Öppen Tråd

mellandagar

Mellandagarna är en tid för stilla återhämtning, lek med julklapparna eller läsning av en bra bok. Men somliga av oss har svårt att släppa det här med klimat. Så här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rille

  Vad tror experterna på detta forum om Zeller-Nikolovs teorier

  https://www.opednews.com/articles/The-Zeller-Nikolov-climate-by-Christopher-Calder-Al-Gore_Al-Gore_Biofuels_Climate-Change-181228-572.html

  Mvh

 2. Ingvar i Las Palmas

  #1 Rille
  Nu är jag inte någon expert på området men efter att ha läst texten så tycker jag att det är trovärdigt.
  En riktig bomb!

 3. PelleB

  Ord att minnas: ”The fundamental responsibility of intellectuals is to doubt all received wisdom, to wonder what is taken for granted, to question all authority and to pose all aill questions that otherwise no-one else dare to ask”.
  Ralf Dahrendorf 1963. (Goggla!)

 4. Rolf Mellberg

  #1 Rille

  Skåpmat, detta har framförts lite här och var! (som Notrickszone?)

  Jag anser att i grova drag kan den här teorin stämma med viss precision men vilka gaser som håller till på olika nivåer i lufthavet måste också kunna spela en åtminstone begränsad roll. Liksom vilka strömningsfenomen och skiktningar (för respektive molekyl) som gäller för respektive planet. Att olika gaser absorberar och emitterar strålning i olika frekvensband är mycket stabilt bevisad fysik.
  Förhållandet att det finns över 2000 ggr mer CO2 i venus atmosfär säger inte så mycket för det är helt självklart att en funktion mellan CO2-halt och temperatur är kraftigt olinjär.

  Jag skulle vilja formulera hela problemställningen så här:
  Olika gaser (varierande molekylsammansättning) med olika strålningsegenskaper befinner sig med olika halter på olika nivåer. Det förekommer konvektion (=strömning) där jag har ett hum bara om Troposfären och Stratosfären, (ingen aning om jonosfären, mesosfären och termosfären i detta avssende)
  Sen har vi cosmic rays som joniserar och t.o.m. påverkar atomkärnor och naturligtsvis bidrar till kemiska reaktioner d.v.s. molekylers nedbrytningar. En del sådan påverkan sker också från solens strålar från en massa olika våglängdsband, och dessa reaktioner sker i varierande grad på olika nivåer. Sen har vi solvinden som bombarderar jorden men dess effekter känner jag föga till och både jordens och (ännu mer) solens varierande magnetfält spelar in.

  Och om inte detta skulle räcka: Det som ytterligare komplicerar bilden – och gör detta forskningsfält fantastikst spännande – är att vi nu med stor sannolikhet går in i ett ”Grand Solar Minimum”, ett tillstånd som jorden inte har upplevt på ca 370 år varför vi kan vänta oss att fysika mätdata (främst från satterliter) kan se annorlunda ut framöver än hur det varit hittills under rymdåldern.

  För mig framstår allt detta som enastående komplicerat att reda ut och förstå och detta är kanske huvudanledning att jag å det grövsta misstror de klimatmodeller som IPCC och hela världen nu förhåller sig till som om de vore rena KULTOBJEKT.

  Klimatmodeller som i decennier pekat markant för högt.

 5. Sören F

  #1 Fysikdelen är en bra bit från mitt bord, men, som jag en gång skrev en avhandling med något marint och kväve i titeln: Så mycket förstod jag av N&Z att de förklarar lång historisk-geologisk klimatfluktuation med absoluta massan atmosfärisk luft, N2 och O2. Den skulle lösa sig i havet, hela atmosfären! – som betydande t ex N2-källa/sänka – åtmistone enligt spekulationer fwiw. Det har gjort mig uppmärksam på att den marina N2-halten inte var nåt vi rutinmässigt mätte i eutrofieringsforskningen.

 6. Rille

  #4

  Tack för intressant kommentar. Mitt intresse för klimat är relativt nykläckt.

 7. Ingemar Nordin

  Rille #1,

  Detta är en av flera liknande teorier som framförts ibland.

