Öppen Tråd

DSC 1167
Garanterat svenska äpplen.

Träden dignar med frukt. Dags att musta? Här är veckans öppna tråd med fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. JonasW

  Tänkte passa på och påminna om att vi bara har 7 år kvar innan klimatkatstrofen slår till med full kraft (ironiskt).

  Aftonbladet hade följande rubrik 8/10, 2018:

  ”Rockström om nya klimatrapporten: Vi har mindre än 10 år kvar”

  Bakgrunden var en larmrapport från FN (IPCC).

  Enligt AB´s faktaruta : ”Rapporten har tagits fram av 91 forskare och redaktörer från 40 länder – och bygger på mer än 6 000 olika refererade forskningsresultat”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/1k9m9K/rockstrom-om-nya-klimatrapporten-vi-har-mindre-an-10-ar-kvar

 2. Karl Eider

  Begreppet global uppvärmning har man ju ändrat till klimatförändringar. Då blir det inte lika besvärande när det är kallare än normalt. Men man behöver ju då bygga på med ett antal olika förklaringsmodeller, varför varmt kan bli kallt. Ett återkommande påstående är ju att golfströmmen försvagas och då ger oss kallare väder. Ett annat är att jetströmmarna och polarvinden försvagas då det blir varmare. Här har Svt tagit upp en ny rapport på det ämnet. Visst är det bra att alltid vara helgarderad. 🙂

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/se-hur-den-iskalla-polarvinden-drivs-soderut

 3. Lasse

  Hoppas att Cementaskandalen inte undgått någon.
  SGU har i en rapport visat på det orimliga i att importera cement.
  Rapporten skickades till regeringen där den begravdes.
  SGU sade sig ha fått anvisningar att inte visa den.

  Detta mitt under en tid som var full med Cementadebatt.

  Ministerstyre?
  Eller SGUs generaldirektör som har en agenda och gärna tolkar in styrningen?
  Kollade upp GD:
  https://www.aktuellhallbarhet.se/alla-nyheter/karriar/hon-tar-over-rodret-pa-sgu/

  Mycket riktigt-Skall fokusera på grundvatten och fossila utsläpp.

  Det är klart att hennes ovilja att publicera den rapporten var fundamental!

  Vad innehöll rapporten? En konsekvensbeskrivning som sågade alla andra alternativ! Det finns således nån på SGU som behöver allt skydd den kan få.

  För övrigt finns i dagens SVD en debattartikel där cementsituationen förklaras av en KTH vuxen!

 4. Daniel Wiklund

  Dags att rapportera om Luleå medeltemperatur för augusti. Avläst av familjen Bohnsack kl 08.00 på Skurholmen i Luleå sen 1921. Medeltemperaturen sedan 1923 är 14,4. I år blev det 14,2. Varmaste augusti var 1937 med 18,6. Näst varmaste var 2006 med 17,9. Kallaste året var 1987 med 11,3. Näst kallaste var året 1986 med 11,4. Fortfarande ingen klimatkris i Luleå. Men Erika B skulle nog få det till att den globala uppvärmningen har försatt Luleå i ett krisläge.

 5. Lasse

  #4 Daniel
  Är det så att Luleå är för glest för att urbana hetön (UHI) skall påverka temperaturen 😉

 6. Tord Andersson

  Hittade ett Youtube klipp
  Jag undrar om Svt törs visa detta?
  https://www.youtube.com/watch?v=GL1Tnn5u6ng

 7. jax

  Det är inte utan att man kan tro att alarmisterna befarar en kall vinter för nu börjar förklaringarna komma om hur uppvärmningen leder till mer extremväder också avseende kyla. Det måste vara bekvämt att ha förklaringsmodeller, baserade på uppvärmning, som täcker in alla väder vare sig det är torka, översvämningar, värme, kyla osv.
  I bifogade länk visas hur avvikelsen i månadsmedeltemperaturen, klockan åtta på morgonen för augusti i Luleå, varierat de senaste hundra åren:

  https://m.imgur.com/a/reniopJ

  Visst kan man argumentera för att extremtemperaturerna döljs i medelvärdena, men en veckas extremvärme med tio grader högre medeltemperatur ger ju trots allt tre grader högre månadsmedel, så varje värmebölja har väl i så fall turligt nog matchats av en lika lång extremkyla med dygnsmedeltemperaturer nedåt fem grader. Kan inte påstå att jag upplevt något sådant, ännu i alla fall.

