Öppen Tråd

hjort

Foto Lars Mellblom

På vissa håll har det regnat mycket i höst, vilket Lars Mellbloms vackra djurbild visar. Här är veckans öppna tråd med fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören G

  Nya klimatlarm i dag i P1: ”Den över 1 600 sidor långa rapporten beskriver hur skogsbränder kommer att bli vanligare, jordbruksproduktionen kommer minska, vattenkvalitén kommer att försämras och sjukdomar som astma väntas öka drastiskt.
  – Redan idag ser vi effekterna av klimatförändringarna, skriver rapportförfattarna, som samtidigt varnar för utvecklingen inom de kommande 80 åren.”

 2. Sören G

  Statistiken visar dock att extrema väderhändelser har minskat. Skogsbränderna var vanligare förr, men de stora konsekvenserna av senaste tidens bränder beror på underlåtenhet att röja samt befolkningstillväxt.
  Ökad koldioxidhalt har tvärtemot vad som påstås i rapporten lett till att det växer bättre, öknarna minskar t.ex.

 3. Christer Löfström

  I dag är det världstoalettdagen och kommunen inbjuder till firande på VA-verket.
  ”I Sverige har vi gott om toaletter och det smutsiga vattnet renas innan det återföres till naturen”

  Så har de extremfattiga i SS Afrika inte det.
  https://mg.co.za/article/2018-11-19-worldtoiletday-give-pupils-dignity-and-safety-by-providing-toilets

  Överdivet klimathot av IPCC är ett hinder för avveckling av fattigdom och inte det motsatta som de själva hävdar!

 4. PelleB

  Bildirektören Carlos Ghosn får i engelkspråkiga media diagnosen att han lider
  av ”Executive Hybris”.
  Lider Johan Rockström av ”Agronomsk Hybris” och de politiska reportrarna och ledarskribenterna
  på DN, DI, SvD, GP, SDS och ett par till av ”Redaktörs Hybris”?

 5. Lasse

  Lång artikel i dagens SVD om kolhistoriken.
  Uppkom i Kina som ett resultat av skogsskövlingen på 1000 talet.
  https://www.svd.se/stenkolet-forsatte-europa-i-ett-fargrus (betalvägg?)

  Låg bakom Kol-onialismen och gav konstnärer nya färgskalor. Fogen orsakade massdöd i storstäder i Europa på 1950 talet och i Kina än idag.
  Ersattes av Naturgas till fromma för den som har CO2 aversion.

 6. Håkan Bergman

  Lasse #5

  Det är en halvlåst artikel, det räcker att rensa kakorna från SvD för att öppna den. För Chrome finns det här tillägget:
  https://chrome.google.com/webstore/detail/editthiscookie/fngmhnnpilhplaeedifhccceomclgfbg

 7. Ulf

  Nedanstående låter minst sagt underligt samtidigt borde rimligen inte en vädermyndighet gå ut med ett sådant statement utan att ha på fötterna. Eller är det så illa det fungerar?

  – Medeltemperaturen i världen är mycket högre och ökar mycket snabbare än någonsin tidigare i den moderna civilisationens historia. De ökande temperaturerna kan bara förklaras av mänskliga aktiviteter, säger David Easterling från vädermyndigheten NOAA enligt CNN

 8. Kristian Fredriksson

  Det senaste när det gäller studien om uppvärmningen av haven. Dålig vetenskap är dålig vetenskap, även när det gäller klimatvetenskap. Att det över huvud taget kan kallas vetenskap beror på om falsifieringsprocessen fungerar som den skall. Det har den uppenbarligen inte gjort när det gäller den här studien som är publicerad i Nature. När man efter peer review har publicerat en studie med sådana felaktigheter så fungerar uppenbarligen inte klimatvetenskapen. Hur kan så många forskare vara så okunniga samtidigt? Och ändå är det sådan här forskning de sysslar med på heltid. Det är tur att det fortfarande finns seriösa klimatforskare som tar vetenskapen på allvar.

