Öppen Tråd

apple

Foto: Kiviks Musteri

Årets äppelskörd är sisådär, rapporteras det från Skåne där 90% av äpplena skördas. Det kom en värmebölja i augusti som ställde till det för de tidiga sorterna. Här är veckans öppna tråd med fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg,
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Simon

  God morgon!
  Missa inte Henrik Jönssons senaste, Schrödingers budget:
  https://www.youtube.com/watch?v=hBPAaRgsJi0

 2. Ivar+Andersson

  ”De var rädda för chefer och kolleger. De var jätterädda för att bli uthängda i medier och bli kallade rasister, säger han.”
  Man skulle kunna tro att det rör klimatet men beteendet är likadant. Avvikande åsikter ska undertryckas för att kejsaren inte ska avslöjas vara naken.
  https://www.expressen.se/nyheter/lakare-och-polis-vittnar-om-bluffar-med-apatiska-barn/

 3. foliehatt

  Ripfjället väster om Malung har ett 30-tal vindkraftverk inplanerade – men en lokal motståndsgrupp har tvingat fram en folkomröstning i frågan, mot de styrande i kommunfullmäktiges önskan.
  Omröstningen sker i morgon – men är tyvärr endast rådgivande.

  Så det återstår att se om Ripfjället får leva vidare eller om det framgent ska heta RIP-fjället.

 4. Lasse

  #3 Såg det på Rapport igår, som dessutom uppmärksammade de strejkande barnen.
  De kunde kanske sätta sig och studera denna hoppingivande studie av Willis E:
  https://wattsupwiththat.com/2020/09/23/watts-available/

  Där framgår att det finns en gräns för uppvärmningen.
  En gräns som bibehålles med olika naturliga fenomen.
  Moln , nederbörd och i vissa fall orkaner håller koll på uppvärmningen där strålningen är störst.
  ”The size of the decrease is large—6.6 W/m2 less energy is available when the surface temperature has risen by each additional 1°C. ”

  Det kallar jag ett självreglerande system!
  Så varför så dystra ungdomar?

 5. Simon

  #3 foliehatt
  Dessvärre är min erfarenhet från den politiska sfären att ”rådgivande” är något man tar till som en slags friskrivningsklausul för att ändå kunna genomföra det politikerna (och deras lobbyister) önskar genomföra. Hoppas jag har fel i just detta fall.

 6. Håkan Bergman

  Ja varför så dystra ungdomar? Veckan har ju bjudit på fantastiska nyheter, farbror Xi har lovat att Kina ska vara koldioxidneutralt till 2060 och Elon Musk ska tillverka 20 miljoner elbilar per år 2030, litar inte barnen på dom?

  https://dilbert.com/strip/2011-03-29

 7. Lars Cornell

  Forskning är något fantastiskt. Det skriver Mikael Pihlblad som är krönikör i Ostmedia där bla Corren och VT ingår. Det alternativa Nobelpriset har delats ut vid anrika Harvard University i USA sedan 1991, ”med glimten i ögat men ändå på riktigt.” Mottot är ”gärningar som först får dig att skratta och sen tänka efter”. Då tänker jag först på universitetet i Umeå där psykologistuderande tänkte göra en sandlådeenkät om klimatfrågor. Det var nästan enbart kvinnliga psykologer som deltog i den ’forskningen’. I Örebro och Linköping har också kvinnliga psykologer varit i farten.

  I Göteborg bedriver CTH med Martin Hultman och hans anhang genusforskning om klimatet.
  https://anthropocene.live/2020/09/03/ett-medeltida-morker-over-chalmers/
  https://klimatupplysningen.se/om-chalmers-och-om-svts-vilseledande-klimatrapportering/
  Hans sexuella läggning känner jag inte till, men jag reagerar på en artikel med rubriken ”Varför hatar män Greta?”
  https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/nyheter/varfor-hatar-man-greta
  Är det underförstådda och försåtliga påståendet i Kyrkans Tidning sanning? Jag känner ingen som hatar Greta.

