Öppen Tråd

varm sommar

Det är varmt idag och det kan vara läge att göra som duvan på bilden. Klimatlarmen haglar som vanligt när det blir lite varmare än normalt. Men sedan om, och när, lågtrycken drar in så blir det väl varningar för översvämningar, eller nåt.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Cornell

    SVT har nu ett mycket aggressivt program om myggplågan på grund av ’klimatförändringar’.
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-vi-kan-rakna-med-mer-mygg-i-hela-sverige
    Det är ett tema som ständigt dyker upp. Erika Bjerström frossar i ämnet så fort hon kan.
    Men, om det finns ett samband mellan myggor och klimat, varför är det då så mycket mygg i norr i jämförelse med syd, det borde vara tvärt om.
    Har det mycket mer mygg i Danmark och Frankrike än i Södermanland?

    Jag bor i Tjust skärgård. För 50 år sedan kunde jag stryka utefter armen och få hundra myggor i handen. I år har jag hitintills sett till tre stycken.

    Kan det bero på ’klimatförändringarna’?

  2. Daniel Wiklund

    Nu larmas det igen. På text-tv läser jag att klimatförändringarna kan ge mer mygg. Inte klokt vad klimatet kan ställa till med. Först ser klimatet till att gigantiska djur utrotas, och nu ska små enerverande myggor bli fler. I tidningen nästan en helsida om att vi får mer av det farliga vädret framöver. ” klimatförändringen finns ju ständigt där i bakgrunden, och vi ser att även de svalare perioderna blivit varmare. Så det går inte att pusta ut bara för att det blir mildare väder”, säger professorn i klimatologi Erik Kjellström. Hur kommer det sig att allt bara blir sämre och sämre. Kan det handla om projektion, eller är det termodynamikens andra huvudsats som man förlitar sig på, att entropin i universum tilltar. Med miljöpartiet i regeringen så ökar definitivt oordningen i Sverige.

  3. Henrik

    Är det torrt så brinner det och då beror det på klimatet. Är det blött så blir det myggor och då beror det på klimatet. Och inget går att göra som att ha tillräckligt med brandbekämpning eller spruta mot mygg (fastän det funkat förr). Logik.

  4. Jonas

    Indiska regeringen har gett ut en rapport om klimatförändringar på den indiska subkontinenten.
    Slutsatsen är att det inte blivit varmare ! De ser alltså inga tecken på ”climate change”.

    https://wattsupwiththat.com/2020/06/25/new-climate-assessment-suggests-no-dangerous-warming/

    Ganska säker med att denna rapport kommer negligeras med hänvisning till att Indien vill bygga ut sin kolkraft (och att de faktiskt gör det), d.v.s. att de vinklat data.

  5. Sören G

    1#
    Mygg trivs där det är fuktigt. För att bli kvitt mygg brukar man hälla olja på vattenamlingar så att mygglarverna som lever i vatten dör.
    I dagens lokaltidning var det ett stort uppslag över nästan en hel sida om värmeböljan med rubriken: ”Klimatforskare: Vi får mer av den här varan framöver”. Det är Erik Kjellström som uttalar sig. ”Och temperaturökningen stämmer med klimatscenarierna” påstår han.
    Men enligt datorsimuleringarna är det koldioxidhalten som styr klimatet. Programmen är gjorda för att visa just det. Men i själva verket är det antalet soltimma r som har ökat och molnigheten som minskat. Så den rimliga slutsatsen är att mer sol och mindre moln leder till varmare väder. På vad sätt styr koldioxidhalten detta?

  6. Eilif Hensvold

    Hej Mattias, jag har läst TB´s ”paper” i din länk. Först en bakgrund, den enklaste epidemiologiska modellen består av en ändlig homogen population där individerna har samma ”smitta andra” och samma ”bli smittad” beteende. Smitta andra beteendet vid start brukar betecknas R(0) med typiska värden 2-6. Ett R(0) värde om t ex 3 står för att vid en osmittad population (vid start) så kommer varje individ att smitta tre andra. Smittade individer kan inte smittas igen så en nysmittad får allt färre att föra smittan vidare till. Då det gått ned till att en smittad person för vidare till bara en person säger man att flockimmunitet är uppnådd. Exempel, om R(0)=3 och p är den andel av populationen som just nu är smittad ger ekvationen R(0)x(1-p)=1 det p värde som svarar mot flockimmunitet. Här blir p=0.67. Både TB´s tidigare och FHM´s modeller har den grundstrukturen (bikupa). Nu till TB´s paper i din länk. Det är en klart utvecklad bikupemodell. Två nya strukturer har förts in. Dels ålder (sex fack) där benägenheten att smitta mellan och inom facken sätts olika. Dels överlagrat ålder, lågsmittare, medelsmittare och supersmittare (tre fack). Så klart är det här en mer spännande modell än den rena bikupan men att tränga in en lurvig clusterbetonad verklighet i kostymen blir inte lätt. TB har inte heller den ambitionen, han skriver
    ”Our estimates should be interpreted as an illustration of how population heterogeneity affects herd immunity, rather than an exact value or even a best estimate.”
    Som jag förstår det, TB vill visa att i en värld där individerna är olika känsliga för smittan så kommer det efter ett tag att finnas kvar färre ”känsliga” och fler ”mindre känsliga” vilket i sin tur leder till att R värdet till de kvarvarande minskar vilket leder till att flockimmunitet uppstår tidigare. Vid till exempel startvärdet 2.5 med flockimmunitet 60 procent (homogen värld) får han då han varierar känsligheten (men i genomsnitt fortfarande 2.5) ett lägre värde. Med vissa, som han själv påpekar, rätt godtyckliga siffersättningar t ex 43 procent. Utan att underskatta insatsen behövs det ju ingen matematik för att förstå fenomenet och då matematiken bara kan bidra med räkneexempel, inga påståenden om att så här är det, så plussar det kanske inte på så mycket. Förresten, associationen till de klimatmodeller som ju faktiskt bara är räkneexempel men upphöjs till ”så här är det är” är oundviklig. Så ingen ska bli förvånad om det dyker upp snart att det räcker med 43 % för flockimmunitet.! Jag skickar detta till TB för kommentar.

  7. Lars-Eric Bjerke

    #6 Eilief Hendsvold,
    ”Då det gått ned till att en smittad person för vidare till bara en person säger man att flockimmunitet är uppnådd.”
    På FoHM’s hemsida finns en rapport om R-värdet. Den visar att detta har legat på eller strax under 1 under flera veckor. Mätningar hittills har visat att ca 10 % har haft Covid 19. Bedömningar om när flockimmunitet uppnås ligger mellan 40 och 70 % av befolkningen som är smittade för ett Ro- värde av 2 till 3 och något lägre enligt Tom Brittons modell. Måste man inte säga att att flockimmunitet uppnås då R- värdet är under 1 utan att några andra skyddande åtgärder vidtas t.ex. fysisk distansering.

  8. Ann lh

    # Sören G, GP har samma artikel i dag på nyheter klimat och inte debatt där den hör hemma.
    Möjligen är det GP Du syftar på som Din lokaltidning.
    E. Kjellström ligger tydligen bakom artikeln, författad av Jörn Spolander. Kjellström är professor i klimatologi vilket borde kräva att han ser förändringar i ett rejält tidsperspektiv. Här höjer man blicken ”ända ner till” 1961-1990.
    Varför inte starta vid lilla istidens slut och få med de varma årtionden i början och mitten av 1900-t. Det skulle troligen ändrat budskapet.
    Sedan visar faktarutan att källorna endast ärSMHI och WMO.
    Varför inte ta med källor som inte styrs av FN?

  9. mattias

    Tack Eilif,
    Ja, det var den känslan jag fick också. Resonemanget verkar ju rimligt – och sedan är det ju bara ett räkneexempel. I en tråd nyligen länkade Magnus någon prognos från SMHI för hur sommaren kommer att bli utifrån några La ninja år.
    Gissar man tillräckligt många gånger kommer ju till slut någon få rätt. Då blir skillnaden mellan prognos och astrologi inte så stort.

  10. Eilif Hensvold

    Hej Lars-Erik. Jag förde in begreppet flockimmunitet i en stiliserad bikupemodell med enklast möjliga koppling till R(0) värdet. I den lurviga reella clustervärlden är det troligt att R värdet går under 1.0 redan vid en mycket lägre populationsimmunitet än vad bikupemodellens 60 procent vid R(0)=2.5 signalerar. Därmed absolut inte sagt att smittan då är överstånden. I de cluster som står i början av sin utveckling kan/kommer smittan kunna ta full fart om alla restriktioner släpps. Man ser här hur tokigt det är att vara i en bikupevärld med sitt tänkande.

  11. Sten I

    #8 Ann lh Artikeln finns i Norrköpings Tidningar. Enligt Daniel Wiklund även uppe i norr. Verkar vara ett massutskick till samtliga tidningar i landet……

  12. Sören G

    ”8 Ann lh
    Min lokaltidning är Gotlands Allehanda. Gotlands Tidningar hade också inne den artikeln.
    Jag fick in en insändare i dessa tidningar den 17:e juni (GA) och i går 26:e i GT (sickade den samtidigt till båda)..
    Den gade rubriken ”Förnybart är inte hållbart” där jag presenterar Michael Moors film ”Planet ofthe Humans” samt Lennart Bengtssons kommentarer till filmen på ”Det Goda Samället”.

  13. Staffan Lindström

    Inte varmare än att Latnivaara rapporterade, noterade minimal frost inatt!; -0,0C Innebär detta -0,01- -0,04??
    Sverker Hellström på SMHI:s blogg medger att Skellefteå fpl nog har ett varmt läge…34,0C i förrgår…
    Bara 11 dagar senare på året eftersom 1933 inte var skottår så har vi ju Ultunas 38C som kan ha varit 37,5C Lägsta temperaturen enligt Bengt Salomonsson i ”Väderboken” på Stockholms observatorium: 23C Var väl ca 35C 1933-07-09 på dagen … Ser just nu att Eskilstuna som rapporterade 31,9 på en heltimme i går em
    fortfarande inte står med i gårdagens 10-max på SMHI Torpshammar o Forse 32,1C , Norrköping 31,3, för oss ”ökända” Falun-Lugnet 31,2C….ETC Har tom SMHI tyckt att en mätning varit ”dopad” 😉 ?

  14. Lite artiklar från veckan

    Ygemans krisplan för elnätet
    https://www.fplus.se/ygemans-krisplan-for-elnatet-nara-kollaps-extraordinart-krislage/a/70bVVB

    Efter årsskiftet finns det max c:a 6500 MW kärnkraft kvar i Sverige.

