Öppen Tråd

hoskord

Den fossilfria höskörden är igång. Den skapar många gröna jobb nu när dieselpriserna är så höga. För dem av oss som inte håller på med detta så har vi veckans öppna tråd att pyssla med: väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Var tog årets sommar vägen egentligen?
  Jag har vikt årets semester till att renovera taket på ”torpet” och kan inte påstå att jag tillhör de stora soldyrkarna, men att arbeta på ett hustak sommartid brukar vara ett ”hett” jobb – så inte i år. Av tre veckor på taket har endast 2 dagar varit så varma att man önskat att man varit på stranden …
  Samtidigt så hör man dagligen hur klimathotsfalangen i dumburken gör sitt bästa för att övertyga det ”sovande folket” om att jorden brinner och att vi har extremklimat i Målilla.
  Min stora ljuspunkt denna svala sommar är emellertid när jag nås av nyheten att MP fortfarande är under ”spärren” i valprognoserna – kanske är det ändå så att väljarna börjar vakna … kanske är nyhetsrapporteringen så ensidigt infantil att till och med Svenne reagerar och inser att det är någonting som inte stämmer(?)
  Nu gäller det att samtliga bidrar till att skapa Status Quo för MP så att deras inflytande i svensk politik bryts – helst för gott.

 2. Ivar Andersson

  Drömmen om det fossilfria bränslet HVO 100
  “För tillverkning av HVO100 används slaktavfall som råvara. Slaktavfall som råvara ställer stora krav på anläggningen som förädlar det vidare. Tillgången på slaktavfall i världen är begränsad. Hela världens slaktavfall skulle kunna ersätta halva Sveriges dieselbehov.” Enligt Neste

 3. Karl Eider

  Jag har reagerat på Svt:s ”Valkompass”. Jag undrar hur förenlig denna är med deras uppdrag. Många som provar denna är säkert osäkra väljare, kanske också förstagångsväljare. Dessa kommer troligen mer eller mindre påverkas av resultatet av kompassen, vilket parti man kommer rösta på.

  Att göra ett sådant test opartiskt och korrekt är omöjligt. Flera problem finns.
  – Vilka frågor som ställs.
  – Hur frågorna ställs.
  – Hur svaren matchas mot de olika partierna.
  – Hur algoritmen för urval är gjord.
  – mm

  Svt kan alltså på många sätt påverka resultatet, både medvetet eller omedvetet. Svt med sin extrema slagsida åt det grön-röda hållet kommer då troligen också ge ett resultat med slagsida åt samma håll.

  Låt säga att några hundratusen gör testet. Om då MP får en förhöjd representation i resultatet, kan det t.o.m. innebära att ”Valkompassen” blir helt avgörande. Det som räddar kvar partiet i riksdagen.

 4. jax

  Från ett reportage i dagens Norrbottenskuriren:

  ”Bilens temperaturmätare visar plus 23 grader, heta vindbyar krusar vattenytan i Luleälven och en sömnig känsla vilar över villaområdet”

  Heta vindbyar? När bilens termometer visar 23 grader? Biltermometrar visar dessutom oftast 1-2 grader för varmt!
  Detta visar hur journalistkåren drabbats av en kollektiv minnesförlust och tror att 23 grader är hett. Inte ens i Luleå tycker vi vanliga människor att det är hett.
  Reportaget handlar om det rikskända mordet på en kvinna förra sommaren så det behövs väl lite dramatik, men det visar ändå på skiftningen av betydelsen för ordet ”hett” när det handlar om vädret.

