Öppen Tråd

öppen tråd
Dags att spåna lite kring klimat och energi. Du väljer ämne!
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Med stigande havsnivå, smältande isar, torrare men blötare väder, fler och kraftigare stormar, värden full av klimatflyktingar på grund av en allt varmare värld, så skulle jag vilja veta jorden medel temperatur i förhållande till för 18 år sedan.
  Någon som vet?

 2. Thomas Kaijser

  Hej alla!
  Lysssnade just ett 10-tal minuter på programmet
  ”Debatten” på norsk TV (NRK1). Debatten handlade om
  klimatet och senaste IPCCrapporten.
  Alla utom en hade den politiskt korrekta åsikten.
  Men en person vid namn HANS BORGE
  fick också komma till tals.
  Han var kanon tycker jag. Lugnt och behärskat
  berättadehan varför IPCCs rapport inte är
  trovärdig.
  Självklart brydde sig ingen om vad han sa i sak.
  ”Motkritiken” blev den vanliga: ”alla världens
  klimatforskare kan inte ha fel”.
  Det var i alla fall härligt att höra Borge.
  Ger ett litet, litet hopp i alla fall.
  Men efter att ha hört att norrmännen ska
  satsa sina pensionspengar på grön energi
  har jag ändå lust att citera än av våra
  mer aktiva kommentatorer och utbrista ”Arma land”.
  Gick just in på nätet och kollade om man kan se
  programmet på nätet. Det gick bra.
  Jag skrev in ordet Debatten
  i en sökruta och efter en kort stund började programmet.
  Hans Borges inlägg är nog ca 10 min från slutet.
  Thomas Kaijser

 3. Ingemar Nordin

  En läsare tipsade om följande artikel i norska E24:
  http://e24.no/kommentarer/kommentar-klimapanelets-dommedagsprofeter/22867883
  De har nog ett lite öppnare debattklimat i Norge. 🙂

 4. Lasse

  DI intervjuade en alarmistkritiker i dagens tidning.
  En Professor som tyckte att allt var under kontroll, med en 0,8 graders uppvärmning sen 1880 och en jämn ökning av havsvattenståndet på 3 mm/år.
  Ovanligt klokt inslag!
  Lennart Bengtsson hette han visst. 😉
  En eloge!
  Fast det där med 3 mm var väl att överdriva nya rön som visar på lägre takt.
  Samt de troende inom IPCC vill hellre tala om den ökningstakt som skett sen 1986-0,6 mm.
  (vilket de kom överens om efter flera timmars övervägande)
  De tänkte då kanske inte på att detta ger utrymme för oss som ser periodiska förändringar att påpeka att samma utveckling kunde ses 1905-1935 dvs 0,6 grader.
  Same shit butt diffrent?

 5. Lennart Back

  Tidningsversionen av IPCC:s nya rapportsammanfattningen var – åtminstone i vårt husorgan – införd den första april. Som aprilskämt slår den faktiskt det mesta.

 6. Gunnar Juliusson

  Obama vill påverka IPCC-rapporten:
  “The discussion of the economic costs of mitigation is too narrow and does not incorporate co-benefits of action,” U.S. officials wrote in a submission to the UN, according to a document obtained by Bloomberg. They said including only one side of the equation “unnecessarily skews the information.”
  Sweden and Norway were among other nations seeking to include in the report data on the benefits of cutting emissions. Those include the avoided damage that would result from a lower amount of warming, and consequently lower sea levels as well as less melting of glaciers.
  http://www.businessweek.com/news/2014-04-04/u-dot-s-dot-concerned-un-may-overstate-cost-of-fighting-climate-change

 7. Gunnar Juliusson

  Most Americans continue to show low levels of concern about climate change, with little more than a third saying they worry “a great deal” about it.
  Climate change was toward the bottom of a list of eight environmental concerns in a recent survey by the group, with 35 percent saying it is a major worry.
  http://www.washingtontimes.com/news/2014/apr/4/americans-show-little-concern-about-climate-change/

 8. pekke

  Lasse #4
  Finns på nätet.
  http://www.di.se/artiklar/2014/4/4/klimatforskaren-avfardar-skrackscenario/

