Öppen Tråd

SOL

Kommer ni ihåg? I somras sken solen och det var ljust och varmt. Nu vänder det ditåt igen! Men det dröjer. Så vi får trösta oss med öppen tråd och en diskussion om väder, klimat och energi så länge.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. latoba

  Läsvärt idag
  https://detgodasamhallet.com/2018/12/22/att-offra-demokratin-pa-klimataltaret/
  God Jul och Gott Nytt År!

 2. Ingvar i Las Palmas

  Avdelningen ”Tänkte inte på det”
  http://joannenova.com.au/2018/12/sydney-hail-storm-just-how-hailproof-are-those-solar-panels/

 3. Håkan Bergman

  Kul jul, känns nästan som julafton idag. Vi får väl se hur mycket klimatångest svensken har när siffrorna för julhandeln kommer.
  En julnöt. Varför utvecklar man artificiell intelligens?

 4. Ingvar i Las Palmas

  Bra kommentarer
  https://wattsupwiththat.com/2018/12/21/u-n-climate-alarmist-global-process-failing/

 5. elias

  #1
  Tack för ett bra lästips och Tack Lennart Bengtsson.

  Önskar ett gott nytt år till alla med en förhoppning att sanningen om klimatfrågan äntligen kommer fram.

 6. Bensan

  Metros printchef verkar vara en ganska farlig samhällsextremist.
  Borde vi inte lagstifta mot hets mot demokrati och marknadsekonomi?
  Tokfan vill förbjuda ALLT.
  https://www.metro.se/artikel/fredrik-tideman-sluta-servera-kött-på-alla-restauranger

 7. Kjell Lindmark

  #2 Ingvar i Las Palmas

  Hupp, vilket oflyt. De finns de som ser en framtid i solcellsparker i Saharaöknen som vår räddare. Problemet i öknar är att sanden inte ligger still. Det blåser rätt rejält då och då, sanddyner flyttar sig hit och dit, till och med till Gran Canaria. Solcellsparkerna skulle snabbt hamna under meterhöga sanddyner till ingen som helst nytta.

  Dessutom om och när elen i så fall genereras så är överföringsavstånden så pass långa att förlusterna i ledningarna äter upp det mesta. Förnybart är oekonomiskt, ohållbart och ger i princip inget användbart.
  Lägger sig inte sanden i tjocka lager så gör snön och isen det, och som i ditt exempel haglet fixar resten.

 8. Håkan Bergman

  Bensan #6
  Printchef? Låter som nån som chefar över dom tonvis med papperstidningar Metro bombar tunnelbanan och pendeltågen med. Kul värld vi lever i, ett par bekanta äger en braskamin, för dom är Metro guld som blir till briketter tillsammans med all reklam.

 9. Håkan Bergman

  Kjell Lindmark #7
  Men tänk vad mycket enkla jobb det skulle skapa i nordafrika att borsta sand från panelerna. Gröningarna kommer snart på det argumentet ska du se. Läste nånstans nyligen att solbranschen idag sysselsätter fler än kolbranschen i USA, naturligtvis helt overifierat, men visar hur bakvänt man resonerar.

 10. Kjell Lindmark

  #6 Bensan

  När alarmisterna kommer med sin pekpinnar ser de alltid allvarligt arga ut. Man ser samma sak gång på gång, se bara på Isabella Lövin, Johan Rockström och nu den här pajasen Fredrik Tideman. Det man propagerar för är i själva verket en överstatlig världsregering som kommer att styras av globalisterna själva, det vill säga bankirfamiljerna i USA.

  Köttätande måste minska inte p.g.a. utsläpp som de påstår utan för att Big Food vill ta större marknadsandelar med sina processade produkter vars höga sockerinnehåll och låga näringsvärden gör oss sjuka. Därmed ges utrymme för nästa gren på samma träd att växa nämligen Big Pharma som tillhandahåller diverse kemiska preparat kallat mediciner som för dyra pengar ska motverka Big Foods usla livsmedel. Därav angreppen mot köttproduktion och köttätande på bred front.

  Klimatfrågan är ytterligare ett ben på den mångfasetterade propagandan mot allt det som de facto är bra och för sin efterlängtade revolution ett maktövertagande över allt och alla på denna planet. IPCC:s enda uppgift är att visa på att våra utsläpp leder till klimatförändringar som kokar oss till förintelse, hot som kräver överstatliga institutioner för att rädda oss.

