Ännu fler isbjörnar som mår bra i Tjuktjerhavet

Svårigheten att uppskatta antalet isbjörnar har varit känt länge. I Tjuktjerhavet, som ligger mellan Ryssland och Alaska, har uppskattningarna länge varit osäkra. Men nya studier i ett projekt har uppgraderat antalet isbjörnar i området till strax under 3000. Intervallet är 1522 – 5944 med ett värde om 2937 isbjörnar. Isbjörnarna mår bra vilket också ingått i studien.

polar-bear-subpopulation-2018

 Karta som visar indelning i områden för isbjörnar

Tjuktjerhavet heter Chukchi Sea på engelska och arean är 1.789.692 km2. Hundratals isbjörnar i Tjuktjerhavet brukar hålla till på Wrangels ö på sommaren. Isen brukar försvinna där i augusti och återkomma i oktober. Ungefär tre isfria månader men det varierar mellan olika år.

Wrangels_Island

Röda pilen visar Wrangels ö som är sommartillhåll för många isbjörnar

Metoderna för att uppskatta antalet isbjörnar i ett område är många. Det är enorma områden och isbjörnar rör sig över mycket stora distanser. Bara under ett år kan en isbjörn förflytta sig flera tusen kilometer.

Det kostar mycket pengar och tar flera år att uppskatta en population. Den nya uppskattningen i Tjuktjerhavet pågick 2008 – 2018. Helikopter användes, ca 60 isbjörnar bedövades, märktes och vägdes samt i vissa fall fick en GPS-sändare på sig. GPS-sändare behövs då det kan vara svårt att veta om björnen dött eller flyttat sig till ett nytt område.

Så här skriver Erik Regehr som varit rådgivare till nya studien:

”Chukchi bears remain larger and fatter and have not seen downward trends in cub production and survival, according to new preliminary information on the health and numbers of bears.”

Jaktkvoten har nu höjts från 58 till 85 isbjörnar.

Tidigare har Southern Beaufort Sea – södra Beauforthavet norr om Alaska – varit den enda region som visat på minskande antal isbjörnar. Nya data och studier visar på ökande antal. Så här skriver Susan Crockford:

”Not only that, but an extrapolation of that estimate calculated by USFWS researchers for Chukchi plus Alaska (the US portion of the Southern Beaufort Sea subpopulation) was estimated at 4437 (2283-9527), although with “significant uncertainty.” Nevertheless, it means the 2016 estimate for Alaska could be roughly three times what it was in 2010: a whopping 1500 or so, up from about 450 (or about 225-650) for the same area estimated during the last survey (Bromaghin et al. 2015: Fig. 5a).

Even if the real number for Alaska is only twice as large (~1000), that’s still a huge improvement. It would eliminate the Southern Beaufort as the only polar bear subpopulation in the Arctic to have shown a significant decline blamed on human-caused global warming (Crockford 2018). If the recovery is real, it means the 2004-2006 decline was a temporary fluctuation after all, just like previous declines in the region.”

Antagligen krävs en ny studie av populationen innan detta officiellt ändras för Södra Beauforthavet. Varför antalet isbjörnar i ett område fluktuerar kan bero på flera saker, mätmetod, att isbjörnarna flyttar sig, ändrat väder/klimat, slumpmässiga datafel, sjukdomar, tjuvjakt. I fallet Södra Beauforthavet tyder nu allt på att isbjörnarna inte minskar i antal. Det som generellt påverkat isbjörnarna mest positivt är att jakten reglerats och minskats radikalt.

Isläget i Arktis idag är gott. Oavsett vad Al Gore och gammelmedia tutat i folk har det inte hänt så mycket med isen i Arktis senaste 15 åren. En minskning av sommarisen har ägt rum sen 30 år men har de senaste fem åren varit i stort oförändrat.

Arctic_Ice_Volume_20181122

Isvolymen är nu nära normalvärdet 2004-2013, källa DMI

Arctic_SeaIce_extent_181123

Nära normal utbredning av isen i Arktis idag, källa DMI

Vad många inte förstår är hur isbjörnen livnär sig.

polar_bear_feeding

Bild – kredit Susan Crockford

Bilden ovan visar hur isbjörnarna konsumerar födan som till största delen består av sälar. 67% av årsfödan konsumeras på våren då istäcket fortfarande är stort. Favoritfödan på våren är babysälar. På sommaren konsumeras bara 8% men isbjörnarna är feta efter att ha ätit upp sig under våren. På hösten när istäcket börjar växa till konsumeras 17%. Men på vintern äter de bara 8% av födan och då är de magra och hungriga. Istäcket når sin maximala utbredning i mars men det är också mörkt och kallt i december – februari.

