Öppen Tråd

Terrified Woman Screaming
Efter en ganska sval inledning på sommaren kanske det kan vara dags för lite klimathotsskrämsel om framtiden? Vågar man hoppas på en long hot summer? Hursomhelst, här är veckans öppna tråd …
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ama Tör

  Är den avtagande temperaturen till ca -50° på ungefär 11 km höjd en följd av ändring av lägesenergin?
  Varför fortsätter det inte så utan bildar ett knä?
  Hur fort och långt färdas luftmolekylerna innan de studsar mot andra molekyler och hur mycket av konvektionen sker på det sättet?

 2. lennart bengtsson

  Hej
  Varför inte invitera alla experter att göra en sommarprognos. ett enkelt mått skulle kunna vara medeltemperaturen i Stockholm för juli 2014, alternativt juli + augusti som bör representera Mellansverige. Man kan också lägga till Lund, Östersund och Haparanda för att representera övriga landsdelar. I tillägg till medeltemperaturer bör max och min temperaturen också ingå, dvs totalt en liten matris med 12 siffror.
  En invitation kan ingå till diverse utomstående klimatexperter av vilka det knappast är brist på i Sverige. därtill har vi alla andra experter men inriktning mot solen och kosmos. Om intresse finns skall jag ge en första ”prognos” senare under dagen.
  Hälsar
  Lennart

 3. Lennart bengtsson

  Hej
  Här kommer lite statistik för tiden ca 1850-1972
  Stad/ temperatur juli Medeltemperatur Abs maximum Abs minimum
  Lund 19.7-13.7,17.2 32.6(1941) 5.0(1962)
  Stockholm 21.2-13.7, 17.8 34.6(1933) 6.0(1887mm)
  Östersund 18.8-10.8,14.7 33.0(1901) -1.5(1909)
  Haparanda 19.6-11.4,16.3 33.0(1896) 1.5(1905)

 4. Bim

  Hej, Lennart
  Spännande förslag!
  Efter som jag är här ibland och skriver om klimatet så är jag ju expert, precis som Rockström och Wijkman tex..
  Min prognos över juli, augusti lyder sålunda:
  Samma som under juli, augusti år 1850, plus 0,74 grader.

 5. Lars Karlsson

  Naturskyddsföreningen sviker miljön för att kunna genomföra 100 % förnyelsebart och går helt på kraftindustrins linje när det gäller vattenkraften .
  http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3833766.ece

 6. Lasse

  #2 Lennart-tack för den sammanställningen samt dagens lätta gåta!
  Gissar att serien är: medeldygnsmax-medeldygnsmin, medel, absolut dygnsmax(år), absolut dygnsmin(år).
  I USA har de gjort en karta när årets varmaste dag bedöms inträffa. Det tycks vara vatten eller avsaknad av vatten som avgör även där!
  Finns det en sådan karta över Sverige?
  http://wattsupwiththat.com/2014/06/27/mapping-the-hottest-day-of-the-year-in-the-usa/#more-112103

 7. Lasse

  Ps Matrisen glömdes:
  Juli 2014
  Lund 19-12,16,8
  Stockholm 20-13, 17.2
  Östersund 18-10,14.1
  Haparanda 18-10,15.2

 8. Slabadang

  Jag VET!
  Det blir som förra sommaren. En kall och blöt sommar tvärtemot SMHIs ”klimatprognoser”.
  Det är det karma de skapade sedan de började kalla skiten för ”vetenskap” och körandet av datorsimulationer för ”experiment” och ”data”.