  Jag har dock svårt att förstå hur vi skulle kunna få värme genom gravitation och tryck. Vid konvektion så förlorar gaser lika mycket energi som de får genom att accelerera nedåt. Annars skulle vi ha en perpetuum mobile.

  För det andra så förklarar inte teorin de temperaturvariationer som vi sett under historien.

 8. Gunnar Strandell

  Rille #1
  Så vitt jag förstår undviker teorin det besvärliga faktum att planeterna, även de gasformiga tar emot strålningsenergi från solen och måste göra sig av med den energin för att inte kontinuerligt värmas upp.

  Vattenånga är duktig på att både ta emot och sända ut värmestrålning genom konvektion och annan omrörning är den också bra på att fördela om energin i atmosfären. H2=-molekylen har dessutom egenskapen att kunna uppträda som is, vatten eller vattenånga beroende på tryck , temperatur och kondensationskärnor. Det hela är så komplicerat att man i modellerna ersätter hela komplexet med en återkopplingsfaktor på ca 3 gånger ökningen av CO2 sedan förindustriell tid.

  H2O är nyckeln till förståelse av hur temperaturen är ganska stabil genom årtusendena och här har vi fortfarande mycket att lära. Venus anses t.ex. varit svalare innan vattnet försvann.

  En person som lagt en hel del möda för att studera vatten är Willis Eschenbach vid WUWT.
  Här är länkar till senaste exemplet och Willis alla bidrag:
  https://wattsupwiththat.com/2018/12/25/the-dryer-gets-wetter/
  https://wattsupwiththat.com/author/weschenbach/

  Observera att WUWT är en skeptisk blogg.

 9. Carl-Axel

  Från ett soligt Florida rapporteras att det inte varit så få tornados i USA sedan mätningarna startade. Delstatsmätningarna startade på 50talet och de flrsta sammanställningarna på 1920 talet.

  Under året omkom 10 personer cilket oxå är ett all time low.

  Blir säkert en stor nyhet i @dn.se @expressen.se @aftonbladet.se för att inte tala om @sr.se eller @svt.se

  God fortsättning på er

  Carl-Axel

 10. JIMMY

  Världen är på väg att vakna läs ( demokraturen Sverige ) 🙂
  Läste nyligen en TT notis om att alltfler skolelever tror på konspirationsteorier 🙂

  Att självaste ”MSM TT” numera är starkt oroliga är ett gott läkande tillnyktrings tecken i ankdammen och tiden.

  Jag säger bara ”FNs politiska IPCC , Agenda 21- 2030 Ecofascism ” Maurice Strong , Club of Rome tankesmedjor för UN.

  Visst är det en öppen H.G. Wells konspiration = som planerar för en ekonomisk ej folkvald världsregering , och den är ej inte dold idag med internet och öppna nyhets källor.
  H.G. Wells
  The Open Conspiracy
  Blue Prints for a World Revolution

 11. Mats Rosengren

  Om någon fortfarande är intresserad:
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/coriolis.pdf
  Både den engelska och den svenska Wikipedian länkar hit!

  Vad gäller detta ämne är i båda Wikipedia motsvarande artiklar så igenväxta/förvildad att en räddning väl inte är möjlig! Ordspråket ”ju fler kockar ju sämre soppa” har inte helt förlorat sin giltighet!

 12. Astrid Å

  Dagens klimatlarmrapport på SVT: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mindre-sno-i-stora-delar-av-europa-men-mer-i-sverige
  ”— Snöfallet förändras så mycket nu att vi har svårt att prata om en norm när det gäller snö, varje år är olika, säger Ian Brown, docent på institutionen för naturgeografi på Stockholms Universitet.”

  Hmm…så har vi ju alltid sagt, där jag bor -Det är olika år….

 13. Håkan Bergman

  Astrid Å #14
  Det är väl bara en tidsfråga innan växlande molnighet klassas som extremväder.

 14. Håkan Bergman

  Gunnar S. #10
  Hårresande jämförelse mellan gravitationen och dieselmotorn där. Gravitationen står sig slätt på plan mark och uppförsbackar ska vi inte tala om.