Betraktar man fördelningen och isutbredningen verkar det som det optimala för isbjörnarna är ”lagom” med is. Men egen spekulation är att det är lättare att jaga säl då. Så hittills har minskningen av sommarisen inte spelat någon större roll för isbjörnarnas hälsa och antal.

Min gissning är att klimatalarmisterna kommer att bli allt tystare om isbjörnarna. Miljöpartiet och WWF har i Sverige varit aktiva med bluffbudskap om isbjörnarna. I Sveriges Televisions granskning av isbjörnsartiklar (inkl. min tidigare artikel) och Susan Crockfords rapport så backade de delvis. De sa också att Miljöpartiet har fel när de påstår att isbjörnarna svälter. Sen kommer de vanliga klimathoten från Svt:

”Huruvida de är hotade eller ej hänger på tidsperspektivet och hur snabbt havsisarna smälter. Allt pekar på att isbjörnarna kommer att minska i antal de kommande decennierna.”

Klimathot och spekulationer. Vi har inga verkliga data som stöder att isbjörnarna kommer att minska i antal. Sveriges Television utgår från att havsisen kommer att smälta och att därmed isbjörnarna kommer att minska i antal.

Susan Crockford har givit ut boken Polar Bear Facts and Myths. Boken har nu även givits ut på Norska.

crockford-NO-front-cover_small

Den norska boken finns också att köpa på Amazon.

Referenser:

Chukchi Sea polar bears number almost 3000 according to new survey results – Susan Crockford

First tally of US-Russia polar bears finds a healthy population – University of Washington

State of the Polar Bear Report 2017 – Susan Crockford

Tidigare artiklar på Klimatupplysningen:

Isbjörnarna mår bra och börjar bli ett bekymmer för klimatalarmisterna

Sveriges Television faktagranskar Klimatupplysningen

Klimatalarmist offrade en isbjörn för att få häftiga skrämmande bilder

Sanningen om isbjörnar

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Simsson

  Granskningsnämndens uttalande ovan, visar att de inte är objektiva. Om nu alla skall vara med och finansiera Public service via skattsedeln är det ett absolut krav att dess granskare har kompetens, integritet och objektivitet.

 2. Kjell Lindmark

  SVT desinformerar.

  https://anthropocene.live/2018/11/23/svt-desinformerar/

  Lars Bern tar upp ämnet på sin blogg Antropocene där ett program vilseleder om avsmältningen av glaciärer i Himalaya.

  Jag håller verkligen med om när vi nu alla tvingas till att betala för SVT:s dåliga och vinklade produktion är det minsta man kan begära att SVT står upp för den opartiskhet de säger sig följa. Ska vi även fortsättningsvis betala för ren propaganda?

 3. Lasse

  Då har alltså alarmen från Greenpeace fått en bra effekt!
  Det gäller bara att öka medvetandet om en fara så ökar kunskapen. Det är så vetenskap skapas.
  Isbjörnarna försvinner- Check-Glöm det!
  Arktis is lägger sig i hög takt och följer normalkurvan trots tidvis10 graders högre temperaturer än normalt.
  http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2018/november/varm-luft-har-givet-mere-sne-til-groenlands-iskappe/
  Värmen på Arktis ger lägre istillväxt-Check-Glöm det!

  Log lite idag när understreckaren i SVD handlade om Kalifornien som en föregångare i miljöfrågor.
  En stat som skyddar sina skogar. Ett skydd som givit bränsle för de ständigt återkommande skogsbränderna. Kratta rent har blivit Presidentens order till delstaten.
  Miljövänner gör allt rätt-Check-Glöm det!

 4. Kjell Lindmark #2: Ja du kommer nästa år att med tvång få betala för SVT:s propaganda. Anmärkningsvärt var att Moderaterna varit med på förslaget om tvångstelevision med denna enorma budget på många miljarder kronor. Inga krav på saklighet eller effektivisering. Tro mig – klimatalarmismen kommer bara att öka i Svt framöver.