 9. tolou

  Enklaste klimatmodellen i världen.
  Bokmärk denna, uppdateras kontinuerligt:
  http://woodfortrees.org/plot/sidc-ssn/mean:132/scale:0.006/from:1900/offset:-0.1/plot/jisao-pdo/mean:150/scale:0.3/plot/esrl-amo/mean:150/from:1900/plot/esrl-co2/scale:0.004/mean:12/offset:-1.25
  Det är bara att lägga ihop bidragen från solen, haven & co2. Observera att co2 egentligen är logaritmiskt avtagande så det går inte att extrapolera den fram i tiden. Vi bör redan ha fått allra minst hälften av bidraget detta århundrade, återstår alltså 0.3°C.
  Anm. Medelvärdesberäkningen gör att indata blir fördröjd med ca. 6 år.
  Totalen ser ut så här:
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Globalclimatemodel_2014_v2_zpsdf53a09a.png
  Här ser vi en indikation på sjunkande temp på -0.2°C inom kort, omedelbart efter solmaximum i år. Om nu AMO beslutar sig för att vända ner kan vi få ytterligare -0.3°C över en tid, åtmintone tillfälligt.
  Testning bakåt mot global medeltemperatur ger:
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Globalclimatemodel_2014_v2_hindcast_zps855364d6.png
  Inte alls illa med tanke på upplägget. Kan möjligtvis denna anspråkslösa modell göra ett bättre jobb än IPCC?! Vi får se.

 10. Perfekt

  haha!
  Det här kan jag inte förlora nu när jag har lärt mig gold standard klimatvetenskap. För enkelhetens skull förutspår jag att vädret blir som förra året. Detta är i sig en kraftfull prediktionsteknik (se arbeten av Green och Armstrong), men det som verkligen ger mig övertaget är att jag om nödvändigt kommer att göra GISSade korrigeringar av temperaturdata, s k hansenisering.
  Invändningar mot metoden kommer att bemötas med invektiv mot de förnekare och plattjordingar som dristar sig att göra något slikt.

 11. L

  Björn Lomborg gav en gång ett räkneexempel på effekten av minskade CO2-utsläpp som fördröjning av den globala temperaturhöjningen. Jag minns dock inte om det var Kyoto-protokollet eller vad han avsåg, men effekten var i alla fall att man skulle skjuta uppvärmningen vid år 2100 med några minuter framåt i tiden.
  Är det någon som kan räkna här så tycker jag det vore kul att få motsvarande tidsförskjutning om hela Sverige försvann ur statistiken och världen prickade ”2-gradersmålet” till 2100. Svaret ska alltså visa hur mycket våra politiker maximalt kan åstadkomma i uppskjuten global uppvärmning om dom lyckas utplåna hela Sverige.
  Det vore bra om våra barn får veta vad dom ska tacka politikerna för vid nästa sekelskifte…

 12. John Silver

  Slabadang hann före, det blir samma väder som ifjol.
  (En variant på ”det blir samma väder i morgon som idag”)

 13. John Silver

  Ni som bor på västkusten kan väl gå ner till stranden och verifiera detta:
  http://joannenova.com.au/2014/06/sea-level-rise-less-than-1mm-for-last-125-years-nils-axel-morner/

 14. Björn-Ola J

  Vädret styrs till största delen av lagen om alltings jävlighet.
  Det innebär att det alltid blir sämre än vad vi tror.
  Därmed kommer vädret att helt och hållet styras av våra förhoppningar.
  Det som oroar mig är hur detta kommer att påverka framtidens klimat.

 15. Tage Andersson

  L, våra begåvade politiker vet mycket väl att Sveriges 0,2 procent (tror jag) andel av den globala fossilförbränningen inte bidrar nämnvärt till den globala uppvärmningen. Därför är det viktiga exemplets makt. Kineser, indier och alla andra ska gapande konstatera att det lilla Sverige minsann kan och följa exemplet i st för att ta sig ur fattigdomen och få råd att sköta miljön.