    Karlshamnsverkets block 3 har startats för att stötta den svenska elproduktionen. Det skriver kraftbolaget Uniper
    https://www.friatider.se/trots-sommarvarmen-oljekraftverk-startas-att-radda-elforsorjningen

    Så svag är Sveriges energiberedskap
    https://ledarsidorna.se/2020/06/sa-svag-ar-sveriges-energiberedskap/

    Risk för allvarliga elfel mörkas av ansvarig myndighet
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/dOypmo/risk-for-allvarliga-elfel-morkas-av-ansvarig-myndighet

  15. Sten I

    Imorgon ska Jenny Alversjö leda Nyhetsmorgon i TV4. Hon var helt exalterad när hon för en stund sedan berättade för Anders Philblad (dagens programledare i Nyhetsmorgon) att hon har Greta Thunberg som gäst i studion i morgon. Det ska bli så roligt och spännade att ha henne (Greta) här sa bla Jenny A. Därmed har Jenny A satt stopp för TV4 på söndagar för vår del härhemma…….

  16. Staffan Lindström

    14 Ivar Andersson

    Har AB missat serien ”Nedsläckt land”?? I landet Lagom delger makten undersåtarna underrättelser om framtida utveckling genom halvtöntiga dokudramasåpor…. What´s not to like?

  17. Daniel Wiklund

    Greta T drabbas hårt av klimatkrisen. Hon sommarpratar, hon intervjuas i tv världen över. Har redan i klimatärenden hunnit besöka många stora metropoler, fått hålla tal på klimatmöten med mera. Bättre att ”drabbas” så än att tvingas svälta, tvingas frysa, råka ut för klimat relaterade sjukdomar.

  18. Ulf

    Klustersmitta som de flesta verkar överens om att covid 19 är gör ju medicinen ännu tydligare och utesluter helt nedstängningar av hela länder, vilket är bra.
    Partiella nedstängningar nere på kvartersnivå med testning och smittspårning är enda framkomliga vägen och behöver heller inte betyda ekonomisk katastrof som det vi sett hittills.
    Att nedstängningar skulle ha köpt tid tror jag inte på. Vi kommer sannolikt få se att de som hanterade detta bra fortsätter på den vägen. De som hade många döda fortsätter på den vägen. Möjligen undantaget Italien som egentligen är rätt välorganiserade när det gäller katastrofer men togs på sängen. Vissa område där flockimmunitet delvis uppnåtts som New York, norra Italien, mellan Sverige borde också kunna hantera smittan hyfsat framöver. Vissa områden i USA kan nog få stora problem eftersom övervikt är en mycket stor riskfaktor. Asiens lägre BMI är också en faktor som troligen kommer spela roll.

  19. Björn

    Ivar Andersson [14]; Bra info! Det allvarliga är också att kärnkraften används nu som reglerkraft till vindkraften. När skall vi få ett kärnkraftshaveri mitt i all denna regeringens och SVKs misshushållning?

  20. jax

    Björn Wiman igen:

    https://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-greta-och-anti-greta-visar-var-tids-fornuft-och-vansinne/

    Stolligt är bara förnamnet. Han hävdar bestämt: ”den väl belagda kopplingen mellan klimatforskningsförnekelse, konservatism och våldsbejakande främlingsfientlighet”.

    Coronan verkar ha tappat sin lockelse, så nu är det fullt blås på alarmisterna igen.

  21. Ann lh

    # 20 Jax, tack för länken till Björn Wimans uppkast kring Gteta och Naomi Seibt. Anses han vara en värdig representant för den svenska kultureliten är det värre än jag i mina mest dystra stunder kunnat föreställa mej. Total avsaknad av kunskap och insikt i klimatfrågan!
    I Norge har klimatrealister fått fram en undersökning av hur folk i allmänhet ställer sig till den information som media ger i denna fråga.
    Flertalet ville ha en mer balanserad klimatdebatt med information från vetenskapligt håll, många var inte särskilt berörda av krisen särskilt de som bodde ”på landet”.
    De mest skärrade var unga damer i Oslo. Björn Werner verkar höra hemma bland dessa små Gretor.
    https://miljomytene.no/2020/06/24/folket-vil-ha-en-apnere-og-mer-balansert-klimadebatt-og-de-merker-lite-til-klimaendringene/
    Det vore värdefullt om vi här i landet kunde göra få till en liknande undersökning.

  22. Där fick Björn W till det. ”Klimatforskningsförnekelse, konservatism och våldsbejakande främlingsfientlighet”. Han glömde nazism, eller räknas det till främlingsfientlighet. Hur som helst så känner jag mig mycket fientlig till hans vansinnigt oförnuftiga tankar. Jag tillhör definitivt anti-björngruppen.

  23. Frej

    21 # Ann Ih Att vi ska få någon tillnyktring i klimatdebatten i det här landet ser jag som helt osannolikt. Vi styrs av män kvinnor och barn som äger debatten och nyheterna . SVT och TV 4 som styr nyhetsförmedlingen , där blir det ingen debatt . Det är lite Nord Korea över det hela , eller om det är vårat nära samarbete med DDR som lever kvar. Allt vi gör är rätt och vi sticker ut i det mesta , vi har blivit som en liten hjärntvättad ö mitt i allt. Och passa dej för att ha en avvikande åsikt om vad det än må vara , då är det gatlopp som gäller . Och riskerar både karriär och vänner . Att få liv i den tysta majoriteten vore en välgärning , men vem ska tordas göra det ?

  24. Karl Eider

    #22

    Även om det inte är direkt applicerbart, så skulle man med hänvisning till Godwins lag kunna säga att Wiman med sin artikel har förlorat all trovärdighet och det finns ingen chans om att han skulle kunna återvinna något som helst förtroende.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag?wprov=sfla1

  25. Jonas

    #23

    Om det ska komma en tillnyktring i debatten så tror jag att den måste komma från Asien. De verkar fortfarande ha ett vetenskapligt angreppssätt runt klimatfrågan. Generellt verkar det finnas en sund skepsis till domedagsprofetiorna bland asiatiska vetenskapsmän.
    Jag tror inte att de är imponerade av Greta.

    Vi kanske har nått det läget att det är asiens syn på olika frågor som kommer bli det nya rättesnöret. Tidigare har det ju varit USA. Jag tror att det är väldigt jobbigt för våra ”världsförbättrare” (MP / SVT m.fl.) att inse att vi inte är världens centrum. De lever i tron att de lever i de mest avancerade länderna, där vår kunskap/vetenskap kommer bli den förhärskande. jag tror de har totalt fel. Asiens länder bryr sig inte för fem öre vad vi anser som ”settled science”.

    Tyvärr kan vi ju ha lyckats haverera vår ekonomi innan vi blir tvungna att acceptera den asiatiska världsbilden – d.v.s. ingen klimatkatastrof.

  26. Sören G

    #20 jax
    Han skriver att Greta fick rätt om sina förutsägelser. Vad fick hon rätt om? Jag bara frågar.

  27. Sören G

    Miljöpartiet går bakåt och är under riksdagsspärren. Hörde någon från MP förklara det med att CP har tagit över miljöfrågorna från MP. Men CP går ju också bakåt så förklaringen med miljöfrågorna är inte trovärdig.
    Socialdemokraterna: 30,4 (31,4)
    Vänsterpartiet: 9,4 (9,2)
    Miljöpartiet: 3,4 (3,9)
    Moderaterna 19,5 (19,2)
    Liberalerna 3,4 (3,2)
    Kristdemokraterna 6,4 (5,8)
    Centerpartiet: 7,3 (7,6)
    Sverigedemokraterna: 18,9 (18,7)
    Övrigt: 1,3 (1,3)

  28. Mats Kälvemark

    Lite motvikt till hysterin: https://wattsupwiththat.com/2020/06/25/new-climate-assessment-suggests-no-dangerous-warming/
    Indien är världens sjunde största land, samt världens näst mest befolkade land. Här bor hela 1,30 miljarder invånare . De noterar ingen värmning jämfört med perioden 1950-1970!
    ”Indian annual average land surface air temperature (near-surface temperature) anomalies reveal that the climate during the last two decades has been no warmer than in the period between 1950 and 1970.”
    Usch då! De kommer för nära verkligheten. IPCC måste rätta in dem i ledet!

  29. Henrik

    Bra ledare ang elbrist https://www.expressen.se/ledare/bildt-har-ratt-om-karnkraften/

  30. Ulf

    Svar 27

    Hur kan S ha så höga siffror när man konsekvent vägrar ta ansvar för något? Helt obegripligt.

    Svar 20

    Otroligt hur religionen utbreder sig. Han kan omöjligen tro på detta, måste vara en födokrok.

  31. PK

    #20 Jax
    Björn Wiman skriver något i stil med att i den moderna människan kan religion och vetenskap samexistera…..
    Andra delar av texten är lika obegriplig. Tar de några piller på DN?
    Klimatalarmister har lyckats väl i att bunta ihop klimatförnekare och rasister etc. Lyckades tidigt pr-mässigt väl då flertalet journalister med DN, SDS mfl hängde på. MPs opinion visar att det går trögare nu. Snart kommer väl Hultmans artikel med falska fakta och belyser. Allt i miljörörelsernas tro på att överdrifter och osanningar ger fördelar. Bedrövligt och bedrägligt är vad det är!

  32. Fredrik S

    jax, mfl

    DN är nog på fem i topp av världens s-nödigaste tidningar.

    Antagligen pröjsar de Wiman rejält för att verka helt vrickad. Är det inte så så är det riktigt illa.

  33. PeterN

    Kolsänkor och kolcykeln
    Har en fundering som någon, kanske tty, kanske kan svara på.
    Vi talar ofta om kolsänkor, exempelvis skogen, och då ofta om förnybar energi. Exempelvis om vi eldar med skog så återväxer den på så där 50 år.
    I havet vet vi att mycket kol så småningom slutar som kalksten och utgår då ur cirkulationen, tills vi tillverkar cement av den.
    På land lagras en hel del av koldioxiden som ”jord” på marken.
    Fråga en arkeiolog och hen kan tala om hur djupt under dagens markyta på en viss plats lämningar från ett visst århundrande ligger.
    Själv skulle jag flytta lite på en bod på min tomt, då jag insåg att då den byggdes ca 1910 låg den med ca 30 cm plinthöljd över marken, 100 år senare var det bara 10cm kvar, jag fick höja plintarna med 20cm. Koldioxiden i luften hade alltså hamnat på marken under min bod som organiskt material (jord) med ca 2mm per år. När återgår den jorden till cirkulationen?
    Hur mycket kol avsätts varje år, i form av kalksten i haven och jord på landområden, i förhållande till vår återcirkulation vid användning av kol, gas, olja och cement?
    Kan det vara så att mer kol lämnar cirkulationen varje år än vi återför vid användning av fossilt kol och vid cementtillverkning?

