Öppen Tråd

el ledning

Snö och vinter i hela landet. Vi får hoppas att elnätet kan leverera. Elpriserna är höga i södra Sverige efter regeringens nedläggningar av både Ringhals 1 och 2, samtidigt som överföringskapaciteten från Norrland har blivit ”försenad”.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. mattias

  Har inte larmen i media avtagit något senaste tiden? Greta har peakat, La Ninja – kallt väder, import av fulel från Europa vissa dagar, inga väderrekord att rapportera (förutom snödjup), inga skogsbränder, inga stormar, inga översvämningar. Om det fortsätter med även en dålig sommar så kanske klimatångesten lättar när man ser hur verkligheten ser ut och hur den skiljer sig från prognoser. Men det är ju fortfarande bara väder, förstås.

 2. Joachim a

  Vi får hoppas att vi slipper black out denna vinter. Men till nästa vinter skulle jag nästan önska det eftersom det är valår. Då kanske vi kan bli av med välståndsavecklarnas parti i riksdagen.
  Händer det bara denna vinter har väljarna glömt det till valet med god hjälp av journalistkåren propaganda.
  Får vi 4 år till med dårskapet är det ändå kört, om det inte redan är det nu.

 3. foliehatt

  Från sr.se:
  ”MP och L under spärren i Svensk väljaropinion
  2:01 min – Ekot
  Politik.

  Miljöpartiet skulle inte komma in i riksdagen om det vore val idag.”

  Det var väl inte en dålig start på dagen?

 4. Blir denna prognos verklig för ex 08 feb kanske det går upp ett liljeholmens lite var stans. Vi får se om det är en god start där verkligheten visar sig ännu tydligare och till slut tvingar fram en ”short squeeze” hos allmänheten. Synd att det krävs ett kallt helvete för att väcka de döda. Kommer inte att hjälpa omedelbart men kanske blir det omöjligt ganska snart att föra vidare bedrägeriet.
  Ett elhaveri skulle naturligtvis hjälpa till men är knappast något man önskar sig.

  https://drive.google.com/open?id=1Hsc6QEgTheD9GXWw7pyht4GObIOe-YKl

 5. … Eller kika på Ventusky och 08 feb om länken ej funkar.
  https://www.ventusky.com/?p=69;69;2&l=temperature-2m

 6. Ivar+Andersson

  ”det som är lagligt att uttrycka i den vanliga världen utanför internet ska också vara lagligt att uttrycka på nätet. Och det som är brottsligt att uttala med ord ska givetvis också vara brottsligt att uttrycka i text. Svårare är det inte.”
  http://www.ericsoniubbhult.se/ 2021-01-29

 7. Daniel Wiklund8

  Hållbart är ordet för dagen. Nu ska malmen från gruvan i Pajala transporteras med ellastbilar. Lastbilen kommer att ha 32 ton malm. Diesellastbilarna som kör nu tar 90 ton. På ellastbilarna står det ”Lastas med hållbar malm-laddas med fossilfri el”. Hållbar malm, hoppas bara att lastbilen håller sig på vägen.

 8. Ivar+Andersson

  ”Det märkliga är ju detta: man får inte blanda ihop väder och klimat om man tvivlar en aning på de värsta katastrofscenarierna, men vill man leda i bevis att allt går åt helvete, finns inga sådana hinder.

  Mer regn? Klimatkatastrof. Mindre regn? Klimatkatastrof.
  Varmare? Klimatkatastrof. Kallare? Klimatkatastrof.
  Ingen snö? Klimatkatastrof. Mer snö? Klimatkatastrof.
  Alla vägar bär till apokalypsen.”
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/snon-faller-och-alla-vagar-bar-till-apokalypsen/

 9. Lasse

  SVD har en hög svansföring i klimatfrågan.
  Detta är väder-säger Mikael Tjernström.
  Vi vet att det blivit varmare.Arktis har värmts så -40 har blivit -30.
  Check på det:http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
  Detta visar modellberäkningar av temperaturen. Vintertid något över normalen på -40 men sommartid helt på normala.
  Fast det verkar inte vara annat än modellerna som går varma:
  https://notrickszone.com/2021/01/20/arctic-cool-off-canada-greenland-and-iceland-have-seen-almost-no-warming-so-far-this-century/

  Men vi kan vara skeptiska till orsaken-i sällskap med vetenskapen:
  https://notrickszone.com/2021/01/29/over-400-scientific-papers-published-in-2020-support-a-skeptical-position-on-climate-alarm/

 10. Peter+Stilbs

  #9 – sorgligt med denne Tjernström – han var rätt vettig för 10+ år sedan, men nu lånar han sig glatt till att medialt stödja minsta tecken på global uppvärmning. Sommarpratet i P1 var också av Greta-klass.

 11. Frej

  https://www.nature.com/articles/s41467-020-18478-6 Det här slås på stora trumman i Expressen . Allt man lärt sig i skolan om att det var varmare under bronsålder mm. Inte stämmer . Att jordens rotation är orsaken till värmen och om man räknar bort den var det kallare ?Och där har vi en ny ”hockeystick” .”Men om man nu vänder på det har människans förbränning av fossila bränslen räddat oss från en istid . För om nu jordens rotation är tillbaks borde det blivit istid nu” . Egen teori ..Är det någon här som kan förklara lite enkelt hur dom har kommit fram till resultatet .Själv tycker jag det känns väldigt krystat , att det oavsätt är panik .

