Öppen Tråd

snon pa vag

Det har kommit en del tidig snö i december. Även många andra länder längre söderut har haft snöfall i år. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig fortsättning på helgen, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. mattias

    Media har en stor fäbless för symbolik när det gäller snö. Vasaloppet kommer inte att kunna genomföras på grund av snöbrist i framtiden har basunerats ut med jämna mellanrum. Verkligheten säger att senast Vasaloppet ställdes in på grund av snöbrist var för över 30 år sedan och två gånger under det varma 1930-talet.

    Hur är det då med snö på julafton? Möjligen kan åren med snöfria jular blivit något vanligare de senaste 20 åren: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/arstider/vinter/julvader-1.4274
    Vad beror det då på? Inte nödvändigtvis för att det har blivit varmare.
    Om man istället tittar på temperaturen på julafton i Stockholm finns ingen som helst trend mot ökande temperaturer just på julafton:
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/hur-var-vadret

  2. Sören G

    Hörde ordet prokrastinering i ett radioprogram. Slog upp det och på Wikipedia kan man läsa:
    ”Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, ’framåt’, och crastinus, ’till morgondagen’, av cras, ’i morgon’) [2] eller uppskjutarbeteende innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter, trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser.”
    Det är väl det som ett antal regeringar har hållit på med när det gäller beslut om slutförvaring av käenbränselavfall. Klimat och miljöminister Annika Strandhäll hotas av misstroendeförklaring om hon inte senast den 27:e denna månad kommer med ett beslut i frågan.

  3. Ivar Andersson

    Sverige har avvecklat 4000 MW kärnkraft och byggt över 10000 MW vindkraft för att ersätta den nedlagda kärnkraften.
    Titta på figur 3 https://klimatsans.com/2021/12/03/svensk-el-november-2021/
    så framgår att i november är det mindre än halva tiden som vindkraften producerar 4000 MW. Som tur är har vi vattenkraften och oljekraftverket i Karlshamn som räddar oss.
    Tyskarna har inte mycket vattenkraft utan måste använda rysk gas när vindkraften underpresterar. Ryssarna är inte dumma utan tar rejält betalt för gasen nu när tyskarna är beroende av rysk gas. Den tyska elen blir dyr pga den dyra ryska gasen och elpriset i Tyskland bestämmer elpriset i SE3 och SE4.

  4. jax

    Återupprepar min text från tidigare, apropå bilden.

    ”Även om det är mer snö än vanligt i år var det mer snö förr.”
    En kommentar från Norrbottenskuriren om snöläget inför julen, av meteorologen Max Schildt från SMHI enligt tidningen.
    Ett mycket bra exempel på att äta kakan och ha den kvar.

  5. Lennart Svanberg

    Aktivister har ätit sig in i SMHI’s högsta ledning precis som dess motsvarighet internationellt. Det var åratal sedan miljöorganisationerna hördes i media med larmrapporter för dess åsikter är nu main stream. Dags att kolonisera Mars och börja om 😀.

  6. Många tjänar pengar på de ständiga klimatlögnerna

  7. Dan

    #5, L.S:
    Sverige har skrivit under Agenda 2030 och förbundit sig att verka i den riktningen.
    SMHI är utsett att sprida förkunnelsen, tidigare var det Naturvårdsverket.
    Fritt ur minnet.

  8. Evert+Andersson

    #3 Ivar Andersson

    https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2021/12/Energi-211213.pdf

    Kolla bild 10/28 historik över svensk kraftbalans och idiotin med vindkraft istället för kärnkraft.

  9. Sigge

    De senaste fyra åren har det inte varit någon snö när mitt äldsta barnbarn haft sportlov (han har bara haft fyra sportlov än så länge). Förra året var det snö som smälte bort precis innan sportlivet.

    När det gäller Vasaloppet så har byggdes vägbankar på banan under 90-talet så att risken har blivit mindre att det behöver ställas in p g a för varmt väder. Många delar där det risk för snöbrist är nu körbara med traktor även om marken inte är frusen. Är det dåligt med snö så tillverkas snö med snökanoner på bergshöjder där det är kallare som sedan sprids ut på banan.

  10. Benny

    Man undrar ju varför politiker i Sverige och övriga EU reagerar så starkt när Ryssland tar ut marknadspriser för sin gas? Ingen reagerar alls när USA gör samma sak med sin LNG-gas där man t o m dirigerat om fartygen mot Europa för att det är lönsammare att sälja gasen här än i Sydamerika t ex. Och inga oljestater i Mellanöstern kritiseras heller för att de vill ha betalt sin olja och gas! Kan det vara så att man fortfarande inte fattat att Ryssland är ett kapitalistiskt land numera som tar betalt när man kan? Sverige säljer ju inte sina trä-produkter billigare än marknadspriset för att man ska hålla nere byggkostnader eller billigare toapapper när britterna ska lägga en kabel.