  https://judithcurry.com/2018/11/23/resplandy-et-al-part-4-further-developments/#more-24492

 9. Björn

  Är det någon som har funderat över vad vintersolståndet innebär? Vi närmar oss nu detta solstånd som i år inträffar 21a december. Solens zenit är då vid södra vändkretsen, alltså på södra halvklotet, som också bär namnet Stenbockens vändkrets. Solens zenit sveper alltså över det som också kallas för den tropiska zonen, vilken begränsas av norra och södra vändkretsarna, alltså kräftans och Stenbockens vändkretsar. Om vi skall tala om latituder så är det för norr 23.5N grader och för söder, 23.5S. Kanske något att reflektera över, för tropikerna har stor betydelse för övriga klotets uppvärmning av atmosfären. Där solens zenit sveper fram, får stor betydelse främst för allt som har med vatten att göra. Vattenavdunstningen för med sig latent värme upp i atmosfären. De som tror på AGW, där CO2 endast förs fram som växthusgas, har mycket att lära.

  http://news.mit.edu/2017/strength-global-stratospheric-circulation-measured-first-time-0828

  https://www.thoughtco.com/itcz-1434436

 10. Peter

  Läsvärd artikel om palmolja plantagen i Indonesien i New York Times magasin.
  https://www.nytimes.com/2018/11/20/magazine/palm-oil-borneo-climate-catastrophe.html

 11. pekke

  Lite klimatskvaller om nån inte hört . . .

  Erik Solheim avgår som FN:s miljöchef, hans leverne var inte hållbart !

  https://www.bbc.com/news/science-environment-46281051

  https://www.nettavisen.no/meninger/kjellmagnerystad/dette-er-flaut-erik-solheim/3423562019.html

 12. Jan-Åke

  7 Ulf
  Ja mänskliga aktiviteter som att ständigt smyghöja äldre tempdata och kalla det ”adjustments”

 13. Jan-Åke

  7 Ulf
  Som att ständigt smygsänka skulle det förstås stå ..

 14. Björn

  Peter [10]; Ambitioner att minska emission av CO2 leder till det motsatta. Jakten efter biodrivmedel som exempelvis palmolja, leder till katastrofala följder. Slutet av artikeln säger det mesta, utom den naturförstörelse som följer i spåren av jakten på biodrivmedel, vilket artikeln i övrigt beskriver.

  The planet’s forests have the potential to sequester as much as a third of the carbon in the air. Right now deforestation globally contributes 15 percent of the planet’s total emissions, the same as all the cars and trucks and trains across the globe. On paper, biodiesel is a way to make all those modes of transportation produce less carbon. But in the world as it is, that calculation is far more likely to lead to catastrophe.

 15. Håkan Bergman

  Peter #10

  Det har också spritt sig till Nya Guinea, Kokoda, känt från striderna under Andra Världskriget, har idag både missionärsstationer och palmoljeplantage. Följer man sen vägen mot nordost är den kantad med missionärsstationer och palmoljeplanteringar. Och plantagerna börjar sprida sig i Afrika också.
  https://www.google.se/maps/@-8.87398,147.7249593,2396m/data=!3m1!1e3
  Antagligen ostoppbart, det ger inkomst till alltför många.

 16. Ingvar i Las Palmas

  #1 Sören
  Lite panik i klimathotslägren. Passande beskrivning på deras agerande:

  När argumenten tryter. Höj rösten

 17. Ingvar i Las Palmas

  #10 Peter.
  I artilkeln du länkar till skrivs det:

  But it has now become a key ingredient of something else: biodiesel, fuel for diesel engines that has been wholly or partly made from vegetable oil.