  34. #33 PeterN
    ”Kan det vara så att mer kol lämnar cirkulationen varje år än vi återför vid användning av fossilt kol och vid cementtillverkning?”

    Vi tillför i år ca 9 GtonC/år till atmosfären genom fossileldning och cementtillverkning och land/hav absorberar 4 GtonC/år. Sedan 50- talet har mängden kol som absorberas (kolsänkan) varit direkt proportionell mot partialtrycksökningen av koldixod i atmosfären sedan 50-talet.
    http://earlywarn.blogspot.com/2018/08/global-carbon-sink-holding-up-so-far.html

  35. Mats Kälvemark

    #34 Lars-Eric Bjerke
    9 Gt fossilt C är bara ca 4% av de totala volymer, inklusive från hav och land (96%) , som ingår i den globala kolcykeln. Det fossila flödet är inte ett slutet flöde. Osäkerheten i flödena från hav och land är +/- 20% totalt ca 5 ggr det fossila flödet. Allt enligt IPCC AR4. Det laboratoriemässiga sambandet du refererar till förutsätter konstanta förhållanden förutom variationen i en enda, välkänd parameter. Uppskattningar av jordens fria kol ger : Fossil förbränning ca 10 Gt/år, atmosfärens innehåll ca 900 Gt, Världshaven ca 38000 Gt, biomassan kanske 600 – 1100 Gt. Man inser lätt att världshaven är den dominerande ”spelaren” och att andelen därifrån inte är konstant att havet har ett ”minne!” som kanske kan sträcka sig över hundratals år. Dessutom med ett välkänt temperaturberoende. Det enda man kan säga med säkerhet är att man kan inte säga med säkerhet och exakthet varifrån ökningen av atmosfärhalten kommer. Fossilt? Ja självklart till en del, men man kan inte utesluta att en stor andel kommer från haven.

  36. PeterN

    #34 Lars-Eric Bjerke
    BP visar att vi återför ca 9GtonC/år, det är i sammanhanget ett säkert värde.

    Den CO2 koncentration vi kan mäta i atmosfären visar att ca 45% av det frigjorda fossila kolet upptas i biosfären.

    Men hur många GtonC/år blir ”fossilt”, dvs permanent gå ur cirkulationen? Hur många GtonC/år binds i jord på land och karbonater(kalksten) på havsbottnarna?

    CO2 halten i atmosfär påverkas ju av så många faktorer, främst havens temperaturer, så upptaget i biosfären kan inte jämföras direkt med BPs siffror.

  37. Ann lh

    TIttade in på Jacob Nordangårds Stiftelsen Pharos efter lite nytt. Inte särskilt uppmuntrande här i karantänen.
    Det känns som om allt vårt tyckande och tänkande i och för sig tillåts hållas, men är och förblir totalt meningslöst. Lilla naiva Sverige styrs av EU medan EU i sin tur är bara en nickedocka i The Rockefellers stora nätverk. Allt medan vår ”fria” media med sina ”fria” ord bökar runt i grupptänkandets instängda bubbla och dyrkar alla Gretor, utsända från nätverket för att rädda världen, Den Enda.

  38. Regeringen ger order om ny strategi för bekämpning av Covid19 2020-06-28
    http://www.ericsoniubbhult.se/
    Den här nyheten har jag missat.

  39. Lars Lundqvist

    Det finns stora likheter mellan den nationella Anders-sekten och den globala Greta-sekten.

    Båda påstår att de vilar på vetenskaplig grund,

    Anders lovar en ny skön värld utan att behöva ta någon hänsyn till Coronaviruset.

    Greta lovar en värld utan billig fossil energi.

    Båda grundare sig på overifierade data modeller.
    Anders på en gammal influensamodell med hög smittspridning och låg dödlighet.

    Gretas på gamla väderprognosmodeller med katastrofal hög global uppvärmning.

    Anders har inte lyckats sprida sitt budskap utanför Sverige, då verkligheten utvecklades så snabbt att omvärlden insett att budskapet inte stämmer.
    Det har också fått några sektmedlemmar att bryta sig loss.
    Senaste medlemsinventeringen från början av juni visade en nedgång från 73 till 65% av befolkningen.

    Både EODC och WHO har under gångna veckan satt en pariastämpel på Sverige och sektmedlemmarna har insett att de inte är välkomna i sina grannländer och besökarna till Sverige uteblir. Någon ny medlemsinventering har inte gjorts efter den senaste utvecklingen.

    Greta har en bättre krattad manege av sina landsmän Palme-Bolin och fördelen att förändringar sker så långsam att folk glömmer alla falska utsagor.

  40. OT Johan Westerholm i högform
    Solen lyser alltid på en socialdemokratisk utrikesminister
    https://ledarsidorna.se/2020/06/solen-lyser-alltid-pa-en-socialdemokratisk-utrikesminister/

  41. Daniel Wiklund

    #34 Lars-Eric B. Meningslöst att jaga koldioxidutsläpp, att satsa enormt mycket skattepengar på det. Läser på text-tv om ökning av dödliga överdoser i Kanada. En provins noterade ett mörkt rekord på 170 dödsfall orsakade av överdoser i maj, fler än antalet corona relaterade dödsfall. Det behövs ett krig mot droger, som till skillnad från koldioxid är giftiga. Läser samtidigt att dom ivrigaste koldioxidjägarna MP-s språkrör Bolund och Lövin har lägst förtroende. (dom tidigare språkrören Romson och Fridolin har både testat droger).

  42. Gunnar Strandell

    Ivar Andersson #37
    Testning och smittspårning verkar vara en bra taktik för att hålla kontroll på en ”klustersmitta”.

    I England får man tydligen skriva upp sitt namn när man besöker pubar och restauranger, för att underlätta smittspårning. Mitt förslag är att man istället lämnar mobilnummer. Den som vill vara anonym kan då använda ett kontantkort. Vitsen är att man snabbt kan nå ut med ett SMS-meddelande till de som varit i ett kluster där smitta konstaterats.

  43. Ann lh

    # 38 Lars Lundqvist
    Om jag förstått FHMs uppgift rätt handlar det om folkhälsa, medan smittskyddsmyndigheten enbart handlar om smittskydd. Den skillnaden har helt kommit bort i debatten trots att Anders T. alltsomoftast nämnt att t.ex. öppethållandet av grundskolan grundades på det bredare perspektivet. Till perspektivet folkhälsan att ta hänsyn till hör dessutom uppskjutna operationer, depressioner, självmord, våld i hemmet under lockdown mm.
    Kanske inte helt enkla avväganden och att som du gör påstå att FHM inte tar hänsyn till Coronaviruset visar ingen större insikt i frågan eller än värre att du som Greta fastnat i ditt eget Grupptänk.

  44. Håkan Bergman

    Gunnar S. #42

    Och du tror inte att GCHQ kan plocka fram vilka mobiler som var där aktuell tid? Men visst dom kan vara intresserade av att allmänheten tror att namn och/eller mobilnummer behövs för spårningen.

  45. Stefan Agerling

    Jag läste häromdagen i AB eller Expressen en artikel av någon självutnämnd klimatexpert/professor att Östeuropa har en fruktansvärd torka som beror på klimatförändringar….slutet är nära för planeten. Igår sökte jag på vädret i Östeuropa och då varnades det för kraftiga översvämningar efter många regn.
    Det känns skönt att veta att våra ”finmedia” aldrig skulle publicera rena lögner.

  46. Gällande Anders. Vad kunde sverige gjort annorlunda. Odlat mera smittspårat mera osv ropar somliga. Med vad då undrar jag. Vi har under lång tid nedmonterat sjukvården sist jag såg data låg bara albanien under sverige. Vi saknar sjukvårdspersonal saknar odlingspinnar odlingrör samt labb. Till detta behövs någon som kan ta provet på rätt sätt. Till detta kommer att vi saknar helt lager på allt från Propofol till munskydd. Skulle kunna orda mer om detta efter många år inom intensivvård. Men skulden ligger på politiken inte Anders.
    Gällande Greta. Hon har flera diagnoser som asberger. Jag hörde hon pratade om detta en gång och blev lite förvånad om den självinsikt hon hade om detta. Som att hon bara kunde se svart vitt på saker inga nyanser tex. Så jag har inget emot lilla Greta. Problemet är svansen runt henne samt massmedia som inte släpper fram nån med avvikande åsikt. Problem är kanske fel ord skrämmande är kanske mer rätt.
    Indianerna dansade regndans när vädret inte var rätt. Kanske kunde vi införa klimatdans så vi får normalt väder som förr i världen
    https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/s%C3%A5-f%C3%A5r-man-ihop-dans-och-klimat-1.172171

  47. #36 PeterN
    ”CO2 halten i atmosfär påverkas ju av så många faktorer, främst havens temperaturer, så upptaget i biosfären kan inte jämföras direkt med BPs siffror.”

    Drivkraften för flöde av koldioxid mellan atmosfär till hav kan uttryckas som skillnaden, ∆pCO2, mellan koldioxidens partialtryck i luften och dess jämviktstryck i det aktuella havsvattnet. Om det förra är störst går överföringen neyyo från luft till hav. Om det förra är mindre går överföringen från hav till luft.
    Koldioxids löslighet vid de partialtryck vi har i atmosfären på senare tid är ca 5 ml/l vid 0 C och 3 ml/l vid 20 C. Om vi höjer temperaturen 1 C kommer lösligheten att minska med ca 0,1 ml/l eller ca 2,5 %. Om vi däremot i stället höjer koldioxidhalten i atmosfären från 310 ppm (v) till 410 ppm (v) ökar partialtrycket med 100/310 = 32 % och därmed också lösligheten med 32 %. Man ser alltså att den ökande koldioxidhalten i atmosfären lätt håller emot de små temperaturhöjningar vi haft sen 50-talet och att vi därför inte har haft någon nettotransport från haven till atmosfären.
    Detta stöds också av att haven försuras (blir mindre basiska) år från år.

  48. Eilif Hensvold

    #39 Lars och #43 Ann
    Visst har Lars en poäng i att Anders inte verkat bry sig om hur coronaviruset faktiskt beter sig. Som Lars påpekar är den spridningsmodell som Anders hänvisat till, FHM´s logiskt orimlig och levererar dokumenterat tokiga resultat i den riktning som Lars anger. Tror nog Anders begripit det nu. Jag störs mest av Anders tillrättaläggande bortförklaringar, mindre av hans misstag. Hyllningarna av Anders liknar sekt men det är ju inte hans fel – eller?