  11. Gunnar Juliusson

    Jag såg igår på Netflix filmen Don’t look up, med välkända skådespelare som Leonardo di Caprio och Meryl Streep mfl. Filmen anmäls idag både i GP och Sydsvenskan, och anges vara en allegori på Klimathotet. En astronom (di Caprio) och en doktorand upptäcker en stor komet som kommer att förgöra hela jorden (på en gång, hur nu det skulle gå till) om drygt ett halvår. Presidenten (Streep som hävdas ska ha drag av Trump) använder detta för att vinna röster i mellanårsval och istället för att avvärja hotet samarbetar presidenten med high-tech industrin för att få intäkter från värdefulla mineraler som kometen innehåller. Två läger bildas ’Just-look-up’ för de som tydligt ser kometen på himlen närma sig, och ’Don’t look up’ för politiken och industrins anhängare.
    Satiren är väldigt grov, men signifikativ. Likheten med klimathotet är ju att politik och storfinans ljuger för egna syften i kontrast till den seriösa vetenskapen (ja, di Caprio är som omväxling i filmen en seriös figur, i verkligheten är han ju en hycklande klimataktivist). Skillnaden är ju dock att komethotet i filmen till skillnad mot klimathotet är omedelbart och uppenbart och utan ifrågasättande från den seriösa vetenskapen, vilket de svenska tidningsskribenterna inte tycks vilja notera, och Hollywood vill naturligtvis ge en känga till oss som vill diskutera klimatfrågan seriöst. Om man har knappt två och en halv timme över kan man inhämta stoff för jul och nyårsdiskussioner med omgivningen, men annars är filmen knappt underhållande och mestadels påfrestande att se.

  12. tty

    #4

    Nu är det faktiskt så att enligt SMHI:s egen statistik är trenden att snömängderna i norra Norrland ökar, minst snö var det under ”det varma 30-talet”:

    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.91056.1622089248!/image/max-norra-norrland-1905-2021.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/max-norra-norrland-1905-2021.png

    I övriga Sverige skedde en markant minskning under 1980-talet, medan snömängderna sedan dess varit relativt konstanta, kanske med en ytterligare minskning i Götaland de senaste åren:

    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-vinterns-storsta-snodjup-1.91052

    Tro aldrig på något som sägs om klimat i SR/SVT, kolla själv.

  13. Anders

    #5 Men innan vi ger upp vår kära Moder Jord borde vi verka för att förmå riksdagspolitiker att utreda kompetensen versus aktivismen på SMHI, Energimyndigheten och Naturvårdsverket… samt inom Miljö- och Energidepartementet. Kanske borde även diverse ”högre utbildningscentra” som Chalmers, KTH, SLU och Södertörn ses över avseende ”värdegrundsstyrning” för att befria forskning och utbildning från konsensusplågan. Spåren från C och MP i klimatpolitiken måste sopas bort.

  14. tty

    #11

    ”en stor komet som kommer att förgöra hela jorden (på en gång, hur nu det skulle gå till) om drygt ett halvår ”

    En aldrig så stor komet skulle förvisso inte förgöra hela jorden, men däremot finns det en hyfsad chans att den skulle kunna utrota Homo sapiens, egentligen den enda rimliga naturkatastrof som faktiskt skulle kunna göra det. I motsats till ett stort asteroidnedslag som nästan säkert skulle upptäckas många år i förväg och därmed kunna avvärjas så kan en komet komma in från Oortmolnet helt utan förvarning och troligen bara bli upptäckt några månader före nedslaget.

    Att utnyttja mineraler från kometkärnan skulle dock stöta på vissa praktiska problem eftersom den i princip helt förgasas vid nedslaget. En stor del kastas ut med högre hastighet än 11 km/s och går in i banor runt solen medan resten regnar ned med mycket hög hastighet som stoft över hela jorden med katastrofala effekter på miljön och klimatet. Slutresultatet efter några år blir ett några millimeter tjockt stoftlager.

    Jag kan rekommendera denna Youtube-film som visar hur ett sådant kommande kometnedslag skulle te sig från Jorden (det aktuella exemplet är Chicxulub-nedslaget för 66 miljoner år sedan):

    https://www.youtube.com/watch?v=QZDmTBqLkLI

    Det finns massor av filmsnuttar om Chicxulub på Youtube, men denna är nästan den enda som är realistisk och faktiskt sevärd. Det är visserligen osäkert om Chicxulub orsakades av en asteroid eller en komet, men det kan mycket väl ha varit en komet.

  15. Ulf

    Funderade på det här med klimatflyktingar och inser nu att risken är överhängande, att jag blir en sådan på riktigt.

    När covidhysterin lägger sig så tror jag risken är stor att hotarna gärna förlänger kontrollen av medmänniskorna genom klimathysteri.
    Ransonering av bilkörning, flygande mm.

    Jag vill fortsätta resa, speciellt när jag blir pensionär och har mer tid att lägga på det.
    Då kanske jag måste fly Sverige och bosätta mig i ett mindre klimathysteriskt land, frågan är dock var en klimatflykting ska flytta?

  16. Lars Cornell

    #4 jax och #5 Lennart Svanberg
    ”Aktivister har ätit sig in i SMHI’s högsta ledning”

    Ni har nog missuppfattat SMHIs roll som har förändrat, det är ni inte ensamma om.

    ”OM SMHI – Expertmyndighetens fackområden: meteorologi, hydrologi, oceanografi, klimatologi.” Det sammanfaller med vetenskap IPCC-AR5/AR6.

