Öppen Tråd

 

 

Idag får det bli lite extra på Öppen Tråd. Håll till godo med denna fascinerande konstvideo!

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  I dessa Coronatider kan det vara på sin plats med lite humor om virus mm och hygienrekommendationer från några år sedan. Inget nytt under solen. George Carlin i högform. Varning för språkbruket mao.
  https://www.youtube.com/watch?v=X29lF43mUlo

 2. Jonas

  Satt på en uterestaurang i Uppsala centrum igår. Det var ca 10 personer på torget som försökte mobilisera folk för klimatkampen. De hade några banderoller ”klimatkrisen är på riktigt” och liknande.
  De spelade nån slags folkmusik och delade ut flygblad.

  Det intressanta var att ingen av de förbipasserande verkade intresserade. Ingen stannade och lyssnade när de höll tal. Ingen verkade vilja ha flygbladen. Ingen stannade och diskuterade med ”arrangörerna”. Demonstranterna framstod mest som några vilsna själar som ingen brydde sig om.

  Har svenska folket tappat intresset för klimatkrisen ? Ingen som tror på den längre (utom SVT och MP) ?

 3. Eilif Hensvold

  Hej Mattias, från förra veckans öppen tråd #6. Tom Britton har kommenterat och har ingen invändning men understryker att fenomenet ”förstärkt minskning av R(t) över tid” om än rimligt inte har uppmärksammats tidigare. Jag tycker han gör det bra som svarar och dessutom tydligt.

 4. Natten den 3 juli var det minus 3,3 grader i Latnivaara, nordväst om Gällivare i Norrbotten. Det är det lägsta temperatur som noterats i Sverige under juli sedan 1976, rapporterar SMHI.
  Den globala uppvärmningen resulterar i köldrekord 🙂

 5. Sören G

  # Jonas
  De hade kanske behövt lyssna på en avhoppa klimalarmist.
  https://www.youtube.com/watch?v=eq60W2pRk84&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3OLroUZRJEIULTKJrrmhvi8e_hs9Q439W83tUK9Xoz1SbiLL-vdP77VRk

 6. Bim

  Hej reaktionen.
  Kul video, kanske ritad i Solid Work eller något annan 3D cad. Eller animerad på något annat sätt. Men väldigt fyndig.
  I vart fall illustrerad det en perfekt fungerande mekanisk konstruktion. Men jag kan se det på ett annat sätt också.
  Alla talar om att samhället kommer att styras av Ai ( artificiell intelligens )
  Konstruktionen här visar att ett sådant samhälle är självdestruktivt och totalt omöjligt
  Konstruktionen i videon är av så hög precision, utan toleranser, att den inte tål den minsta störning, Till exempel om det plötsligt skulle börja blåsa lite lätt i rummet eller om rummet började luta det minsta lilla så gravitationen ändrar riktning någon millimeter
  Så alla ni som tror att Ai skulle kunna ersätta mänsklig kreativitet som ju skapat denna video kan lugnt släppa den oron.
  En bekant till mig var helt fascinerad av dessa intelligenta datorer som skulle kunna ersätta människan och styra jorden, ställde jag en fråga till.
  Tror du en sådan dator kan skriva en bra bok eller tycka synd om en annan dator eller bli kär i en jättesnygg dator eller plötsligt tröttna på den ideologi som den är programmerad till. Kom ihåg om datorer” Skit in skit ut”
  det är den intelligenta sanningen. Månlandaren på 60 talet hade datorhjälp av en dator som inte var i närheten av en mobiltelefon som varenda unge går och pillar med i dag. Det var hos folket i kontrollrummet som intelligensen fanns.
  Men riktigt kul är videon, så tack för den.

