Inga större förändringar av atoller och öar trots höjd havsyta

atoll

I en artikel från augusti som kartlagt en mängd öar i Indiska oceanen och Stilla havet skriver Virginie K. E. Duvat i sitt abstract:

”Under de senaste decennierna uppvisade atollöarna inget utbrett tecken på fysisk destabilisering trots höjning av havsytan. En reanalys av tillgänglig data, som täcker 30 Stillahavs- och Indiska Oceanatoller inklusive 709 öar, visar att ingen atoll förlorade markområde och att 88,6% av öarna var antingen stabila eller ökade sin yta, medan endast 11,4% minskade. Atollöar som drabbades av en snabb stigning på havsnivån visade inte något avvikande beteende jämfört med öar på andra atoller. Öars beteende korrelerade med ö-storlek, och ingen ö mindre än 10 ha minskade i storlek.”

Längre in i artikeln skriver författaren: ”Dessa resultat visar att atoll- och öområdestabilitet är en global trend, oavsett hur stor höjningstakten på havet är.”

Jaha, det var väl glada nyheter? Öarna sjunker inte utan nästan 90 % är stabila eller t.o.m. ökar i storlek.

Jamen, de 11 % som minskat då? Är det inte bevis på att världen håller på att svämmas över? Nja, Duvat förklarar att visst påverkas stränder av naturliga faktorer som strömmar, vågor, och vindar (som t.ex. det växande Skanör-Falsterbonäset) – och orkaner. Men han påpekar också att en stor del av minskningen beror på:

”Ökande mänskliga störningar, särskilt markåtervinning och mänskliga byggen och konstruktioner som bedrivs i stor skala, förklarar märkbara inom-atollförändringar på öar och på strandlinjers beteende.”

Trots intensiv exploateringen av t.ex. Maldiverna (pådrivet av republikens regering som skyller på klimatuppvärmningen och uppenbarligen hoppas på en massa pengar från FNs klimatfond) så tycks dock Maldivernas ständer må hyggligt.

maldiverna

Det kan vara av intresse att jämföra denna studie med en annan som vi tagit upp här på Klimatupplysningen, nämligen den som visar att 75 % av världens stränder är stabila eller växer.

Så, för att sammanfatta: De få millimetrar som havet stiger för närvarande påverkar vare sig atoller, öar eller världens stränder nämnvärt. Mycket mer betydelsefullt för stränders och öars förändringar är strömmar, vindar och mänsklig byggnation.

Men, men, har inte VETENSKAPEN visat att haven skulle stiga med upptill fyra meter till 2030? Katastrofala översvämningar förutspås för Egypten, Indien, Kina, USA, Storbritannien och Holland, och för atoller I den indiska oceanen och i Stilla havet. Och att detta var vetenskapligt bevisat till 90 %?

Jo, så skulle det vara enligt en enig vetenskap 1989, refererat i the Canberra Times och självaste the Guardian. Men antingen så stiger havsnivåerna överallt utom just vid öar och fastlandsstränder. Eller också så har kanske konsensusvetenskapen – oh, hemska tanke – helt enkelt FEL.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Bra Ingemar Nordin.
  Ditt inlägg kommer med perfekt timing till GP:s totalhaveri när det gäller klimatspektaklet. Kanske är det Peter Hjörne som fått spader av våra brev till honom. Eller är det kanske så att, som jag skrev då om hans krönika ”Det värsta jag läst i GP”.
  Dagens GP slår detta med hästlängder. Varenda tillgänglig klimatlögnare är engagerad och försöker dra sitt strå till stacken att få Sverige på knä inför klimatträsket. Nilfebern är på väg in i landet på grund av av knappt en grads uppvärmning, Myggan finns redan här sedan länge liksom Malariamyggan. Att smittan inte kommit hit beror ju inte på temperaturen eftersom vi haft Malaria i Sverige långt tillbaka i historien då r CO2 halten var 30 % lägre än i dag.
  Vad Säger Oceanografen och prof. Anna Wållin om detta klimatutbrott som drabbat GP. Eller har hon kanske mist jobbet efter sitt ärliga ,på grund av sin kunskap i ämnet, uttalande inför SVT-reportern, som censurerades av SVT-1
  Vi får väl hoppas att dagens GP blir det slutliga rekordet i lögnpropaganda. Det är i vart fall svårslaget.

 2. Ann lh

  Ingemar, nu när censuren kring klimathotet börjar lossna lite smått är det värdefullt att få fast mark under fötterna genom artiklar som bygger på data.
  ”Fast mark under fötterna” får man dock leta efter i den femdagarkampanj kring klimathotet som startar i dagens GP. Tydligen har tidningen bestämt sig för att gå före och samla allt tänkbart och otänkbart elände vi kan drabbas av i framtiden på grund av – de kommande klimatförändringarna. Allt grundat på klimatmodellerna. Ingen tveksamhet där inte.
  Medvetet eller inte är handlar lustig nog dagens ledare där om syndabockar, dock inte koldioxid.