 12. Torbjörn

  Det kom ett nytt försök att skriva om historien. Denna gång från Rutgers
  https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/27/climate-crisis-world-now-at-its-hottest-for-12000-years

 13. Lennart Svanberg

  Det känns ändå som att Svenska politikernas haveri med Corona har gjort att människor i gemen är lite mer skeptiska till ”sanningar” från dessa människor. Upplever att det numera till och med är legitimt att ha en annan åsikt än att ”jorden går under om 9 år” ifall vi inte slutar med plastsugrör till milkshake.

 14. Anders

  Gult fält i kontrollrummet 50,08 Hz

 15. Christer Eriksson

  Aftonbladets reporter Jonna Sima skriver angående Miljöpartiets avgående språkrör Lövin och fd språkrör Romson,att dom har varitoerhört kompetenta.Jag mejlade henne och undrade om hon ätit något olämpligt.
  Är det något dom inte har varit så är det kompetenta.

  Men det är väl dags att starta operation rädda Miljöpartiet.

 16. Anders

  Rött läge nu: 50.11 Hz. Är väl vindsnurrorna som ställer till det?
  30 sek senare tog man bort den andra decimalen. Man tycker väl att 50.1Hz låter ser lite bättre ut?! Politik ända in i kontrollrummet?

 17. Lasse

  #13 Lennart S
  Ja om något dessa politiker och experter lärt sig av dagens pandemi borde vara mer ödmjuk inställning!
  Samt att inte lita på modeller och siffror för mycket, speciellt inte när de dras ut in i framtiden.

  SVT jobbar på och kommer med många alarm , kanske för att de vill motverka den globala kylan?
  Tjernström har läst att isavsmältningen ökat sen 1990-mer än förväntat!
  Det beror ju på, Arktis sommaris har ännu inte försvunnit och det finns många datum då så skulle skett enligt andra experter!
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-isen-smalter-i-rekordtakt

  Tjernström kanske skulle bjudas på en bok av Sven Börjesson, med en utmärkt analys av isläget då och nu!

 18. Ulf

  Oerhört mycket kapital är nu investerat i den stor omställningen. Om klimatet skulle slå om och det inte blir varmare så kommer vi att få se på andra bullar.
  Den censur av andra åsikter i klimatfrågan vi ser idag, kommer bara vara en mycket mild västanfläkt jämfört med det vi kommer att se.
  Skulle inte förvåna mig om det t o m kommer förslag, om att göra det straffbart att rapportera om sjunkande temperaturer. Exempelvis lär alla oberoende rapporteringar om temperaturer ifrågasättas. Jag tror det kan bli riktigt, riktigt otäckt för jag ser just nu inga länder som kan gå i bräschen för yttrandefrihet inom detta område.

 19. Staffan Lindström

  12 Torbjörn

  Från Guardian:
  “We demonstrate that global average annual temperature has been rising over the last 12,000 years, contrary to previous results,” said Samantha Bova, at Rutgers University–New Brunswick in the US, who led the research. “This means that the modern, human-caused global warming period is accelerating a long-term increase in global temperatures, making today completely uncharted territory. It changes the baseline and emphasises just how critical it is to take our situation seriously.”

  Sign up to the Green Light email to get the planet’s most important stories
  Read more
  The world may be hotter now than any time since about 125,000 years ago, which was the last warm period between ice ages. However, scientists cannot be certain as there is less data relating to that time.

  One study, published in 2017, suggested that global temperatures were last as high as today 115,000 years ago, but that was based on less data

  so all in all THE TRUTH is finally revealed, Halleluja!

 20. Håkan Bergman

  Om vaccin och Covid-19, von der Leyen och kompani har fått backa efter klavertrampet om gränsen i NordIrland igår. Bryssel är helt enkelt en samling klantarschlen som försöker skylla ifrån sig. Det sorgliga är att folk dör under tiden. Lång läsning om bråket mellan EU och UK i vaccinfrågan:
  https://www.politico.eu/article/europe-coronavirus-vaccine-struggle-pfizer-biontech-astrazeneca/

 21. ces

  Johan Hakelius om vädret: https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/snon-faller-och-alla-vagar-bar-till-apokalypsen/

 22. Lars Kamél

  Varför ska Norrland förse södra Sverige med el, när intäkterna på olika sätt hamnar i Stockholm? Det kommer dessutom snart inte att fungera, med alla batterifabriker och hybrisprojekt som planeras i norr.
  Igår på Rapport hade man lyckats med att hitta något värmerekord vid Spaniens medelhavskust. Aldrig hade det varit så varmt där vid den här tiden på året. Det gamla rekordet var dessutom bara en dag gammalt. Köldrekord i olika delar av världen uppmärksammar de nästan aldrig.

 23. mattias

  #22 Det var väl inte alltför länge sen det var köldrekord i Spanien, men det dröjde innan det rapporterades som en nyhet – och det var ju bara väder…

 24. Torbjörn

  #19 Staffan
  Problemet är väl att bevisen visar något annat.

  När spår av civilisationer kommer fram när glaciärer drar sig tillbaka tyder på att det varit varmare i historien än vad det är nu.

  Även skogsgränsen i fjällvärlden var högre tidigare.

  Men det pågår en historieförfalskning av stora mått för att hålla igång bluffen.

  Jag är så innerligt trött på de personer som blundar för de bevis som finns, medan de antar att modeller och justeringar är korrekta.