  Bakom genusforskningen på CTH ligger vetenskapsfestivalen.se som stöds av Göteborgs Universitet, Chalmers, Folkuniversitetet, Volvo, Göteborgs Energi, Vetenskapsrådet, Vinnova, Svenska Kyrkan och några till. Vet dessa organisationer och företag om att de stödjer genusforskning på Chalmers? Vet de om att de stödjer verksamhet som försåtligt syftar till hat mot Greta?

  Nu finns det motsättning. Men den gäller annat nämligen Demokrati med Marknadsekonomi (som vi nu har) mot Globalism med Planekonomi under FN ungefär som gamla Sovjet, Hitlers Tyskland, Maos Kina och Kim Jong Un. Rockis, Fridolin, Pär Holmgren, Åsa Romson och Greta Thunberg är tydliga med att de vill avskaffa vår demokrati. Varför media är så tysta om det borde belysas av vetenskapsfestivalen.se. Svensk press tycks livrädda att ta upp det ämnet.

  Här ser vi exempel på hur olika krafter arbetar för att skapa motsättningar i samhället som egentligen inte finns. Jag kan inte minnas att jag sett exempel på hat mot Greta. Hon säger ju det vi alla står bakom ”Lyssna på vetenskapen” och ”Lyssna inte på mig, lyssna på forskarna”. Alla vi på den här bloggen har väl samma åsikt som Greta – upp med handen om du tycker annorlunda.

  Däremot är hatet mot den genusforskande Martin Hultman och hans anhang massivt. Men det tycks inte Kyrkans Tidning har uppfattat eftersom det inte ingår i den kretsens narrativ.

  Mikael Pihlblad avslutar med, ”Förväntningarna blir förstås stora inför kommande prisutdelningar. Jag skulle till exempel gärna se ett pris till dem som reder ut penisens betydelse för graden av klimatförnekelse, för att döma av vanliga kommentarer i sociala medier måste det finnas ett samband. Kan vi räkna med ett pris där 2021?”
  https://vt.se/nyheter/artikel/de-ger-oss-svaren-vi-inte-visste-vi-ville-ha/7r39w5xr

 8. Lars Kamel

  Ja, det blir lite äpplen i år. Den där varma och torra sommaren 2018 ledde däremot till att vi fick massor av äpplen. Det stora äppelträdet brukar ge några hundra kg äpplen vartannat år, men det gäller inte i år, trots att det var dags. Förmodligen var det för kallt när det blommade i våras.
  Trots alla fakta som säger att värme är bra och kyla dåligt, envisas många med att vara rädda för värme.

 9. jax

  #6 Håkan Bergman
  https://dilbert.com/strip/2017-05-14

 10. Fredrik+S

  foliehatt #

  Ja, det verkar ju helt galet.

  Svenska Naturskyddsföreningen kanske är där och protesterar?

  Fast det stör ju dock inte utsikten från Söders höjder.

 11. Rolf Mellberg

  #4 Lasse

  Ja, Willis är verkligen imponerande, sådana som han borde vi ha fler av.

  Detta att tropikerna har en god klimatologisk stabilitet påminner mig om något har läst. (kanske av Lindzen?)

  Under de senare istiderna har temperaturdiffen mellan tropikerna och arktis legat på ca 60 C.
  Nu ligger den differensen runt 40.
  Under jordens varma perioder låg den runt 20.

  Kan någon följare här bekräfta och kanske komplettera med information om hur stabil tropikernas temperatur varit? (d.v.s. över mycket långa geologiska perspektiv)

  En annan analys av Willis som inte går av för hackor är även den rätt färsk:
  https://wattsupwiththat.com/2020/09/15/cooling-the-hothouse/

 12. Rolf Mellberg

  #7 Lars Cornell

  Jo appropå denna Vetenskapsfestival i Göteborg kommer nedan en mycket intressant (om än tämligen deprimerande) film.

  Vi har här fyra utmärkta kandidater till posten kommisarie för de klimatdomstolar som snart måste upprättas. Vi kan inte vänta längre nu, rättning i ledet, det är dags att sopa bort alla hinder för att kunna agera med full kraft.