 7. Ann lh

  Göran Värmby, f.d. miljöchef i Göteborgs stad, är nu krönikör på Göteborgs Posten.
  Dagens inlägg, läs och njut:
  https://www.gp.se/ledare/elf%C3%B6rs%C3%B6rjningen-i-sverige-m%C3%A5ste-fungera-1.30843604

 8. Ann lh

  Och här är ytterligare en ledare om Sveriges energipolitik från veckan som gick. Karin Pihl:
  https://www.gp.se/ledare/sveriges-energipolitik-%C3%A4r-usel-1.30678320

 9. Lasse

  Fantastisk konstvideo!
  Vill gärna ha en sådan maskin som skulle vara en verklig snackis vi bordet.
  Fast i likhet med klimathotet så är det skapat i en dator och har svårt att fungera i verkligheten.
  Rekordvarm sommar bara en vecka bort! Jag vill ha mer!
  Fast vi får allt fler soltimmar så vi skall inte klaga.

 10. Lasse

  #8 Läste ledaren.
  Han skrev den då elpriset toppade på 2 SEK per KWh.
  Idag är spotpriset 1,5 öre per KWh.
  Det blåser och ACn är avstängd.
  I en fungerande marknad , där teknik för lagring och styrning av förbrukning vore möjlig hade dessa spotpriser inte uppkommit.
  Det talas om att vi med vattenkraften kan reglera vindkraftens elöverskott. Tydligen inte, kanske speciellt när det är fyllda magasin på grund av vårfloden och regn samt bristande förbindelser mellan norra och södra delarna.

 11. Jonas

  #4 Ivar

  Det är ju därför klimathotarna är så noga med att använda orden ”klimatförändring” och ”extremväder”. Då täcker man ju in alla möjliga vädertyper. Vilket väder som helst blir bevis för att klimatkrisen.

  Om det inte hade konsekvenser för vanliga människor, så skulle ju klimathotarnas teorier vara riktigt underhållande som manifestation av mänsklig idioti.

 12. 2038, ett årtal att se fram emot. Då ska kolkraften ha gjort sitt i Tyskland. Vilket fantastiskt väder vi då har att se fram emot. Kostnaden för det är 40 miljarder euro. Så gott som allt elände dom senaste 30 åren har berott på klimatförändringarna. Däremot har jag inte sett att två globala kriser kopplats till koldioxidutsläpp, pandemin och droger. Men 2038 är förhoppningsvis både virus och knark utrotade. Med eller utan miljöpartiets hjälp.

 13. Enligt nyheterna i P1 i dag kommer ett framtida varmare klimat att leda till mer extremväder med både extrem kyla och extrem värme plus översvämningar och torka. Fast insamlade data tyder på att det är tvärtom. Däremot under Lilla Istiden var mer av extrema väderhändelser.

 14. Håkan Bergman

  Under några år på 60-talet gick jag dagligen förbi ett av SKFs säljkontor, i fönstret mot gatan hade dom en kul installation, en stålkula matades ut i ena änden av fönstret, föll ner på en stålplatta och studsade sen vidare på en 4, 5 stålplattor vinklade så att kulan också bytte riktning några gånger för att slutligen försvinna ner i ett hål och matas tillbaka för en ny runda. Jag brukade stanna till och kolla om nån kula hade missat hålet, men det var inte ofta man såg en sån.

 15. Robert Norling

  En liten spaning.
  Är det någon mer än jag som har iakttagit att det är mycket ont om pollinerande insekter.
  Där vi bor i absolut nordligaste Roslagen med havet som granne har varken plommon eller aplarna satt någon frukt trots riklig blomning.
  Kan det vara den på platsen mycket kalla Maj som spökar, flera grader kallare än vad SMHI:s statistik visa men det är ganska långt till närmsta temp-mätare från SMHI.
  Trots drivbänk så frös första utplantering av Västerås-gurka. Efter ännu en utplantering så växer och frodas gurkplantorna med riklig blomning. Fast några smågurkor är inte synliga.
  Så en positiv sak.
  Efter att under några år haft vårbesök av strandskator, så har de i år häckat vid strandängen nedanför huset. För några dagar sedan så var två stolta föräldrar med en unge uppe på gräsmattan och drog upp mask.
  Strandskatan är en tuffing som håller rent från vanliga skator och kråkor, även måsar och trutar får se upp när de vaktar sitt revir och tydligen är mina trakter dess nordliga utbredningsområde
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Strandskata

 16. Bim

  Håkan Bergman # 14
  Kommer ihåg den installationen från deras fönster på Östra Hamngatan i Göteborg. platt ytorna var väl tilltagna, så det kan man väl kalla toleransen i systemet.

