Öppen Tråd

afrika energi

Blir det här vår framtid? Hursomhelst, här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Jag sitter i dag kl 7 ute på altanen med min frukost och konstaterar att i år har vi haft en riktigt bra sommar, visst är det torrt och vi har fått vara flitiga med vattenkannan för att rädda de senast satta växterna.
    Vad är då en bra sommar kan man fråga sig?
    För mig är det en klarblå himmel med spridda vita moln, jumma kvällar utan ständiga regnskurar, kanske ett och annat tangerat lokalt värmerekord, och varför inte att slippa den där gnagande tanken att vilja resa söderut …
    Alltså ungefär sådana somrar som jag minns från min barndom under 50-talet.
    Vad jag har svårt att förstå är vad det är i en sådan sommar som kan skapa panik hos vissa – vad är det för domedags-nyhetsvärde i ett tangerat värmerekord – vad är det som gör att vi måste rasera vårt energisystem för att vädret återigen blivit bättre – vad är det som gör att vissa människor måste tolka in en förestående apokalyps i varje enstaka väderhändelse …
    Varför inte bara passa på att njuta och känna lite glädje över att även vårt nordliga Sverige begåvats med en härlig sommar …

  2. Lennart Svanberg

    Ja, mänskligheten är obegriplig att förstå. Det är som att vi har ”haft det för bra” och dagens generation som styr hittar på problem för att ha något att göra.

  3. Sören G

    Pär Holmgren är på en föreläsarturné för att prata om ”Extremväder och framtidens klimatpolitik”.

  4. foliehatt

    Sören, #3, och andra,
    läs mannens ”rider”…..

    http://www.parholmgren.se/forelasningar.php

    Jag säger som playboy’n i Pang-i-bygget avsnittet med Psykiatrikerna.

    Pretentious? Moi?

  5. I mina hemtrakter på norra västkusten blev våren kall och större delen av sommaren sval och havstemperaturen har även den varit frisk och sval.
    Södra europa tycks dock ha varit varmare än normalt i perioder och det börjar kännas som att den enorma konstbevattningseran för dom till samma problematik som kalifornien.
    Grundvatten är livets och lokalklimatets torft på många platser och nu har eu:s ogenomtänkta storsatsning på bidrag för odling i dessa varma länder fört dessa områden in i den kaliforniska återvändsgränden – ett typexempel på människans övertro på sig själv gentemot naturen, vissa parametrar går det faktiskt inte att bortse ifrån.
    Att låta södra europa återgå till mindre och hållbarare jordbruk lär inte beslutas av eu – enda hoppet står till oväntat höga nederbördsmängder i framtiden.
    Frågan som ständigt sysselsätter mina tankar sedan flera år tillbaka är dock inte bara dessa misslyckanden med landskapsomvandlingen, som är lokala tragedier, utan vad borde jordklotet ha som normal ” förindustriell” temperatur i detta läge vi nu befinner oss i – mellan istiderna?
    Lilla istiden var ju inget normalläge utan starkt påverkat av stora vulkanutbrott och i min värld borde vi väl snarast ha ett betydligt varmare normalläge än 1800-talet?
    Vikingatiden och medeltiden syns ju som betydligt varmare än nu, särskilt om man ser till skogutbredning med väl utbredda ädellövträds bestånd långt norrut och frodiga djurbestånd av vildsvin och andra arter som frodas i varmt klimat.
    Intrycket av vad som går att utläsa i klimathistorien ger mig tanken att vi nog skall upp minst 1 eller 2 grader till för att nå ” förindustriell” temperatur.
    Frågan blir ju då också varför är det inte är varmare nu när vi släppt ut mängder av co2 under många år, är trögheten i uppvärmning enbart havens förtjänst eller är co2 så svagt påverkande som det verkar?
    Kurvan på eventuellt ökande havstemperaturer tycks ju inte heller korrelera med våra utsläpp av co2, den tycks ju ha börjat tidigare.
    Nåväl, det var en underbart sval västkustsommar för en åldrande gubbe som mig men om det media och makthavare säger om klimatet är sant så förväntar jag mig att vartenda ålderdomshem i sverige har ett kraftfullt kylaggregat installerat innan nästa sommar – men det verkar varken makthavare eller media vara intresserade av.

  6. Sören G

    Alla sorters extremväder beror på våra koldioxidutsläpp och kan åtgärdas genom att sluta att använda fossila bränslen enligt de klimathots religiösa.
    Hur en extra CO2-molekyl per 10 000 molekyler kan ha denna påverkan behöver de inte förklara ”det bara är så enligt 97 % forskare”.
    Folk går på myten om att CO2 kan orsaka extremvärme eftersom de har missuppfattat och tror att eftersom det heter växthusgaser så fungerar det som i ett växthus.

  7. Håkan Bergman

    Magnus blomgren #5
    Gärna AC på hemmet, men kommer dom ha råd att köra AC’n?

  8. #7
    Nej, du har helt rätt Håkan – det lär bli lika olösligt som klimatfrågan!

  9. Håkan Bergman

    Men man får ändå glädja sig över ett extremt lagom regn som vi fått och får idag, omväxlande extremt uppehåll med korta avbrott för extremt lagom regnande. Tullinge har fått 11,9 mm sen klockan sex och vi har väl fått nåt liknande.