 25. Sören+G

  #19 #24
  Kärrsköldpaddan levde i sjöar i södra Sverige under den postglaciala värmeperioden för 8000–6000 år sedan. Trädgränsen i fjällen gick högre upp än i dag och t.ex. hassel och ek gick betydligt längre norrut.

 26. Lasse

  Lite nyktert konstaterande från Kanada:
  https://www.youtube.com/watch?v=rdlvvpNQRKA

  1,25 grader varmare globalt sen förindustriell tid.

  Vi har väl också ökat befolkningen med 7 miljarder pe.
  Därtill har vi flyttat till städer med UHI på 2 grader.
  Så sammantaget ger detta 7*(1,25+2) eller 16 miljarders man graders ökning.
  (på tal om siffror utan mening)

 27. I ett flertal kommentarer har jag påtalat att sedan något år, eller kanska lite längre, har franska MSM:s huvudbudskap om klimatet varit att ”kapitalismen måste krossas” för att hindra en klimat-och miljökatastrof. Samtidigt uppmanas ”les gens” (mildare variant av populasen) att förstå att de inte kan fortsätte leva det ”bekväma” liv de nu är vana vid.

  Två saker att hålla i minnet: 1) Kapitalism på franska med dagens språkbruk betyder mycket mer än ett ekonomiskt system; förutom marknadsekonomi innefattas också arvet från upplysningstiden. 2) Programinnehållet i franska statliga media kontrolleras av politiska kommisarier. Inga åsikter som inte avstämts med regeringspolitiken släpps fram.

  Nu har Macron i ett samtal med Klaus Schwab under en WEF-videokonferans sagt samma sak, om än med många fler ord. Var och en får fundera på vilka konsekvenser det får för medborgarna när utopier ska omsättas i praktiken. Ett tips, se tillbaka på 1900-talet.

  Beträffande vår ”bekväma” livsstil underströk Ursula von der Leyen att ”We have to change the way we live and do business to be able to keep what we value and hold dear.”

  I länken nedan finns en länk till samtalet med engelsk simultantolkning, med början vid 12:15 minuter.

  https://www.breitbart.com/europe/2021/01/28/davos-great-reset-french-prez-macron-declares-modern-capitalism-can-no-longer-work/

 28. jensen

  24
  Ja, det är belysande att dessa lättförståeliga fakta döljs i MSM.
  Man vill tydligen inte att tredjeklassare skall få bedöma att 100-200 m. trädgräns-höjning senaste 150 åren, står sig slätt mot 600 m trädgräns-sänkning sedan Holocen Optimum. då även samtliga glaciärer på Skandernas nunataker var bort-smälta.

  http://www.laponia.info/landskapet/geologi/glaciarer/

 29. Staffan Lindström

  12, 19, 24
  Hoppsan missade det här stycket från Guardian

  The new research is published in the journal Nature and examined temperature measurements derived from the chemistry of tiny shells and algal compounds found in cores of ocean sediments, and solved the conundrum by taking account of two factors.

  First, the shells and organic materials had been assumed to represent the entire year but in fact were most likely to have formed during summer when the organisms bloomed. Second, there are well-known predictable natural cycles in the heating of the Earth caused by eccentricities in the orbit of the planet. Changes in these cycles can lead to summers becoming hotter and winters colder while average annual temperatures change only a little.

  Combining these insights showed that the apparent cooling after the warm peak 6,000 years ago, revealed by shell data, was misleading. The shells were in fact only recording a decline in summer temperatures, but the average annual temperatures were still rising slowly, as indicated by the models.

  “Now they actually match incredibly well and it gives us a lot of confidence that our climate models are doing a really good job,” said Bova.

  Och det var människorna som värmde upp för 12.000 år sedan….???

 30. Thomas P

  Angående den där artikeln i Nature är det nog lämpligt att som alltid när det är något kontroversiellt resultat vänta någon månad och se vad andra experter har att säga om saken. Det låter som något folk borde tänkt på tidigare, att proxies kan mäta säsongsberoende är inte direkt något nytt.

 31. Evert+Andersson

  I morse 30/1 importerade hela Norden inkl. Baltikum men utom Norge el. Underskottet den timme jag tittade på var sammanlagt 4313 MW. Sveriges underskott var 442 MW. Att märka då är att vindkraften faktiskt levererade 19,8 procent av installerad kapacitet. Hade det varit vindstilla, vilket inträffar inte alltför sällan, hade bristen varit 2600 MW. 1000 MW mer än vi tar höjd för i SVK:s Kraftbalansen. Det där stamnätet som ska rädda oss kanske hellre skulle byggas åt andra hållet, så att kolkraften som vi nästan gav bort kunde importeras. Belastningen på nätetvar dessutom 5000 MW under den topplast SVK planerar för. Så läget kan om de inte alltför osannolika sker i februari bli en brist på 7600 MW. Bara hoppas någon har kolkraft kvar nog för att rädda oss. Om de nu finns tillräcklig överföringskapacitet för det. Vintern blir en rysare. Ni har väl alla hörsammat Energimyndighetens goda råd hur ni ska klara ett längre elavbrott? Det blir t ex lättare att hålla värmen med ett tält inomhus att sova i.