 16. Christopher E

  #13 John Silver
  Tack för tipset om Mörners senaste. Superintressant. Precis mitt område.
  Nej, någon havsytehöjning märks inte här vid stranden i mellersta Halland. Landhöjningen är snabbare.
  Fast det hindrar inte alla här som bara lyssnar på propaganda att vara övertygade om strandlinjen stiger ändå. Forskarna är eniga…

 17. Rob

  Björn Lomborg verkar vara köpt ett par av den amerikanska uktrahögerns mest hängivna bidragsgivare, bröderna Koch. Oavsett hans akademiska meriter så så ligger detta honom i fatet vad mig anbelangar:
  http://thinkprogress.org/climate/2014/06/25/3453053/koch-bjorn-lomborg-lousy-t-shirt/

 18. Rob
  Din länk säger inte ett smack om vad du påstår, att ’Lomborg skulle vara köpt av bröderna Koch’.

 19. Olav Gjelten

  Även här på Klimatupplysningen finns det de som beskriver miljöfundamentalisterna som ”goda” och som vill ”allt gott”.
  Demokratins svurna fiender är vad de är, som genom miljöflummet verkar ha funnit vägen att införa kommunismen.
  Tyvärr tror jag de är på väg att lyckas. Motstånd av betydning verkar inte finnas längre. Inte ens på Klimatupplysningen, där de flesta vägrar inse att miljöfolket och klimathotarna är ett och samma.

 20. Benny Guldfot

  Rob #17
  Kan inte du beskriva med egna ord vad Lomberg har gjort som gör att man inte kan lita på honom? Jag begriper inte särskilt mycket från din länk.

 21. Börje S.

  #13 och #16
  Jag gjorde nyligen en koll genom att gå till barndomens badstrand och kolla om hoppstenen, som stack upp lite grann över ytan fortfarande syntes. Den låg 20 cm ±5cm över i ett områden med 1mm havsnivåhöjning per år. Det måste finnas massor av kustbor som VET att havsnivåhöjningsdillarna har fel så det stänker om det.
  SMHI tar betalt för att påstå att havsnivåhöjningarna kommer att bli meterhöga till och med i områden där landhöjningen med råge överstiger Colorado Sea Level Researchs uppgift globalt, 3,2mm/år. Hur kan representanter för denna aktningsvärda institution ljuga så grovt utan att någon beslutsfattare uppvuxen vid kusten häver upp sin röst och avslöjar bedrägeriet? Och HUR tänker t ex Sten Bergström SMHI, som är en av de som skojar kommunledningar i hela landet med sina orealistiska spådomar?

 22. En gammal tumregel säger att det sker ett väderskifte tre veckor efter midsommar. Ungefär lagom till fruntimmersveckan alltså. Som alla väderprognoser stämmer det tillräckligt ofta för att vara minnesvärt, men naturligtvis inte alltid.

 23. Börje S.

  #21 skrev fel i min kommentar (som inväntar granskning)…
  ”Den låg 20 cm ±5cm över i ett område med en LANDhöjning på 1-1,5 mm per år.”
  Nils Axel Mörner, vars uppgifter bekräftar min lilla iakttagelse, får inte vara med och leka i det populära klimatblufferiet. Han är inte inne. Han är outad. Han är en av männen som vet för mycket.

 24. Börje S.

  Senaste Nytt!
  Steven Goddard heter Tony Heller. Han beskriver sig som wistleblower, ty han har arbetat med miljörelaterade problem under lång tid och har bl a arbetat med the Clean Air Act. Han lessnade på det accelererande blåljugandet inom miljörörelsen och från Vita Huset. De som besökt hans blogg ”Real Science” vet att han f n koncentrerar sig på det tilltagande masserandet av historiska klimatdata som grasserar ohämmat hos NOAA och NASA; äldre temperaturdata sänks och yngre höjs.
  Om Tony Heller finansieras av olje och tobakslobbyn? Verkar inte så: ”I have tried to obtain funding, but skeptics with money are terrified of political attacks directed by the White House and/or being targeted by the IRS. They openly state this to me.”
  http://stevengoddard.wordpress.com/2014/06/27/who-is-steven-goddard/
  Ni får inte missa scannade tidskriftsartiklar angående klimatlarmen från 1778 till 2000 som han samlat här:
  http://stevengoddard.wordpress.com/below350-org/
  Väder och klimat når ju den rätta perfektionen om vi bara kan sänka koldioxidhalten till under 350 ppm, det vet ju alla som lyssnat till Rockström, Al Gore, James Hansen, Anders Wijkman och en oändlig hoper andra förvillare.
  Goddards, förlåt Tony Hellers samling visar tydligt hur det står till med den perfektionen.
  http://stevengoddard.wordpress.com/below350-org/
  (Jag signerar med min gamla mailadress för att se om jag då slipper granskningen.)