 8. jax

  #4 Daniel #6 Jag
  Ser nu att Daniel redan rapporterat. Nåja, jag bidrog ju med ett diagram i alla fall!

 9. jax

  #5 Lasse
  Temperaturen mäts på en sydvästsluttning. Bebyggelsen har inte ändrats mycket de senaste femtio åren. Däremot har vägen som ligger ca 100 meter bort breddats och gjorts fyrfilig. Vägnivån ligger väl ungefär fem till tio meter under mätplatsen så hur mycket den påverkar är svårt att säga men min känsla är att påverkan är liten.

 10. Lennart Svanberg

  #3 Lasse, och gissa var hennes make precis fått jobb https://sv.m.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5kan_Wirt%C3%A9n (GD på SMHI) så korruptionen och aktiviststyret är totalt.

 11. Simon

  Bra exempel på hur aktivistiska myndigheter som Naturvårdsverket saboterar:

  https://www.di.se/nyheter/boom-i-pajala-men-nu-hotas-gruvan-vi-star-infor-en-systemkollaps/

  Hur länge till ska vi egentligen tolerera sånt här?

 12. Lennart Svanberg

  #11 Simon, om någon kommer ihåg så när Alliansen först fick makten år 2006 började ett omfattande arbete med att tillsättningar av ämbetsfolk skulle bli en transparent process. Det blev annonser, intervjuer och dessutom började inkompetenta individer få sparken i det offentliga och även om många problem återstod var myndighetssverige på rätt väg. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är dock inte intresserade av öppenhet och ansvarstagande så nu är det slutna tillsättningsprocesser som gäller och myndigheterna ses som en del av politiken.

 13. Lennart Bengtsson

  Det finns idag ingen brist på meteorologiska data på global skala från jordytan till stratosfärens övre gräns. Det är dessutom uppgifter som är minutiöst kontrollerade och analyserade.

  Ännu har inget extremväder inträffat i Sverige som har värre än någon gång under de senaste 2-300 åren eller ännu längre. Om man ändå blir orolig har man antingen en skruv lös eller är extremt påverkbar av nyhetsmedia. När någon säger att ” det har inte varit så varmt på 100 år eller regnat lika häftigt sedan 1950 bör konsultera https://wiki2.org/en/List_of_weather_records#Rain
  och fråga sig vad orsaken var till det kraftig entimmesregnet i Holt, Mississippi 1947 (305 mm) eller regnet från cyklonen Hyacinthe på ön Reunion 1980 ( 6433 mm) eller varför inte 106 m regn på 5 minuter i Oklahoma 29 november 1911? Åtminstone vetenskapen kräver samma förklaring då som nu. Det finns förstås personer i dag som hävdar att nu har klimatets ändrats och därför är också alla förklaringar annorlunda idag än tidigare ungefär som man tycker när det gäller orsaken till våldsamt uppförande hos kriminella personer. Emellertid så fungerar inte naturvetenskapen

 14. Sören+G

  #6
  Skogsbränderna i Kalifornien beror på att man låtit skogarna växa igen. Ursprungligen var de som parker utan undervegetation förklaras det i klippet.
  Mijöorganisationer tror att de skyddar djur och växter genom att hindra kontrollerad bränning. Och bränderna har inte med global uppvärmning att göra påpekas det flera gånger.

 15. Ingemar Säfbom

  # 4 , Daniel
  Tullinge hade 15,1 i Augusti , kallaste sen åtminstone 2010 vilket jag lätt kunde kolla. Varmast under denna 10-årsperiod var 18,3 gr förra året. Skiljer alltså inte mycket mellan Sthlm och Luleå under Augusti månad.

 16. Lasse

  #10
  ”Åren 2010–2021 var Wirtén svensk generalsekreterare för Världsnaturfonden, WWF. ”
  Son till Rolf fd Fp och regeringsmedlem.
  SGU och SMHI i goda händer?

  Aktivister som GD -jag fattar!