 3. Lars Cornell

  Bim och AnnLh
  Kul. Men vad är det som GP skriver?
  Finns det fungerande länk?

 4. Bert Nilsson

  Stränderna har inte funnits sedan begynnelsen utan har skapats av havet. Ibland kan ett metertjockt lager av sand försvinna men det kommer alltid tillbaka igen. Nivån på havsytan spelar ingen roll, vågorna kommer alltid att syssla med att skapa sand.

 5. Kjell Lindmark

  Korallöar, atoller mitt i oceanerna har vuxit till sig i strandkanten på en vulkan. Vulkanen har sedan långsamt sjunkit ner i havet medan korallerna växer på sig och håller sig jäms med vattenytan. Atollernas konfiguration, oftast ringatoller skvallrar om den forna vulkanöns strandlinje. De atoller som förlorar mark kan även bero på att den tidigare vulkanens sjunkhastighet har ökat något vilket gör att det skenbart ser ut som om havsnivån stiger.

 6. Bim

  Lars Cornell.
  Tyvärr ingen länk. Hela GP är nerlusad från första sidan. 😀

 7. Ann Lh

  # 3 Lars C.
  Här hoppas jag:
  http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/forskare-tiden-p%C3%A5-v%C3%A4g-att-rinna-ut-1.10317303
  Den enda ”välrenommerade” forskare i sammanhanget som sysslar med grundläggande (?) klimatforskning tycks vara Markku Rummukainen.
  JoNova skrev en gång för länge sen ett inlägg på sin blogg med rubriken ungefär, det enda som betyder något är om eller hur mycket koldioxiden betyder för klimatet. Denna fråga släntrade man över lätt som en plätt i reportaget. Klimatprofessor Christian Azar citerades i det avsnittet. Arma Chalmers!
  Ursäkta Ingemar, men ibland kokar det över.

 8. Lasse

  Pegelmätningar vid stränderna är rätt intressanta.
  Men man får se upp eftersom geologin kan lura oss ibland.
  Men långa serier visar på växlingar som är svåra att hänföra till CO2.
  Sidney:
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=680-140
  Venedig sjunker konstaterade en kulturkrönikör i morse (P1) och försökte koppla det till något vi kan påverka:
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=270-054
  Trenden är inte direkt kopplad till CO2.

 9. Håkan Bergman

  Lars C. #3
  Det ligger bakom betalvägg i e-tidningen, men GP går att läsa via pressreader om man har ett bibliotekskort.

 10. Lars Kamél

  Det är då ingen nyhet att korallöar faktiskt inte slukas av stigande hav, utan snarare växer då. I alla fall inte för oss som känner till huvuddragen i Charles Darwins bok Coral Reefs från 1842.
  Dessutom har korallrev funnits i ungefär en halv miljard år. Under den tiden har haven stigit och sjunkit med över 100 meter flera gånger. Om korallerna inte klarade sådant, skulle de vara utrotade för länge sedan.

 11. latoba

  #9 Håkan Bergman
  Pressreader fungerar väl inte på alla bibliotek, i varje fall inte på mitt.

 12. Ingemar Nordin

  Lars K #10,

  Tyvärr tror jag inte att den vanlige tidningsläsaren är bekant med Darwins bok om korallrev. Istället lever nog de flesta i villfarelsen att de paradisiska söderhavsöarna slukas av havsstigningen som orsakas av att de kör bil.

  Så vitt jag förstår så är kartläggningen i ovannämnda artikel gjord på kända öar under lång tid. Men rimligtvis måste det också uppstå nya öar lite då och då pga vulkanisk aktivitet. Endast 20% av havsbottnen är kartlagt och man upptäcker ständigt nya vulkaner.

  http://joannenova.com.au/2018/11/just-another-bunch-of-old-volcanoes-we-didnt-know-about-found-off-tasmania/

 13. Håkan Bergman

  latoba #11

  Tråkigt, jag trodde alla hade tjänsten. Vet inte hur det är i övriga landet men här i Stockholm kan jag få lånekort på Stockholms stadsbibliotek trots att jag bor i Huddinge kommun. Kan vara värt ett försök med ett bibliotek i närmaste stad, länshuvudstaden förslagsvis.

 14. Desperaton

  Nu har jag tröttnat på GP. De tar inte, i varje fall inte vad jag kan komma ihåg, in några artiklar eller insändare från klimathotsskeptiker, och satsar nu stort i flera dagar på att ta in artiklar med klimatalarmistiskt budskap. Jag tror inte de kommer balansera detta genom att låta andra sidan komma till tals, och Peter Hjörne har ju skrivit att ”konsensus” råder. Isabella Lövin ges idag återigen stort utrymme att utan kritisk granskning sprida rena lögner om klimatet. Prenumerationen sägs upp.

