Öppen Tråd

värmebölja

Sommarvärmen fortsätter, liksom Öppen Tråd. Fria val om ämnen om väder, klimat och energi.

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Cornell

  L.B. brukar hävda att det finns en obalans på 0,4 W/kvm. Att jag som amatör tvivlar har inte så stor betydelse, men varför det finns en obalans och dess storlek är väl det stora trätoämnet. I går #9 nämnde L.B. att satelliter kan mäta med erforderligt god noggrannhet vilket innebär, förmodar jag, ca 0,1 W i förhållande till solarkonstanten 1350 W. Dessutom skall mätningen pricka in ytans storlek med samma noggrannhet.

  Det är helt fantastiskt, hur gör man?

 2. Skogsmannen

  Lite OT.

  Men jag skulle vilja uppmärksamma Anna von Bayern i sommar i P1 som bl.a sågar svensk konsensus och politisk korrekthet (ca 38:30 in i programmet). Förstår att detta retat gallfebern hos ett antal kulturredaktioner landet runt.

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/407648?programid=2071

 3. Slabadang

  SVTs trojanska hästar!

  I skenet från Nordangårds doktorsavhandling passar denna summerande analys som förklaring av hur strategierna finansieras och operativt tillämpas genom att placera ut antidemokratiska särintressen i den demokratiska makt och beslutsapparaten. Rapporten från senaten innehåller några extra viktiga stycken att memorera och som enkel analys beskriva det hot mot demokratin som redan är långt långt gånget. Hela vetenskräpsredaktionen är handplockad från ”miljörerelsen … alltså den där rörelsen som finansieras av anonyma miljardärer och vars gunstlingar kapar policys och politiska beslut. Vetenskräpsredaktionens produktioner blir nu mer enkel att förklara och varför Wijkman Skrockström och andra alarmister behandlas som heliga kossor. Bengtsson hotar naturligtvis dessa korrupta manipulativa särintressen som öser miljarders av dollars över de blandat nyttiga och de medveten spelande idioterna. Vi måste kräva nya grundlagar och nya krav på ALLA organisationer som har vad som skall synas som politiska eller ideologiska agendor. NGOer är inga vare sig ideella eller folkrörelser de är korrupta false flag organisationer och styrs av dolda särintressen. Själva strukturen för finansieringen avslöjar både givare och dolda syften. Vad jag saknar i rapporten är det principiella ställningstagandet mot dold finansiering av politiska agendor. Republikanerna har en egen buk att tvätta i denna principiellt viktiga fråga.
  Två fel blir aldrig ett rätt.

  Ur senatsrapporten:

  Through these arrangements, the Billionaire’s Club gains access to a close knit network
  of likeminded funders, environmental activists, and government bureaucrats who specialize in
  manufacturing phony “grassroots” movements and in promoting bogus propaganda disguised as
  science and news to spread an anti-fossil energy message to the unknowing public. Not only is
  the system incredibly sophisticated, but the Club’s attorneys and accountants have mastered the
  loopholes and gray areas in the tax code, which enable them to obtain a full tax benefit, even
  when the recipient of the grant is not recognized as a public charity, and even if the money
  indirectly and impermissibly funds political activities.
  In order to understand how the Billionaire’s Club colludes with the far-left
  environmental activists and government officials, the report articulates the fundamental
  framework that governs these relationships. Essentially, the far-left environmental machine is
  comprised of hundreds of nonprofit organizations. Each entity is set up according to its
  designated purpose and is either a private foundation or a public charity, depending on where the
  cog fits in this well-designed wheel.

  Skrämmande att inte våra folkvalda bevakar våra intressen.

 4. Jannemannen

  Snart val!
  Vore mycket bra att kunna printa ut ett infoblad (pdf) med både frågor (och ”svar”) att ha som stöd vid besöken hos alla valstugorna i sommar!

  Många är vi som läser här och på andra bloggar och som insett att koldioxiden inte är vår värsta fiende! Men det som ofta händer när man vill diskutera AGW med kompisar, familjen, på arbetsplatsen, kanske med en politiker etc. är att man inte får till alla tekniska termer, inte minns de långa och välskrivna inläggen i denna blogg, inte klarar att hänvisa till de källor som visat hur fel / feltolkat mycket av det som sägs och sagts om global warming..