  Filmen startar egentligen vid 24:30
  Först ut: Åsa Wikforss, professor i teoretiska filosofi.
  Sedan: Pontus Böckman, civ.ek. ordf i VoF. Han kallar sig ”skeptiker” och bär en Orwellsk tröja som deklarerar ”Jag är skeptisk” 🙂
  Sist men inte minst Martin Hultman, presentation överflödig i detta forum
  Sen har vi en moderator som jag inte har namnet på.

  Se gärna detta den som vill ”knarka ner sig” i ångest.

  Men vid 1:18:20 händer något extra intressant, en Vincent ur publiken berättar (svagt ljud men det hörs) om att han har studerat för en geoliogiproffessor som är ”klimatförnekare” !?!?!?

  Greta borde skriva en lite grön kampskrift. Sen kunde de mest progressiva ur FFF tillsammans med neuropsykiatriskt störda ungdomar ur XR ge sig i väg till instutionen, med Gretas lilla gröna som hillhygge, tränga in till den förnekande professorn, släpa ut honom på gatan och ställa till ett RÄFST och RÄTTARTING!!!

  Hmmm… Gick jag för långt nu?

  https://www.youtube.com/watch?v=Iy26LwgywiY&t=4729s

 13. Staffan+Lindström

  8 Lars Kamel
  Vilket sammanträffande, hittade häromdagen en VHS-kassett med inspelningen av SR P2:s ”Äppelkriget” sista(?)
  operan Lars-Johan Werle skrev Endast sänd en gång 2 mars 1996, den spelar från Sharp-VHS-en ”fabricado en Reino Unido” (Kördes rätt friskt runt millenieskiftet men ”British is not always shit…” håller nog en stund till…)
  …just slut nu! Bygger på Alfredsson/Danielsson libretto Iwar Bergqvist… Naturen är oskyldig och god och fick den rösta skulle den rösta vänster förstås… Kapitalisterna och exploatörerna är ondskefulla… Flyg och bilhatandet fanns ju redan långt före Miljöpartiet…..
  I det nordeuropeiska gröna Nordkorea äks ”Sverige” där Stefan Löfven i förrgår sade: ”Framför allt ska ni INTE bjuda in till trånga hemmafester” Jag åkte igår från NV Stockholm till Sophiahemmet(inget pulsåderbråck 🙂 ) på Östermalm och såg 7-8 personer bära munskydd, Anders Tegnells förtjänst kanske, men man kan tro att allmänheten inte är alltför imponerad om antalet nya ”fall” går från 30 till 60 per 100000/dag Risken i min stadsdel är väl ungefär i paritet att hamna i skottlinjen i en gängskjutning…..(Behåller gärna +-et 🙂 … (7-8 tur och retur…Tensta konsthall har Åke Hodell till januari…. Fullbokat med Dror Feiler mfl i em/kväll reservplats tillgänglig … träffade DF för 25 år sedan när vi kanske var mer politiskt likasinnade… 😉

 14. Daniel+Wiklund

  I Norrbotten satsar regionen miljoner på tågpendeln mellan Luleå och Boden, 30 km. Man satsar 4,5 miljoner årligen. Den startade den första april 2019, obs! inget aprilskämt. Med 11 turer åt båda hållen varje dag måndag till fredag. Väldigt få passagerare, i genomsnitt 4 varje resa. Tåget stannar i Notviken (en dryg km från stationen i Luleå, nog tänkt för dom som pluggar och jobbar på LTU) och i Sunderbyn, nära sjukhuset. Vad gör man inte för att få folk av ställa undan bilen, koldioxidutsläppen måste bekämpas. Vore intressant att veta hur många patienter som behöver besöka sjukhuset pga koldioxidutsläppens verkningar.

 15. Staffan+Lindström

  14 Daniel+Wiklund

  Räknar jag rätt om varje resa kostar i runda slängar 200 kr?? (4.500.000/11x2x5x52x4) Vad kostar biletterna i själva verket??