 15. Jax

  Latoba #11 Som jag förstått det måste man gå till biblioteket och logga in där för att få tillgång till tjänsten. Så här skriver biblioteken i Norrbotten: ”Pressreader innehåller 5800+ olika dagstidningar och tidskrifter från 100+ länder och på 60+ språk. Kom in på ditt bibliotek och ladda ner det du vill läsa till din telefon, läsplatta eller laptop. Nerladdat material kan läsas offline vid ett senare tillfälle.Tillgänglig på alla bibliotek i Norrbotten”.

 16. Lasse Forss

  Professor Ulf Danielsson intervjuades i UNT för några veckor sedan och varnade för att ett varmare klimat gör att malaria kan komma till Sverige.
  Carl von Linné doktorerade 1735 på just malaria som också gick under namnet Uppsala feber. Malaria var alltså en fruktat sjukdom i Sverige, särskilt i Mälardalen, under del lilla istiden.
  Jag skrev till Ulf Danielsson och bad honom dra tillbaka sina utsagor om malaria för att om möjligt rädda sin forskningsheder. Någon dementi har jag inte sett skymten av.

 17. Håkan Bergman

  Jax #14

  Här i Huddinge kan man utöver det du beskriver också gå till pressreader.com via datorn hemma när man är inloggad på biblioteket. Är du säker på att det inte funkar så i Norrbotten också? Jag kollade in Luleås sida och där står så här ”eller gå till http://www.pressreader.com på din dator”, lite luddigt men testa hemifrån.

 18. Ingemar Nordin

  Lasse F #16,

  Jag tror inte att Ulf Danielsson (teoretisk fysik) kan något om klimatet. Han läser väl bara DN, lyssnar på Klotet och ser på Rapport som enda källor. Jag har aldrig hört något som tyder på att han har den minsta inblick i forskningsfältet. Myten om att global uppvärmning skulle gynna malariamyggans utbredning är falsifierad och avfärdad sedan många år.

 19. Ingemar Nordin

  # 18 forts

  En av de främsta experterna på spridning av malaria är Paul Reiter som varit delaktig i IPCC. Han skriver bl.a.:

  ”Simplistic reasoning on the future prevalence of malaria is ill-founded; malaria is not limited by climate in most temperate regions, nor in the tropics, and in nearly all cases, ”new” malaria at high altitudes is well below the maximum altitudinal limits for transmission. Future changes in climate may alter the prevalence and incidence of the disease, but obsessive emphasis on ”global warming” as a dominant parameter is indefensible; the principal determinants are linked to ecological and societal change, politics and economics. There is a critical need for cheap, effective control campaigns, as were implemented during the DDT era. A creative and organized search for new strategies, perhaps based on new technologies, is urgently required, irrespective of future climate change.”

  https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2875-7-S1-S3

  Andra artiklar på samma tema:

  https://www.scientificamerican.com/article/global-warming-wilts-malaria/
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066711/

  Dvs, Ulf Danielsson har utan minsta kritisk faktakontroll svalt de vanliga alarmistiska flosklerna om global uppvärmning och malaria. Han borde skämmas! (Och hade aldrig fått godkänt på mina kurser i vetenskapsteori :-))

 20. Jax

  Håkan #17 hittar inte biblioteken i Norrbotten i listan som presenteras. Ser däremot Göteborg, Malmö, Stockholm m.m. Där.

 21. pekke

  Malaria i Sverige är inget nytt.

  ” Malaria beskrevs redan av Hippokrates kring 400 f. Kr. Den var ännu på 1800-talet en folksjukdom även i Sverige, och härjade framför allt längs Östersjöns kust. 1880 fann Alphonse Laveran den malariaframkallande protozon.

  1898 konstaterade Ronald Ross att malarimyggan var den som överförde protozon till människan. Fram till 1920-talet förekom malaria i större delen av Europa, Island undantaget.

  Det senaste fallet av inhemsk smitta i Sverige härrör från 1933. ”

  https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/insekterochspindeldjur/flugorochmyggor/malariamyggor.80.html

  Finns 7 olika malariamyggor i Sverige.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Malariamyggor

  Malariasmittan fanns alltså i Sverige när det enligt alarmisterna var kallare än nu . . .

 22. Jag kan logga in på Pressreader men får inte upp GPs artikel. Inget resultat skriver den bara.
  Alla bibliotek har kanske inte alla tidningar?

 23. Bernt O

  Bert N. #4
  ”vågorna kommer alltid att syssla med att skapa ny sand” När det gäller korallöar skapas väl den vita korallsanden av främst papegojfiskar. Det finns lite olika uppgifter om hur stora mängder korallsand en enda fisk kan knapra loss av korallerna per år. Upp mot ett halvt ton låter mycket men är ju ”bara” över ett kilogram i dygnet.. Utanför korallreven är det ju alltid brådjupt, korallsand som av någon anledning spolas över ”kanten” hittar nog inte tillbaka i första taget.