 15. sibbe

  Greenpi.. i förklaringsnöd:
  https://www.greenpeace.org/international/press-release/19341/statement-on-the-decommissioning-of-the-rongdhonu/
  Tja, leva enligt egna kriterier vill man inte: så skrotar man sina fartyg på samma sätt som resten av världen.
  Hur annars?

 16. jan

  Astrid Å# 12

  Hur ska Väder Pär förklara detta ? Vasaloppet ska bli ett minne blott om några år enl honom
  ALLT som inte är konstant och oföränderligt på vår planet skylls på människans lilla CO2bidrag

 17. Frej

  12 Astrid Historiskt så växte väl myrarna här i Sverige efter romerska värmeperioden 400-500 nånting . Och det måste väl tyda på mera nederbörd ? Jag förstår inte att det inte sätts större värde i forskningen på dom historiska variationerna i klimatet . Under våran mellanistid ser väl jorden precis lika dan ut som innan istiden . Kontinentalförskjutningar tar ju miljontals år . Så variationerna måste bero på annat . Det är så uppenbart . Så mera snö kan då ses som vi går mot kallare klimat . För att få 3km is då lär det snöa rejält , och då får renarna flytta söder ut .

 18. tompas11

  Mindre snö – mer snö – mindre snö – mer snö…
  http://www.ericsoniubbhult.se/

 19. Frej

  18 tompas 11 Det gäller att gardera sig om man ska sälja en ide . Både livrem och hängslen . Förstår dom inte själva att det blir helt absurt , om man har en sanning som kostar miljarder miljaders att åtgärda . Och man täcker precis in allt som kan hända och har hänt historiskt . Och folk går omkring i det här landet med klimatångest . Sånt här kan bara hända i Sverige . Om jag ska få önska en Nyårsönskan så vore det att folk började tänka själva . Använda hjärnan vad den är till för . Men han är nog rätt ensam om åsikterna i M .

 20. Sören G

  Hur kan man tro att en liten stackars CO2 molekyl av 2500 molekyler i atmosfären kan styra hela klimatsystemet?

 21. Lars Cornell

  #9 Carl-Axel
  Hittills i år har vi här i Tjust inte haft en enda storm, eller ens kuling, före nyår.
  Mitt minne är kanske kort och subjektivt, men jag minns inget år utan storm.

  Däremot har vi haft det lägsta vattenstånd som jag upplevt sedan Julen ungefär 1977.

 22. Monodemon

  Statstelevisionen råkar blotta kulissen man projicerat Limhamns-Jesus/Klimat-Greta mot:
  https://henrikalexandersson.blogspot.com/2018/12/klimat-greta-has-left-building.html

  Fr.o.m. tisdag kommer ingen längre undan att finansiera denna ogenerade folkdressyr.

 23. latoba

  #18 tompas11
  Ja, Ericson i Gubbhult är än av de få riksdagsmännen som vågar uttala sig öppet kritiskt mot den rådande klimat-PK-ismen. Heder åt honom!

 24. Lars Cornell

  #11 Mats Rosengren
  Det du skrev, men jag har ej granskat detaljerna, tycker jag är en bra beskrivning av coriolis. Det borde översättas till svenska för studenters och professorers behov och vara ett underlag till ny riktig text i svenska wikipedia om coriolis. Den som nu finns är totalt FEL.
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/coriolis.pdf

  ”oscillation around the equilibrium” är en bra beskrivning av vad det handlar om.
  Den som tror att en sten som släpps från ett torn faller mot jordens mitt har inte förstått vad coriolis är.
  Stensen kommer i normalfallet (såvida den inte släpps vid N eller S polen) inte ens i närheten av jordens mittpunkt. Coriolis är ett effektivt hinder för det.

  För de som anser att gravitationen och som följd av det även tyngdkraften är fiktiv vill jag uppmana att göra följande experiment:
  Tag en för din styrka lagom stor sten, kanske 50 kg. Lyft den till midjehöjd. Sträck fram vänstra foten, i undantagsfall fungerar det även med högra foten, men inte med båda samtidigt. Släpp sedan stenen och låt den falla.

  Se mig sedan i ögonen och säg, ”gravitationen är lika fiktiv som smärtan i mina tår”.