  10. Jag brukar följa havstemperaturen i atlanten på olika sajter och såg idag att malaga hade nytt rekord för låg temperatur dom senaste 10 åren, 22,8.
    Tidigare lägsta denna dag var från 2014 på 22,9.
    Dagens temperatur var ungefär 1 grad kallare än normalt.
    Generellt denna vår och sommar tycks atlanten( från lanzarote till grönland..) haft gott om låga temperaturer – precis som vi här på västkusten.
    Mätning av havstemperatur är en grannlaga uppgift och jag förvånas ofta över tvärsäkra uttalanden om våldsamt ökande temperaturer.
    Årets temperatur i atlanten kanske förebådar att vi har en ny klimatcykel för dörren.
    Det är intressant att följa havstemperaturen uppe runt Grönland och särskilt dom snabba och stora temperaturrörelserna under första halvan av 1900- talet.
    Just vid Grönland har det varit extra intressant att följa hur otroligt snabbt det marina livet anpassar sig till dessa snabba fluktuationer, inte minst hos torsken.

  11. Ivar Andersson

    Till vintern kan de klimathotstroende värma sina bostäder med koldioxid för att spara el och naturgas 🙂

  12. Karl Eider

    Hur ska det gå med alla batterier som kommer behövas i klimatomställningen? Risk för att det kommer bli svårt och dyrt att framaställa dem efter årsskiftet.

    ”Litium kan stämplas som giftigt – risk för fosterskador

    Litium är en viktig ingrediens i batterier i allt ifrån elbilar till mobiltelefoner. Men metallen kan snart komma att klassas som hälsofarligt inom EU, ett förslag som enligt den europeiska litiumindustrin kan hota klimatomställningen.”

    https://www.svt.se/nyheter/litium-kan-stamplas-som-giftigt

    ”Sverige stödjer förslaget om att klassa litium som fortplantningsstörande.”

    Härligt dubbeltänkande politiker vi har.

  13. Håkan Bergman

    Idag hittar man två extremt intressanta artiklar i SvD, båda tyvärr bakom betalvägg, men finns att läsa i bibblans pressreadertjänst.
    Den första artikeln handlar om huruvida Magda-Farmanbars massiva stöd till elkonsumenterna är genomförbart med tanke på EU’s regelverk. Länk för er som kan läsa webversionen.
    https://www.svd.se/a/v5vVK5/eu-regler-hotar-regeringens-elprisstod
    Den andra artikeln handlar om en forskningsrapport från Energiforsk som skulle vara ”kidnappad”, den används av politikerna för att driva deras agenda. Länk till artikeln.
    https://www.svd.se/a/8QrP8r/forskare-ringhalsfragan-inte-alls-sa-enkel
    Energiforsks rapport finns här.
    https://energiforsk.se/media/30978/energiforsk-rapport-2022-845-impact-on-electricity-prices-of-added-generation-in-southern-sweden.pdf

    Jag ska läsa igenom den rapporten noggrannare, men redan nu kan man säga att en kapacitetsfaktor på 49% för havsbaserad vind i det vindbältet är minst sagt optimistiskt, befintlig offshorevind i vindbältet når upp till 32%. Hur energiforsk hanterar intermittensen återstår att hitta?

  14. tolou

    Ang. rekordvärme så är set ju svårt att jämföra med tidigare avläsningar sedan elektroniska termometrar infördes.

    Elektroniska termometrar som registrerar min & max värden temporärt lyckas ju fånga den där lilla spiken som sällan kunde registreras tidigare.

    Om man jämför med t.ex timavläsning som också sker digitalt idag och motsvarar väl noggrannheten med manuell avläsning och det max värde som sparas digitalt mellan avläsningarna kan det skilja upp till 0,6-0,7° mot det timavlästa värdet.

    Att då jämföra detta mätvärde med tidigare timavlästa maxtemperaturer blir ju äpplen och päron.

    Men det hindrar ju inte att t.ex SMHI att annonsera rekord på rekord för att vi inte har bättre data än så.

  15. Berra

    #4 foliehatt :

    Klippt från tokens önskelista: ”Natt på Svanenmärkt hotell. Scandic eller motsvarande genomtänkt logi, ur ett miljöperspektiv.”

    Varför inte en natt i tält i skogen?

  16. Torbjörn

    Är det någon aom har summerat den svenska sommaren än.
    Har det varit varmare eller kallare, torrare eller blötare, stilla eller blåsigt, har det åskat mer eller mindre?

  17. Håkan Bergman

    Berra #15
    I ett varmare klimat duger en parkbänk. Mer avancerat är konsten att sova i buskar, jag har inte studerat busksovning särskilt ingående men hade en kompis som var expert och kunde råda oss fåkunniga i ämnet, imponerande sakkunskap som han besatt faktiskt. Och resurssnålt var det.

  18. Berra

    Håkan: Hoppas i så fall på skyfall och hagel….

  19. Håkan Bergman

    Berra #18
    Och en vuxen svensk karl ska fan i mig palla en frostnatt.

  20. Berra

    Håkan #18:

    Men nu gällde det väl pär?;)

  21. Sven N Nilsson

    I somras räknade Volvo Car på en elkostnad på 1.50/kWh och 3:-/mil. Nu har man höjt tiil 2:-/kWh. Men prognoserna för Norra Europa och Malmöområdet är 3:50 till 5:-/kWh. Volvos C40 drar 1.9 kWh/mil eller 6.7 till 9.5:-kr/mil. Från laddstation x2 = 13.4 till 19:-/mil.
    Utan svenska reduktionsplikten kostar dieseln ≈18:-/liter. Min Citroen drar 0.5 liter/mil = 9:-/mil. Då får man kupevärmningen på köpet!
    Hur blir det med elbilens låga elkostnader?
    Om man sen räknar batterikostnaden, som är en driftskostnad, utslaget på garantitiden 8 år och 1200 mil/år så blir bara den 33:-/ mil.
    Det blidde lite mer än tumme!

