Öppen Tråd

vintertid

Håhåjaja, så var det dags igen.Staten beskattar oss på en timme, utdelningen kommer inte förrän till våren. Transaktionskostnaden är inte försumbar. Vi får trösta oss med öppen tråd om väder, klimat och energi så länge.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Karl Eider

    Är det inte tvärt om? Det är nu återbetalningen kommer, på den timme man tog i våras. Återbetalning utan ränta. När klockan flyttas bakåt får man mer tid. När klockan flyttas fram tar man bort tid.

  2. Guy

    # 1

    Så tycker jag också. Dessutom flyttar vi klockan närmare ”rätt” tid från en ”virtuell” tid.

  3. Ulf

    Intressant ledare i DI som i princip går ut på att EU misslyckas med det mesta men på miljöområdet är det minsann bra. EU har blivit en miljöunion. Men ur en mer rationell synvinkel ligger EU:s miljöarbete väl i linje med alla andra misslyckanden. Löjligt hårda och meningslösa krav på minskade koldioxid utsläpp och dessutom plaståtervinning fast vi vet att 25 procent av återvinningen hamnar i havet. Och att det är mycket bättre att bränna plasten. Men skribenten tycker att EU lyckats på detta området, nej det är nattsvart även där.

  4. Ingemar Nordin

    #1 & #2,

    Eller också kan man se det som så att ljuset försvinner en timme tidigare om kvällarna. Jag undrar om inte de flesta upplever att dagen har blivit en timme kortare.

    Hursomhelst skall man ju avskaffa detta skiftande mellan sommar- och vintertid. Skönt tycker jag.

  5. Lars Lundqvist

    Först hittar man på ett klimathot och i dagens DN har det nu blivit en klimatkris, som det bara behövs lite vilja för att lösa.
    https://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-att-klara-klimatkrisen-ar-inte-raketforskning-det-ar-vilja-beslutsamhet-och-kanske-ett-glas-ol/

  6. Håkan Bergman

    Ulf #3

    EU har säkert lyckats skapa ett imponerande regelverk, men hur står det till med uppföljningen? Det finns ingen möjlighet att EU eller medlemsstaterna kan kontrollera allt som föreskrivs, och då börjar fusket breda ut sig, hur smart är det? När t.o.m. stora företag som VW ägnar sig åt avancerat fusk och inget kontrollorgan inom EU lyckas avslöja det, det var tre studenter i USA som avslöjade avgasfusket, är det illa ställt. Var fanns kontrollen när vi började dränkas av billigt skräp från Kina härom året?

  7. Håkan Bergman

    Lars L. #5

    Bra försök av Wiman att skrämmas med ölbrist, men globalt bryggs det mesta av dagens öl nog på majs.

  8. Ingvar i Las Palmas

    flera bra artiklar av Donna Laframboise
    https://nofrakkingconsensus.com/

  9. Håkan Bergman

    Apropå att ställa om klockorna och övertro på vad som står i tidningarna. Jag har faktiskt haft en jobbarpolare som vi inte kunde förmå att ställa om klockorna innan han gick och la sig. Men så kan man väl inte göra, det står ju i tidningen att det är mellan klockan två och tre man ska ställa om klockorna var hans argument.
    Vi har historiskt haft svårt för det där med tid, romarna mätte tiden i skiften, fyra dagar blev för dom tiden från första dagens början till tredje dagens slut. Värre var det när man gjorde första försöket med skottår, i instruktionen stod det att man skulle lägga till en skottdag vart fjärde år, resultatet blev att vart tredje år fick en skottdag. Det tog några decennier innan man insåg att nåt var fel.

  10. Johan M

    Den riktigt roliga omställningen kommer nästa höst. Jag tror att EU-direktivet nu är att alla stater går över till sommartid till våren men att det sen är öppet vilka som vill gå tillbaks till vintertid. Gissa om det kommer blir kaos.

    Den enkla lösningen vore kanske att ha en EU-tid som då kanske blir CET. Portugal och Irland får finna sig i att för evigt ligga en timme plus (sommartid) och Finland, Baltiska staterna och Grekland, Bulgarien och Rumänien en timma minus (vinter+) …. eller om det var tvärt om.