 25. PatrikK

  #13
  Jag har sett gamla kort från Käringön som är hundra år gamla där sjöbodarna ligger vid vattenbrynet och nu ligger de en bit upp på land.
  Jag bor inte långt därifrån på 70m höjd över havet. Där finns gamla snäckskal från sjöbottnen.
  Vilket mätinstrument skala jag använda när jag mäter havet tycker du? Tumstock, laser eller måttband?

 26. Spännande Börje S, tidningsurklippen, visar ju att nu är det riktigt bråttom. Katastrofen har ju varit på längre än vi trodde! 😉
  För övrigt är det skönt att ha en varm bastu att krypa in i så här på höstkanten när dagstemperaturen inte når över +10°C i Götaland och regnet öser ner.

 27. tolou

  Den som vill ha lite perspektiv var vi befinner oss så kan man reflektera över denna:
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20SSN/SolarSunspotNumbers2013_1848to1945up20pct_zps8522c0a2.png
  Någon som kommer ihåg sommaren 1994? Efter midsommar var det 7 veckor utan ett moln på himmlen… Det var tider det. 😎

 28. AOH

  23 # Börje S.
  ”…….Nils Axel Mörner, vars uppgifter bekräftar min lilla iakttagelse, får inte vara med och leka i det populära klimatblufferiet. Han är inte inne. Han är outad. Han är en av männen som vet för mycket……”
  Däremot finns Nils Axel Mörner med hos Heartlands kommande möte.
  http://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/18589-confab-of-climate-experts-to-challenge-global-warming-consensus
  Climate scientists and noted researchers from a variety of disciplines and all parts of the world will be converging on Las Vegas, Nevada, July 7-9 to receive awards and present their latest findings at the Heartland Institute’s 9th International Conference on Climate Change.
  Among the renowned experts who will be speaking are:
  • Dr. Nils-Axel Morner of Sweden, one of the world’s leading experts on sea level changes;
  Sten Bergström SMHI verka inte vara vara inbjuden .Jag lyssnade för en tid sedan på SB när denne ”skrämde” Köping kommunens politiker hur allvarligt Mälaren och den ”våldsamma” Köpingsån kan drabbas av framtidens havshöjningar. 🙂

 29. Helge

  Nu firar Ryssland att man startat den största bridreaktorn, 800MW.
  Nu är det väl bara EU som inte jobbar seriöst med moderna lösningar.
  http://www.world-nuclear-news.org/NN-Russia-celebrate-two-industry-firsts-at-Beloyarsk-and-Obninsk-2706141.html

 30. Risto_Matinen

  Kan någon förklara varmisternas position om transient klimatkänslighet/jämviktsklimatkänslighet för CO2 gentemot momentan, den tid det skulle ta att uppnå denna?
  Att det tar tid att värma upp något känner vi alla till. Vid stabilt väder i Sverige blir det som varmast under dagen ca kl. 14-15, dvs en fördröjning med 2-3 timmar efter att solen stod som högst. Låt oss för ett ögonblick tro på att CO2 påverkar temperaturen. Förändringen av CO2-halten är så långsam/liten per tisenhet (<1 mW/dag) att fördröjningen av en sådan skillnad torde vara pytteliten. Hur liten? En sekund till en minut?

 31. Stickan no1

  Steven Goddards (Tony Heller) blogg Real science http://stevengoddard.wordpress.com/ har fått mycket kritik av WUWT.
  Nu gör WUWT en pudel och erkänner att Steven haft rätt i sak hela tiden om alla de spökstationer som fått estimerade temperaturer trots att de varit avstängda i många år.
  http://wattsupwiththat.com/2014/06/28/the-scientific-method-is-at-work-on-the-ushcn-temperature-data-set/#more-112127
  Personligen tror jag detta är spiken i kistan för CAGW hysterin i USA. Att 40% av mätvärdena är fabricerade är helt otroligt och oförsvarbart:
  http://stevengoddard.wordpress.com/2014/06/27/the-manufactured-data-controversy/
  Avslöjandetkan få mycket stora politiska konsekvenser. Också i Sverige nu när det är val snart.
  Att förlita sig på fabricerade värden är faktiskt att ljuga. Och det är känsligt i USA.
  Om temperaturen inte stiger försvinner hela grunden för CO2 hotet.
  Klimathotet, CO2 skatt, energifrågan ja allt berörs.
  Det kan gå fort nu.