 24. Robert N.

  Lilla Greta ni vet, börjar nog bli mer känd än sin mamma Malena Ernman i klimathotskretsar.
  Varje fredag protesterar femtonåringen sittandes utanför riksdagshuset.
  I Sverige har nätverket Klimatsverige startat Facebooksidan och hashtaggen #FridaysforFuture för att samla de som stödjer Greta Thunbergs kamp.
  Nätverket utnyttjar en minderårig flicka för att sprida sitt budskap, med sin mors goda minne.
  Klimatnätverket går nu ut med ett upprop om att protesterna ska spridas till vartenda kommunhus i Sverige fredagen den 30 november, alltså fredagen innan nästa klimattoppmöte, säger Torbjörn Vennström, pressansvarig för Klimatsverige till tidskriften, Aktuell Hållbarhet.
  Lilla Greta som i onsdags höll ett tal vid en klimatdemonstration i London (vilket hon förmodligen flög till).
  Greta manade mötesdeltagarna till civil olydnad och att klimatkampen krävde att människor gjorde uppror.
  Klimatnätverket är bara en plattform så jag representerar inte någon organisation. Men som jag ser det kan det kanske krävas mer civil olydnad i framtiden om politikerna inte kan ta till sig den här frågan, säger Torbjörn Vennström.

  Malena Ernman som gråtit ut i Expressen och andra media.
  ”Det har varit ett helvetiskt år” var rubriken.
  Efter många och smärtsamma turer fick dottern Greta diagnosen Aspergers syndrom.
  Cyniskt att utnyttja ett barn.

  https://www.aktuellhallbarhet.se/manifestationer-runt-om-i-varlden-till-stod-for-greta-thunberg-och-klimatet/
  https://klimatsverige.se/
  https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/det-har-varit-ett-helvetiskt-ar/

 25. Lasse Forss

  Ingemar
  Naturligtvis är det så. Men jag tycker att det är viktigt att avslöja de som låter använda sitt erkänt respekterade namn för att marknadsföra lögner. (Man är för fega för att neka).
  Jag skrev också till Kalle Sandhammar, chefredaktör och VD för UNT, och bad honom hjälpa Ulf Danielsson med dementin. Men Kalle berättade direkt att han inte hade för avsikt att göra så.
  Min förhoppning är att varje gång, jag och andra, påvisar att när oförvitliga personer låter sitt namn användas för att marknadsföra lögner, så inser dessa att det kanske är riskabelt. Särskilt som lögnerna alltid visat sig vara just det, lögner. Och sanningen kommer rimligen ikapp. Då är festen över.

 26. Håkan Bergman

  Lena K. #22

  Huddinge bibliotek här. Loggar in på biblioteket, där finns en länk till pressreader hemifrån, när jag klickar på den kommer en ny länk till pressreader upp och jag klickar på den, inga problem.

 27. Guy

  Jag kan inte tro det är sant! Att det finns en tidning som stoltserar med namnet ”Aktuell Hållbarhet” ???????

  Jag har ännu inte fått en tydlig definition på vad som menas med hållbar. Det första jag kommer att tänka på är någon form av handtag. Det andra finns inom byggnadsindustrin. Allt det övriga är flum uppfunnet av ex. statsministern i Norge Gro Harlem Brundtland, vad jag förstått.

 28. femman

  Re#23 Du har helt rätt sanden på korallöar kommer mest ifrån papegojfiskar. Dom krossar äter ytan på koraller och ut kommer sand 300-400 kg var. Dom är även viktiga för att vitalisera korallerna och gör att dom håller sig friska.
  Ett problem är att dom är goda samt mycket lättfångade. Vid maldiverna tex dödar äter turisterna upp så många papegojfiskar att det blivit ett stort problem. Regeringen i Maldiverna vet nog om detta men vad jag har inget hänt. Men jag kan ha fel. Men turisterna ger inkomster sandbrist ger bidrag säger inte mer. För övrigt verkar allt för många blanda ihop Geologi med Klimat kanske medvetet eller brist på kunskap

  https://www.jw.org/sv/publikationer/tidskrifter/g201506/papegojfiskar-havets-sandleverant%C3%B6rer/

 29. Ulf

  Svar 24

  Istället för att strunta i skolplikten kanske lilla Greta skulle göra en insats för klimatet om hon nu verkligen tycker det är så viktigt. Enligt en amerikansk undersökning utgör husdjuret 30 procent av ägarens klimatavtryck Ernmans har två hundar. Men det är väl som vanligt med klimathotarna, restriktioner det är något för andra inte för dem själva.