 5. Håkan Bergman

  Stackars WWF inga hotade isbjörnar och orangutanger kan man inte heller använda för sitt tiggeri.
  http://www.spiegel.de/international/world/wwf-helps-industry-more-than-environment-a-835712.html

 6. Lasse

  Lite från alarmistrapporten som släpptes av NOAA i helgen:
  https://wattsupwiththat.com/2018/11/24/alarmists-will-not-like-this-part-of-the-recently-published-u-s-climate-science-special-report/

  Vad sägs om detta budskap?
  Det blir mindre kyligt!
  En tydlig trend finns i hela USA.

 7. Roland

  Det sker en namninsamling som just nu skrivs under av personer som protesterar mot en ytterligare påtvingad statskontrollerad svensk-TV genom obligatorisk skattefinansiering av public service.

  https://www.skrivunder.com/riv_upp_skattefinansieringen_av_public_service

 8. Egon

  Det damp ner två tiggarbrev i postlådan.
  Greenpeace och Läkare utan gränser.
  Rev skiten och förpassade dem till pappersåtervinningen.
  Rensa oceanerna på all plastskit som U-länderna dumpar innan ni dunkar pekpinnen i skallen på mig.
  Usch!

 9. femman

  Gällande isbjörnar. Läste för en tid sedan från en biolog att det börjar bli problem utav två orsaker.
  Det första var att det nu var så många isbjörnar att sälungarna snart inte räcker till för att föda alla.
  Det andra var att isbjörnarna då i brist på mat åt fågel även självdöd. Då fick björnen i sig inälvsmask osv som gjorde att man svält ihjäl. Se bilden av den berömda svältande isbjörnen. Lösning på detta vore kraftig avskjutning typ halvering av isbjörnstammen.
  Gällande TV. Ser inga problem att den tas ut via skatten. Speciellt bra för ensamma fattigpensionärer.
  Vad man borde diskutera är innehållet. Tog man bort allt onödigt trams så borde en halvering av skatten inte vara något problem. Låt TV4 ta hand om detta.

 10. femman #9: Vad har du fått uppgiften av sälungarna inte räcker till? Det finns många miljoner sälar i Arktis – långt mer än vad isbjörnarna någonsin kan äta. Källa: Polar Bear Facts & Myths – Susan Crockford

 11. Torbjörn

  Varför är det inga forskare som går ut och ifrågasätter 1,5-gradersmålet (2-gradersmålet)?
  Historiskt har både temperaturen och CO2-halten varit högre utan att nå någon tipping piont.
  Kom ihåg att temperaturen har svängt historiskt, oavsett koldioxidhalt. Temperaturen går ner när CO2-halten är som högst och den går upp när det är låg halt

 12. femman

  Per # 10
  Ledsen om jag kommer med felaktig info. Om jag hittar ref på detta återkommer jag. Men hur som haver äter ca 25 000 isbjörnar mer sälungar än 12 000 isbjörnar. Så det finns nån form av logik. Till detta denna biolog kom från Canada så kanske gällde detta mer lokalt minns inte. Sedan är det inte bara isbjörnar som äter säl späckhuggare tar även dom en hel del. Men det är möjligt att några hundra tusen sälungar hit eller dit spelar mindre roll. Jag ska leta även om en biolog inte är fakta. Men det är en annan infallsvinkel sann eller inte.

 13. Evert Andersson

  Inför valet visade partierna upp sina valaffischer. MP hade en med en isbjörn. De måste väl till slut ha fått tips om självmålet det skulle blivit. I själva valrörelsen fanns den vad jag vet inte alls med.

 14. eon

  Hur vågar isbjörnarna förneka klimatat? Kanske bör skjuta av fler så folk ser hur hotade de verkligen är.

  Skämt åsido, hur var det med rödlistningen av isbjörnar i USA, var det inte nåt som Obama-administrationen var inbland i. Är den fortfarande kvar?

 15. Lasse

  WWF kanske borde starta en ny kampanj.

  https://illvet.se/djur/jakt/isbjornen-ar-en-arktisk-dodsmaskin

  Attans-sent ute: https://www.expressen.se/nyheter/uppvarmningen-hot-mot-salungar/

 16. tty

  ”En minskning av sommarisen har ägt rum sen 30 år men har de senaste fem åren varit i stort oförändrat.”

  Faktum är att sommarisen varit i stort sett konstant sedan 2007 bortsett från en markant dip 2012 som berodde på en kraftig storm i augusti. Och just nu är istillväxten remarkabelt snabb:

  http://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02186/plots/4km/r00_Northern_Hemisphere_ts_4km.png