  Klimatutvecklingen är en ickefråga då finns det betydligt andra frågor som är mer angelägna att lägga pengar på. Exempelvis framtida energiförsörjning som kommer med all nödvändighet att behövas och där saknas plats för förnybart som är ett dyrt sidospår i den stabila energiförsörjning vi behöver. Nya generationers kärnkraft är av nöden för att klara framtida energibehov och som samtidigt gör av med det utbrända kärnbränslet som nu måste förvaras i 100 000 år.

 11. Robert Norling

  Tar återigen upp min och andras anmälan av SVT till Granskningsnämnden.
  ”SVT kommer undan med att sända klimathotspropaganda, bara man sänder en halvrättelse någon dag senare.
  Inslaget har brustit i opartiskhet och saklighet enligt granskningsnämnden.
  Propagandan är redan framförd av SVT, men frias på grund av rättelsen dagen efter.
  2018-12-21 Dnr: 18/01500
  SAKEN Rapport, SVT1, 2018-04-29, kl. 18.00 och 19.30, inslag om översvämningar i Bangladesh; fråga om opartiskhet och saklighet

  BESLUT Inslagen kritiseras men frias. De brister i förhållande till kravet på saklighet.”

  Länk till Granskningsnämndens ”granskning” och beslut.
  https://drive.google.com/file/d/1mLE7pkwnS2bxFZMC3FtYZTQGA_j9wSe3/view
  Länk till Klimatsans som också skriver om fallet.
  http://klimatsans.com/2018/12/21/granskningsnamnden-forskingrar-hela-sitt-existensberattigande/

 12. PelleB

  Det har varit en spännande vecka i nyhetsflödet. I en debattartikel i SvD skriver med Marie Demker som första namn fem akademiker om ” Elitmisstro går hand i hand med kunskapsförakt”.
  … Under de senaste åren har den akademiska friheten misstänkliggjorts inte bara av enskilda individer som på olika sätt förnekar den kunskap som tagits inom klimatforskning, genusforskning eller historieforskning.
  Samtidigt lägger sig tyska Der Spiegel sig platt på marken och erkänner att deras reporter Claas Relotius
  fejkat massa av artiklar i åravis.
  I Wall Street Journal skriver en insändare: Der Spiegel stod för desinformation och kampanj för Global
  Warming och mot kärnkraft redan 1986.
  En annan insändare i dag: ”So fake news is a thing, really.

 13. Ulf

  Denna kommentar publicerade jag på det goda samhälllet apropå Lennart Bengtssons inlägg där:

  Det vore bra om mer moderata vetenskapsmän sätter ihop en A fyra sida om klimatet, som jag som lekman kan visa vänner och bekanta och deras barn med klimatångest. Den borde innehålla följande i text och diagrammet källhänvisningar och underskrifter:

  -Uttalandet ifrån FN 1989 där man påstod att om 30 år kommer temperaturen stigit mellan 1-7 grader och jämförelse med verkligheten.
  -Diagrammet som jämför klimatmodeller med verkligheten.
  – Tydliga bilder på att extremvädret inte ökat gärna med en passus om att istidshotarna på 1970 talet använde samma argument.
  -En kort sammanfattning av en ekonom vad denna omställning i sin stora panik skulle kosta i människoliv. Danske professorn Lomborg skulle kunna sammanställa denna.
  Kanske missar jag något. Men min poäng är att snabbt kunna sprida något som är lätt att ta till sig och som bygger på fakta inte trams.

  Ett problem är att temperaturmätningarna börjat divergera mer och mer men då lägger man in olika mätningar och gör en poäng av hur oprecisa dessa rimligen är då de visar olika resultat. Lomborg, Bengtsson och vilka finns det mer?

  Tror detta skulle vara bra att sprida en kortfattad faktablad om verkligheten som är lätt att förstå och underskriven av rätt personer med titlar mm. Den måste naturligtvis vara Bullit proof och hundra procent korrekt. Naturligtvis kommer klimathetsare och journalister ljuga om den men de ska också tvingas ljuga och inte hitta tvivelaktiga påståenden på
  Riktigt.