  11. Håkan Bergman

    Varför inte köra UTC rakt av? Tiden är inne att inse att vi ändå bara är slavar under alla våra underbara elektronikprylar.

  12. Christopher E

    Det enda rimliga är att respektera traditionen att mäta dygnet utifrån solen. Middag klockan 12, midnatt klockan 24. Solen i söder och högst klockan 12.

    Eftersom lokal soltid för varje plats är opraktiskt idag är entimmes tidszoner en rimlig kompromiss. Vi har tur i vårt avlånga land, mittmeridianen i vår tidszon (UTC+1 även kallad CET) går mitt genom landet.

    Så nu hoppas jag vi får permanent normaltid från och med hösten 2019. Tyvärr finns det dock många här, i synnerhet politiker, som tror att permanent sommartid vore bättre. Det är det inte, de har inte tänkt färdigt. Förmiddagarna skulle bli orimligt mörka vintertid. Det skulle innebära att vi byter tidszon till UTC+2 eller alltså östeuropeisk tid EET. Samma tidszon som tex Bulgarien och Syrien.

    En klocka centrerad runt solen och middag har tusentals år på nacken. Det har fungerat bra, varför ändra? För de som vill förlägga sin vakna tid annorlunda är det ju bara att gå upp en timma tidigare utan att tvinga upp hela nationen för det.

  13. Anders Tengsved

    Har inte DN längre så jag kan inte kommentera/ fråga Björn W varför det inte skulle gå att odla korn längre norrut om det blir varmare. Det går ju uppenbarligen med majs, soja, höstvete, vindruvor mm. varför skulle det inte gå med korn? Maltkorn utgör ca 10% av kornskörden i Europa så det borde inte vara något större problem. Det som skiljer bra Maltkorn från vanligt korn är den lägre proteinhalten men annars går det enligt Spendrup att göra öl på all spannmål. Som vanligt när det gäller klimatfrågan, extrem väder i ett vattenglas.

  14. Håkan Bergman

    Anders T. #13

    Det mesta hänger väl på jästen och idag är man bra på att utveckla jästkulturer som är anpassade till den råvara och det vatten man har, gäller både öl och vin. Men globalt så bryggs väl det mesta av ”vardagsölet” på majs, som vanligt så är det kostnaden som avgör, majs är billigt och behöver inte heller mältas, ett tidsödande, och därmed dyrt, steg mindre.

  15. Guy

    Christopher E #12

    Tummen upp för det. I Finland går också den ”riktiga” tiden så gott som mitt genom landet.

  16. tolou

    Christoffer #12
    ”Förmiddagarna skulle bli orimligt mörka vintertid.”

    Ja, fast med normaltid blir ju eftermiddagarna orimligt mörka vintertid tycker jag nog. Dessutom blir mornarna orimligt ljusa under sommaren utan sommartiden.

    Det är ju därför vi ställer om till sommartid, för att utnyttja ljuset bättre. Så jag tror nog sommartid året om vore bättre ändå.

  17. Sören G

    Tidszonerna är centrerade runt alla multipler av 15 längdrader (tidsmeridianen för zonen) . Då står solen i söder omkring kl. 12 på tidsmeridianen (+- ca 15 min variation under året p.g.a jordbanans ellipsform och jordaxelns lutning).
    Varför bestämmer man inte bara att man börjar dagen en timme tidigare på sommaren utan att för den skull ställa om klockan?

  18. Guy

    Sören G # 17
    ”Varför bestämmer man inte bara att man börjar dagen en timme tidigare på sommaren utan att för den skull ställa om klockan?”

    Precis min åsikt också. Med modern glidande arbetstid borde det inte vara omöjligt. Motargumenten är förståss att alla kan inte göra det och resultatet blir bland annat förvilling i trafikens tidtabeller när rusningstiden sprids ut. I och för sig kanske en sak som lättar på trycket i rusningstrafiken.

