Öppen Tråd

Examenstider är här! Framtiden är dock oviss tack vare den förda panikpolitiken mot klimatet. Vi är ledsna för det men bloggen gör sitt bästa för att bättra på framtidsutsikterna. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Jag bevistade årets studentexamen på hemorten här i södra Sverige och visst är det härligt att känna in den glädje som de nyblivna studenterna utstrålar på sin väg mot vuxenvärlden.
  Samtidigt kan man inte låta bli att reflektera över vad som kommer att hända de närmaste åren när nu EU- och regeringsbeslut med sin romantiska syn på samhället arbetat så enträget på att förstöra västvärldens energiförsörjning.
  De har genom dessa oöverlagda beslut triggat igång en inflation av sällan skådad magnitud och sannolikt är vi bara början av det ekonomiska moras som den förda energipolitiken skapat – vilket gör att man funderar på vilka utmaningar våra nyblivna studenter skall behöva hantera.
  Må en ny regering efter höstens val ha tillräcklig insikt i ”tingens ordning” (i det här fallet naturlagarna) för att ta några kloka beslut för att skapa en stabil energiförsörjning – så att vi kan begränsa det fria fallet för svensk ekonomi och välfärd till kanske 10 år …. om nu de senast avställda kärnkraftverken redan saboterats till den grad att de inte går att återstarta.

 2. Jan

  Vi får lära oss den hårda vägen då förnuft och kunskap saknas för att inse vart beslut och brist på beslut leder. Hur länge det dröjer innan ”det sovande folket” vaknar kan vi spekulera om men vi kan vara säkra på att det blir ett plågsamt uppvaknande och den medföljande prislappen kommer att vara på ett gigantiskt belopp.

 3. Enough

  Det sovande folket vaknar först då det syns tydliga hål i den egna plånboken, och det inte går att försöka skylla på ryssen eller någon annan yttre faktor, utan det är tydligt att det är hemmagjord försämring.

  När det grova våldet kryper allt närmare den egna gatan, kan det också bidra till uppvaknande. människan är en strävare och egoist, ser alltid till det egna först, men stämmer in i ”alla likas värde-kören” för att verka så god, jämlik och anpassad till det allt större välfärdsindustriella komplexet som möjligt ( P. Engellau’s uttryck för den allt större offentliga kakan…).

  Klimathysterin, skapad och driven i västvärlden, kommer att minska i takt med västs gravisa tillbakagång som ekonomisk dominant i världen.

 4. Jan Norlin

  Hållbarhetschefen på Handelsbanken stoppar framtida finansiering av projekt för olje och gasletning i Nordsjön!
  Jag undrar huruvida hon även stoppar finansiering av framtida kärnkraft också?! Det är väl enbart sol och vindvårare som skall finansieras!?

 5. elias

  1, Magma
  Ang Naturlagarna:
  De måste ju ha den mesta andelen påverkan på klimatet.
  Naturlagarna diskuteras ju ofta mellan den vedertagna vetenskapen och de kristnas främsta företrädare. Den otroliga och omfattande finstämdheten mot livets uppkomst anser de är bevis på Guds existens.

  Enligt min uppfattning ligger naturlagarna inbäddade i varje enskild atom precis som DNA (livets byggritningar) ligger inbäddat i varje enskild cell.

 6. johannes

  Hur mycket vattenkraft finns det kvar att bygga ut i världen?
  Någon som är insatt?

 7. Arne Nilsson

  I Sverige har vi vant oss vid att vi har el som fungerar samt är förhållandevis billig. Elräkningen har inte varit en tung post för de allra flesta. Nu är detta ändrat. Det kommer att svida i plånböckerna för många. Att låsa elpriset nu är inte heller billigt. Kommer detta få folk att tänka efter? Vi får se.

 8. Sören G

  Läste att matpriserna stiger mer än bränslepriserna.
  Fördyringen av maten är väl delvis också en konsekvens av höjda drivmedelspriser och därmed dyrare transporter.
  Sänk skatten på drivmedel så blir det billigare transporter.

 9. UWB

  Är inte det här den ultimata slutsatsen att koldioxidhalten påverkar temperaturen i mycket mindre utsträckning än vad politikerna tror:

  ”Nu finns det mer koldioxid i atmosfären än på över fyra miljoner år, enligt NOAA. På den tiden var havsnivån 5–25 meter högre än i dag, vilket skulle vara tillräckligt för att dränka många av världens största moderna städer.”