 5. Fredrik Lundell

  Ett energirealistiskt inlägg i allmänmedia,
  samma text som i Bulletin i söndags.

  https://folkbladet.se/debatt/artikel/sluta-bygg-vindkraft-det-ar-en-atervandsgrand/rk1912ej

 6. Lars Cornell

  SVTs larmrapporter om extremvärme fortsätter även i dag.
  https://www.svt.se/nyheter/ny-studie-varmerekord-i-storbritannien-omojligt-utan-klimatforandringar
  ”Sommarens värme i Storbritannien innebar att rekordtemperaturen i landet höjdes från 38,7 till 40 grader….Temperaturer som hade varit nästintill omöjliga i en värld utan klimatförändringarna, enligt en studie av forskare på World Weather attribution.” ”Enligt forskarna finns prognoser på att det dog 840 fler människor än det skulle gjort utan hettan.”

  Det skall då ställas mot andra forskarrapporter som säger motsatsen. I Sverige åren 2015 och 2016 dog ungefär 270 människor per dag vintermånaderna januari och februari medan endast ca 230 dog sommarmånaderna juni och juli.
  https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Flest-dodsfall-i-januari-och-december/

  En stor undersökning som omfattar 74 miljoner dödsfall visar att åtta gånger fler dör av kyla (7,3%) än av värme (0,4 %).
  http://www.tjust.com/2022/granska/lancet-mortality-gr2.jpg
  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62114-0/fulltext
  Mortality risk attributable to high and low temperature.

  World Weather attribution sid 3, 18 och 24: ”For the July 2022 heatwave, preliminary analysis, using peer-reviewed methodology projects excess mortality of over 840 people in England and Wales on July 18 and 19 with mortality highest for people ages 85 and over.”

  Antag att extremvärmen med 0,3 grader pågick i två dygn. Då ökade dödstalet de två dygnen från medel 1380 per dag till 1800 dvs med 30 procent.

  Alla som tror på det som står i SVT räcker upp en hand.

 7. Matsa

  Ytterligare en bra video av Henrik Jönsson idag:

  https://youtu.be/WuLTkHynrOA

  Handlar om ”extremväder” och bygger bl.a. på den genomgång av IPCCs bedömning av olika klimatparametrar som Anders Bolling gjort och som tidigare har diskuterats här på Klimatupplysningen.

 8. Ulf

  Det fullständigt vräks ut väder och klimatartiklar i DN nu. Man har gått ”all in” för att heja fram MP med det ena osakliga artikeln efter den andra.
  Tidningen har fräckheten att kalla sig oberoende liberal.

 9. #1 Magma
  Jag är soldyrkare och idag är det den 9de sommardagen i Stenungsund.
  Min definition är att kunna sola 2 timmar i sträck utan att behöva frysa till när blåst/moln dyker upp.

  Trots att jag är ytterst partisk, (100 % klimat”förnekare”) så bedömer jag denna sommar som kort och kall. Senast jag mins liknande var 1998 när jag bodde i Södertälje.

  Men när allt kommer omkring är det bara väder.

 10. #2 Ivar
  Ja, ser man på. Äntligen (!) någon som har räknat.
  Sverige är 0,14% av världen, häften av det är = ingenting.

  Dessutom från ett gigaföretag som säkert är WEF medlem. Den som skrev det får nog sparken.

 11. Fredrik S

  Ja, det verkar vara lite synd om Miljöpartiet idag enligt media efter en snabb koll.

  De är få och dåligt representerade utanför Södermalm så journalisterna oroar sig.

 12. Lasse

  Solen strålar och vädret är bra.
  Solligan avslöjar att vi har en bra sommar i år:
  https://www.svt.se/datajournalistik/solligan-2022/
  😉

  Visserligen lite kall men gott om sol som vi och de som odlar vill ha!

 13. L

  Om vi får en vecka med hög värme per år så tror jag att vi överlever. Det verkar som msm letar med ljus och lyckta efter länder som också har en vecka med hög värme för att rapportera om katastrofen. Det känns också att det intensifieras inför valet.