  19. L

    Mest logiskt är som Christopher E säger att följa soluret, dvs vår vintertid. Vill man kompromissa vore det givetvis enklast om hela världen ställde om klockorna med en halvtimme, alltså mitt emellan de två klockslagen en gång för alla, året runt…

  20. Christopher E

    #16 tolou

    De eftermiddagarna är det normala i vår tidszon. Vi har alltid haft mörka vintereftermiddagar, även under de årtionden vi nu experimenterat med sommartid. Hur kan de plötsligt vara ett problem? Fanns det en folkrörelse för byta till östeuropeisk tidszon före 1980? På sommaren är det ljust tidigt på morgonen ja, men då är det samtidigt ljust så länge på kvällarna att sommartid inte spelar någon roll.

    Börjar man trixa med tidszonen finns det ju heller ingen ände på det. Strax tycker några att 2-3 timmar ljusare kvällar är bättre än 1 timme. Nej, enklast och mest logiskt är ju att behålla vår naturliga tidszon UTC+1, med ljuset symmetriskt fördelat och middag klockan 12. De som önskar tidigarelägga sin dag kan ju göra det ändå på egen hand utan att ändra klockan, även för yrkesarbetande är dagen allt mer flexibel numera.

    Ryssland införde ständig sommartid men fick dra tillbaka det på grund av problem. Spanien har också ständig sommartid (en timma på vintern och två på sommaren) därför att landet är i fel tidszon och det medför problem. Där har istället yrkesliv och vanor förskjutits mot senare på kvällen. Sömnforskare säger att sommartid medför sömnbrist. Inte så konstigt, alla ska gå upp en timma tidigare och sedan utnyttja ljuset en timma senare på kvällen.

  21. Olav

    Passa på att njuta nu. De kommande fem månaderna blir sista gången vi får uppleva normaltid i Sverige. I alla fall för oss lite äldre.
    Hela det politiska etablissemanget är för ÖSTEUROPEISK tid, vinter som sommar!
    Normaltid är den tid som eliten föraktfullt kallar ”vintertid” – för att folk skall hata normaltiden!

  22. Håkan Bergman

    Om dagens utveckling fortsätter kommer vi i framtiden bara behöva jobba när solen skiner och eller vinden behagar blåsa. Då behövs inga klockor, det gäller bara att jobba på så att det finns el till pendeln eller tuben när man ska hem. I stället för att energin är vår tjänare har vi blivit dess slavar.

  23. Christopher E

    #19 L

    Nja, en kompromiss mellan rätt tid och fel tid innebär halvfel tid. Tycker nog ändå att det inte är rätt sak att kompromissa om… 😉

    Solen är ju den är middagstid. Middag klockan 12 är en bra norm.

    Om man är oense om huruvida ljusa morgnar eller ljusa kvällar är bäst, är normaltid den bästa kompromissen. Symmetriskt fördelat ljus morgon och kväll. Vissa saker är bäst som de är.

  24. Alvar Nyrén

    Vi måste ta detta på fullaste allvar. Skidtävlingar måste kortas ner till max 2 km, löpningar max 18m, och cykeltävlingar enbart runt kvarteret. . Och max 5 armhävningar per man/hen. Hur skulle det se ut om vissa andas dubbelt så mycket som andra. Gratis. OS bör ske lokalt i varje land vart 20 år, så kan man jämföra resultaten via nätet och IPCC bestämmer segraren. Nån j-a ordning måste det bli. Alla borde sitta cframför TV:n istället för att bränna kalorier och stå i. Klimatskatt på allt vi tjänar och luftvärn på alla flygplan som startar. Finns det ingen som kan bestämma åt oss?

  25. Olav

    Helknäppt det här! Folk i allmänhet har lite svårt att minnas om klockan skall fram eller tillbaka vår och höst.
    Detta till trots säger de sig vara för ”sommartid” och mot ”vintertid”..
    Varför så många likväl är för ”sommartiden” har en lätt förklaring:

    NAMNET. Ingenting annat.

  26. Egon

    Ulf #3
    Sverige liknar mer och mer Italien.
    Ett land där kaos är normalt och Maffian styr.
    Hur blev vi så?