 16. Staffan+Lindström

  Hur kan 2 tunisier ringa fel till mig just efter löningssfredag… 😉 Troligen ”scammers” jag vet svarar aldrig… Skulle ju kunna vara ett erbjudande om att bli hårdför oljeminister … 🙂 PS Post 15 …biljetterna… Alfredsson i tidigare post som spökade…? 🙂 DS.

 17. Fredrik S

  Daniel Wiklund #14

  Ja, det är ju galet men det är ju vad vi får med ett galet system (Landstinget) som styrs och drivs av politiker.

 18. sibbe

  Alltid när domedagsnyheter kring sommarisen i Arktis kommer upp i Meiderna, brukar jag slänga fram det här:

  Arktis smälter?

  För 142 år sedan:

  Wikipedia om Nordenskiölds upptäcktsfärd:
  ”Fartyget Vega stävade ut från Tromsø den 21 juli 1878 och passerade Kap Tjeljuskin den 19 augusti, så långt allting väl. Men den 26 september 1878 frös det fast och såväl Nordenskiöld som hans fartyg blev sittande i tio månader i packisen…
  Till slut ändade äventyret ändå i triumf, då fartyget 18 juli 1879 kom loss och kunde segla de sista 100 sjömilen till Berings sund (…och till Beringö) och sedan fullborda sin resa till Stilla havet med alla resenärer i behåll. 20 juli passerade man Östkap och 2 september kunde man telegrafera från Yokohama om den lyckade färden.
  – ”Venta Maersk”, körde förra sommaren som första stora containerskepp genom Nordostpassagen, delvis med isbrytarhjälp, från öst till väst. Detta rapporterades av Danmarks Radio (DR) och High North News. Från Wladiswostok till St.Petersburg, international Northern Sea Route, 07.09.2018.
  Intressant är att skeppet är av isklass 1ASuper, och ändå behövde hjälp av ryska atomisbrytaren „50 let Pobedy“ (finskbyggt?) i det östsibiriska havet trots att september är månaden då det finns minst drivis.
  Betydligt sämre skepp hade Nordenskiöld, som fastnade i isen för140 år sedan på ungefär samma område, där Venta Maersk behövde isbrytarassistans.
  -Ända sen 2000-talets början har det funnits ett antal ”Klimat”forskare som var bergsäker på att Arktis sommarisen skulle ha försvunnit senast 2014.
  Så har inte skett utan sommarisen har stabiliserat sig på en lägre nivå. Medan tiden när Nordostpassagen är öppen, heller inte förändrades radikalt – sedan Nordenskiölds dagar… – Smältsäsongen inleddes i år i mitten av juli, och avslutas i slutet av september. Enligt danska meteorologiska institutets webbsidor.

  -Så, inget nytt under solen, En del av Arktisisen smälter fortsättningsvis bara under några få sommarmånader… och fryser igen under 8 månader i året… det är reella fakta!

 19. Lasse

  ”Data from NASA/USGS Landsat satellites show that during 1985-2016, vegetation in the arctic tundra of Canada, Alaska and western Eurasia showed a 38% increase in greenness ”
  https://wattsupwiththat.com/2020/09/25/climate-change-is-greening-the-arctic-and-this-is-bad/

  Varifrån får de energi?
  Kanske från solen.

  Under samma tid har solen givit 10 W extra energi till samma område.
  https://earthobservatory.nasa.gov/images/84930/the-arctic-is-absorbing-more-sunlight

  Kanske kan den grönskan binda lite CO2?
  Sigge NV passagen är inte öppen i år heller

 20. Daniel+Wiklund

  Per B är nog ute efter ett nobelpris i ekonomi. Han har kommit på en genial idé för att färre ska köpa plastpåsar, har höjt priset till det dubbla. Han är nöjd, användningen av plastpåsar har sjunkit otroligt snabbt säger geniet Per B. Jag använder nog mer plastpåsar nu, men inte dom som kostar 7 kr. Kan man höja skatten på politiker av Bolunds sort, så att man blir av med dom.