  49. Daniel Wiklund

    # 47 Lars-Eric B ”Drivkraften för flöde av koldioxid…….”. 3,4 procent partiet Miljöpartiet har en stark drivkraft i jakten på koldioxid. Greta får det nog jobbigare och jobbigare, den ökande koldioxidhalten gör ju att hon ser mer och mer av den hemska koldioxiden. När jag tänker på mina 8 barnbarns framtid så är jag inte orolig för koldioxiden, däremot skrämmer mig drogerna.

  50. PeterN

    #47 Lars-Eric Bjerke
    Jag tycker mig förstå balansen mellan CO2 löst i havsvatten och CO2 i atmosfären, som du beskriver väl.
    Min fråga gäller två flöden.
    1) Från fosillt lagrat kol till atmosfären och vidare till biosfären. Detta flöde innehåller en komponent som BP räknar samman till ca 9 GtonC/år. Sen tillkommer säker en hel del via exempelvis vulkaner.
    2) Den igentliga frågan. Hur många GtonC/år lämnar cirkulationen inom biosfären, dvs övergår till att bli ”fossilt kol”?

  51. #50 PeterN,

    Den ”långsamma kolcykeln” transporterar ca 0,01-0,1 GtonC per år. Jag tycker kolcykeln beskrivs bra av NASA.
    https://earthobservatory.nasa.gov/features/CarbonCycle

  52. #35 Mats Kälvemark,
    ”Ja självklart till en del, men man kan inte utesluta att en stor andel (av koldioxiden i atmosfären) kommer från haven.”
    Min uppfattning är att kan utesluta att man inte har haft en sådan nettotransport efter 50 -talet. De 9 GtonC/år som vi släpper ut numera skulle enligt din uppfattning netto då tas upp av skog och mark och ca 5 GtonC/år gå från hav till atmosfär. Då får du förklara vilken drivkraft som avgasar haven (det är ju inte partialtrycksskilnaden av CO2 mellan atmosfär och hav enligt min förra kommentar) och varför haven försuras (blir mindre basiska).

  53. tty

    Apropå smittspårning.

    Dagen efter att regeringen utlyst sin nya strategi backar Region Västra Götaland (där smittspridningen nu är värst) från den ökade testningen. Analyslaboratoriet (det finns tydligen bara ett) är extremt överbelastat.

    https://omni.se/personal-pa-sahlgrenska-nara-kollaps-av-testerna/a/GG4OAJ

    På fyra månader har tydligen absolut inget gjorts för att öka kapaciteten. Den svenska vårdapparaten är en byråkrati trög på gränsen till förlamning. Köpa extra skyddsutrustning, nej. Köpa extra läkemedel, nej. Öka analyskapacitet, nej.

    För den som inte är bekant med PCR-test så kan jag tala om att det är en mycket central del av nutida biologisk forskning. Det finns nog inte en enda biologisk institution på universitetsnivå som inte har PCR-utrustning och PCR-kunnig personal. Det skulle alltså gå ganska snabbt att skaka fram mer kapacitet genom omskolning/modifiering.

    Och tro inte att mindre belastade regioner kan hjälpa till heller. SKR sätter klackarna i marken inför varje antydan om samordning.

    Danmark ha erbjudit sig att hjälpa till, men där sätter väl den heliga Sverigebilden stopp.

  54. tty

    #52

    ”Då får du förklara vilken drivkraft som avgasar haven (det är ju inte partialtrycksskilnaden av CO2 mellan atmosfär och hav enligt min förra kommentar) och varför haven försuras (blir mindre basiska).”

    Det sker ett mycket stort utbyte av CO2 i båda riktningar mellan atmosfären och havet. Det visas inte minst av den berömda bombkurvan. Inom ett par årtionden har i princip all koldioxid i atmosfären absorberats av havet, och litet mindre har gått i motsatt riktning.

    Partialtryck och mättnadsgrad är inte konstanter. Kallt koldioxidrikt djupvatten i uppvällningsområden avger koldioxid till atmosfären. I andra områden går nettotransporten i motsatt riktning.

  55. Ulf

    Svar 38

    Rätt obegripligt. Flera regioner har använt den taktiken länge. Sedan säger Tegnell att det är meningslöst i Stockholm och kanske också västra Götaland för det finns så många smittade. Så vad betyder detta byte egentligen? Att regeringen sett att det fungerar på sina ställen och vill ha del i äran? Hur eller hur bestämmer fortfarande regionerna så som jag skrev tidigare, Sverige har fortfarande i praktiken 24 strategier.

    Angående utrikesminister så är det ändå en klar förbättring, men hur skulle det kunna bli sämre å andra sidan?

  56. Ulf

    Svar 43

    Tack Ann så får inte jag skriva för Sten. Men visst blir man trött på detta endimensionella resonemang. Om det enbart handlat om VM i minst anral döda i covid 19 så hade det land som begått kollektivt självmord vunnit.

  57. Nästan för bra för att vara sant
    https://omni.se/kallor-mp-overvager-att-lamna-regeringen/a/0nPW26
    då kanske det här landet kan börja andas igen.

  58. #53 tty,

    Jag instämmer i huvudsak. Här i V Götaland har man emellertid provtagit 15 000 personer i veckan de senaste veckorna vid vårdcentralerna även de med milda symtom. Mellan 22-26 juni kommer dessutom 17 000 slumpvis utvalda personer i olika delar av Göteborg få en inbjudan att ta prov på sig själva från svalg och näsa. Detta stöds av försvarsmakten och FoHM.
    Man måste dock testa ännu fler och i alla regioner och dessutom även sätta de smittades familjer i karantän om man ska få bukt med smittan plus förstås smittspåra.
    Varför inte också kräva munskydd i kollektivtrafik och affärer i några kommuner med tunnelbana eller spårvagnar och jämföra med resten för att se om det gör skillnad på smittspridningen.

  59. Daniel Wiklund

    Apropå PCR-tester så rekommenderar jag boken ”Kemist utan skyddsdräkt” av Kary Mullis, uppfinnaren av PCR-metoden, vilket han gjorde 1983. Fick nobelpriset 1993. I boken (utgiven på svenska 1999) berättar Mullis om sin uppfinning. Och lite annat smått och gott, bl a om IPCC, som han kallar internationella byråkratdjävlar.

  60. PeterN

    #51 Lars-Eric B
    Tack Lars-Eric
    Ja, NASA. https://earthobservatory.nasa.gov/features/CarbonCycle ger ett svar på min fråga.
    Flödet till de ”fossila” depåeerna är ca 2+2.3 GtonC/år och vårt uttag är ca 9 GtonC/år.
    Nettoflödet sķulle då bli 4.3 GtonC/år, vilket skulle kunna svara mot den ökande CO2 halten i atmosfären.
    Nu tror jag absolut inte att det är så enkelt, vår jord och klimatsystemet är så mycket mer komplext, men ändå…

  61. Ulf

    Intressant artikel om verkligheten, men utan svar. https://www.expressen.se/nyheter/qs/koderna-avslojar-har-smittas-flest/

    Vad händer om man bestämmer sig för att sätta vissa områden i karantän? Sprängstoff.

  62. Daniel Wiklund

    Hoppas verkligen att det fossila partiet MP så snart som möjligt förlorar sin riksdsdagplats, och definitivt sin plats i regeringen. Tror nog att koldioxiden klarar sig utan miljöpartiet.

  63. Håkan Bergman

    #62

    Undrar om dom törs, kan bli svårt att tråckla ihop en ny regering i en handvändning med dom låsningar vi har. Nyval till hösten och EU-förhandlingar som hänger i luften. Ska Bryssel lägga sig i valet, som dom gjorde i UK? Låt dom göra det så får vi se vilka som viker sig för EU. Nej, jag tror Löfven viker ner sig för MP.

  64. Ingemar Nordin

    OT: Jag har lite svårt att förstå upphetsningen kring testning och smittohastighet – utom för vård- och äldrevårdpersonal. Det är väl BRA om så många som möjligt i det övriga samhället får smittan – utom de som är äldre eller multisjuka? Jag hoppas på att man skall öppna upp samhället med fler flygresor, fler och tätare restaurangbesök och fler hotellbokningar. Då kan vi 70+ som utövar en självpåtagen karantän, eller som befinner sig i äldrevården, se tiden an utan att hela samhället går i bankrutt. Det här är ju av allt att döma en långsiktig process på ytterligare minst ett år.

    Vad vill alla förespråkare för hårdare neddragningar egentligen? Att samhället skall sluta att fungera? Att vi skall få enorma skulder som skall betalas tillbaka av framtida generationer?

  65. Lars Lundqvist

    #43 och 48
    Perspektivet sett utifrån är ofta mycket överskådligare än sett inifrån.

    EUs och FNs expertorganisationer sammanfattar situationen väl i smittkartan som jag bara kan återfinna i alternativa media; https://www.friatider.se/coronakartan-som-förklara-sveriges-pariastämpeln
    EODC har sitt huvudkontor 4 km från FHM I Solna, så Tegnell borde lätt kunna utbyta åsikter med dem och komma med sitt ur smittsynpunkt ohållbara argument att Sverige i huvudsak hittar lindriga fall.
    Det hjälper ju inte oss 2.5 millioner i riskgruppen.

    Men då inte det hjälpte ringde socialdepartementets statssekreterare till WHO för att tala dem tillrätta. Sverige är ju trots allt en betydande bidragsgivare till WHO.
    När det gick upp för statssekreteraren att WHO skulle behålla pariastämpeln, körde regeringen över FHM och beordrade att de aktivt ska hjälpa till med smittspårningen. Den övergav FHM för 3.5 månad sedan då smittan var en bråkdel av dagens.

    Men vad har regeringen tänkt göra med smittbärarna? Det blir väl nästa steg när smittspridningen inte går att trolla bort med bara testning och smittspårning. Och hur ska man få alla med symtom att testa sig?

    Det blir nog inget Sverige besök i år. Sorgligt att inte kunna träffa mina närmaste när timglaset snabbt rinner ut.
    I Spanien finns idag ingen allmän samhällsspridning, den slogs ned för 1.5 månad sedan genom ett strikt 7 veckors utegångsförbud. Däremot finns viruset kvar och smittkluster blommar upp av och till. Idag finns 12 smittkluster som är under karantän med polisbevakning. Det största faktiskt här i en flyktingförläggning i Malaga. En anställd kom smittad från Kanarieöarna och smittade på en dag ned 89 andra, 90% av personalen och flyktingarna. Alla fall är lindriga.
    På spanska solkusten kan vi i riskgruppen röra oss lika fritt som andra. Smittrisken är försumbar.
    Ansiktsmask är obligatoriskt där avståndet 2 m inte kan garanteras, butiker, kollektivtrafik, folkrika gator, etc. Ansiktsmask minskar smittspridningen med 70% enligt bl.a. en tysk studie.