 32. Stickan no1

  En bild säger mer än tusen ord:
  http://stevengoddard.files.wordpress.com/2014/06/screenhunter_297-jun-05-06-17.gif?w=960&h=740
  De artificiella och fabricerade temperaturerna står för hela uppvärmningen .
  Notera att detta är GHCN. Global Historical Climatology Network värdena.

 33. ThomasJ

  Stickan no1 31/32: Har oxo följt trådarna hos Real Science & WUWT med intresse. Bra iaf att WUWT pudlar och jag tror hela förloppet kommer få avgörande effekt i att få in lite VETENSKAP, bona fide, i denna förödande s.k. ’debatt’.
  JoNova presenterar f.ö. en ny undersökning ang. havsnivåerna, på närmare håll s.a.s., som visar på allt annat än vad svenska s.k. vetephaenskapare påtvingat samhället, via t.ex. den nya plan- och bygglagen (PBL). Länk:
  http://joannenova.com.au/2014/06/sea-level-rise-less-than-1mm-for-last-125-years-nils-axel-morner/
  Mvh/TJ

 34. Jimmy

  Från Lena Eks anförande i riksdagen den 5e juni 2014
  ”När Falkenberg för ett par veckor sedan skulle bygga ett nytt bostadsområde var det nödvändigt med invallningar och att höja marknivån för 60 miljoner kr för att klara det man redan vet om klimateffekten”
  http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Aktuella-debatter/Aktuell-debatt/?did=H1C120140605ad#pos=176

 35. Jimmy

  Jag håller på att bygga ett staket runt huset o tänkte måla det Falurött!
  Men vågar jag det med tanke på klimatförändringarna?
  http://www.falurodfarg.com/wp-content/uploads/2011/04/MogelinformationFaluRodfarg.pdf

 36. Lasse

  #35 Jimmy. Du kan väl göra staketet vattentätt eller åtminstone lutande så det duger som invallning med en presenning på utsidan. 😉
  ”Man kan också fundera på om det är rätt att tillsätta ”gifter” i Falu Rödfärg, som av många upp-
  fattas som en mycket miljövänlig färg. ”
  Bly och koppar från gruvan spetsar denna färg-på ett naturligt sätt. Så deras sätt att skriva texten är lite lömskt. Vad många uppfattar är kanske inte samma sak som vad miljön uppfattar.

 37. Thomas P

  Risto #30 ”Vid stabilt väder i Sverige blir det som varmast under dagen ca kl. 14-15, dvs en fördröjning med 2-3 timmar efter att solen stod som högst. ”
  Ser du å andra sidan på årstiderna så ligger temperaturen med en fördröjning på sådär en månad. I Arktis får man rentav minimum i isutbredning först i september. Under dygnet är det mest luften som hinner ändra temperatur, och den tar inte så lång tid att värma upp så fördröjningen blir inte så stor. För långsammare årstidsvariationer hinner sjöar, havens ytvatten och markens temperatur ändras och det tar mycket längre tid. Talar du om än mer långsiktiga klimatförändringar handlar det om att värma haven längre ned, och det tar ännu mycket längre tid.