    Så var det förr. Men nu har SMHI även fått Regeringens uppdrag att förmedla klimathotspropaganda.
    ”För det är vårt uppdrag att jobba för en begränsning av klimatförändringarna.” samt
    ”Det är en ödesfråga.” / Håkan Wirtén generaldirektör SMHI
    Det sammanfaller med det politiska dokumentet FN-SPM.

    Det finns inte minsta möjlighet att SMHI kan bevara sitt förtroende som säte för vetenskap när man samtidigt skall vara ett näste för klimathotspropagandan.

    Men det är värre än så. Om man framgångsrikt skall kunna behärska ämnet måste man kunna kvantifiera ”klimatförändringarna” och sätta ett pris på kostnader så att balansen kostnader/nytta kan beskrivas. SMHI har inte lyft ett finger för något sådant. Tvärt om förvirrar de avsiktligt genom att utgå från RCP8,5 som inte kan inträffa i verkligheten. Exempel:

    Energi- och klimatpolitiken är nu vårt största hot. För en kostnad om >1000 miljarder kronor, förstörd miljö och sargade landskap kommer vi kanske att sänka jordens temperatur med 1/10 000-dels grad om 80 år.
    Är det en vettig politik att köra vidare så?
    Har SMHI kommenterat det?

    God Fortsättning på Julhelgen.
    http://www.tjust.com/2021/god-jul-2021.pdf

  17. Magma

    Att Ryssland tar så mycket betalt som de kan är naturligtvis inte konstigt alls – det som är anmärkningsvärt är att svenska politiker har ställt till det så att svenska elpriser är beroende av vad Tyskland betalar för sin ryska gas …
    Finns det någon svenskt politiker som öppet står för vad de ställt till med?
    Hade vi bott i Japan så skulle både den energiansvarige ministern och statsministern stått i TV och ursäktat sig och sin klantighet inför befolkningen …

  18. Berra

    #3 Ivar Andersson:

    Jag körde förbi kraftverket i Karlshamn idag och det står stilla…

    Alltså väljer regeringen att (just då) ha ett elpris på ca 1,8;-/kW i SE4 och samtidigt importera el från Polen för att skicka vidare till Danmark….

  19. Benny #10,

    Skall man anklaga Ryssland för något när det gäller gasberoendet så är de att de stöttat anti-frackingrörelserna i Europa. Annars är det mesta självförvållat av EU-politikerna som medvetet stängt kärnkraft (utom Frankrike och Finland), avvecklat kolgruvor och kolkraft samt förbjudit fracking. GB har fortsatt på samma självdestruktiva väg alldeles på egen hand.

    Situationen liknar den som OPEC orsakade i början av 70-talet. Då reagerade marknaden så småningom genom att utvinna nya oljefält i Nordsjön. Vi får hoppas att Europa tar sitt förnuft till fånga och sätter igång sin egen produktion istället för att göra sig beroende av Putin igen, nu när man sett att han inte är att lita på.

  20. stig morling

    En from förhoppning: ”Kom friska vindar och vädra ut långöra, väldig haka och stornäsa. Kom västanväder och sopa bort trollen från gråa berget! Och de friska vindarna kom och tog trollen med sig. Strax därefter befriade pojken prinsessan.”

  21. Enough

    EU, Europa, kommer att ta sig samman, och börja bygga ny kärnkraft, vilket inte är särskilt svårt politiskt, då det den energiformen är den minst CO2 drivande.

    Den stora frågan är när vändningen kommer, inte om……..även om det ser lite mörkt ut ut nu, när vi närmar oss ett bottenläge…..

  22. LarsG

    #15 Ulf. Håller med dig.
    Var skall man flytta? har 10-13 år kvar till pension. Har skaffat boende i Spanien, för värmen 🙂
    Men hela EU verkar ju indoktrinerade? Nåväl, bort från Absurdistan är mitt mål iallafall!

  23. foliehatt

    Jag gick, tyvärr, och lade mig natten till idag samtidigt som Martin Wiklins söndagsinterview med Rockström repriserades (publicerat 19 dec 2021). Det jag hörde gjorde mig så arg och irriterad att jag hade svårt att somna, trots att jag var trött när jag gick och lade mig.

    Jag är varken arg eller irriterad på Rockström. Han är som han är, och vi har alla rätten att vara precis så eljest som vi vill.

    Men, denna karl vräker ur sig lögn efter lögn, groda efter groda, utan att någon från den så kallade tredje statsmakten synar hans bluffar.

    Citat ur intevjun + rimliga följdfrågor, som aldrig ställdes:

    ”Covidpandemin är en västanfläkt i jämförelse med klimatkrisen”
    * rimlig fråga – hur många har hittills avlidit av ”klimatkrisen”?

    ”Den kritik som publiceras är – IPCC har underskattat klimatkrisen” ”Underkommunicering av problemet. Borde haft ännu högre tonläge” ”det borde vara mer domedag”
    ”vi har lösningar framåt…det är inte så att forskningen pekar på en domedag där det är försent”
    * rimlig fråga – vad är det som gäller på riktigt? står vi inför domedagen? eller? motivera.

