Öppen Tråd

svalbard-polar-bear

Det finns fler isbjörnar på Svalbard i år än på två årtionden meddelar Polar Bear Science. Tydligen ligger isen fortfarande tät kring ögruppen däruppe. Veckans tråd är som vanligt öppen för debatt o väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ivar Andersson

  Apokalyptikerna brukade vara en udda liten subkultur, men så är det inte längre.
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/inget-kan-forena-oss-som-en-pandemi/

 2. Rolf Mellberg

  Den som rör sig utanför väggarna för åsiktskorridoren kan ju lätt odla en viss bitterhet i sitt samhälleliga utanförskap. Något som ofta märks här bland kommentarerna. Detta gäller folk av olika sorter, inte bara klimatskeptier.
  För ett par år sen såg jag nog Alexander Bard mest som en media-apa som babblade ”i sofforna” för egen vinnings skull men jag har nu fått tänka om.

  För de som betraktar Peter Wolodarski som perfekt meriterad kandidat för ministerposten för propagandaministeriet i vår framtida klimatdiktatur så kan följande örongodis rekomenderas;

  https://soundcloud.com/aronflam/alexander-bard-vs-peter-wolodarski-och-varldshistorien

 3. Ivar Andersson

  Tron är viktigare än resultatet.
  ”Under två år har den finska staden Seinäjokis ansvariga känt till att stadens världsberömmelse för att ha halverat barnövervikten bygger på missvisande statistik. Tvärtom har övervikten inte minskat nämnvärt under senare år, men det har man inte berättat för andra länder som kopierat metoden i tron att den hjälper mot barnfetma visar Vetenskapsradions och YLEs granskning.”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7421616

 4. Daniel Wiklund

  Nu när vi ska undvika folksamlingar för att minska risken att bli smittad så väntar jag på att nån folkhälsostrateg ska rekommendera bilen som transportedel. Att undvika flyg, tåg och buss. Väl medveten om att spanskan spreds över hela världen i en tid när folk inte reste speciellt mycket.

 5. Lasse

  Isen i Arktis visar på klimatfrågans allvar.
  Dvs när den krymper så är den ett bevis för uppvärmningen , när den växer är den helt negligerad.
  Det är så propaganda funkar.
  Titta här men kolla inte så noga!
  Torkan är ett bevis på.. https://notrickszone.com/2020/03/06/drought-stricken-germany-sees-2nd-rainiest-february-on-record-doom-and-gloom-cancelled-again/

  Men bränderna i Australien då? Jo sannolikheten har ökat med 30% sen 1980 på grund av förändringar i klimatet. Frågan är om det är samma orsak där som här-mer soltimmar? 😉

 6. Lars Strömberg

  Fake news!!
  Det är bara EN björn på bilden. Inte TVÅ!!
  😀

 7. jax

  #1 Ivar Andersson
  Från din länk:
  ”Klimatmaniker – sådana vars drömsemester är att sitta inlåst på ett tåg med Dagens Nyheters kulturredaktion”.
  Hakelius får verkligen till det i sin krönika! Kanske skulle någon skeptiker offra sig och åka med deras tågresor, som motvikt!

 8. ces

  #1 Tack för tipset om Hakelius betraktelse. Den innehåller en lysande förklaring till samtalsklimatet: Klimatmaniker – sådana vars drömsemester är att sitta inlåst på ett tåg med Dagens Nyheters kulturredaktion – får den där minen när de ser kartor över hur koldioxidutsläppen minskat i Kina.

 9. Håkan Bergman

  jax #7
  Har du sett prislistan för den frivilliga tortyren?
  https://resor.dn.se/kulturtaget/

 10. jax

  #9 Håkan Bergman
  Ja, det kanske behövs lite”crowd funding”. Men det är väl mycket värt att få hänga med Björn Wiman!

 11. Ulf

  Svar 10

  Moralisten Wiman moraliserar idag över folks corona moral. För mig har det alltid varit mycket tydligt att folk som moraliserar över andra, nästan alltid har en usel moral själva.

 12. Greger

  ett förnekar sig inte!

  https://www.etc.se/klimat/sa-forsoker-fosillobbyn-skapa-en-egen-greta

 13. Greger

  I #12 ska det naturlligtvis står ETC!

 14. Christer Eriksson

  #12
  Undras om några journalister gick undercover och undersökte Greta,vad dom månntro skulle hitta.
  Men hon är väl ren som snö.
  Finns givetvis inga lobbyoriganistioner där inte.
  Hon sköter ju allting själv,underbarnet.

 15. Sören G

  #12 Greger
  ”Fosillobbyn”! Klimathotsalarmisterna försöker krampaktigt sprida lögnerna om att de som inte tror på klimathotet är betalda av oljeindustrin. Däremot är de som sprider klimathotsnarrativet till stor del ekonomiskt beroende av att det upprätthålls.