 38. Slabadang

  Kanada räknar upp bra beslut i långa rader!
  Där kan Obama sitta med sina gröna politruker och hångla med Big Green. Kanada visar Obama långfingret och vinkar glatt på väg framåt!
  http://www.breitbart.com/Big-Peace/2014/06/27/Goodbye-Keystone-XL-Hello-Enbridge-Northern-Gateway

 39. Lasse

  #34 Jimmy.
  Läste först nu referatet från Riksdagens miljödebatt.
  Ett parti tar där upp en på denna blogg välkänd persons lika välkända inställning i Klimatfrågan.
  Lennart Bengtson lyfts fram av det enda partiet som är skeptiska till frågans överhängande hot-Sverigedemokraterna.
  Hoppas det inte får samma betydelse i denna fråga som i invandringsfrågan-där allt som SD säger får de andra att göra tvärt om!

 40. Olaus Petri

  Thomas P, vad säger du om det som händer bort hos Watts med anledning av USHCN:s rådata? Vore väl trevligt om det stämde? Verkar finnas en bug… 😉
  http://wattsupwiththat.com/2014/06/28/the-scientific-method-is-at-work-on-the-ushcn-temperature-data-set/#more-112127

 41. Lasse

  #40 Många termometrar verkar gnuggas ordentligt!
  I efterhand-där Mains serie är slående.
  1913 års medel sänktes med 5 grader Fahrenheit i efterhand!
  Allt för att få en trend?!

 42. Slabadang

  Uppmaning!
  Gå in och prenumerera på Breitbart. Tidningen har ett ärligt uppsåt att vara en tidning att lita på!
  http://www.breitbart.com/

 43. Slabadang

  Angående temperaturdata!
  I klimathotssammanhang så är det ju hela växthuseffekten som är intressant. Så varför inte presentera hela tempstapeln från -18 C och uppåt? Nähääääää då blir det ju inte lika dramatiskt med en fjuttig halv grad hit eller dit och att mäta i tiondels C blir rent löjligt och tydligt omöjligt?

 44. Tage Andersson

  År 1948 blev Folkpartiet under Bertil Ohlin största borgerliga partiet, med nästan 25 % av röstena. På 1970-talet satt Thorbjörn Fälldin på sin traktor och räknade fel. Då blev centerpartiet störst av de borgerliga. Men efter Fälldin gick det utför. Fredrik Reinfeldt förstod ypperligt opinionen, förvandlade det gamla högerpartiet till det nya arbetarpartiet och 2006 blev M suveränt ledande ii den borgerliga alliansen och bildade regering. Reinfeldt lyckades upprepa bravaden 2010, men efter att Juholt slutat hjälpa honom gick det utför och hans saga verkar nu all. Uppenbarligen har vi här ett kvasiperiodiskt fenomen. Någonting i stil med Brucknercyklerna som var gångbara inom meteorologin på 1950-talet. Denna politiska Brucknercykel har dock en något kortare period än den meteorologiskas 35 år. Trots frånvaro av trovärdig förklaring ligger M pyrt till. Enligt modellen står KD i tur att överta ledningen av den borgerliga alliansen. Vilket dock förefaller så otroligt att modellen nog bör överges.

 45. Stickan no1

  Det verkar alltså som avslöjandet av fabricerade stationsdata inte bara knäcker CAGW utan också AGW hypotesen.
  Det är stort.
  Temperaturen verkar inte ökat sedan 30 talet. Trots mer CO2. Tvärtom, med mer CO2 sjönk de historiska temperaturerna år från år. Man sänker alltså historiska temperaturer i efterhand för att påvisa CO2 effekter i nutid. Jo man ändrar fortfarande historiska temperaturer.
  http://stevengoddard.wordpress.com/2014/06/27/nasa-is-constantly-cooling-the-past-and-warming-the-present/
  Lite oväntad effekt av CO2. Men det är väl den långsiktiga klimatkänsligheten som slår igenom.
  😉

 46. Thomas P

  I en tidigare tråd drogs upp en artikel om könsstympning i Norrköping. Inte oväntat visade det sig vara en anka:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=5901550
  Det var en grupp nyanlända flickor som utsatts för övergreppet innan de kom till Sverige.