 30. femman

  Re#29 Har tänkt den tanken själv. Kräv hundförbud för klimatets skull. Det akulle få fart på debatten på riktigt jag lovar. Ta kattförbud samtidigt när man ändå håller på. För klimatets skull får inget vara heligt amen,

 31. Bert Nilsson

  Bernt O. #23.
  Så kan det nog vara. Jag tänkte mera på sandstränder som t ex i Brasilien där havet eroderar ner strandbrinken men likväl upprätthåller fantastiska sandstränder på samma ställen/längs praktiskt taget hela strandlinjen. Eller Las Burras i San Agustin där det kan vara mycket sand eller lite. Man kan lita på att den kommer tillbaka, annars hade den redan försvunnit för hundratals år sedan.. Instabila system kan i princip inte finnas i naturen, de skulle gått överstyr för tusentals år sedan när deras resp tipping points uppnåtts.

 32. Frej

  Hur gick det för korallerna på den tiden ? En länk om medeltida värmeperiodenhttp://notrickszone.com/2018/11/03/new-study-medieval-warm-period-not-limited-to-north-atlantic-but-occurred-in-south-america-as-well/

 33. Frej

  http://notrickszone.com/2018/11/03/new-study-medieval-warm-period-not-limited-to-north-atlantic-but-occurred-in-south-america-as-well/ nytt försök

 34. Harry

  Glöm inte Sveriges alla hästar, närmare 400000 metanproducerande enheter, som oavbrutet förstör klimatet. Hästar används praktiskt taget enbart för nöjes skull. Att avstå från från detta nöje är en liten uppoffring som säkert alla djurvänner gärna ställer upp på. Jag är säker på att Miljöpartiet snart kommer att sätta ner hoven, flåt, jag menar foten, och kräva hästförbud, alternativt ett bonus/malussystem för hästhållning. En ponny skulle förslagsvis kosta 15000 om året de tre första åren i skatt, och en normalstor häst 30000 om året i tre år. Hästar som flygs runt i världen för avel är ju riktiga miljöbovar och skall beskattas därefter med en grundavgift på 500000, och sedan 40% på omsättningen.
  Jag skickar detta inlägg till Miljöpartiet. Om partiet får inflytande i kommande regering är jag säker på att regering lägger en proposition redan till våren, och med tanke på frågans vikt är det troligt att Riksdagen snabbt fattar beslut så att en lag kan börja gälla första juli 2019.
  Harry

 35. Robert N.

  Gay #27

  Aktuell Hållbarhet är förmodligen ägt av Bonnier.
  De har utsätt Ingrid Petersson Statliga Formas GD till en av de viktigaste personerna för hållbarhet.
  https://www.aktuellhallbarhet.se/8-ingrid-petersson/

  Formas beviljar forskningsbidrag – 1,3 miljarder kronor – årligen bl.a. fick Alma Strandmark, hon med de 3000 st försvinnande öarna i Stockholms skärgård forskningsbidrag av Formas.

  En annan klimatkändis är Anders Wijkman som fått ta del av Formas klimatslantar.

  ”Formas har utsett Anders Wijkman till ordförande för programkommittén för det nationella forskningsprogrammet om klimat. Han har tidigare bland annat varit EU-parlamentariker och ordförande för Miljömålsberedningen. Kommittén ska stödja det tioåriga nationella forskningsprogrammet om klimat som startade 2017.
  – Vi är mycket glada över att Anders Wijkman har tackat ja till det här uppdraget. Anders har en unik och gedigen erfarenhet och kompetens inom klimatområdet och har arbetat såväl politiskt som i ideell sektor. Hans engagemang är väl förankrat i aktuell forskning och han har ett omfattande nätverk både nationellt och internationellt, säger Formas generaldirektör Ingrid Petersson.”

  https://www.aktuellhallbarhet.se/8-ingrid-petersson/
  http://www.formas.se/sv/Press-Nyheter/Formas-pressmeddelanden/Anders-Wijkman-leder-nationella-kommitten-for-klimatforskningsprogrammet/

  Det finns många bedrövliga tokerier att läsa på dessa hemsidor som ”istidskramarna” ägnar sig åt.
  Sverige har verkligen blivit ett land för flummare. Man kan bli mörkrädd för mindre.

 36. Robert N.

  Länk till Alma Strandmarks ”verk” från Stockholms universitet för de som glömt hennes stordåd.

  https://www.su.se/om-oss/press-media-nyheter/nyheter/om-100-%C3%A5r-kan-3000-%C3%B6ar-ha-f%C3%B6rsvunnit-i-stockholms-sk%C3%A4rg%C3%A5rd-1.338172

 37. Peter Stilbs

  #18 Ulf Danielsson är polare med en annan figur vid namn Häggström

 38. Håkan Bergman

  Finns åtminstone en mera balanserad opinionsartikel i dagens GP av Markus Uvell.
  ”Klimatalarmism riskerar bli en trojansk häst.”