 16. Rolf Mellberg

  Lite kul för sol-nördar!

  ”Spotless days” är nu uppe i 34 på raken, se spaceweather.com

  Detta är ranking nummer 16 sedan räkningen startade 1849!!! Vilket är näst bäst under detta millenium, endast distanserat av en 40-dagarsperiod i november och december förra året. Ju mer sånt här desto mer stärks Zharkovas sak i sina förutsägelser om en styvt 30 år lång lung period.

  Mer info här, öppna t ex femte fliken:
  http://www.sidc.be/silso/spotless

 17. Ulf

  Partiet som specialiserat sig på idiotisk symbolpolitik, MP, fick i senaste opinionmätningen i Aftonbladet 3,1 procent. Känns väldigt bra att Sveriges mest onödiga parti kanske försvinner.

 18. tolou

  Spotless days
  http://sidc.be/silso/IMAGES/GRAPHICS/spotlessJJ/SC25_evol0.png

  Oktober -19 kan ha varit solminimum, men då måste det börja vända uppåt nu…

 19. Sören G

  Miljöpartiet: Aldrig förr har så få förstört så mycket och så snabbt för så många.

 20. jensen

  Klart svar på en tidigare fråga, om inte oceanerna ersätter CO2, som genom CCS till synes minskat den ” farliga ” CO2-nivån.

  https://principia-scientific.org/the-carbon-capture-con/

 21. jensen

  IPCC…….GHE…….RIP
  Sålunda Bedrägligt uträknande av IPCC beträffande Energibalansen

  https://principia-scientific.org/un-ipcc-earth-energy-budget-exposed-as-junk-science/

 22. Benny Wiktorsson

  Många av solfläckarna som har registrerats på senare tid har varit så svaga och kortlivade att de kanske inte hade upptäckts på 1800 talet eller början av1900 talet. Så med dagens instrument registreras fler solfläckar. Om bara några få av de svagaste/kortlivade fläckarna förra året inte blivit registrerade hade detta solminimum vi är i nu antagligen redan varit det svagaste sedan Maunder minimum det kan fortfarande det.

 23. Björn

  tolou [18]; Om du går in på Dr. David Hathaways hemsida under flik Predictions, så får du en bättre överblick när minimum inträffar.

  http://solarcyclescience.com/index.html

 24. Andreas

  #22 Benny,

  På nedan hemsida är strävan att räkna om nuvarande solfläcksnummer till motsvarande som användes tidigare (enl. Wolf). I det avseendet är solcykel 24, precis som du säger, i det stora hela något lägre än SC5, som var inledningen till Dalton-minimumet. Dvs den torde vara den svagaste cykeln sedan slutet av Maunder M.

  http://www.landscheidt.info/?q=node/50

 25. Lars-Eric Bjerke

  #20 jensen
  ”..oceanerna ersätter CO2, som genom CCS till synes minskat den ” farliga ” CO2-nivån.”

  Jämviksnivån mellan CO2 i atmosfären och i haven ligger kring 280-300 ppm (v). Nivån idag är ca 415 ppm. Oceanerna kommer nog inte att ersätta nerpumpad koldioxid i form av CCS förrän halten i atmosfären minskat ner mot jämviksnivån.

 26. Lars-Eric Bjerke

  #21 jensen

  ”Sålunda Bedrägligt uträknande av IPCC beträffande Energibalansen”
  Om du läser t.ex. i Wikipedias artikel om jordens energibalans inser du nog att Pricipia Scientific har lika fel vad gäller jordens värmebalans som om CCS.

 27. Ulf

  Kors i taket en vettig ledare om Sverige och krishantering i DN. https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-ursakta-maste-vi-vara-plagsamt-langsamma/
  Nu ser man fram till uppföljaren som diskuterar varför Sverige oroar sig så mycket för icke hot som växthuseffekten.

 28. Ulf

  På klimatupplysningen diskuteras nästan alltid den naturvetenskapliga sidan av klimathotandet. Jag menar dock att klimathotet har ingenting med naturvetenskap att göra och utvecklingen av hotandet kommer aldrig att handla om naturvetenskap. Det handlar om psykologi, politik och religion.
  Just nu funderar jag på vad det gör med svenskarna när vi ställs inför ett riktigt hot? Corona är ett riktigt hot speciellt för äldre människor i samhället är dödligheten mycket hög. Den har också potential stt få vår sjukvård att haverera på riktigt. Vi har nu sett än en gång hur usla våra myndigheter är på riskhantering dessutom.
  Min fråga är om svensken kommer att ifrågasätta alla korkade tvärsäkra uttalande om klimathotet vad gäller extremväder, tipping points etc när man ser Coronautvecklingen?
  Den s k vetenskapen (vilken otroligt tramsig benämning) argumenterar högljutt i media om Coronahotet och experterna har helt olika ståndpunkter. Olika länder har helt olika sätt att hantera hotet. Kan detta vara en katalysator att inte lyssna andäktigt på profeter som Rockström utan tänka själva? Eller fortsätter vi lyssna på ”experter” som utsetts av media till experter?