 47. ces

  BBC bedriver klimatpropaganda utomlands: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2673654/BBC-spends-500k-ask-33-000-Asians-5-000-miles-UK-think-climate-change-Corporation-savaged-astonishing-campaign-survey-global-warming.html

 48. Lasse

  #46
  Lite som klimatalarmen.
  De slås upp stort och går som en löpeld över klotet för att sen visa sig vara byggda på missförstånd och överdrifter, något som sällan väcker samma uppmärksamhet.
  Tur att det finns veteskapare som fortsätter gräva trots att det finns en massiv samstämmighet om att vi vet tillräckligt.

 49. Olaus Petri

  Thomas P, håller med dig. Analogin till den allt snabbare globala uppvärmningen som manifesterade sig överallt sitter som en smäck. Den fanns ju också bara i huvudet.

 50. Lasse

  #45 Även den sansade Judit Curry uppmärksammar och blir överraskad:
  http://judithcurry.com/2014/06/28/skeptical-of-skeptics-is-steve-goddard-right/#more-16044
  More to come!

 51. Christopher E

  #34 Jimmy
  Oj, det där är jag nära bekant med. Det är fullkomligt struntprat vad Lena Ek talar om i Falkenberg. Fullkomligt beklämmande.
  Bostadsområdet byggs på en artificiell halvö ut i havet som utfylldes för att bygga en stor tappningsanläggning åt Vin & Sprit, vilken så småningom lades ned och nu är lagerhotell. Platsen är mycket utsatt för stormar och översvämmas redan nu vid förhöjt vattenstånd , som tex Gudrunstormen 2005 då räddningstjänsten fick rycka ut för ett larm om människor som blivit fast därute och byggnader skadades av vattenmassorna.
  Området är synnerligen olämpligt för bostäder och kostnaden för att höja marknivån är helt självpåtagen och har inget med klimatförändringar att göra. Det finns ingen strandlinjeförskjutning uppåt i Falkenberg då landhöjningen är något snabbare än havsytehöjningen, så inte ens Gudrunöversvämningen går att skylla på någon höjning från att halvön kom till på 70-talet.
  Jag hade ett halvt öra på klimatdebatten men missade dravlet om Falkenberg. Jag hörde däremot när Jens Holm skulle höja havet i Stockholm med en meter på 87 år, vilket kräver en omedelbar höjning av havsytetakten med en faktor mer än 10 ggr fortare än nu…

 52. John Silver

  Thomaslogik:
  Det hände inte i Sverige, alltså hände det inte. (Var en tidningsanka)

 53. Thomas P

  Lasse&Olaus Fast nu var det Rosenhane som drog historien till denna blogg och Pehr Björnbom , Ann LH och Pelle L okritiskt accepterade medan jag var den enda som uttryckte någon skepsis så att försöka vinkla det som ni gör håller inte riktigt. Det visar snarare hur lätt det är att tro på en historia som stämmer med ens förutfattade meningar.(och säger därmed också en del om dessa)
  John Silver visar att han fortfarande inte kan acceptera att det var en anka. Artikeln insinuerade att det hela skett när barnen åkt hem på sommarlov vilket t ex Pehr snabbt hakade på.

 54. Daniel Wiklund

  Thomas P förnekar sig aldrig, oförvitlig som få. Det viktiga för mig är inte var övergreppen skett, troligtvis inte för tjejerna heller. Det är ju inte ofta man kan lita på journalisterna, i synnerhet inte när dom skriver om klimatet. Det är kanske bäst att man rådfrågar ”allvetaren” Thomas P innan man vågar tro på det som skrivs: – )

 55. Pelle L

  Thomas P #46
  Jag var en av dem som häcklade dig när du hävdade att det hela var en tidningsanka.
  Du hade rätt, och jag ber om ursäkt!
  Men jag tycker samtidigt att det är skit att vi inte kan lita mer på våra kära journalister.
  Kan de bluffa om sådant här, som borde vara lätt att kontrollera, vad ljuger de om mera?

 56. Christopher E

  #55 Pelle L
  Det var väl inte direkt en bluff, utan blev fel på vägen. Flickorna var inte i en klass, utan i en grupp sammansatt av elever från flera klasser. En journalist fick besked att några av dem var födda i Sverige, vilket tydligen inte korrekt.
  Övergreppens riktighet var däremot tyvärr tydligen korrekt, oavsett om de utfördes före inflyttning i Sverige eller inte. Synd om ”ankdebatten” tar fokus från själva grundproblemet.