 14. Kurt Granberg

  Apropå Bangladesh: landet sjunker inte, det växer ut i Bengaliska viken, så som det gjort så länge man har kunnat mäta (engelsmännen sedan 1700-talet). Det beror på flodslammet som transporteras av Ganges och Brahmaputra, som möts mitt i landet och sedan når floddeltat i Bengalen. Jag bodde 3 år i Bangladesh för att hjälpa till med byggande av cyklonskyddsrum i Bengaliska viken och kunde med egna ögon se denna utveckling som även fanns dokumenterad på gamla och nya kartor. En anledning till konflikt var att bestämma äganderätten till de nya landarealer som sas ”dök upp ur havet”!

 15. Håkan Bergman

  Guardian har idag en artikel om bilden av jorden som stiger upp över månen, tagen med en Hasselbladare, och den är intressant och tankeväckande. Hoppas bara att läsarna också klickar på länken om James Lovelock. Naturligtvis kan inte Guardian motstå att blanda in Trump också.

  ”Did the 22-year-old Donald Trump, when he first saw Earthrise, feel awed and humbled by human smallness? I’m guessing no.”

  Vad tänkte Mao Tse Tung eller Leonid Brezjnev?

  https://www.theguardian.com/artanddesign/2018/dec/22/behold-blue-plant-photograph-earthrise

  https://www.theguardian.com/environment/2016/sep/30/james-lovelock-interview-by-end-of-century-robots-will-have-taken-over

 16. Fredrik S

  latoba #1

  Ja, tack till Lennart Bengtsson för mycket upplyftande läsning!

  Tänk om Lennart kunde synas i MSM, tex SVD. Svenska folket är i starkt behov av fakta och kunskaper av någon auktoritet på området, inte bara självutnämnda låtsasexperter, Hobbexprofessorer och andra domedagsprofeter från kultureliten.

 17. Bengt Abelsson

  En tanke.
  Medeltemp Kiruna -2,2 och i Malmö 9,5. Differens ca 12 grader, och avstånd fågelvägen 1412 km.

  Om en stockholmare med klimatångest åker till Linköping så kommer hen att uppleva alla de hemskheter som 2 grader temperaturökning kommer att innebära. Eftersom alla är överens om att 2 grader ökning är fullkomligt outhärdligt är allt liv i Linköping teoretiskt omöjligt.

  Gäller kartan eller verkligheten?

  För petimetern kan Linköping bytas mot Växjö.

 18. latoba

  #16 Fredrik S
  När SvD i ett brev till prenumeranter bl a skrev att Johan Rockström ska bli en återkommande krönikör så skrev jag till tf chefredaktor Anna Careborg och påpekad att de nu måste släppa in skribenter med annan uppfattning än Rockström. Jag fick ett artigt svar så nu gäller det att följa upp hur de gör.

 19. Karl Eider

  #11 Robert

  Fällningen struntar Svt helt i. Såg en uppdatering av Samir Abu Eid på Svt:s nyheter idag. Hittar inget av detta på nätet än, bara en gammal länk från oktober. Samir ljuger på som vanligt, kallar alla stackars människor som flyttat efter att deras hus förstörts för klimatflyktingar. Ruttet som attan att utnyttja människors elände för egna politiska syften.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/samir-abu-eid-marken-kommer-nog-ge-med-sig-nar-som-helst

 20. Fredrik S

  latoba, #18

  Ja, jag såg det. Bra jobbat och hon svarade ju bra om man jämför med hur det brukar låta när de får lite kritik och och fakta presenterade för sig.

  Ska bli intressant att se vad utfallet blir. Att anlita Rockström känns ju helt ospännande, det saknas ju inte skribenter som varnar för den kommande undergången.

 21. Robert Norling

  #19 Karl E.
  Såg också inslaget på Rapport.
  De ger sig inte, budskapet ska hamras in i skallarna på folk.
  Indoktrineringen och propagandan fortsätter som vanligt och snart med skattepengar.

 22. Fredrik S

  Karl och Robert # 19,21

  Sorgligt! Hela SVT är ett häxeri! Skulle man beställa ett gäng kvastar till dem skulle de flyga till Blåkulla allihopa med Erika i täten.