  Kan någon vänlig själ sätta ihop ca 5-10 frågor/svar om AGW och forma det så man även kan lämna det till någon.. med länkar för senare självstudie. Kanske med en historisk återblick varför vi idag hamnat i ett läge när livets gas är det största hotet för planeten?

  Jag vill inte att vårt land ska styras av okunniga och näsvisa människor som vägrar ta in fakta som finns!

  Om vi som inte tror människan skapar en farlig värld genom att bränna fossila bränslen, några år till, ger oss ut och stökar till det för de som ska styra Sverige i framtiden, kommer det kännas mycket bättre eftersom man i alla fall försökte informera de som, mycket troligt, sätter Sverige under stor risk med högre elpriser (på sikt) styrd elkonsumtion..? och en massa mer tråkigheter som uppstår när jobb försvinner och skatten höjs!

  Tips att följa på Youtube:
  https://www.youtube.com/watch?v=I048z-BfVJU&list=PLgnnPnL9OL7H1_hH-MeHeLCZY1J3oFkBJ
  101 videor från Ninth International Conference on Climate Change 2014 Las Vegas

  P.S lyssna särskilt på nr:3 Patrik Moore ex greenpeace, kul med en insyn i hans ”dropout” dessutom från källan själv!

  // Janne

 5. latoba

  Jannemannen #4. Jättebra förslag. Ser fram mot att någon av våra kunniga skribenter tar sig an denna utmaning.

 6. Ingemar Nordin

  #4 och #5,

  Det finns en bra pamflett av JoNova, på svenska, ”Handbok för fritänkare” här
  https://www.klimatupplysningen.se/om-oss/aktiviteter/

  Den har visserligen några år på nacken, men den står sig fortfarande bra.

 7. Ingemar Nordin

  ”Handbok för klimattänkare” skall det vara…

 8. Slabadang

  För ngt år sedan var du väldigt säker på att premiärminister Julia Gillard skulle falla pga av all korruption och brottslighet hon materiellt varit inblandad i. Du var (som vanligt) lite väl optimistisk, och hon föll på samma sätt som hon kom dit, dvs politiska knivar i ryggen. Men jag följde storyn om hennes skaskiga (=kriminella) förehavanden 20 år tidigare med stort intresse.

  Nåväl, gudskelov har Australien numera en annan regering, som lovade och sedan lyckades avskaffa koldioxidskatten, men som också tagit sig an att avlöva det gröna ogräset som vuxit sig till monstruös storlek och som aldrig behövt vare sig leverera eller avkrävas ansvar för ngt …

  Däremot är sagan Gillard inte slut. Dels lyckades hon (just innan hon kuppades bort) köpa sig tillträde hos några nya ’vänner’ (organisationer) mha riktade mångmiljon-dusörer dit. Dels har man tillsatt en ’Royal Comission’ som skall gå till botten med korruptionen och kriminaliteten bakom …. och mer saker kommer ut.

  Här finns en bra sammanställning, väl värd att läsa!

  Extra väl värde att läsa är den väl för alla blåögda som tror att bara man kallar sig ’folkvald’ så företräder man plötsligt ädla syften och har goda mål och avsikter. Speciellt om man dessutom säger sig företräda ’arbetarna’ … Men jag befarar att de om främst borde ta till sig sådant är just de som mest skyr information (och hellre vill höra tillrättalagda ’sagor’ från MSM).

  Notera också att allt som sägs i posten är verifierbart (snaskiga rykten, och välgrundade misstankar och anklagelser, men hittills overifierade, har utelämnats). Det är dessutom också (ännu) en saga om hur grävande journalistik bedrivits och lyckats som gräsrotsrörelse, nu när media helt öppet har lierat sig med den ljugande politiska klassen (och den mörkrött-gröna sidan där)