 29. Lasse

  Lite spännande tider idag.
  En farsot sprider sig över världen och myndigheterna vill att vi tar det försiktigt men utan att känna större oro. Ingen panik tack! De kan bli värre men det är främst äldre som drabbas.
  Vi kan inte göra något åt det, bara vänta och se.

  Lien sammanfatning från Öppen tråd 7/3 -2020.
  Corona är ämnet för dagen-Solens och jordens! 😉

 30. Ivar Andersson

  #27 Ulf
  Wolodarski anser att ”Fakta och vetenskap måste alltid vara grunden för viktiga beslut.” ska vara grunden när det gäller Coronaviruset. Men när det gäller klimathotet tror han på sagor som Greta och Rockström berättar.

 31. jensen

  25 Lars-Erik Bjerke
  Mycken tack för synpunkterna.
  Jag tycker mycket om att studera intressanta alternativa hypoteser.
  Och framför allt erhålla en trovärdig helhetssyn, till vilken du klokt ofta bidrager.
  Ofta slutar mina reflexioner i att sanningen tenderar hamna någonstans mellan två extremer, och sedan får man avvakta, och se om den egentliga sanningen så småningom kan komma att preciseras.

 32. Lasse

  Lite utbildning från en meteorolog: https://www.weatherbell.com/
  Uppvärmningen syns där fukten värmer över Norra Ryssland. De har ändå rätt kallt däruppe.
  (frågan är om inte kall fuktig luft kyler mer än mindre fuktig men mer kall luft?)
  Minskande fuktighet i luften över ekvatorn ger färre moln och mer 😉

 33. Ulf

  Svar 29

  Ja ska man diskutera saken ur ekonomisk synvinkel så lär Corona bli väldigt dyrt initialt med alla sjukdomsfall. Men sedan är det så långt en mycket lönsam historia. Dödligheten hos äldre och multisjuka tycks ligga så högt som 20-30 procent. Dödligheten hos nu friska människor är mycket låg. Totalt sett innebär detta att en massa mycket dyra individer dör på löpande band. Politiker och folkhälsomyndigheten ser kanske en möjlighet att lösa hela Sveriges sjukvårdsproblem på medellång sikt under loppet av ett år?

 34. Fredrik S

  Ulf #33

  En del kan man t.o.m. tolka som att de egentligen tycker det är rätt bra med Corona för co2-utsläppen minskar och detta kan ses som en tändvätska, tex en del myndigheter.

 35. Karl-Erik Tallmo

  Jag skrev en kort text i höstas, tänkt att kunna visas för vänner och bekanta som oroar sig för klimatnödlägen o.dyl. Det blev denna:
  https://slowfox.wordpress.com/2019/11/21/klimatfragan-sammanfattad-i-tva-punkter/

  Jag tror dock att det kan behövas en ännu kortare text, så häromdagen skrev jag denna:
  ”Klimatalarmismens tre pelare”.
  Se https://slowfox.wordpress.com/2020/03/01/klimatalarmismens-tre-pelare/

 36. tty

  ”Tydligen ligger isen fortfarande tät kring ögruppen däruppe.”

  Inte bara det. Det är mer is än det har varit på 15 år:

  https://cryo.met.no/sites/cryo.met.no/files/latest/svalbard_latest.pdf

  https://cryo.met.no/archive/ice-service/icecharts/quicklooks/2004/20040308/framst_20040308_hat.png

 37. tty

  #21/26

  Nu är det ju i och för sig väldigt lätt att missuppfatta IPCC:s figur eftersom den ju just är avsedd att missleda. Den innehåller ju t ex inte alls någon siffra för långvågsstrålningen från marken mot rymden (56 Wm^-2), troligen för att inte i onödan fästa uppmärksamheten på att konvektionen (104 Wm^-2) är betydligt större.

  När det gäller strålning visar man dessutom bruttoflöden (den berömda ”downwelling radiation”) medan konvektionen visas netto (sjunkande luft/vatten/snö befinner sig inte vid den absoluta nollpunkten).

  Dessutom borde man egentligen ha plockat in det geotermiska värmeflödet. Det är visserligen bara ca 0,1 Wm^-2, men när man hävdar en ”obalans” om 0,6 +- 0,4 Wm^-2 är den faktiskt inte försumbar, det kan ju vara så mycket som halva obalansen.

