den inte höll måttet.
  Han ville väl visa på acceleration i datan, något som vi väntar skall ske men inte ser!
  #42 tty
  Din referens vill visa att det är bara södra delen av Sverige söder om linjen Ängelholm-Blekinge som drabbats av nivåhöjningen där stationen i Kungsholmsfort är gul vilket skulle visa +0,5 mm/år.
  Jag har en referens som visar på lägre, dvs havet och Landet följs åt (0,02 mm/år+- 0,23mm/år)
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-081
  Vad gäller?

  Tänkte ta en dust med SMHI (igen) för att få bort den felaktiga bilden av Klagshamns vattenståndsredovisning som uppenbart drabbats av bron (år 2000)
  SMHI skrev senast att vi ser tydligt hur accelerationen påbörjats där kring år 2000 😉

 52. Joachim

  #14 och framåt om vind och kärnkraft.
  När jag tittar i Kontrollrummet ser det ut som vi ofta exporterar lika mycket el som skapas av vindkraft.
  Med mer kärnkraft i södra Sverige behövs mindre vindkraft där, och det mesta som produceras tycks exporteras (om möjligt).
  I mina ögon ser det ut som vi subventionerar kinesiska vindkraftverk på svensk mark för att producera el åt vindkraftsnationer som inte klarar producera sitt eget elbehov. Samtidigt som vi i Sverige får betala ett högre elpris.
  Korrekt?
  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

 53. TorbjörnR

  #52 Joachim

  Din analys är helt korrekt! De rödgröna har tillsammans med Maud Olofsson sålt ut vårt elsystem till utlandet och utländska investeringar. Endast via Vattenfall har svenskarna någon typ av intäkt av detta

 54. Ann Löfving-Henriksson

  # 52 Joakim, en intressant analys som borde debatteras i MSM!

 55. Enough

  # 54 Ann

  Något för Elsa, Jessica och Mattias att formulera i Riksdagen och lägga in i strategiska beslut om energiproduktion framöver för den kommande Kristerssonregering ( de känner förmodligen redan till detta faktum).

  Det är nu viktigt att snabbt göra något åt Vattenfalls agerande, ägardirektiv, se över styrelsen och den verksamma ledningen etc.

 56. Mats Zetterberg

  Skickade nedanstående till en vän som jobbar på Svenska Kraftnät:

  Hej, jag har räknat på en möjlig effektbrist en vindstilla vinterdag.

  Det största effekt uttaget i Sverige är 27.000 MW (år 2001)

  Produktion:
  Vattenkraft 16.200
  Kärnkraft 6.900
  Kraftvärme 3.150
  Karlshamn 662
  Ledn. förl. 2% – 538
  Summa 26.374

  Sedan tillkommer marginalförluster 10% och begränsningar i överföringen nord till syd.

  Om man kan räkna som jag gjort ser det värre ut än vad som förmedlas i media.

  Finns det fasta leverensavtal till Finland och Baltikum som gör det ännu värre?

  Fick följande svar:

  Hej Mats, jag tycker att dina siffror verkar rimliga. Tror inte att det finns några fasta leveransavtal längre. Tror att all el handlas dagligen på någon marknadsplats. När vi har de högsta lasttopparna så är vi beroende av import från våra grannländer. Det har hittills alltid gått att importera i sådana situationer men det skulle kännas betydligt tryggare om vi hade några stora produktionsanläggningar i elområde 4 så att vi slapp vara beroende av import från i första hand Tyskland och Polen.

 57. BD-Nille

  #56 Mats

  Verkligheten är värre än ditt räkneexempel.

  Se SVK:s årliga rapport inför vintern 22/23.
  https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2022/kraftbalansen-pa-den-svenska-elmarknaden-rapport-2022.pdf

 58. Mats Zetterberg

  Tack BD-Nille
  Ska läsa rapporten

 59. Göran S

  #42 tty
  Vad är det för fel på Lantmäteriets landhöjningskarta?
  Den säger 2,8-2,9 mm/år vid Göteborg
  Vad är det de inte mäter eller skall den beräknade havsnivåhljningen på c:a 2 mm/år avräknas till netto höjningen?

 60. Simon

  Per Bolund säger i agenda att M orsakar ”energifattigdom i Sverige”. Nog för att vi visste att karln inte hade alla indianer i kanoten men att beskylla M för att orsaka energifattigdom innan en ny regering ens har tillträtt blir ju abstrakt på en alldeles ny nivå. Att han själv i allra högsta grad bär ansvaret för ”energifattigdomen” tror jag ingen utom han själv har missat.

