Öppen Tråd

kall oktober smhi

Foto: Cilla Persson, SMHI

Oktober månad har varit ovanligt kall enligt SMHI .”Den kalla luft som svepte ner över landet under månadens första vecka bidrog till att den meteorologiska sommaren gjorde sitt tidigaste tillbakadragande på 40 år.” Så det gäller att bylta på sig om man vill tända ljus på gravarna denna Allhelgonahelg.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. jax

  På tal om veckans Expressenangrepp på ”klimatskeptiker”, med hjälp av en klimatforskare från KTH. Här är ytterligare en KTH:are, i en debattartikel i Aftonbladet:
  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/lAaEbe/mest-skrammande-med-halloween-ar-plasten
  En forskare på avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier på KTH säger att ”I de flesta fall bränns era halloweenkläder, masker och plastattiraljer, och bidrar därigenom till klimatutsläpp, likt förbränning av olja” (utelämnar forskarens namn så att han inte kan googla sig till glädjen att bli omnämnd på en skeptikersida). Detta är ett typiskt fall av skuldbeläggning. Motivationen är också bra, eftersom svenskar firar halloween så sällan så slängs förmodligen kläderna efter användning. Javisst, men de har ju i alla fall använts en gång till glädje för framförallt barnen och sedan eldats upp, i stället för att oljan bränts direkt.

 2. Lasse

  Det gick att läsa SVD på nätet idag.
  Rockström brer ut sig och oroar.
  Hur är det med hans kunskaper?
  Saxade ut denna:
  ”Klassikern är när is smälter och ytan skiftar färg från vit is som reflekterar över 90 procent av den inkommande solinstrålningen tillbaka till rymden, till mörk vätskeyta, som absorberar över 50 procent
  av värmen. Hela systemet tippar över från självkylande till självuppvärmande. Kliv över en tröskel och systemet trillar över på ett sluttande plan som inte går att stoppa.”
  Gäller den i Arktis?
  Gäller den på sommaren utan det lock som finns i form av moln?
  Gäller den på vintern?
  Min tro är att Arktis och Globen kyls bättre utan is än med is.
  Visst kan luften bli varmare om det finns tillgång till dis och dimma över öppet hav. Men totalt sätt så är Arktis en enorm kylare av globen och isen ett skal som hindrar värme från havet att stråla upp mot en kall rymd.
  Som tydligt framgår här: https://follow.mosaic-expedition.org/

 3. Dan

  Läste att Greta jagar en gratisresa utan flyg tillbaka till Europa och Madrid. Blir väl en båt, då? Tåg är ju sällsynta på Atlanten.
  Man undrar om barnet har någon båtskam överhuvudtaget?

 4. Sören G

  #2
  Inte är det via polerna som Jorden värms. Där råder väl i alla fall nettoavkylning. Värmen från Solen absorberar Jorden på lägre latituder och som sedan fördelas mor högre latituder via havsströmmarna och luftcirkulationen.
  Isen i Arktis nås inte av Solens ljus under en stor del av året, och när Solen är uppe i Arktis så sker det till stor del totalreflektion.
  Dessutom en istäckt yta liksom snö på marken isolerar.

 5. Ivar Andersson

  Kineserna är inte rädda för koldioxid men har problem med smogen.
  KINA ÖPPNAR 17 NYA KOLGRUVOR
  https://detgodasamhallet.com/2019/10/30/kina-oppnar-17-nya-kolgruvor/
  Enorm järnväg i Kina ska ta 200 miljoner ton kol
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kina-star-for-halften-av-varldens-kolanvandning/

 6. GoranA

  Samme Ronan Connally som var på klimatmötet i Osla och presenterade kritik mot IPCC sätt att framhäva resultat som passar i det alarmistiska narrativet, har tillsammans med sin Far Michael analyserat väderballongdata och som de presenterat i sin egna ”tidskrift” Open Peer Review Journal, 2014.

  Jag har läst de tre artiklarna samt skrivit en insändare i Norra Skåne för att lyfta deras resultat. Insändaren finns på min blogg ”Naturvetarens perspektiv https://begand.blogspot.com/ och är publicerad där den 190920. Som feedback fick jag ett par aggressiva svar som jag nu besvarat och fått införda i Norra Skåne. Dessa finns också publicerade på bloggen.

  Jag upptäckte i fredags att far och son Connallys har varit i Tuscan.och redovisat sina resultat och analys från väderballongdata för en organisationen som förkortas PDD
  Här är länken https://youtu.be/XfRBr7PEawY Mycket nöje.
  Stämmer det som Connallys visar så kan koldioxidhypotesen begravas.

 7. Christer Eriksson

  Angående Gretas reseproblem.Honfår väl gå före och testa elflyget.