  22. Joachim

    Finns någon bra sammanställning av elslagens olika kostnader per kWh?
    Vilka gräddfiler har vindkraft jämfört med annan elproduktion?
    Vad skulle vindkraften kosta om vindkraftsbolagen själva fick betala för anslutningar till elnätet, kostnader för batterier och vätgas för att spara överskottsel till underskottstider, om det var samma effektskatt som för kärnkraft etc?
    Är det korrekt att vindkraften är garanterade ett visst lägstapris per kWh?
    Får sol och vind generösa bidrag? Hur mycket?

  23. Brutus

    #21 Joachim : Mycket bra frågor. Hoppas även jag på upplysningar.

  24. Christer Eriksson

    Johan Rockström titulera sig som professor i jordsystemsforskning,vad är det.
    En ny påhittetitel eller?

  25. Berra

    #16 Torbjörn:

    Rätt normal enligt ”opartiska” smhi

    Dock ska den uppdateras vilket troligtvis innebär att den ska justeras för ”felaktiga mätningar”

    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/manadens-vader-och-vatten-sverige/manadens-vader-i-sverige/juli-2022-37-2-grader-i-malilla-1.185008

  26. Berra

    #24: hen är väl agronom?

  27. Christer Eriksson

    Han titulera sig numera professor i jordsystemsforskning,vad det nu är.

  28. Ann Löfving-Henriksson

    # 5 Magnus Blomgren, 👍tack för värdefulla funderingar!

  29. tty

    #27

    ”Han titulera sig numera professor i jordsystemsforskning,vad det nu är.”

    Det här är väl någon sorts programförklaring av Rockström et consortes. Det är i varje fall ett synnerligen imponerande exempel på floskelstapling:

    https://www.researchgate.net/publication/338559466_The_emergence_and_evolution_of_Earth_System_Science

  30. UffeH

    Jordsystemsforskning, har han återgått till att vara agronom igen, jordsystem är väl maskar, rötter, mycel och annat som finns och lever i jorden?
    Han har alltså gått varvet runt startade som ”bonde” och är nu åter bonde och forskar i jorden.
    Kan man snacka om att ha valt fel titel när man är agronom i grunden.

  31. Lasse

    #22 ang kostnader för vindkraftssystem med backup:
    Se fig 1 här.
    https://wattsupwiththat.com/2022/08/19/overview-of-the-koonin-dessler-debate/
    Utdrag från debatt mellan Koonin och Dessler

    #13 Räknar man med 49% för vind så får man lätt fel!
    58% mer än Tyskt offshore i Juli som hade 31%.
    https://klimatsans.com/2022/08/02/tysk-el-juli-2022/

  32. Göran J

    Några funderingar kring politik och klimat.
    Den här sommaren har varit ganska märklig när det gäller vattentemperaturen på vårt sommarställe.
    Huset ligger på Vänsö i SanktAnna skärgård i Östergötland och har bott där sedan 2005.
    Vi mäter badtemperaturen vid bryggan och noterar temperaturen på en griffeltavla som sedan fotograferas vid årets slut. Sommarens temperatur har stadigt varit mellan 20 – 22 grader och några toppar som vi har haft flera somrar, upp till 27 grader, har inte uppnåtts. Själv upplever jag sommaren som ”normal” men inte på de 17 år som vi bott på ön har vattentemperaturen varit så stabilt låg.

    Varför kan ingen fråga våra politiker som framhärdar att vi har en klimatkris hur det kommer sig att mitt i denna kris så slår våra bönder rekord i skörderesultat. I år beräkna skörderesultatet ligga på 11 % högre än tidigare.

    Hur är detta möjligt i en klimatkris?

  33. Torbjörn #16,
    Vädret har verkar rätt så normalt här i Skåne. Skörden ser ut att bli mycket god, nästan alla fält är skördade och flera av dem är redo för såning. Det enda hindret är väl dieselpriserna.

    Grönsaksodlingen, såsom tomater och gurkor, går bra. En hel del sker numera i växthus med en förhöjd koldioxidhalt.
    Potatis och ärtor har klarat sig bra, även om jag såg att en bevattningsanläggning var i gång på Kullahalvön idag. Bara en, vilket tyder på att nederbörden varit OK.

    Växtsäsongerna i Skåne är ju mycket längre än i t.ex. Norrland så en del av skörden såsom sockerbetor kommer sent på hösten. Kålen i vinter.

  34. stig andersson

    Jag sitter och funderar över det här med dessa energislukande serverhallar som tycks växa upp över allt i vårt samhälle , Och jag försökte att få fram hur många som det finns i dag och hur många som är planerade att byggas men den uppgiften tycks inte finnas någonstans Och hur är det med andra länder har dom samma takt i utbyggnad eller är det bara vi som ska husera dessa servrar . Samt om det skulle bli aktuellt med elransonering kommer då dessa att få slå igen sin verksamhet .

  35. Paul Håkansson

    Sven N Nilsson
    13:17, 2022-08-20

    I veckan kom en rapport från tyska ADAC att vid laddning åtgår 10% extra, så det måste numera också räknas in i kalkylerna.

  36. Ivar Andersson

    Miljöpartiets valmanifest är en färdplan som pekar ut riktningen mot det fossilfria fattighuset.

    “I vårt Sverige får vi vår energi från solen och vinden, tar hand om naturen och varandra. Vi ger varje invånare frihet, möjligheter och en stark välfärd.”

    Halleluja!, vill man utbrista, pris ske Bolund och Stenevi, Guds gåva till den svenska väljarkåren.