 9. Gunnar Juliusson

  Rapport från Debatt i Lund 3 april: Hur blir klimathotet hett?
  I annonsen: Översvämningar, extrema värmeböljor, brist på mat och vatten. Klimatet förändras och det påverkar allt liv på jorden, det har forskningen slagit fast. Men når forskarna fram med sitt budskap? Till politikerna? Till allmänheten? Och leder klimatförhandlingarna egentligen nån vart?
  Den 29 mars släpps FNs rapport om klimatförändringarnas konsekvenser. Den 3 april hålls Debatt i Lund med två av författarna till FNs nya klimatrapporter, en svensk klimatförhandlare samt en fältbiolog och miljöhjälte:
  Markku Rummukainen, professor i klimatologi i Lund och en av huvudförfattarna bakom FN:s klimatpanels rapport ”Climate change 2013: The Physical Science Basis”
  Lennart Olsson, professor i geografi i Lund och en av författarna bakom rapporten ”Climate change 2014: Impacts, adaptation and vulnerability”
  Anders Turesson, Regeringskansliet, tidigare svensk chefsförhandlare klimatfrågor, har skrivit boken ”Förhandla om klimatet – tolv år med klimatförhandlingarna”
  Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna, Årets miljöhjälte 2012 och Sveriges ungdomsorganisationers representant vid klimatförhandlingarna i Rio
  Moderator är Andreas Ekström, författare och journalist på Sydsvenskan.
  Debatten sändes direkt på sydsvenskans nätsajt, och spelades in för kommande sändning i Kunskapskanalen. Rummukainen fick inledningsvis sammanfatta IPCC-rapporten: Klimatet förändras, och vi är orsaken. Därefter ingen diskussion om detta (science is settled), utan den sedvanliga vinklingen med mycket fokus om behovet av snabb aktion. Lennart Olsson som fått många rubriker om sitt uttalande att vi har 5 år på oss medgav att detta var tillspetsat men det vore bra med kraftfull aktion inom fem år för att klimatet skulle mjuklanda istället för kraschlanda. Fältbiologen var bekymrad över att mänskligheten inte kände tillbörlig skam och skuld för att vi påbörjat den destruktiva fossilförbränningen under 1900-talet utan tanke på konsekvenserna. En nydisputerad filosof från auditoriet inviterades att utlägga sig på ett inte helt lättbegripligt sätt. Inga kritiska frågor ställdes av moderatorn, som uttryckligt sagt sig vara intresserad av alternativa uppfattningar, men som helt fallit offer för auktoritetstron, och antalet publikationer som legat till grund för IPCC-rapporten genomgicks noggrant och med stor vördnad. Inget tillfälle till diskussion med publikfrågor tilläts, utan mötet avlöpte komplikationsfritt till tröst och hopp för de redan troende. Snart måste skrämseltaktiken bära frukt, även om inte alla köper detta.
  http://www.thespec.com/news-story/4447426-scare-tactics-fail-climate-science-planet/

 10. Gunnar Juliusson

  Lasse #4, pekke #8.
  Jag noterar att skribenten som lyft fram Lennart Bengtsson är Svenolof Karlsson, jag förmodar att det är Domedagsklockans författare, vilket inte heller framgår av Lars Berns referat http://antropocene.se/2014/april/vem-skall-man-lita-pa-i-klimatdebatten.html.
  Grattis Svenolof till utomordentlig insats i Di.

 11. Lars Cornell

  Ponera, att det inte blir varmare de kommande 5 åren och kanske inte heller 10 åren.
  Hur lång tid behövs det för att dessa klimathotare skall ge upp? När kommer AR6?
  Det är väl med koldioxid som med ylletröjor, den första och andra värmer bra. De därefter kan man undvara och den elfte saknar betydelse.

 12. Peter Stilbs

  Kommentarerna till DI-artikeln var roande, liksom deras poäng. Någon stackare bad till och med DI att plocka bort Svenolofs’ intervjuartikel…
  Ja, det är säkert svårt för vissa att få sin tro hädad.

 13. bom

  #9
  Ännu ett ”tältmöte för de redan troende” tydligen. Så typiskt att det skulle vara i Lund! Fast vid närmare eftertanke ”när kommer turnen till Uppsala, Umeå och Stockholm?