  66. #53 tty,
    V Götaland har nu ökat testningen till 4000 tester per dag.

  67. #64 Ingemar Nordin,
    I Sverige har vi hittills haft 5280 döda och ca 1 miljon smittade. Om vi låter smittan sprida sig med den takt vi haft hittills till flockimmunitet med ca 5-6 miljoner smittade, kommer vi att få kanske 25 000 döda om 15 månader och många med långvarig sjukdom och vissa med kroniska besvär. Det kommer att kosta mycket lidande och massor av pengar.
    Alternativet är att dämpa smittspridningen och efterhand få bättre behandling, bättre mediciner och kanske ett vaccin inom rimlig tid verkar de flesta länder tycker vara bättre. Sverige är ju inte mer öppet än andra europeiska länder längre.

  68. Daniel Wiklund

    Såg just på nordnytt. Där fick vi veta att efter corona ska det satsas på en hållbar omstart. Hållbart, ju mer hållbart, ju mer verkar gå sönder. Rektorn för LTU sa att elektrifieringen blir en viktig fråga, om ett fossilfritt Sverige 2045 ska kunna uppnås. Fordonsflottan och industrin ska elektrifieras. Undrar hur länge det hållbara ska hålla. Rektorn basar ju över ett tekniskt universitet som just nu nästan bara har moduler, inget annat universitet i Europa har så mycket moduler. Detta pga av mycket fuktskador. Lokalvårdarna har länge kallat universitetet för det tusen sjöars land, pga alla läckage. Så länge har byggnaderna inte hållit, det fyller 50 år 2021.

  69. Ann lh

    # 59 Daniel W. Tack för tipset om K. Mullis’ bok om arbetet med PCR- metoden.
    En annan av hans böcker ”Dancing naked in the mind fields” gjorde oerhört starkt intryck på mej. Han tillhör de där ostyriga Emil-tornado-gossarna, som både kan bli Nobelpristagare eller hamna i total självförvållad katastrof. Skillnaden är ibland hårfin.
    Hans egen beskrivning av PCR-metoden har gått mej förbi fastän jag verkligen borde ha läst den, eftersom PCR ingick i biologikursen på gymnasiet flera år innan det var dags för mej att lämna över till en ny generation.

  70. Daniel Wiklund

    Text-tv larmar, varmaste junidagen på 50 år. Skellefteå toppade med 34 grader. Den högsta temperaturen uppmätt i norra Norrland i juni. Men högsta i Norrland var i Gävle med 36,4 1947. Varmast i Götaland var 1947 med 38,0 1947, Svealand 35,3 1947. Idag för 17 år sen föddes ett av mina barnbarn i stockholm. 2003 var en varm sommar i Stockholm. För 154 år sen idag (1866) föddes min farfar i en by utanför Piteå. Det var kvar snö i skogen och is på träsket. Då var det klimatkris, pga för mycket, eller för lite av koldioxid, eller nåt annat, kanske solfläckar.

  71. #54 tty
    ”Kallt koldioxidrikt djupvatten i uppvällningsområden avger koldioxid till atmosfären. I andra områden går nettotransporten i motsatt riktning.”

    Jag håller med dig, men jag diskuterade förstås nettotransporten över hela klotet.

  72. Mats Rosengren

    Missa inte Tony Heller’s ”Simpsons” episod som sändes för 10 år sedan! Genialt! Den samma mekanismen fungerar naturligtvis också för andra ”hypes”, t.ex för klimatförändring där MSM driver en stenhård koordinerad kampagne!
    https://www.youtube.com/watch?v=a1Bn0DuDoFo

  73. Det finns en kort video där Kary Mullis berättar om en molekyl som vi har gott om, alpha-gal-epitot. Vi är immuna mot den. Det finns gott om dom i grisars hjärtklaffar som gör det svårt att transplantera klaffarna till människor. Han har tillsammans med andra forskare med hjälp av en DNA-aptamer styrt molekylen mot en mjältbrandbakterie, då käkade immunförsvaret upp både molekylen och mjältbrandbakterie. Mullis menade att det krävs nya mediciner mot bakterier som blivit resistenta mot antibiotika. Spännande försök. Såna som Mullis är viktiga, även om han ibland var lite galen. Tyvärr avled Mullis ifjol vid 75 års ålder.

  74. Ingemar Nordin

    L_E B #67,

    ”kommer vi att få kanske 25 000 döda om 15 månader”

    Det här är ju tjatigt. Den överväldigande delen döda är bland äldre (75-90%), särskilt de som bor på äldrevård och som får hemtjänst. Och det är där insatserna behöver göras. Inte på testning av friska människor, inte på munskydd ute på gator och torg, och alla andra myter som sprids om vad som skall fixa det här. Du lever i en falsk föreställning om var dödstalen kommer ifrån.

  75. Mario

    #57 Om MP lämnar regeringen och hamnar i opposition, befarar jag att deras chanser att hänga kvar i riksdagen efter nästa riksdagsval ökar dramatiskt.
    Allt för att sedan ingå i ny regeringskonstallation.
    Så ser nog deras strateger på saken.

  76. Ulf

    Svar 65

    Är det vettigt att sätta sådan tillit till ett land som så gravt felaktigt rapporterat sina dödstal? Varför tror du att de plötsligt gör saker och ting korrekt nu? Och var får du dina insiders ifrån att regeringen kört över FHM? Har du någon källa på det?
    Flera regioner kör med smittspårning redan. Med rätt stor framgång. Rätt rimligt då att resterande regioner också går över till det. Svårare än så är det inte.

  77. #74 Ingemar Nordin,
    Dagens Arena skriver:
    ”I Sverige har omkring hälften av de som avlidit i sviterna av covid-19 bott på äldrehem. I Norge är den siffran 60 procent. I Danmark återfinns en tredjedel av dödsfallen i äldrevården. Marta Szebehely säger att det vittnar om att Norge och Danmark inte varit speciellt mycket bättre på att skydda sina äldre jämfört med Sverige, och att de stora skillnaderna i dödstal säger något om hur stor smittan är i samhället. I en rad länder är det runt 50 procent av de avlidna som bott på äldreboenden.”

  78. Joachim andersson

    (75)
    Nej jag tror att makten är viktigare för MP än invandringen. Lite kohandel och några höjda energiskatter som ska straffa landsbygdens befolkning så blir dom nöjda igen.

  79. Daniel Wiklund

    # 77 Lars-Eric B. Hälften av dom som avlidit i Sverige har bott på äldre hem, dvs 2640. Inorge har 60 procent av dom som avlidit bott på äldre hem, dvs 125. I mina ögon är 2640 mycket mer än 125,iavsett hur du räknar. För Sverige en katastrofalt hög siffra.

  80. Ingemar Nordin

    L-E B #77,

    Det där argumentet är ett feltänk. Sorry, men du jämför procentsatser istället för absoluta tal eller döda per 100 000 invånare. Smittan i samhället måste komma in på något sätt i äldrevården och om den överföringen av smittan stoppas så blir ju dödstalen radikalt lägre. Oavsett hur det ser ut utanför vården. Och som sagts så många gånger förut så sköter olika regioner och kommuner sin vård olika bra, så bevisligen kan vi få ned dödstalen genom ett bättre skydd i äldrevård. Det finns ingen anledning att stänga ned hela samhället.

    Men detta är ju välkänt, eller? Det har åtminstone sagts gång på gång i den offentliga debatten så varför upprepa alla trötta argument igen?

  81. Torbjörn

    Lars-Erik, PeterN, tty mfl
    Det finns en ny rapport som hävdar att utbytet av koldioxid är dubbelt så stort.
    Har ni några tankar kring det?
    https://phys.org/news/2020-04-ocean-biological-captures-carbon.html

  82. Daniel Wiklund

    Det blev fel i min förra kommentar. I Norge var det ca 150 av dom avlidna som bodde på äldre hem. Att jämföra med 2640 i Sverige.

  83. Torbjörn

    Lars-Erik
    Här är en rapport om ”försurningen” av haven.
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2015GL064431

  84. Fredrik S

    Paul #57

    Jo, då kan vi andas igen men det räcker inte. Vi måste snabbt se till att de får tillgång till en modern Aniara och snarast lämnar jorden för Mars. Eller ännu bättre kanske Venus.

  85. Lars Lundqvist

    #76
    Spanien har följt samma rapportering som FHM och rapporterat de som var testade positiva före sin död som döda av Covid19.
    När massdöden var som värst med över 1000 per dag i Madrid och Barcelona dog åldringarna i sängarna i sina hem och på äldreboende utan att vara testade.
    Överdödligheten var över 100% och det vara 17,000 som dog utan att bli testade. I Stockholm var det några hundra.
    Spanien liksom Italien blev totalt tagna på sängen av den explosionsartade utvecklingen. Andra länder hade valmöjligheter, men Spanien och Italien hade inget annat val än lockdown som effektivt hade stoppat massdöden och slagit ned smittan i Wuhan.
    Spanjorerna har lärt sig den hårda och tragiska vägen att ha en stor respekt för Coronan. 7 veckors utegångsförbud och 10 dagars landssorg har också bidragit till att vidmakthålla respekten.
    Regler och lagar upprätthålls med stort antal poliser och vakter och dryga böter utdelas för de som bryter.

    Mitt intryck är att pandemin är under kontroll och jag känner mej trygg här på Solkusten.

    Jag har inga andar källor för min tolkning av händelseförloppet under fredagen i maktens korridorer i Stockholm än vad som rapporterats i MSM och att Tegnell vid upprepade tillfällen uttryckt att det inte är meningsfullt att testa alla som vill bli testade. Det är ju ett krav som kommer från M sedan månader tillbaka och som WHO rekommenderat sedan februari, men som FHM valde bort eftersom testkapaciteten ursprungligen saknades.
    FHM förstod att vid ökad testning i maj skulle vidden av smittspridning bli uppenbar och därför ville man troligen inte ha någon ökning. Ungefär samma resonemang som Trump förmodar jag. Om man bara testat de som behövde sjukhusvård hade antalet nya fall minskat då antalet sjukhusinläggningar gått ned och Sverige hade inte haft någon aning om smittspridnings omfattning förrän vid nästa stora utbrott. Sveriges dödlighet, sjukhus- och IVA-inläggningar minskar eftersom man lärt sig hur man skyddar riskgruppen, inte för att smittspridning minskat som Tegnell påstår. Tegnells strategi fungerar efter 5300 döda, en vårdskuld på 80.000 operationer och 4 månaders inlärning. Men nu måste testning, smittspårning och bevakad karantän komma igång. Och det måste bli tvång att testa sig vid symtom, det kan inte vara frivilligt som nu. Sverige har en lång ökenvandring framför sig innan gränserna öppnas och riskgruppen kan börja leva ett någorlunda vanligt liv.
    Våra grannländer slog ned smittan med drygt en månads lockdown, Sverige har förstört sitt rykte och har en lång mödosam period framför sig med döda i en månads takt på nästan 1000.