 8. tty

  Apropå tidig vinter så är det rejält med snö på hela norra halvklotet just nu:

  https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2019&ui_day=305&ui_set=2

  (blåa områden har mer snö än normalt)

 9. Daniel Wklund

  Luleås medeltemperatur för oktober blev minus 0,4. Medeltemperaturen sen 1923 är 2,1. Kallast var det 1960 med minus 4,1. Den minns jag, åkte skridsko på naturis väldigt tidigt. Året därpå var den varmaste, med 7,2 grader. Jag minns hur rädd man blev, 11 grader varmare på ett år, vad månde bliva. Näst kallaste oktober var 1992 med minus 3,8, tredje kallaste var 1949 med minus 3,0. Näst varmaste månaden var 1987 med 6,2, tredje 2000 med 6,1 och fjärde var 1924 med 4,7. Igår kväll hade vi minus 11 grader, nu plus en, det har regnat. Redan imorgon är det flera minusgrader igen. Var är det hållbara vädret.

 10. Lars Cornell

  #2 #4. “Tipping Point”, om det blir litet varmare kommer isarna i Arktis att smälta så att temperaturen rusar. Det kan inte hända och hände inte under tidigare varma tider. Arktis är nästan alltid molnigt, antalet soltimmar är få. Solens strålar når Arktis under spetsig vinkel och reflekteras ut i rymden. När det vid få tillfällen är molnfritt ökar utstrålningen mer än instrålningen. Värmen kommer i form av luft och havsströmmar, inte från himmelen.
  Denna faktoid har lanserats av J. Rockström och meteorologen Pererik Åberg och publicerats av SVT, Klotet och SMHI.
  http://www.tjust.com/2019/klimat/perspective.jpg

  Däremot förmodar jag att det omvända kan vara möjligt. Får vi ett istäcke längre söderut, som vi istiderna, kan albedot får betydelse och göra jorden kallare.

 11. tty

  #5

  Smogproblemen i Kina beror framför allt på att många miljoner hus i norra Kina fortfarande värms direkt genom koleldning, som man gjort i ca 1000 år. Att bygga ny kolgruvor/kolgasifieringsanläggningar/kraftverk kommer att minska smogen, inte öka den.

  Det gjordes ett försök att förbjuda direkt koleldning i vissa områden för några år sedan, men det gick inte att genomföra, folk skulle helt enkelt ha frusit ihjäl. Norra Kina har kallare vintrar än större delen av Sverige.

 12. tty

  ”Däremot förmodar jag att det omvända kan vara möjligt. Får vi ett istäcke längre söderut, som vi istiderna, kan albedot får betydelse och göra jorden kallare.”

  Det är med all säkerhet det som förstärker Milankovitcheffekten så att istider uppstår. Det finns åtminstone tre stora områden där bara någon enda grad kallare klimat skulle leda till stora inlandsisar: Baffins land, norra Ungava och Putoranaplatån. I dessa områden smälter snön bara ”nätt och jämt” som det är, och under lilla istiden låg tydligen snön många år i taget på Baffins land, för där finns inga lavar som är äldre än ca 1850.

 13. jan d

  Att diskutera/debattera med klimathotshysteriker som besitter en religiös övertro på sitt budskap är näst intill omöjligt. Har gett upp detta och prövar en annan strategi som är mycket för min del framgångsrik. Ni må tro utan att de själva fattar det avslöjar sin häpnadsväckande okunskap, nästan så att det är genant för dem ibland.
  Jag ställer följande frågor till dem:
  1. Om du fick välja mellan att CO2 halten de närmsta 50 åren skulle sänkas från nuvarande drygt 400 ppm till ca 175 ppm ELLER höjas till 600 ppm, vilket väljer du ? Inga andra alt. är möjliga. Förklara också varför du väljer det ena och inte det andra.

  2. Senaste istiden låg ett ca 3 km tjockt istäcke ovanför oss, vilka faktorer/krafter gjorde att det smälte Det fanns inga kolkraftverk, fordon, flyg mm på den tiden.

  3. Antalet isbjörnar har ökat från ca 5.000 st till ca 25.000 st de senaste 25 åren i Arktisk. Vad tycker du om WWO vädjan via annonser om pengar för att rädda de Arktiska isbjörnarna ?

  4. Havet utanför Stockholm har sjunkit ca 30 cm de senaste 100 åren pga landhöjningarna är större än havsnivåhöjningarna. SMHI och andra alarmister varnar för att havet kommer höjas med ca 1 m. till år 2100. Det blir ca 12,5 mm i snitt/år (1.000 mm på 80 år) Sista åren blir det då ca 30 mm/år som är mer än när senaste istiden smälte.
  Då har jag INTE tagit hänsyn till landhöjningen. Hur förklarar du detta ?