  37. Torbjörn

    #33 Ingemar
    Tack för info, även om jag själv jobbar väldigt nära lantbruket och har bra koll på grödorna och hur långt skördeläget i Skåne är.
    Jag tänkte främst om någon höll statistik över vädret från år till år.
    Personligen upplever jag att det varit kallare rent generellt i södra Skåne med färre tropiska nätter. Har tidigare haft svårt att sova när det varit varmt men inte detta år

  38. # 32
    Eftersom även vi på västkusten och på många andra ställen runt om i atlanten haft stabilt låga temperaturer denna vår och sommar så är det lite intressant att se fortsättningen.
    Isen i Arktis har ju även den varit i bättre skick än på länge och där har setts låga vårtemperaturer i havsvattnen runt Grönland.
    Haven är mycket intressanta och snabba temperaturskiften har skett där förr, ibland flera graders skillnad runt Grönland på bara några år.
    Sannolikheten att en kall cykel slår till i norra atlanten känns fullt rimlig med tanke på periodisitetens intervall.
    Den kalla sommaren i skandinaviska fjällkedjan kan mycket väl vara en början på lägre vattentemperatur i havet däruppe.
    Sett till torskboomen i norska vatten under dom senaste decennierna så syns även där paralleller till temperaturskiften under tidiga 1900- talet.
    Jag minns hur många tvivlade på gamla uppgifter om torskar i mängd på 50-60 kilo, nu fångas jättar igen.
    Cyklerna i naturen finns det många som inte vill kännas vid, ibland även på akademisk nivå.
    Norska oljesällskapet har ju dock, redan för flera år sedan, påtalat att isen drar sig söderut däruppe.
    Så vi får se om inte havet kan överraska oss, dock behöver det inte bli kallt i Spanien för det..

  39. Rossmore

    ”Jag hatar att Miljöpartiet, som jag själv pinsamt nog stödröstat på ett par gånger för att jag tyckte att det behövdes ett Miljöparti i riksdagen, är ett så usel Miljöparti att de förtjänar att åka ut med fötterna före.”

    Jonas Gardell i Expressen Kultur.

    ”men inser,” borde kanske tillagts.

    https://www.expressen.se/kultur/jonas-gardell/pa-riktigt-jag-hatar-den-har-valrorelsen/

  40. Rossmore #39,

    Ja Herre Gud,hur skall det gå om inte ens Jonas Gardell litar på MP? 🙂

  41. Phabster

    Jag gjorde valkompassen tidigare i veckan.
    Jag var SD-sympatisör med råge.
    Det är lite svårsmält eftersom jag har väldigt svårt att se mig själv rösta på dem.
    Men å andra sidan kanske det inte är så konstigt, när man tänker på hur frågorna var utformade;
    ”Tycker du att kriminella ska få hårdare straff?” Ja = SD
    ”Anser du att invandringen ska vara kontrollerad?” Ja = SD
    ”Tror du att det kommer el från ett vindkraftverk när det inte blåser?” Nej = SD

    Med andra ord kanske det säger mer om vår regering och deras beslut än om mig som väljare om varför jag har hamnat här.

    Sanslöst.

  42. Sören G

    #41
    ”Tror du att det kommer el från ett vindkraftverk när det inte blåser?”
    Vem svararJa på det. Säkert MP.

  43. Lars Kamél

    Eftersom de klimathotsreligiösas lösningar på det inbillade klimathotet ofta är att återgå till gamla och för länge sedan avvecklade tekniker, kan vi nog räkna med att oljelampor är vanliga i deras drömvärld. Frågan är om de tycker att oljan ska vara valolja?

  44. Sven Andersson

    #41
    ”Tror du att det kommer el från ett vindkraftverk när det inte blåser?”
    Vilken valkompass har en sådan dum fråga?

  45. Håkan Bergman

    Sven Andersson #44
    Jo det var en ovanligt korkad fråga, alla som är någotsånär insatta vet ju att elen kommer från två hål i väggen.

  46. Phabster

    #42 #44
    Frågan var inte ordagrant återberättad men innebörden ändå den samma.
    Jag röstar självklart för kärnkraft eftersom alternativet är att inte ha någon ström under större delen av året når det blåser för lite.
    Och det gör mig till SD-sympatisör anno 2022, vilket i sin tur gör mig lite sorgsen.

  47. Håkan Bergman

    Phabster #46
    Gråt inte, vi är många som gjort samma val av precis samma skäl.

  48. Dan

    Phabster #46:

    Du får komma ihåg att om du i dagens situation röstar på något annat än SD så är du medskyldig till allt elände vi drabbas av.
    Tufft men sant.

    (tycker moderatorn att detta var för politiskt så ta bort kommentaren)

  49. Hans H

    #12 Karl Eider

    ”Litium giftigt, risk för fosterskador”!!!

    Se där, en mycket intressant ny uppgift!

    Litiums toxicitet vad avser akuta och grava effekter har studerats av läkemedelsbolagen redan för länge sedan. Litium används i form av olika salter som medicin till personer med manodeprisivitet.

    Lämpliga gränsvärden är väl underbyggda med hänsyn till det man hittat vid djurstudier eller studier över personer som utsatts för yrkesmässig exponering eller tar litium som medicin.

    Det finns emellertid härtill tre skadeverkningar som är svårfångade. Och som man är extra bekymrad över:

    1.) Cancerogenitet.
    2.) Fortplantningsstörande och/eller fosterskadande och
    3.) Ärftliga skadeeffekter (Genetiska skador)

    Att det kan ta mycket lång tid innan cancerogenitet visar sig – oftast 20-30 år – vet de flesta. Och området forskas sedan länge intensivt inom – där särskilt de ämnen som ger utslag i de snabbtester som finns typ Ames test följs upp noga.