 23. Rolf Mellberg

  #14 Kurt Granberg

  Mer om Bangladesh

  Jag läste DN ca vid slutet av september om hur förfärligt klimatet drabbade Bangladesh. Det var en typisk luthersk uppläxning, vi syndiga rika människor har skulden för att de fattiga lider. Och i slutet tyckte skribenten att FN borde försörja dessa människomassor som kommit i kläm. Klimatflyktingar som söker sig till huvudstandens slumförorter.
  Jag la sen en timme eller så på att leta lite och fann två seriösa rapporter som visade på problemets komplexitet, till skillnad från DNs fördummande förenkling. Bangladesh lider inte på minsta sätt av havshöning, (men om klimatmodellerna skulle visa sig har rätt 🙂 så kan det bli problem i framtiden, jag skulle inte tro det) I detta delta sker en enormt kraftig sedimentering och lika enormt kraftiga sidorörelser som gnager i på de stora landytor som man förhållandevis nyligen har vallat in och odlat upp. Detta har man tvingats till därför att befolkningsutveklingen och trängseln länge varit måttlös. Det enda jag inte fick riktigt grepp om är om glaciäravsmältnigen har ökat och om detta kan inverka. Men med de väldigt stora regnmassor som faller i dessa trakter gissar jag att den saken är marginell. Självklart odlas nu föreställningen i detta landet att det är de rikas fel. (senast för en halvtimme sen var denna saken uppe i SVT nyeter, det är därför jag nu fattade tangentbordet.)

  Detta är alltså bara ett exempel av många där DN gör en skadlig insats.

 24. Bensan

  Ja du Väder-Pär!
  Nu är Vasaloppsspåret finfint preparerat minsann! Rekordmånga anmälningar till 2019. För tretton år sedan yttrade du det klassiska: ”Om tjugo år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor och Vasaloppet är ett minne blott”. Sju år kvar! Hur ska det sluta?
  Om du flyttar till Bryssel finns inte så många där som kan påminna dig om pinsamheterna. Då kan du i lugn och fila på din rockmusikal du drömmer om.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rL66rm/vasaloppssparet-oppet-for-aksugna

 25. Lars-Eric Bjerke

  #7, Kjell Lindmark
  ”Dessutom om och när elen i så fall genereras så är överföringsavstånden så pass långa att förlusterna i ledningarna äter upp det mesta. ”

  I vårt avlånga land är i 400-220 kV stamnätet de årliga förlusterna 2,5–3 TWh, beroende på vattentillgång, elexport med mera. Detta innebär cirka 2 procent av den årliga totala elproduktionen. Förlusterna är omvänt proportionella mot ledningens area och mot spänningen.
  ABB bygger en ledning i Kina för 1100 kV likström som ska bli 3000 km och med kapaciteten 12 000 MW. Statnet i Norge är snart klara med sina ledningar till Norge och Tyskland på 1400 MW vardera. Det går alltså att bygga långa ledningar men det kostar pengar.

 26. Daniel Wiklund

  Klimatoraklet och Vasaloppsexperten får väl maka dig iväg till Mora och berätta för dom som kommer i mål att det tyvärr är slutåkt från Sälen till Mora. Allt annat är fake news.

 27. Lars Cornell

  #25 LEB ”stamnätet de årliga förlusterna 2,5–3 TWh”
  Det är inte hela sanningen. Från Norrland till Skåne är det långt. Men det genomsnittliga avståndet för elektronerna att färdas är inte så långt tack var kärnkraft i Sydsverige. Sedan har vi det kvadratiska sambandet. Förlusterna ökar med kvadraten på den energi som överförs. Det innebär att sådana variationer som beror på vind och sol har betydligt högre förluster än baskraften. Det tredje är att energi inte kan lagras. Den solkraft som kan alstras i Sahara måste överföras i nätet på ungefär sex timmar. Övriga ca 18 timmar är nätet ej använt men kostar oerhörda summor ändå. Man kan säga att nätets verkningsgrad blir låg.

  I Kina är det annorlunda. Där är det vattenkraft som skall överföras och den är rätt jämt fördelad över dygnats timmar.