  27. Lennart Lindholm

    Tittade på denna presentation av Lord Monckton
    https://www.youtube.com/watch?v=kcxcZ8LEm2A
    från juni 2018 där han hävdar att IPCC har fel i sina beräkningar. Titta och följ hans resonemang. Har det kommit några kommentarer från IPCC? Det är ju allvarliga anklagelser.

  28. Verner

    Kan inte låta bli att fundera över hur staten sköter sina pengar och ger bidrag. Såg ett inslag på SVT där en bonde som föder upp getter inte fick något bidrag för sin usla vallskörd och därmed kom i ekonomiska svårigheter. Spannmålsodlarna får nu som så ofta förr bidrag när skördarna slår fel. Jag anser att det är positivt för Sverige att vi har ett jordbruk som förser oss med mat och håller landskapet levande och det kanske behövs bidrag för att konkurrera med övriga Europa. Tänk om alla idiotbidrag till elcyklar och elutombordmotorer hade gått till de bönder som pga den ovanligt torra sommaren har besvär med sin ekonomi. Dessa miljoner hade säkert gjort betydligt mera nytta till landsbygden än elcyklande Stockholmare.

  29. Vinter- eller sommartid är en total icke-fråga för mig. Jag kan leva med båda.

    Hur kan man diskutera denna futtiga timme när jorden håller på gå under från klimat- och andra hot? Skämt åsido. Sverige är illa ute p g a tokig klimat- och invandringspolitik. Skolan är urusel, polisen dricker kaffe med buset istället för att ge signalement på grova brottslingar, gränspolis och tull finns inte längre. Försvaret finns knappt heller även om PK-politiker låtsas.

  30. Sören G

    Hörde just förannonseringen om vad Vetandets Värld i SVT på måndag ska handla om: ”Om 30 år kan Stora Barriärrevet vara borta om temperaturen stiger. Man gör försök att odla fram koraller som tål ett varmare hav”,

    Klimatet har tydligen varit fullständigt konstant i evärderliga tider, enligt SVT. Korallerna har existerat i en halv miljard år och överlevt alla variationer i klimatet.

  31. L

    #30, Sören G, jag såg detta också häromdagen och då avslutade man med en brasklapp att dom nya korallerna kunde konkurrera ut dom vi har idag… Låter precis som stollarna som vill skicka upp myriader av speglar i rymden som ska reflektera bort solen, utan att veta hur man ska fånga in dom igen om det blir för kallt…

  32. Frej

    https://www.svtplay.se/video/19814268/skavlan/skavlan-2018-intervjuerna-jordan-peterson-svaga-manniskor-ar-ett-problem . Om ni inte set det se det . Tittar aldrig på Skavlan själv men blev tipsad om den här . Med våran kommande statsminister Annie Lööf , Och Jordan Peterson . Statsminister , ni skrattar? Men har jag fel då ska jag swisha en tjuga till er alla , törs ni sätta emot ? För övrigt så är det sevärt .Och ska hon bli statsminister ? Ateist som jag är ,men gud hjälpe oss det får inte ske . Det här var igår . Det är som intellekt mot total okunskap vad man pratar om . Det är synd om oss i det här landet . Vi styrs av identitets politik . Och kolla in hennes ansiktsuttryck , är det inte hånflin hela vägen ? Men är man uppväxt i det här landet och har maktambitioner , då hånflinar man .Det är bara och se när en politiker känner sig obekväm , det är lika jag lovar Det är ju öppentråd så jag hoppas ni inte har problem med det här . Lovar det blir inget mer Huriganes 🙂 som sist

  33. Frej

    Länken funkar perfekt . Men det jag tänker på och är lite irriterande . Hur gör man för att en länk ska öppnas i ett nytt fönster ? Alltid när man trycker på en länk , går man vidare i samma fönster och måste gå tillbaks . Jäkligt irriterande . Hur gör man ? Den jag skicka nu är ju sån irriterande öppnas inte i ett nytt fönster .

  34. För två år sedan berättade jag om ”solvägen” i Normandie som då just invigts av Ségolène Royal(https://www.klimatupplysningen.se/2016/11/05/oppen-trad-163/).