  Svaren är mycket mycket avslöjande !

 14. jan d

  menar WWF (ej WWO)

 15. Bernt O

  Klimathotare som agronomprofessor Rockström skor sig på att tjyva självaste grundtryggheten av vanligt hederligt folk, som ju inte är så insatta i klimatfrågan.
  Det där med albedot är ytterst intressant, här i finland har vi en högt uppsatt kille som så fort han träffar en Trump Eller Putin tjatar om ” det isfria arktiska havets snabba uppvärmning.” Någon av presidentens rådgivare borde berätta för honom hur knapert det är med solljus där uppe! Det bli väl att skicka ett julkort till Sauli och berätta för honom, att han inte behöver oroa sig ( och andra ) i onödan.
  Typer som herr Rockström har än så länge kommit alldeles för billigt undan, vi måste skärpa tonen!

 16. Lasse

  #12 tty #10 Lars C

  Ni är med på det orimliga i att mindre is ger mindre avkylning i Arktis.
  Det kanske är modellerna som spökar för alarmisterna. De är ju inte anpassade till klotformen -Flat earth!

  I Chile så satte protesterna stopp för ett möte nr 25 med tiotusentals deltagare.
  Protester som började med dyrare transporter efter övergång till el från vind och sol.
  https://wattsupwiththat.com/2019/11/01/expensive-climate-policies-sparked-chile-riots-and-cop25-climate-conference-cancellation/
  Många aktivister tvingas nu resa till Madrid i stället.
  Dax börja cykla:
  https://www.google.com/maps/dir/Stockholm/Madrid,+Spain/@49.5381355,-1.8018947,5z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x465f763119640bcb:0xa80d27d3679d7766!2m2!1d18.0685808!2d59.3293235!1m5!1m1!1s0xd422997800a3c81:0xc436dec1618c2269!2m2!1d-3.7037902!2d40.4167754!3e1

 17. sibbe

  Tja… allt är relativt:
  Vem skulle ha trott att extremvänstern i Chile skulle ha förhindrat Gretas GRANDE FINALE vid klimatmötet i Santiago. Har man dock samma mål, en kommunistisk världsregering.
  Nu är det väl upp till Sveriges regering, att skrota projekteringen på bombdåd i Malmö och ta itu med viktigare ting, att få Greta till Madrid. Visserligen har spanska regeringen lovat att ställa ett fossilfritt flygplan till förfogande för Greta et al, men bättre vore det att Löfven samt Lövin skulle packa en trampbåt i flyget till New York och ta henne till Spanien med den.

  Tyska tidningen die Welt:
  Greta Thunberg noterar efter att ha flyttat klimatmötet från Santiago de Chile till Madrid: ”Jag har rest halvvägs runt om i världen, i fel riktning.” Hon ber om stöd för att komma tillbaka över Atlanten till Europa.

  Spanien istället för Chile: Efter att FN: s klimatkonferens har flyttats letar klimataktivisten Greta Thunberg återigen efter ett sätt att korsa Atlanten. ”Det visar sig att jag har rest halvvägs runt om i världen, i fel riktning,” skrev den 16-åriga svenskan på Twitter på fredag .
  -Nu när klimatkonferensen officiellt har flyttat, kommer hon att behöva hjälp.
   ”Jag måste hitta ett sätt att korsa Atlanten i november,” skrev hon. ”Om någon kunde hjälpa mig att hitta en transport skulle jag vara så tacksam.”
  Hon var så upphetsad över Syd- och Centralamerika, skrev hon. 
  Thunberg vill hålla ett anförande på konferensen, men vägrar att komma med flyg. Hon hade planerat att resa landsvägen till Santiago. Efter att Chile hade avbrutit konferensen på grund av de våldsamma sociala protesterna i landet hade Spaniens regering erbjudit hjälp. Konferensen kommer att äga rum på det schemalagda datumet 2 till 13 december i Madrid.
  Kanske vi här på klimatrealisterna kunde ”kompensera” hennes flygresa, som hon behöver om hon skall till Madrid, med att lova att inte flyga till Madrid för att berätta att hon har alldeles fel…
  För det gör vi. Här på klimatrealisternas blogg……

 18. eon

  #11 tty – det med utbyggnaden av kolkraften är interessant och något jag är intresserad av att höra mer om.

  Historiskt sätt har väl problemen varit just det – sotpartiklar som orsakar smog med stora mänskliga kostnader som följd, men vad jag förstår är moderna kolkraftverk mycket rena (om vi bortser från ”utsläppen” av koldioxid). Precis som bloggen tagit upp utvecklingen av kärnkraften hade det varit intressant att höra lite med den utvecklingen. Att äldre smutsigare kolkraftverk byts ut mot moderna borde ha en mycket positivare nettoeffekt för mänskligheten än byggandet av en massa vindsnurror.

