Öppen Tråd

All-Saints

Allhelgonadagen var i torsdags. Alla Helgons dag är idag. Förvirrande? Enligt Wikipedia: ”Allhelgonadagen (i äldre tider även skrivet all helgona dag), är en dag som alltid infaller 1 november.[1][2] Den hette fram till 1953 Alla helgons dag. Den kyrkliga helgdagen Alla helgons dag hade från 1772 firats på söndagen i anslutning till månadsskiftet oktober-november. 1952 fattades beslut i riksdagen om att flytta Alla helgons dag från en söndag till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november och som samtidigt blev allmän helgdag. Den 1 november fick i almanackan då namnet ”Allhelgonadagen”.

Så då vet vi det. Trevlig Helg, önskar hursomhelst
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  I går hände det igen. Så här är det, jag har bott här i snart 31 år, under dom första 30 åren kan jag bara minnas två oplanerade elavbrott, men sen början av sommaren har vi haft tre avbrott, senast i går alltså.

  https://www.svd.se/folk-tar-elen-for-given–sakringen-kan-ga

  Jo, jag tar elen för given, el är inget man köper i lösvikt vid behov och eftersom den största posten på mina små elräkningar är diverse fasta kostnader så förväntar jag mig att elnätet ska fungera. Kommer det att bli värre, hur ser det ut för er andra? En liten tröst är att jag hör en aning av ett uppvaknande hos SvDs journalister.

 2. Ulf

  Flyttar min tidigare kommentar hit där den hör hemma bättre.

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/maste-de-som-vill-diskutera-i-sak-stamplas-som-moraliskt-defekta/

  Hakelius drar samma slutsats som jag vad gäller forskningen rörande klimatförnekare. Mycket likt marxistisk hantering av dissidenter.
  Hela den här utvecklingen är så sjuk att man knappt tror det är sant. Hoppas fler kan ifrågasätta detta vansinne.

 3. Det är inte nog med att vi “klimatförnekare” är högerextremister, vi är också kvinnomisshandlare och våldtäktsmän. I France Inter, motsvarande SR P1, intervjuades i onsdags Ségolène Royal, prominent socialistpolitiker, fransk presidentkandidat 2007 och f.d miljöminister, med anledning av hennes nya bok med titeln “Ce que je peux enfin vous dire”. Hon liknar till karaktären Hillary Clinton och är synnerligen självgod. Boken handlar, efter vad som framgår av intervjun, mest om hur illa hon behandlas av män i sin egenskap av att vara kvinna. Med början vid 13:30 min drar hon en parallel mellan klimathotet (indirekt), de som smutsar ner, bränner upp och våldtar Jorden. Det är samma män som misshandlar och våldtar kvinnor. ( Fritt översatt och tolkat).

  Nu är det ju inte enbart män som är klimathotsskeptiker och om Mme Royal nu är så noga med jämställdheten måste rimligen kvinnliga skeptiker vara minst lika våldsamma. Undrar om damerna här på Klimatupplysningen känner sig träffade?

  https://www.franceinter.fr/emissions/l-invite-de-8h20-le-grand-entretien/l-invite-de-8h20-le-grand-entretien-31-octobre-2018

 4. pekke

  Ulf #2
  Hakelius levererar läsvärd artikel som han alltid brukar.

  Tänkte själv lägga in länk här fast du hann före.

  Nånting verkar hända inom det svenska medielandskapet, börjar värdegrunderna krackelera i Sverige ?

 5. PelleB

  ”Högern må -i och med realsocialismens kollaps- vunnit kriget om ekonomin. Men på ideernas arena
  pågår ständig vänsteroffensiv. Vilket inte minst den svenska experimentverkstaden vittnar om.
  Välkommen till kulturkriget.”
  Författaren och debattören Erik Hörstadius i veckans nummer av Affärsvärlden apropå Youtubefenomenet Jordan Peterson och hans , enligt Hörstadius svenska motsvarighet,
  David Eberhard.