    Vad gäller 2.) och 3.) ovan är det nyare områden och det är lätt att förstå att enkla snabbtester förr ju inte fanns alls. Och att de vanliga djurförsöksöken på lite högre stående djur – som kan säga likna människan i viss mån – får en ytterligare svårighet om barnalstring och studier på djurens avkommor ska ingå!

    Cancerogenitet indelas i tre farlighetsklasser där den farligaste innebär bekräftad stark cancerogenitet och innebär att ämnet inte får förekomma i handeln. Asbest t ex.

    De två övriga klasserna hanteras med gränsvärden, strängare för mellanklassen.

    Ämnen som klassas enligt 2.) och/eller 3.) ovan ger nyare bekymmer! Hårda gränsvärden och ofta utfasning ur handeln om alternativ finns är normalt följden. Här finns exempel som vissa mjukgörare för PVC-plast. Mycket ”bråkande” innan slutgiltiga regler. De har ju inte nämnvärd vanlig toxicitet! Och hur bekräfta misstankar baserade på t ex marina organismer vad gäller giltighet på människa? Stora ”epidemiologiska” människostudier är möjligheten med massor av potentiella fallgropar vad avser resultatens giltighet!

    Så ”räkna med bråk” framöver vad gäller litium!

  50. Simon

    #46
    Instämmer. Alternativet är att resan över stupet fortsätter. Elsas engagemang var det som fick mig att tänka om.

  51. Ulf

    Svar 42, S,,V,MP,C har agerat som om de tror att vindkraftverk fungerar utan vind. Dessa partier fortsätter agera så och föreslår utbyggd vindkraft i elområde 4 som en lösning på elkrisen där. Detta trots att elen är snorbillig i området när det blåser.
    Då tror man per definition att vindkraft fungerar utan vind.
    Nu precis innan valrörelsen försöker S och C moderera sin inställning lite. Tror dock det handlar om valtaktik.

  52. Enough

    #46 47 48 50

    Det finns bara SD om man vill få ”7-klövern” att lyssna på folkviljan. Ett av många tydliga exempel är super-PK-”projektet” Agenda 2030 ( drömvärld), ett annat galen migration. M håller sakta på att svänga i retoriken, vi har ännu inte sett praktiken…..

  53. Lasse

    #39
    Så mycket hat är skadligt!
    Hoppas att JG får nån att älska.
    Visst kan man ogilla allt och alla men att hata alla är nog inte hälsosamt.

    Men han har även klimatångest.
    Varmt väder och extrem torka ser han som klimat ”som redan är över oss”

    Media vill väl ge oss den bilden.
    Men om det är varmt här så är det kallt någon annan stans.
    https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom

    Vattentemperaturen kan man följa på griffeltavla hos Göran J ovan eller här:
    https://www.dmi.dk/radar/?L=

    Jämför gärna med den som visas på första referensen.
    Enligt CR är vattentemperaturen i Östersjön 4 grader varmare än normalt , enligt DMI är den 18-20 grader.

    Inte ens torkan är ett bevis för en pågående förändring:
    https://wattsupwiththat.com/2022/08/20/debunked-europes-claimed-worst-drought-in-500-years-peer-reviewed-studies-data-ipcc-reveal-drought-has-not-increased-cannot-be-att/

  54. Sigge

    12 Karl Eider
    49 Hans H

    Om litium kommer att klassas som giftigt så innebär det inte att man helt måste sluta använda det. Det kommer att bli restriktioner om hur det får användas.

    Jag skulle kunna tänka mig att litium förbjuds i batterier för stektermometrar och annan utrustning som har med livsmedel att göra.

    För mobiltelefoner, febertermometrar och annan utrustning som hålls nära huden kan det komma klassningskrav på batterierna.

    Sedan har vi batterier som ändå hålls på lite avstånd från människor. Det är till bilar, trädgårdsredskap, verktyg och liknande. Där behöver man nog inte ställa riktigt lika höga krav.

    Man måste också jämföra alternativen. Ta en gräsklippare t ex. En motordriven gräsklippare släpper ut avgaser och det ska då jämföras med de miljö- och hälsoproblem som litiumbatterier kan orsaka.

  55. Simon

    #54 Sigge
    Bara för att en eldriven gräsklippare inte har ett avgasrör så innebär ju inte detta att den saknar utsläpp. Om priset för att köra eldrivet innebär att man tvingas elda mer olja eller kol för att ladda batteriet så blir ju nettot detsamma.

  56. Roland

    Läste i dag i Norran ”Polcirkeln uppvärms fyra gånger snabbare”

    En ny studie från det finska meteorologiska institutet visar att området norr om polcirkeln värms fyra gånger snabbare än det globala genomsnittet. Anledningen ska vara krympande havsis.

    Tyvärr är det att betala artikeln för att läsa den.
    https://norran.se/bli-prenumerant/artikel/jo0w5zgj

    Vad säger ni om de påståendet?

  57. Ivar Andersson

    Andreas Sjölin/TT ser vargen komma precis som Astrid Lindgrens Krösa-Maja:
    ”Trots hög och i många fall extrem brandrisk längs östkusten har Sverige klarat sig förhållandevis bra från större skogsbränder i år. Det beror både på tur och skicklighet. Men riskerna väntas bli mycket större i framtiden. Trots hög och i många fall extrem brandrisk längs östkusten har Sverige klarat sig förhållandevis bra från större skogsbränder i år. Det beror både på tur och skicklighet. Men riskerna väntas bli mycket större i framtiden.”

    Sverige har anpassat sig till ökad brandrisk och därför har inga större bränder inträffat trots stor brandrisk.