  Låt det akademiker som sysslar med krökta rum kalla gravitation för fiktiv om de blir lyckliga av det. Men låt oss vanliga vardagsmänniskor som inte hunnit längre än till Newton och klassist mekanik få behålla vår uppfattning om att gravitation, tyngdkraft och smärta i tårna är verkliga företeelser.

  Försök inte att få oss att förstå, att kraften i det snöre som finns mellan dina fingrar och en roterande sten fastsatt i snöret är fiktiv. Den kraften kan ju till och med mätas med våg.

 25. Frej

  #22 Monodemon Det är det jag sagt hela tiden , vi lever i DDR 2 och har slutat tänka . Och låter statsradion diskutera demokrati för klimatet. Det finns ingenting som förvånar mig längre . Det är som ett Pistvakt citat , den som inte är med , kommer inte in på Bodegan … Man kan ju skämta om det , men faktiskt är det blodigt alvar . Är det någon tipping point vi ska oroa oss för så är det nog tipping point för våran demokrati .

 26. Göran J

  Att det är mycket svårt att med termometrar fastställa jorden medeltemperatur när så många mätställen påverkas av yttre omständigheter men jag tycker att jag hittat ett konstigt fenomen i och omkring Los Angeles i USA.
  Fick följande länk här på forumet för en tid sedan https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-115.08,37.18,3000/loc=12.866,67.084

  Har nu en tid varit inne på denna utmärkta sida och kollat.
  Fastnade för en tid sedan på temperaturen i och runt Los Angeles.
  Oftast kan man tydligt se hur färgskiftningen på kartbilden ger centrala delarna av Los Angeles ca 5 grader högre temperaturer än omgivningen.
  Jag har tagit några skärmdumpar för att visa vad jag menar.
  http://www.soltek.se/klimat/LAtemp1.jpg
  http://www.soltek.se/klimat/LAtemp2.jpg
  Min frågeställning blir här vilken temperatur är representativ för LA med omnejd, dvs viken temperatur går in i statistiken?
  Man kan se liknande förhållanden på andra platser men jag har inte hittat någon så tydlig skillnad på något annat ställe.

 27. Lars Cornell

  Om coriolis:
  Till Sten Kaijser med matematikkollegor vill jag rikta uppmaningen. Ge uppgiften till era studenter att beräkna banan för en sten som släpps från jordens yta, med en ej roterande jord, och därefter faller fritt. Det kompliceras av att gravitationen minskar till noll vid jordens mitt. Men med integralkalkyl borde det inte vara så svårt [1].

  Ge sedan uppgiften till en annan grupp att göra samma beräkning med en roterande jord [2].

  Förmodligen är sådana beräkningar redan gjorda. Men jag är ej i facket och har ej sett någon.

  [1] Tips, stenen passerar jordens mitt.
  [2] Tips, stenen kommer ej ens i närheten av jordens mitt.

 28. Nya uppgifter om Macrons planerade höjning av drivmedelsskatterna publiceras idag i alternativmedia, baserade på uppgifter från WikiLeaks. I ett e-mail utbyte med presidenten sägs att det enda möjliga sättet att motivera finansieringen av en sänkning av arbetsgivaravgifterna genom höjda drivmedelsskatter, är att hävda att höjningen är nödvändig av ekologiska skäl. En svensk säger förmodligen ”Jaså….?” I franska öron är det att kasta bensin på en redan het brasan. D.v.s, ge pengar till de giriga arbetsgivarna tagna från en bilberoende ekonomiskt hårt trängd medelklass.

  Konklusionen som dras, är att Macron ljuger när han motiverar drivmedelsskattehöjningen med ekologiska skäl, när han i själva verket stjäler miljarder för att finansiera en orättvis politik.

  Nu återstår att se om uppgifterna förmedlas av MSM.

  Här nedan två citat från Sputniknews’ artikel och en länk till densamma.

  ”On apprend également dans ces e-mails que la composante carbone est, d’après Laurent Martel, le «seul levier disponible» pour obtenir les «six à huit milliards d’euros» nécessaires au financement de la baisse de charges patronales, qui est le véritable objectif.”