 17. Adepten

  IPCC har skapat en illusion att antropogent CO2 är orsaken till alla negativa klimat- och väderförändringar. Angreppssätet är då att minska CO2 utsläppen med ca 8 % per år under några decennier. Hur gör man det utan stora livsstilsförändringar?
  Men om vi antar att klimatförändringarna beror på Solens och Planeternas variabilitet. Vad gör vi då?
  Men om det verkliga problemet är att mänskligheten totalt sett överutnyttjar jordens resurser. Just nu tar vi ut mer naturresurser än vad naturen hinner återskapa. Det gäller t.ex. skogar, sötvatten, matjord och fisk. Det gäller även råvaror som inte är förnybara, till exempel olja och metaller och andra grundämnen som sällsynta jordartsmetaller och fosfor. Vad gör vi då?
  Det är frågor som SVT kunde lyfta i något program t.ex. ”Fråga Lund” eller ”Vetenskapens Värld”

 18. Ivar Andersson

  #13 Lennart
  Journalister är för lata, obildade och/eller dumma för att göra faktakontroller men vill ha braskande rubriker för att sälja tidningar.

 19. Sven Norén

  Efter det att Sten Kaijser förlorat vadslagningen, så tycks hans röst ha tystnat i det här forumet. Är det någon som vill axla hans fallna mantel och gå in i en ny vadslagning? Till exempel:
  Inom fem år kommer
  – IPCC att erkänna att de har fel och att det bara är nyttigt att elda fossila bränslen
  – EU att uppmuntra koleldning
  – Utsläppsfria elbilar att beläggas med extra miljöskatt
  – jordens årsmedeltemperatur att vara den lägsta på 100 år
  – Tesla att gå konkurs eftersom ingen vill köpa en elbil

 20. ces

  Judith Curry visar felen i IPPCs arbete med många intressanta siffror:
  https://judithcurry.com/2021/08/18/the-ipccs-attribution-methodology-is-fundamentally-flawed/

 21. Lasse

  #13
  MSB har en rapport där de säger att regnet inte faller mer nu än förr:
  https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/26609.pdf
  ”För svenska förhållanden, i de (fåtal) fall, där jämförelser med regnstatistik långt bakåt i tiden varit möjliga, ses ingen trend i form av ökade regnintensiteter den senaste 25-30-årsperioden jämfört med tidigare data, se t.ex. Hernebring (2008).”

 22. Simon

  #12 Lennart
  Ja det är inte klokt hur fort det egentligen har gått att lyckats infiltrera myndigheter. Så till den grad att det nu är ett stort samhällsproblem. Sverige har nästintill upphört att fungera. Man bävar för framtiden.

  Man kan förstå att Löfven smiter ut bakvägen medan han kan. Han är inte dummare än att han inser att någon kommer ställas till svars för det man ställt till med.

 23. #3 m.fl.
  Mörkningen har i alla fall nåt riksdagen. Ubbhultarn har det på sin sida ericsoniubbhult.se.

 24. Daniel Wiklund

  Om nu människan orsakar så mycket elände genom koldioxidutsläppen så vore det intressant att veta vad som skulle hända med jordens klimat om man kunde trolla bort alla människor från jorden.

 25. Bengt

  https://share.icloud.com/photos/0aqwzyFeOAavXqmDnC1jH30Gw

  Intressant från polarportal.dk
  Isens tillväxt har redan börjat.

 26. eon

  Jag efterlyser en länk som jag trodde jag hade sparat men inte kan hitta nu (jag hade en hårddiskkrash förra året så det är kanske därför), och jag tror den var från nån artikel eller kommentar här.

  Det var en sida som håller koll på alla förutsägelser om jordens undergång och liknande, både nuvarande och framtida. Jag tror det var som en tidsaxel med inlägg som ”om så och så länge kommer polisarna smälta enligt [artikel]” (fast på engelska då).

  Jag pratade med en vän som verkade gått på att vår generation skulle vara en av de sista, och jag påpekade hur i princip varje generation har haft sin undergångshysteri, som kärnvapenkrig eller global svält, men det hade varit mycket bättre att kunna visa den sidan. Om det är nån som vet är jag mycket tacksam!