 17. Håkan Bergman

  Bim #16

  Jag såg den i Sundsvall så då var det en standardgrej. Nu är det ju länge sen men jag vill minnas att hålet där kulorna försvann inte var så himla stort. Att plattorna var stora kan jag tänka mig var för att det blir lättare att fininställa med en större platta.

 18. Lars Cornell

  #6 ”Tex om det börjar blåsa”.
  Eller om jorden skulle vrida sig.

  #12 Wiklund
  ”40 miljarder euro”. Det räcker till tolv kärnkraftverk á 1500 MW. Men den vägen har de inte tänkt gå. Så då räcker inte de pengarna. Så mycket kapital har väl tyskarna fö. redan spenderat utan att komma nån’vart.

  #17. Plattorna måste matcha kulans vikt och då blir de gärna litet stora.

 19. sibbe

  Hur skall Tyskland klara sig utan fossila bränslen? Enkelt, man låtsas att gas inte hör till de fossila bränslen.
  Vad ändras genom att minska och avstå från sten och brunkol? Ingenting egentligen.
  Visserligen minskar CO2 andelen med ca 50 %, men det ändrar ändå bara lite marginellt. Största delen av uppvärmningen sker redan nu med gas – Putin tackar och väntar på få att leverera mera.
  Elförbrukningen väntas öka med ca 40 % till 2040. Och här kommer Fortums kolkraftverk in, som omvandlas till gaskraftverk, med stora subventioner från staten. Fler vindkraftverk önskas, bara att man har redan minskat subventioner, vilket leder till att sådana inte längre byggs. I synnerhet då befolkningen inte längre vill ha dem. Inte ens de gröna…
  Ganska moderata protester kommer från de gröna, och det har sin orsak: nästa regering blir CDU/CSU tillsammans med de gröna i nästa år, och, hör och häpna, Merkel vill inte fortsätta längre. Men, allt är relativt, om så läget kräver står hon säkert till förfogande, gärna till 2038. Hon är ändå bara 66 år gammal= Första Bundeskanzler efter kriget var Adenauer, var 1949 73 år gammal och 87 då han lämnade, ofrivilligt, makten.
  Angela är bara barnet…
  Och socialdemokraterna i Tyskland? Tja, när arbetarpartiet sparkat den sista tyska arbetaren i nästa år, de har minskat på jobben i miljonklassen sen dom varit i regering, sen sekelskiftet,behövs de inte längre. De är klimatförlorare – utan att märka det ens…
  Påminner mig om rubriken när DDR lades ner: den sista släcker lampan…

 20. Håkan Bergman

  Daniel W. #12

  När det gäller knarkhandeln går det framåt.

  https://www.france24.com/en/20200703-france-united-kingdom-netherlands-police-arrests-cyber-crime-hacking-encrochat

  Jag har lite svårt att förstå hur man kan vara så korkad så att man skaffar specialtelefoner i tron att man kan dölja vad man håller på med. Man kan väl sätta upp en skylt bara.

 21. Ulf

  På Lövins bord ligger nu ett antal ärende som ska avgöras under hösten. Inte bara Preem utan även flera gruvprojekt som legat länge. Dessa viktiga projekt läggs alltså i händerna på folk som helt saknar kompetens inom området. Svensk industri har nu stått still sedan 2010. Under samma period har Österrikes ökat med 40 procent. MP måste bort om vi ska kunna rädda välfärden.

 22. Ulf

  Här kommer hennes meritlista, som förklara varför hon anser att miljödomstolarna inte har kompetens att avgöra miljöärende själv, utan de måste flyttas till den oerhört kompetenta regeringen.
  https://www.regeringen.se/sveriges-regering/miljodepartementet/isabella-lovin/cv-isabella-lovin/

 23. Gunnar Strandell

  Trevlig video som visar hur bra det fungerar i modellvärlden.
  Verkligheten innehåller dock de ”störningar” som Bim tar upp i #6 plus väder och mänskligt beteende.