 14. Berra

  Just nu är elpriserna rekordlågt?….vilken planet bor johanna på?

  https://www.svd.se/a/a7gzPO/har-ar-de-vanligaste-missforstanden-om-elen

 15. Bim

  Henrik Jönsson i dag.
  Handlar om Klimatet

  https://youtu.be/WuLTkHynrOA

 16. Håkan Bergman

  Lasse #12
  Låga tror jag inte nån tycker även om medelpriset för juli gick ner efter den dyra juni, vi har haft och har semestrar, men dom i NO2 kan nog hålla sig för skratt.
  https://drive.google.com/file/d/1ye2tDeT6CIbV-nh6cMeaz3ROo1LMI7Hm/view?usp=sharing

 17. Håkan Bergman

  Berra #14 var det jag svarade, satt nog i andra tankar där.

 18. Ivar Andersson

  Danskarnas elpris är bara 292 öre per kWh. Dom är glada att elen inte kostar över 5 kr per kWh som den kommer att göra i vinter.
  Danmarks vindkraft levererar 20% (670 MW) av behovet på 3456 MW. Inte mycket att skryta med.

 19. Håkan Bergman

  Nån fler än jag som tycker att det är för lite Nigel Farage numera.
  https://www.youtube.com/watch?v=2yifZBdMkKw

 20. Bim

  Håkan Bergman # 19
  Jo Jag!!!
  En frisk fläkt i EU-debatterna. Humor är ett skarpt vapen. svårt att värja sig mot.
  Skulle vilja ha honom i våra riksdagsdebatter. Vi får hoppas en del på Elsa Widding även hon har humor om än inte riktigt så tydligt, men jag tror inte hon viker ner sig inom sitt energiområde. Jag ser fram mot höstens debatter efter valet.

 21. tty

  Avsmältningen på Grönland har nu troligen passerat årets maximum och vi kan konstatera att hittills har avsmältningen varit över medelvärdet inalles tre dagar, en dag i början av juni och två dagar med någon veckas mellanrum i mitten av juli.

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20220729.png

  Det har följaktligen varit mycket tyst om Grönland i media. Det var dåligt med avsmältningen ifjol också, men då var det åtminstone två veckolånga intervall med stor avsmältning och Guardian/TT högg på båda, men eftersom man får reda på avsmältningen först dagen efter går de bet på endags klimatkatastrofer.

 22. Glesbygdsbonden

  Hur många är vi kvar som kan sätta en höhässja? Fick börja i femårsåldern tillsammans med hela familjen och hjälpa till i hösköden. Tog flera veckor att skörda hö för ett10 tal mjölkkor. Något som görs idag på någon timme med moderna maskiner. Även för femtio år sedan var vi beroende insatsvaror men inte allls på den nivå som nu.
  All handelsgödslel kommer nu från utlandet sedan 30 år med naturgas som råvara för kvävet.
  Utöver krig finns det andra saker som hotar världens livsmedelsförsörjning.
  Under 1800 talet skedde två stora vulkanutbrott i asien Tambora och Krakatau. Bägge utbrotten påverkade klimat och skördar under flera år. Hur skulle ett liknande utbrott idag påverka vår livsmedelsförsörjning när sverige inte ens kan försörja halva befolkningen?