 27. L

  #1 Nästa år är det 50 år sedan jag för första gången läste om att vi hade 10 år på oss. Hade jag trott på det då så hade man väl gått under av psykisk ohälsa. Det var på 80-talet som miljörörelsen snodde frågan från vetenskapen som problemen började.

 28. Lars i Huddinge

  #26 eon
  kan det vara https://extinctionclock.org/ som du menar?

 29. Frej

  Jag tror snart varenda myndighet har infiltrerats av miljöaktivister och gamla fältbiologer . Får det här fortgå kommer våran basindustri att vara ett minne blott . En länk om gruvtillstånd https://www.tn.se/hallbarhet/myndigheter-redo-att-sanka-ny-gruvsatsning-gar-inte-att-forsta/?utm_source=Strossle&utm_medium=cpc&utm_campaign=ipa Att det skrivs är ett gott tecken. Men om det hjälper återstå att se . Men avslagen duggar tätt. Och vad vi ska få våras inkomster ifrån återstår att se .

 30. eon

  #28 Lars i Huddinge – Precis! Tack så mycket!

 31. En annan

  @28 Lars , här finns mera ”fakta” om klimatet! https://www.numberwatch.co.uk/warmlist.htm
  Håll i hatten, undergången är nära, nja om tio år så…

 32. tty

  #25

  Det kommer att ta någon vecka innan man kan säga säkert. Klart är dock att isminimat blir högt i år, kanske det högsta sedan 2013.

  Det står och väger om nordostpassagen hinner bli isfri, och nordvästpassagen är nog definitivt körd i år. Det har inte ens blivit isfritt till Cambridge Bay, så jag kan tänka mig att det kan bli problem med försörjningen av en del samhällen i Nunavut. Även ett normalår har man inte många veckor att spela på.

 33. Jonas

  Vore jag troende skulle jag sagt ”herregud”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-vill-stamma-sverige-for-bristande-klimatarbete-aberopar-barnkonventionen

  Ska bli spännande att se om 10-15år hur dagens ungdom mår…förhoppningsvis kan majoriteten hantera insikten att de blivit förda bakom ljuset om ”krisen”.

 34. #33 Kommer aldrig ske att ungdomarna erkänner fel, de kommer säga att det var rätt då. Som kommunisterna idag.

  Apropå stämma staten, vem försvarar staten? Statens egna klimatreligiösa??

  Varför kunde inte alla kunniga här på KU försvara i rätten ifall staten skulle bli stämd?

 35. Simon

  #33, #34

  Vilka döljer sig bakom ”klimatjuristerna”? Jag tycker det luktar som nåt tilltag från aktivistiska Naturskyddsföreningen och varför stämmer man inte Kina i så fall?

  Det bli ju bara dummare och dummare. Löfvens plötsliga avgång börjar nu bli allt mer logisk.

 36. Anders

  #35 Simon. Sökning i DuckDuckGo gav följande napp där de själva beskriver sig som ”Klimatjuristerna är en referensgrupp bestående av 15 miljöintresserade juriststudenter och nyexaminerade jurister som har fått i uppdrag att bistå projektet Aurora i en klimatprocess. Aurora är ett nätverk av ett antal svenska ungdomar som har fått nog och vill förmå staten att ta vidta kraftigare åtgärder för att förhindra klimatförändringar. I detta skede av processen utreder Klimatjuristerna inledningsvis vilka rättsliga möjligheter det finns för att föra en talan mot den svenska staten.” Hujedamej!

 37. Simon

  Milde tid!

 38. Anders

  Apropå nya PK-GD:ar. Det finns nu så stora pengar i den gröna omställningen att giriga karriärister lockas som flugor till denna dynga! OBS att det finns en annan relativt nyutnämnd GD med koppling till paret Wirthen och Sveaskog. Säger inte mer, men den som söker finner.

  Min spaning är dock att den nya gröna adeln med lena munläder, breda flin och vindkänsliga kappor nog inte sitter helt säkert i sadeln när sanningarna om klimathotet snart kommer fram. Frågan är om inte de hästar de ännu inte har hemma då börjar skena…

 39. Ulf

  Eftersom det inte är klimathetsarna som bestämmer, så lär Glasgow bli ett riktigt antiklimax för sekten.