  Att palmolja skulle användas till ”biodiesel” ställer jag mig tveksam till. Palmolja tillhör samma klass som kokosolja. Hög halt av mättade fetter. Det innehåller även gott om vitaminer.
  Det är ett utomordentligt nyttigt fett

 18. Lars Lundqvist

  # 1
  Här några lugnande ord från WUWT angående 4th USA Climate Assessment report, som refereras i dagens svenska MSM.
  https://wattsupwiththat.com/2018/11/23/the-froth-of-the-fourth/

 19. Sören G

  #18
  Och Sveriges Radio sväljer rapporten med hull och hår. Inte en kritisk granskning där inte.

 20. Jax

  Fascinerande att alla stora dagstidningar har meddelat att CO2 halten stigit med 2 ppm eller 0,5% tror någon att mätnoggrannheten är så hög? Eller de vet väl inte vad matnoggrannhet är förstås.

 21. Frej

  10# Peter . Etanol var väl inte mycket hävligare då det visade sig att man eldade med kol i brännerierna i Brasilien och skogsskövlingen är väl inte mycket bättre där , det var väl i samma veva som det var så stort här i Sverige . Alla skulle köra på etanol och hela bilindustrin gick bananas . Överhuvudtaget har något miljöbränsle visat sig varit bra för miljön eller mänskligheten ? Mänskligheten, tänker jag närmast på att man gör bränsle av sånt man borde äta .Och vad jag hört kan man få mögel i tanken , om man kör väldigt lite på en tank o inte kör slut ordentligt , Diesel gäller det ,är väl rapsoljan man blandar in Det är inte bra för någon egentligen .

 22. Frej

  #17 Ingvar Så du menar att man inte använder palmolja i diesel ? Jag vet inte men finns det någon fakta på det ? All olja går väll att raffinera till det man vill ha den till ? Och jag tror nog knappast dom bryr sig om vitaminer. Jag vet inte men bara en amatörtanke . Raps går ju i diesel .

 23. Kristian Fredriksson

  #20 Jax
  Jag reagerar mest på att tidningarna tycker att det är en nyhet. Koldioxidhalten har stigit i den här takten de senaste 25 åren så det är inte mätnoggrannheten som är problemet. Det är de slutsatser som de drar om följderna av den här koldioxidökningen. Att det skulle vara en katastrof i stället för en välsignelse och att det skulle vara något sensationellt med 2 PPM just i år. Vi vet ju alla att det här kommer att fortsätta och att vi har minst 200 år kvar innan halten når 1000 PPM.

 24. Kristian Fredriksson

  #22 Frej,

  Över 50% av den palmolja som används i Europa används till biodiesel.

  https://www.agriland.ie/farming-news/palm-oil-diesel-to-be-phased-out-by-2030/

 25. Roggan

  #17″ och ”22”

  Palmolja ingår i den diesel som säljs i Sverige idag, alternativt andra biodrivmedel. Orsaken är att vi ”måste öka andelen biobränslen”, som inte ger upphov till några CO2 utsläpp, netto. Fr o m 1 juli skall andelen biobaserat i diesel vara minst 7 %, från tidigare 5 % genom den s k reduktionsplikten. Andelen skall därefter öka, annars för oljebolagen betala straffskatt. Oklart är väl om det påverkar regnskogar etc i andra nationer, huvudsaken är väl att Sverige håller ”fanan högt”

  Läste f ö Isabella Lövins debattartikel i Expressen igår. Hon hävdade att Sveriges utsläpp av s k växthusgaser minskat sedan 1990-talet, men att mp nu fått igenom att Sveriges utsläpp nu ska räknas även på de varor svenska konsumenter köper från utlandet och då var det istället en ökning. Min stilla fundering är då, att om man skall vara konsekvent, så borde väl i sådant fall den svenska exportens utsläpp räknas bort. Annars blir det väl lite för mycket dubbel bokföring

 26. Frej

  # 24 Kristian Var väl det jag tänkte . Man kan inte baka kakor av allt . Det blir ju helt fel när man skövlar skog för drivmedel . Är betydlig skillnad om man gör det för mat . Vad miljörörelsen inte vill förstå är att den dagen oljan blir så dyr att det inte lönar sig att ta upp den , kommer det hela lösa sig enkelt . För pengar vill oljeindustrin tjäna oavsätt . Lösningar finns nog , men miljörörelsen bromsar det mesta , som kärnkraft . Energi är ju inget vi tar bara ur luften än . För miljörörelsen är allt dåligt som moment 22 ungefär ,inget går .