  ”Si ces échanges sont vrais, cela prouve bien que le gouvernement a menti aux Français. Jamais les taxes sur le carburant n’ont servi à la transition écologique mais à voler des milliards aux Français pour financer des politiques injustes. #GiletsJauneshttps://t.co/7jAQOCPMz4”

  https://fr.sputniknews.com/france/201812281039469352-etat-menteur-taxes-carburants-raconte-histoires/

 29. Forts. #28#

  En populär sång som ofta spelas på statlig radio heter ”Les Patrons – Les Sales Majestés”. Första versen lyder:
  ”Les patrons c’est comme les cochons (Arbetsgivarna de är som grisarna)
  Ca ne mérite oui qu’une volée de plombs ( De förtjänar inget annat än en hagelsvärm)
  Et la seule chose que ça sait faire ( Och den enda sak de vet att göra)
  C’est de voler ses propres frères” ( Det är att bestjäla sina egna bröder)

  Sen blir det än värre!

  https://www.youtube.com/watch?v=wHK0RdC-59s

 30. tty

  #1 m fl

  Det här är en nonsensteori. Tryck ger inte någon värme. Bara ändring av tryck. Att temperaturen sjunker med höjden beror på att större delen av den vertikala värmetransporten i atmosfären sker genom konvektion och att en del värme därvid omsätts i lägesenergi.

  Lapse-rate kommer man mycket riktigt att få på de planeter som har växthusgaser i atmosfären (vilket är alla med atmosfär, det är svårt att tänka sig en planetatmosfär utan växthusgaser). Hade Jorden en lika tät atmosfär som Venus, men med samma sammansättning som nu skulle temperaturen på ytan förövrigt vara ungefär lika hög som på Venus, helt enkelt för att atmosfären skulle vara ca 60 km djupare.

 31. Frej

  #29 Lars , om du viste vad jag önskar jag kunde franska . Och om du bara viste vad jag hatar det land jag är född i och deras jävla kändis elit som ska bestämma hur jag ska leva , och tycka .

 32. tty

  Klimat-Gretas tal för ”Världens Ledare” var tydligen Fake News från SVT:

  https://henrikalexandersson.blogspot.com/2018/12/klimat-greta-has-left-building.html

 33. Frej

  Lyssna på hälften av den här om ni törs . En bra förklaring varför Trump vann . https://youtu.be/vbv2FQ9GVUg Tucker Carlson . och Paris avtalet får sin förklaring .

 34. Håkan Bergman

  Lars Mellblom #28
  Jag fuskar och låter google översätta.
  ”The same people who complain about rising fuel prices are also demanding that we fight against air pollution because their children suffer from diseases,”

  Nej herr Macron, det är inte samma människor, dom förra, för att ta Sverige och Stockholm som exempel, bor t.ex. inte i Stockholms innerstad vilket dom senare ofta gör. För min del, har ingen bil och bor lagomt långt från innerstan, får dom gärna stänga av innerstan för biltrafik, blir spännande att se hur länge dom klarar sig där inne. Stockholms innerstad borde gå att stänga av med färre än 100 gula västar. Förresten, stäng av elen för dom också.

 35. #31 Frej#

  Det är likadant här. Flytta till Estland eller Lettland medan tid är. Där är det som Sverige före 1968 + fullt Internet.

 36. Håkan Bergman

  Frej #31
  Lika dåligt på att översätta vilket språk det vara må till svenska är google translate bra på att översätta franska till engelska. Tyska till engelska är nästan lika bra men där ser man som svensk lätt grodorna. Vill man däremot ha en rolig stund ska man gå in på clasohlson.se och låta google översätta finska produktrescensioner till svenska.

 37. Björn

  tty [30]; Ett ökat tryck i en behållare medför ju s.k adiabatisk uppvärmning. Adiabatiska processer är vanliga fenomen som behandlas inom meteorologin. Det är alltså en termodynamisk process där ingen värme tillförs, men som uppkommer genom tryckförändringar. Motsatsen är ju adiabatisk kylning.

  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/adiabatisk-1.28356

 38. Ulf

  Svar 32

  Offentliga tjänstemän som är där för att äta och dricka gott och roa sig. Troligen lika tomt vid alla tal utom möjligen när man ska demonstrera mot USA. Klart att media inte vill visa verkligheten på denna ”viktiga” konferens.