 14. Pär Green

  Ytterligare en åsikt med rätt inställning.
  ”Vindkraft är miljöfarlig verksamhet
  Dags att kräva att Politiker och vindkraftkapitalister slutar förneka vindindustrins skador på miljön.
  Vindkraft är miljöfarlig verksamhet. Vindkraftverk är inga gulliga roterande väderkvarnar, utan Miljöförstörande monster som har vingar som färdas i 300 km i timmen. En hastighet ingen fågel hinner uppfatta innan giljotineringen är ett faktum.
  20 000 vindkraftverk är projekterade i Sverige.
  Placeras dessa 20 000 miljöförstörande monster, jämnt över Sveriges landområde blir det 4 km mellan varje vindkraftverk. Det skulle innebära att det skulle kunna observeras roterande vingar och blinkande lampor i alla väderstreck, vart man än befinner sig i Sverige. En yta på 140 000 km² eller 30 % av Sveriges yta blir otjänlig för människor att bo eller arbeta. Allemansrätten inskränks med 3 %, en yta på 15 000 km², på grund av livsfara för isgranater. Infraljud och hörbart buller skadar djur och människor på en yta av 250 000 km², vilket motsvarar halva Sveriges yta. Habitatförlust för hönsfågel och klövvilt på motsvarande yta. 6 meter breda spikraka vägar måste anläggas i landskapet som skär sönder naturliga landskap och biotoper för alla djur motsvarande 3 vändor från Smygehuk till Treriksröset fram och tillbaks. 83 G m³ av luftrummet blir en dödsfälla för flyttfågel, rovfågel och fladdermöss. Skador på miljön som utbyggnad av anslutningsledningar, förstärkning av ledningsnät utbyggnad av reservkraft i form av utbyggd vattenkraft, gas eller kolkraftverk har inte beaktats. Låt oss slippa höra att vindkraft är ett miljövänligt alternativ. Vindkraftexploateringen är en skövling och terror mot befolkningen som saknar motstycke i Svensk historia.
  Trovärdigheten för Svensk miljölagstiftning, MB, PBL, Skogsvårdslagen blir parodisk i relation till den godtyckliga skövling som myndigheter driver igenom på mandat av våra Politiker.
  Det är dags att politiker krävs på ansvar för den skövling som vindkraftexploateringen innebär, som de förespråkar och genomför.
  / Martin Degerman”
  http://snurrigt.vildavastra.se/?p=3006

 15. Rosenhane

  Knasnivån når nya höjder i Svenska Dagbladet:
  http://www.svd.se/resor/resandets-svara-dilemma_3436082.svd

 16. Peter F

  http://senseair.se/wp-content/uploads/2011/12/koldioxid.pdf
  I ventilationsbranschen verkar man ha en nykter syn på CO2. 38 000 ppm i utandningsluften. Jo jag tackar. Håll andan för tusan och rädda världen. Och våga för guds skull inte prutta.

 17. Björn

  Lars Cornell [11]; Uppvärmningen kan inte fortsätta om solens TSI minskar. TSI som är direkt en funktion av solens magnetiska aktivitet, är på grund av en minskning av denna aktivitet, avtagande. Det spektrala område i TSI som medför störst interferens med vår atmosfär ända ner till jordytan, är UV/EUV. Att dessa korta våglängder har så stor betydelse för uppvärmning av land, hav och atmosfär, är svårsmällt fakta för de som har låst sig fast vid AGW. Var finns ärligheten hos klimatforskarna när man mörkar sådana fakta? Fokus framöver kommer att bli på den oundvikliga samsyn mellan atmosfärs- och solforskning, om att CO2 inte ensamt kan driva klimatet på det sätt som AGW-hypotesen postulerar.

 18. pekke

  Vindkraftslobbyn är på gång igen.
  ” REPLIK. Man kan tycka vad man vill om olika kraftslags ekonomi och miljöpåverkan, men krav på ”baskraft” är inte korrekt, skriver professorerna Ola Carlson och Lennart Söder samt ordförande för Svenskt VindkraftsTekniskt Centrum, Matthias Rapp. ”
  http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3818602.ece
  Herregud vilka … ( lägg in vilket ord ni vill)

 19. Olav Gjelten

  Vissa politiska partier försöker att föra en någorlunda sansad debatt kring klimathotet, samtidigt som de inte vågar annat än att hålla med de allra mest extrema åsikterna att klimathotet är vår tids ödesfråga och att det nu gäller vår planets död eller överlevnad.
  På det här viset vinner MP mer och mer, medan mer sansade och nyktra åsikter blir de stora förlorarna.
  Ytterst märkligt att exempelvis FP, M och S inte fattar dettta enkla sammanhang.