 9. ces

  För nästa version av Domedagsklockan. Australiens Julia Gillard som dyrt och heligt lovade att inte införa någon Carbon Tax om hon blev premiärminister och som sedan tre veckor efter valet gjorde det, åkte ut med dunder och brak i valet efter, men har nu gjort comeback internationellt.
  ”This subsequently assured her appointment as Chair of the GPE Committee, announced by Alice Albright (daughter of Bill Clinton’s Secretary of State, Madeleine Albright) and Gillard now leads a Board of Directors representing 18 different constituencies from developing country governments, donors, civil society organisations, private sector foundations, and multilateral agencies and regional banks, this year controlling distribution of a record $US28.5 billion donated dollars.
  It was recently announced that publisher Random House has paid a six-figure advance for Gillard’s autobiography ‘My Story” to be released in October 2014, enthusiastically promoted by her ‘friends’ Hilary Clinton who sings Gillard’s praises in her own recent book, and a YouTube plug by Christine Lagarde, the IMF’s Managing Director, herself in court charged with embezzlement and fraud.

 10. Jimmy

  Läsvärt, men skrämmande, skrivet av en gymnasielärare med sunda åsikter, Rutger Staaf Lagmansgymnasiet i Vara.

  -Nationellt ämnesprov i Geografi VT-2014, lite kritik.

  http://www.lagmansnatursida.se/natprov/natprov%20geografi.pdf

  …detta prov skulle till vissa delar kunna vara hämtat från Aftonbladet med tanke på hur klimatfrågorna behandlas i skolorna.

  …alla svenska ungdomar vet att det är en global uppvärmning på gång, stormarna ska öka, havsytan ska stiga metervis, städer svämmas över, isbjörnarna kommer kanske att dö ut osv.
  Undersökningar har gjorts som visar att många barn har klimatångest.

  Läs gärna även det elevarbete som gjorts om Klimatet, med Rutger som handledare. ( lagmansnatursida.se)

  Uppgiften för eleverna var att anlägga kritiska synpunkter på det som skrivs om klimatförändringarna.
  …ett exempel på hur elever kan läras att tänka KRITISKT och IFRÅGASÄTTA.

  Hedervärt med en sådan lärare!
  Många borde kanske sätta sig på skolbänken igen!

 11. Jannemannen

  #7
  Tack, utmärkt sammanställning.
  Om man får önska en sak, ett uppdaterat förord från nuläget 2014 vore nog bra. Då ser man att t.ex uppvärmningen nu avstannat i ca 18 år, fler namn att lägga till listan som ”skeptiker”, politiska dumheter som gått fel (energiwende) + annat som ni insatta säkert kan adda på med 🙂

  Tack för en mycket bra blogg!
  Eller tacka förresten, kan ju inte se på SVT nyheter/vetenskapsprogram längre, inte heller läsa de flesta tidningar längre pga min uppdaterade syn på både politiker och mediafolket! 🙂

  Men det är det värt! Ni gör ett fantastiskt jobb för oss alla i detta land som inte har studier/jobb för att förstå forskning och vetenskapen runt klimat/väder.

  Janne

 12. Ingemar Nordin

  El Nino, var tog du vägen?

  Redan förra året (2013) hördes alarm om en kommande El Nino under hösten som skulle orsaka skräckfyllt höga temperaturer under vintern och våren. Sedan har ”experter” som Josef Ludescher och Angelika Merkels vetenskaplige rådgivare, Hans-Joachim Schellnhuber, skjutit denna prognos om El Nino framåt i tiden, och nu utlovar man mycket högre sannolikhet.

  Ja, ja. Någon gång så kommer det naturligtvis en El Nino, vilket är lika säkert som att någon gång så kommer kasinohjulet att stanna på rött … eller svart

  NoTricksZone har ett avslöjande inlägg om årets ”expert-prognoser”: http://notrickszone.com/2014/08/02/remember-the-very-early-warning-of-next-el-nino%EF%BB%BF-paper-by-ludescher-false-alarm-rates-below-0-1/

  Det som förvånar mig är dels att det alltid finns alla dessa ”klimatexperter” som yttrar sig oerhört självsäkert, dels att media är så villiga att vidarebefordra deras budskap om hur säkert det är. För en ”klimatexpert” så lönar det sig tydligen att ljuga – det ger dig massor av credit bland journalister. Medan det omvända, dvs att berätta om hur osäkra prognoserna är och om hur lite klimatforskningen säkert vet, gör dig till en persona non grata.