    ”Nu agerar vi – varför?” ” vi agerar på grund av värmeböljan 2018, bränderna, vattenbristen, migrationsflödena som kopplas allt mer till klimatförändringar, den enorma ökningen av frekvensen stormar, accelererande avsmältningen i arktis – som går skrämmande snabbt, att Kebnekajse försvinner. Detta är fakta som är obehagliga. Att sopa dem under mattan är att lura oss själva”
    * rimliga frågor – Här blir jag tyvärr helt matt. Rockström radar upp en otroligt lång räcka lögner och felaktigheter. Var ska man börja? Var sommaren 2018:s värme resultatet av koldioxiden? var är evidensen isf? ”den enorma ökningen av frekvensen av stormar” kunde bemötts av en önskan att Rockström skulle definiera ”enorm ökning”. etc. etc.

    Är samtliga journalister i landet hjärndöda? Här finns miltals med uppslag för någon som vill göra sig en karriär på att gräva och avslöja lögner.

    Det parti som i kommande val går till torgs med politiken att återinföra abonnenten-betalar-modellen för public service kommer att få min röst. Det som presteras av dagens SR och SVT håller inte måttet på något vis. Jag önskar att återfå möjligheten att kunna rösta med föterna.

    God fortsättning på er.

  24. Ivar Andersson

    Från https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-vinterns-storsta-snodjup-1.91052

    ”Den snörikaste vintern i Sverige som helhet var 1965/66 då medelvärdet av vinterns största snödjup från de 43 stationerna var 82 cm. Andra snörika vintrar var 1976/77, 2009/10 och 2010/11. Notera att det i diagrammet inte finns någon tydlig trend av minskande snödjup som man kanske hade förväntat sig.”
    SMHI är besvikna över att verkligheten är elak mot klimatmodellerna.

  25. Text-tv meddelar att vulkanutbrottet på La Palma är över. Första utbrottet på 50 år. Elden under oss har än en gång gjort sig påmind. Vulkanen väntas dock släppa ut giftiga gaser under lång tid. Förmodligen lite koldioxid också. Kostnaden för att återuppbygga hus och beräknas till över 900 miljoner euro. Vi i Sverige ska dock bekymra oss om att planeten kan brinna upp om vi inte gör som oraklet Rockström säger. Vilken ovetenskaplig agronom.

  26. Ivar Andersson

    #18 Berra
    Oljekraftverket i Karlshamn står alltid stilla. Det är inte mobilt så att vi kan flytta på det.
    Du menade kanske att oljekraftverket i Karlshamn inte var i drift. Personalen behöver julledigt. Vi måste då importera kolkraft från Polen för att leverera till Danmark eftersom vindkraften underpresterar både i Sverige och Danmark.

  27. BD-Nille

    #26 mfl om Karlshamnsverket

    Jag tror att det ligger till så här:

    Oljekondenskraftverket är upphandlad som Effektreserv och får 16 nov – 15 mars starta endast på order från SVK.

    Övrig tid kan verket starta på ägarens eget initiativ, tex om elpriset är så högt att det är lönsamt att köra.

    https://www.uniper.energy/sverige/reservkraft/karlshamnsverket

  28. tty

    #19

    Apropå anti-frackingrörelserna är det märkligt att ingen tycks ha observerat att man nu använt hydraulisk fraccing i mycket stor skala i mer än ett årtionde i USA utan några märkbara miljöproblem. Hela anti-fracking rörelsen baserades i stort sett på filmen ”Gasland” som var fejkad från början till slut.

    Nu är det i och för sig ungefär lika ologiskt USA. New York (och New England-staterna) är totalt beroende av frackad naturgas ur Marcellus Shale och Utica Shale från främst grannstaten Pennsylvania, samtidigt som man har ett totalt frackingförbud i New York (där de gasförande skifferlagren också finns). Dessutom stoppas alla nya gasledningar, vilket troligen innebär att det snart inte kommer att kunna byggas några fler gasvärmda hus i nordöstra USA, gasleverantörerna börjar nämligen vägra nya abonnenter eftersom de inte kan leverera mera gas.

  29. Roggan

    Ett av de ledande drivmedelsföretagen i Sverige meddelade den 23:e att man från 1 januari 2022 höjer sina priser på diesel med 0,97 kr/liter för perioden 1-2 januari 2022 (veckopriser tillämpas förutom vid årsskiften), exkl moms. Detta p g a av ökade krav på inblandning av biodrivmedel i diesel fr o m 1 januari 2022. Orsaken till höjningen är den s k reduktionsplikten som innebär att kraven på inblandning av biodrivmedel höjs från 26% till 30,5% CCO2-reduktion. Tillkommer 8 öre inkl moms som beror på höjda drivmedelsskatter. Kravet på inblandning av biodrivmedel kommer att öka till 60 % fram till 2026.

    För de företag som enbart använder HVO för sina transporter väntar en prisökning om 3,41 kr/liter+moms. Måste här göra reservation för att den info jag fått kan vara felaktig. Ökningen kan vara en överreaktion på rådande osäkerhet om prisutvecklingen på marknaden (ett företag) men beror nog också på att tillgången på HVO är begränsad. Övriga företag inom drivmedelsbranschen kommer givetvis att följa efter, med höjningar i samma storleksordning. Har egentligen inte den minsta aning om motsvarande ökningar planeras inom EU/USA men har svårt att tänka mig detta.