 21. Lasse

  #20
  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/skatten-pa-plaspasar-sa-har-det-gatt
  Sämre för miljön!
  Kallas det för sub optimering?
  Papperspåsar ersätter dyra plastpåsar hos oss

 22. Daniel W #20,

  OT: Det där med skatt som införs därför att det är en signal, en symbolhandling, slår ofta till dess motsats. Som inbiten tobaksbrukare så har jag sedan Borg ökade skatterna på tobak radikalt sänkt mina kostnader radikalt. All icke-behandlad tobak kan köpas helt lagligt utan punktskatter inom EU.

  På samma sätt är det med plastskatten. De är mycket billigare nu och man slipper att kånka runt med reklam för ICA, COOP, Lidl etc. 🙂

 23. Simon

  #20 Daniel W
  Man ser verkligen fram emot detaljerade rapporter av exakt hur mkt plast som minskat i haven tack vare plastpåseskatten. En inte alltför avancerad gissning är 0 men det ska bli kul att se hur man från politiskt håll försöker vinkla till detta faktum.

  Ingemar har ju en poäng där, egentligen borde vi få betalt för att gå omkring med reklam, inte tvångsbeskattas till ingen nytta.

 24. Håkan Bergman

  Sakta men säkert sprider sig insikten att återvinning av plast kanske inte är det bästa sen skivat bröd.
  https://www.politico.eu/article/the-problem-with-recycling-one-word-plastics/

 25. István

  Sibbe
  Nordenskjölds Vega var ett tremastat bark, med en 70 hästkrafters hjälpmaskin. Ett skämt, med dagens synsätt på hur ett ingående fartyg skall se ut.
  Fartyg som klassas till 1A Super regler skall ha en maskin på minst 2800 kW. Med kraftigt förstärkt skrov skall klara att gå i 1 meter tjock is. Backa och stånka som är en omöjlighet med ett segelfartyg.
  En gammal dröm att kunna segla genom Nordost passagen. Vi är lååångt därifrån. Dessvärre. Det var bättre förr.
  Vi får lita till ytterligare klimatförbättringar.
  Tyvärr så inte alla drömmar förverkligas.

 26. Lars-Eric+Bjerke

  #25 István
  ”Sakta men säkert sprider sig insikten att återvinning av plast kanske inte är det bästa sen skivat bröd.”
  Förpacknings- och tidningsinsamlingen har byggt en ny sorteringsfabrik i Motala, som har varit i gång sen i vintras. De säger att av de plastförpackningar som vi lämnar till återvinningen återvinns 50-55 % och resten går till förbränning inte minst till cementindustrin, som vill ha ett högvärdigt bränsle.
  https://www.ftiab.se/2975.html

 27. Robert+Norling

  #3 Foliehatt
  Har kopierat av ett nyligen publicerat och klokt inlägg i debatten om vindsnurror i Ripfjället

  ”Ni som tycker att vi ska dra vårt strå till stacken, att vi bör upplåta vår natur till den goda saken att rädda världen; I så fall borde samma krav ställas på vindkraftföretagen.
  Vad kräver ni att de ska bidra med?
  Ni måste förstå att de är här ENBART för att de kan tjäna pengar på att skövla vår natur. De har ingen lust att göra någonting alls för den goda sakens skull. Så varför ska vi göra det?
  Har ni hört Wpd säga att de skänker hela sin vinst till miljöförbättrande åtgärder? Har de någonsin sagt att de kör med helt öppna kort för att vi alla ska få se hur mycket de bidrar till att minska den globala uppvärmningen?
  Har ni ens hört (eller sett i arrendeavtalet) att de är villiga att dela med sig av hur mycket de kommer att producera på Ripfjället?
  Nej, det har ni inte eftersom deras fokus är att krama ur så mycket pengar som möjligt på den här affären. Om det skulle ställas krav på att vindkraftbyggare i Sverige skulle göra det utan möjlighet att gå med vinst skulle vi inte få en enda vindsnurra byggd.
  Nu kommer flera av er fråga hur jag kan tycka att företag ska bedriva verksamhet utan att tjäna pengar, så jag svarar på den frågan direkt: jag tycker att företag ska tjäna pengar, jag gratulerar alla som kan tjäna pengar.
  Men jag protesterar mot ALLA företag som vill tjäna sina pengar på att någon annan far illa, det är inte affärsetiskt rätt att säga att den som får sina tillgångar förstörda bör gå med på det för att den som förstör tillgångarna ska tjäna massor med pengar. Det är exakt lika oetiskt som att ta barndomen från barn i fattiga länder för att redan rika företag ska tjäna ännu mer pengar på att barnen tillverkar deras kläder.”