 32. Göran J

  Följande kan man läsa på Wikipedia:”Från början trodde jag att Michael Manns påståenden måste innehålla en kärna av sanning. Ju mera jag hörde och läste, desto tydligare blev det emellertid att Manns och hans anhängare inte är vetenskapliga i ordets egentliga mening. De använder inte vedertagna vetenskapliga metoder, underkastar inte sina resultat normal vetenskaplig kritik och publicerar dem inte på ett sätt som möjliggör en vetenskaplig värdering av dem. De rör sig i en annan idévärld än vetenskapsmännen och diskuterar inte på ett vetenskapligt sätt.
  Numera är namnet Michael Mann synonymt med politiskt styrd pseudovetenskap”.

  Om nu rättvisan skall ha sin gång så är texten tagen från Wikipedia men i stället för Michael Mann står det Trofim Denisovitj Lysenko.

  Lysenko var en ukrainsk biolog och agronom med grundtesen att förvärvade egenskaper kunde gå i arv och att man därför kunde lära arter – och människor – att leva i en karg miljö.

  Mera om Lysenko finns här:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko

  Historen upprepar sig med jämna mellanrum.

 33. Helsingborgs dagblads ledare om Miljöpartiets framtid: ”det borde finnas utrymme i riksdagen för ett bredare och mer pragmatiskt inriktat grönt parti. Även om miljö- och klimatfrågor har blivit politiskt allmängods måste någon ta ledningen i utvecklingen av dem.
  Den ekonomiska omstarten efter pandemin ser ut ge ett genombrott för de gröna näringarna. Om nästa språkrör bidrar till att driva på i den utvecklingen kan Miljöpartiets framtid bli ljusare.”

  https://www.hd.se/2021-01-29/det-borde-finnas-framtidsvagar-for-de-grona

  Förr i världen var HD en borgerligt tidning. Nu är det mest klimatalarmism och allmän PK-upprördhet. Och nej, de tar inte in klimatrealistiska artiklar.

 34. Robert Norling

  Vid projektområdet Galmsjömyran, Gävleborg & Dalarna planeras det byggas 40 gigantiska vindkraftverk 280 meter höga i en vacker kulturbygd. Det finns mycket i sak att diskutera vad gäller landskap, buller, djur, minskade fastighetsvärden och så vidare. En diskussion som kommer eskalera framöver.
  Hur ser då strukturerna ut bakom projektet?

  Bolaget bakom projektet heter Njordr AB och har funnits i 1,5 år. Företaget har aldrig lämnat någon årsrapport. Verksamheten verkar drivas av en person som också är projektledare. Bolagets adress är också hans hemadress i Enköping.

  Investeringen är på cirka tre miljarder kronor och skall projekteras av ett ”enmansbolag”.

  Den verkliga och tekniska projekteringen utförs istället av företaget Ecogain AB. Ett företag med ett 40-tal anställda som har utformat det samrådsunderlag som Njordr har delgivit boende och andra intressenter. I Ecogains styrelse sitter Johan Kuylenstierna. Han är även ordförande i Klimatpolitiska Rådet, en organisation utsedd av regeringen att granska och påverka Sveriges klimatpolitik.

  Markägare till den skogsmark som skall användas i projektet är Sveaskog. Tanken är att Sveaskog skall kvarstå som ägare, men arrendera ut marken till Njordr AB. Johan Kuylenstierna sitter även i Sveaskogs styrelse!

  I november hölls ett avgränsningssamråd med Njordr, Ecogain, tjänstemän från Länstyrelen i Gävleborg & Dalarna och från Sandvikens & Falu kommun. Enligt den offentliga handlingen från mötet verkar det som Ecogain har skrivit protokollet.

  En röra av osunda maktstrukturer!

 35. Stefan+Eriksson

  Här lite ”faktacheck” från USA om den nya administrationens förehavanden. Biden tror sig kunna påverka det klimat som råder.
  https://www.youtube.com/watch?v=cqoQC-jRHYU

 36. tty

  #30

  ”Det låter som något folk borde tänkt på tidigare, att proxies kan mäta säsongsberoende är inte direkt något nytt.”

  Det är man väl medveten om, och när det gäller plankton har man det ytterligare problemet att de kan leva på olika djup, och att de dessutom ofta förflyttar sig kraftigt i djupled mellan dag och natt. Det är alltså allt annat än självklart att det är yttemperaturer man mäter. Allt detta gör att havstemperaturproxies är svårbedömda, och ett och samma prov ”omvärderas” ofta flera gånger med flera grader i olika källor.

  Överhuvud taget är det dåligt med biologiska proxies för vintertemperaturer, och osäkerheten är mycket större än för sommartemperaturer. Naturligt nog eftersom den biologiska aktiviteten är liten under vintern.

  Syreisotoper i iskärnor ger årsmedeltemperaturer, men är inte upplösta nog att ge sommar eller vintertemperaturer.

  Och i tropikerna är det svårt att överhuvud taget hitta några temperaturproxies på land, eftersom temperaturen där sällan eller aldrig är biologiskt begränsande, utan det är nederbörden som styr. Man kan t ex hitta mängder av proxies som visar att det regnade mycket mera i Sahara under Eem, men veterligen finns inga temperaturdata.

  Vegetationszoner i berg fungerar, men har nästan bara studerats i Anderna, och förutsätter dessutom att lapse raten inte förändrats. TEX 86 i sötvattenssjöar som t ex Malawisjön har potential, men är än så länge inte bra förstådda.