 19. sibbe

  Fler som behöver hjälp:

  Activists sail four weeks across Atlantic for climate change summit — then learn it is canceled
  charles the moderator / 6 hours ago November 2, 2019
  From CNN

  (CNN)A group of climate activists crossing the Atlantic by sailboat to a UN summit in Chile were shocked to learn the event was canceled — four weeks into their grueling voyage.

  The 36 young environmentalists set off from Amsterdam on October 2, using a sailboat in order to highlight the impact of flying on greenhouse gas emissions.

  They had completed more than half of their seven-week journey to the UN Climate Conference (COP25) in Santiago, Chile, which was scheduled to take place in early December.

  However Chile’s President Sebastián Piñera announced Wednesday that the country would no longer host the summit, amid protests that have left at least 20 people dead and led to the resignation of eight cabinet ministers.

  Instead of turning back, the Sail to the COP group, as the activists are known, have now decided to sail on to Belém, Brazil.

  “After the initial shock and sadness the news brought, everyone came together determined to continue what we started: putting the climate impact of aviation on the international agenda,” read a statement from the group.

  Full article

 20. pekke

  När skall de ha klimathappening i Madrid ?

  Decembervädret där verkar inte så kul, medeltemp dec. +6 C.

  https://www.foreca.se/resevader/Spanien/Comunidad-de-Madrid/Madrid

 21. Ingemar Säfbom

  UAH för Oktober hamnade på + 0, 46 , ner från Sep som hade + 0,61. http://www.drroyspencer.com/2019/11/uah-global-temperature-update-for-october-2019-0-46-deg-c/

 22. stljung

  Någon som följer detta projekt som Christopher Monckton föreläser om här?

  Ska tydligen genomgå peer review inom kort.

  https://www.youtube.com/watch?v=Oi7ZFlCKoj0

 23. Sigge

  #19 Ingemar Säfbom

  Det har inte varit någon månad som varit 0,00 eller lägre på över 6 år.
  Det verkar vara den näst varmaste oktobermånaden globalt. 2017 var varmare.

 24. LarsF

  Tillbringat lite kvalitetstid med Patrick Moore
  https://www.youtube.com/watch?v=UWahKIG4BE4

  50:11 in hoppar hans snabbt över John -Christy vanliga graf med skenande modeller med orden
  – I don’t know if this is true anymore
  Någon som vet orsaken – har Christy falsifierats det han gjorde?

  Föreläsningen är från feb 2019 så rätt färsk.

  Christys graf var ju så sent som några dagar sedan i en artikel här på KU.

 25. Frej

  När man som klimatrealist blir anklagad för att vara höger extrem , mm . Är det rätt gott att läsa . https://uvell.se/2019/10/31/klimatfascism-och-forskare/

 26. Daniel Wiklund

  # 20 Sigge. För mig så är nog temperaturen i Luleå viktigare än den globala temperaturen. Som jag redan skrivit i kommentar 9 så var den varmaste oktober sen 1923 år 1961 med 7,2 grader. Den kallaste var året innan, 1960 med minus 4,1. Dvs 11 grader varmare på ett år, dramatiska siffror om det hade varit nu. Då passade man på att åka skridskor på naturis om det var kallt, var det varmt förlängde man fotbollssäsongen. På den tiden eldade man ved, och tyckte att det var bra om det var varmt, då räckte veden hela långa vintern.

 27. Lars Cornell

  SVT påstår i en artikel att valar fångar mer koldioxid än 1000 träd.
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/valar-naturens-egen-losning-pa-klimatkrisen
  Det var trevligt att höra, men är det sannt?
  Som alltid när SVT är ute på det sättet får man ett intryck av att det är okunniga journalister som yrar.
  Men det kan ju vara sanning. Synpunkter?
  Å andra sidan, 1000 träd är inte mycket.

 28. Sigge

  #21 Lars F

  I det här fallet tror jag Patric Moore menar att den inte är aktuell för temperaturmätningarna sträcker sig bara till 2015. Åren 2016-2018 så resultatet av temperaturmätningarna legat 0,20-0,25 grader högre än vad de gjorde åren 2005-2015.

 29. PK

  22 Frej
  Tack för intressant länk.
  Ja det är inte klimatet det handlar om. Studeras medlemmar i Exctinction Rebellion är det uteslutande personer som stödjer V, MP och Fi med övervikt från V.

  Svenska gurk- och tomatodlare använder CO2 som gödsling och höjer upp halten över 1000 ppm i växthusen. Att sen CO2 framställs som en farlig gas beror bara på okunskap och indoktrinerade forskare.