 28. Olav

  Med nära hundra procent säkerhet så finns det inga krafter i Sverige och EU som på något vis mäktar med att sätta stopp för det gröna vansinnessamhället, som vi på snabb väg är på väg in i. Av den orsaken vore det enligt mitt tycke långt vettigare att försöka analysera vad detta får för konsekvenser för världen i stort, för Sverige och för oss som bor här. Detta istället för att (som vanligt) drömma oss bort och låtsas som att vi kan vända på samhällsutvecklingen och bort från det gröna monstersamhället, som allt starkare växer fram.
  Kommer de flesta av oss över huvud tagit att överleva omställningen med allt vad det innebär? Kommer fattigsamhället att resultera i en enorm ökning av konflikter och krig, d v s så som det alltid var förr i tiden, då världens länder verkligen var ”härligt” gröna?

  ELLER
  är det så att ni som tror att samhällsutvecklingen går att vända också ser starka krafter i samhället som inte jag gör och som står på VÅR sida i kampen mot de krafter som vill förstöra det som generationer byggd upp.

 29. Fredrik S

  Rolf Mellberg #23

  Jo, i svensk media får vi lära oss att klimatet förstör Bangladesh och att kapitalismen givetvis är boven i dramat. Här hemma är det ”science is settled” som gäller. Hotbilden får ej rubbas.

  Här är lite intressant läsning om deltat. Översvämmningskontroll och risken på brist av sediment pga dammar i Himalaya och kinesiska vattenavledningsprojekt är det stora hotet.

  Men det har ju knappt något med klimahot att göra så då är det väl inte så intressant för msm.

  https://news.vanderbilt.edu/2015/01/05/flood-control-efforts-in-bangladesh-exacerbate-flooding-threaten-millions/

 30. Sören G

  Jag minns 1970 när en halv miljon människor dog översvämningar i Bangladesh (eller Östpakistan som det hette då). Det var värre förr.

 31. Fredrik S

  Dagens underhållning står SHMI för. Varmast i Sverige idag, Esrange, 26,1 grader. Kallast i Sverige idag, Naimakka, -29,6 grader några mil norrut!

  Termometern kanske sitter på raketrampen, urban heat effect extraordinaire!

 32. Karl Eider

  För alla ni som är rädda att planeten kommer gå under om så där 5 – 10 år pga hotande klimatförändringar, så har Svt fem enkla tips till hur detta kan undvikas. Gör bara så här i jul så blir allt bra.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ha-inte-angest-sa-firar-du-klimatsmart-jul

 33. Fredrik S

  Karl Eider #32

  Jomenvisst, ät grönsaker, skippa flyget, köp en gran så nära som möjligt (om vi nu måste åka bil) och ge bort gammal skit du sparat i julklapp så kan vi känna oss klimatsmarta och präktiga. Sedan kan vi upplysa omgivningen hur lite bättre vi är än alla som är dumma mot klimatet.

  Fast lite konstigt är det att Naturskyddsföreningens ordförande inte vet att ekologiskt kött är ett sämre alternativ.

 34. Erik Lindeberg

  I en blogg från oktober ”Har Kina utmanövrerat UNFCCC?” kommer Ann Löfving-Henriksson med en märklig upplysningen: att tidigare vicepresident i Kinas vetenskapsakademi (CAS) skulle vara klimatskeptiker (jag förstod heller inte referensen hon hade till påståendet). Han har ofta varit Kinas ansikte utåt i försvaret av IPCC (till exempel https://blogs.wsj.com/chinarealtime/2017/01/27/0127cpollute/). Han visar ofta orättvisan i att de rika länderna har mycket större utsläpp per invånare ä fattiga land och att de rika länderna därför måste gå förre i utsläppsreduktioner. Han har också varit en viktig strateg för att bygga en allians mellan Kina och EU under klimatförhandlingarna.

  Ett mindre fel er att han är TIDIGARE vicepresident, han är fortfarande vicepresident i CAS. http://english.cas.cn/about_us/administration/administrators/

  (Min sena rektion beror på att att inte så ofta vittjar den här sajten).