 13. Olav Gjelten

  Med större och större förvåning konstaterar jag Sverigedemokraternas ovilja att ta ställning i klimatfrågan. Som facebookvän till mig har jag flera gånger påpekat detta för Josef Fransson, samtidigt som jag förklarar för honom hur mycket hans parti skulle tjäna på att få hela den klimatskeptiska spelplanshalvan för sig själva medan alla andra svenska partier får trängas om utrymmet på den klimathotstroende halvan. Detta PLUS den ära som väntar den dag då hans parti kommer att kåras som segrare av svenska folket i efterkrigstidens största politiska fråga.

  Konsekvent vägrar Josef Fransson befatta sig med den frågan, utan han nöjer sig med att tycka att klimathotarna är för säkra på sin sak om han överhuvudtagit försöker ge ett svar.
  Undrar på om en framstående riksdagsledamot för SD skulle tillåtas att ha en lika ljummen och ointresserad inställning i invandrarfrågan?
  För mig framstår SD som i huvusdak bara vara ett enfrågesparti.

 14. sibbe

  # 12 Olaf Nordin

  Axel Bojanowksi diplomgeolog, är tyska Der Spiegel:s huvud-klimatjournalist och därmed kanske den mest kända klimatredaktör i Tyskland:
  -Gergis et al 2012 lyckades dupera medierna men inte Axel Bojanowski i der Spiegel.
  Hon fick ju dra tillbaka sin felaktiga studie, och man har inte hört av hennes längre. Hon hör väl till dem som står i brödkön i Sydney nuförtiden, då klimatpengarna i Australien tog slut.
  -Marcott et al 2013 lyckades likaså dupera medierna, men även här hade Bojanowski tittat på studien och fick för sig att själva hockeybladet hade falsifierats, (likaså som Roger Pielke och andra), vilket ledde till att hockeybladet togs bort och studien blev kontraproduktiv för klimatalarmismen, för den visade tydligt att det funnits ett antal varmperioder sedan istidens slut som varit betydligt varmare än innevarande. DÅ trodde jag att Bojanowski började inse, att det hela var en bluff.
  Nej, jag blev bluffat, för i IPCC:s bönemötet i Stockholm blev Axel nyfrälst. I år har han åter varit sitt rätta jag och klimatalarmerat som aldrig förr. Även NASA:s senaste maj, juni-rekordet på 0,03°C kom med, fastän han MÅSTE ha vetat att det var långtifrån signifikant. Och sedan klimatmötet så väntar han ( och många med honom…) på att klimatguden skriver sina Menetekel i klimathimlen: El Niño kommer i vinter, kommer i vår, kommer i sommar, kommer säkert i höst, kommer kanske i nästa år… (http://notrickszone.com/ Remember The “Very Early Warning Of Next El Niño” Paper By Ludescher? “False-Alarm Rates Below 0.1″!)

  Hoppet dör till sist. Ja, vad skall man säga? Min hustru har försökt förklara för mig hur man kan tolka ordet inte klok så att att man menar att någon är – ja vad och hur? Begriper det fortfarande inte…

 15. Michael

  Ingemar #12

  Postmodernism:
  ”Det finns ingen sanning.”
  ”Är det sant?”
  ”Men åh, du gör diskursen ointressant.”
  ”Är det sant?”
  ”Lägg av, förtryckarsvin.”

 16. Ann LH

  Jannemannen och Slabadang – det finns verkligen mycket att hämta ur de 101 inspelningarna från senaste Heartlandkonferensen. När det gäller politiken och Nordangårds avhandling, Domedagsklockan osv är Lord Moncktons info om hur nära ”vi” är en global governance intressant. Nu lever ju BASICS länderna ett liv för sig i full fart framåt men om FN definitivt lyckas slå klorna i stackars väst är det illa nog.
  Jay Lehr har även han mycket intressant att säga och parallellen till Naturvårdsverket ligger nära till hands.
  Arma land som grannen på sydön brukar säga.

 17. Håkan Bergman

  Ingemar #12
  Jag kan inte hitta El Nino på tuben, går det inte lika bra med La Bamba?
  https://www.youtube.com/watch?v=Jp6j5HJ-Cok

 18. Kenneth Mikaelsson

  Sa ju det i våras blir ingen monstruös El Nino i år..