 38. #Ulf 28 och 33#

  ”På klimatupplysningen diskuteras nästan alltid den naturvetenskapliga sidan av klimathotandet. Jag menar dock att klimathotet har ingenting med naturvetenskap att göra och utvecklingen av hotandet kommer aldrig att handla om naturvetenskap. Det handlar om psykologi, politik och religion.”

  Absolut! Klimathotet är ett instrument för att införa ett plansamhälle av någon sort. Här i Frankrike kallas det att krossa kapitalismen. Vissa av inläggsförfattarna, har förstått detta, Ingemar Nordin och Per Welander, men inte de flesta kommentatorerna verkar det som. Med en lätt omskrivning, ”Vi är naiva”.

  I franska MSM låter det varje dag, för att rädda världen: ” Ni måste radikalt ändra era levnadsvanor”, eller ibland mer modest: ”Vi måste radikalt ändra våra levnadsvanor”. Att då svara med att solen och andra astronomiska fenomen är orsaken till förändringarna i jordens klimat, är verkligen att inget alls ha förstått motiven för klimatpolitik.

  Däremot verkar svenska myndigheter insett Coronavirusets potential att radikalt minska kostnaderna för svensk sjukvård. Vad säger det oss om maktens klarsynthet, jo, att det inte är en tillfällighet att klimatpolitiken drivs som den gör.

 39. Fredrik S

  Lars Mellblom #38

  Ja, klimatfrågan öppnar ju en ny värld av möjligheter för den elit och anhängare som vill ha respektive tror på det som hittills misslyckats fatalt.

  De är inte intresserade av hur mycket klimatet påverkas av olika faktorer.

 40. Rale

  8:mars

  https://twitter.com/uk_ecology/status/1236457053360656384

 41. Munin

  1995 fanns något i Sverige som gick under namnet Klimatdelegationen. De producerade en utredning, SOU 1995:96. Läs och förskräcks! Se också vilka personer som var inblandade i denna utredning. Det finns fler alster från Klimatdelegationen. Hur kommer det sig att deras idéer och föreställningsvärld kunnat leva vidare och bl.a. tagit sitt uttryck i den s.k. Klimatlagen!!!

 42. Fred

  Nu ser iaf. en vidrig alarmist det ”positiva” att coronaviruset kommit och dödar främst äldre. Dvs äldre skeptiker som kommer med argument. Nu kan de ”unga” som inte sett igenom överdrifterna segra menar han. Tänk om ”klimatkrisen” dödat någon, vilka rubriker det blivit. https://wattsupwiththat.com/2020/03/07/times-coronavirus-will-kill-all-the-old-climate-skeptics/

 43. Håkan Bergman

  Undrar hur Löven ska tackla det här? Det ultimata lackmustestet på hur lågt hans opinionssiffror kan sjunka.
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/sveriges-klimatmal-kan-avgora-historisk-provning-av-preem/

  ”Ett annat hinder för att bestämma över klimatpåverkan från Preems verksamhet är att den omfattas av reglerna för EU:s handel med utsläppsrätter. Då kan inte nationella regeringar gå in och ställa krav på utsläppsminskningar. Där har regeringen hittat en annan möjlighet. Enligt klimatminister Isabella Lövin (MP) har regeringen kommit fram till att eftersom den nya anläggningen ännu inte existerar så omfattas den inte heller av reglerna för EU:s utsläppshandel.”

  Blir nog bra det här om man flyttar raffinaderiet till Kina.

 44. Lasse

  #43 Håkan B
  Regeringen har redan visat att de inte ser klimatfrågan ur ett globalt perspektiv.
  De spolade utsläppsrätter mitt framför de som ville köpa.
  Nu får vi se om de klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Globala miljömål eller egna vägar?

  Fö är det rätt kallt i Arktis -38,6 nu och 11 m/s, Polarstern flyter söderöver och är nu där de skulle varit om tre månader: https://follow.mosaic-expedition.org/

 45. Fredrik S

  Håkan Bergman #43

  Frågan är om Lövin egentligen existerar eller om det vi ser är någon astral substans?

 46. Fredrik S

  Lasse #44

  Vi får fråga en troende miljöpartist om det kanske är ett tecken på att polargudarna stöter bort föroreningar.

 47. Håkan Bergman

  Ha, jag har lösningen på coronaepidemin, går att implementera med kort varsel. All sport fortsätter som vanligt, dock utan publik men man kan väl för deltagarnas skull lägga på en ljudkullis som följer spelet. Sen lägger man ut all denna sport gratis på alla tvkanaler och webben, problem solved. Kan kompletteras med att bryggerier och chipstillverkare åläggs att börja med ambulerande gårdsförsäljning av subventionerat öl och chips.