 20. Daniel Wiklund

  Har nyss vart ut på en cykeltur i det fina vädret.Förra sommaren var det några från Green Peace på stan,en av dom berömde mig för att jag cyklade,ett sätt att tänka på miljön.Jag påpekade att att jag cyklade ,inte för att jag på nåt sätt tror att jag påverkar klimatet,det vore att överskatta min roll,att ha drabbats av hybris.Jag har cyklat i snart 60 år,nästan 365 dar om året.Ett smidigt sätt att ta sig fram,får lite motion på köpet.När det krävs tar jag min bil,Honda Crv,för att balansera mitt totala utsläpp av koldioxid.Tränar dessutom flitigt,bakar ofta,hoppas att träden omvandlar mina utsläpp till syre : – ).För många av dom som säger sig jobba för miljön finns det en bakomliggande önskan att ha kontroll över alla möjliga(och omöjliga)aspekter av mänskligt liv.Skulle önska att dom nöjde sig med att ha kontroll över sina egna liv.

 21. Björn

  Daniel Wiklund [20]; Trevlig reflektion och jag håller i övrigt verkligen med dig!

 22. Risto_Matinen

  I DI-artikeln ”säger” Lennart Bengtsson bl.a. ”Den obetydliga uppvärmning vi hittills haft är harmlös, men helt klart kan problem mot senare hälften av detta sekel inte uteslutas, och det är nödvändigt att världen utvecklar mer effektiva metoder att producera och använda energi.
  Han har skrivit samma/liknande här. Hur skulle det ”helt klart” kunna bli problem långt senare? CO2:s effekt på GMT anses ju vara logaritmiskt avtagande, och det som återstår till en fördubbling av CO2-halten i atmosfären kan på sin höjd ge max +0,3°C till.

 23. Ingemar Nordin

  Olav G #19,
  Problemet är nog inte att ”mer sansade röster” från FP, M och S inte hörs. Problemet är att de alla lagt sig platt till marken, så platt att det överhuvudtaget inte går att urskilja det minsta uns av en ”sansad röst”. Tyvärr.

 24. Olav Gjelten

  Troende klimattalibaner
  Vilka värmeperioder i jordens historia kan ni redovisa som har inneburit katastrof eller åtminstone svåra umbäranden på grund av klimatet? Och vilka köldperioder, som ni älskar, var den stora välsignelsen för befolkningen?
  Och vart tog alla de miljontals klimatflyktingar vägen som utlovades snart skulle komma för tjugo år sedan?

 25. JMH

  Hej,
  Vill gärna upplysa om denna blog (vet ej om det gjorts tidigare): http://nejdetkanviinte.se
  Gott och blandat med en hel del energirelaterade teman. I mitt tycke intressant och välskrivet.

 26. ThomasJ

  Det ack så hypade ’peer-review’ som varande ngn form av ’garanti’ att vetenskapliga arbeten/rapporter etc. är bona fide har ju, inte minst via avslöjandena i CI + CII fått sina fundament totalt trasade till intet betydande. Nåväl, ’vissa’ måhända fortfarande tror att ’peer-review’ är en kvalitetsstämpel på/över publicerade arbeten/rapporter etc. borde/torde ta sig ett antal funderixieren över vad som fortsatt pågår inom bedrägeribranschen… Info-länk i temat:
  http://retractionwatch.com/2014/04/05/weekend-reads-former-ori-director-speaks-out-is-peer-review-broken/
  Go figure!
  Mvh/TJ

 27. ThomasJ

  Lämplig tidpunkt i propagandaoffensiven att erinra om nedan förhör:
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_1Xnr_Vwi_c
  Mvh/TJ

 28. ThomasJ

  #26: Erinrar oxo, att mr. Al Gore var inbjuden av Peter Norman att hålla ett föredrag inför statliga företags ledningar, inkl. pensionsfonderna, i temat investeringar i ’grön ekonomi’, dvs. kasta pengar överbord… Inga småsummor heller…
  Mvh/TJ