  58. Lasse

    #56
    Krympande havsis:
    http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/
    -Falsk!
    En av de bättre artiklarna om vad som sker uppe i Arktis var denna:
    https://wattsupwiththat.com/2022/08/16/the-sun-climate-effect-the-winter-gatekeeper-hypothesis-iii-meridional-transport/

    Det är robusta processer som sker där uppe.
    Ökar andelen öppet hav så kyls globen mer effektivt.
    (Inte tvärt om!)
    Uppvärmningen som sker där uppe sker på vintern när fuktig luft drar in . Det mildrar kylan och dämpar utstrålningen.
    Sommartid är temperaturen i Arktis stabil tack vare is och dimma!

  59. Daniel Wiklund

    Polcirkeln uppvärms 4 ggr snabbare. Ibland räcker inte böjningsformerna för adjektiven till när domedagspredikanterna håller tal. Såg Mondo hoppa stav igår, en fantastisk idrottsman. Han kan hoppa i alla väder. Han har nåt att lära alla krösamajor som försöker skrämma livet ur oss.

  60. tty

    #46

    ”Och det gör mig till SD-sympatisör anno 2022, vilket i sin tur gör mig lite sorgsen.”

    Det är med SD som med stadshotellet i Katrineholm i den gamla historien, det är inte bra, men det är bäst.

  61. tty

    Och på Grönland kan vi nog betrakta smältsäsongen som avslutad nu:

    http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20220820.png

    Och vi kan konstatera att avsmältningen blev betydligt (ca 75 GT) mindre än normalt. För andra året i rad. Ännu en klimatnyhet vi aldrig kommer att få höra i SR/SVT.

  62. Sven Andersson

    #56
    Jag antar att man utgår ifrån att ökningen vid ekvatorn är 1c och vid polcirkeln 3c. Om celsius omräknas till fahrenheit blir ökningen 10%.

  63. Bim

    Varför ojar man sig över smältande glaciärer?De är ju rester av inlandsis. Om de inte smälte utan växte så blev de ju till ny inlandsis.
    Vad var det för kul och bra med inlandsis.
    Jag tycker de som gnäller om det kan bosätta sig på Grönland och Antarktis tills de fått nog och kommer tillbaka när de botats.

    Det borde också införas en lag om att elbilar inte skall få säljas utan katapultsäten.

    Rädslan att för att havsnivåhöjningen kommer att dränka bla. Göteborg , fick kommunen planerade en 3 meter hög mur runt staden.
    Ett smältande Grönland skulle ju höja havsnivån med sju meter. Vilket skulle ta cirka tio tusen år. Katastrof! Man hade fått köpa nya större galoscher vartannat år.
    Dessutom måste man ha i minnet att Göteborg är knappt 400 år gammalt. Vi hade haft gått om tid att flytta hela stan till Vara -Slätten, bara vi kom överens med Bert Karlsson.
    Men det är klart. Bert hade väl gjort ett tivoli av stan, det är ju inte mycket förändringar som måste göras för att lyckas med det. Det fixar han säkert.

  64. tty

    #56

    ”Anledningen ska vara krympande havsis.”

    Haken i det resonemanget är att havsisen slutade krympa för 15 år sedan. Det är enkelt att kolla själv.

    Ta fram den här siten:

    https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

    Ta fram isytan för tidigare år genom att klicka till höger. Klicka på ett år i taget och klicka sedan bort det (det blir plottrigt annars). Resultatet blir att efter 2006 har det bara en gång varit mera is än nu (2009) och två gånger nästan exakt lika mycket (2013 och 2014).

    2006 och tidigare var det däremot klart mera is.

    Så som sagt, isen slutade krympa för 15 år sedan.

    Och temperaturen i Arktis slutade stiga ungefär samtidigt:

    https://climate4you.com/images/70-90N%20MonthlyAnomaly%20Since1920.gif

    HADCRUT-data, så fullt ortodoxa.

  65. tty

    #63

    ”De är ju rester av inlandsis. ”

    Nej, det är de nästan aldrig, de är nya, typ 4000-6000 år gamla.
    Bortsett från Antarktis och huvudisen på Grönland finns bara ungefär ett halvdussin glaciärer som man vet hae överlevt sedan den senaste istiden, två i Norra Kanada, en på Grönland, en i Himalaja, en på Severnaja Zemlja och en i södra Alaska.

  66. Håkan G

    Det gynnar oss verkligen inte om den här sidan blir partipolitisk.
    Jag känner samma frustration som alla andra över den kompletta dumhet som florerar i samhället; speciellt från röd/grönt håll. I nuläget är det SD som står för den mest förnuftiga klimatpolitiken men det finns krafter även i andra partier som är värda att uppmuntras. Vår uppgift är att stödja och uppmuntra ALLA dessa krafter, inte att bli partipolitiska kultister, vilket SD-anhängare har en tendens att bli…
    Har vi inte blivit avfärdade som fringe förut, så blir vi det definitivt då.
    I Klimatsans Facebook-flöde börjar det nu dyka upp SD-artiklar om invandringspolitik. Jag tror inte vi vill hamna där (oavsett vad vi tycker om invandringspolitiken).

  67. pekke

    I den här grafen syns det tydligt att det just nu en dryg månad innan vändningen är mera havsis än det varit de senaste åren.

    https://web.nersc.no/WebData/arctic-roos.org/observation/ssmi_ice_ext.png

    Stämmer sågtandsteorin som några forskare framfört om havsisarna på de bägge polerna, så kan det vara en årlig tillväxt i Arktis på gång när isen minskar i Antarktis.

  68. Sigge

    #55 Simon

    Nu tänkte jag mest på att avgaserna från en gräsklippare inte är hälsosamma och att jämföra det med de skador som man kan utsättas för om litiumbatterier skulle vara skadliga.

