Öppen Tråd

andra advent

Väntans tider är över. Här kommer veckans öppna tråd. 🙂

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Cornell

    Överraskande var det i veckan när Hybrit presenterades. Vätgasframställning och stålproduktionen skall dogmatiskt utgå från vindkraft som energikälla.
    https://klimatupplysningen.se/lkabs-nya-planer/
    https://klimatupplysningen.se/ett-stadigt-strypgrepp-om-vattenfall-ssab-och-lkab/

    ”Inte ens med vildaste fantasi går det att upptäcka någon begriplig och sammanhållen linje från de partier som ansvarar för landets väl och ve. Det är som om Sveriges energiminister och miljöminister över huvud taget aldrig har träffat varandra”
    /Ebba Busch (KD)
    https://www.fplus.se/har-energiministern-och-miljoministern-ens-motts/a/AlRL7j

    Vi har nu dec 2020 ca 5000 vindkraftverk om 10 GW som levererar 29 TWh.

    Hybrit kräver 54 TWh, halva Sveriges nuvarande elbehov, och det skall tas från ny vindkraft. Man tar sig för pannan. Om vindkraften levererar 25% av tiden innebär det en utbyggnad med 25 GW vilket motsvarar 5 000 nya verk om 5 MW per styck.
    https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/
    54000 / (365*24) / 0,25 = 25 GW
    Med 40 miljoner kr per styck blir det 200 miljarder kronor. Till det kommer utbyggnad av kraftnätet med kostnader i samma storleksordning.

    Med vindkraft går det åt 9 000 ton material för att producera en TWh el.
    Men ny kärnkraft räcker det med 250 ton för att producera samma mängd el.
    Källa: US Department of Energy.

    Om SMR, småskalig kärnkraft, kan leverera processvärme med 900° temperatur, den tekniska utvecklingen är ungefär där nu, blir den otroligt effektiv. Hybrit med hydrolys baserat på vindkraft är rena stenåldern i den jämförelsen.

    Med kärnkraft som levererar 100% av tiden behövs det endast 1/4-del så mycket effekt. Med termolys i stället för hydrolys kan erforderlig mängd energi ytterligare halveras.

    Nu förd energipolitik baserad på vindkraft är rent vansinne och en följd av energiministrarna Ibrahim Baylans och Anders Ygemans bristande förmåga. Sannolikt omger de sig med dåliga rådgivare.

    Om Hybrit drivs med kärnkraft kan vätgasanläggningen göras 1/4-del så stor vilket betyder så mycket för kostnaden att alltsammans faller på det. Vätgaslager med 200 – 300 bars tryck är dyra och farliga saker. Tvättas inte luften bort ordentligt kan de explodera. Med kärnkraft räcker det med lager för ett dygns produktion. Med vindkraft behöver man lager för sannolikt tre månaders produktion till enorma kostnader och risker.

    Hybrits konkurrenter i S. Korea, Kina och Österrike (även Brasilien och Canada tror jag) använder kärnkraft. Med sådan konkurrens har Hybrint+vindkraft inte minsta möjlighet att bli framgångsrikt. När svenska folket tvingas betala med pensionsfonder eller vad det nu blir kommer det att bli uppror. Vi har ju Vattenfalls politiskt alstrade rekordförluster i 100-miljardersklassen i färskt minne.

    Jag tror på Hybrit men då måste man använda SMR, småskalig kärnkraft, på den plats där vätgasen behövs. Det svenska motståndet mot kärnkraft kan komma att få Hybrit att misslyckas.

    Industrijätten om elkrisen: ”Förvärrats mycket snabbare än vi trodde”
    https://www.fplus.se/industrijatten-om-elkrisen-forvarrats-mycket-snabbare-an-vi-trodde/a/eKGA1l

    Historiskt beslut: Polen byter ut kolkraften mot kärnkraft
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/debatt-nar-polen-byter-ut-kolkraften
    .

  2. Fido

    Hej!

    Enligt alarmerande rapporter från kollegor och media var november så varm att undergången är nära. December ser enligt dessa källor än värre ut.

    Hur ser det ut egentligen? Kändes inte november rätt varm?