  Kineser, Indier m fl bryr sig inte ett smack om Svt, DN, Expressen eller andra som fantiserar om klimatet.
  Det ska faktiskt bli rätt kul att bevittna. Samtidigt räddar förstås detta inte oss svenskar ifrån att drabbas av mer vansinniga MP påbud.
  Men världen lär överleva klimatsekten i alla fall.

 40. Staffan Lindström

  Nödrop!
  Från Staffan Lindström 5506061257

  Om jag inte överlever det här min PARKINSON har förvärrats på sistone

  Men jag har förvägrats ens möjligheten till en Deep Brain Stimulation…DBS

  SITTER PÅ ST GÖRANS…

 41. jax

  Ledare av Emma Høen Bustos i DN idag:

  ”Många spaltmeter har ägnats åt klimatförnekarna, vår tids största foliehattar”

  och hon bidrar med några meter till.

  ”Farbröder som fnyser åt katastroflarmen”,

  ”faktagranskning är viktig, liksom att belysa oljebolagens intensiva lobbyism och högernationalisternas krypskytte på vetenskapliga institutioner”.

  ”Den försvinnande minoriteten klimatförnekare”.

  Själv bryter hon mot sin egen idé om att inte ägna oss någon tid när hon skriver allt detta.
  Hon lyckas få med de flesta klichéerna om skeptiker – högernationalistiska farbröder med foliehattar finansierade av oljeindustrin. Sedan lägger hon till

  ”Att svenska politiker, till och med riksdagsledamöter, ifrågasätter IPCC:s slutsatser är också oroväckande”.

  Själv finner jag det oroväckande att en som skriver så gott om faktagranskning inte känner ingen den när hon ser den.
  https://www.dn.se/ledare/emma-hoen-bustos-ge-inte-klimatfornekarna-mer-utrymme-an-de-fortjanar/

 42. Ivar Andersson

  #38 Anders
  Den nya gröna adeln kommer att hemligstämpla alla dokument i 70 år för att inte avslöjas. När Stasiarkiven öppnades så hemligstämplade regeringen dokumenten för att alla svenska Stasiagenter inte skulle avslöjas.

 43. LasseS

  Trots att ”klimatförnekare” bara någon enstaka gång och aldrig i en Bonnierägd tidning får en insändare publicerad, har DN en ledare om att man inte ska läsa dessa artiklar. Och samtidigt försöker de kraftigt nedvärdera de personer som har en annan uppfattning än de själva. Roligt, det måste vara panik på DN nu att sanningen ska komma fram, eftersom DN satsat så helhjärtat och okritiskt på att stödja IPCC och FN.

 44. Simon

  #41 jax
  Ska man skratta eller gråta?
  Har hon någonsin reflekterat över varför hennes klimatguru presenteras på en sida som tillhör själva grundarna av hela oljeindustrin.

  https://www.rockefellerfoundation.org/profile/johan-rockstrom/

  Spara ner och dokumentera allt som media skriver. Blir viktigt att påminna dem om vad som skrivits när bubblan brister.

 45. Lasse

  #41 o #44
  DN är tydligen på jakt efter oss.
  Det är illa när media inte förmår se annat än det som serveras av globala krafter.
  Då kan de lätt hamna fel och skriva om blommor utan att nämna solen eller för den delen CO2-som har en viss betydelse.
  Då kommer ingen att tala om för oss att isen i år förhindrar NW och NO passagen eller att Grönlands istäcke växer mer i år än normala år.

  Förneka eller förtiga-DN gör väl det senare vilket är lika illa för media. Tyst media!

  SR Godmorgon världen rapporterar om rekordskörd av Majs i Ukraina-kan detta skett i år när världens klimat har så stora problem-kan den ovetande tänka!
  DN kanske kan upplysa oss!

 46. Sten Kaijser

  Hej Staffan,

  lycka till — vi vill gärna ha dig kvar på bloggen

 47. Staffan Lindström

  46
  Sten tack det värmde2!!

 48. #41 jax, jag har kommenterat lite i DN sista månaderna. Här kommentar till Emma.