  Litar mycket på Piers Corbyn… åt åtminstone ca 80%…. 🙂

 19. Bim

  Skogsmannen.
  Tack för länken till sommarprogrammet med Anna von Bayern. Bästa sommarprogrammet jag hört .

 20. Björn-Ola J

  #13
  Jag tror snarare det skulle tjäna våra syften om SD tog ställning för klimatalarmismen.

 21. Christer

  #13
  Thoralf Alfsson är den enda av SD:s riksdagsmän som tagit klar ställning mot klimatalarmisterna och vad hände med honom?
  Jo han petades från riksdagslistan,.
  Jag håller med dig Olav, det vore som att ha straffspark och motståndarna är utan målvakt att ta tag i klimatfrågan, driva den stenhårt och visa hur snett allting har blivit och kan bli om detta vansinne får fortsätta.

 22. Perfekt

  Visste ni att forskning orsakar cancer?

  Hos råttor.

  Ett annat intressant samband som nyligen upptäckts är att koldioxid orsakar manipulerade data. Korrelationen är nästan perfekt.
  http://stevengoddard.wordpress.com/2014/08/02/proof-that-us-warming-is-mann-made/

 23. Kenneth Mikaelsson

  För de som trott på elbilen..
  http://www.expressen.se/motor/brist-pa-litium-problem-for-teslas-nya-projekt/

  Är nog bara att vänta på vätgasen innan byte av drivmedel..

 24. Skogsmannen

  Väl bekommet Bim, #19!

  Trodde själv först inte att den skärpan existerade inom adeln, men ack vad jag bedrog mig. Programmet fick en mycket positiv recension i SVD.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sommarprat-bortom-konsensus_3787532.svd

  För övriga som ännu inte hört programmet så gav hon (i alla fall för mig) en ny infallsvinkel till beslutet om kärnkraftsnerläggningen i Tyskland mm.

 25. Perfekt

  13, 20, 21

  Det här borde ju vara en given sak att SD skulle vinna väljare på att säga som det är i klimatfrågan. Tyvärr är Sverige en av de mest indoktrinerade populationerna i världen. De stora fördelarna med en ohämmad massinvandring och behovet av att späka sig själv och andra för inbillade förbättringar av den heliga ”Miljön” är djupt inrotade hos de flesta svenskar som inte haft tillfälle att leva i mer demokratiskt inrättade länder.

  Nu måste jag faktiskt ta upp Nordkorea och DDR som exempel, även om det förbättrar Thomas Palms statistik över vår påstådda fixering vid detta.

  Självfallet är det inte så att alla de som haft oturen att leva under dessa regimer är inbitna motståndare mot dem. De som har ett utpräglat flockbeteende anpassar sig efter mängden, alldeles oavsett om de vet att det är fel eller inte. Det är för många inte frågan om att spela med, utan en djupt känd självsuggererad övertygelse det handlar om. Det är därför nordkoreaner faktiskt frivilligt deltar i hyllningarna av sina sinnessjuka ledare. Samma sak sker i Sverige och kommer att ske i samhällen där ledarskapet kommer undan med att trakassera meningsmotståndare.

  I Sverige har det länge varit så stigmatiserande att uttrycka uppfattningar om invandringspolitik som betraktas som mainstream i en majoritet av världens länder att få utom de som inget har att förlora har vågat göra det. Nu när verkligheten är på väg att på ett uppenbart sätt falsifiera teorin om massinvandringens värde tror jag att många som länge kämpat i motvind börjar känna normaliseringens rus och därför inte vill ta strid mot ”dumskallarnas sammansvärjning” i ännu en fråga.

  Skadeverkningarna av klimatpolitiken är dessutom mer diffusa än skadeverkningarna av invandringspolitiken, det är därför lättare att ignorera ännu en tioöring på bensinen eller elpriset än att ignorera bombhot, rån och våldtäkter.

  Vi som kämpat mot klimatpolitiken väntar ännu på normaliseringen, åtminstone i Sverige och jag tror därför att många känner sig obekväma med att sammankopplas med ännu en kontroversiell fråga, vilket jag anser bekräftas av många kommentarer här. Vi är dessutom försvinnande få som överhuvudtaget intresserar oss för frågan.