    Jag har svårt att se hur delar av svenskt näringsliv skall klara av att konkurrera i fortsättningen med dessa kostnadsökningar då kravet på inblandning kommer att öka kontinuerligt. Vissa branscher klarar säkert detta, men för tillverkningsindustrin, skogsföretagen och livsmedelsföretagen, inkl lantbruksföretag m fl kommer detta att innebära stora konsekvenser på grund av ”urholkad” konkurrenskraft gentemot omvärlden.

    Undrar varför inte representanter för näringslivet uttalar sig i denna fråga är dom skrämda till tystnad, eller ”såg dom det inte komma”.

    Beträffande bensin så kommer priset på den också att öka men där är kraven på inblandning lägre varför effekten inte blir lika stor.

  30. Jan

    #28 tty

    Skall bli intressant att se hur den välmående övre medelklassen reagerar när den handgripligen blir varse om att energiomställningen som de stöder med högtravande moralisk retorik handgripligen kommer att hota deras egna bekväma liv?

  31. Vem är uppfinnaren till reduktionsplikten. Måste vara en tråkmåns. Det kanske är ett nobelpris som väntar. Uppfinnaren till PCR ( som ju var en sk klimatförnekare) har gett oss en mycket viktig metod för att förbättra livet för många människor jorden runt. Uppfinnaren till reduktionsplikten var bara ute efter att djävlas med oss människor. I synnerhet vi som kör fordon på bensin och diesel.Hur kunde nån ta detta på allvar.

  32. Roggan

    #31 Daniel#
    Får väl som svar på din fråga om vem som uppfann reduktionsplikten citera mitt plutonbefäl från militärtjänsten på 1970-talet, när vi meniga dristade oss till att ifrågasätta något, med viss ironi (tror/tolkade jag det som) sa följande

    ”Dom som har bestämt det här har fler streck o stjärnor på sina uniformer än vad du o jag någonsin kommer att få, så det är säkert riktigt”.

  33. Jakob

    # USA vs andra. Den amerikanska regeringen tar inte beslut om vart fartygen skall segla. Det är privata företag som agerar på marknaden. Gasprom och andra ryska företag är i slutet under 100 pct kontrol av Kreml, även om de er aktive på marknaden och nu tar de spotprisar de kan, för kunder utan långa kontrakt.

  34. Munin

    # 31
    Frågan är om inte sättet att använda tvingande krav på inblandning av dyrare alternativ är hämtat från den gamla jordbruksprisregleringens tid. I alla fall fanns i Sverige under en tid inmalningstvång av svenskt vete för att hindra att det blev utkonkurrerat av importerat vete. För att skydda svensk potatisodling fanns länge kravet att sprit bara fick tillverkas av potatis.

    Det som nu verkligen bör djupgranskas är varifrån dessa biodrivmedel kommer och vilka som tillverkar dem. Vi vet vid det här laget att Brasiliens etanolsatsning har ödelagt stora arealer av naturliga marker i det landet. Biodiesel har bl.a. palmolja som råvara och då hamnar vi i länder som Indonesien m.fl. och där djungel omvandlas till palmoljeplantager.

    Vad är det svenska bilister tvingas bli delaktiga i? Gör ansvariga politiker oss till en samling miljömarodörer (förstör kvarvarande ursprunglig natur i världen och tar maten ur mun på de som behöver den för att inte svälta)?

    Vidare är det läge att räkna på hur stora belopp det handlar om-hur mycket dyrare är biodrivmedlen? Totalt belopp?

  35. tty

    #28

    I USA tycks reaktionen i stor utsträckning bli att flytta. I stort sett alla de mest politiskt korrekta staterna (New York, Illinois, Kalifornien) tappar nu befolkning till de mest politiskt inkorrekta.

    I Kaliforniens fall även företag, Disney flyttar nu till Florida och både Hewlett Packard och Elon Musk till Texas. Sådant svider.

  36. Egon

    #15.
    Jag är glad att jag reste runt nästan hela Europa på motorcykel under 25 år.
    Fyra veckor i Frankrike sist.
    Innan Coronan slog till.
    Nu är det nog slut med det.
    :-)………!

  37. Hans H

    #19 Ingemar Nordin, #28 tty

    FRACKING

    USA var under en mycket lång tid självförsörjande på petroprodukter. Under slutet av 1900-talet började de inhemska källorna sina och export förbyttes i ett importberoende från politiskt oroande stater. Delaware Act som förbjöd petroföretagen fritt exportera tillkom. Och ett stort statsstött program sjösattes för att se om gas och olja från nya källor tekniskt/ekonomiskt skulle bli framtiden. Reserverna för sådan, främst skifferbaserad, gas/olja är klart större än all ”konventionell” gas/olja som hittills utvunnits inklusive uppskattade reserver. Och finns väl spridda på vår jord.

    Jag vill som gammal ingenjör ge min syn på den europeiska antifrackingrörelsen. Och på EON-affären.

    Är det inte ”märkligt” att tre stora energibolag baserade på naturgas från Nordsjön samtidigt blev till salu? Vattenfall bjöd inte högt nog för att förvärva sitt förstahandsval men höjde nog för att ta hem EON. ”Siffernissar” även i konkurrerande företag tittade bakåt på det senaste årtiondets goda vinster… Men vad säger dessa om framtiden? Hade de befintliga ägarna bättre förmåga se framåt?