  Emma, jag läser dig som att jag står för ondska, troligen köpt av oljeindustrin, vetenskapsförnekande, dåligt påläst – troligen högerextremist – och helt kort – en riktig folkefiende. Inte bara du, hela DN kultur med Björn i spetsen (Lena Andersson är på SvD) , hela ledaravdelningen, DN´s snabbutbildade klimatjournalister – och banne mig nog hela sportavdelningen – helt inne på samma. Brottet, jag har i all enkelhet försökt påminna om vad vi faktiskt vet – temperaturutvecklingen (det var rätt kallt första halvåret 2021 globalt), vi har en rätt måttlig havsnivåökning (kustnära årligen ca 2 mm, över haven ca 3+ mm), att en grad till för svenska förhållanden svarar mot att gå ca 15 mil söderut, att det rimligen här på jorden finns områden (rätt stora, titta på en världskarta) som bara mår bra av en grad till, att om granbarkborrarna får 15 mil till norrut i trivselområde så kan vi klara det, att vi för sju- åtta tusen år sen hade det betydligt varmare, att vi de sista kanske 40 mellanistiderna (fyra miljoner år) inte sett till nån ”tipping point” osv. Är det ondskan? Är det inskränktheten? Är det högerextremism? Vilken rätt tar du dig? Emma, jag skulle nog hellre fundera lite – rätt mycket – på er egen intellektuella miljö. (visa mindre)

 49. jax #41,

  ”Farbröder som fnyser åt katastroflarmen” https://www.dn.se/ledare/emma-hoen-bustos-ge-inte-klimatfornekarna-mer-utrymme-an-de-fortjanar/

  Judith Curry
  Jonova
  Jennifer Marohasy
  Donna Laframboise
  Susan Crockford

  + en stor bunt till.

  För att inte tala om våra egna i Sverige:

  Lena K
  Ann L-H
  Elsa W
  Lena Andersson
  Bitte Assarmo
  Ann Charlott Altstadt

  + en bunt till

  Tänk alla dessa medelålders och SUV-körande ”farbröder” som fnyser åt larmen! Vilken fräckhet! 🙂

 50. Simon

  Precis när man trodde det inte kunde bli dummare…

  Oavsett ens politiska åskådning så måste man väl tycka detta är fullständigt vansinne:

  Hur kan ett parti som på demokratisk väg valts in i riksdagen vara ett hot mot demokratin? Är det verkligen inte ett större hot mot demokratin att andra ”demokratiska” partier vill begränsa eller förbjuda andra åsikter än deras egna?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Wj6k52/annie-loof-vill-andra-grundlagen–som-skydd-mot-sd

  https://www.aftonbladet.se/ledare/a/z7M3Lr/annie-loof-har-ratt-sd-hotar-demokratin

 51. Heja Staffan!

 52. Staffan Lindström

  47
  Jag behöver en agent som talar för min sak!¥

 53. #48 mig själv
  kommentar till DN ledare, forts.

  Hej Jerker, grejen är att jag inte tror. Jag lyfter in basfakta som Emma och Björn antingen (troligen) inte är medvetna om – alternativt avsiktligt (det tror jag inte) undanhåller. Sen, föreställ dig att FN skulle etablera ett Intergovernmental Panel on Best Food, IPBF, eller ett Intergovernmental Panel on how to Live Long, IPLL. Vi flesta har på känn att naturvetenskapen inte är helt framme för såna projekt. Jag tillhör de naturvetare som menar att klimatvetenskapen ännu har en bit kvar innan mycket långtgående slutsatser kan dras om vårt framtida klimat. Och hur det än är med det, att uppenbara fördelar med ett varmare klimat mörkas.