  Bedrövligt att man ska tvingas utstå Mp 4 år till. Förvisso inte i en regering men ändå.

 61. tty

  #59

  Det är inget fel på den. Den gäller den absoluta nivåhöjningen, alltså relativt geoiden, alltså en statisk ytan med en viss gravitationspotential. Från den måste man dra havsnivåhöjningen på typiskt drygt 2 mm, med resultatet att den relativa havsnivåförändringen i Göteborg är nära noll.

  Sedan kompliceras saker och ting av att geoiden inte är helt statisk heller, den påverkas av hur massfördelningen på Jordklotet förändras, t ex av den postglaciala landhöjningen/landsänkningen, att kontinentalplattorna rör sig och bergskedjor stiger eller eroderas ned, av att grundvattenivåer förändras, att glaciärer växer och krymper, att sjöar/dammar anläggs eller urdikas o s v o s v.

  en annan intressant sak är att GPS-mätningarna visar att marken inte bara här i Norden, utan i princip överallt rör sig upp eller ned. ofta med flera millimeter per år, alltså i samma storleksordning som havsnivåhöjningen:

  https://www.sonel.org/-Vertical-land-movements-.html?lang=en

  Och när man talar om att t ex havsnivån stiger med X meter som den-och-den glaciären smälter är det bara nys. Nivåhöjningen blir mycket olika på olika ställen. I områden nära glaciären sjunker nivån faktiskt, just p g a att geoiden förändras. Den här kartan visar hur havsnivån skulle förändras om isen i Västantarktis smälter:

  https://rss.onlinelibrary.wiley.com/cms/asset/4de6b420-3317-41ff-a5b9-4561914f7d90/sign375-fig-0003-m.png

 62. Ulf

  Artikel i Expressen om Ringhals. Låst artikel men inledningen förskräcker.
  https://www.expressen.se/nyheter/renoverades-for-15-miljarder-sen-stangdes-ringhals-ner/?referrer=rotator-item-2

  Ledningen i Vattenfall måste avskedas omedelbart. Egentligen borde man undersöka om de går att åtala.

  Med tanke på allt som investerats i Ringhals, är det inte lönt att försöka starta upp den igen.

 63. Jojje

  https://newtube.app/TonyHeller/mQNqzBt

  Det är inte bara retoriken om klimathot, utan det är också hotet mot rättsstaten/demokratin som är lika mellan USA och ”vänstern” i Sverige.
  Är säkert så i fler västländer.

 64. JonasW

  #38

  Kkv dumpar inte ånga till omgivningen. Det är bara i samband med allvarliga haverier som detta kan inträffa.
  Om turbinen ”trippar” så dumpas ångan direkt i kondensorn. Kondensorn ”räcker till” för alla fall utom allvarligt haveri (Fukushima, Harrisburg).

  ”Problemet” vid allvarliga haverier är att man stänger ångledningarna. Inte att kondensorn ”inte räcker till”.

 65. Thorleif

  #52,56 Joachim o MatsZ

  Fasta leveransavtal Finland?
  Varför inte via vindkraftsproducenterna? De anses ju vara samfinansierade av bl.a utländskt kapital och el-mottagarna behöver förstås inte motsvaras av kapitalinvestorerna!

  Exportandelen motsvarar ungefär vindkraftens andel? Ja SVK har ju fått politiska direktiv att prioritera eldistribution i ledningarna från fossilfria källor. Så jag väntar fortfarande på statistik där våra utlandsägda kraftföretag toppar exporten. Vill man mörka denna info? Sannolikt.

 66. JonasW

  #Thorleif

  Ja, jättebra fråga! Jag har letat länge efter vilka leveransavtal Sverige har när det gäller el. Har inte hittat något.

  Min personliga uppfattning är att Sverige avtalsmässigt har förbundit sig för att leverera en viss effekt (och troligen energi) till norra Finland (Tornio med omnejd), södra Finland (Åbo med omnejd) och Litauen (som ersättning för nedstängningen av Ignalina).

  Jag tror att vårt så kallade överskott inte finns. Vi har redan förbundit oss för en nettoexport, baserat på att vi hade ett överskott.

  Det blir lite konstigt att påstå att vi har ett överskott, eftersom vi exporterar, när vi bundit oss för att exportera.

  Ungefär – jag har tre lägenheter som jag hyrt ut. Nu har jag ingenstans att bo, men jag har ett bostadsöverskott.

 67. Göran S

  #61 tty
  Tack för info