    Om vi ser på västvärlden har USA varit ett teknologiskt ledande petroland mycket länge. Det var där mycket av utvecklingen skedde från början. Utvinning i lite djupare vatten i Mexikanska Golfen t ex. Minns hur vid en Blow out i början av Nordsjöeran de flög över en expert från Texas som fick stopp på eländet.

    Utbildning på högklassiga lärosäten med den bästa praktik man kunde få låg till stor del i USA. Många nationaliteter blev här kolleger och vänner för livet. För att sedan spridas över världen.

    Alla ingenjörer skriver på sekretessavtal. Och yppar självklart inget om siffror eller tekniska lösningar till en gammal vän i ett annat företag.

    Men tänk er följande scenario: kontakt sker, kanske vid juletid och kanske med hela familjer inblandade. Och att detta sker i frackingens initialskede:

    Ingenjören i holländska gasföretaget till kollegan i det amerikanska: ”du jobbar ju i xxx med den här nya statsunderstödda frackingutvinningen. Trivs du? Tror du utvinningen överlever att stå på egna ben när statligt stöd upphör eller är detta bara ett statligt medel krångla sig ur ett beroende”? Amerikanska kollegan: ”jag ser ljust på våra möjligheter i framtiden och räknar med att förbli här i många år. Dödgrävarna i miljörörelsen vet för övrigt inte vad de snackar om”.

    En klok ingenjör i holländska bolaget vidarebefordrar denna syn till sin ledning!

    Sant är i.o.f.s. att det begicks miljömässiga misstag i början. Men att dessa var rätt lätta få under kontroll vilket även amerikanska miljömyndigheten, EPA, begrep. Och som tty påpekat har kritiken tystnat.

    Det fanns vidare en massa ”ekonomikloka” som sa att tekniken omöjligt kunde vara lönsam vid lägre prisnivå. Saudiarabien försökte kväva en potentiellt större utvinning med ökat eget utbud och prisdumping. Befintlig Fracking fortsatte leverera men nya investeringar upphörde temporärt. Saudiarabien fortsatte tills deras budgetunderskott blivit astronomiskt och andra samhällsviktiga investeringar började få problem. Sen sköt investeringarna fart på nytt och USA är numera åter en av världens största petroexportörer. Samtidigt som mängder med skitiga inhemska gamla kolkraftverk bytts mot gaseldade. Trumps löften till kolgruvearbetarna var tomma ord, under hans period har utbytet t.o.m. accelererat!

    Ser det inte som en omöjlighet att vi framöver får se fracking i UK och gaskraftverk som komplement till kommande kärnkraft. Detta lokalt, i områden med fyndigheter dit nordsjögas har fraktnackdelar. Miljörörelsen till trots.

  38. Hans H

    #33 Jakob

    Nä, inte numera sedan Delaware Act återkallats och USA har ett skapligt gasöverskott, framförallt under norra halvklotets sommar. Vilket ju är södra halvklotets vinter.

    Under 2021 hade Sydamerika kallt, ovanligt kallt. UDA’s överskott gick dit och till några asiatiska länder som var beredda betala. EU väntade med uppköp för lageruppbyggnad inför vintern i hopp om lägre priser när Sydamerika fick varmare väder.

    Men ”politisk oenighet” har krånglat till bilden samtidigt som rysk gas via norra ishavet bröts tidigt. Och Nordstream 2 inte fått klartecken än. Och Tyskland tänker sig stänga tre KKV vid årsskiftet. Spännande vinter vi har att se fram mot

  39. Sigge

    tty #35

    Att det varit utflyttning från Kalifornien de senaste åren beror främst på de stora bränderna som varit där.

    Det är inte så att de som flyttat har haft bostäder som brunnit upp utan att det varit återkommande bränder flera år nu och de ser inget slut på det.

  40. Lennart Svanberg

    #16 Lars, stort tack för upplysningen. Självklart får vi inte ha fristående myndigheter längre som litar på sina egna experter. Dessa skulle ju kunna säga emot politiken och göra bedömningar som gick på tvärs med den rådande åsiktsmajoriteten.

    Är övertygad om att vi närmat oss en gräns för hur långt dubbelmoralismen får råda:

    – Public Service ska vara ’oberoende’ och ’opartisk’ men driver politiska kampanjer helt öppet
    – Myndigheter har numera uppdrag som går ut på att ändra människors åsikter istället för att försöka förbättra livet för samma människor
    – Kunskaper om värdegrunder och mångfald har blivit en förutsättning för att kunna jobba någonstans och är överordnad fackkunskaper

    Ja huvaliga för nuvarande ordning..

  41. Berra

    #26 Ivar Andersson
    #27 BD-Nille

    Såklart stod det stilla. Men det kom ingen rök ur skorstenarna och rätt många bilar på parkeringen utanför.

    Men de hade kanske julbord…

  42. foliehatt

    Sigge, #39
    vad har du för belägg för dina påståenden? vänligen redovisa.