 39. #34 Håkan Bergman#

  Stämmer precis! Macrons kärnväljare och PK-eliten bor i storstädernas centrum, medan de Gula Västarna kommer från landet omkring storstäderna och den rena landsbygden.

  När Paris vid inversion får höga partikelhalter brukar 80% av föroreningarna komma från Belgien och västra Tyskland. Trafiken orsakar 5%. Både i Paris och på landet, är partikelföroreningarna alltid högre inomhus än på Place de la Concorde. Där jag bor är luften så ren att träden är täckta av mossa och lavar. Nästan alla äldre hus här lider av mögel och med den nu påtvingade isoleringen blir det än värre.

 40. Forts.#39#

  Så här ser träden ut i Normandie.

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/377778/3686274.htm

 41. Gunnar Strandell

  tompas11 #18
  Tack för länken!
  Å ena sidan visar den att det finns en riksdagsledamot som läser vad klimatlarmen handlar om. Det är skillnad mot de som bara räknar antalet larm.
  Å andra sidan kan man undra över vad 97% av forskarna egentligen är överens om. Är det bara att vädret varierar?

 42. Sören G

  Jag tänker inte lyssna på Vinter i P1 i dag. Hörde just påannonsen om programmet. Hanna Hellquist ställer frågan: – I mitt Vinterprogram ställer jag mig frågan: Vad gör man i väntan på apokalypsen?
  Den varma sommare gjorde henne skräckslagen hörde jag i påannonsen. Att det var en lokal värmebölja samtidigt som det var ekordkyla på andra håll är en kunskap som svenskarna ska undanhållas ifrån.
  Och att ingenting har skett som inte tillhör klimatets naturliga variation.

 43. Daniel Wiklund

  Domedagspredikanterna har bråda tider just nu. Domedagen närmar sig med stormsteg, i dubbel bemärkelse. Människorna har nog aldrig syndat så mycket som nu, och straffet för det råder det inget tvivel om bland klimatexperternas, vi kommer att brinna upp i helvetet. Om inte Rockström och hans kompisar kan rädda oss.

 44. Lasse

  Tomas Gur gör en bra analys: https://www.svd.se/barn-ska-inte-vara-politiska-maskotar

  Willis E gör en bra analys:https://wattsupwiththat.com/2018/12/25/the-dryer-gets-wetter/

  Gissar att Vinter i P1s Hanna H inte läser dessa, däremot har hon läst genusvetenskap efter gymnasiet.
  Kanske en blivande utrikesminister?

 45. Ingvar i Las Palmas

  #18 Tompas11
  Ericson i Ubbhult var läsvärd 🙂

 46. Ingvar i Las Palmas

  Tim Ball har skrivit bra på WUWT
  https://wattsupwiththat.com/2018/12/29/recently-dropping-global-temperatures-demonstrate-ipcc-claims-are-impossible/

 47. elias

  #4
  Du får komma med så många variabler som helst; men du missade hans budskap:
  Man kan mäta/förutse alla planeters temperatur i solsystemet med metoden och temperaturen som räknas fram med metoden/formeln stämmer på alla/samtliga planeter i solsystemet.

  Går väl knappast att tvivla på metoden/formeln om så är fallet.

 48. Ingvar i Las Palmas

  Donna Laframboise:
  https://nofrakkingconsensus.com/2018/12/19/dreadful-year-end-for-the-un/
  🙂

 49. Ingemar Nordin

  Vattenfall vill göra något åt elbristen i Skåne genom att bygga havsbaserad vindkraft.

  https://www.hd.se/2018-12-29/ny-vindkraftspark-kan-mildra-elbristen-i-skane

  Vd kan gå fel? Samtidigt avvecklar man vindkraftsparken i Kalmarsund

  https://24kalmar.se/vindkraftspark-i-kalmarsund-forsvinner

 50. latoba

  #44 Lasse
  Håller med dig om Tomas Gürs analys, men han går som katten kring het gröt. Varför inte nämna Greta direkt, det måste väl ändå vara henne han tänkte på??

 51. latoba

  Lite OT. När jag öppnar länken till den här sidan anger mitt säkerhetsprogram ”Inte säker”. Hur svårt eller dyrt är det att inleda länken med https ?