  3. jax

    I en tråd på fb visades igår ett kort på norra hamnen i Luleå. Kortet var taget i slutet på artonhundratalet. I en av kommentarerna ställdes en fråga om hur säkra de husen som numera ligger bredvid kajen är på grund av havsnivåhöjningen och kommande stormar. Kände mig tvungen att påpeka att sedan kortet togs har landhöjningen varit omkring en meter, och då havsnivåhöjningen för närvarande är tre mm per år och landhöjningen fortfarande är omkring en centimeter per år så lär det dröja flera hundra år innan några problem uppstår just där kortet är taget.

    Detta är bara ett exempel på hur tidningarnas alarmistiska skräckpropaganda påverkar gemene man. ”Alla” i Luleå vet ju naturligtvis egentligen att det är landhöjningen som är problemet här, inte havsnivåhöjningen. Det var ju landhöjningen som gjorde det nödvändigt att flytta staden när sjövägarna slutade vara farbara på sextonhundratalet. Den kunskapen glöms bort när propagandan blir tillräckligt ihållande.

  4. Lasse

    Väder och vind intresserar mig.
    Just nu har vi varma SO vindar och osedvanligt varmt.
    Island däremot har rekordkyla trots att haven runt om är öppna och borde värma ön.
    Windy visar: https://www.windy.com/sv/-Temperatur-temp?temp,69.287,19.863,3,i:pressure,m:fxiakjB
    Växla mellan moln och temperatur så förstår man bättre vad en klar himmel ger för utstrålning i polarnatten.
    Uppvärmningen i Arktis är en ökad molnbildning som förhindrar avkylningen-således inte en uppvärmning utan en minskad avkylning.
    Öppet hav i Arktis vintertid , ger ökad molnbildning men även ökad avkylning av jordens stora värmelager-vattnet.

  5. Per I

    Jax #1
    På en ö utanför Hälsingland finns det ett ställe som kallas gamla hamnen. Det syns var sjöbodarna låg fyra meter över havsnivån förmodligen år 1600. Viken är ofarbar för båtar. I södra Skåne säger de samma sak att vikarna blivit grundare senaste 50 åren. Men alarmisternas propaganda sätter sig i medvetandet. Det är desinformation dom sysslar med. Och det är en företeelse i hela västvärlden. Det här ändrar sig inte förrän temperaturkurvan vänder neråt. Det kommer bli svindyrt innan dess med tanke på alla panikåtgärder utan analys bakom.

  6. Ivar+Andersson

    #3 Per I
    De klimathotstroende tror på klimatmodellernas scenarier och sticker huvudet i sanden för att slippa se verkligheten. Verkligheten visar vädrets variationer över året och mellan åren. Det har blivit lite varmare främst pga mindre kalla nätter och vintrar. Koldioxiden och värmen medför att en mindre del av jordens befolkning svälter. Sunt förnuft är en bristvara.

  7. Sören+G

    Politikerna bekämpar aktivt vetenskapen. Var det Gro Harlem Bruntland som sa att det är omoraliskt att ifrågasätta klimathotet.

  8. Staffan Wohrne

    Sedan ett nyinköpt Litium-jon batteri fattade eld i garaget och huset blev brand och rökskadat med reparationer för säkert 1,5 Mkr som följd har jag intresserat mig lite för Li-jon batterier.
    Kommit fram till att sannolikheten för att ett batteri till en borrmaskin skall fatta eld är storleksordningen en på 5 miljoner. Om det sitter 50 sådana i en Tesla, så blir sannolikheten för att en sådan fattar eld en på 100.000 ungefär.
    När jag frågade räddningsledaren hur många Teslor som fattat eld i Enköping-Håbos räddningsdistrikt hittills i år fick jag svaret 2 st, samt ytterligare 2 i Sala.

    När byggaren, som skall återställa huset, fick reda på anledningen till branden berättade han följande anekdot: Han skulle få en ny tjänstebil, och försäljaren rekommenderade en laddhybrid. Hans svar blev att ”aldrig utsätter jag min familj eller mig själv för någonting sådant”. Försäljaren blev förvånad och undrade vadan detta våldsamma utbrott. Svaret blev: Min svärfar jobbar på räddningstjänsten!

    Min lördagsfundring blir därför: varför är det så lite diskussion och information om riskerna med Li-jonbatterier i massmedia? De brinner ju visserligen inte så ofta, men när det händer är de svåra att släcka. Kylning med vatten är enda sättet, och det går åt en hel del. Rökgaserna är livsfarliga.
    Är det den politiska korrektheten som styr över människoliv?