 23. sibbe

  Tja, allt år relativt. Kriget har råddat till det för vår klimatgudinna, Gråta. För det gör hon väl nu?
  Nå, ja, vi får väl tacka Putin. För vi får väl inse, att vi inte klara oss utan fossila bränslen en lång tid framöver. I Tyskland råder det undergångsscenarier. Ingen värme i lägenheten, inget varmt vatten i badrummet. Ungefär som man har haft det i UK i alla tider?
  Uppskrämda tyskar köper el värmare, en gros. Tyskar som har egnahemshus byter åter till olja. Det är dyrt. Men sjunker i priset dagligen. Dyrast är naturligtvis skatterna, som medierna glömmer att nämna. För de uppgår rtill upp till 80 % av summan på på
  äkningen. De gräna gråter…
  Min goda vänninna i min hemtrakt i tyska Taunusområdet förser mig (eller min fru…) med klimatberättelser. Just nu är det för varmt. Hitzefrei hade vi som skolbarn när temperaturen steg över 30 grader. Så vi skolbarn cyklane till närmaste simbad och svalka oss. Inte med elcyckel, utan med en ganska tung vanbligt utan motor. Jag var lycklig att få körkort med 18, och körde med morfars nya Opel Rekord. Och nej, flickorna imponerades inte av bilen eller chauffören, utan av passageraren i bilen. En vacker kille, måste man medge nu efteråt. – Var kanske lika bra?
  Tja, klimatet? Enligt der Spiegel hat temperaturen ökat med drygt 1 Grad C, sedan början av industrialiseringen! Kommer James Watt i minnet, mitten av 1700 talet. Also för knappa 300 år sedan.
  Brukar jag använda som slagträ mot klimativrare. Följande argument som slår botten ur klimathysterin är varför istiden tog slut för 10000 år sedan, som ju ingen kan svara på. Men sen kallas jag för förnekare, jag som inte förnekar nazisternas grymmheter. Men sen kommer Judarna grymheter mot islamister upp . Och så ger man upp. Gegen Dumheit kämpfen selbst Götter vergebens, sade min lärare alltid. Menade han mig?

 24. Petter F

  Allt är inte relativt. Det finns konstanter, Pi t ex.

 25. UWB

  Henrik Jönsson visade en sak jag inte riktigt var medveten om, att den temperaturökning som föreligger primärt infaller kallare dagar, dvs vintern blir inte lika kall, men sommarens remperatur är i stort sett oförändrad – båda i genomsnitt förståss

 26. Adepten

  #21 tty
  Forskare säger att förändringar i mängden brandrök som blandas med moln över Norra ishavet kan spela en nyckelroll för att avgöra hur snabbt det arktiska havsistäcket kommer att krympa eller växa under de närmaste decennierna.
  De små aerosolpartiklarna som genereras av skogsbränder transporteras runt norra halvklotet av vindar och virvlar ibland in i Arktis, där de kan så vattendroppar och ge upphov till moln, vilket ökar mängden ljus och värme som reflekteras bort från jorden.
  Havsisförlusten var cirka 13,3 procent per decennium för 1993 till 2006, vilket motsvarar en period med relativt färre bränder. Under de allt mer eldiga 14 åren från 2007 till 2020, var havsisförlusten cirka 4 procent per decennium.
  Effekten av löpeldsaerosoler på havsis har med andra ord en negativ feedback, dvs. fler skogsbränder ger ökad havsistäckning.

 27. I synnerhet

  #2
  Helt rätt! Bodiesel är inte att leka med ur miljösynpunkt:

  Slaktavfall – tillgången på slaktavfall i världen är begränsad. Minskar köttkonsumtionen försvinner grunden till biodiesel!

  Frityrolja – ofta förorenad med salt vilket kräver energikrävande förädling. Rapsolja – borde användas som livsmedel istället.

  Fiskolja – rester från extremt energikrävande fiskindustri.

  Technical corn oil, TCO – restprodukt från etanolproduktion som till stor del tillverkas av majs.

  Restprodukt av palmolja, PFAD – omtvistad olja som skövlar t ex regnskogen i Amazonas.

  Tallolja – tillgången på tallolja är begränsad. Skogsavfall som används eller inte återförs till skogen minskar tillväxten.

  Varför krångla till det och inte använda fossil diesel fitekt istället? Den räcker nog ett par hundra år till och släpper ut lika mycket välbehövlig koldioxid som ovanstående! (

 28. Fredrik S

  Adepten #26

  Är det denna doktorsavhandling du refererar till?

  https://www.colorado.edu/asmagazine/2022/07/27/wildfire-smoke-add-reduce-arctic-sea-ice

  Intressant men det krävs nog betydligt mer forskning och det hela handlar om simuleringar från en en klimatmodell.