  Det finns därför ingen stor mängd väljare att vinna genom ett tydligt ställningstagande i klimatfrågan. Tvärtom öppnar det för foliehattsanklagelser mot en normal invandringspolitik. En majoritet av alla väljare har ytterligt svårt att värja sig mot argumentationen från en sådan som Thomas P eftersom de inte har den naturvetenskapliga bakgrund som krävs för att känna sig bekväma med terminologin. Om de känner sig överbevisade i denna fråga är det lätt att de försöker normalisera sig genom att inte sticka ut i invandringsfrågan också.

  Hade jag lagt upp SD:s strategi hade jag satsat på att bygga upp kunskapsbasen i frågan och satsa på den 2018 istället. Vid det laget kommer skadeverkningarna av massinvandringen att vara så uppenbara att de flesta partier kommer att ha anammat SD:s linje. Då är det dags att ta itu med vänsterns andra stora projekt.

 26. Ingemar Nordin

  Perfekt #25,

  Även andra partier, exempelvis M, har ju en och annan som är insatta i klimat- och energipolitiken. I det sistnämnda fallet med energipolitiken har man ju även uppbackning från KVAs energiutskott. Varför utnyttjas inte detta bättre politiskt?

  Visst, man kan säga att C bromsar. Men i det här läget där Aliansen av allt att döma går mot en brakförlust så har väl M (och Fp) inget att förlora på att införa lite sans och förnuft även i denna fråga och starta en seriös debatt som man lätt vinner. Lågt hängande frukt och allt det där …

 27. Perfekt

  Ingemar #26

  Jag tror det finns tre förklaringar, den ena är att man skulle tvingas erkänna att man har haft fel. Det har visat sig att denna förmåga är mycket svagt utvecklad hos politiker.

  Den andra är att det förmodligen finns en lång rad politiker som är genuint övertygade om att de har har rätt i denna fråga och att de inte kommer att omvändas ens av en ny istid. Vår lärde centerpartistiske vän är ett bra exempel på denna kategori.

  Den viktigaste orsaken är nog taktisk. Man är livrädd för en omfattande kampanj från grönmaffian innan valet. I stort sett alla fulmediaredaktioner är behärskas ju av gröna khmerer så om Greenpeace, Värlsnaturfonden mfl får för sig att sätta det tåget i rullning kommer vi dagligen att matas med apokalyptiska skildringar av följderna av en moderatledd regering.

  jag tror inte man är beredda att ta den risken för att vinna ett tusental väljare som intresserar sig tillräckligt för frågan.

 28. Håkan Bergman

  Kenneth M. #23
  Otroligt skumt det här med elbilar, förutom Tesla så har ju i stort sett alla biltillverkare elbilar på programmet, i stort sett alla med lithiumbatterier, trots att det är solklart att det aldrig kan fungera med tanke på tillgången på lithium. Bilbranschen kan ju bara inte vara okunniga om detta

 29. Ingemar Nordin

  #27,

  Nej, det är klart att om man aldrig vågar sticka ut, aldrig vågar ta en diskussion, aldrig vågar ha en egen åsikt, aldrig utmanar journalistpartier i SvT och SR, så kommer man att stanna ungefär där man nu befinner sig opinionsmässigt.

  Tvärt om så tror jag att ett drev och hatkampanj från medierna skulle kunna få en del att lägga märke till dem. Men det kanske är just det som Alliansen vill undvika? Liksom S?

 30. Martin

  23, 28
  Toyota lägger ner elbilstillverkning och satsar på bränsleceller.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/elbil/article3836878.ece

 31. Kenneth Mikaelsson

  Detta om att solen är ”bara” en konstant…..

  https://docs.google.com/document/d/13m-9vVVnwFOvSO1g9X4239hlJrRuemdBzBVBSQo8lAc/edit

  och ej påverkar klimatet här…. 🙂

 32. Perfekt

  #29

  Personligen håller jag med om att det vore intressant att utmana åsiktsmonopolet på bred front, men som sagt, jag tror inte vi får se något före valet. Nu gäller det nog för SD att konsolidera sina positioner. Efter valet kan vi förhoppningsvis få en kapplöpning mellan alliansen och SD för att bli först med att ta avstånd från klimatskojeriet.