  Men i verkligheten finns också politikers dröm om fullständig synkronisering av handlingar och kanske tankar.

  Länkar:
  https://www.youtube.com/watch?v=-ALQo158X1E
  https://www.youtube.com/watch?v=5v5eBf2KwF8

 24. Nu är koldioxidjägarna i Naturskyddsföreningen i farten igen. Nya klimathot. Det är ökad AC-försäljning som ligger bakom det. Samtidigt läser jag att det varit kallaste julinatten på 44 år. Det beror enligt SMHI på att Latnivaara är känt för att i vissa lägen få ovanligt låga temperaturer. Inget klimathot där. Kallt är bara väder, värme kopplas alltid till klimatförändringar som hotar planeten. Det är ren och skär propaganda. Idag behövs inte AC i Luleå.

 25. Lasse

  #22 Åja hennes CD är nog bland de bästa jag sett , hos en Svensk politiker.
  Henrik Jönsson talar i dagens video om överutbudet av journalister, en av Isabellas meriter, med en agenda.(https://www.youtube.com/watch?v=LuBy35il1VE)
  De får söka sina uppdrag var de kan finna dem. Som kommunikatörer. Men aktivismen behåller de.
  Kommunikatör vad gör en sån?
  Sitter väl och gör journalistjobbet intern för att sedan svara på journalisternas frågor när de inte får fråga direkt.
  Medias förtroende urholkas i takt med deras ställningstagande tvärs kundernas åsikter. Migrationsfrågan är väl en delare , klimatet en annan.

 26. Daniel Wiklund

  Ser just nu Mondo D jaga nya höjder i stavhopp. I Göteborg hade dom behövt extra värme, inte AC. Men huvudsaken är att koldioxidjägarna sätter nya rekord.

 27. #22 Skrämmande,,,,

 28. Håkan Bergman

  Daniel W. #24

  Så Naturskyddsföreningen har kommit på att elsystemen hänger ihop, vackert så. Då kanske dom också kan ta sig en funderare över vad en nerlagd svensk kärnreaktor får för konsekvenser, sannolikt betydligt värre än några AC-aggregat som körs några veckor under en svensk normalsommar.

 29. Bom

  Lars cornell
  Inte Jorden vrida sig., rummet.
  Gravitationen är ju vinkelrätt mot jordytan, i stort sett.

 30. Kristian Fredriksson

  Sverige tillsammans med delar av Sibirien hade tydligen 2,5 C högre medeltemperatur än normalt i Juni. Märkligt att inte media har nämnt att Sverige gick före när det gällde en fin sommarmånad.

  https://www.nsstc.uah.edu/climate/2020/june2020/202006_map.png

 31. Håkan Bergman

  Eländet är över, allt kan återgå till det normala, pubarna i England har öppnat. Kan man annat än beundra och älska ett land som tycker att en skriven författning är trams men som samtidigt i skriven lag reglerar hur tjock skumkronan på en pint får vara. Väsentligheter mina damer och herrar.

 32. Jonas

  #22

  Hade inte ens i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att det var så illa.

  Den personen är ansvarig för Sveriges miljöpolitik ? Känns tragikomiskt på nåt sätt. Å ena sidan så bekräftar det väl nidbilden av svenska politiker. Å andra sidan så blir det ju vi som bor i Sverige som drabbas.

 33. Dan

  #22 Ulf,

  Man kan ju undra hur det kommer sig att en så medioker person kan bli vice statsminister och miljö- och klimatminister.
  För att inte tala om den ordinarie statsministern.
  Hur kommer det sig att just de knuffas fram och inte mer kapabla personer? Om nu sådana finns i deras partier.
  Jag börjar undra om det inte handlar om yttre påverkan, kanske även i fler partier.
  Varför är alla så glada i att låta Mp bestämma på de kanske viktigaste områdena just nu, invandring och energi?
  Varför driver Mp en politik som leder till katastrof?