 35. Peter F

  Det blir bara värre och värre. Nu smälter isen i arktis med 14 000 ton per sekund (sic) ! Var får de allt ifrån ?

  https://www.vk.se/2616785/arktis-smalter-fortare-an-antarktis

 36. Ulf

  Svar 34

  Kina har bara ett syfte med sin klimatpolitik nämligen att öka sin makt. Ju mer koldioxidfobin slår ut EU och USA desto bättre för Kina. Det finns inga självständiga tänkare utanför fängelserna i Kina i en position som du beskriver så tänker han som partiet säger till honom att tänka. EU håller just på att vakna upp ur sin naiva hållning till Kina dock inte Sverige som vanligt. Här har du hårda fakta om Kina rik eller fattig har man koldioxidfobi så ska man ha klart för sig att om Kina inte har begränsningar fram till 2030 så finns inte en chans att nå Parisnivåerna. Sedan får klimatnissarna bestämma sig om det är klimatet eller rättvisan som är viktigast. För övrigt släpper Kina ut mer per capita än Sverige.
  https://www.expressen.se/kultur/ide/varken-flygresan-eller-trump-ar-stora-miljoboven/

 37. Kjell Lindmark

  #35 Peter F

  Även SVT hakar på, det är en dansk professor som gjort studien som visar att landbaserade glaciärer minskat i omfattning från 1971 till 2017. Trenden är dock bruten sedan ett år tillbaka och glaciärerna växer åter under det senaste året. Men MSM hävdar att nordpolen smälter vars havsis inte inverkar ett enda dugg på havsnivåförändringar. Förutom det har havsnivån höjts linjärt med runt 1,5 mm per år sedan 1800 talet. Inget nytt med andra ord. Man drar upp gamla studier till ingen nytta.

 38. Ulf

  Svar 34

  Jag hoppas du läser den faktaspäckade artikeln om Kina och tar till dig fakta. Den är lätt att förstå och anger källor tydligt. Jag vet inte om ALH:s referens är korrekt men för mig som varken är miljöpartist eller socialist utan en rationellt tänkande individ så är inte vad man säger viktigt utan det är hur man agerar. Kina agerar helt klart som en klimatskeptiker eller som ni säger klimatförnekare. Ingen ska inbilla mig att de inte kan räkna och inser att fortsätter de så här har världen inte en chans att nå målen. Detta ligger förstås i linje med deras intresse eftersom det skapar ännu värre stress för idioterna i EU som är i färd med att havererar hela sin energipolitik och industri och Kina är redo att köpa upp resterna till vrakpris. USA har redan insett vad som håller på att hända och har numera övergett den idiotiska energipolitikens väg.

 39. Ann lh

  # 34 Erik Lindeberg, Du skriver att jag kommer med en ”märklig upplysning” om Ding Zhongli.
  1. Du har säkert rätt i att jag borde stryka att han tidigare var VP, han är det tydligen fortfarande. Bra att Du såg det.
  Sedan gäller det huruvida Ding Zhongli är klimatskeptiker eller inte.
  2. Jag citerar sid 328 i Darwall, min referens:
  ”Ding Zhongli, China´s top paleo-climatologist and VP of the Chinese Academy of Sciences, had written that ´the idea that there is significant correlation between temperature increases and concentrations of atmospheric carbon dioxide lacks reliable evidence in science´. Given the deep scepticism of the Chinese Academy of Science´s senior climatologist, Thacik wrote, It is clear that no one in the Chinese politburo is truly anxious about the climatic consequences of global warming.”
  Intressant att Du inte förstod referensen, hoppas att det klarnat.
  Dessutom tackar jag för Din upplysning att denne Ding Zhongli, om jag förstod Dej rätt, har varit en viktig strateg för att bygga en allians mellan Kina och EU under klimatförhandlingarna. Din upplysning blev mycket klargörande, vetenskap är en sak storpolitik en helt annan. Arma EU-förhandlare, i Paris var det Obama som blev grundlurad.

 40. Staffan Lindström

  31 Fredrik S
  Var den ”asteriskad” ”värdet ligger utanför tidigare kända mätvärden…”?? … Ändå hoppas du tog en skärmdump… Nu 09:33 i Helsingfors fortfarande kvar på Gabriella så är det inte kvar men SMHI har kanske
  ett filter för övriga världen….:-)… Redan fler dagar med snötäcke på ”Obsan” 7… sen 17 dec…än 2017 eg 4 dgr med 3-4 mm snötäcke i slutet av november men räknas som 0 men inte barmark i Tensta åtminstone Kom ihåg Stockholms snöfattigaste vinter 1972-73 : 11 dagar….GOD JUL ALLA så länge!