 27. Björn

  Kristian Fredriksson [24]; De av klimatforskarna vilseförda politikerna, borde läsa den artikel som Peter i kommentar [10] flaggar för. Hur kan det vara möjligt att politikerna har slutat att tänka själva och låter sig helt indoktrineras av IPCC? Skall palmolja brännas i stället för att användas som högvärd matolja?

 28. Frej

  # 25 Roggan Man blir ju bara så trött . Den där Isabella vad kan hon om någonting ? Dom är ju som gröna khmerer , vi ska helst börja om från år noll . Och sen om 3/4 av befolkningen svälter ihjäl desto bättre . Som tur är så är jag övertygad om att deras popularitet minskar. Varje normal svensk borde vid det här laget ha en bättre verklighets bild av Sverige än en miljöpartist .

 29. Frej

  Här är lite i religionsteorin om klimatet som vi har här . Nytt från Swebbtv https://youtu.be/v3hbEm_6ME4

 30. Frej

  Nu är jag ateist och inte hunnit lyssna på länken . Lyssnar nu . Han har väl en poäng om man tror på en gud . I min värld ska man inte blanda in religion i något . Nu gick det lite för fort med att skicka länken .

 31. per-åke hedman

  Till den som tror att palmolja är nyttigt. Lycka till med er hälsa. Dom enda oljorna som beviserligen är nyttiga är olivolja samt kokosolja. Palmolja samt härdat fett kommer så småningom bli förbjudet att använda i matvaror. För min del vore det bra om det även blev förbjudet som drivmedel.

  https://www.aftonbladet.se/halsa/a/BJxyvl/farliga-transfetter-ersatts-av–farlig-olja

 32. Det har väl inte undgått någon att protesterna fortsätter i Frankrike, idag i Paris. Vad som fått bägaren att rinna över är de aviserade skattehöjningarna på diesel och bensin. Mest drabbad och mest aktiv är medelklassen som lämnat städerna på grund av ökad andel immigranter i deras bostadskvarter och därav följande våg av personrån, inbrott och försämrade skolor. Dessa yrkesverksamma personer bilpendlar till sina gamla arbetsplatser från landsbygden omkring. Medelinkomsten efter skatt för ett par där båda arbetar är ungefär 3 000 euro per månad. På den inkomsten klarar de precis alla nödvändiga utgifter, men inget mer. Med de nya skatterna går de back varje månad. Politiker och journalister är skadeglada, eftersom de här personerna ofta motsvarar SD-väljare i Sverige.

  Förmodligen har de flesta av demonstranterna inte förstått att vad de drabbats av är följderna av ”la transition énergétique”, tyskarnas ”Energiewende”. Politiker och journalister trummar hela tiden ut budskapet att folk (i nedsättande betydelse) måste ändra sina levnadsvanor för att rädda planeten. I klartext betyder det att den del av befolkningen som inte tillhör politiker, statsanställda och media ska sänka sin levnadsstandard. Om budskapet inte har förståtts, är det däremot ingen tvekan om att konsekvenserna därav är klara.