 34. Staffan Lindström

  24 Daniel Wiklund
  Rapport 18:00 och 19:30 meddelade att det var -3,3 C inatt BARA det att det var i går natt Skickade ett mejl 2 min innan vädret 19:43 … Deana hade fredagskvällskartan i 18:00-sändningen korrigerat 19:30 Att juli-temp börjar närma sig rekord från 1800-talet kan vara signifikant…eller inte…

 35. Eilif Hensvold

  Yngsta sonen bor i Stavanger och kan inte komma hit på ett tag.
  ”Dette er kriteriene:”
  https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/sporsmal-og-svar-om-koronasituasjonen/sporsmal-og-svar-om-reisekarantene/id2702867/
  a) Insidensrate siste 14 dager (gjennomsnitt siste to uker) [<20/100 000] per uke. I dag i Norge <1, Sverige ca 100
  b) Innleggelser på intensiv siste 14 dager (gjennomsnitt over to uker) [< 0.5/100 000]. I dag i Norge<0.1, Sverige ca 1.5
  c) Andel positive prøver siste 14 dager < 5%. I dag i Norge<<1%, Sverige ca 10%
  Kraven ser inte helt ogina ut. Många länder i Europa (de flesta tror jag) har Norges post lock down situation och har väl liknande regler.

  Vi har blivit Europas Wuhan och måste fort över till andra sidan av avgrunden. Inte så lätt!

 36. tty

  #15

  Strandskator är mycket remarkabla fåglar på flera sätt. Bl a kan näbbformen variera. Strandskator som lever på mask får spetsig näbb, de som lever på musslor får trubbig. Formen kan ändras på kort tid eftersom näbben växer så snabbt som 0,4 mm/dag. Eftersom strandskator också är mycket långlivade (upp till 35 år) kan en strandskata förbruka upp till 5 meter näbb under sitt liv.

 37. Eilif Hensvold

  #15 Robert. Roligt med fåglar. Jag har sett strandskator i Luleås ytterskärgård och enligt (Wikip) finns den upp till Västerbotten. Då såg jag nog inte fel. Här, norr Luleå i en landhöjningsfjärd, är typfåglarna storspov, tofsvipa och kärrhök. Och hos oss (jordbruk) tusentals starar. Har holk för slaguggla men för få sorkar i år. Tornfalken verkar vara tåligare och är här som vanligt.

 38. Robert Norling

  Tack för infon tty och Eilif .
  Måste berätta om en kul händelse idag med Strandskatorna.
  En av dem var efter en regnskur uppe på tomten och drog upp mask, som den springandes (ca. 30 m) förflyttade sig ner till sin unge för matning.
  När den sökte av gräsmattan igen kom det en Koltrast med fyra flygkunniga ungar och honan började också en maskjakt.
  Strandskatan hittar en fet mask som den drar upp ur jorden och vips springer en av koltrastungarna fram och ”tigger” vilket resulterar i att Strandskatan släpper masken och ungen sväljer den snabbt.
  Det enda tråkiga var att jag inte hade kameran framme…

 39. Eilif Hensvold

  Hej Robert, intressant. Att tolka djur är svårt. Jag skulle dragit till med att strandskatan tyckte det kom för många koltrastar och stack. Om relationer här, tofsvipan är nog den mest ettriga. I går såg jag den jaga iväg kärrhöken som kom för nära nåt viktigt. Jag har i trettio år studerat lösgående kor genom köksfönstret men kan ännu inte räkna ut vad de har i skallen.