 28. Simon

  #27
  Robert N, mkt insiktsfull människa som skrivit den insändaren. Det finns hopp fortfarande.

 29. Robert+Norling

  ”28 Simon
  Ja, hopp finns.
  Men det jäser ute i landet, där vindverk planeras.
  Folk är rent ut sagt fly förbannade.

 30. Per I

  Jag har skrivit liknande förut men om någon missat. Undrar om journalister på SVT och annan media förstår att basunerar de ut att jordens undergång är nära förestående så skapar det en grogrund för extremism för de som tar till sig budskapet. När får vi se den första klimat-terroristen?
  Om inte regeringar klarar av att bemästra problemet, vad krävs då? Om inte demokratin kan skapa lösningar? Det blir ingen världsdiktatur men det sås ett embryo att diktatur är bättre än demokrati när det gäller CO2 utsläpp inom nationerna. Ibland verkar det ju som de tror att Sverige ska lösa världsproblemen. Och CO2 är det viktigaste i de kretsarna där Greta verkar.
  Tror inte journalister har en agenda. De fattar inte vad de håller på med helt enkelt. Det viktigaste är lönekuvertet och att kunna glänsa på Stureplan. Sen tror de också att de tar ansvar för klimatet. Och att de är styrda uppifrån sin arbetsgivare.

 31. Björn

  Här ytterligare en artikel om Trumps utnämning av Ryan Maue till vetenskaplig chef på NOAA.

  https://www.sciencemag.org/news/2020/09/climate-science-critic-be-chief-scientist-key-us-climate-research-agency?utm_campaign=news_weekly_2020-09-25&et_rid=641603490&et_cid=3498745

 32. Peter+Stilbs

  I stort alla mina äpplen eliminerades i år via frost de kritiska knoppbildningsdygnen.

 33. foliehatt

  @ Robert Norling, #27,
  👍👍👍

 34. Peter S #32,

  Jag hörde på radion idag (P4 Skåne) en äppelodlare på Hallandskusten som klagade på rönnbärsmalen. För lite rönnbär -> de gick på äpplena och lade sina larver där istället. Så den försämrade skörden verkade varken bero på frost eller värme, utan på fjärilar!

  Mina egna Aromaäpplen var också lite angripna – men goda!

  Nåväl, det kan nog variera mellan landskapen. Och vi odlare måste ju klaga på något om nu skörden blir lite mindre än vanligt. 🙂

 35. tty

  #18

  ”50 let Pobedy“ (finskbyggt?)”

  Nej. Baltiskij Zavod, St Petersburg. Finland bygger inte atomdrivna fartyg.

  Ryssana har f ö planer på en flotta av atomisbrytare som kan hålla nordostpassagen öppen även vintertid, inte bara juni-november som nu. I motsats till klimattroende i väst vet de att där inte bli isfritt i första taget.

 36. tty

  #25

  ”En gammal dröm att kunna segla genom Nordost passagen. Vi är lååångt därifrån.”

  Nejdå. Faktum är att nordostpassagen har trafikerats kontinueligt sedan 1933. Den är i princip farbar alla år, ungefär från juni till november. Utan isbrytarassistans dock bara en kort period i augusti-september.
  Den västra delen till Jenisej/Noril’sk hålls dock öppen hela året med hjälp av atomisbrytare, och längre österut är trafiken mycket gles även sommartid.