 6. Ann lh

  #3 Lars Mellbom, på Din frågan om sådana som jag känner oss träffade för att som klimathotsskeptiker även vara våldssam. Egentligen vore det väl gubben min som borde svara, men han har utan vare sig blåmärken eller mentala skador klarat ett halvt sekel under vårt gemensamma tak.
  Han fick dock en välförtjänt örnfil en gång i hedenhös när jag skulle köra hem honom efter en uppsluppen fest och han plötsligt ville ta ratten. Det gör han inre om.

 7. Ann lh

  Visst heter det örfil!

 8. Ann lh

  Det gick som så ofta alldeles för fort och korrekturläsare hann inte med i #6. Jag ber om ursäkt! Men nu får det stå som det gör.

 9. Lars Kamél

  Att det blir strömavbrott allt oftare beror huvudsakligen på att energipolitikens grunder är hämtade från en fantasivärld i stället för från verkligheten.
  Sverige och Frankrike kommer väl att bli de sista länderna att fortsätta vandringen mot stupet, när alla andra har vänt för länge sedan?
  Jag vet inte alls vad Jordan Peterson tycker och tänker, men eftersom han gjort PK-vänstern upprörd är det antagligen vettiga tankar.

 10. Håkan Bergman

  Lars K. #9
  Ibland kan ju en opinion svänga oerhört fort. Hittills så har det varit gratis att vurma för intermittent el, men nu börjar avigsidorna visa sig, sämre kvalitet till högre kostnad är inget vinnarkoncept precis. Börjar opinionen svänga gäller det att snabbt som tusan hitta syndabockar. Åren fram till nästa ordinarie val lär kunna bli intressanta. Vi får hoppas att SvDs plötsliga intresse för frågan håller i sig.

 11. Gunnar Juliusson

  #6-8
  Örnfil – är det ett annat namn på vindkraft?

 12. Sören G

  Klimathotsalarmisten styrs av ”häxan”, d.v.s. arketypen ”häxan” enligt Carl Gustaf Ljungs teori, hörde jag en psykiater säga.
  Skeptikerna styrs av förnuft och kritiskt tänkande, ”den vise mannen”.

 13. #6 Ann lh#

  Jag hade faktiskt dig, Bim och Lena Krantz i åtanke, men vågade inte skriva ut namnen. Nu hoppas jag att du fortsätter att vara snäll mot din ”gubbe”, så att han inte hänger ut dig på SOS Hommes Battus eller något liknande forum. Vi andra fridsamma klimathotsskeptiker vill inte bli indragna i sådana historier genom guilt by association.

 14. ces

  #1 Det kommer mer avbrott: http://klimatsans.com/2018/11/02/ytterligare-problem-med-fornybar-energi/

 15. Guy

  Gunnar J # 11

  😀 😀

 16. Guy

  Om små ljusnigar i svensk media. Skynda på därborta. U-landet Finland ligger efter er ett par tre år och jag vill undvika grön regering i det längsta. Eller ännu värre, dom pratar till och med om en statsministerpost. Knappast troligt .

 17. Håkan Bergman

  ces #14

  Men bättre att det börjar komma kritiska artiklar i dagspressen som läses av betydligt fler, och speciellt att man tar upp dom ekonomiska konsekvenserna för konsumenterna. AB har också länkar till artiklarna i systertidningen.

 18. Ingemar Nordin

  Ulf #2,

  Det är glädjande att exempelvis Hakelius och Lena Carlsson vågar kritisera stormedia för deras ensidiga belysning av klimatfrågan. Många har velat tysta oss genom åren.

  Även bland en del skeptiker har det rests synpunkten att vi inte bör kritisera media eller politiker. Men jag tvivlar på att en sådan låg profil gynnar vår sak när vi överöses med smädelser, hån och hat. Stormedia, politiker och lismande medlöpare från Näringslivet och universiteten bär en stor skuld till att klimatfrågan inte kan diskuteras seriöst i riksdag eller i radio/TV. Det kan inte vara tabu att kritisera denna skevhet.