  Att det idag skulle vara lika varmt som under Eem, den förra mellanistiden är givetvis rent nonsens, det finns hur många proxies som helst som visar på motsatsen.

  Några lättfattliga exempel: flodhästar i Yorkshire, vattenbufflar i Rhen, apor i Bayern, hassel i Svappavara, lärkskog på Nysibiriska öarna, capybaror i Florida, tapirer i Pennsylvania och björkskog vid Scoresbysund. Flera av ovanstående är förresten rätt bra vinterproxies, flodhästar t ex.

 37. tty

  #29

  ”Second, there are well-known predictable natural cycles in the heating of the Earth caused by eccentricities in the orbit of the planet. ”

  Här har Guardian gjort bort sig, som vanligt frestas man tillägga, det finns tre excentricitetscykler på 95,000, 125,000 och 413 000 år, alltså alldeles för långa för att märkas över 10 000 år. De är dessutom svaga överhuvud taget.

  Förmodligen är det oblikvitetscykeln man menar, men den har en betydligt mera komplicerad effekt än att variera skillnaden mellan vinter och sommar och som dessutom varierar med breddgraden.

 38. Staffan Lindström

  22 Lars Kamél

  Snälla, det var 11 Rapportsändningar igår, vilken??

 39. Sören+G

  Ett utdrag från intervju med Judith Curry: ”All this reinforces pretty shoddy science and overconfidence in their expert judgment, which comprises the IPCC assessment reports. And then at some point you start to get second order belief. I mean, it’s such a big, complex problem. Individual scientists only look at a piece of it, and then they start accepting what the consensus says on the other topics. A scientist working on some aspect of the climate problem may know very little about carbon dioxide, the carbon budget, radiative transfer, all that fundamental science, but they will accept the climate consensus because it’s easy and good for their career. And so it just becomes a self-fulfilling prophecy. And now we have way too much confidence in some very dubious climate models and inadequate data sets. And we’re not really framing the problem broadly enough to really understand what’s going on with the climate and to make credible projections about the range of things that we could possibly see in the 21st century.”
  https://judithcurry.com/2021/01/30/interview-climate-change-a-different-perspective-with-judith-curry/

 40. Simon

  #34 Robert N
  Skrämmande! Korruptionen i landet är minst sagt alarmerande men media tittar åt andra hållet och inkasserar bidrag. Det där var ännu ett bra exempel på hur det ser ut när man ”följer pengarna”.

 41. Robert N #34,

  Att Johan Kuylenstierna sitter med fingrarna i de syltburkar som han själv har som uppgift att granska måste vara grund för avsked. Minst. Det kallas för jäv.

  Men i Miljöpartiets Sverige tycks alla möjliga skumraskaffärer vara tillåtna. Och SvT blundar och håller för öronen. Något för Ug?

 42. Staffan Lindström

  35 Stefan+Eriksson
  STEFAN+STAFFAN=51666 VISNINGAR 22:46….
  Tom i 40-talsfilmer kommer tex Davos in …. Appasionata från 1944, en viss Harriet Bosse, mest känd? för att ha blivit uppraggad i Kungsan? av August Strindberg med orden ”Skulle ni vilja ha ett litet barn med mig, fröken Bosse?” Efter 26.40 ca… säger hon under en flygning med en Fokker…”han som var i Davos?”

  En film från 1955, mitt födelseår där orden ”climate change” förekommer är ”Sinatra/Nowak-rullen” ”The man with golden arm” Efter ca 37 min yttrar ”Sparrow” om sin hund: ”He used to chase squirrels but they became rare because of climate change” (ungefär…)…OCH SAMMANTRÄFFANDET : Både August Strindberg och Frank Sinatra dog den 14 maj (1912,1998)… Too much now…?? ;- )

 43. Robert Norling

  Nedan några av de ”case” där Ecogain är inblandade i förutom det jag redovisade tidigare och det finns fler. På deras hemsida finns styrelsen presenterad och där finns bl.a. följande.

  Johan Kuylenstierna

  Johan är ett av de starkaste svenska namnen i frågor om natur och planetens gränser. Med sin bakgrund som naturgeograf och professor och som tidigare vd för Stockholm Environment Institute stärker Johan Kuylenstierna den vetenskapliga grunden för Ecogains arbete.

  ”MILJÖHANDLINGSPLAN FÖR FINANSIERING I EN AV EUROPAS STÖRSTA VINDKRAFTANLÄGGNINGAR
  Svevind

  Ecogain har tillsammans med vindkraftbolaget Svevind tagit fram en Environmental and Social Action Plan för en del av Markbygdenprojektet – en av norra Europas största vindkraftanläggningar.

  Miljöhandlingsplanen följde regelverket i IFC (International Finance Corporations) Performance Standards. Fokus var miljöstyrning, biologisk mångfald och hänsyn till ursprungsbefolkning. Uppdraget initierades av den tyska banken och finansiären Nord LB.”
  SÄKERSTÄLLANDE EXPERTRÅD
  OX2

  ”Vår livstil kräver allt större mängder energi. Vindkraft är en av de energikällor som har minst ekologiskt fotavtryck.

  Ecogains långa erfarenhet av vindkraft gör oss till expertrådgivare för de största vindkraftbolagen. Ett viktigt uppdrag är att hjälpa vindkraftbolaget OX2 att säkerställa alla sina åtaganden om natur och landskap under utbygganden av vindkraftparken Brännliden.”