  86. Ann lh

    # 86 Lars L.
    Vilken typ av test är det du talar om? Är det om man för tillfället är smittad eller om man utvecklat antikroppar?

  87. Lars Lundqvist

    #86
    Om man för tillfället är smittad och man kan smitta andra.
    Det är ju dessa personer som måste sättas i bevakad karantän för att slå ned smittan.

  88. Lars Lundqvist

    #86
    Jag har fått det beskrivit av två personer, som en ganska obehaglig test när man topsas långt in i näsan och ned i svalget av personer i full skyddsutrustning.

  89. Christian H

    Oförmågan att reagera snabbt och resolut när katastrofer inträffar, menar jag är typiskt för hur de styrande reagerar i vårt land. Vi såg senfärdigheten i Estoniakatastrofen. Ännu långsammare var agerandet när den stora tsunamin drabbade stora delar av Asien. Italien var snabbast och skickade räddningspersonal och evakueringsflyg redan efter några veckor. Andra nationer följde snart efter. Här hemma firade man jul och visste inte riktigt vem som skulle ta tag i problemet. Dåvarande statsminister, Göran Persson, medgav att han inte visste vad en tsunami var. Nästan sist av alla skickade man flyg för att bistå de svenska offren.

    Vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014 visade sig handfallenheten åter. Man hade brist på såväl personal som materiel. För få helikoptrar, dito piloter och avsaknad av brandbekämpningsflyg ledde till omfattande skador. Till slut fick man hjälp från bl.a. Italien och Frankrike. År 2018 drabbades vi av ännu värre skogsbränder som naturligtvis skylldes på de påstådda klimatförändringarna. Beredskapen och förmågan var även denna gång bristfällig och man blev åter tvungen att låna in brandbekämpning från många länder som Polen, Norge, Italien och Frankrike.

    Nu har vi utbrottet av Covid-19 och vi har drabbats onödigt hårt då vi hade allvarlig brist på adekvat sjukvårdsmaterial, så vare sig personal eller patienter kunde skyddas ordentligt från att bli smittade. Nu har man sent omsider börjat åtgärda dessa brister, men till priset av tusentals för tidigt döda.

    Man kan fråga sig varför vi är så tafatta när det händer något oförutsett. Kan det bero på att vi levt ett skyddat liv och förskonats från krig, jordbävningar, vulkanutbrott m.m.? Om man jämför med Italien där man är vana vid naturkatastrofer och har dimensionerat sina räddningsstyrkor därefter är det lätt att svara ja på den frågan. En annan faktor är att ingen vill hålla lager då det kostar. ”Just in time” är den rådande ekonomiska tanken överallt. När allt fungerar normalt verkar denna tanke rimlig, men vad händer om vi drabbas av en stor olycka som t.ex. ett kraftigt temperaturfall orsakat av ett stort vulkanutbrott med förstörda skördar runt om i världen. Vi har inga beredskapslager för livsmedel och annat livsnödvändigt. Vi bör lära av Finland och ha grundläggande lager av detta. Det vore en bra försäkring.

  90. Christian H

    Rättelse av mig själv, på tredje raden ska det stå: ”Italien var snabbast och skickade räddningspersonal och evakueringsflyg redan efter några TIMMAR”, ska det vara och inte veckor.

  91. Lars Lundqvist

    #89
    Orsaken ser jag i svenskarnas högmod.
    Vi lever fortfarande i tron att vi är bäst i världen.
    Det var vi på 1960-talet, men sedan dess har vi långsamt halkat efter på de flesta områden.
    Jag har bott och arbetat utomlands under 35 år och långsamt kommit till den insikten, men det har aldrig blivit så uppenbart som under Coronatiden med trion Giesecke, Tegnell och Carlsson vid rodret.

    Högmod går före fall.

  92. Ulf

    Svar 89

    Jag tror det ligger en ganska komplex historia bakom, men i grunden handlar det om kunskapsförakthistorieförfalskning och vänskapskorrumption.
    S har länge föraktet kunskap och utbildning. Man använder också ämbetsmannasystemet för att utnämna partimedlemmar till välbetalda jobb. Istället för att gå på meriter och utbildning. Till detta läggs MP ett parti med en utopisk politik och även där i stort avsaknad hur en samhällsekonomi fungerar. Här kommer företeelser in som Greta istället för kunskap, världsfrånvänd invandringspolitik, föraktet för entreprenörer som aldrig försvunnit. All denna devalvering började i början av 1970 talet med 6 år av mycket ödesdiger politik för Sverige. Men pga Palmemordet har dessa samhällsförstörande år raderats ur historieböckerna. S lever i en myt och all verklighet är fienden för då slås det hål på myten.
    Men hade inte S och MP haft ett så starkt stöd av den tredje stadsmakten, journalisterna så hade inte mycket av detta varit ett problem. Nu är problemet så stort att det enda sättet för borgerligheten att vinna val är att delvis spela på samma planhalva som S. Precis som på 1970 talet.
    Det är regeringen inte FHM som ska bära hundhuvudet för vår dåliga beredskap. Men S gör som vanligt man smiter ifrån ansvar. Skyller på privatiseringar, tidigare regeringar och på FHM för den delen. Alltid utan eget ansvar.
    Fortfarande anser jag att nedstängning av länder är som att släppa atombomber för att utrota malaria långt mer skada än nytta. Hade regeringen och FHM reagerat snabbare, mer resolut och kreativt hade Sverige inte haft onormalt många döda. Det går att utläsa ifrån de regioner som hade ett tydligt ledarskap och reagerade mycket snabbare. Skadan med nedstängningarna behandlas tyvärr inte i den breda mediabilden. Man låtsas som att lamslagna ekonomier och katastrofala slag mot ekonomin beror på viruset, emedan det egentligen beror på medicinen. Sydeuropa kan t o m ha fräckheten och begära att Nordeuropa ska betala för deras dåliga hantering av viruset utan att debatten om nedstängningar kommer igång. På detta sättet påminner det om klimathanteringen. Helt absurda åtgärder för att sänka koldioxidutsläppen som trots allt fortsätter öka, men regeringen låtsas som att det inte händer. Hursomhelst är detta VM i antal döda i covid 19 mycket olyckligt och bristen på diskussion om ”the big picture” visar på ett kortsiktigt och inskränkt resonemang, som obehagligt nog ger politiska poäng.

  93. ”Anders Tegnell säger helgens intervju i DN att resurserna helt enkelt inte fanns när de behövdes. Hade de funnits tidigt skulle situationen ha blivit bättre. Tegnell menar även i samma intervju att testning och smittspårning är avgörande för att bekämpa pandemin när den blommar upp igen som klustersmitta.”
    https://ledarsidorna.se/2020/06/sverige-och-covid-19-motsagelsernas-land/

  94. Lars Lundqvist

    #92
    Kan du beskriva vilka nackdelar våra grannländer haft av den milda formen av lockdown som de tillämpat.
    Att jämföra med länder som Italien och Spanien, som inte hade några val, när folk dog som flugor, är missvisande.
    Också jämförelse med extremt tätbefolkade områden som Nederländerna och Belgien är missvisande.
    Nej jämför med våra grannländer och speciellt Norge som hade samma startpunkt av pandemin som Sverige i början av mars. Smittutvecklingen i Norge och Sverige var identisk de första 14 dagarna innan effekten av Norges lockdown blev mycket markant.

  95. Sören G

    #86 #88
    Jag har också fått beskrivit hur sånt test går till av sambon till en av mina söner som bröt foten och hamnade på sjukhus. Eftersom hon hade lite feber blev hon testad med topps som stacks långt upp i näsan och som upplevdes mycket obehagligt. Hon hade inte corona-smitta och febern var tydligen en reaktion på benbrottet.

  96. Ingemar Nordin

    Lars L # 94,

    ”jämför med våra grannländer och speciellt Norge som hade samma startpunkt av pandemin som Sverige i början av mars.”

    Jag tror inte att vi kan jämföra oss med Norge. Startpunkten var inte densamma ekonomiskt sett som för Sverige och de flesta andra länder. Med sina enorma oljefonder så har förmodligen norrmännen råd med den onödiga lockdownen som de hade i början.

    Men i andra länder så har man fått låna stora belopp. Framtida generationer i länder som Italien, Portugal och Spanien ligger risigt till. Vid förra krisen så flydde miljontals ungdomar utomlands eftersom det inte fanns jobb hemma. Förhoppningsvis så klarar sig Sverige något bättre men skulden måste betalas efterhand, vilket innebär en dämpad utveckling för framtida generationer.

  97. #80 Ingemar Nordin
    Du förespråkar att hantera pandemin genom flockimmunitet , såsom t.ex. Giesecke, medan jag förespråkar att minska smittspridningen i samhället i dagens läge genom massiv testning, smittspårning, karantän av smittades familjer och munskydd i trång kollektivtrafik plus förstås handtvätt, fysisk distans etc.
    Även om vi hade lyckats skydda samtliga de ca 1300, som dött på äldreboende hittills är det lika många som dött hittills ute i samhället. I inget land med stor smittspridning har man lyckats skydda de äldre, så det är nog dåliga odds för dessa och många över 40 år det närmaste året med en satsning på flockimmunitet.

  98. Lars Cornell

    Nu har vi en dödlighet på ca 40 personer om dagen.
    Det låter mycket, men siffror utslängda så där säger ingenting.
    Vad är normalt för influensa den här årstiden?

  99. Ulf

    Svar 94

    Det finns officiell ekonomisk statistik du kan söka det är enkelt. Jämförelsen haltar också ekonomiskt för hade inte Sveriges grannländer och EU stängt ner så hade heller inte Sverige drabbats lika hårt som vi gjorde. Oavsett så har vi klarat oss bättre ekonomiskt.
    Men din förenklade världsbild gör meningsutbyte meningslöst. Det finns inga siffror som visar att Sverige och Norge hade samma utvecklingen de första 14 dagarna. Sanningen är att båda länderna hade absolut nollkoll på smittutvecklingen, men detta är fakta du inte vill acceptera. Vidare har fattiga förorter drabbats stenhårt i mellanSverige jämfört med rika. Den typen av områden existerar inte ens i Norge, så förutsättningarna är totalt olika. Men så länge du vägrar acceptera att smittspårningen gick helt fel, så blir det meningslöst att diskutera. Viruset är klurigt, men det blir helt omöjligt att analysera, om man inte ens vill acceptera objektiva siffror.