  ”The researchers caution that this research was model-specific, which means that it only looked at one specific climate model, but that their experiments provide a great starting point for future research. ”

 29. Vilken fin bild. Den väcker minnen. Jag var slåtterdräng hos en farbror i början av 1960-talet. Hans två barn hade pollenallergi ( eller hösnuva som det hette då), därför fick jag hjälpa till. Jag var i högstadieåldern. Det var ett hårt jobb, men det passade mig bra. Gillade att ta i, det var bra styrketräning. Jag hämtade tidningen till min familj varje morgon. Byn hade en poststation (bodde 350 i byn). Där träffades bönderna. Minns att dom under sommaren pratade om vädret. Om dom skulle våga att slå åkern, om det skulle regna eller vara uppehåll. För bönderna hade vädret stor betydelse. Idag har många jobb där vädret har en liten, om ens nån, betydelse. Ändå har det väl aldrig pratats så mycket om vädret som nu. Och då speciellt av såna där vädret har minimal betydelse på deras vardag. Tiden är verkligen ur led, vilket den kanske alltid varit.

 30. tty

  #26

  ”Under de allt mer eldiga 14 åren från 2007 till 2020, var havsisförlusten cirka 4 procent per decennium.”

  Faktum är att det är ytterst svårt att överhuvud taget se någon trend i isvolymerna det senaste årtiondet.

  http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&thk_period=0&select_thk_vol=select_vol&year=2011&imonth=12&season=Autumn

  Observera att detta är det enda dataset beträffande havsisens volym som bygger på faktiska mätningar.

 31. mattias

  #30 Den trenden kan knappast vara statistiskt signifikant. Hur kommer det sig att man överhuvudtaget redovisar en siffra utifrån så osäkra data?

 32. BG

  #29

  Man skulle skicka ut miljöpartister och liknande att sätta blandsäd (havre & korn) under några dagar. Kornagnarna kommer att ge dem riktig klåda på kroppen och som förvärras av svett.

 33. BG

  #23 Sibbe

  ”Mitt der Dummheit kämpen Götter selbst vergebens” skrev Schiller i Jungfrau von Orleans. Originalet är ett gammalt grekiskt ordspråk.

  Dumhuvuden fanns redan för många hundra år sedan.

 34. Adepten

  #30 tty

  Bakgrunden till min kommentar uppstod när jag stöp över denna länk https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abo2405#.YuHc76-4CSk.twitter

  Kan vara ett sätt att förklara varför vi går mot kallare tider i ett varmare globalt klimat.
  Ju mera skogsbränder ju mera is och till detta kan vi addera ökad kolförbränning för att inte fryser ihjäl till vintern 😉

 35. UffeB

  TV4’s klimatalarmism blir mer och mer patetisk för varje dag som apokalypsen håller sig gömd. Idag, 31/7, var det som vanligt ett par korta rapporter om skjutningar och mord under natten. Detta följdes upp av ett något längre inslag där en hund hade dött (förra året!) p.g.a algblomning vilket orsakats av klimatförändringarna och som givetvis kommer att öka i framtiden.
  T.o.m SVT har rapporterat om ovanligt lite algblomning i år.
  Med lite efterforskning så är det vissa av dessa cyanobakterier som kan vara giftiga, fram för allt för husdjur.
  Dessa bakterier har man hittat spår av sedan 3.5 miljarder år sedan och har varit, och är är en viktig del i havens ekosystem.
  Kommer själv i håg att det var ovanligt varmt och skönt att bada förra året vilket bidrog till att många fler tillbringade varma dagar på stranden och till sjöss. Kanske kan skylla en del av påverkan till att man tömmer båt-toan eller kissar i havet?

 36. BG

  #34 Adepten

  När Krakatau exploderade 1883, kastades ca 20 kubikkilometer aska och pumpsen över 40 km upp i atmosfären.

  På norra halvklotet sjönk temperaturen med 0,5-0,8 grader under ett par år pga svävande partiklar.