 57. Thomas P

  Christopher #56 visst är det fortfarande ett problem, men om det skedde innan de kom till Sverige är tyvärr inte mycket vi kan göra åt det. Och även om jag inte tror att det är en avsiktlig bluff är det ändå en skandal att man har så dålig faktakontroll att flera olika media tar in en ren skröna. Man kan misstänka att det finns en del fördomar i bakgrunden som gör att vissa har lätt att tro på en sådan här historia.
  Pelle #55 Tack!

 58. Pelle L

  Christopher E #56
  ”Det var väl inte direkt en bluff, utan blev fel på vägen”
  Nu verkar du vara på väg ut i kunskapsrelativismens moras!
  Var det sant? Nej
  Var det en bluff? Följdriktigt: Ja
  Det var helt enkelt en avsiktlig, medveten, hemmagjord LÖGN.
  Och vi gick på den, för den var så skickligt skapad.
  Men lika förbannat en ren och skär lögn. Försök inte att snacka bort det ;(

 59. Christopher E

  Pelle L #58
  ”Var det sant? Nej
  Var det en bluff? Följdriktigt: Ja”
  Nej, inte allt som inte är sant måste vara bluff. En bluff förutsätter en medveten lögn. Saker kan vara osanna av en mängd andra anledningar.
  Här har en grupp från flera klasser blivit ”en skolklass”. Nyheten säger inte var övergreppen skett. Dramatiseringen ”har upptäckts” är inte korrekt, då det (tyvärr) är helt förväntat i en sådan grupp. Flickorna finns dock, och ingreppen har skett. Och individer i Sverige har faktiskt dömts för att låtit könsstympa barn, så problemet är inte obefintligt, och troligen med ett mörkertal. Om flickorna inte alla är ensamkommande, så har de uppenbarligen föräldrar i Sverige som tyckte ingreppen var OK. Och de utsätts för ett tryck av omgivningen vid besök i hemlandet.
  Nej, det var verkligen inte lysande journalistik. Det kan och bör givetvis påtalas. Men att ropa bluff och skröna (och underförstått att det är inget bry sig om) ligger inte riktigt bra i munnen heller.
  Utan att jämföra i övrigt, så hörde jag ett exempel i morse. Det har varit många larm om hur man hittat bromerade flamskyddsmedel i olika organismer i naturen. Nu har det visat sig att merparten av dessa inte alls härstammar från oss som vi trodde säkert, utan produceras naturligt av organismer i naturen. Så var larmen en ”bluff” alltså? Jag anser inte det. Inte ens alla klimatlarm, hur felaktiga de än är, faller under avsiktlig bluff.

 60. Annika

  http://www.care2.com/causes/this-physicist-will-pay-10000-to-the-person-who-disproves-climate-change.html
  Någon som vill tjäna 10000 dollar? Borde vara ganska lättförtjänta pengar…

 61. Monodemon

  Per Åhlström i Dagens Samhälle om den gröna finansbubblan:
  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/den-groena-finansbubblan-hotar-europa-9632

 62. Risto_Matinen

  Ser du å andra sidan på årstiderna så ligger temperaturen med en fördröjning på sådär en månad. I Arktis får man rentav minimum i isutbredning först i september. Under dygnet är det mest luften som hinner ändra temperatur, och den tar inte så lång tid att värma upp så fördröjningen blir inte så stor. För långsammare årstidsvariationer hinner sjöar, havens ytvatten och markens temperatur ändras och det tar mycket längre tid. Talar du om än mer långsiktiga klimatförändringar handlar det om att värma haven längre ned, och det tar ännu mycket längre tid.
  Ser du skillnaden i tid och tidsderivata? Det du och jag skriver om är ju med stora förändringar, medans den påstådda CO2-förändringen är löjligt liten och borde därför verka mer eller mindre momentant!