  9. Gunnar Strandell

    Per I #3 och Ivar Andersson #4

    Landhöjning och klimat är exempel där verkligheten sätts på undantag och berättelsen blir den nya sanningen.

    Vattenförbrukning och grundvattennivåer är också ett exempel.

    Rom hade en miljon invånare under århundradena efter Krist födelse och en färskvattenförbrukning på ca 800 liter per person och dygn.

    I Sverige låg vi på ca 200 liter per person x dygn under 1970-talet och prognoserna pekade på en fördubbling till år 2000. Men kurvan bröts och vi ligger idag på 140-160 liter per person x dygn.

    Och nu sägs krisen vara akut.

  10. Daniel Wiklund

    Just nu på kunskapskanalen ”Opinionen efter Greta-klimatoro och miljöattityder”. Med bl a professor Simon Matti (statsvetare) från Luleå/LTU. Sverige (eller SVT) verkar behöva Greta varje dag. Men statsvetaren Sören Holmberg tycker att det är deprimerande att Greta-effekten i Sverige knappt märks. Är det inte klimatångest så är det klimatdepression för att vi inte låter oss påverkas av ”klimatexperten” Greta. Vi kan ju alltid trösta oss med att himlen inte ramlat ner än.

  11. Björn

    Staffan Worhne [6]; Ja, detta är ett allvarligt problem som du tar upp. Vi har en väl beprövad teknik i våra motorfordon, som nu på grund av klimathysterin inte längre duger. En oprövad teknik utan infrastruktur tvingas på oss av politiska skäl. Det kanske i stället är på bränslesidan i kombination med en vidareutveckling av förbränningsmotorn, som bilindustrin borde koncentrera sig på. Beträffande brandrisken så kan man undra vad som händer om en batteribil börjar brinna på en bilfärja?

  12. Håkan Bergman

    Staffan Wohrne #6
    Jo li-ion batterier är en djungel inom EU. Har själv ett par piratbatterier till några kameror jag har där man fuskat och ersatt termistorn som sitter i originalbatterierna med ett fast motstånd som glatt rapporterar en temperatur på 20 grader oberoende av den verkliga temperaturen, en katastrof när både kamera och laddare är beroende av korrekt temperaturavläsning för säker funktion. Piraterna är CE men inte UL-märkta.
    http://www.enix-power-solutions.co.uk/battery-certification/
    För CE-märkning räcker det att batteriet inte stör radioutrustning? Jag ska bekymra mig om det den dag det kommer växelströmsbatterier.

    https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking_en

    ”Please note that a CE marking does not indicate that a product have been approved as safe by the EU or by another authority. It does not indicate the origin of a product either.”

  13. Sigge

    Per I #3

    I Skåne är erosion ett problem. Dels försvinner landområden vid sydkusten och ett annat problem är att jord blåser bort från åkrar. Att en del vikar blivit grundare i Skåne beror nog på att jord och sand som eroderat hamnar där. För övrigt så är det inte bara i Skåne som vikar blir grundare p g a erosion utan det förekommer lite överallt och förkom långt innan det började talas om global uppvärmning.

  14. Simon

    #10 Daniel
    På tal om Greta-effekten. Intressant inslag om vilka ideologiska krafter som genomsyrat Gretas familj, än en gång Henrik Jönsson:

    https://www.youtube.com/watch?v=_IkGuBCdGG4

  15. Lasse

    Angående isläget i Arktis-kanariefågeln ni vet.
    Tydligen har NW passagen inte varit så populär senaste åren.
    Den har varit svår att passera pga is gissar jag
    Ingenting att rapportera om i media!
    Förklaring eller ej-här är en rapport om cirkulationsmönster som förändrat isläget där:
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2020JC016796

    När Mosaic avslutades var slutsatsen att de saknade koll på hur stort flödet av is var söderöver.
    De förtöjde vid flerårsis som på mindre än ett år var ute på öppet hav. Något anmärkningsvärt!
    Nu hävdas att detta sker pga att isen är så rutten att den lättare följer med havsströmmen.

    De har svårt övertyga mig om allt de hävdar/Skeptiker!