  Sveaskogs styrelse presenteras på deras hemsida och där står följande om Johan. Så nog har den präktige Johan fingrarna i många goda syltburkar.

  Johan Kuylenstierna
  Född 1965, invald 2019

  Filosofie Licentiat i Naturgeografi. Ledamot fastighetsutskottet.

  Övriga uppdrag: Adjungerad professor, Rektorsråd för Hållbar Utveckling och hedersdoktor vid Stockholms universitet. Vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet. Ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Ledamot i styrelserna för Göteborgs universitet, WWF Sverige, Ecogain och Axfoundation. Driver det egna bolaget Modulator AB med inriktning på föreläsnings- och moderatorsverksamhet.

 44. Robert Norling

  Har tipsat Bulletin.

 45. Ulf

  Guardian liksom DN är onekligen numera tidningar gjorda av fårskallar för fårskallar. Om nu Alestig går till DN är det bra. Om De som en gång förstörde Svd och nu förstör DN, hjälper till att rensa Svd ifrån Agenda journalistik, så kanske vi får nöjet att ha en fungerande dagstidning. Sen kan DN ha sin sekt för sig själva. Typ Thomas P arna som inte ens kan läs sig till historiska fakta.

 46. Lennart Svanberg

  #17 Lasse Ja, vi hoppas och hoppas fast journalisterna sitter stenhårt i klimatfällan. Hoppade till när jag idag läser på SvD:
  ”– Ibland är det varmt på Arktis och ibland är det kallt. Det man ska titta på är om det är varmare. För 20 år sen var det minus 40 när det var kallt och minus 10 när det var varmt. Nu är det minus 30 respektive nollgradigt. Allt flyttas, säger han.

  Sedan industrialiseringen tog fart i Sverige, någon gång i mitten av 1800-talet, så har medeltemperaturen här ökat 2 grader enligt Tjernström.”

  Alltså felaktigheter först och därefter en logisk kullerbyttan är som helt otrolig..

 47. Simon

  Ecogain liksom Musk, Gates, Soros, Rockefellers mfl ingår ju i toppen av ”näringskedjan” eftersom dessa är pådrivande bakom ”the great reset” där syftet är att vi inte ska äga någonting för att ”rädda” klimatet, så är det ju inte för mycket begärt att dessa då börjar med att visa vägen genom att fördela ut alla tillgångar inklusive ägandet av sina bolag till den breda allmänheten. Vägrar man detta så är man redan där avslöjade. Även den minst politiskt intresserade måste ju inse att ”the great reset” bara är ett vackert namn för införandet av global kommunism. Iofs så är dessa oligarker klyftigare än våra politiker men att tro att världen skulle bli bättre genom att avskaffa demokratin är så naivt att man häpnar.

 48. Sigge

  Lars Kamél #22

  Köldrekord uppmärksammas också. Men eftersom den globala temperaturen ökat så är det vanligare med värmerekord än med köldrekord.

  Vintern 2001 så var det några veckor då det var riktigt kallt. Då var det några platser i Sverige som hade köldrekord vid SMHI:s mätstationer. Det skrevs mycket om de köldrekorden då, mycket mer än värmerekorden från november förra året.

  I samband med köldrekorden i februari 2001 så var det rekord i svensk elförbrukning. Det var inte någon av de allra kallaste dagarna det var elförbrukningsrekord utan en dag då det fortfarande var väldigt kallt och samtidigt blåste väldigt mycket.

  Mina personliga köldrekord som jag upplevt är från 1966 och 1970. Det är de gångerna det varit kallare än -30. Jag har bott på nästan samma plats i hela mitt liv. Det var några år på 70-talet som jag bodde i annan del av landet.

 49. Jan

  Vi kan i dagens GP i en ledare av Peter Hjörne läsa

  Hur kan du ens ta upp frågan om julljus när coronan härjar, Donald Trump står inför riksrätt, Putins Versailles visas upp för världen av den förgiftade Aleksej Navalnyj, klimatkrisen accelererar och Kina hotar Taiwan.

  https://www.gp.se/ledare/l%C3%A5t-g%C3%B6teborg-gnistra-och-glimma-1.40680764

  Finns det någon insatt som för mig berätta vad det kan finnas för grund till att påstå att vi inte enbart har en klimatkris utan att den faktiskt också accelererar?

 50. Anders

  #47. Enligt säkra källor har Ecogains grundare och vd föreläst för högskolestudenter om ”värdegrundsbaserat företagande” samt om att han ifrågasätter privat ägande. Han själv bor idylliskt på västerbottnisk landsbygd långt ifrån de många vindkraftsprojekt han medverkat till. Mycket ädelt eller hur? Han ger därmed begreppet ”Not In My Backyard” (NIMBY), som han och hans gelikar ständigt anklagar kämpande närboende för, en intresseväckande tvist. Follow The Money 🙂

 51. Thomas P

  tty 37 Citatet i Guardian syftar rimligen på att studien jämför nuvarande interglacial med den föregående. ”However, seasonality is lower during the Holocene owing to the Earth’s low eccentricity state”.

 52. Daniel Wiklund8

  # 48 Sigge Norrbottenskuriren skrev för bara några veckor sen om värmerekord, att årets december var den varmaste i Luleå på 100 år. Dom hade läst av fel. Den varmaste var 1929. Lite pinsamt eftersom det är kuriren som varje månad presenterar temperaturen. Rättelsen syntes knappt. Det är inte första gången som dom gör fel. Kallaste i Luleå under min livstid var i februari 1999 med drygt 40 minusgrader. Härligt med värme, inklusive varma hjärtan.