    För att förstå vad jag svarade på skall du nog läsa kommentar #12 från Karl Eider.

    Själv har jag en Klippo motorgräsklippare med drivning som är 8 år gammal. Hade det funnits en batteridriven motorgräsklippare med drivning då jag köpte den ny gräsklippare 2014 så hade jag nog köpt en sådan. En batteridriven gräsklippare är ju tystare och det är därför jag hade köpt en sådan om den funnits.

  69. Rickard

    Läser i AB att det brinner mer än nånsin och att vi förlorat rekordmycket skog de senaste säsongerna och att torka då förstås är orsaken. Journalisten ifråga har inte haft rätt en enda gång hittills, så jag frågar om nån i detta forum vet hur det ligger till med omfattningen på bränd areal de senaste åren?

  70. Karl Eider

    #54 Sigge

    Eller också kan man läsa artikeln istället för att gissa.

    ”Det skulle innebära strängare krav på hur litium hanteras i gruvor, batterifabriker och återvinningsanläggningar, så att metallen inte läcker ut i naturen.”

  71. Håkan G

    Förlåt, Klimatbalans Facebook-flöde ska det vara.

  72. Håkan G #66,

    Jag håller helt med. Denna blogg är inte partipolitisk. Det vi tittar på, och ofta kritiserar, är olika partiers energipolitik, inget annat. Det finns i allmänhet andra faktorer i den allmänna politiken som gör att folk ändå föredrar andra partier.

    Dessutom vet och tror jag att de flesta partier har klimathotsskeptiker och/eller som är tveksamma till energipolitiken i alla partier, Det finns t.ex. kärnkraftsförespråkare både inom V och MP.

  73. Håkan Bergman

    Sigge #67
    Varför inte investera i en get?

  74. Hans H

    #54 Sigge

    Jag skrev mitt långa inlägg i kraft av att jag som kemist har haft beröring med dylika frågor under flera decennier av mitt yrkesverksamma liv.

    Jag instämmer till fullo i #70 Karl Eiders kommentar – det här är en mycket vidare fråga än någon anknytning till livsmedel…
    Den sortens bedömningar ingår i det som sedan länge är avklarat vad gäller litiumföreningar.

  75. Mats O

    #72 Ingmar.
    Problemet är att vi vet inte vad enskilda riksdagsmän egentligen tycker. Jag har föreslagit att klimatupplysningen skulle ställa upp en lista på frågor som potentiella riksdagsmän svarar på. Både på klimat och energi området.

  76. mattias

    #59 Daniel
    Mondo avstod att hoppa på världsrekordhöjden pga att det var för KALLT.

  77. Daniel Wiklund

    # 76 mattias Väldigt få världsrekord i friidrott har kommit till i kyla.
    Men 6,06 är ett ganska bra resultat under rådande omständigheter.

  78. Sigge

    Karl Eider #70
    Hans H #54

    Tack för svaren.

    När det gäller återvinning så ser jag problem med små batterier där lönsamheten är urusel för återvinning. Där finns risk för att mycket hamnar i sopförbränning. Större batterier som till bilar kommer nog nästan allt att återvinnas.

  79. Sigge #78,

    Enligt uppgift så kan litiumbatterier brinna med en temperatur på 2000 grader C. Kanske borde man helt enkelt elda upp batterierna och utvinna el och värme istället för att försöka återvinna?

  80. Adepten

    Appropå litium.
    Allting kan vara ett gift, endast doseringen avgör om det blir giftigt😁
    Se vad nyttigt det kan vara i denna länk
    https://kurera.se/kanner-du-dig-missmodig-eller-mar-daligt-psykiskt-du-kan-ha-litiumbrist/

  81. tty

    #79

    Nu innehåller ju litiumjonbatterier inte så mycket metalliskt litium utan diverse blandoxider och fosfater tillsammans med andra tungmetaller, och eftersom både de och litium är grundämnen går det inte att göra sig av med dem genom förbränning. På sin höjd kan man förvandla dem till metalloxider.

    De litiumjonbatterier du tänker på och som brinner så spektakulärt innehåller litiumkoboltoxid (LiCoO2) denna sönderfaller vid uppvärmning (t ex vid en kortslutning) och frigör då syre i en starkt exotermisk process. Eftersom litium och vatten omedelbart reagerar med varandra kan man inte använda en vattenbaserad elektrolyt utan använder istället ett kolväte. Kommer denna reaktion väl igång är den så gott som omöjlig att släcka eftersom den tillverkar sitt eget syre.
    Ett litiumjonbatteri kan alltså, litet tillspetsat, beskrivas som en brandbomb nedsänkt i en bensindunk.

    När litiumföreningar brinner blir resultatet oftast dilitiumoxid eller litiumperoxid. Båda är instabila i närvaro av vatten eller ånga så slutresultat blir litiumhydroxid, som hittills betraktats som i stort sett harmlöst, men tydligen har man nu ändrat sig. Så nej, det går nog fr o m nu inte att bränna litiumjonbatterier och att återvinna dem är nog inte det lättaste. Vi får väl lägga dem i samma hål som vindturbinbladen.

    Undrar förresten hur det blir för mentalpatienter, eftersom litiumsulfat enligt en god vän som är (pensionerad) psykiater fortfarande betraktas som ett av de bättre (och riskfriaste!) psykofarmaka vid bipolär sjukdom.

  82. Ivar Andersson

    #78 Sigge
    Kraftvärmeverken eldar sorterade sopor. Genom att kolla rökgaserna ser man t.ex. om det finns gipsskivor i de sorterade soporna. Du och jag har skyldighet att sortera soporna dvs lägga batterier i en batteriholk.