  ”…KLIMATALARMISMEN ÄR EN trojansk häst. Om vi accepterar dessa resonemang får vi betydligt större problem på köpet. Den alarmistiska retoriken för med sig totalitära tankesätt…”

 39. Håkan Bergman

  Tillägg, vi som har fungerande pressreader kan dela texter via mail om nån är intresserad.

 40. latoba

  Ny har Computer Sweden också ramlat ner i klimatträsket.
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.709617/digitalisering-klimatet

 41. Ann lh

  # 22 Lena K. Länk till gårdagens artikel i GP finns i #7.
  Dessutom fortsätter propagandan idag med diskussion om hur Gbg ska tackla klimathotet och med upplysning om Göteborgs industrivärstingar samt en drapa från Trumphataren B-M Mattsson, GPs hyllade amerikakännare sedan 50 år. Al Gore och Kaliforniens ledare med deras klimatpolitik står högt i kurs hos denna dam.
  Men! Ännu har varken hon eller någon annan någon lyft fram något om den vetenskap, som visar att ökad koldioxidhalt utgör ett hot mot vår planet. Ännu vilar med andra ord hela denna GPs massiva Propaganda för klimathotet på kvicksand.
  Dessutom ett stort Tack till Robert N. för begreppet ”Istidskramare”!

 42. Sören G

  Var det någon som såg SVT på söndagskvällen kl 22? Det skulle vara ett program där det påstods att oljeindustrin redan för 60 år sedan kände till koldioxidens påverkan på klimatet men att de skull ha tigit om det.

  Det var väl redan Arrhenius i slutet av 1800-talet som visste att koldioxid hade spektrallinjer i infrarött, och det var väl inte okänt för världen.

 43. Olav

  Var det 40 eller 60 meter som havet stigit sedan istiden? Det föranledde tydligtvis inte? Att denna utveckling fortsätter, men nu med mycket beskedliga 2 millimeter per år är givetvis högst alarmerande.
  Ja, så utropar de vänstervridna, gröna talibanerna. De som vi nu i 50 år tillåtit skaffa sig makten i Sverige.

  Undrar hur vägen tillbaka till verkligheten ska se ut?

 44. Ivar Andersson

  OT Finns det någon förklaring till att flyttfåglarna flyttar söderut till värmen? Värmen är ju enligt klimathotstroende farlig kanske rentav livsfarlig. Är flyttfåglarna dumma i huvudet och inte förstår sitt eget bästa? Det finns även många människor som flyger söderut till värmen. Är turisterna dumma i huvudet och inte förstår sitt eget bästa?

 45. Kjell Lindmark

  #43 Olav

  120 m har havsnivån stigit när istiden tog slut.

 46. Bim

  Håkan Bergman # 38
  Håller med dig, Markus Uvell gjorde en bra analys som förvånade mig att den fanns i GP.
  Kanske kan det här överdrivna klimat-skrämselpropagandan ha den motsatta effekten att folk blir så innerligt trötta att ingen bryr sig.
  Det i sin tur gör ju att folk inte accepterar vilka inskränkningar som helst.
  Skall vi få till nollutsläpp till 2030 så kommer det att svida i skinnet, mer än vad folk har klart för sig.
  Dessutom, vad vill GP försöka vinna på denna storsatsning av klimatlögner? Tidningens trovärdighet sjunker ju som en sten? Finns det en annan agenda i bakgrunden som vi inte vet?
  Peter Hjörne är ju visserligen delägare i bolaget men ett aktiebolag vill ju se om sitt hus så hans klimathotsvurmande kan ju inte genomsyra hela redaktionen och resten av ägarintressena i bolaget.
  Kan det vara mer presstöd som lurar i bakgrunden?.. Tror inte det. Miljöpartiet är ju ingen vinnare.

 47. Håkan Bergman

  Ja jag gör förmodligen fel på något vis. Det är inga problem att hitta Pressreader och inte heller att logga in där, det är sedan som det skiter sig eftersom jag inte får fram ett resultat.

 48. Håkan Bergman

  Lena K. #47

  Du ska inte ens behöva logga in på pressreader, det räcker med att du är inloggad på biblioteket och går till pressreader vi bibliotekets länk. Så funkar Huddinge åtminstone.

 49. Håkan Bergman

  Men hur gör du sen?

 50. Håkan Bergman

  Lena K. #49

  Följetongen fortsätter. Har du Stockholms stadsbibliotek? Jag gick in där och tittade, inte det mest pedagogiska jag sett, men så här:
  Logga in på biblioteket.
  Klicka på ”Att använda Biblioteket”, då får du upp en meny till vänster på skärmen.
  Välj databaser. Då kommer en ny sida upp med rubriken Databaser.
  Välj dagstidningar och tidskrifter. Då får du upp en ny sida med rubriken Dagstidningar och tidskrifter.
  Under rubriken Pressdisplay/Pressreader välj Sök i databasen hemifrån.