  Saxat från Expressen 9 juni

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/mer-koldioxid-i-luften-an-pa-fyra-miljoner-ar/

 10. tty

  #6

  Kina har nog mest, bl a i övre Brahmaputra men även i andra floder i Himalaya och angränsande bergområden.

  Ryssland och Brasilien har många stora outbyggda floder, men i flack terräng så både dammar och vattenmagasin skulle bli enorma. I de flesta länder finns inte särskilt mycket kvar att bygga ut. Finns naturligtvis enstaka undantag, Papua-Nya Guinea t ex.

 11. Claes-Erik Simonsbacka

  Vi är på väg in i en ny världsordning

  https://norran.se/insandare/artikel/vi-ar-pa-vag-in-i-en-ny-varldsordning/lz6noe2j

  Mvh,

 12. Lasse

  Att elmarknaden havererat märks på elpriset och den variation som förekommer.

  Sambandet mellan oljepris och priset på majs förvånade mig i veckan.
  Är det kostnaden för oljan som sätter priset på majs ?
  Eller är det värdet på etanolen från majs som sätts i relation till oljepriset?
  Yahoo finance.
  olja: https://finance.yahoo.com/quote/CL%3DF?p=CL%3DF
  Corn: https://finance.yahoo.com/quote/ZC%3DF?p=ZC%3DF

 13. Adepten

  #11

  👍Instämmer. USA det mest skuldsatta landet, kan bara hoppas på att skulderna ska minska med ökad inflation

 14. Ivar Andersson

  ” I helgen köpte vi köpte vi el för sju öre kilowattimmen när det var som billigast och sålde för 2,50 kronor till elnätsägaren när det var som dyrast.”
  Så blir solceller lönsamma för den lille mannen men dyrt för samhället.
  https://www.expressen.se/dinapengar/stefan-kor-bil-for–under-50-ore-milen/

 15. Enough

  Västvärlden är på väg in i ett ekonomiskt stålbad, det kommer att svida i många aktieportföljer, som vanligt är det småspararna som kommer att drabbas värst….

  Hur ser det ut på andra sidan av badet? Ingen vet, men en trolig utveckling är att det finns en skepsis till våghalsiga projekt, som kan leva i tider då garden är låg. Det borde betyda att PK-projekt som Hybrit och liknande, inte överlever. Vidare borde kärnkraft få ett stort uppsving, även om de röd7gröna maskarna kommer att vrida sig i plåga och suggesterad skräck…..

 16. Robert Norling

  #14 Ivar A.

  Mellan kl. 14 – 15.00. Kan alla som har valt timmätt avtal passa på och dammsuga då kostar elen 4,23 EUR/MWh alltså 4,5 öre/kWh.
  Tillhör den kategorin men tänker inte dammsuga då jag vid den tiden jobbar för fullt med att få ihop en V75:a.

 17. johannes

  #14
  Som att fråga en lottospelare om de ligger på plus..
  Det berättas bara om tillfällig vinst

 18. Robert Norling

  Har varit kallt sedan mitten på mars i Arktis.
  I stort sätt kallare än normalt för perioden 1958 – 2002.
  Nått för Erika B. att flyga iväg och berätta för SVT:s tittare.
  Undrar när DMI tänker uppdatera grafen för 2021.
  Har skrivit och frågat men inte fått något svar.
  Har det månne blivit för låga temperaturer och då under de få sommarmånaderna.

  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n_anomaly.php

 19. Mats O

  Finns det något alternativ än att rösta på Elsa Widding i valet?????

 20. Lasse

  #18 Robert N
  DMI ligger efter även när det gäller den på Grönland mätta Watsonflodens avrinning. -senast 2018.
  http://polarportal.dk/groenland/iskappens-overflade/
  Den uppvisade stort flöde kring 2012 men i den bild DMI visar upp är flödet minskande-vilket inte går ihop med Gracemätningar som uppvisar avtagande istäcke.
  Men de saknar väl intresse att visa upp normala förhållanden?