    Här några siffror från utvärderingen av 2017-års resultat (EUR 1 = SEK 10, för enkelhetens skull):

    -Yta: 2 800 m² längs 1 km väg.
    – Kostnad för installationen: 18 000 kr / m2, totalt 50 milj kr.
    – Kostnad för vanlig asfaltbeläggning: 50 kr / m²
    – Av experterna beräknad elproduktion per dag: 767 kWh.
    – Verklig produktion per dag: 409 kwh.
    – Total elproduktion 2017: 150 MWh.
    – Medelmarknadspriset 2017 per MWh: 400 kr.
    – Kostnaden per MWh producerad av solvägen: 60 000 kr.
    – Avkastning på investeringen: 0,01 %.
    – Om installationen håller 10 år blir kostnaden per MWh 34 000 kr vilket är 85 gånger mer än marknadspriset.
    -I denna uppställning är inte inberäknat att 5% av plattorna gick sönder och fick bytas ut. Ej heller att regelbunden rengöring av ytan var nödvändig, eftersom verkningsgraden minskade när plattorna blev smutsiga.
    – Hastighetsbegränsningen på vägsträckan sänktes från 90 till 70 km/h på grund av bullret. Det låter och känns som att köra på gatsten. Fastighetsägarna klagade.

    Wattway, företaget som levererat solvägen säger sig vara fullt tillfredsställd med resultatet och hoppas på att få leverera de 1 000 km som planerats.

    Sålunda, utvärderingen visar att solvägstekniken fungerar. Ren förnybar el kan aldrig bli för dyr, tänk på era barns framtid. Tipsa Miljöpartiet och investera för framtiden!

    https://www.lemoniteur.fr/article/route-solaire-wattway-un-an-apres.1075459

  35. Frej

    Offra 39 min och se Jordan vs Annie ……

  36. Olof

    Kan någon kunnig KU-bloggare vara vänlig förklara en sak för mig som bara är en amatör som försöker lära sig lite om klimatet.

    I syftet att bilda mig lite inom området läste jag för en tid sedan vad SMHI hade att säga om Matz Zetterbergs avslöjande av den falska nyheten om den höga temperaturen i Kiruna. Jag fann då ett svar där SMHI på sin hemsida publicerat medeltemperaturen i Haparanda ”utan några korrektioner” sedan den stationen började sina mätningar på 1860-talet. Den mätserien visar att temperaturen i Haparanda steg mer under perioden 1860-talet t o m 1930-talet än under de senaste decenniernas Global Warming. Under den första perioden är ökningen knappt 2,6 grader (från -0,073 till 2,587 grader) medan den från 1960-talet till det nuvarande, ännu inte avslutade, decenniet steg med 1,9 grader (från 0,862 till 2,781 grader). Det var emellertid inte bara den kraftiga ökningen i slutet av 1800-talet och det tidiga 1900-talet som förvånade mig utan även att toppvärdet från 1930-talet var nästan lika högt som värdet för perioden 2010-2017; det skiljer ju minder än 2 grader.
    Följaktligen skrev jag en fråga om detta på SMHI:s hemsida.

    Det första som hände var att min fråga togs bort – omedelbart. Frågan var ändå hövlig och saklig. Jag bara undrade vad förklaringen var till dessa – för mig oväntade – mätresultat.

    Efter någon vecka fick jag ett mejl där SMHI svarade: Stationen i Haparanda har flyttat runt många gånger och utan korrektioner av temperaturserien kan ökningen i temperatur under olika perioder bero på en blandning av klimatförändringen och lokala effekter så som närheten till vatten eller skog och närliggande byggnader. Just för Haparanda finns en studie av dessa effekter i denna artikel:
    https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/joc.4981

    Artikeln som SMHI hänvisar till, ligger bakom betalvägg. Men av Abstract framgår att den handlar om ”urban heat island biases” och att forskarna använt en metod för att ”quantify this bias and remove it from the long Haparanda station record running since 1859”.