 52. Glenn S. Översjö-Strand

  Talade häromdagen med en av Grönköpings mest beryktade meteorologi- och klimatexperter, Hr. Klarth Väder vilken framhöll att på grund av de alltmer påfallande s.k. klimatförändringarna som ömsom ger varmare, ömsom kallare väder kan det framtida klimatet bli hart när på pricken lika dagens klimat.
  En ny proteströrelse lär redan ha bildats borta i Gökmassivet och väntas anlända till centralkommunen inom kort.
  ”Vi kräva att klimatet fortsätter att förändras i en för vår rörelse gynnsam riktning” framhålls det.

 53. Lasse

  #50 latoba
  Jag gissar att han, likt jag, inte vill utsätta någon underårig för onödig uppmärksamhet, speciellt inte när denne uppvisar psykisk instabilitet (det finns en bok som handlar om denna instabilitet hos hela familjen)

 54. LarsF

  Ingvar Las Palmas #46
  Den var bra, helt klart.

  Man skulle kunna säga att människans påverkan på klimatmodellerna är 100% och oomstridd. 😀

 55. Christer Löfström

  #49 Ingemar Nordin

  Havsbaserad vindkraft + gaskraft är ett realistiskt alternativ till ny kärnkraft.

  LNG-terminal i Göteborg. Nordstream o annat för gas till Danmark o vidare över till Skåne.
  Gaskraft i Barsebäck o Karlshamn. Det har varit tyst från Öresundsverket ett tag. Kanske är aktuellt elpris tilltalande.

 56. Ingvar i Las Palmas

  El.
  Gen lV Gen lV Gen iV Gen lV
  Väderkvarnar är en återvändsgren. Speciellt havsbaserade!!!
  Gas? Från Ryssland?? Nej tack!!!

 57. Leif Eriksson

  Visste väl att SR är vår tids alarmcentral för jordens undergång men – Vinter i P1 tar priset. En P3-medarbetare som säger att varje nyfött barn är en ekologisk katastrof. Som praktiserande psykiater träffar jag många avvikare men detta tar priset!

 58. femman

  Till den som har lite tid över samt vill försöka förstå vilka som vi har emot oss. Från klimatmötet i Mölndal.
  https://www.youtube.com/watch?v=plI4BHBiUx0

 59. Lars Cornell

  Skrämmande kommentarer på Facebook:
  ”Carina Jansson. Den fruktansvärda ilska jag känner över detta skrå passar sig inte att nedteckna här. Folkförrädare minst sagt! Som går globalisternas ärenden som fega kräk.”
  ”Jörgen Kromann. Det är inte journalisterna som bestämmer vad som får skrivas, det är mediaägarna och chefredaktörerna som håller i pekpinnen!”

  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2225237617691594&id=100006161327235

 60. San Blas

  #52 Lasse
  Senaste från kretsarna där den ene alltid skall vara värre än den andre är att 6-åringar bör få rösträtt. (The Guardian, David Runciman).

 61. Ingvar i Las Palmas

  #57 Leif
  Att det funnits en stark underton av Malthuism i Klimathotsrörelsen är inget nytt.
  Obamas ”Science

  #57 Leif
  Att det finns en stark underton av malthuism i klimatrörelsen är väl känt. Obamas ”Science Csar” John Holdren, föreslog på fullt allvar att man skulle tvångs-sterilisera kvinnor i utvecklingsländerna.

 62. Gunnar Strandell

  Sören G #42 och Leif Eriksson #57
  Jag lyssnade av och till på programmet och kan bara tycka synd om Hanna.

  Hon är egotrippad och vet om det, men gör sitt bästa för att framstå som en god människa med empati. Empatin verkar dock ta slut när det inte handlar om den egna släkten eller grannarna och naturen vid det ärvda torpet. Annars är grannar vräkiga, då de skapar sopsäckar, damm och buller när de renoverar lägenheter i Vasastan, eller då de reser utomlands med barnen för att de ska få se världen.

  Att Hanna sedan köper de lägsta av klimathotens argument och dess yngsta företrädare visar bara att hon inte är och nog aldrig kommer att bli vuxen och ta ansvar för något annat än sig själv.