  Mer påbud är på väg. Redan Hollandes regering föreslog att obligatorisk energiförbättring av bostäder skulle införas och det arbetas fortfarande på utformningen. Grunden för förslaget är att alla bostäder i landet ska isoleras upp till en viss miniminivå. De som rest i Frankrike har sett att en stor del av byggnaderna består av äldre stenhus. Dessa är i det närmaste omöjliga att isolera utan negativa konsekvenser. Vid isolering invändigt brukar man montera glasull i ett metallramverk på vilket gipsskivor skruvas. De ursprungliga ytterväggarna, 60 – 80 cm tjocka, består av murad natursten utan grundpapp. De är alltid fuktiga. Därför bildas mögel i den nya isoleringen. Likväl vill regeringen gå den vägen.
  Det kontroversiella i förslaget är att de som inte själva kan bekosta den obligatoriska ombyggnaden ska tvingas till att bilda ett sorts aktiebolag vari staten blir aktieägare i proportion till vad bostaden värderas till och vad renovationen kostar. I många fall överstiger kostnaderna för arbetena husets värde. Då övergår husets ägande till staten och den förre ägaren måste betala hyra för att få bo kvar. Det verkliga skälet är att reducera proportionen mellan statens tillgångar och skulder. Staten får sålunda gratis tillgångar.

  Den här ”reformen” berör många miljoner fransmän. Samtidigt är en annan på gång och det är så kallad ”fiktiv hyresinkomst av bostad”. Speciellt på landsbygden finns många hus-och lägenhetsägare som betalt av sina bolån och är skuldfria. Detta kontrasterar skarpt mot hur det ser ut i storstädernas centrum där lägenheterna är högt belånade. En taxering av hur mycket bostaden skulle kunna hyras ut för görs och inkomstskatt ska betalas för beloppet. Om fastigheten är belånad görs avdrag för relationen värde och belåning samt betalad låneränta. I praktiken innebär det att stadsborna undkommer skatten medan landsbygdsborna betalar den fullt ut, samtidigt som de blivit av med sin egendom.

  Om de gula västarnas protester verkar våldsamma idag, är det inget jämfört med vad vi kan se fram emot om de två nya förslagen blir lag.

 33. Länk till #31#.

  https://www.sudouest.fr/2018/11/24/en-images-gilets-jaunes-a-paris-des-affrontements-sur-les-champs-elysees-5595796-10530.php

 34. Frej

  Jag är ledsen borde kollat länken jag skickade . Det blev många fel där, Hultman på KTH lär hjula hela dagen imorgon .

 35. Lars-Eric Bjerke

  #25 Roggan,
  Reduktionsplikt och palmolja
  ”Palmolja ingår i den diesel som säljs i Sverige idag, alternativt andra biodrivmedel. Orsaken är att vi ”måste öka andelen biobränslen”, som inte ger upphov till några CO2 utsläpp, netto. Fr o m 1 juli skall andelen biobaserat i diesel vara minst 7 %, från tidigare 5 % genom den s k reduktionsplikten.”

  Reduktionsplikten är lite mer komplicerad än så och bestämmes av hur koldioxidsnålt biobränslet är. För biodiesel motsvar det idag ca 19,3 %.
  http://www.energimyndigheten.se/globalassets/fornybart/hallbara-branslen/presentationer/reduktionsplikt_noak.pdf

  Preems biodiesel är ”Svanenmärkt”, som du kanske har sett reklam för på TV. Ett av kraven bland andra är att den inte innehåller palmolja.
  https://www.preem.se/privat/
  I augusti i år tog riksdagen beslut om att alla drivmedel ska ursprungsmärkas vid pumpen f.o.m. 2020.
  http://www.gronabilister.se/arkiv/pressmeddelanden/pressmeddelande-2018/9-8-regeringen-beslutar-att-alla-drivmedel-ska-klimat-och-ursprungsdeklareras-vid-pump

 36. Fredrik S

  Roggan #25

  Ja, tänk vad bra saker salladskommunisterna bidragit med den senaste mandatperioden. Bra det nu när klimatet kollapsar som de verkar tycka.

 37. Frej

  # 33 Lars . Går vi man ur huse 1/1 2019 när skatten på drivmedel höjs med 30 öre ? Nä naturligtvis inte , vi har ju inte reagerat som folk när den skatten infördes . Vi måste vara det märkligaste folk som bor på denna planet . Vi var en stormakt , nu är vi en humanitärstormakt . Då ifrågasätter man inte ………. Det är tur den här sidan finns , utan den här sidan blev det ett vacuum i mångas liv skulle jag tro , skriver av egen erfarenhet . Men att folk i Sverige skulle protestera mot en skattehöjning , det skulle väl aldrig hända ? Eller vad tror ni ?