 41. Daniel Wiklund

  Så här dan före dopparedan så bjuder text-tv på nyheten att Arktis smälter fortare än Antarktis. Vatten från Arktis beräknas ha höjt vattennivån med 2,3 cm sen 1971, om inte riksdagsledamöterna haft jullov hade det nog blivit krismöte i riksdagen. På text-tv kan man också läsa pm en annan havsnivåhöjning. En tsunami i Indonesien med minst 168 döda. Tsunamin orsakades av ett vulkanutbrott på Anak Krakatoa och ovanligt kraftig stigning av tidsvattnet. Ibland kommer havsnivåhöjningen väldigt snabbt, utan förvarning.

 42. Rolf Mellberg

  Kina och klimatet

  Stort tack till de som delger oss information om hur man ser på klimatfrågan i Kina, både vad avser forskningen och politiken. Vi rör ju oss mot en värld där östasien obönhörligen tar ledningen i världen de flesta avsseenden. (med sydasien som god tvåa)

  Jag önskar mer sådan information !!!!

 43. Ulf

  Svar 42
  En av Sveriges skickligaste journalister kinaexperten Ola Wong skriver naturligtvis mycket och initierat om Kina så även dess syn på miljö. Vet ej om han är kvar på SvD sedan tidningen börjat sin resa vänsterut på nyhetssidorna. Oroväckande lite publicerat ifrån honom men som sagt värd att uppmärksammas för sin djupa kunskap om Kina.

 44. Ivar Andersson

  #25 Lars-Eric Bjerke
  Svenska Kraftnät har problem med att öka överföringskapaciteten till Skåne och det tar lång tid, nästan 7 år om tidplanen håller.
  SydVästlänken är vår största investering någonsin och sträcker sig från Hallsberg i Närke till Hörby i Skåne. Med länken i full drift kommer kapaciteten att överföra el mellan mellersta och södra Sverige att öka med upp till 25 procent.

  Den 15 augusti 2012 tog Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg det första spadtaget för SydVästlänken.

  29 april, 2015 Nu ha vi tagit den norra delen av SydVästlänken mellan Hallsberg och Barkeryd i drift.

  8 september, 2015 Tidplanen för drifttagningen av de två likströmsförbindelserna har förskjutits ytterligare.

  Den planerade drifttagningen av SydVästlänkens södra likströmsdel (2 x 600 MW), mellan Barkeryd och Hurva, skjuts fram ytterligare. Enligt vår senaste uppskattning ska båda länkarna vara i drift 31 mars 2019

 45. Lars-Eric Bjerke

  #27 Lars Cornell,
  Enligt Forskning och Framsteg ska Kina överföra kol- och vindkraft i den refererade ledningen.
  https://fof.se/tidning/2018/2/artikel/likstrom-i-jatteformat

 46. Fredrik S

  Staffan #40

  Jo, den var ”asteriskad” i listan, hade nog varit konstigt annars. Tyckte det var lite underhållande med över 50 graders skillnad några mil från varandra. Rubriken låg där under kvällen.

 47. Ann lh

  # 34 Erik Lindeberg – Du var inte med på noterna kring huruvida vicepresidenten i Kinas vetenskapsakademi paleoklimatologen Ding Zhongli är klimatskeptiker eller inte. Se # 39 med referensen utskriven.

 48. Peter

  Blir upprörd när jag i dagens AB läser att fullmånen tydligen var en avgörande faktor för storleken på tsunamin som svepte in över Indonesien.
  Skribenten har tydligen ingen susning om att månen vare sig ökar eller minskar i massa beroende av hur mycket av den solupplysta ytan som är synlig från jorden, herrejösses!
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1nno9/minst-222-doda-efter-tsunami

 49. tty

  #34

  ” Han visar ofta orättvisan i att de rika länderna har mycket större utsläpp per invånare ä fattiga land och att de rika länderna därför måste gå förre i utsläppsreduktioner.”

  Du har förhoppningsvis klart för dig att Kina har mycket större per-capita utsläpp än Sverige?

 50. tty

  #48

  Dock är det springflod när Månen är full eller ny, så om tsunamin inträffade vid högvatten (vilket jag inte kollat) så fick den rimligen större effekt än den skulle ha fått vid en annan tidpunkt.

  Skillnaden beror på att solens och månens tidvatteneffekt då adderas till varandra.