 40. jensen

  Alarmism/ skepticism……Motsättningarna intensifieras. Upplysningen ( Klimat ) får ytterligare fotfäste.

  https://notrickszone.com/2020/07/04/die-zeit-slams-science-dogmatism-the-delusion-of-total-controllability-relapse-into-pre-enlightenment/#comments

 41. Christian H

  Det har varit kallt i Norge också med -7,2 grader i Sognefjellhytta, som ligger i Jotenheimen, se: https://twitter.com/Meteorologene/status/1279331350521229312?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1279331350521229312%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.yr.no%2Fsted%2FNorge%2FTrC3B8ndelag%2FTrondheim%2FTrondheim%2F

  Snöat där har det också. Skidområdet Folgefonna fick hela 35 cm nysnö . Nu väntar jag bara på att någon alarmist träder fram och säger att det beror på den koldioxiddrivna upphettningen av planeten. Det larmades mycket om hettan i juni och att vi skulle få en rekordvarm sommar. Här i Skåne har vi f.n. normalt septemberväder med blåst, 15 grader och 25 mm regn senaste dygnet.

 42. Jonas

  Japan har beslutat att bygga 22 nya kolkraftverk de kommande 5 åren.
  Vi bygger vindkraftverk. Asien bygger kolkraftverk.

  https://www.economist.com/graphic-detail/2020/06/21/the-reinvention-of-japans-power-supply-is-making-little-headway

 43. Vaknade till en kall (9 grader) och regnig julimorgon. Slår på text-tv, där läser jag om ”första halvåret Rysslands varmaste”. Lite längre ner om kylan och snön i Norge. Vilken tur att planeträddarna på tv kunde skriva om rekordvärmen i Ryssland. (miljöpartiet har sympatisörer på SVT) Inget nytt med kallt väder i juli. Det som är nytt är att man skriver om värme som nåt negativt. I min värld förknippar jag värme med positiva upplevelser. Vem attraheras av kallhjärtade personer.

 44. Ulf

  Svar 35

  Vi var som sagt alldeles för långsamma i starten ich har fått lida för det. Men att drabbas av panik nu för att vi inte får resa till en handfull länder är knappast befogat. Att svenskarna stannar hemma kommer hjälpa upp vår ekonomi betydligt mer än att en del utländska turister uteblir. Vi ser nu att viruset slår till i länder och stater som tidigare haft liten spridning. Alla får leva med detta till att immunitet uppnåtts antingen via flock eller vaccin. Så nu är det lämpligt att trycka tillbaka smittan lugnt och metodiskt utan att drabbas av panik. Detta är inte pesten även om den behandlats så i många länder.

 45. Robert Norling

  Senaste halvdygnets lägsta temperaturer i Sverige.

  Börtnan -2,0 °C
  Ljusnedal -1,8 °C
  Storlien-Storvallen -1,7 °C (*)
  Gielas -1,4 °C
  Hedeviken -0,5 °C (*)
  Gäddede -0,2 °C (*)
  Sveg -0,1 °C
  Stekenjokk 0,1 °C
  Västmarkum 0,4 °C (*)
  Vilhelmina 0,5 °C

 46. Håkan Bergman

  Ulf #44

  Vi höll väl fortfarande på att knyta skosnörena när startskottet gick. Regering, myndigheter och deras svans har förlorat kontakten med verkligheten helt enkelt. Tove Lifvendahl i SvD, går att läsa i inkognitofönster:

  https://www.svd.se/den-svenska-jamlikheten-ar-en-illusion

  Läkartidningen:

  https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/originalstudie/2020/06/stora-skillnader-i-overdodlighet-varen-2020-utifran-fodelseland/?fbclid=IwAR3svHnPJy3ZI4klg4aWUd6Ce9dW08Ig8ltAF6pnTsbG0wSwdmm-boj0kQU#comments

  Intressant kommentar av en läkare om tyska översättningar från våra myndigheter. Vi har alltså skillnader redan på andra sidan Östersjön i språket och hur det används.

 47. Alexander Zetterberg

  Uppskattar och läser artiklarna på Klimatupplysningen, men inte alla och någon kanske redan talat om boken ”Apocalypse Never – Why Environmental Alarmism Hurts Us All” av Michael Schellenberger som släpptes på Amazon för några dagar sedan. Ännu inte tillgänglig på Bokus eller Adlibris.

  Klättrar på toppsäljarlistorna och kanske kan den bli lite av en ”game-changer” i klimatfrågan.