 63. Lasse

  Lars Bern om fake news i der Spiegel och andra mainstreammedia:
  https://www.youtube.com/watch?v=O5EDR99JAdU

 64. Ulf

  Mycket bra om genusvetenskap parallellen till klimatvetenskapen är solklar.

  https://www.svd.se/laddade-asikter-paketeras-om-till-fakta#xRBa78-comments

 65. Ann lh

  # 58 Tack femman för tips till länken med Jacob Nordangårds föreläsning under klimatmötet i Mölndal!

 66. Johan M

  #49 Ingemar Nordin

  ”Vattenfall vill göra något åt elbristen i Skåne genom att bygga havsbaserad vindkraft.”

  Man skulle vilja att de öppet redovisade hur ekonomin ser ut för Lillgrund utanför Malmö. Det har väl snurrat helt beroende av statliga subventioner i lite väl många år nu.

 67. Monodemon

  En utrikeskorrespondent från oberoende, objektiva och numera obligatoriska statstelevisionen
  förklarar för svenskarna hur klimaträttvisa ska rädda klimatet och förhindra fler reaktionära protester från gulvästar.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-de-maste-betala-om-klimatet-ska-raddas

  Statstelevisionens plattform för att rättrogna offentligt ska få bedyra sitt engagemang mot koldioxid (inför valet) verkar dock inte ha blivit någon kioskvältare…
  https://www.svt.se/special/dinrost-klimat/

 68. Håkan Bergman

  Det är risk för överetablering av vindkraft i södra Östersjön och Nordsjön, hela området ligger i samma väderzon, alla kommer att toppa och bottna i stort sett samtidigt, marknaden kommer att krascha. Bättre att satsa på gas, vi kan köpa av både Putin och USA.
  https://www.youtube.com/watch?v=-IzgyM1r1y8

 69. Ivar Andersson

  #67 Monodemon
  ”Den mest brännande frågan för 2019: Vem ska betala för att rädda klimatet? Det mest populära svaret är företag och höginkomsttagare. ” SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström. låter som en vänsterpartist med kommunistiska rötter: Företag och höginkomsttagare ska betala ännu mer i skatt. De som tror på klimathotet kan sänka sin inomhustemperatur till 15 grader och spara 25% av sin uppvärmningsenergi. Är dom inte nöjda med resultatet så kan deras husdjur avlivas och omvandlas till biogas.

 70. Fredrik S

  Monodemon, Ivar andersson #67,69

  Jo, det verkar vara kommunism som är lösningen.
  Undrar vad forskaren på Columbia heter? Fast hon kanske gör en Claas Relotius.

 71. LarsW

  # 51, latoba HTTPS handlar om säker dataöverföring. Läser man på Wikipedia blir det lite väl tekniskt, men kontentan är att trafik utan HTTPS är en smal sak för kapare. Mot sådana sajter kan man inte vara nog försiktig. Du kan faktiskt inte veta att ditt budskap kom fram oförvanskat, eller om ditt lösen är kapat.

 72. Björn-Ola J

  Det här ser ut att vara en ordentlig sågning av Nikolov-Zellers teori:

  https://wattsupwiththat.com/2018/12/31/giving-credit-to-willis-eschenbach-for-setting-the-nikolov-zeller-silliness-straight/

 73. Skogsmannen

  Svensken allt lite konstig!

  ”Svenska väljare oroar sig för politisk extremism och terrordåd – Löser det hela med klimatångest”

  https://ledarsidorna.se/2019/01/svenska-valjare-oroar-sig-for-politisk-extremism-och-terrordad-loser-det-hela-med-klimatangest/?fbclid=IwAR0ztjHBR_ZjE-FSKol_wMEGUQbC1ZsTHMN4yBG4KwEI5Gsrs3c_ydFVHuA

 74. Skogsmannen

  #73 forts.

  Kul avslutning på artikeln.

  ”Stöd Ledarsidorna.se. Vi har inte klimatångest.”

 75. Erik E

  #72 Tack! Jag har varit skeptisk till deras teori länge. Ska bli intressant att läsa artikeln av Spencer.