 53. Anders

  Återigen rött läge i kontrollrummet 50.12Hz. Vindkraften påfrestar systemet.

 54. Daniel Wiklund8

  Thomas P. Nu är din favorit Isabella L på tv. Du ser väl med spänning emot vem som blir hennes efterträdare. Hon lär ju bli ny klimatminister.

 55. Olof

  52% av de amerikanska väljarna anser att Bidens beslut att ansluta USA till Parisöverenskommelsen kommer att innebära färre arbetstillfällen.

  32% håller inte med.
  15% är osäkra.
  Detta enligt en ny opinionsundersökning av Rasmussen.

  https://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/current_events/climate_change/52_say_biden_s_paris_climate_agreement_decision_will_mean_lost_jobs_higher_bills?utm_campaign=RR01312021DN&utm_source=criticalimpact&utm_medium=email

 56. Sigge

  #52 Daniel Wiklund8

  Visst skrivs det fel i tidningarna ibland. Både när det gäller värmerekord och köldrekord. Det verkar som de alltid överdriver lite. Man kan ju misstänka att det beror på att de vill sälja lösnummer.
  Den kalla vintern 2010 var det många tidningar som skrev felaktigt om rekordkyla. I alla fall i rubrikerna.

 57. Daniel Wiklund8

  # 56 Sigge Det är snarare så att det är värmerekord som passar in i klimatpropagandan. Jorden riskerar ju att brinna upp, då passar det inte att komma dragandes med att det var varmare 1929.

 58. mattias

  AstraZeneca accelererar klimatstrategin: https://www.di.se/brandstudio/sodertalje-science-park/astrazeneca-accelererar-klimatstrategin/

  Det är naturligtvis bra att inte slösa på vatten och använda minsta möjliga energi i sina processer – det är ekonomiskt lönsamt. Men bästa resursutnyttjandet är om man fokuserar på sin kärnverksamhet, tex. tillverka läkemedel och se till att sina tillverkningsenheter kan få ut så många vaccindoser så snabbt som möjligt. Det borde vara prio ett.

 59. Peter

  Nu kostar elen 2 sek och dyrare kommer det kanske att bli i dag under dagen, vem vet.
  Sverige förmår inte producera tillräckligt med el för att försörja sig själv och startar nu fulelsverket nere i Skåne igen…
  För övrigt anser jag att Miljöpartiet ska röstas ur riksdagen.

 60. Anders

  Kontrollrummet nyss:
  Kärnkraft 6976 MW
  Värmekraft 1841 MW – ökande
  Ospecificerat 717 MW
  Vindkraft 1200 MW
  Vattenkraft 12885 MW

  Total produktion 23619 MW
  Total förbrukning 24555 MW
  Importerar 936 MW

 61. Mats Rosengren

  Faktum är att det ökande antalet döda i kategorin ”över 80” beror betydligt mer på att antalet personer i denna kategori har ökat starkt, från 510670 1 november 2015 till 555034 1 november 2020 än på någon ”Covid-19 sjukdom” . Det är egentligen bara April och Maj som sticker ut, annars är allt i stort sett normalt. Jag har uppdaterat min sida
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/corona.html
  till att ange de relativa talen vilka är de som är relevanta

 62. Kaj+Wahlberg

  Nu kl 1800 importerar vi cirka 1 500 MW. Det finns inga marginaler. Skulle något produktionsanläggning falla ur så kan det bli fråga om avstängning av vissa områden. Kraftledningsnätet och transformatorstationer är dessutom mycket känsliga för sabotage, speciellt när vi inte har fler reaktorer att koppla in. Tack MP och C för att ni sett till att lägga ned fullt fungerande kärnkraftsreaktorer.

 63. Ann+Löfving-Henriksson

  # 49 Jan,
  GPs ledarsida är normalt alldeles utmärkt, men det finns ett pinsamt undantag och det är när arvtagaren i andra led P. Hjörne tar till pennan.
  Mest ovidkommande småprat och så ett ständigt flöde av klimathotspladder. Han lyssnade för några år sedan på Rockström och blev totalt golvad av denne klimatfrågans rockstjärna.
  I eftermiddag läste jag lite hit och dit i den nya tidningen Bulletin. Många härliga skribenter och ämnen.
  Ett visst hopp tändes. Tänk om, kanske, kanske det finns en och annan som lever upp till de lovande orden om att alla tankar och uppfattningar ska beredas plats på scenen.
  Sedan läste jag vilka som satsat pengar på tidningen.
  Ljuset slocknade, brodern till Gretas upptäckare är en av dem. Den stormrika klanen Person håller sig framme igen.

 64. Anders

  Sedan när upphörde Nordpool att ge de stora producenterna i norr ett lägre elpris? Nu 157euro över hela Kammen utom Jylland o Sydnorge som importerar nåt billigt för 78 euro. Vad är det? Lars-Erik Bjerke brukar ha koll.