  Nordvästpassagen är däremot inte öppen alla år, inte ens i augusti-september, och den enda av de olika passagerna som är någorlunda tillförlitligt öppen är den sydligaste via Bellotsundet och söder om King William Land, som är mycket smal, grund och krokig och olämplig för större fartyg.

 37. Ivar+Andersson

  ”Allt fler ser nu baksidorna av klimatpolitiken. Hur den slår stenhårt mot välfärd, transporter, energiförsörjning, företagande, jobb, hushållsekonomi, samhällsekonomi och till och med miljö. Hur klimathotet används som förevändning för en massa nya tramsiga skatter.”
  http://www.ericsoniubbhult.se/
  Svenska folket bland de minst klimatoroliga i världen
  2020-09-26

 38. Benny N.

  Skummar man av ytan när det gäller klimatrörelsens ursprung hänvisas man förvånansvärt ofta till artiklar och rapporter om nazismen. Nationalsocialisterna verkar var de första som förespråkade storskalig förnybar energi och dessutom avskaffande av den liberala kapitalismen. Idéerna, tankarna och slutsatserna är skrämmande lika de som klimataktivister, MP och politiker allmänhet hyser idag. Klimatrörelsen verkar alltså ha djupa totalitära rötter i nittonhundratalets tyska storhets- och renlevnadstänkande. Exemplen på alarmisternas tankar som handlar om det ”rena”, ”nya”, ”gröna” verkar i hög grad emanera ur tysk nationalromantik och vidare in i nationalsocialismen.

  1932 – ”Överskottselektriciteten från vindkraftverken längs havskusten kommer att användas för produktion av mycket billigt väte. Detta kommer att göra många produkter billigare.” Naziingenjör Hermann Honnef.

  1941 – ” … Den korporatistiska staten har förstörts av egoistisk liberal kapitalism och utrikeshandel som gynnar enbart handlare.” Lawaczeck (grundare av nazistiska arkitekt- och ingenjörsföreningen.)

  1941 – ”Upp till ett värde av 450 ppm finns det uppenbarligen bara risker som kan motverkas av en anpassningsstrategi. Ett riktigt katastrofalt klimat kan endast förväntas vid cirka 750 ppm: då förflyttas Ishavets nedfrysning och nederbörd runt 600 till 800 km mot nordpolen ….” Hermann Flohn1941, (Nazityska meteorologiska tjänsten.)
  1941 publicerade han den första tyskspråkiga artikeln om global uppvärmning ”Människans aktivitet som klimatfaktor”. Han överlevde kriget och fortsatte hela livet att skriva om publikationer och artiklar klimatuppvärmningen.

  Storskalig vindkraft, stålproduktion med vätgas, avskaffande av kapitalismen osv, osv. Känns det igen?
  Vad är Sveriges roll i detta? Stor verkar det:
  https://www.youtube.com/watch?v=nnXatjSeWWE&feature=youtu.be

 39. foliehatt

  @ Benny N., #38.
  kom ihåg Godwins lag.

 40. sibbe

  35 tty:;
  Du har nog rätt:
  Från Wiki:
  Aker-Kværners varv i Hfrs, tidigare känt under olika namn och urspr. grundat som Sandvikens skeppsdocka och mekaniska verkstad 1865, som blivit världens ledande tillverkare av isbrytande fartyg (marknadsandel ca 60 % efter andra världskriget). Systerfartygen Urho och Sisu (sjösatta 1975-76), båda med en maskineffekt på 22 000 ahk) hör till de maskinstarkaste i. som byggts. Varvet hade fram till 1981 levererat 45 i. till Sovjetunionen, Finland, Sverige, Västtyskland och Argentina
  -några isbrytare till Sovjetunionen byggdes utan maskin, den nukleära motordelen byggdes i Leningrad. Så minns jag att det stod i finska tidningar DÅ. Det var antagligen hemligt men ingick i den finsk-ryska byteshandeln.
  Wikipedia: –Taymyr (ryska: Таймыр) är en rysk atomdriven flodisbrytare, byggd 1989 på Wärtsiläs varv i Helsingfors. Fartyget var det första av fyra isbrytare av Taymyr-klass.