 21. jensen

  13 , Adepten
  Inflationen accentuerades redan 2008 men delvis fördolt enligt Cantilloneffekten, som Keynes beskrev som en stor klump honung i mitten av en tallrik, vilket gynnade de centralt placerade. ( med olika tillgångsslag). Nu har honungen flutit i perifert, och märks av allmänheten.
  I äldre uppslagsböcker definierades inflation som resultat av ökad penningmängd. Detta gäller givetvis fortfarande, men omdefinieras ändå med andra orsaker. ( giriga handelsmän och löntagare, Covid, Putin, m.m.)
  Redan september 2019 räddade Fed. bankerna via omvänd REPO. Och kunde senare skylla på COVID
  USA har ökat sin penningmängd, (varav mer än hälften befinner sig utom USA) 40% de 2 senaste åren. Givetvis spekulerar de i inflationen, som kommer att fortsätta och öka, och minska skuldbördans återbetalningskostnad, flera Quadrillions, ( 2 000 000 000 000 000 0 SEK), derivat inräknat.
  eller Statsskuld/ BNP : 200% . Liabilities inräknat.
  Eller utan L.: 135 %
  När Maastricht angav 60 %, som fast gräns.

 22. Matts Pettersson

  Byggprojekt i norr
  Northwolt väntas vara helt klart 2025-26.

  H2 Green Steel. Anläggning på 500 hektar. Satsning på 25 miljarder kr. Senast 2025 hoppas man vara igång med produktion 2030 hoppas man kunna producera 5 miljoner ton/år.

  LKAB nya Industripark. Där man separerar ut fosfor, jordartsmetaller, och fluor från järnmalmsbrytning samt får gips som biprodukt. Investering på 10 miljarder kr. Byggår 2023-27.

  Hybrit. Grönt stål världens första anläggning för tillverkning av fossilfri järnsvamp.

  Green Wolverine. Planerar att investera 10 miljarder kr i grön kvävegödselfabrik. Årlig produktion 1500 ton ammoniak och 0,5miljoner ton gödsel. Byggstart de närmaste åren hoppas vara klart 2026.

  Talga Resources. Gruva och anrikningsverk i Kiruna som ska ge 100 000 ton grafit malm/år. För tillverkning av bilbatterier. Till det behövs en anodfabrik. Testanläggning är redan igång. 19500 ton färdig anodmaterial/år tillverkas vilket motsvarar 390 000 elbilar/år. Förhoppning att vara i drift 2024.

  Vätgas. Flera olika projekt koppladde till vätgas undersöks och utvecklas i norr företaget Zelk energi ska utveckla vätgasproduktion och värtgasstationer i Norrbotten. Start med 2 tankstationer för främst tunga lastbilar drygt 200 ton/år. Start. inte bestämt ännu.

  Emetanol anläggning. Företaget Liquid Wind ska bygga en stor anläggning för att ta fram elektrometanol. Drivmedlet ska ersätta fossila bränslen i tunga transporter ex. sjöfarten. 2022 kan beslut om byggstart fattas och 2024 kan den första produktionen vara igång.

  Luleå hamn. Sveriges största muddringsprojekt i modern tid ska påbörjas 2024.

  Markbyggden. Fullt utbyggd kommer det vara Europas största vindkraftspark 1101 vindkraftverk. ska kunna producera 12 TWh/år. Start 2026 beroende på tillstånd.

  Tågtrafiken. Jättenivestering på 7,5 miljarder i regionen.

  Elnätet. Behöver byggas ut. Regeringen ger Svenska Kraftnät 8,4 miljarder för utbyggnad.

  Dessa 12 projekt står det om i Byggnadsarbetaren. Är dessa projekt möjliga och hur många byggjobbare går det åt för att genomföra detta?

 23. Torbjörn

  #18 Robert och #20 Lasse
  DMI leds av en aktivist, Ruth Mottram, så förvänta er inga positiva rapporter, förmodligen ska de justeras precis som de gjorde med istjockleken.

  Vilka institutioner kan vi lita på?

  Är alla ledda av aktivister?

  Har proffessorer blivit tokiga?

  De verkar ha väldigt svårt att ta in olika slags forskning och verkar vara helt insnöade på sitt eget lilla forskningsområde och saknar förmåga att se helheten.

  I USA finns det flera som absolut inte kan ta in att det finns annat än koldioxid som påverkar klimatet, t.ex. Hausfather, Dessler, Denning m.fl.