  43. Benny

    Ingemar Nordin, jag tycker nog att ryssarnas reaktion är helt naturlig vad gäller leveranser till EU. Man har inte skrivit långvariga leveransavtal vilket är viktigt om man bygger dyr infrastruktur som gasledningar och tyskarnas velande med Nordstream 2 är ju ännu en spik i kistan! Skulle DU ha förtroende för hur EU:s politiker hanterat detta? Inte jag i alla fall och dina förmildrande inlägg om EU-politikernas klantighet och opålitlighet känns ju lite konstig! För det är i slutändan idiotiska politiska beslut av EU:s politiker som skapat eländet och de ska inte komma undan med att skylla på tredje part! Låt Ryssland sälja sin gas till Kina och Indien och lär sig inte politiker i EU att varken lita på USA eller Ryssland blir det aldrig något vettigt av det europeiska projektet som vi tyvärr är insyltade i ovanför våra huvuden!

  44. Benny

    Sigge, det är inte bränder som får folk att lämna Kalifornien utan elbrist, kriminalitet, usel ekonomi, korkade politiker m m inget annat!

  45. Ivar Andersson

    #39 Sigge
    De stora bränderna i Kalifornien har miljörörelsen bidragit till. Brännbart material får ligga kvar i skogen. Alla som kan elda tänder brasan med torra kvistar innan man lägger på vedträna. Men det förstår inte miljörörelsen.

  46. Ivar Andersson

    #41 Berra
    Det du ser komma ur skorstenen är vattenånga som kondenserar. Du är kanske synsk som Greta: hon ser koldioxid. Rök förekommer bara vid uppstart innan det blivit tillräckligt varmt i oljekraftverkets förbränningsutrymme.

  47. Karl Erik R

    44 Benny

    …. och höga huspriser som ger orimliga boendekostnader.

  48. jensen

    Angående ERoEI… Energy Cliff mm. Kolla spec, alla kommentarer

    http://euanmearns.com/eroei-for-beginners/

    https://www.silverdoctors.com/headlines/world-news/energy-crisis-great-reset-a-wake-up-call-for-the-world/

  49. Göran S

    Tyskland hur skall det gå?
    Följande rader från Klimatsans betr. nya Tyska ”Ampel” (trafikljus) regeringens el-mål enligt vad som sägs under punkten 3. Energieversorgung, energiförsörjning fick mig att fundera lite (antagande korrekt målsättning relaterad)
    ”Utbyggnaden av förnybar energi inriktas på en elproduktion av brutto 680-750 TWh (effekt 80 gW) år 2030. Därav bör 80 % komma från förnybar energi.”
    Ja, ja det ser inte så roligt ut för tyskarna.
    Sveriges nuvarande årliga elenergiproduktion är ju c:a 140 tWh (Kontrollrummet) och effekten 25 gW och energin planeras här åtminstone ökas med minst 100 tWh på 10-15 år, hur nu det skall gå till med enbart sol och vind?
    Effektkvoten 80/25 är bara lite mer än tre gånger den nuvarande svenska, där den svenska har 6 st. 7500 timmars/år kärnkraftverk och Tyskarna skall ha 80 % 2200 timmars vindkraftverk, det låter lite.
    Tyskland planerar för en framtid med 750/140=5,3 gånger mer energi än i Sverige idag, men man är ju 80 miljoner invånare, dvs 8 gånger fler än svenskar.
    Sverige 140/10=14 tWh/miljon inv. nu
    Tyskland 750/80=9,3 tW tWh/milj. framtid
    Man planerar alltså för total el (80% förnybar när det blåser) på nivå av 67% el per capita av dagens svenska i Europas idag starkaste industrination?
    Varifrån skall de skaffa resterande behov en kall vinterdag när det inte blåser?
    Bara att beklaga här kommer avstängningar på vintern att bli legio och hur skall det då gå med våra svenska elpriser och vår handel med Tyskland? Man kan bara ta sig för pannan, kan ingen politiker eller rådgivare räkna längre eller är det folket som får de politiker man förtjänar?
    Dessutom så stänger tyskarna ner 3 kärnkraftverk nu till årsskiftet 21-22, vad händer sedan med elpriser och effektbehov? Var finns tänkandet?
    Putin måste gnugga sina händer av förtjusning när han sitter på den livsviktiga gaskranen för Tyskarna vilket också påverkar oss alla Europeer.

    https://klimatsans.com/2021/12/25/ampel-koalitionens-avtal-om-klimatpolitiken-ar-klart/

  50. tty

    #39

    ”Att det varit utflyttning från Kalifornien de senaste åren beror främst på de stora bränderna som varit där.”

    Du tror alltså inte att höga skatter, skyhöga bostadskostnader, skenande brottslighet och sänderfallande infrastruktur har något med saken att göra. Och att personer och företag (som Musk och Disney) ljuger när de säger att de flyttar p g a företagsfientligheten i Kalifornien?

    Det har f ö alltid brunnit i Kalifornien eftersom där är medelhavsklimat. Att det blivit värre på senare år beror främst på obefintlig skogsvård och pyromaner. En hel del av förra årets bränder tycks t ex kunna tillskrivas en universitetslärare i straffrätt (!)

    https://www.foxnews.com/us/ex-professor-charged-four-california-wildfires

  51. Sigge

    tty #50

    Oavsett vad som orsakar bränderna så är det en orsak till varför människor flyttar ifrån de områden där det brunnit.

    Det har alltid brunnit i Kalifornien och det är värre torra varma år. Fyra av de fem senaste åren har varit torra och varma med mycket bränder som följd.