  100. #97 rättelse
    De är ca 2 500 som hittills dött på äldreboende.

  101. #81 Torbjörn,
    ”Det finns en ny rapport som hävdar att utbytet av koldioxid är dubbelt så stort.
    Har ni några tankar kring det?”
    Vi vet ju att av de 9 GtonC/år som vi släpper ut i år tar netto kolsänkan hav/land upp 4 GtonC/år och 5 GtonC/år blir kvar i atmosfären. Kolsänkan har sedan 50-talet varit proportionell mot den ökning av partialtrycket av koldioxid vi haft sedan dess. Om vi vet mer om de olika delarna av kolsänkan på land och hav kan man kanske lista ut hur länge de orkar ta upp mer och mer kol för varje år.

  102. Ulf

    För övrigt har någon koll på bränderna i Sibirien? Är det verkligen rekordvarmt eller bara ännu en anka?

  103. Ingemar Nordin

    L-E B #100,

    Skall vi börja med statistiken. På socialstyrelsens hemsida står det bl.a.:

    ”Av avlidna var 90 procent 70 år och äldre” … ”Socialstyrelsen presenterar i dag statistik om smittade och avlidna i covid-19 70 år och äldre. Den visar att av de 70 år och äldre som avlidit av covid-19 bodde cirka hälften på särskilt boende. En fjärdedel hade hemtjänst.”

    Så såg det ut den 6:e maj. Dvs, 75% av de avlidna var föremål för äldrevård.

    https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/ny-statistik-om-smittade-och-avlidna-i-covid-19-70-ar-och-aldre/

    Det ser ut som om det är just äldrevården som är det stora problemet: Beredskap, personal, skyddsutrustning etc.

  104. ann lh

    Ulf! # 92 m.fl
    Du skriver:
    ” Skadan med nedstängningarna behandlas tyvärr inte i den breda mediabilden. Man låtsas som att lamslagna ekonomier och katastrofala slag mot ekonomin beror på viruset, emedan det egentligen beror på medicinen. Sydeuropa kan t o m ha fräckheten och begära att Nordeuropa ska betala för deras dåliga hantering av viruset utan att debatten om nedstängningar kommer igång. På detta sättet påminner det om klimathanteringen. Helt absurda åtgärder för att sänka koldioxidutsläppen som trots allt fortsätter öka, men regeringen låtsas som att det inte händer. Hursomhelst är detta VM i antal döda i covid 19 mycket olyckligt och bristen på diskussion om ”the big picture” visar på ett kortsiktigt och inskränkt resonemang, som obehagligt nog ger politiska poäng.”
    Stort tack för de raderna!
    Tilläggas kan att EU nu – ”sedan” – är i full färd med att kuppartat ge de ekonomiskt ohållbara, ekologiskt katastrofala och otillräckliga energikällorna stöd i den planerade enorma uppbyggnadsfonden, medan de politiskt inkorrekta blir utan.
    Löven lär dock kämpa emot, troligen när han inser vad allt detta kommer att kosta Sverige, som undvek den värsta medicinen.

  105. Torbjörn #81

    Jag har en enda kommentar på frågan om ”den biologiska transporten av kol i haven”. Jag tror att vad det handlar om är att i kolcykeln finns det en ”korrekt bild” av att skillnaden för partialtrycket fav koldioxid i atmosfären jämfört med haven är större ju kallare haven är. Det innebär att långt i norr och långt i söder går koldioxiden ner i haven. Däremellan är koldioxiden mättad i ythavet så att det går lika mycket upp som ner i utbytet mellan hav och luft.

    Termoklinen anses förhindra utbyte mellan djuphave och ythav, vilket innebär att den koldioxid som finns i ythavet inte kan ta sig ner till djuphavet. Det påståendet om den biologiska pumpen antyder är att på grund av fotosyntesen så förbrukas koldioxid i havet vilket sänker partialtrycket för koldioxid och tillåter mer koldioxid att upptas även av varmare hav.

    Slutligen, så även om koldioxiden inte kan passera termoklinen så kan kolet göra det eftersom det som sjunker är organiskt material.

    Så långt är det enkelt — svårigheten ligger i att uppskatta storleksordningen av dessa processer. Eftersom det knappast går att mäta handlar det om ”beräkningar baserade på gissningar” — till viss del ”informed guesses”.

  106. Apropå koldioxid och andra gifter. I fredags var det Internationella dagen mot missbruk och olaglig handel med narkotika. Beslagtagna droger värda över 839 miljoner dollar brändes i fredags i Myanbar. Vet inte om regeringen, speciellt MP, uppmärksammade den dagen. Hade det handlat om utsläpp av koldioxid hade MP säkert uppmärksammat det.

  107. Ulf

    Svar 104

    Tack Ann
    En gång i tiden röstade jag för EU för att Sverige inte skulle kunna fatta alltför konstiga beslut i framtiden. Nu har tyvärr EU blivit en del av problemet. En koloss på lerfötter som ständigt halkar efter omvärlden i tillväxt. Åtgärderna istället för tillväxtfrämjande beslut består av konstiga skatter, bidragskarusell och planekonomi. Ingen analys heller varför Brexit kom. Jag är bekymrad över Sveriges och EUs framtid.

  108. Jonas

    #102 Ulf

    Det är varmt, men inte onormalt i ett längre tidsperspektiv (100 års period). Anledningen är visst jetströmmarna. Just nu slingrar de sig tydligen norr om Sibirien så att den kallare polarluften blockeras. Samma fenomen som gav oss vår varma sommar 2019.

    https://wattsupwiththat.com/2020/06/23/climate-change-temperature-hits-100-degrees-above-arctic-circle-just-like-100-years-ago/

  109. Ingemar Nordin

    Ulf och Ann,

    Ja, det är mycket bekymmersamt. Jag tror inte att folk i allmänhet här förstår vad en skuldtyngd och krisande ekonomi betyder för framtiden. Jag hade anledning att för flera år sedan lära mig något om hur det sett ut för spanska och portugisiska studenter, och för deras kamrater i hemländerna.

    Förloppen var likartade: Deras regeringar tog tacksamt emot stöd från EU till vägar, tåg, sol- och vindkraft. Det var ingen hejd på byggandet och hur bra EU var. Den största delen var dock villkorade lån som tyvärr gav ganska liten utdelning på sikt. Regeringarna fick strama åt för att betala. Jobben försvann och ungdomen med dem. Spanjorerna flydde till spansktalande länder i Sydamerika. Portugiserna till Angola och Brasilien. Kvar fanns urfattiga pensionärer, nedbantade skolor och en sjukvård som hankade sig fram.

    Jag undrar hur det skall gå nu i Corona-epidemins spår? Skadan på samhällsekonomin skall inte underskattas.

  110. Rolf Mellberg

    Angående Covid-19 och ”bilden av Sverige”!

    De flesta här är nog bekanta med Nic Lewis, Om inte kan jag berätta att hans analyser går inga av för hackor:-)

    Enjoy,
    https://judithcurry.com/2020/06/28/the-progress-of-the-covid-19-epidemic-in-sweden-an-analysis/

  111. Ingemar Nordin

    Rolf M #110,

    Tack för den läsvärda länken. Det är sällan som man får läsa något liknande i svenska media. Särskilt uppskattar jag att han går igenom regionerna och skillnaderna där. (De ger ju en vink om hur viktigt det är att se på hur bra man klarat äldrevården på olika håll.) Han slutar i en optimistisk ton som jag inte kan låta bli att citera här:

    ”If the estimated logarithmic rate of decline in weekly COVID-19 deaths in Sweden seen over the last six weeks continues, only about 1,100 further deaths would occur. That would bring total deaths up to approximately 6,400, or 0.06% of the total population.”

    Dvs, Räkna med ytterligare 1100 döda, vilket motsvarar en totalsumma på 6400.

    ”Notwithstanding that a month ago antibodies were only detected in 6.3% of the Swedish population, the declining death rate since mid-May strongly suggests that the herd immunity threshold had been surpassed in the three largest regions, and in Sweden as a whole, by the end of April.”

    Dvs, tröskeln för flockimmunitet har troligen passerats i slutet av April.

    ”In the absence of a change in trends, it seems likely that the epidemic will peter out after a thousand or so more deaths, implying an overall infection fatality rate of 0.06% of the population (0.04% excluding COVID-19 deaths of people in care homes). This is broadly comparable to excess deaths from influenza infections over two successive above-average seasons, such as 2016–17 plus 2017–18.”

    Om vi bortser från de höga dödstalen på ålderdomshemmen så ligger dödligheten på 0,4%, vilket är jämförbart med tidigare influensor.

    ”While this has also meant that COVID-19 deaths to date have been higher than in some (but not all) other countries in which a lockdown was imposed, the wider spread of the epidemic in Sweden means that the future COVID-19 outlook there is better.”

    Dvs, vi har visserligen haft högre dödstal i början än i länder där man gjort en lockdown, men framtidsutsikterna är bättre.

    ”the continuing spread of infections since the peak of the epidemic, particularly among young people, should provide some margin of safety against its resurging when behaviour returns closer to normal and summer ends. That is, there is less risk of a second wave of the epidemic next winter. And if a second wave occurs, fewer measures should be needed to control it than in other countries.”

    Dvs, den större immuniteten hos befolkningen, särskilt bland de unga, ger oss en viss marginal. Dvs, det är en lägre risk för en andra våg till hösten, och skulle en sådan komma så krävs färre insatser för att kontrollera den än i andra länder.

  112. mattias

    Tack Rolf.
    Väldigt bra analys av Nic Lewis!

  113. Sören G

    Klimathotsaktivist ber om ursäkt för att ha skrämts med klimathotet.
    https://climatechangedispatch.com/renowned-green-activist-apologizes-for-the-climate-scare/

  114. tty

    #98

    ”Vad är normalt för influensa den här årstiden?”

    Noll, eller så nära noll att det inte är mätbart.

  115. tty

    . #111

    ”Om vi bortser från de höga dödstalen på ålderdomshemmen så ligger dödligheten på 0,4%, vilket är jämförbart med tidigare influensor.”

    Vilka då? Spanska sjukan, ja, den hade en dödlighet på ca 2 % av smittade i Sverige. Ingen annan influensaepidemi har kommit i närheten. I själva verket är dödligheten i influensa i det närmaste lika med noll ”om vi bortser från de höga dödstalen på ålderdomshemmen”.