 37. Fin bild på höskördandet! Jag har sett detta på 60-talet. En av grannarna på Linderödsåsen skaffade aldrig traktor utan brukade sina 8 hektar med hjälp av en häst. För att få riktig fart på det gröna jobbskapandet kan vi hoppas på manuell ogräsbekämpning. Perfekt semestersysselsättning för gröna journalister. Se den idylliska bilden i länken nedan.

  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emile_Claus_-_Vlaswieden_in_Vlaanderen.JPG?uselang=fr

 38. Fredrik S

  Om vi får ny regering efter valet väntar helvetet på allvar enligt 155 klimataktivister.

  Därför måste vi vara lika goda som dem och stödrösta på miljöpartiet för att rädda världen.

  Det totala mörkret väntar med Ulf Kristersson.

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/PoKGv7/gor-som-vi-stodrosta-mp-for-klimatets-skull

 39. Håkan Bergman

  Fredrik S #38
  Bra att dom inte insett att ”hatet” är en spontan och fullt förklarlig reaktion mot MP’s politik.

 40. Paul Håkansson

  Revidera elprissättningsmodellen

  Av Bengt Ekenstierna
  Styrelseledamot Statkraft, tidigare E.ON.

  ”Kunderna i SE3 och SE4 ska inte behöva betala högre elpris för att Sverige hjälper till med elleveranser grannländerna söderut, menar Bengt Ekenstierna. Han föreslår en reviderad elprissättningsmodell……………..

  ……………..Min poäng är att kunderna=medborgarna i SE3 och SE4 ska inte behöva betala högre elpris för att vi ska hjälpa till med elleveranser till de länder som nu är under galgen, då dessa högre priser till 98% är fiktiva och håvas in av elproducenterna, Svenska Kraftnät (flaskhalsavgifter) och staten (i form av ökade momsintäkter). Allt medan många elkonsumenterna går på knäna………….

  Statsmaktens ansvar för sina egna beslut!
  När det gäller att fixa till den havererade prissättningsmodellen, så att den snedvridning vi fått kan elimineras, så handlar det mer om administrativa ingrepp i hur elpriset sätts på Nordpool, den får ingen påverkan på de fysiska flödena. Läs mer här där kollegor i branschen argumenterar i frågan.”

  https://second-opinion.se/revidera-elprissattningsmodellen/

  Skandalöst att ingen politiker agerar genast.

 41. Paul Håkansson

  Frikoppla Norden från kontinentens elpriser

  ”De nordiska energiministrarna borde ta ett initiativ till att frikoppla Norden från kontinentens elpriser, skriver Nils Andersson, Gunnar Lundberg och Set Persson. Energimarknadsinspektionen bör tillsammans med övriga nordiska elmarknadsmyndigheter skyndsamt utreda frågan, föreslår de.
  De nordiska energiministrarna borde ta ett initiativ till att frikoppla Norden från kontinentens elpriser. Detta skulle kunna gå om NordPool i de dagliga marknadsprisberäkningarna i första steget gör spotberäkningar för samtliga nordiska prisområden utan hänsyn till förbindelserna mot övriga europeiska länder. I andra steget beräknas utbytena på förbindelserna mot kontinenten med de nordiska bud som inte har aktiverats i första steget. ”

  https://second-opinion.se/frikoppla-norden-fran-kontinentens-elpriser/

 42. Paul Håkansson

  Bengt Ekenstierna skriver:
  5 maj, 2022 kl. 6:29 e m
  Klokt inspel av kloka kollegor från den tiden då vi hade balans mellan tillgång och efterfrågan.

  I morgon publicerar jag ett förslag som går i linje med det ni efterfrågar och som inte kan kritiseras av Bryssel.

  Jag skrev ett Öppet brev till stadsministern härom dagen med budskapet – AGERA, det är politiken som äger problemställningen med de extrema elpriserna. Låt inte en havererad prissättningsmodell resultera i en överflyttning av pengar från elkunderna till stat och elproducenter under täckmantel att de höga elpriserna är en följd av kriget i Ukraina.