  Har ännu inte sett något i media om kylan i USA. Borde inte en sådan nyhet snappas upp av Expressens klimatavdelning?

 30. Sigge

  #23 Daniel Wiklund

  Att temperaturen lokalt kan variera mycket från år till år känner jag till. I år har det varit ganska kall oktober jämfört med de senaste åren. Det märkte jag vid årets älgjakt. Men extremkallt var det inte. Någon gång på 80-talet (eller början på 90-talet) så hade de små skogssjöarna frusit redan första dagen på älgjakten. Vi fick en ko och en kalv utan att behöva skuta älgarna. De gick ut på isen och gick igenom. Det var ett blött h*****e att ta reda på älgarna. Det blev varmare lite senare på hösten så isen låg inte kvar så länge.

  Under senare år har vi vissa år varit tvungna att börja älgjakten senare. Vi har inte kylrum så vi måste hängmöra köttet i ett uthus. Det ska helst vara kylskåpstemperatur.

 31. Fredrik S

  Sigge #30

  Hur varma höstar har du där du bor?

  Älgen kan hänga i uthus fyra till fem dagar eller mer vid dygnsmedeltemperatur på tio grader. Vid fyra två veckor.

  PK #29

  Den monumentala tystnaden i media här hemma om kylan i USA är talande. Breakning News om deras favoritämne extremväder borde ju vara lockande?

 32. mattias

  En intressant hänvisning till en forskningsrapport: Svenskarna går på ”känsla” när det gäller klimat och finansiella beslut. I enkätundersökningen ställdes flera intressanta frågor bla. Varför äter inte isbjörnar pingviner? Nära 50 procent svarade fel på frågan och 2% svarade att isbjörnar är vegetarianer: https://www.ap7.se/blogg/svenskarna-gar-pa-kansla-nar-det-galler-klimat-och-finansiella-beslut/

 33. sibbe

  På tal om EU:s klimatmål: en ”ROLIG” översättning från Google:

  EURACTIVE
  En konferens från EU: s miljöråd i Luxemburg avslutades den 4 oktober utan några fasta planer eller åtaganden för att skärpa blockets minskningsmål. I själva verket borde sådana planer ge en signal för FN: s klimatkonferens i december. Emellertid tvingade delegater från tio länder EU: s miljökommission att urvattna sitt åtagande att minska koldioxidutsläppen om de från början pressades till under den nivå som fastställts i Parisavtalet.

  I början av konferensen fladdrade EU: s förslag till ministrar ett utkast till texten till bänkarna och uppmanade alla medlemsländer att uppfylla sina gemensamma åtaganden enligt Parisavtalet, med uppgift att utsläppen av växthusgaser skulle vara minst 40% under 1990 års nivåer fram till 2030 Under de kommande åren, ”på ett sätt som representerar progressiva ambitioner, att komma under de nuvarande målen och som återspeglar EU: s högsta ambition”. Detta stämde överens med kommissionens ordförande Ursula von der Leyens löfte om att minska EU: s bidrag till 50% och om möjligt till 55%.
  Men under press från Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Estland, Grekland, Ungern, Litauen, Malta, Polen och Rumänien ersattes detta uttalande i slutkommunikén med uttalandet om att ”2020 kommer EU att uppdatera sina Parisåtaganden ”kommer.
  Bland de länder som blockerar ytterligare minskningar av växthusgaser, säger Euractive Polen och Tjeckien är ”de länder som är särskilt ovilliga att göra nya åtaganden såvida inte kostnaden för utfasning av fossila bränslen fullt ut publiceras. Polska tjänstemän på energiområdet insisterade på att idén att bli koldioxidneutral år 2050 var en ”fantasi”.

  …som förstås inte nämndes av medierna…

 34. Guy

  Äntligen hittade jag en version där Christiaia Figueres berättar om sitt tillträde och målet med sitt jobb. Visserligen gäller det att läsa mellan raderna, men det är mycket tydligt att ”climate change” används som ett ”kodord”. Det viktiga är världsekonomin.