 19. Kjell Lindmark

  #18 Ingemar Nordin

  Självklart skall det inte vara tabu att kritisera media och andra som inte vill att det förs en bred debatt där man synar och åskådliggör alla ståndpunkter. Det ska vi fortsätta med på ett bra sätt utan att falla för samma fulknep som CO2 anhängarna gör.

 20. C-E Simonsbacka

  Klimatpåverkan per region
  Rankad efter utsläpp av koldioxid från elproduktion (gCO2eq/kWh)
  https://www.electricitymap.org/?page=map&solar=false&remote=true&wind=false

  Mvh,

 21. Ingemar Nordin

  Lars M #3,

  Inte är jag någon ”högerpopulist” eftersom mina politiska åsikter följer principiella ställningstagande för människans relation till tvång från kriminella och staten. Inte heller har jag någonsin våldtagit någon kvinna. Och inte heller har jag misshandlat någon – möjligen med undantag från mellanstadiet då jag slog näsan blodig hos en av mina mobbare. Jag fick därvidlag god hjälp av de mycket större och starkare tjejerna i klassen. 🙂

 22. Sören G

  I programmet Medierna i P1 sändes på lördagen en intervju med Åke Ortmark från 2014.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1188439?programid=2795

  Han var med om att införa skjutjärnsjournalistiken.
  Man vad ser vi i dag av det? Nu ser vi journalister som inte ställer kritiska frågor i flera ämnen där det råder tabu.

 23. #21 Ingemar Nordin#

  Bra Ingemar! Man ska stå upp emot mobbare, vare sig mobbningsakten är verbal eller fysisk. I den mån vi klimathotsskeptiker utsätts för verbala angrepp är det absolut sämsta försvaret att pudla.

  I min ungdom hände det en gång i realskolan att en annan elev i min klass försökte fysiskt angripa mig, med motivet att mobba. Jag svarade med en högersving, som tyvärr bara blev en halvträff. Det räckte för att därefter bli vänner. Däremot har flickorna aldrig varit på min sida. Är man rödhårig, bär glasögon och intresserar sig för natur och djur, i stället för disco och modekläder, blir man inte populär. Det gäller än i dag.

  På senare år har jag utsatts för två rånförsök. Det första i Pilzen i Tjeckien av romer, det andra i Paris av nordafrikanska ungdomar. Eftersom jag är byggnadssnickare till yrket har jag alltid en hammare i min portfölj. I stället för att plocka upp plånboken tog jag hammaren i min hand. Därefter hände inget mer.

  Sensmoralen: Som sagt, stå upp mot mobbare av alla slag.

 24. LarsF

  Skulle inte göra något om kommentarfälten var redigerbara, sådär 15 minuter efter postning, som en del forum har.

  Upplever själv ofta att mina dyslektiska fingrar som kommer med ålder spelar en spratt.

  Hakelius krönika var ju intressant – allt fler höjer röst för åsiktsfascismen som leder för många debatter.
  Tack Ulf #2.

  Sakta går vi mot demokrati i sverige också….

 25. LarsF

  ..ni ser själva ”mot åsiktsfascimen” skall det vara…

 26. Ulf

  De hör dumheterna är trots allt övergående för eller senare kommer alltid sanningen fram. Som sagt allt som kommer till USA kommer hit.
  Att övertala folk görs dock bäst genom att angripa det faktum att det spelar faktiskt ingen roll vad vi gör så länge Kina och Indien m fl har frikort. Att folk kommer förstå att hela den här teorin helt enkelt är fel kommer att ra längre tid. Men alla lär omedelbart förstå att det inte hjälper att vi slutar flyga etc etc om Kina har frikort. På det sättet kan man förhindra skador på samhället tills det står klart att koldioxidpåverkan är långt mindre än vad som påstås i media.

 27. LarsF

  Ägnade dagen åt denna konferensen Mann&Titley vs Curry&Moore i juni 2018
  https://www.youtube.com/watch?v=pVXHaSqpsVg

  Anföranden först av var och en och sista 32 minuterna frågestund med relevanta frågor.
  Sista frågestunden dock, vädligt sunkig ljudkvalitet, ena örat, då det tog upp ljud från lokalen.
  Jag har meckat ihop det ljudet separat om det finns intresse, så det klart mer njutbart att lyssna på.