 24. UWB

  #22
  Och då är inte FertIberia som planerar en stor anläggning liknande Green Wolverine i Luleå, 5 TWh per år och eFuel till plan i Långsele av Uniper etc., som drar mer än 1 TWh per år.

  LiquidWind ska ha 10 fabriker till 2030, vardera drar 0,5 TWh.

  Det finns säkert mer som är glömt.

 25. Matts Pettersson #22,

  I och med att stora delar av EUs förslag att införa tullar mot omvärldens fossilproducerade varor – en s.k. fossilskatt – röstades ned så betyder det att alla de där norrländska industrierna måste konkurrera på lika villkor. Huva. alla ekonomiska kalkyler för Norrland måste göras om!

 26. Ivar Andersson

  #22 Matts P
  Om alla klimathotsreligiösa som tror att kallare klimat är bra har chansen att flytta norrut så att de agerar enligt sin klimathotstro. Då kan det inte bli brist på arbetskraft? 🙂

 27. Fredrik S

  Nya Zeeland ska tydligen bli första land i världen med skatt på idisslare.

 28. Matts Pettersson

  100 000 tror regeringen att det behövs i Norr och Västerbotten fram till 2035. Det är i dag bostadsunderskott i 14 av 29 kommuner Luleå, Boden, Umeå, Skellefteå, Kiruna och Piteå.
  I dag är det inte brist på el men när SSABs anläggningar är utbyggda behöver de ha 55 TWh. Sen behövs det mycket mer vatten, större avloppsreningsverk, förskolor, skolor mm.mm. Nya busslinjer, naturligtvis gröna till den gröna industrin. Funderar politiker på kostnaden att öka invånarantalet med 20-30 000 personer? Eller ser de bara det som inkomst?

 29. Sören G

  Folk, särskilt ungdomar, sägs må psykiskt dåligt p.g.a. klimatförändringarna. Många mår dåligt av att sydtoppen på Kebnekajse smälter och blir lägre än nordtoppen.
  Folk borde i stället glädja sig åt att glaciärer smälter. Hade de avancerat så hade det betytt att vi är på väg in i en ny istid.
  Glaciärerna växte under Lilla istiden och krossade bondgårdar i bergsdalar. De hade förmodligen sin största utbredning efter Istiden under 1800-talet då klimatet började förbättras igen.

 30. johannes

  Hörde på P1 att det var rekordlågt med mördarsniglar i år.
  Kall och torr Maj.

 31. Sigge

  #30 Johannes

  Att mördarsniglarna är färre i år kan bero på att tjälen gick djupare i vintras än de senaste 5-10 åren. Här där jag bor så hade vi nästan ingen snö och det var ganska kallt.

 32. foliehatt

  Johannes, #30,
  då allt som har med klimat, väder, flora och fauna bestäms av koldioxidhalten i atmosfären – i medias och MPs ögon – så måste då i konsekvensens namn den goda nyheten att den invasiva mördarsnigeln minskar i antal även den tillskrivas koldioxiden. Fast på pluskontot då.

 33. Karl Erik R

  #22 Matts Pettersson

  Markbygden byggs nu, jag tror några hundra VKV är klara. Alla övriga du räknar upp finns bara på papper än så länge. Ska alla dessa ha byggnadsarbetare samtidigt så blir det en högkonjunktur i norr utan dess like. Flera kommuner har redan bland landets lägst arbetslösheter. Håller med; det finns inte byggnadsarbetare för allt detta. Skulle i så fall kräva att nästan all byggnation söder om Umeå-älven pausas under ett decennium.

  Nästa brist är när alla dessa ska ha el för sin drift. Nästan alla baserar sitt val av etableringsort på att det finns god tillgång på billig el. Redan nu, denna vår är el-priset under vindsvaga dagar uppe på 1,50 – 2 kr/kWh. Blåsiga dagar kanske nere på 30 öre. Kraftigt ökat el-behov kanske gör att den högre nivån blir permanent.

 34. Fredrik S

  Angående energilagring i vätgas, vilket ju är en komplicerad historia för den oinsatte, så har Huvudstabladet en kortfattad informativ artikel i ämnet. Samuele Furfari nämns, vilket han görs alldeles för sällan (aldrig) i vår media.