 51. tty

  #35

  Har med visst besvär letat fram artikeln det hela är grundat på:

  http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aaf2ed/pdf

  Det är en rätt osäker extrapolation av hur mycket landisarna smält i arktis sedan 1970 baserat på de få glaciärer där kvantitativa data finns. De kommer fram till 0,49 +- 0,23 mm/år havsnivå. Om havsnivåhöjningen i snitt varit 2 mm/år som pegelmätningarna pekar på, så skulle alltså typ en fjärdedel komma från Arktis. Det låter fullt rimligt.

  Jag kommer på rak arm bara på en liknande skattning tidigare (Marzeion B, et al. 2015 Brief communication: global reconstructions of glacier mass change during the 20th century are consistent. Cryosphere 9:2399–404). Den här nya skattningen är faktiskt ca 25 % lägre, något som nog inte framgår i MSM.

 52. tty

  #48/50

  Jag har kollat och det är riktigt att tsunamin kom vid högvatten. Annars hgade den troligen inte fått någon större effekt, för det var en rätt blygsam tsunami – cirka 3 meter våghöjd.

  En intressant faktor är att den inte tycks ha haft samband med någon större jordbävning och att den kom ett dygn efter det senaste utbrottet av Krakatoa. Troligen berodde den väl på ett undervattensskred eller en mindre flankkollaps av Krakatoas undervattensdel. Detta innebar också att förvarningstiden blev nära noll eftersom de drabbade områden bara ligger ca 50 km från Krakatoa (och borde väl egentligen varit evakuerade med tanke på Krakatoas förflutna).

  Det kan vara värt att nämna att Nordsjöområdet tycks drabbas av minst en riktigt stor tsunami varje mellanistid just p g a skred i de mycket stora och instabila sedimentmassor som inlandisarna avlagrar i kontinentalbranten väster om Norge.

 53. Ingemar Nordin

  tty #50,

  Jo, men när reportern skriver så här:

  ”Fullmånen påverkade vattnet”

  ”Den rådande fullmånen gör att vattnet i området stod högt, något som enligt krismyndigheten kan ha gjort att styrkan i vågen var väldigt stor, rapporterar Reuters.”

  … så är det klart vilseledande. Läsare leds att tro att tsunamin förstärks av det faktum att månen är fullt belyst. Inte av att himlakropparna solens och månens inbördes ställning tillsammans kan orsaka en springflod. Jag har inte kollat vad Reuters skriver men det låter som om journalisten inte riktigt begriper mekanismen.

 54. Erik Lindeberg

  ¤39 Ann lh

  Jag undrar var Robert Darwell har det i från. Han är oavsett rakt igenom en vetenskapsförnekare och en helt opålitlig källa. Sist jag hörde något från honom försvarade han att den ökningen i CO2′-halt som observerats genom de sista hundra år inte är orsakad av människan. men att ökningen beror på naturliga svängningar. Tre oberoende vetenskapliga fynd visar att ökningen beror på mänsklig aktivitet:
  1. Karboncykels massbalans
  2. Förhållandet mellan isotoperna C14, C13 och C12 visar att koldioxiden måste komma från mycket gamla biologisk organiska ämnen (fossila ämnen).
  3. Minskningen i syre-halt sjunker motsvarande som koldioxidhaltens stigning. (IPCC TAR Fig 3.4 sida 206; https://archive.today/8xWfR/f0942cfa723225dd7bfd881bb013d8912b8c16d6.png

 55. tty

  #53

  Att journalister är bottenlöst okunniga om i stort sett allt är ju inte precis någon nyhet. Vederbörande har säkerligen ingen aning om hur tidvatten fungerar.

 56. tty

  #54

  Då kanske jag får komma med ett annat citat från ZhongLi Ding, också från 2009:

  ”In fact, the widely quoted estimate of a 2.5℃ surface temperature increase caused by a doubling of atmospheric CO2 concentrations is actually just the average of simulation results from various models. What this means is that the “2℃ threshold” claimed by some researchers as corresponding to certain atmospheric CO2 concentrations is actually little more than conjecture, a guesstimate lacking sufficient scientific basis”

  Finns i ”Science in China Series D: Earth Sciences”:
  https://link.springer.com/article/10.1007/s11430-009-0155-3

 57. Mats Rosengren

  Detta visar att Jordan Peterson är utomordentligt klarsynt också utanför sitt eget fält som ju är psykologi!
  https://www.youtube.com/watch?v=pBbvehbomrY
  Bara 6,5 minuter! Bestickande logiskt och övertygande resonemang!