  Nästan de mest relevanta frågorna mot varandra jag hört, vilket inte är jättemycket – men ändå.
  Ger underlag att dyka ner i detaljer, typ – vad är sant av direkt ord mot ord.

 28. Ulf

  Vet inte om denna ligger bakom betalvägg men den visar hur totalt orealistiskt och omöjligt det är att följa FN:s uppmaning om att nå 1,5 grad. Vidare att EU:s målsättningar på området kommer att kosta varje medborgare varje år 100.000 kr att uppnå. En katastrof m a o. Lomborg är författaren.

  https://www.svd.se/fn-struntar-i-miljoekonomi

 29. Alvar Nyrén

  #28.
  En annan metod som sannolikt kommer att fungera är att göra ingenting,

 30. Ulf

  Svar 29

  Jo men då blir man bara kallad klimatförnekare. Lomborg gör rätt när han efterlyser cost benefit. Klimathetsarnas argument är ju helt utan analys. Antingen gör vi detta eller så blir det katastrof. Vad som behöver göras är att visa på konsekvenserna för folk. Vad förlorar du faktiskt i levnadsstandard? Hur många människor kommer att dö om vi ska gå den här vägen? Vad som är ostridigt är att ska vi följa IPCCs rekommendationer så skapar vi en total katastrof för världen. Så stor är kostnaden om det nu överhuvudtaget är genomförbart.

 31. Alvar Nyrén

  #28
  Jo jag förstår nog hur du menar, men lika gärna kan man börja räkna på hur man skall klara en kommande ev avkylning. Ser för mig mera motiverat ut. Ville bara ställa saken på sin spets lite mera.
  Kanske världens kolgruvor kommer att få en renässans med filtrerad koldioxid utan skadliga partiklar till allas fromma. Större oväntade under har skett förr.

 32. Ivar Andersson

  #29 Alvar Nyrén
  Om man gör någonting måste man veta att det är rätt åtgärd. Det räcker inte med att tro att det är rätt åtgärd. Inom sjukvården gör läkarna undersökningar och tar prover innan behandlingen bestäms. Bland de klimathotstroende tror man att endast koldioxiden styr klimatet och vädret. Klimatet kan inte mätas utan är en beskrivning av vädret under minst 30 år. Parametrarna som påverkar vädret under de närmsta dygnen kan mätas och stoppas in i vädermodellen. Klimatmodellernas parametrar mäts inte utan gissas och därför finns minst 102 klimatmodeller.

 33. Håkan Bergman

  Ivar A. #32
  Lika viktigt är att när man vidtar en åtgärd så ska man utvärdera den. Nu har Tyskland haft vänligheten att gå före med Energiwende, och i stort sett allt man gjort har varit inte bara verkningslöst och dyrt utan t.o.m. kontraproduktivt. Se och lär!
  https://global.handelsblatt.com/politics/germany-environment-climate-failure-974059

 34. Ivar Andersson

  #33 Håkan Bergman
  För att veta att en åtgärd är rätt har man testat den och funnit att åtgärden är rätt. Tyskarna tror eller trodde att Energiwende var rätt åtgärd. Jag tror att vi är överens men jag förklarade nog lite dåligt vad jag menade.

 35. Lasse

  Klimatskeptiker eller upplysta medborgare-här kommer resultatet från 18 års alarmism:
  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/10/AlterationsToNASAGISSGlobalSurfaceTemperaturesSinceTheYear2000_shadow.png

 36. Jag hoppas (verkligen!) att Valentina Zharkova har fel.

  https://www.youtube.com/watch?v=M_yqIj38UmY

 37. Håkan Bergman

  Äntligen, nu kan vi utrymma och riva bunkern på Gärdet, hela klabbet kan ersättas med en molntjänst. Ankare, experter, opinionsbildare, pr-kåta soffockupanter, vanliga svennar och lottor, you name it går att ersätta med AI.
  https://www.dn.se/ekonomi/varldens-forsta-konstgjorda-tv-ankare/