    En annan siffa som kan vara intressant. Under den värsta månaden av spanska sjukan (oktober 1918) var överdödligheten i Sverige ca 130 %, under den (hittills) värsta COVID-19 månaden, april, var den ca 40 %, så spanska sjukan var åtminstone för Sveriges del drygt 3 gånger värre. Stämmer f ö anmärkningsvärt bra med SHM beräknade dödlighet 0,6 % mot spanska sjukans 2 %

    För övrigt är det fel som det ofta sägs att spanska sjukan var farligast för unga vuxna. Dödligheten var högst bland små barn och gamla. Vad som var unikt var att det fanns en tredje, något lägre, dödlighetstopp för människor i 20-35 års åldern. Detta har länge varit ett mysterium, men nyligen påpekades det att detta var just den generation som växte upp när ”ryska snuvan”, ett H3N8-virus var den dominerande influensavarianten. På något sätt var troligen deras immunsystem mera benäget att drabbas av cytokinstorm.

  116. tty

    #81

    Nja, den ”biologiska pumpen” är något annat än utbytet mellan atmosfären och havet. Det är den mekanism som transporterar ned kol från ytvattnen där all primärproduktion i havet sker, till djuphavet. Det är en transport som sker genom att döda organismer, växter, djur och prokaryoter, sjunker. Detta ”duggregn” av organiskt material är grunden till allt liv i djuphavet, där ingen primärproduktion är möjlig i brist på ljus (utom helt lokalt vid heta källor).

    Dessa döda organismer utnyttjas ytterst effektivt av främst bottenlevande organismer, så att (i nutiden) nästan ingen ackumulation av organiskt material sker på djuphavsbottnen. Hur snabbt och effektivt denna ”biologiska pump” faktiskt fungerar fick man klart för sig omkring sekelskiftet då det upptäcktes att halten kol 14 (från vätebombsproven 1953-62) var nästan exakt densamma på bottnen av Marianergraven som vid ytan. Detta sker alltså helt oberoende av cirkulationen i havet, som tar ca 1000 år för att omsätta djupvattnet.

    Sedan metaboliseras naturligtvis det organiska materialet tillbaka till koldioxid, och transporteras så småningom upp till ytan igen, men det tar alltså åtskilliga hundra år.

  117. Lars Cornell

    tty #114. Jag är inte säker på att ditt påstående är riktigt.
    Normalt har vi en dödlighet nu på ca 1550 per vecka (beräknat).
    Förra veckan var dödligheten ungefär 50 fall större. Men sådana variationer har vi haft även tidigare år tex sommaren 2018 då överdödligheten var ca 100 per vecka.
    Överdödligheten på 50 är således fullt jämförbar med normala variationer med årstid och väder.

    Toppen var V15 när vi hade överdödlighet ca 900 på en vecka. Nu är vi nere nära noll.

    Kanske kan man uttrycka det så här,
    det dör ca 50 fler i veckan på grund av corona men å andra sidan ca 50 färre på grund av ålder och andra krämpor.

    http://www.tjust.com/2020/corona/corona-overkill.jpg

    https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/covid-19-veckorapporter/

  118. mattias

    #110, 111
    Som också Nic misstänker så kan flockimmuniteten vara närmare än man tidigare trott. Det har varit ett alldeles för stort fokus på antikroppar (bara för att de är lättare att mäta). Nu börjar studier komma som visar hur viktigt T-cell försvaret är ( tex. tv4 nyheterna idag https://www.tv4.se/nyheterna) – många av de symptomfria eller lindrigt sjuka utan antikroppar har istället skyddats av ett välfungerande T-cellförsvar som hindrar en svår infektion och som också skapar en immunitet.

  119. PeterN

    #116 tty
    Kan du kanske också kan förklara hùr mycket av CO2 i haven som via olika processer och livsformer slutar som kalķsten?

  120. CecilB

    kommentaren borttagen

  121. Larsson

    Tony Hellers senaste ( Fool me twice ) är väl värd att se .

  122. jensen

    Förtydligande av RCP 8,5
    Borde läsas av höjdarna inom SMHI och även ” klimatansvariga” inom kommunerna.

    https://nofrakkingconsensus.com/2020/06/29/how-the-ugliest-climate-fairy-tale-won/

  123. tty

    #117

    ”Förra veckan var dödligheten ungefär 50 fall större. ”

    Och hur vet du det? Det tar upp till två månader innan uppgifterna är kompletta.

    SCB skickar ut preliminär statistik varje vecka. Jag ha sparat några stycken för att kunna kolla hur mycket data förändras. Om man jämför versionena från 18 och 26 juni kan man konstatera att de två senaste veckornas statistik är totalt missvisande. Och så här ser det ut längre bakåt:

    tredje veckan bakåt har 80 dödsfall tillkommit (mer än 10 per dag alltså)
    fjärde veckan 17 dödsfall
    femte veckan 7 dödsfall
    sjätte veckan 4 dödsfall
    sjunde veckan 5 dödsfall

    Statistiken för de senaste tre veckorna säger kort sagt ingenting, och den fjärde veckan är skakig.

    Ett dödsfall ha tillkommit för första maj!

    Och kom ihåg, överdödligheten kan bara öka, inte minska, med tiden. Det är klart ovanligt att dödsfall försvinner ur statistiken.

  124. Ulf

    Svar 118

    Det har varit uppenbart att vi saknat en pusselbit. Virusets smittsamhet och bristen på smittade tillfrisknade har inte gått ihop. Skulle jag få lov att gissa tror jag att läkarna underskattar antalet som kan ha immunitet genom T celler. Oerhört många verkar få mycket milda symptom. Naturligt att inte överdriva sina resultat. Detta kan betyda att Stockholm närmar sig flockimmunitet och att städer som New York redan är där. Mycket goda nyheter.

  125. tty

    #119

    Nej, det vågar jag mig inte på. Det är extremt komplicerat och påverkas av mängder av svårkvantifierade variabler. Det enda man kan säga säkert är att nästan all CO2 som ursprungligen fanns i atmosfären numera är kalksten (eller dolomit, eller kerogen, eller stenkol/brunkol). Det är därför jordens atmosfär är så extremt koldioxidfattig (faktiskt mindre än Mars).

  126. Guy

    Har den här varit här redan? Det är GWPF som har en artikel i Forbes där Michael Shellenberger ber om ursäkt för skrämseln som environmentalisterna har förorsakat. Forbes har nu tagit bort artikeln. I samma veva såg jag en rubrik om att IPPC håller med skeptikerna om att klimatförändringen inte förorsakar extremväder.
    Ser vi den första kursändringen?

    https://www.facebook.com/pg/theGWPF/posts/?ref=page_internal

  127. CecilB

    kommentar borttagen

  128. Ann lh

    Angående T-cellernas möjlighet att ge immunitet så skrev Matt Ridley i länken #112 i min tråd ”Corona och sedan II” att ”Cross immunity” från tidigare influensor kan skapa immunitet varför det kan räcka med mycket lägre värden på uppmätta antikroppar än vad man tidigare räknat med för flockimmunitet. Han skrev att man nu (6 juni) trängs på Londons gator utan att se någon större smittspridning. Han skrev ingenting om T-celler, men kanske var det den här mekanismen som kan ligga bakom.
    Intressant!

  129. Håkan Bergman

    Guy #126

    Ser att Schellenberger släpper en bok på temat i dagarna, finns på Amazon i morgon.

    https://www.amazon.com/Apocalypse-Never-Environmental-Alarmism-Hurts-ebook/dp/B07Y8FHFQ7/ref=sr_1_1?crid=328YJUBPPFE07&dchild=1&keywords=michael+shellenberger&qid=1593466017&s=digital-text&sprefix=Michael+schell%2Caps%2C238&sr=1-1

  130. Ulf

    Ytterligare information som tydligt visar varför Sveriges dödssiffror inte kan jämföras med övriga Norden. Slutsatserna i artikeln är dragna på lösa boliner. Varför invandrare drabbas mycket hårdare vet man förstås inte.
    https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/studie-overdodlighet-i-vissa-invandrargrupper/

  131. mattias

    #126, 129
    Kan inte låta bli att citera Shellenberger i länken från Guy:
    ”But in preaching fear without love, and guilt without redemption, the new religion is failing to satisfy our deepest psychological and existential needs.”

  132. mattias

    #130
    Personer med mörkare hy har sämre förmåga att producera D vitamin – särskilt för immigranter i Sverige där solen står lågt större delen av året. D vitamin är viktigt för att få ett fungerande T cell försvar. Det kan vara en viktig faktor till varför invandrargrupper drabbas hårdare av Covid-19. Inte bara i Sverige som detta gäller – även Storbritannien och USA ser man samma tendens.

  133. Guy

    mattias #131

    Kan du berätta var du hittade citatet. Ge gärna en länk för jag vill lägga det till mina samlingar.

  134. mattias

    #133 Guy,
    I din länk med information om boken från Amazon, i den sista meningen finns citatet.

  135. Guy

    #134
    Tack, jag hittade citatet i Håkan Bergmans länk.

  136. Rolf Mellberg

    Angående den biologiska pumpen.

    I vintras (tror jag) läste jag om framsteg inom forskning kring de djur som går upp till havsytan nattetid för att ligga längre ner i mörka djupet dagtid. Man menade att dessa djur transporterar kol ner i djupet i större omfattning än vad man tidigare trott.

  137. #136 Rolf Mellberg
    Har den här referensen om kolsänka med hjälp av djuphavsdjur som käkar plankton närmare ytan från WUWT fast den kom i maj (visserligen var det kallt då man knappast vinter)
    https://wattsupwiththat.com/2020/05/25/tiny-plankton-drive-processes-in-the-ocean-that-capture-twice-as-much-carbon-as-scientists-thought/?fbclid=IwAR2zdqSIVXE-ETUmIcwlc4T5wYqQOuXzUAXJZNhG4Z_ow_9wLkPkqfouzJw

  138. Rolf Mellberg

    #137 Bo

    Tack, den har jag också sett… På samma tema. En annan gång nämndes även att man genom bilder från rymden fått mycket bättre möjlighet att estimera hur mycket man underskattat denna mekanism.
    Hur som helst antar våra politiker att CO2 uppehållstid i atmosfären är extremt lång vilket kan vara en grav felbedömning.
    Roy Spencer’s estimate av 2.3 % bortforsling per år är radikalt annorlunda.
    Denna fråga är enormt betydelsefull, nästan i nivå med klimatkänsligheten.

  139. Håkan Bergman

    Dan Eliasson tar sig ett järn och spånar.

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/explosiv-utveckling-av-pandemin-i-ett-av-tre-scenarier-fran-msb/

    Går f.n. att läsa i inkognitoläge.

    Jag har också tänkt ut tre scenarier.

    1. Det går bra.
    2. Det går sådär.
    3. Det går åt helvete.