  En 14 minuters föreläsning på TED från 2016 efter parisöverenskommelsen: https://www.youtube.com/watch?v=MIA_1xQc7x8

 35. sibbe

  Dessa tider önskar våra klimativrare tillbaka:
  https://www.rotter.se/blog/entry/den-stora-hungersnoeden-1698
  Den stora hungersnöden 1698
   Rötterbloggen
   
   Camilla Eriksson
   
   27 Maj 2015
   
   4760 Träffar
   
   0 Kommentarer
  Livet måste ha tett sig som en mardröm för en stor del av befolkningen i 1690-talets Sverige, men framför allt Finland. Tiderna var oroliga och mynnade innan seklets slut ut i ett krig som kom att vara i två decennier och innebar slutet på det svenska stormaktsväldet. Vädret var också osedvanligt kylslaget, vilket ledde till att skörden slog fel flera år i rad. 1691- 1693 drabbades stora delar av landet av missväxt, men värre skulle det bli. 1696 slog frosten till tidigt och förstörde en stor del av skörden, framför allt i Finland men också i Norrland, Dalarna och Mälarlandskapen. Givetvis gjordes försök att hindra den oundvikliga hungersnöden: man blandade tallbark i brödet för att dryga ut det, men den bistra vinterkylan gjorde det svårt att lossa barken från träden. Man åt också agnar och gräsrötter, tömde lagren av spannmål i socken- och kronomagasin och under 1697 importerades en halv miljon tunnor spannmål från Livland till Stockholm. Hungern drev folk från hemorterna. Många drev omkring på huvudstadens gator i sin jakt på föda, vilket med tanke på den stora mängden importerat spannmål förstås inte var så tokigt tänkt. I kringliggande socknarnas dödböcker återfinns under de här åren många döda tiggare. Åtminstone i Södermanland var dessa ofta barn. Kanske lämnade de hemorten när föräldrarna svultit ihjäl.

  Bälinge kyrkogård sommaren 2014
  Hungersnöden nådde sin kulmen åren 1695- 1697. Det exakta antalet döda går nog inte att fastställa, men det rörde sig om ofattbara mängder, kanske så många som 100 000 personer. Vilka avtryck lämnade då denna katastrof i kyrkböckerna? Eftersom mitt kära Södermanland var ett av de hårdast drabbade områdena borde spår finnas i desamma, så jag har gått igenom dödböckerna för församlingarna i Rönö härad i Södermanland samt några kringliggande socknar för att se vilka avtryck svälten lämnade. Bälinge, Ludgo, Runtuna och Tystberga förefaller ha drabbats hårdast. Kanske är det mest en synvilla då de också hade den största folkmängden. Markant är att mortaliteten ökade kraftigt redan 1697 i de undersökta socknarna med undantag för Spelvik och Sättersta, men 1698 var katastrof faktum. I Bälinge och Tystberga pastorat begravdes 35 personer under 1695, men 1698 avled mer än fem gånger så många: 196 personer

 36. Christian H

  #27 Lars Cornell

  Att valar fångar mer koldioxid än 1000 träd låter i mina öron allt för otroligt för att vara sant. Valen är ett däggdjur som andas luft och då produceras koldioxid, vilket borde öka och inte minska koldioxidhalten i luften. Jag är benägen att tro att det som vanligt är okunniga journalister som yrar. Valar, sälar och isbjörnar är ju deras favoritdjur och får absolut inte misstänkas orsaka klimatskada.

 37. LarsF

  #28 Sigge – tack, men jag tror inte det är fallet.

  Det mesta av hans föreläsning är skåpmat som slutar redan 2012 på mycket.
  Så jag tror det är något allvarligare – som gjort Christys graf inaktuell.
  Den duggar ju tätt här på KU, så störande om man borde sluta använda den.

  Skall se om jag hittar email till honom och fråga.

 38. Peter Stilbs

  Utmärkt Ledare av Tove Livendahl i SvD i Dag! Kors i Taket!

  https://www.svd.se/de-som-skrammer-barn/i/senaste/om/ledare

 39. Ivar Andersson

  Jan Ericsson har
  Några funderingar kring Expressens artikel häromdagen 2019-11-02
  http://www.ericsoniubbhult.se/
  Han svarade skriftligt på Expressens frågor. I tidningen kom två nedkortade meningar med. Så hanterar de objektiva journalisterna sanningen.

 40. Lasse

  #38 Peter S
  Håller med!
  Erbjöd henne lite input om hon var intresserad!
  Har som sagt en trevlig utväxling med Professor Michael Tjenström ang pegelmätningarna som inte visar acceleration. Nu har han förstått innebörden av detta-alltid något. Men modellerna spökar ännu!
  Detta med vetenskap baserad på beprövad erfarenhet gäller inte tydligen 😉
  De som larmar och gör sig till skall utsättas för prövningar!

 41. jensen

  MSM `s journalister tycks vara dåligt införstådda med risken att deras skriverier egentligen kraftigt motverkar deras egna syften. Kanske undviker de dylik ” journalistik” framöver, f.a. om de studerar Streisandeffekten.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect

 42. eon

  #32 mattias – självklart är de vegetarianer, isbjörnarna är ju de som känner av klimatförändringarna mest, så de måste vara klimatsmarta 😉

 43. Fredrik S

  Noterar att man inte ens får skoja lite oskyldigt med Greta, det är tydligen så skamligt och upprörande som något kan bli.