  16. Håkan Bergman

    Missa inte ubbhultarn om fri invandring och Euro7.
    Vad sysslar Europas socialdemokrater med?
    https://www.ericsoniubbhult.se/

  17. Claes-Erik Simonsbacka

    Kampen om framtidens kritiska mineraler:

    Critical Minerals: The next dirty fight over clean energy
    18 nov. 2020

    https://open.spotify.com/episode/09ScpZtlZab9nD8SHYLmC4

    Why green energy means mining: the case of cobalt
    2 dec. 2020

    https://open.spotify.com/episode/653ppBwonVVmKInjhMHZTJ

    China Inc. Extends Cobalt Grip With Bigger Glencore Deal
    3 dec. 2020

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-03/china-inc-extends-cobalt-grip-with-bigger-glencore-deal?srnd=economics-vp

    Mvh,

  18. Håkan Bergman

    CES #17
    Här har vi nåt för MP att bita i.
    https://www.politico.eu/article/swedish-ground-zero-for-eu-strategic-materials-plan/

  19. Claes-Erik Simonsbacka

    Håkan Bergman #18, instämmer.

    Are Thorium Reactors the Future of Nuclear Energy?
    December 2nd, 2020

    https://investingnews.com/daily/resource-investing/energy-investing/uranium-investing/thorium-nuclear-energy/

    Mvh,

  20. Rossmore

    ”Future generations will wonder in bemused amazement that the early 21st century’s developed world went into hysterical panic over a globally averaged temperature increase of a few tenths of a degree, and, on the basis of gross exaggerations of highly uncertain computer projections combined into implausible chains of inference, proceeded to contemplate a roll-back of the industrial age”

    Dr Richard Lindzen

    https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Lindzen

  21. Rolf Mellberg

    #19 Claes-Erik

    Angående Thorium i framtida reaktorer:

    Det vi framförallt kan vänta oss är att framtidens reaktorer använder smält salt (vid låga tryck) i stället för vatten (vid hysteriskt höga tryck) som kylmedium.
    De låga trycket och en mycket högre temperatur ger väldigt stora fördelar.

    Därefter kommer flera frågor som speglar att det finns ett väldigt stort ”design-space”.’
    Ska bränslet vara i fast form (t ex triso-bollar) eller löst i det smälta saltet? I det senare fallet följer frågan, krävs det en kontinuerlig rening av bränslesaltet. (bortforsling av fissionsprodukter)
    Ska reaktorn köra med snabba neutroner eller ”inbromsade” (termiska) I det senare fallet måste man ha en moderator, mest troligt grafit.
    Ska man främst bränna vårt befintliga kärnavfall, eller låganrikat uran, eller vapenplutonium man vill göra sig kvitt av, eller thorium eller en mix av dessa?
    Vilken typ av salt passar bäst det bränsle man valt.
    Vilka material kan vi använda för att bygga reaktorinneslutningen med tanke på extremt tuffa förhållanden?

    En ganska knepig men kompromisslös variant är LFTR som man kan se om här:
    https://www.youtube.com/watch?v=biToH42YZZ4&t=577s

  22. Dan

    Staffan Wohrne #8:

    En Tesla innehåller ca 7000 battericeller av typ 18650, dvs de är 65 mm långa och har diameter 18 mm. Något större än ett AA-batteri m.a.o. Ca 3200 mAh vardera.

  23. Rolf Mellberg

    Här kommer en ny teori som går ut på att primärt Jupiters rörelse kan påverka interplanetärt stoff så att 60-åriga klimatcykler kan bli följden på jorden.
    I så fall skulle AMO kunna bero på detta och därmed skulle en kanske betydande del av uppvärmningen sedan 1980 kunna ha haft en annan orsak än CO2:
    https://wattsupwiththat.com/2020/12/05/new-climate-theory-jupiter-herding-micrometeors-towards-earth/

  24. Lars-Eric Bjerke

    #21 Rolf Mellberg

    ”Det vi framförallt kan vänta oss är att framtidens reaktorer använder smält salt (vid låga tryck) i stället för vatten (vid hysteriskt höga tryck) som kylmedium.”

    Vattenfall deltar i ett studium av SMR i Estland. Fermi Energia, Fortum och Tractebel är partners i studien. De reaktortyper som ska studeras är Moltex Energy SSR-W300, Terrestrial Energy IMSR-400, GE Hitachi BWRX-300 and NuScale SMR. NuScale är en 60 MW lättvattenreaktor. Moltex och Terrestial är saltkylda, trycklösa reaktorer. BWRX-300 är en BWR. Alla har passiv säkerhet.
    https://www.world-nuclear-news.org/…/Vattenfall-extends…

  25. Daniel Wiklund

    Imorgon lär vi i DN få läsa om klimatkatastrofer. Om bl a översvämningar. Cyklade idag förbi Mjölkudddsberget, 2 km från Luleå centrum. Har både åkt skidor och joggat där. Där läste jag en anslagstavla om berget. Det är nu lite drygt 60 meter över havet. Det började titta upp över vattenytan för 6000 år sen. Där kan man tala om översvämning. Texten på tavlan är gjord så att man ska bli fascinerad. Inte mig emot. Backa man några tusen år till så fanns här en is som var drygt 2000 meter tjock. Ganska skrämmande. Klimathistorien är kantad av katastrofer. I ljuset av det är det ganska lugnt nu.