  Här är länk till artikel som beskriver boken (och den intresserade kan se en aktuell Youtube-diskussion kring detta mellan Alex Epstein, författare till ”The Moral Case For Fossil Fuel”, och Michael Schellenberger): https://environmentalprogress.org/big-news/2020/6/29/on-behalf-of-environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare

 48. mattias

  Björn Olsen om Corona (även tillämpligt i klimatfrågan): ”Det är viktigt med prediktioner och projektioner och att man försöker förutse händelser, men man ska ha klart för sig – de allra flesta är fel”.

 49. Staffan Lindström

  39 Eilif Hensvold
  Har ett minne från barndomen 1965ca , Seby, sydöstra Öland juni-juli? en förskrämd tofsvipehona? som jag tom klappade, skadad? Drog mig ganska omgående därifrån (äng utanför vår tomt) och en kvart senare var hon(?) borta… Minns också en skatunge som följde efter min då 7?-årige bror, också Seby.

 50. Staffan Lindström

  45
  Robert Norling
  For the record: Vackert Väder: Handöl -2,3, Gevsjön -2,0 Vägverkare troligen… 5-0 till julifrostnätterna…

 51. jax

  #37 Eilif Hensvold

  Har sett (och fotat) strandskator många gånger på sandstranden på Likskärs sydöstra sida, mitt emot Klubbviken utanför Luleå.

 52. Eilif Hensvold

  #jax, tack, då har jag inte sett i syne!

 53. Robert Norling

  Inte något vidare semesterväder – på hemmaplan – för coronaisolerade svenskar senaste dygnet heller.
  Latnivaara -0,6 °C
  Mierkenis 0,8 °C
  Abisko 1,6 °C
  Parkalompolo 1,7 °C
  Katterjåkk 1,9 °C
  Älvsbyn 2,1 °C
  Sylarna 2,1 °C
  Pajala 2,2 °C
  Tarfala 2,4 °C
  Markusvinsa 2,4 °C

 54. Härliga plastfria tider stundar. Rapport hade nyss ett inslag om plastpåseskatten. En tjej fick möjlighet att berömma skatten på plastpåsar, regeringen visade att den kan ta ansvar. Vilka låga krav denna tjej har på regeringen. Och tydligen klarar vi människor inte av nåt på egen hand, många skatter är ju en del av statlig uppfostran. Miljöpartiet vill ha kontroll på allt som folket gör, regeringsmakten ger dom möjlighet till det. Att dom sen inte har kontroll på sig själva gör ju inte saken bättre.

 55. Håkan Bergman

  Nån här som lyfte ett ögonbryn när WHO berömde Sveriges hantering av pandemin häromdan? Idag sa det pling i WHOs kassaapparat.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/sida-ger-430-miljoner-till-who/

 56. Thorleif

  @46 Håkan Bergman

  Äntligen……….stort tack Håkan för denna student-studie som ingen annan från etablissemanget tycks våga ta i. Det som vi länge…..sedan april, misstänkt, dvs att särskilt mörkhyade tillhör riskgruppen. Dock missade studenten att koppla ihop överdödligheten med brist på D-vitamin, dvs inte bara deras sociala utsatthet för smitta. Immunförsvaret hos dem är redan nedsatt då de saknar nordbornas relativa försprång ifråga om d3-reserver (som ändå är för låga i absoluta termer under särskilt vinterhalvåret).

  19% överdödlighet hos äldre nordbor (norra halvklotet typ). 220% överdödlighet för utlandsfödda (40+ålder) med låg etableringsgrad (invandrare från södra halvklotet typ). Alltså drygt 3 ggr större överdödlighet!

 57. Thorleif

  @55 Håkan Bergman

  Detta är karriärhybris och partipolitiska överväganden. Det måste fås ett slut på miljardrullningarna till dessa svagt styrda övernationella organ (+ 40 mdr). Oräknat EU!!

  Finns så många hål där pengarna gör direkt nytta om skyldiga tog av sig blindstruten. Fattigpensionärerna och de näringsutsvultna på äldreboenden t.ex. Skäms!

  När ska svenskarna börja bry sig?