  Sen borde hela härligheten komma upp, jag kan inte kolla utan lånekort på stadsbiblioteket.

 51. jax

  Håkan B, #50
  Perfekt, nu hittade jag det. Sökte på pressreader men hittade det inte då, men under databaser fanns det.

 52. Ann lh

  Bim och Håkan B.
  Uvells gästledare idag kan tolkas som att ledarsidan lyckats hålla på en viss självständighet. Såvitt jag förstått har de klokt nog försökt hålla sig utanför klimatfrågan eftersom de själva inte är insatta – liksom debattsidan, ekonomireportrar, utrikessidorna och med all önskvärd tydlighet B-M Mattsson vilket hon extra tydligt visar i dagens krönika om Trump. De övriga visar inga hämningar utan mal på i bästa miljöaktiviststil.
  Uvell kanske släpptes fram eftersom han är lite lagom tolkningsbar i sin ledare. Försöksballong?

 53. Håkan Bergman

  jax #51
  Vad bra, då kan jag vara elak resten av dan. Vilket bibliotek använder du? Det verkar som att alla bibliotek har sina egna små egenheter, stora summor att spara in där. F.ö. om jag ville minimera antalet klick på en meny så vore ”Databaser” ett bra namnval.

 54. latoba

  På mitt bibliotek, Strängnäs, Hittade jag många tidningar, men inte DN.
  Man kan också ladda ner en app på mobil/platta.Fungerar bra, men inte heller där finns DN.

 55. kent flood

  Detta kan jag läsa fritt:
  http://www.gp.se/ledare/uvell-klimatalarmismen-riskerar-bli-en-trojansk-h%C3%A4st-1.10348926
  pröva gärna

 56. jax

  Håkan B, #53, Använder Luleå. Det ska funka för Gällivare också står det angivet, biblioteken i Norrbotten har en gemensam webbsida. Ser nu också att press reader finns under databaser också men den tjänsten kan tydligen bara användas på biblioteket. Den ”databas” som funkar heter Library PressDisplay. Där anger jag bara numret på mitt bibliotekskort.

 57. Bim

  Ann L H # 52
  ”Försöksballong”, så kan det vara. Jag har väldigt svårt att tro att Alice Teodorescu och Adam Swejman skulle börja babbla klimathot. Alice T. är ju väldigt skärpt i sina analyser och Adam S. tycker jag också är väldigt vettig i sina ledare.
  I bland när man hör de mest uppenbara lögnerna från miljöjournalister och politiker så undrar jag om de är dumma eller om de betraktar folk, väljare i allmänhet som urkorkade.
  Hur som helst, så är det allvarligt om ett land styrs av lögnare eller naivt, lättledda människor som inte tänker själva.
  Men så är det ju i dag, ingen ifrågasätter. Så landet styrs ju inte av politikerna…

 58. Frej

  På Kaliber ” Klimatresan” sas det att vid 2 graders höjning så dör korallerna .Jag är ingen biolog , men skulle det nu vara så borde dom väll dött för länge sen . Det var rätt kul att höra deras tankar , jag förstår inte varför dom diskuterar resor och nöje när det är så alvarligt som det låter . Det blir bara för bisarrt , dom borde väl ägna den sista tiden till att förbereda sig för slutet . Ja dessa domedagssekter .

 59. Bim

  Kjell Lindmark
  ”Vattnet steg 120 meter” efter senaste istiden.
  Stämmer bra vad jag har hört! tog mellan 5-10 tusen år. alltså mellan 1,7-2 mm per år . En ganska lugn tillställning. 😀
  1 dm per mansålder på den tiden. Undrar om de som levde då märkte vad som hände? Troligen inte.
  Tur att inte Rockström levde då, han hade ju skrämt ihjäl den tidens människor.

 60. Ingemar Nordin

  Frej #58,

  Man undrar över public services faktaresistens:

  Nej, en överväldigande mängd publicerade artiklar visar att snäckor och andra skallevande djur inte berörs av en minskad alkalitet i haven,

  Nej, korallreven har överlevt flera tidigare perioder med varmt vatten.

  Hur ofta behöver detta upprepas?

 61. Ingemar Nordin

  Bim #59,

  ” Undrar om de som levde då märkte vad som hände?”

  Åjo, när exempelvis sötvattenssjön Östersjön drog igenom Mellansverige då isen smälte, eller då Svarta Havet fann sitt utlopp i Medelhavet så lade nog de nomadiserande folkstammarna märke till det. De fick hålla sig undan och börja bygga båtar. 🙂

 62. Bim

  Ingemar
  Ja,ja! man kan ju inte stå mitt i älvfåran när Göta älv brakade fram. men man kunde ju gå upp på bron och titta. 😀

 63. Mats

  På mitt bibliotek måste man vara fysiskt på plats, alltså inloggad på bibliotekets wifi-nätverk för att aktivera Press-reader och ladda ner tidningar. Sen kan man läsa offline några dagar tror jag.