 38. Strumpan

  Det är märkligt att dieseln ska hamna i strykklass för sina CO2-utsläpp. Det finns miljömässiga nackdelar med dieseln men till dess fördel är ju faktiskt verkningsgraden vilket gör att du tar dig längre med samma CO2-utsläpp som bensin.

 39. #38 Strumpan#

  Det har inget med partiklar och koldioxid att göra. Politiker och media kan inte förlika sig med att en privat bil tillåter vemsomhelst att obehindrat förflytta sig när-och vartsomhelst, utan att fråga om lov eller registreras. Därför är det meningslöst att diskutera miljöeffekterna av bilar. Det är bara ett sidospår som perfekt passar makthavarna.

 40. Frej

  Jag har tänkt mycket på en sak , att om nu solen går in i ett minimum och om det blir kallare . Då måste det bli mera värstingväder med stormar regn osv . För vad jag lärt mig här är att temperaturskillnader startar stormar . Eller hur ? Men när det blir kallare överlag borde det väl bli lugnare också ? Vad jag menar är att just i den fasen mellan varmare klimat och kallare klimat . Måste det bli mera värstingväder . Och även när det går mot kallare till varmare . Och där emellan är det lugnt en period . Tänker jag fel ? Och jag har sett några sidor som talar om värstingväder med översvämningar och jäkelskap vi inte mött än som det var under lilla istiden . Ja då Italien nu i höst där det var värst . Jag tänker att dom flesta av oss på KU tror väl på en viss periodicitet i klimatet ? Vad jag förstår finns det mer forskning i övriga europa än här . Men jag kan bara svenska och hyfsad engelska . Om vi nu möter en liten istid vad kan vi förvänta oss ? Klimathotarna har ju lovat både kallt och varmt , men om glaciärer växer kan dom förklara det ?säkert dom hittar på något . Jag tänker mest för våran egen skull , vad kan vi förvänta oss ? Det intressanta är vädret emellan .

 41. Frej

  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-42.89,60.67,433/loc=-84.909,70.418 Den borde alla ha här på K U Och speciellt när det varit så kallt i USA o Canada värsting temperaturer . Inte ett ljud här . Och i somras när det var vinter i Australien o New Zealand , där var det ingen lek . Tror 100 00 lam frös ihjäl när det skulle vara vår där på New Zealand . Jag tror det finns en viss global skeptiskhet mot globaluppvärmning . Det är bara i Sverige vi har konsensus .

 42. Björn

  Frej [40]; Du tänker rätt! En ökande temperaturskillnad eller gradient mellan ekvator och poler, är en drivkraft. Underskottet av energi vid polerna måste ersättas på något sätt. När nu solen minskar sitt flöde mot omgivningen och därmed också mot jorden, blir det oundvikligen konsekvenser. Den atmosfäriska cirkulationen får ett förändrat mönster, dels genom minskat latent energiflöde från ekvatorområdet och genom minskad UV-strålning som fångas upp av atmosfärslager ovanför troposfären. Forskning på det här området är mycket komplext och inte ännu helt förstått. Men att tro att inte solens reducerade effekt inte kommer att få konsekvenser, är en fatal miss av klimatforskarna. Det är Lilla istidens konsekvenser som bör studeras noga, för att förstå missväxt och vinterkyla som följer vid underskott av solenergi på våra latituder.

 43. Gunnar Strandell

  Lars Mellblom #32
  Tilläggsisolering av hus var populärt under 1970-talet i Sverige då man också kunde få ekonomiskt stöd av staten.
  Idag ser jag att ett och annat av dessa hus blir avklädda igen och gissar att det görs för att man fått fukt- eller mögelskador i dem. Så det nog bara att önska franska husägare ”lycka till!”