 29. ThomasJ

  Och, vem förvånas egentligen… ;), cAGWISTERNA fortsätter att ljuga
  /dölja/förvränga/bedragas på alla möjliga/omöjliga sätt, länk:
  http://tallbloke.wordpress.com/2014/04/05/i-requested-data-from-the-university-of-western-australia/
  Personer/människor i ngn form av beslutande position, direkt/indirekt, som INTE har kunskap – och dessa är inte i fåtal! – i temat måste tvingande exkluderas från medverkan i beslutsprocessen. Period!
  Go figure!
  Mvh/TJ

 30. Är varg viktigare än klimat?
  De som följer klimatupplysningen har nog uppfattningen att miljöorganisationer och allmänhet tycker att klimat är en mycket viktig miljöfråga, medan varg uppfattas som en mer perifer ”ödesfråga”. Detta förefaller dock långtifrån klart.
  Mattias Goldman, en känd miljöprofi och VD i tankesmedjan Fores, gjorde för några dagar sedan ett utspel om miljörörelsens prioritengar http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.554721 . Bla så påpekade Goldman att Naturskyddsföreningen hade medverkat i fler artiklar om varg än klimat. Även om alla artiklar om varg eller klimat räknades så fick klimatet bara en begränsad ledning.
  Detta stämde bra med tidigare analyser http://vargdag.wordpress.com/varg-mycket-diskuterat/ som bl a antydde att varg är ungefär lika vanligt förekommande i debatten som klimat och kärnkraft.

 31. Mikael W.

  Titta Lennart Bengtsson får vara med och uttala sig i Dagens Industri. Otroligt! Skönt med lite vettiga människor i media.
  http://www.di.se/artiklar/2014/4/4/klimatforskaren-avfardar-skrackscenario/

 32. ThomasJ

  FN-rapport över strålningsskador i samband med Fukushima ute nu, länk:
  http://www.world-nuclear-news.org/RS-UN-reports-on-Fukushima-radiation-0204141.html
  I kontrast till vad som propageras från SR/SVT/MSM alltså…
  Mvh/TJ

 33. Slabadang

  Klimattalibanerna vägrar erkänna fakta och enkel logik!
  ”Förnekare” är numer klimattalibanerna själva. DE försöker förtvivlat blanda vilka äpplen och päron som helst. Thomas P vet att han ljuger och desinformerar och skiter fullständigt i oemotstridliga grundläggande fakta. Pielkes slutsatser är fullständigt korrekta och tar därför bort de främsta skrämsekpropagandistiska verktygen ur händerna på sanningsförnekarna. Vi tål alltså naturkatastrofer och extremväder betydligt bättre idag och antalet dödsfall har sjunkigt dramatiskt. Det är en sanning som är en riktigt käftsmäll för alla heltidsanställda korrupta skrämselmånglare. Klimathotsindustrin står endast upp så länge lögnen inte avslöjas och förnekeriet blir därför dess Titanic. Vem litar på en enda stavelse från den betalda klimathotarlobbyn? De har förskingrat sitt förtroende snabbare än någon annan tidigare rörelse.
  Jag vill puscha för att ni läser dessa tre avsnitt publicerade på EIKE som beskriver sambandet mellan solmax 11års cykler GMT och El Ninjos!
  http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/die-sonne-bringt-es-an-den-tag-was-die-erdtemperaturen-wirklich-bestimmt/

 34. tolou

  EIKEs årliga konferens äger rum på torsdag, den 10:e.
  Mer spännande uppslag ang. solens effekter lär komma då.
  http://notrickszone.com/2014/03/14/geologist-sebastian-luening-scientific-evidence-showing-sunoceans-as-primary-climate-drivers-is-massive-overwhelming/

 35. Johan M

  The Telegraph 5:e april
  ”How did the IPCC’s alarmism take everyone in for so long?”
  ”When future generations come to look back on the alarm over global warming that seized the world towards the end of the 20th century, much will puzzle them as to how such a scare could have arisen.”
  http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/10746497/How-did-the-IPCCs-alarmism-take-everyone-in-for-so-long.html

 36. ThomasJ

  Och, BTW, ta en titt/lyss till Richard Feynman, länk:
  https://www.youtube.com/watch?v=Bgaw9qe7DEE
  Mvh/TJ

 37. Janne

  Vetenskapens Värld på måndag visar ett intressant program om skiffergas i USA. Programmet är producerat av BBC och faktiskt ganska opartiskt och ger en objektiv syn på skiffergas.
  Jag kan rekommendera det!