  83. Roland

    27 juli kom ett gemensam 1 100 forskare och experter med publikation: ”Det finns ingen klimatkris”

    https://lykta.live/1-100-forskare-och-experter-i-gemensam-publikation-det-finns-ingen-klimatkris/

    Där med nobelpristagaren i fysik, professor Ivar Giaever, i spetsen.

  84. Adepten

    Appropå professor Ivar Giaever.
    Här kan man öva på hur man ska bemöta en klimatalarmist som tolkar en klimatrealist på denna sajt.
    https://skepticalscience.com/ivar-giaever-nobel-physicist-climate-pseudoscientist.html

  85. # 73 Håkan Bergman #

    Get, kaniner är bättre! De är luktlösa och lortarna är små och torra. Som trädgårdsmästare är de minst lika duktiga som geten. Jag har klippt vad som en gång var gräsmatta en (1) gång i våras. Därefter har kaninerna hållt den kortsnaggad.

    https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=390093

  86. Argus

    Apropå sceptical science….

    För ett bra tag sen läste jag Cook et al 2013 om hur ett *fåtal skeptiker* försökte inverka på the climate consensus.
    En elementär analys av texten visade att den artikeln är BS.

    Nåväl, min fråga till KU är om den Cook är densamme som driver sceptical.science.

    Är det så? Eller finns det 2 eller måhända fler?

  87. Lars-Eric Bjerke

    #81
    ”Så nej, det går nog fr o m nu inte att bränna litiumjonbatterier och att återvinna dem är nog inte det lättaste. Vi får väl lägga dem i samma hål som vindturbinbladen.”

    Northvolt tänker tydligen försöka.
    https://www.recyclingnet.se/article/view/819535/atervinningsgenombrott_for_northvolt

  88. tty

    #87

    Hmm…de har alltså i laboratoriemiljö lyckats återvinna 95% av litium, nickel och kobolt. I och för sig ganska bra.

    Nu skall de bygga en anläggning som skall ta hand om 125 000 ton batterier per år. Om det fungerar lika bra som i laboratoriet innebär det att det blir 6500 ton tungmetaller kvar i avfallet. Alltså knappast något man lägger på den kommunala tippen.

  89. tty

    #86

    Ja, det är samma person. Känd för sin kreativa användning av statistik. Det är t ex han som ligger bakom den berömda 97%-iga konsensusen. Som bygger på principen ”alla som inte uttryckligen är mot oss är med oss”.

  90. Dan

    En redogörelse för hur det egentligen hänger ihop med elområdena i Sverige och nordeuropa:

    https://peterkrabbe.wordpress.com

    Det var som 17, är min kommentar.

  91. Matsa

    #90 Dan

    Intressant! Den här debatten saknas helt i politiken och i media. Vi måste erkänna ett elprissättningen har havererat. Den måste göras om i grunden. Inte hålla på och dutta med kompenserande bidrag. Den pågående stölden av svenska elkonsumenters pengar måste stoppas!

  92. foliehatt

    Åkesson utfrågas i P3 just nu.
    Utfrågarna är förvånansvärt balanserade vad gäller SDs klimat- och energipolitik.

  93. #90 och 91
    ”Staten” är beroende av denna enorma vinst. Med staten menas sittande partier.
    Pengarna används inte till dig och mig utan för att driva de fyra narrativ, varav 3 av dem är mycket kostsamma.

    Det går inte komma undan att roten till den onda klimatinställningen är ett narrativ och skall ses i ljuset av de andra agendor som staten bedriver. Därför kan man inte nämna klimatnarrativet enskilt. Någonstans skall pengarna komma ifrån för att driva de andra två kostsamma narrativ och det får bli kassakon energi.

    De styrande (fyll i vilket parti du vill) är så maktkåta så de kan inte avvara denna inkomst. Man kan därför inte förvänta sig att något kommer ske därifrån även om hela maktpositionen äventyras.
    Vi kan hålla på att debattera här på denna utmärkta KU tills vi dör. Hålla på med albedo, plack, instrålning, gashalter osv för oss själva. Inget kommer hända eftersom inte helheten angrips.

    Svenska folket vill ha det så här eftersom de är rädda för klimatet. Klimatet är nu något hotfullt och detta har de unga indoktrinerats och anammat sedan dagis. Att det svider i plånboken har ingen effekt. Det hela är ju för det godas skull.

    Folket kommer inte avsätta sin riksdag för något annat. Förgiftningen fortskrider. Det här kommer pågå tills vi störtat oss i fördärvet och straffat oss tillbaka ekonomiskt.

    Man överger andra viktigare samhällsfunktioner för att finansiera ”de fyra”.
    Dålig ekonomi bruka leda till krig. Den som tror att Europas gränser är konstanta in i framtiden är en idiot:
    https://www.youtube.com/watch?v=gzXoc8y2G0k

  94. Håkan Bergman

    Det hann inte gå många år sen förra försöket, men skam den som ger sig,(allra helst på mindre).
    https://www.politico.eu/article/sweden-test-fast-ferry-traffic-congestion/
    ”But Candela still faces a number of challenges. For one, the ferries haven’t been built yet. ”
    Det finns en orsak till att man inte får köra eu-moppe eller epatraktor på motorväg. Hur fungerar för övrigt en bärplansbåt i issörja, att inte tala om fast is?

  95. BD-Nille

    tty #88

    ”…det blir 6500 ton tungmetaller kvar i avfallet…”

    Vad menar du med ”tungmetaller” i detta batteri-sammanhang?

    Frågan ställs av ren vetgirighet, eftersom begreppet tungmetaller enligt Wiki är en föråldrad term.