  Det mer uppfriskande förr när Riskradion sändes på sena varadagskvällar.

  Vi lever i en tråkig, skamfylld och extremt hotat värld idag.

  I alla fall något som MP framgångsrik har varit med och bidragit till.

 44. Lars Cornell

  SVT just nu:
  ”Vättern blir allt varmare. På 30 år har temperaturen i Sveriges näst största sjö stigit med över två grader och uppvärmningen fortsätter. Nu hotas rödingen, som kan försvinna helt ur sjön.
  – Om 50 år kan det vara tre till fem grader varmare i vattnet och isfria vintrar, säger Malin Setzer, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping.”

  Är det sanning? Om svaret är ja, vad har föranlett sådan uppvärmning på 30 år?

 45. Dan

  Alla Gretas mest hängivna följare kallas hädanefter Gretiner.

 46. Fredrik S

  Lars Cornell #44

  Enligt vatten.org, där länsstyrelsen medverkar, så har temperaturen de senaste 20 åren stigit med 0,36 grader per årtionde.

  http://www.vattern.org/vatternvardsforbundet/temperatur-i-vattern-2018/

 47. Lasse

  #44 Lars C
  Om det är sant eller ej vet jag inte.
  Men med mer solinstrålning så lär det värma mer!
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

  Gissar att Vättern inte avviker från annat som värms när molnen blir färre 😉

 48. Lasse

  #44 Lars C
  ”Vattentemperaturen i Vätterns ytvatten väntas öka med ca en grad till mitten av seklet och ca 1,5 till 3 grader till slutet av seklet. Bottenvattnets temperatur väntas inte förändras till mitten av seklet men öka med upp till en grad i slutet av seklet. Antal dagar per år med ytvattentemperaturer över 20 grader beräknas öka från dagens cirka en vecka per år till cirka två veckor i mitten av seklet och upp till 6 veckor i slutet av seklet. Antalet år då Vättern är islagd beräknas minska kraftigt till slutet av seklet. ”
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.122673!/Klimatologi_42.pdf

  Så de skarvar rätt bra

 49. Fredrik S

  Lasse, Lars Cornell

  Man kan nog nästan påstå att de fabulerar. Men de är ju goda riddare i kriget mot klimatförändringen.

 50. Ulf

  Svar 25

  Skrämmande att det finns så sjuka människor som dessa Facebook kommentatorer. Säpo borde ha dem under observation.

 51. Mats Rosengren

  Jag hade uppfattningen att tack vare Tony Hellers utmärkta analyser ”the science is settled”. Genom hans arbete är det ju entydigt bevisat att AGW är ett rent politiskt påhitt baserat på avsiktligt forskningsfusk. Man kunde därför mena att andra talare/föreläsare knappast kunde tillföra något ytterligare av intresse!
  Men jag tycker att denna föreläsning av Prof. Richard Lindzen dock tillför något av värde! Han sammanfattar på ett bra sätt hur denna ”klimatrörelse” initierades! Att Margeret Thatcher ville använda denna teori för att befrämja kärnenergi och därigenom bryta kolarbetarfackets makt är väl allmänt bekant. Prof. Richard Lindzen nämner emellertid Olof Palme som ännu mera pådrivande, han ville också befrämja utbyggnaden av kärnkraft! Maurice Strongs roll (som ju Lars Bern ofta refererar till) nämner han också!
  I stort sett bekräftar han allting vad Tony Heller med massor av precisa data och mätvärden redan visat men hans perspektiv som internationellt ledande forskare i meterologi och atmosfärens fysik är dock något annorlunda! Tony analyserar ju bara historiska data medan av Prof. Richard Lindzen kritiserar den fysikaliska modelleringen som på intet sätt stämmer med verkligheten och på intet sätt stödjer de politiska slutsatser som dras! Hans mera ”sociologiska” synpunkter på hur vansinnet kunnat uppstå och växa sig så starkt är också värt att höra!
  https://www.youtube.com/watch?v=9UEx_XqT3rE

 52. Ulf

  Svar 25

  Kan inte släppa deras kommentarer samtidigt som Hongkongborna slåss för sin frihet.

 53. Daniel Wiklund

  Såg just på nordnytt, fick veta att inatt hade Pajala minus 25,8 grader. Här i Luleå var det minus 13 grader, 8 just nu. Kanske några av dom 30000 som ska delta på klimatmötet i Spanien kan göra ett studiebesök i Pajala. Dom kan ju förlägga nästa möte i Pajala i januari, kan tänka mig att det inte lockar 30000 deltagare.