  Åtminstone i Sverige, där allt som är hållbart rapporterad av journalister som om de jobbar på en reklambyrå.

  Som tur är finns svenskspråkiga tidningar i vårt grannland.

  https://www.hbl.fi/artikel/8dcd70e1-2530-4fce-83f9-88f9e5c87b04

 35. BG

  #29 Sören G

  De berömda snötäckta topparna i Alperna håller på att försvinna och ersätts av vegetation – ”greening” – enligt en studie på universitetet i Basel, vilken nyligen publicerats i Science. ”Greening” sägs vara ett välbekant fenomen i Arktis men har inte förrän nu blivit riktigt etablerad i stor skala i bergstrakter.

  Eftersom såväl polerna som bergen värms snabbare än resten av planeten, misstänkte forskare jämförbara resultat. Enligt författaren, Sabine Rumpf är det klimatförändringarna som driver detta.

  ” Snow reflects about 90 percent of solar radiation, vegetation absorbs much more, and radiates the energy back in the form of heat — which in turn further accelerates warming, snow melt, and more vegetation: a vicious cycle.”

  https://picks.my/contentsDetail.php?idx=1105&utm_source=global&utm_medium=app&utm_campaign=1105

 36. Fredrik S

  BG #35

  Undrar hur mycket renare luft och ökad solinstrålning påverkar?

  Det är sällan man får läsa om det trots att antalet soltimmar ökat med 100 årligen i området sedan 40 år tillbaka.

  I alper på södra halvklotet ger dock tidig snö lite glädje och hopp.

  https://amp.theage.com.au/environment/weather/victorian-alps-blanketed-with-most-early-snow-in-22-years-20220607-p5arus.html

 37. Thorleif

  Håkan Bergman m.fl

  Noterade att månadstemperaturerna globalt och för NH (till skillnad fr Tropikerna) steg i maj jmf f.å-s värde. Enl samma data UAH sjönk temp jmf med 30-årsvärdet (+0,17 gr).

  Observation: SO USA upplever just nu en rejäl värmebölja. Kommer det återigen leda till människors död pga bristande elsäkerhet?

  Notera juni-värdet för USA och ”All-time-high” (1980-) i länken nedan.

  https://sprayhattas.crabdance.com/uahzoner/lowert/26/

 38. Anders

  Nån mer än undertecknad som stör sig på att svk:s kontrollrum med aktuell energistatus inte har fasta y-axlar? Skulle vara lättare få överblick och inbördes proportioner såväl mellan energislag som länder.

 39. Rossmore

  #18 (och #23)

  Skickade en mejlfråga till Polarportal den 1 juni om när de planerar att ändra referensperioden för sina jämförelser till 1991-2020 snarare än nuvarande 1981-2010 (i enlighet med WMO:s rekommendationer).

  Tyst som i graven hittills.

 40. Thorleif

  Var man än blickar lyser inkompetensen. Rysslands export-ekonomi ”går som tåget” i kölvattnet från sanktionerna som drabbar oss istället. Ryssland är dessutom på väg att vinna kriget om inte NATO snarast skickar över ersättningsvapen!

  En liten grupp fanatiker i form av nykonservativa amerikaner, miljöfascister (inkl maktstyrda sossar) och ett antal superrika tilllåts styra våra liv mot en långsam katastrof. När ska vanligt folk vakna? Inte då!
  Och våra folkvalda?

  https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/energy/russian-oil-boycott-fails/

  Biden och EU-ledningen försöker nu som bäst att skylla allt inkl inflationen på Putin. Bara att studera utvecklingen för 24 feb.

  När får folk nog?

 41. Göran

  Folk är så pass dumma att de inte förstår att det är två parter i en sanktion mot ett land. Dels en part i landet som utsätts för sanktionen och dels en part i landet som utför sanktionen. Företaget i landet A kan inte handla med företaget i landet B.

 42. Håkan Bergman

  Nu är det allvar, krisen står för dörren.
  https://www.dn.se/ekonomi/risk-for-spritbrist-pa-systembolaget-i-midsommar/

  ’”Just nu jobbar vi för högtryck tillsammans med leverantörerna och deras distributörer för att våra kunder ska påverkas så lite som möjligt”, skriver Sara Norell Murberger, avdelningsdirektör för sortiment, inköp och varuförsörjning på Systembolaget i ett mejl till TT.’