    Men om man tar bort (”remove”) ökningen som beror på UHI, blir väl temperaturökningen i början av 1900-talet ännu mer anmärkningsvärd och skillnaden i värme-max mellan 1930-talet och nu ännu mindre? Eller innebär ”utan korrektioner” som SMHI skriver på sin hemsida inte att mätvärdena är rådata?

    Tacksam om någon kunnig KU-bloggare kan reda ut begreppen åt mig.

  37. Torbjörn

    Har någon koll på Arktis och Antarktis geografiska positioner? Ja geografiska är väl inte rätt ord, men jag har fått en känsla av att isen i Arktis har flyttat sig mot Kanada, jag såg någon blid från tidigt 70-tal och då verkade isen ligga mer centrerat mellan Kanada och Ryssland.
    Motsvarande på Antarktis är att västantarktis förlorar massa och östantarktis växer.
    Har jordlutningen förändrats?
    Eller är det bara en tillfällighet…

  38. #27

    Den ekvationen med referenser till samtliga tester borde publiceras på Wikipedia som det slutgiltiga svaret på vad återkopplingsfaktorn i det verkliga klimatsystemet är. Cred åt Monkton och hans team!

    Wikipedia bara för att den används av alla alarmistlökar.

  39. Frej

    Olov Lägg ner det är inte värt . Dom har redan bestämt sig . I Frankrike har 18000 studenter skrivit på att inte jobba på ett bolag som inte tar klimatet på alvar . Det enda hop vi har är att verkligheten visar att vi har rätt . Det är det enda hopp vi har i det här landet .

  40. Håkan Bergman

    Frej #33
    Ja vad hade ”Annie Lööf” där att göra? Ang. länkar, högerklicka på länken så får du upp ett antal alternativ för att öppna den, funkar nog ungefär lika för alla webbläsare.

  41. Håkan Bergman

    Tillägg till #40, att klicka på länken med mushjulet öppnar länken i en ny flik, gäller alla webbläsare jag använt.

  42. Gunnar Strandell

    Christopher E #12
    Jag håller med om att normaltid är det bästa alternativet. Då fungerar gammal kunskap om hur man tar ut riktningar med hjälp av solen och en klocka. Och den är spridd i allt från Gröngölingsboken till Encyklopedin, som alltså ger falsk information då vi har sommartid.

    Frej #33
    I Microsoft Edge går det att högerklicka på en länk och välja om man vill öppna den i ny flik eller som ny sida.

  43. Frej

    Höger klicka Tack 40 Håkan … Hon ska bli statsminister , du tror mej inte ? Tjena vi bor i Sverige dom senaste 30 åren har vi gått all in för att utplåna oss själva , och sen Annie Lööf med 30 000 000 till då är det fullbordat . Skämt åsido problemet är att det är inget skämt . Det är faktiskt så här det ser ut . Får jag rätt då har vi 500 000 till med anhöriginvandring inom 4 år . Ja jag vet vi ska inte prata sånt här , här . Men om vi lägger in det här i klimatet så har riksdagen en plan för 2030 fosilfritt och hur fan har dom tänkt när dom här 500 000 ska ta körkort , alla ska ha körkort . Det är ju helt perfekt för klimatet ,

  44. Ulf

    Svar Frej

    18000 låter inte mycket hur många studenter finns det inte i Frankrike?

  45. Håkan Bergman

    Dom tyska väljarna fortsätter att straffa GROKO, månne Hessen rör till det för våra regeringsförhandlingar?

    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/hessen-wahl-cdu-und-spd-verlieren-stark-gruene-legen-zu-a-1235559.html

    Min tyska duger väl till att med viss möda läsa tysk text, men farbror Google gör en bra översättning till engelska. Märklig polarisering i Tyskland där både dom Gröna och AfD går starkt framåt, nåt att begrunda för Lövén och Kristersson.

  46. Hej!

    Jag undrar om någon kan ge mig en lista på ett antal kända, eller okända, uttryckligen alarmistiska svenska klimatforskare?

    Johan Rockström räknas naturligtvis inte, eftersom han inte är forskare inom någon klimatrelaterad disciplin.

    Mvh
    RD