  -Det var tydligen FLODISBRYTARE, så min kommentar om finsk isbrytare i Arktis var nog fel.
  Och det här ligger ju 40 år tillbaka…

 41. István

  tty
  Ville egentligen bara påpeka att framkomligheten vid Nordostpassagen har öppenbarligen blivit sämre sedan Nordenskjölds dagar. I motsats till vad man får för sig om man bara konsumerar MSM.
  Och visst gör och gjorde ryssen stora ansträngningar. Atomisbrytare t.ex. På 80 talet byggde man en serie hyperstarka lastfartyg ( CA 15 serie) med 15000 kW maskineffekt. Det blev inget kommersiellt succés.
  Den dagen ett container fartyg, för stor för Suez kanalen, med säkerhet kan segla genom Nordost passagen kan vi prata sjöfart i farleden.
  Dröm eller Mardröm ?

 42. Håkan Bergman

  Benny N #38
  Hermann Flohn var väl också klimatrådgivare åt Luftwaffe inför Barbarossa.

 43. István

  sibbe
  Bara för ”finnkampens” skull.
  Statsisbytaren Oden har 24500 hästekrafter.
  Byggd på Arendalsvarvet i Göteborg.
  Tyvärr det sista fartyget detta anrika varv byggde.
  Världens modernaste varv på sin tid.

 44. sibbe

  43

  var det Oden som besökte Nordpolen nyss?

 45. foliehatt

  Ett rungande NEJ till vindkraftverk på Ripfjället – från folket i Malung med omnejd – tydligen.

  Kanske lyssnar politikerna på detta, eller inte. Den som lever får se.

 46. Ivar+Andersson

  ”Idag kom förklaringen i en intervju i SvD med Sveriges Radios VD Cilla Benkö. Hon medger nu öppet att man vid chefsrekrytering låter både etnicitet, kön, ekonomisk bakgrund och bostadsort gå före kompetens!”
  Etnicitet, kön och ekonomisk bakgrund avgör vid SR:s chefsrekrytering 2020-09-27
  http://www.ericsoniubbhult.se/

 47. Paul+Håkansson

  Lotta Engzell-Larsson ledarskribent på DI.

  I förra veckan hade hon en ledare som handlade om klimat och omställning, klimatinvesteringar. En mening i denna ledare löd som följande; Vi måste se till att våra barn i framtiden kan ANDAS REN LUFT. Och denna mening syftade faktiskt till koldioxidutsläpp, ja ni läste rätt, koldioxid. Det är rent bedrövligt att få läsa sådan, ursäkta orden, dynga. Alltså en ledarskribent.

 48. Håkan Bergman

  Lars Kamel skriver om tropiska åskväder i dagens inlägg, här hemma har vi möjligen ett åskväder i vardande. Kan bli en bra början på en energidebatt över vintern, vintern lämpar sig bättre än sommaren för såna. Ygeman får väl lägga på en matta till att sopa problemen under eller ska regeringen till sist inse att man har en ohållbar energipolitik?
  https://www.expressen.se/kvallsposten/eon-kravde-miljarder-for-att-losa-effektbrist/

 49. Håkan Bergman

  Jösses, har Ygeman vart nere i Lysekil nu, vad blir prislappen den här gången?
  https://www.dn.se/ekonomi/preem-drar-tillbaka-ansokan-om-att-bygga-ut-preemraff/

 50. Daniel+Wiklund

  Nu jublar Greta och Green peace. Preem bygger inte ut raffinaderiet. Bland den första att uttala sig är regeringens klimatexpert Greta T. Hon kanske visste det innan beslutet var fattat.

 51. Eskil Kjelkerud

  Ur pressreleasen från Preem: Regeringen har uttryckt en vilja att stödja inhemsk förnybar drivmedelsproduktion.

  Med hur mycket och till vilka?

 52. Skeptikern

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7563287

  Är det någon mer än jag som inte i inslaget hör det som rubriken påstår? ”Så hittar vi stabilitet i elnätet.”