 64. Bim #59

  2 mm/år blir 2 dm på 100 år, 2 m på 1000 år och 20 m på 10 000 år

  det behövdes 1 cm/år i 12 000 år för att få 120 meter så att det steg mycket fortare än vad det gör nu.

  Atoller och koraller klarade det också. Frågan är också hur mycket temperaturen vid korallreven ändras i samband med el Niño, la Niña övergångar.

 65. Håkan Bergman

  Eftersom jag bidragit till att fylla tråden med OT så klimatkompenserar jag med en riktig feting.
  https://www.nrk.no/hordaland/forsker-slar-alarm_-_-havet-kan-stige-over-15-meter-de-neste-500-arene-1.14226845
  Tänk om bara 500 år,blir svårt att somna i kväll.

 66. Robert N.

  #65 Håkan Bergman

  Om 500 år har kanske de klimatreligiösa blivit saliga och nått sitt paradis – en ny istid.

 67. Håkan Bergman

  Bim #62

  Folk var förståndigare förr och bosatte sig inte alltför nära vatten. T.ex. när Ragundasjön tömdes på flera kubikkilometer vatten inom loppet av av några timmer omkom inte en käft., några båthus och laxtinor spolades bort så klart. Det måste ha blivit nån ändring när Indalsälven reglerades för själv växte jag upp bara några meter från älven, tilliten till kraftbolagen och deras dammar var tydligen orubblig.

 68. tty

  Apropå malaria kan det vara en kul grej att påminna om Wahlberg, framstående zoolog och forskningresande i Afrika i mitten av 1800-talet. Han fick en gång lov att avbryta en forskningsresa p g a att han drabbades av malaria. Dock inte en afrikaresa utan en resa till Öland.
  Han är förresten den ende som blivit ledamot i Vetenskapsakademin postumt. När han valdes in hade han redan blivit dödad av en skadskjuten elefant i Okavangodeltat. Kommunikationerna var långsamma på den tiden.
  De två värsta malariahålen i Sverige var för övrigt Mälaröarna (”Svartsjöfeber”) och Stockholms skärgård (”Skärgårdsfrossan”). Samuel Ödmann (också framstående zoolog) drabbades av livslång kronisk malaria som pastor på Värmdö, troligen Plasmodium vivax eftersom det är den form av malaria som oftast blir kronisk. Det är en intressant tanke att ingen vettig människa besökte Stockholms nuvarande ”gräddhyllor” på 1700-talet p g a malariarisken. Notera t ex att Linné trots att han levde större delen av livet I Uppsala (och någon mån Stockholm) aldrig besökte skärgården.

 69. tty

  #45
  ”120 m har havsnivån stigit när istiden tog slut.”

  Korrekt. Och lustigt nog tycks nästan ingen kommit att tänka på vad det innebär. Inget korallrev någonstans i Världen är äldre än ca 10 000 år. Vid den tiden var Stora Barriärrevet stendött, en låg kalkstensås en bit innanför kusten, och hade varit dött i drygt 100 000 år sedan den förra mellanistiden.

  Däremot fanns det naturligtvis korallrev på andra håll, t ex ett jättestort revkomplex ungefär halvvägs mellan Australien och Nya Kaledonien. Nu är det till större delen dött eftersom det ligger för djupt för att revbildande koraller skall trivas, men under nästa istid kommer det att leva upp igen.

  Det finns ett skäl till att koraller producerar enorma mängder små pelagiska larver som driver omkring med havsströmmarna tills de (i bästa fall) hittar en bra plats att ”slå rot”.

 70. Lasse

  Medias insatser med att klargöra problem med höga vattenstånd i Venedig lämnar en del luckor.
  Är det värre idag än förr?
  Det borde vara det eftersom den historiska ön sjunker.
  Hur mycket? Tittar man på Venedig och jämför dem med Kroatien :
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=270-054 +2,43 mm/år
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=280-006 +0,83 mm/år
  Så kan det vara så mycket som 1,6 mm/år. 100 år ger då 16 cm.
  Detta skall man ha i minnet när rekordet från 1966 +1,94 m skall jämföras med årets högst 1,54 m.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Acqua_alta

  Sen kan man ju alltid visa denna för dem som tror att CO2 är orsaken:
  Trendlinjen med 50 års relativ förändring: https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=270-054

 71. Lasse Forss

  Apropå Linné. Hans förste son dog i malaria. Jag hittar ingenting om detta i Wikipedia men så lär det vara. Därför flyttade han till Sävja i utkanten av Uppsala samt till Linnés Hammarby, som ligger ännu längre från Staden.
  Den officiellt förste sonen övertog faderns professur.