Nigel Calder 1931-2014

Nigel Calder
Nigel Calder har gått bort i cancer 82 år gammal. Jag lärde känna en del av hans populärvetenskapliga böcker redan under 70-talet. Inte minst Einsteins universum såg jag som en mycket bra och insiktsfull beskrivning av relativitetsteorin. En annan bok som fastnat i minnet, och i min bokhylla, är The Comet is Coming! – ”Kometen kommer!” tror jag att den heter på svenska. Den tar upp historiska föreställningar om hur kometer förebådar kommande katastrofer, men ger också en vetenskaplig beskrivning av kometer.
Calder var redaktör för tidskriften New Scientist på 60-talet och arbetade därefter mycket framgångsrikt som dokumentärförfattare till TV-kanalerna BBC och Channel 4 i England. Calder har skrivit otaliga böcker i olika vetenskapliga ämnen. Den som förmodligen gjort honom mest känd i klimathotsskeptiska kretsar är boken The Chilling Stars, skriven tillsammans med den danske klimatforskaren Henrik Svensmark.
Under flera år drev han bloggen Calder’s updates där han framförallt gjorde sig till förespråkare för Svensmarks teori om hur kosmisk strålning (och frånvaron av den) påverkar klimatet här på jorden. In i det sista arbetade han bl.a. med en ny bok, Supernova!, som han planerade att publicera delar ur på sin blogg. Nu har hans familj lovat att fullfölja detta hans sista projekt. Så håll ögonen öppna!
Calder’s update
GWPF om Nigel Calder
Wikipedia om Nigel Calder
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Pete Seegers -So long I got to be drifting along.
  https://www.youtube.com/watch?v=BxgxK2plb4w&feature=kp
  Alltid briljanta texter.
  Det finns fler som skriver bra och utmanar vedertaget vetande.
  Willis Echenbach. Nu ifrågasätter han de temperaturmätningar som görs.
  Om jag fattat rätt så mäter man temperaturen i vitmålade skåp som då och då fräschas upp med ny vit färg. Berekelys temperaturserier bygger på dessa mätningar men tydligen så ser de varje nymålat mätskåp som en ny mätstation. Därigenom skapar de stigande trender allteftersom skåpens albedo förändras. Så fattade jag detta inlägg:
  http://wattsupwiththat.com/2014/06/28/problems-with-the-scalpel-method/#more-112170

 2. Sören Fogdenius

  Tur att det finns Kopernikusar även i vår samtid.
  Vi hoppas på en ”Kopernikuseffekt”.

 3. Peter Stilbs

  Tråkigt att höra. New Scientist var en tidskrift jag läste med stor glädje från slutet av 70-talet, fram till dess förfall under 2000-talet. Calder hade f.ö. en framträdande roll i filmen ”The Great Global Warming Swindle”, och bidrog där med flera ganska dräpande uttalanden.

 4. Jag läste också ”Einsteins universum” nån gång slutet 70-talet/början 80-talet, hade lånat den på biblioteket. Den gjorde rätt så djupt intryck på mig då, och jag letade upp den förra året på bokbörsen och håller nu på att läsa om den.
  Kan rekommenderas, populärvetenskapligt som inte förutsätter förkunskaper, men tar upp relativitetsteorin (allmänna) ganska grundligt.

 5. Ann LH

  Det blir alltid tomt när skribenter som berikat ens liv plötsligt är borta för alltid. Inte minst just Nigel Calder som lyckades förklara Svensmarks grundtankar så att jag i varje fall trodde mig förstå.