  26. På sistone har vi här på KU sett flera inlägg om hybritprojektet. Om vi går lite längre tillbaka läser vi om elbilar, vindkraft, solel, ellastbilar som laddas medan de kör, elflygplan, koldioxidlagring, vegetarisk mat och andra gröna visioner. Själv har jag lagt ekologiskt jordbruk till listan i ett par kommentarer. Den gemensamma nämnaren är att visionerna är ogenomförbara och rent skadliga, vilket förklarats i inlägg och kommentarer.

    Låt oss vända på resonemanget, ponera att det inte är avsikten att projekten ska fungera, men att den bakomliggande tanken är att nedmontera den tillväxtorienterade marknadsekonomiska välståndsskapande modell västvärlden är baserad på sedan upplysningstiden, ska nedmonteras. I så fall blir de ovan nämnda projekten logiska.

    Nu säger nog de flesta att sådana avsikter finns det ingen som har. Verkligen! Negativ tillväxt är ett tema som det talas om dagligen på franska MSM. Nyligen säger man också att ”les gens”, lite mildare version av populasen, måste vänja sig vid en mindre ”bekväm” livsstil; ett ekologiskt manuellt jordbruk med 20 gånger fler arbetande i jordbruket, begränsade transporter, vegetarisk kost, lokal ekonomi, ouppvärmda bostäder och mycket annat.

    Vem skulle önska en utveckling mot ett fattigare land? Någon, ge ett exempel på där den politiska ledningen i ett fattigt land delar befolkningens lidande? Tvärtom, regeln är att ju fattigare och mer misskött ett land är, desto lyxigare lever eliten relativt övriga medborgare.

    Jag rekommenderar igen att läsa Drieu Godefridis bok The Green Reich, vilken handlar om den gröna rörelsens uppkomst, idiologer och tankegods, samt en bok i boken om ett fiktivt grönt samhälle.

  27. Lars M #26,

    Jo, du har säkert rätt. Miljöpartiet har alltid varit emot ”konsumism” och ”för många människor”. Vi skall vara ett med naturen och leva på minimal nivå, helst inte mer än 30 år – som det var på den gamla goda tiden innan industrialismen tog fart.

    Så, ja. Detta är utan tvekan dess mål. Även ledare för IPCC har uttryckt sådana tankar. De struntar i koldioxiden medan huvudsaken är att krossa industrisamhället.

  28. Ann+Löfving-Henriksson

    # 25 Daniel,
    vi här ute i väst har del i en helgprenumeration på DN, vilket normalt innebär att man kan läsa tidningen kvällen innan på paddan.
    Men! Icke så ikväll. När Greta bestämmer släpps tidningen först 06.00.
    Dessutom, inga åsikter endast hennes sanning på denna hennes dag. Nog visar hon vad som finns under fårakläderna.

  29. #9 Gunnar Strandell

    ”I Sverige låg vi på ca 200 liter per person x dygn under 1970-talet och prognoserna pekade på en fördubbling till år 2000. Men kurvan bröts och vi ligger idag på 140-160 liter per person x dygn.”

    Det beror på hur man räknar.

    Stockholm Vatten levererar 370.000 m³ om dagen i sina två vattenverk. Varje dag renar dock Stockholm Vatten 355.000 m³ avlopp i sina reningsverk. Det vattnet är till största delen samma vatten som de en gång pumpade in i våra ledningar (det inkluderar även regnvatten) så vi ”förbrukar” kanske bara 20 liter per person och dag.

  30. foliehatt

    @ Johan, #29
    ska vi vara sådana så förbrukas ingen massa, annat än vid kärnreaktioner. Således förbrukas i så fall inget vatten alls.

    Likväl behöver 370.000 m³ vatten renas och levereras in i systemet varje dygn.