 54. Staffan Lindström

  51
  Eilif, tack det värmer ett lejonhjärta!
  Sitter på St Görans avd 23 rum 3 Mobilladdare förbjudna pga suicidrisk…
  Ute i korridoren en iransk kvinna som besöker sin äldre släkting och pratar oavbrutet…. Nu är mina hemnycklar förkomna dessutom…..shurgardnyckel dessutom känner mig som ”Parkinson-Stephen Hawking” Nu sa den äldre släktingen något…efter ca 10 min…

 55. Dan

  Hittade denna avhandling när jag städade bland gamla länkar:
  https://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0707/0707.1161v4.pdf

  Falsification Of
  The Atmospheric CO2 Greenhouse Effects Within The Frame Of Physics

  Gerhard Gerlich
  Ralf D. Tscheuschner
  2009

 56. Staffan Lindström

  54
  00:20 bubblar i magen ska gå på toa jätteliten då kommer en kommunalarbetare med en liten pappmugg och ber mig lämna err urinprov! Inte förvarnad om detta…Lämnar det samtidigt som jag påpekar att jag lämnade ett spermaprov hemma natt mot lördag 4 september..

  Naturligtvis har kommunalarbetaren en man 50 ca knappt en aning om vad Parkinson är än mindre DBS….
  Får se om jag överlever natten….Ska komma en oerhört skicklig läkare i morgon…. Instant DBS?,,,,

 57. Staffan Lindström

  56
  Överlevde natten . Numret till patienttelefon 08-123 491(!)96…Ett dåligt Tecken? Min bror Mats busslinje Brottby nr 666…Ja for The record: Det var jag som schoksade ZTVs gamla postsorteringsfack och via en skottkärra lämpade över det på min tidningskärra och gick från västmannagatan över odenplan just innan vanadisvägen fastnade jag med höger tumme men den kom mirakulöst loss oskadad…Facket
  Kom sedan hem till Framnäsbacken…
  Min granne Brfordf Eva BLIZZARD I KID YOU NOT…INGEMAR ursäkta om jag på mitt yttersta kommer med mera memoarer… Min lägenhet i Tensta måste vägglöss-saneras…Jag ville inte ta medicinen igår kväll gjorde det ändå bisarrt döende med Parkinson…

 58. Staffan Lindström

  57
  Facket från ZTV var ca 2000….
  Angående antropologen påverkan på klimatet -50-+150 %… mellan tummen och pekfingret… Lev väl…..

 59. Lasse

  Vi har rekordhöga elpriser.
  I morse 1,6 SEK/KWh
  Regeringen har skapat elbrist.
  Nyss talade man om att England riskerar gasbrist i vinter.
  Kollade upp vad gasen kostar konsumenten i olika länder:
  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Archive:Statistik_%C3%B6ver_naturgaspriser&oldid=499309

  Gaspriser på kontinenten är viktiga för hushållen eftersom de använder den för uppvärmning på samma sätt som vi använder el.
  Gasen inom EU är betydligt billigare än vår el! Snitt 70 öre KWh

  Politikerna glömmer lätt olikheter mellan olika länder.

 60. foliehatt

  Om det är någon som undrar hur det kan komma sig att så mycket av våra pengar går åt till att subventionera in intermittent elproduktion i Sverige – så kan de ta sig en titt på följande nyhet:
  https://www.svd.se/nuder-far-nytt-styrelseuppdrag

  Som gruppen Gunder Hägg en gång skaldade ”Staten och kapitalet, de sitter i samma båt”

  Eller som en kollega en gång sade ”It is not what you know, It is who you know, which makes a difference”

 61. Håkan Bergman

  foliehatt #60
  Han positionerar sig för slutattacken på köttberget.

 62. Lars Thorén

  Jaha, allt rullar på som vanligt och inget blir sämre. Eller?
  https://corren.se/nyheter/artikel/takern-slog-nytt-gasrekord-hade-det-pa-kann/lwpy1dvr

 63. Paul Håkansson

  60

  Det sorgliga i sammanhanget är att Nuder kommer att lobba politiker för att anslutningen skall betalas av alla andra än hans eget företag.

 64. Lars Thorén

  DN intervjuar Ola Källenius 6 sep 2021: ”Han kommer då indirekt in på frågan att Daimler ännu i år säljer runt 90 procent helt fossila bilar – med ovanligt goda vinstmarginaler. Elbilar är svårare att göra vinst på, på grund av dyra batterier.”
  Marknadsekonomin kämpar för överlevnad…

 65. Håkan Bergman

  Kanske läge att stoppa alla gröna investeringar i energisektorn?
  https://news.mit.edu/2021/MIT-CFS-major-advance-toward-fusion-energy-0908