 65. Paul+Håkansson

  https://trialsitenews.com/slovakia-becomes-the-first-eu-nation-to-formally-approve-ivermectin-for-both-prophylaxis-and-treatment-for-covid-19-patients/

  Här har vi det Covid 19 – Slovakien först i EU att godkänna Ivermectin – Sensationella resultat

  Dödligheten minskade med 75%

  Results: Ivermectin was associated with reduced inflammatory markers (C-Reactive Protein, d-dimer and ferritin) and faster viral clearance by PCR. Viral clearance was treatment dose- and duration-dependent. Ivermectin showed significantly shorter duration of hospitalization compared to control. In six RCTs of moderate or severe infection, there was a 75% reduction in mortality (Relative Risk=0.25 [95%CI 0.12-0.52]; p=0.0002); 14/650 (2.1%) deaths on ivermectin; 57/597 (9.5%) deaths in controls) with favorable clinical recovery and reduced hospitalization

 66. Elbilar är dyra att köpa, men ändå mer så att reparera. I Norge kan reparationen av ett litet hål i karossen kosta 356 000 Nkr.

  https://motor.no/bilhold-bilskader-forbrukerrettigheter/dette-hullet-i-bunnplaten-koster-356000-kr-a-reparere/190729

 67. Håkan Bergman

  Lars Mellblom #66
  Helt förväntat, skadad bottenplatta under ett li-ion-batteri kommer att kosta, det finns en orsak till varför bottenplattan sitter där och man kan aldrig garantera att inte själva batteriet är skadat också, vilket nog rätt ofta lär visa sig vara fallet, utan att montera ner hela skiten.
  Men intressant länk om batteribilarnas räckvidd på vinterväg.
  https://motor.no/bilhold-elbil-forbruker/sa-mye-kortere-gar-elbilen-i-vinterkulda/189406
  Och det är inte bara kylan som drar kräm, snömodd är nog så jobbigt även för mig när jag idag gick ner till Centan för att handla. Men våra feministiska styrande ser väl till att hålla om inte gångbanor och cykelvägar moddfria så åtminstone vägarna för Teslor och en och annan fossilbil?

 68. #67 Håkan Bergman#

  Att elbilar förlorar räckvidd är redan välkänt, så det är inte mycket att orda om.

  Att däremot en liten skada som de som visas på fotona ska behöva leda till byte av hela bottenplattan verkar konstigt. Speciellt skadan på det andra fotot ser mer ut som en spricka än en penetration och verkstäderna verkar utgå från att batterien är oskadade. Och hur kan biltillverkarna välja ett så känsligt utförande av bottenplattan? Hur ofta händer det inte att bilar under vintern halkar av vägen och får lite bucklor i underredet utan att det får några konsekvenser annat än rent kosmetiska.

  Det är spektakulärt att reparationerna kostar mer än många helt nya diesel eller bensinbilar och detta förtjänar att spridas vitt och brett.

 69. Paul+Håkansson

  Pseudovetenskap bakom nedvärderingen av hydroxiklorokin

  https://anthropocene.live/2021/02/01/ett-flagrant-brott-mot-manskligheten/

  Slutsatser

  Den dystra slutsats man måste dra av WHOs och vårt skolmedicinska etablissemangs hantering av coronaepidemin och behandlingen av de sjuka, är att dessa institutioner som är satta att ansvara för hälsa och vård är totalt korrumperade av de enorma ekonomiska intressena bakom läkemedelsindustrin och den mäktiga globala oligarkin. Prioritering av människors liv och hälsa kommer efter prioriteringen av industrins profit och globalisternas pågående försök att kuppa åt sig makten över den fria världen som beskrivits av forskaren Jacob Nordangård. Den här korruptionen har under den s.k. pandemin kostat hundratusentals liv och orsakat allvarliga och långvariga kvarvarande hälsoproblem hos miljontals människor. Detta är ett flagrant brott mot mänskligheten.

  Det är multimiljardären Bill Gates och hans krets som håller i taktpinnen. Vi kan inte lita på det skolmedicinska etablissemanget, utan jag tvingas åter konstatera att vi själva måste ta ansvar för våra kroppar och vår hälsa.

  Lars Bern

 70. Paul+Håkansson

  Världens genom tiderna största experiment på människan.

  m-RNA, ja det ska vi ha??? eller.

  Röster från vaccinerade, ja dom som lever.

  https://prezi.com/i/byzl22mqwfaa/experiences-following-cvvaa/?fbclid=IwAR0pOqg703YOMtccJfyKZq8x4ldxQ9HUlA6NezD7q9o5YTZzJ9RA19HYekA

 71. Paul+Håkansson

  Skrämmande vittnesmål tom yngre fullt friska som stryker med.

 72. Simon

  ”Hållbart” verkar inte vara så hållbart:

  https://www.konsumentverket.se/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2021/eu-granskning-av-miljopastaenden-i-reklam-visade-att-nastan-halften-saknade-grund/

 73. Håkan Bergman

  Simon #72
  Jag väntar bara på den första idioten som stoppar in fingrarna i nåt elskåp i tron att det är ofarligt om man har hållbar el. EU kanske i första hand skulle ta sig en funderare på CE-märkningen, själv har jag lite svårt att känna förtroende för en märkning som sitter på snart sagt alla typer av produkter.
  EU är ju inte omedvetna om problemet om man ska tro på vad dom själva skriver.
  https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking/
  ”Please note that a CE marking does not indicate that a product have been approved as safe by the EU or by another authority. It does not indicate the origin of a product either.”
  Vem certifierar EU och andra stolleorgan?

 74. Simon

  #73 Håkan
  Ja jag har också länge stört mig på alla dessa märkningar. Det har gått inflation i galenskaper.