  31. Lars-Eric Bjerke

    #9 Gunnar Strandell och #29 Johan Montelius,

    I våra storstäder Stockholm och Göteborg förbrukar vi väl inget vatten. Vi lånar vatten- i Göteborgs exempel från Göta Älv, renar det, smutsar ner det, och renar det igen för att sedan återföra det till älven.
    Det som ställer till det är att vi liksom Stockholm har gemensamt avloppssystem för toavatten och dagvatten för ca hälften av fastigheterna (de som byggdes före 60-talet), vilket gör att vid rejäla regn så breddas vattnet direkt till havet utan rening.

  32. The Lancet stämmer in i alarmismen med sin femte rapport: ”The Lancet Countdown on health and climate change”. Reuters intervjuar en av de ledande personerna bakom, Ian Hamilton:

    ”Climate-induced shocks are claiming lives, damaging health and disrupting livelihoods in all parts of the world right now,” said Ian Hamilton, executive director of the fifth annual report of the Lancet Countdown on Health and Climate Change.”

    Reuters meddelar också:

    ”Extreme heat led to the deaths of almost 300,000 people over 65 years old in 2018 – a 54% rise in two decades, said a report on the links between health and climate in The Lancet medical journal.”

    Här finns Lancet-rapporterna:
    https://www.thelancet.com/countdown-health-climate/about

  33. Ulf

    Idag är det Greta i DN. Inte för att man kommer märka någon skillnad i juvenila DN.

  34. Sigge

    #31 Lars-Erik Bjerke

    Nu vet jag inte hur det är i Göteborg, men i Stockholm med kranskommuner så är det inte så mycket dagvatten som går tillsammans med avloppsvatten numera. Man började på 70-talet att komplettera befintliga avloppssystem med separata dagvattensystem där det inte var byggt separerat. Det arbetet är inte slutfört och det är ofta så att i områden där det kompletterats så anslöts inte allt dagvatten till det nya dagvattensystemet. I många fall så har man anslutit stuprör och dagvattenbrunnar till dagvattnet men dräneringar runt källare är fortfarande anslutna till avloppet.

  35. Lars-Eric Bjerke

    #34 Sigge

    Ca 25 % av avloppsledningarna är gemensamma för avlopp och dagvatten d.v.s. 160 000 m3 per år släpps ut orenat i älven i Göteborg. Det är därför det inte går att anlägga ett bad i stan.

  36. Lennart Svanberg

    Skummar igenom Gretas DN utan att hitta en enda nyhet i klimatfrågan. Deras taktik är tydligen att vi orättroende skall ändra åsikter genom att upprepa samma argument om och om igen. Likheten med Tegnelltyper är slående, deras åsikter och strategier mot problem är alltid korrekta, det är bara verkligheten som är problemet 😀.

  37. Sigge

    #35 Lars-Erik Bjerke

    I Stockholm och i städerna runt Mälaren så har man kommit så långt med separerande av spill- och dagvatten så att det har var väldigt lite spillvatten som bräddats ut i Mälaren sedan slutet på 90-talet. När det händer så är orsaken ofta fel på en pumpstation.

  38. Ivar+Andersson

    PROFESSOR LENNART BENGTSSON OM GLOBALSTRÅLNINGEN
    https://thoralfsblogg.com/2020/12/06/professor-lennart-bengtsson-om-globalstralningen/

  39. Ivar+Andersson

    Den självklara klimatfrågan journalisten ”glömde” ställa 2020-12-06
    http://www.ericsoniubbhult.se/

  40. #30 foliehatt

    Visst är det så att vi inte delar upp vattenmolekyler men om vi skulle anlägga en stad som Stockholm så komme rfrågan upp hur mycket vatten vi måste tillföra varje dag.

    Av de siffror jag har så räcker det med att tillföra 15 000 kbm eftersom resterande 355 000 kbm är återvunnet ur avloppet (Stockholm Vatten skulle i princip koppla ihop reningsverket med vattenverket) . De 15 000 som vi inte tar hand om är väl vatten som används för trädgårdar eller helt enkelt dricks upp och svettas ut.

    Det ger lite perspektiv på hur lite vatten vi egentligen behöver för att driva en stad.