  52. tty

    #37

    Nej, olje- och gasindustrin i USA är inte statsunderstödd eller subventionerad, även om vänstern både i och utanför USA ofta hävdar det.

    Däremot har man gynnsamma avskrivningsregler (den som är intresserad av detaljer kan googla ”depletion allowance”), men måste å andra sidan betala höga royalties till markägarna (10-25% av nettot, före avskrivningar, beroende på vilken delstat det rör sig om). När det gäller federal mark (28 % av landarealen och all havsbotten inom EEZ) går dessa pengar till den amerikanska staten.

    Det mest lovande området för fracking är f ö inte i UK utan i Parisbäckenet i Frankrike, Belgien och Tyskland som har förutsättningar att bli ett av världens största naturgasfält. Men då bör man nog kalla in amerikanska borrare, fraccing är fortfarande mer en konst än en vetenskap, och de som kan konsten publicerar inte vad de vet.

  53. Hans H

    #52 tty

    Jag har inte påstått att USA’s olje/gas industri är eller har varit subventionerad. Däremot var utvecklingsprogram mer ett statligt stött industrigemensamt projekt som drogs igång under Carters era om jag inte minns fel.

    Visst finns bättre platser än UK för fracking i Europa. Men min spekulation om UK grundade sig mer på ett desperat behov att göra något i UK som kan ge balanskraft åt deras vindel.

  54. Fredrik S

    Sigge #51

    Det är ju inte så konstigt att människor flyttar eller kanske tvingas flytta vid stora bränder. Men jag läste en artikel om de kraftiga bränderna i Sonoma County 2017. Av kanske tiotusen drabbade så var det i slutändan bara några hundra som lämnade Sonoma County. De flesta stannade kvar eller bytte bara område. Nog inte så många som lämnade Kalifornien.

    Så det tty nämner är ju den stora anledningen till emigration över statsgräns.

    Apropå torka. I områden i södra Kalifornien, där den heta Santa Ana vinden framkallar närmast explosionsartade bränder, är det nederbördsrika vintrar och vårar som skapar de värsta bränderna.

    Är det för nederbördsfattigt vintertid så brinner det inte lika explosionsartat som med grönare och ”fetare” vegetation.

    Torrt är det ju alltid på sommar/höst.

    Tyvärr har ju människan bosatt sig i eller nära dessa begränsade områden och inte vårdat vegetationen utan har chapparallen inpå husknuten.

    https://www.researchgate.net/publication/233786432_Climate_Santa_Ana_Winds_and_Autumn_Wildfires_in_Southern_California

  55. Sigge

    Fredrik S #54

    Det är inte så väldigt många som flyttat från Kalifornien. Kalifornien har varit en stat där befolkningen växt under väldigt lång tid så blev det ett trendbrott 2019 med en liten befolkningsminskning de senaste två åren. Det är områden där det varit mycket bränder som befolkningen minskat. Jag vet inte om befolkningen minskat eller ökat i områden som inte drabbats bränder, men jag tror den ökat därför att många av de som flyttat ifrån områden med bränder har bosatt sig på andra platser i Kalifornien.

  56. Fredrik S

    Sigge#55

    Fast under 2010-talet har Kalifornien haft en negativ nettomigration på 2,2 miljoner.

    På senare tid har även stora bolag flyttat.

    https://www.ppic.org/blog/whos-leaving-california-and-whos-moving-in/

  57. tty

    #55

    Inalles var det 38 av 58 counties som tappade i befolkning. Mest Los Angeles County som tappade ca 90 000 innevånare mellan 2020-2021 (0,9 %). Procentuellt tappade Lassen uppe i bergen i nordost mest med 3,8 %, vilket ju kan stämma med brandteorin, men å andra sidan tappade Santa Cruz vid kusten strax söder om San Francisco näst mest (3,4 %). Intressant nog tappade San Francisco så mycket som 1,7 % (= ca 15 000) och till och med Alameda och Santa Clara (”Silicon Valley”) tappade befolkning, ehuru bara med några tiondelar. De counties som ökar ligger framför allt i San Joaquindalen.

  58. #Sigge 55#

    Det är enkelt att säga att Kaliforniens befolkning växt under lång tid, men vem har flyttat och vem har kommit in och varför? Om du lyssnar på detta korta klipp med historikern och professorn Victor Davis Hanson, så inser du kanske att skogsbränderna har väldigt lite att göra med de demografiska förändringarna och utflyttningen från delstaten.
    Eller så vet du något som VDH inte känner till.

    https://www.breitbart.com/clips/2021/12/27/exclusive-victor-davis-hanson-california-is-a-confederate-society-with-sick-fixation-on-race/

  59. Lasse

    https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abj2946

    En intressant utredning om vad som smälter isen vid Svalbard.
    Hans Ahlmann var inte helt fel ute.
    Dagens modeller är däremot fel.
    Det är svårt att se vad vi kan göra åt det eftersom det inte går att äta klimatsmart för att bli av med det.
    Från Klimaschau 86.
    https://www.youtube.com/watch?v=GK2rwxralrc

  60. Magnus A

    Länk till snödata enligt Rutgers Universitet.
    https://climate.rutgers.edu/snowcover/

    Snö-anomali 28/12 (Japan snöigt…) :
    https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2021&ui_day=362&ui_set=2