 54. Fredrik S

  Daniel Wiklund #53

  Nä, tänk på att cavan, riojan och sangrian är mycket billigare i Spanien. Dessutom serveras biffarna blodigare och mörare än här hemma.

  Läser idag i media om allt ifrån klimathot till sk spökpersoner här hemma och undrar om någon egentligen vill komma till ett land som verkar styras av helt inkompetenta personer och myndigheter.

 55. Klimattrygg

  Madrid kan vara ett kylslagen plats i december. Nattetid nu enligt DMI endast enstaka plusgrad. Delegaterna kanske bör ersätta vinminglet med glögg och manifestera med ett fackeltåg, eller kanske man föredrar koldioxidsnåla åkarbrasor?

 56. Sigge

  #31 Fredrik S

  Tre eller fyra gånger under de senaste 20 åren har vi inte varit ute första dagarna på älgjakten för att det varit för varmt.
  Sedan slutet på 70-talet fram till ungefär 2005 så var jag med i ett samma jaktlag. Då var det en gång kring år 2000 som vi väntade med att jaga älg tills det blev lite svalare. Ytterligare två eller tre gånger ha vi senarelagt älgjakten p g a värmen.

  Jag delar din uppfattning om att upp till 10 graders dygnsmedeltemperatur så går det bra att hängmöra köttet. De gånger vi väntat med älgjakten så har det varit dagstemperaturer på närmare 20 grader och relativt varma nätter.

 57. Fredrik S

  Sigge #56

  Ok. Här i Götaland är åren med ovanligt höga oktobermånader 1973, 1978, 1985, 1986, 1995 och 2018 enligt SMHI.

  Har aldrig varit med om inställd jakt men minns 1986 och 1995 av olika anledningar som varma för Oktober. Det var dock inga problem med att hänga köttet.

  Värre är det dock att hänga älgen när det blir minusgrader tidigt.

 58. Sigge

  #57 Fredrik S

  Nu menar jag inte hel månad, utan första veckan på älgjakten.

  Att försöka hängmöra köttet i minusgrader är inget vidare. En älg som jag sköt i december månad. Den var väldigt seg. Dels var det en gammal tjur och sedan var det flera minusgrader när den hängde. Det var ingen bra kombination. Segt blev det.

  Om vi nu skall prata älgjaktsminnen… Det första året jag var med som skytt (hade varit med som drevkarl några gånger tidigare) så hade vi ett vuxet djur och en kalv att skjuta. Första dagen, innan jag ens hade hunnit fram till mitt pass så smällde det, först en gång, 10-20 sekunder senare ett skott till och ytterligare någon halvminut senare ett tredje skott. Jag väntade några minuter och sedan gick jag åt det håll där jag hört skotten. Det var skytten 150 m söder om mig som hade skjutit. Han sköt kalven först och den föll efter tre meter. När han tittade efter kon så vände den och sprang tillbaka och då sköt han kon med andra skottet på kon och fick en bra träff även där. Det tredje skottet var fångskott på kon. Min första älgjakt där jag skulle vara med som skytt var slut innan jag ens hade satt mig på passet. Eftersom jag var ny fick jag det bästa passet där det skulle vara störst chans för älg. Troligen fanns älgarna där och när jag på väg mot passet så pushade jag älgarna mot grannpasset. Det hann dröja fyra år innan jag sköt min första älg. Numera har vi bara en älg som vi ska skjuta och vi är fler i jaktlaget.

  Det har var väldigt mycket OT, så jag får säkert kritik för det, eller så modereras kommentaren…

 59. Fredrik S

  Sigge #58

  Nja, det är ju öppen tråd och så diskuterar vi ju vädret och temperatur tillbaka i tiden så det går kanske hem.

  Ja, även om det går att hänga älgen är kallare väder trevligare tycker jag.

  Det var en bra historia, oftast hinner man ju åtminstone upp i tornet eller fram till passet minst en gång per säsong. 🙂

 60. Lasse

  Vetandes värld idag (5 Nov) om klimatkänsligheten.
  IPCC vet med säkerhet att den är 1,5 grader eller 4,5 grader eller någonstans där emellan.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1385773?programid=412
  Utgår de från 1980 ?
  Då är den dopad med sol: https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

 61. Håkan Bergman

  Dagens Ygeman.
  ”Regeringen vill göra det mer lönsamt med havsbaserad vindkraft genom att slopa den så kallade anslutningsavgiften. Framåt vintern ska det komma ett förslag:

  – Den bekostas antingen av staten eller läggs på konsumenternas nätavgift, säger energiminister Anders Ygeman (S) till DN.”
  Pest eller kolera, bara att välja. Skulle inte nätavgifterna sänkas? Lycka till i nästa val S!