  41. Christian H

    #26

    Du skrev; ”Den bakomliggande tanken är att nedmontera den tillväxtorienterade marknadsekonomiska välståndsskapande modell västvärlden är baserad på sedan upplysningstiden, ska nedmonteras. I så fall blir de ovan nämnda projekten logiska”. Jag kan bara instämma i detta. Sedan decennier tillbaka har de ledande krafterna bland globalisterna förklarat att man vill ha en ny världsordning med väsentligt lägre konsumtion i västvärlden. Man vill ha en ”reset” och nedmontera tillverkningsindustrin och styra över kapitalflödet till den gröna sektorn med vindkraft, solpaneler, ekologiskt jordbruk m.m. Naturligtvis vet de om att det leder till ökad fattigdom bland de drabbade och att man inte kan få igenom sin agenda med vanliga demokratiska metoder. Därför har man satsat på att kraftigt manipulera samhället i stort och ta kontroll över viktiga aktörer som politiker, massmedia, utbildningsväsendet, religiösa ledare och andra krafter som bedöms ha stor auktoritet. En ohelig allians har skapats mellan några av världens absolut rikaste klaner, västerextremister och miljöfundamentalister. Klanerna har grundlurat de andra, men det inses inte av aningslösa idealister, Metoden för att nå detta är skrämselpropaganda och stora lögner i Joseph Göbbels anda. Det är här klimathotet kommer in. Även coronahysterin hör hit. En annan inspirationskälla är Karl Marx, som förespråkade en revolution i tre steg enligt följande:
    1) Skapandet av en revolutionär situation
    2) Inrättandet av proletariatets diktatur
    3) Införandet av ett klasslöst samhälle

    Ingen kommunistisk revolution har kommit längre än till punkt 2, då de som åtnjutit personliga privilegier inte vill avstå från dessa.

    De rikaste klanerna har sett att att det gått utmärkt att bli miljardär i både Ryssland och Kina och är fascinerade den kontroll som de har över sina medborgare. Målet för klanerna är total kontroll över alla medborgare och då kan man inte ha ett demokratiskt styrelseskick.

  42. Paul+Håkansson

    The Energy Crisis During the Panic of 1873

    ”The horse influenza became a pandemic spreading across the country triggering a social upheaval and an economic paralysis just as if the power grid was shut off and would be comparable to what would happen today if these people were successful in ending fossil fuels. It was this problem which even led to the idea of creating the “horseless carriage” based upon economics. Horses enabled the very development of our civilization for transportation which enabled the economy to even develop as well as advancing the food production which allowed the human race to expand. Nevertheless, this influenza that infected the horses created a massive “energy crisis” which we would call it today. It certainly undermined the economy which contributed to the Panic of 1873 which became the Long Depression which lasted for 26 years.”

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/disease/the-energy-crisis-during-panic-of-1873/?__cf_chl_jschl_tk__=1e121f9a11d492414c7b307d1a4c5369e424fec0-1607466537-0-AdHfrrGQWUW5Q-cpOb84jSRFiPnHUspcFnFGS00PLuWkmwk7B5cBvxnLaHHVQcULTjvWfMLSys-7Dd05BjE3k_iN98E_uZ098PbsD1rCadn41SEUIDwJg0uiTyXS9xANUs9Yu4L9Le37J2eqCqyMQlnqEaUbzeFEXCjKU4V0LRzjyN26aV2GMzIM8hn3ySZBNe3HFMIsVQC7XVhCdMyM1nICA-Bcj2-VTovLZCCjeJFDAQAXdhq0i4GoU8hAvzx0XR-EYRVvz9iLdaTkc1cbTbli_kRYbwZvaZS3WIs2SrTKGQytLxF1td2JAbuMphMr6zwfk6x8yvavjo_EprDA7AoaSoQk5daKN5ji4bdZIyJ0vPWSylNbNbWRBd_dT8PNlRyVUoVXqcfv2YTHnadCv-GPZcQgoC33ju_9B_YdjyEqZ9ZaUgJlf2yKIzFUYf-ErAJUMyj_1xwkZAYa5JKIRDM

  43. Anders

    MP verkar med sin odemokratiska argumentationsmatematik lura många: adderas de 97 ”konsensusprocenten” räcker deras 3-4% tydligen till absolut majoritet.

  44. Simon

    Man ska tydligen bara bry sig om vad KVA säger när det passar det politiska narrativet:

    https://www.expressen.se/nyheter/experten-sagade-sveriges-strategi-nar-han-trodde-att-ingen-horde/

    Visserligen beträffande pandemin men går ju att tillämpa även på klimatfrågor. Det är ju bra, då vet vi det.