 44. Johan M

  #23 Kristian Fredriksson

  ”Vi vet ju alla att det här kommer att fortsätta och att vi har minst 200 år kvar innan halten når 1000 PPM.”

  Det räcker nog inte med 200 år, inte heller 2000 år.

  Om vi tittar på en förenklad bild av kolcykeln så har vi i stora drag ur mycket koldioxid som årligen tas upp av havet. Diagrammet nedan anger 90 Gt kol . Antag att den siffran gäller vid 400ppm koldioxid i atmosfären. Vad kommer att hända med den siffran om vi når 1000ppm? Upptaget i haven är direkt proportionell till koncentrationen så siffran skulle vara ca 225 Gt kol. Hmm, varifrån skulle dessa extra 135 Gt kol komma ….. från haven? Transporten från haven till atmosfären är även den proportionell mot koncentrationen, men då koncentrationen i haven. Om vi skall öka den uppåtgående transporten med en en faktor 2.5 så får vi öka mängden kol i haven lika mycket.

  Det finns enligt diagrammet ca 38.000 Gt kol i haven, denna siffra skulle alltså öka till 95.000 Gt kol. Varifrån skulle vi få de extra 57.000 Gt kol som behövs? De fossila utsläppen är på storleksordningen 10 Gt kol per år…. 5.700 år? ….. finns det överhuvdtaget så mycket kol, gas och olja i världen som vi kommer att bryta?

  Om vi räknar lite på baksidan av kuvertet – antag att vi idag har en transport från atmosfär till hav på 90 Gt och släpper ut 10 Gt. Hur mycket måste koncentrationen öka innan transporten mot haven är 100 Gt? När koncentrationen i atmosfären är 445ppm så kommer systemet i balans. Vi kommer visserligen att fylla på mängden kol i haven med 10 Gt mer än vad vi gör i dag men det har väldigt lite betydelse.

  Det vi inte tagit med i beräkningen är om havens temperatur stiger eller sjunker. Inte heller den variation i koncentrationen som finns i det djupvatten som kommer upp till ytan efter flera hundra år. Dessa förändringar har kanske långt mycket större påverkan på atmosfärens koncentration än vårt lilla bidrag.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_cycle#/media/File:Carbon_cycle.jpg

 45. Kristian Fredriksson

  #44 Johan M

  Min kalkyl byggde på en extrapolering av den ökning av koldioxidhalten som vi uppenbarligen har just nu på drygt 2 PPM om året. Egentligen en ökning på 9 PPM och därefter en sänkning på 7 PPM under det norra halvklotets sommarsäsäsong. Då utsläppen förmodligen kommer att öka framöver så kan vi nog räkna med ökad årlig stegring ett tag till. Det ger en halt ca 200 PPM per 100 år.

 46. Johan M

  #45 Kristian Fredriksson

  Jag förstår varifrån siffran 200 år kommer ifrån men det är fel att tänka så. Den nivå koncentrationen stannar av på är beroende på hur varma haven är och hur mycket koldioxid det kommer upp från djuphaven. Vi kommer i en framtid säkert se hur hur nivåerna går ner fast vi bidrar med 10 Gt om året.

  Om man tar till sig den kunskapen så blir resten av klimathysterin helt meningslös. Vem bryr sig om klimatkänsligheten vid en fördubbling av koldioxid är 0.7 eller 1.4 grader om vi inte ens, genom vårt bidrag, kommer över 450ppm inom de närmaste tusen åren?

 47. Håkan Bergman

  Lars Mellblom #32

  Bra olåst om Gula Västarna i The Telegraph.

  https://www.telegraph.co.uk/cars/comment/paris-burns-fuel-tax-anger-grows-outside-cities-drivers-suffer/

  När ska vi vakna, vi har samma politik här, beskatta dom ”fattiga” och ge till dom ”rika”? Enl. artikeln har Västarna ett massivt folkligt stöd, Citoyen Citroën har fått nog, vive la France!
  Jag har visserligen ingen bil men rötterna i det norrländska skogslandet och vet vad bilen betyder där, riktiga bilar alltså inga subventionerade grönalunds dito.