  Flera artiklar av Bengt Ekenstierna
  https://second-opinion.se/author/bengt-ekenstierna/

 43. tty

  #35r

  För den som tror att Östersjöns problem enbart beror på den onda västerländska civilisationen kan det vara intressant att veta att Östersjöns bottnar var syrefria även under den förra mellanistiden då de enda människor som (troligen) fanns runt Östersjön var ett par tusen neandertalare.

  https://www.academia.edu/12105891/Hypoxia_in_the_Eemian_mollusc_faunas_and_sediment_mineralogy_from_Cyprina_Clay_in_the_southern_Baltic_region

 44. UffeB

  #43 tty
  Tack för länkarna. Blir lite helgläsning framöver.
  Vad gäller cyanobakterier så var de väl inte beroende av syre till den grad vi har i dag om ens alls?. De är även mer kända som ”uppfinnare av fotosyntesen” dvs dessa står för en viktig utveckling för de förhållanden vi upplever idag med ökande växtlighet och livet på jorden mm.
  Hoppas ingen politiskt lobbygrupp får en CCS-blackout att dessa också skall samlas in i något borrhål 🙂

 45. Göran S

  Du som tänker ta 4, 5 eller 6:e covid sprutan
  kommentera inte detta här vidare Ingemar vill inte ha denna debatt här men se denna video själv och dra dina egna slutsatser, dessa 50 min talar för sigs jälv tycker jag.

  https://nyheter.swebbtv.se/lakare-vaccinet-det-farligaste-lakemedlet-nagonsin/

  Andra kanske tycker det är felaktigt, må så vara.
  Jag har två i släkten med långtids vaccinskador bl.a. min yngste son.

 46. Peter Johansson

  Vi dubblar antalet elbilar på ett år och många har laddare med hög effekt, de starkaste är på upp till 150kW. Flertalet finns i södra Sverige. Hoppas SvK tagit med det i sina effektscenario.
  I det sammanhanget ter det sig fjuttigt att inte använda damsugaren.

 47. Håkan Bergman

  Nu ska jag terra er med mera grafer.
  https://sprayhattas.crabdance.com/putinpriser/

 48. Paul Håkansson

  Nu har kärnkraften ökat med ca 1000 MW på en vecka och vips har nu södra Sverige samma pris 16 öre som övriga Sverige. Dessutom har skillnaden som fanns innan successivt minskat under veckan vilket entydigt visar på kärnkraftens stora påverkan på priset i södra Sverige. Tyvärr är detta med största säkerhet temporärt då stora industrier inte går för fullt under semestern samt att vi går mot höst o vinter vilket kommer att ändra förutsättningarna markant.

 49. foliehatt

  Paul Håkansson, #48

  ”Avveckling av nuvarande Miljöpartister i drift inom högst tio år”

 50. Paul Håkansson

  Q”Canada’s Trudeau is proposing to reduce fertilizer with the globalist goal of achieving zero emissions by 2030. Every indicator says that food scarcity is on the rise, and yet politicians are continually making it harder to farm. Trudeau’s plan entails a 30% reduction in fertilizer and is a direct threat to the food supply.”……….”Who else placed bans on fertilizer, and how did it go? Let’s look at Sri Lanka, which is currently in ruins. Disgraced former President Gotabaya Rajapaksa promised to transition to “organic” farming. ”……..

  https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/agriculture/fertilizer-bans-lead-to-food-scarcity/

 51. Håkan Bergman

  Hoppas dom fått in höet på bilden, i morgon får vi regn här på Södertörn, 31 mm enligt norrmännen 32,6 mm enligt SMHI, var kom decimalen ifrån? Nå jag bor på en bergknalle och ska njuta av skådespelet, det blir ljud- och ljus-effekter också, men vad skulle det vara för fel på 30-35 mm?