 48. Ingvar i Las Palmas

  #31 Per Åke
  Nu blandar du ihop det.
  Kokosolja och palmolja är naturliga oljor med hög andel av mättat fett.
  Mättat fett är ett bra fett och stora likheter finns med det fett som finns i modersmjölk.
  Länder eller områden som är stora konsumenter av kokosolja är friskare än de flesta.
  Om du med ”Härdat fett” menar sk. transfetter så är det omättade fetter som på konstgjort kemisk
  väg gjorts om till mättat fett. Det finns inga kopplingar till vare sig kokosolja eller palmolja.
  De har ju en naturligt hög andel av naturligt mättat fett.
  Transfetter är en ohälsosam produkt och skall absolut undvikas.
  Vad som är ohederligt är att många studier om mättat fett har gjorts med transfetter och det är ett direkt ohederligt sätt att svartmåla kokosolja och palmolja

 49. Ingvar i Las Palmas

  #31 Per Åke
  Nu blandar du (eller aftonbladet) ihop det.
  Kokosolja och palmolja är naturliga oljor med hög andel av mättat fett.
  Mättat fett är ett bra fett och stora likheter finns med det fett som finns i modersmjölk.
  Länder eller områden som är stora konsumenter av kokosolja är friskare än de flesta.
  Om du med ”Härdat fett” menar sk. transfetter så är det omättade fetter som på konstgjort kemisk
  väg gjorts om till mättat fett. Det finns inga kopplingar till vare sig kokosolja eller palmolja.
  De har ju en naturligt hög andel av naturligt mättat fett.
  Transfetter är en ohälsosam produkt och skall absolut undvikas.
  Vad som är ohederligt är att många studier om mättat fett har gjorts med transfetter och det är ett direkt ohederligt sätt att svartmåla kokosolja och palmolja

 50. Ingvar i Las Palmas

  Ursäkta dubletten!

 51. JIMMY

  Inlägg 32 Lars Mellblom nya lagförslag angående klimat konfiskation på ej isolerade stenhus i Frankrike 🙂

  Enligt vad jag läst så har i stort sett alla Fransmän tillgång till legala jaktvapen samt armborst och det enda som krävs är att du är ostraffad och fyllt 18 år och åker till din lokala polis station för att fylla i en formalia licensblankett på dagen klart!
  Är det fortfarande så i Frankrike 🙂

 52. ”43 Gunnar Strandell”

  Jovisst, vi har sedan länge de empiriska bevisen, att isolera ett fuktigt stenhus utan att få mögelskador är synnerligen svårt och kostsamt. Myndigheterna tvår sina händer och skyller på hantverkarna.

  Hittills isoleras på husägarnas initiativ och bekostnad. Tänk nu samma sak skalad upp hundrafalt och organiserat av staten. Vad kan gå fel?

 53. #51 JIMMY#

  Det stämmer. Innehav av hagelvapen är helt fritt. Räfflade vapen ska anmälas till polisen och man får då ett kvitto på deklarationen. För att köpa ammunition krävs numera att man kan visa antingen polisens kvitto, jaktkort eller medlemskap i en skytteförening.

  När jag tog med mina jaktvapen till Frankrike på 1980-talet fanns inga som helst restriktioner. Vapen och ammunition såldes i snabbköpen. Från och med 1992 ska räfflade vapen deklareras. När den lagen trädde i kraft gick jag omgående till den lokala polisprefekturen. Det fanns då inga blanketter och ingen visste hur deklarationen skulle gå till. Det dröjde ett år innan det fanns en rutin.

  Bakgrunden till den relativa friheten är att tyskarna under WW2 konfiskerade alla privata vapen. Aldrig mer igen sade man, med goda skäl.