Öppen Tråd

kulturbilder.wordpress.com

Höstlöven faller. Minns den fantastiska sommar som varit. Dags för veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Det här borde alla ångestdrabbade klimatpatienter lyssna på.

  https://anthropocene.live/2018/10/12/mina-kommentarer-till-senaste-ipcc-rapporten/

 2. latoba

  #1 Peter F
  Jag lyssnade också på denna utmärkta intervju.. Har skrivit till SVT och undrat om de också skulle kunna sända detta och om svaret är nej varför inte.
  Har ännu inte fått något svar

 3. Ulf

  Nice ledare i dagens Aftonbladet där Trump som vanligt anses vara en skurk som inte fattar att gårdagens rekordtemperatur i Göteborg orsakat extremväder i USA.
  Men det är klart tror man att en halv grad kan orsaka helvetet på jorden så tror man på vad som helst.
  Rent generellt känns det som att folk idag är mer vidskepliga än på medeltiden. Detta med tanke på all information vi faktiskt har tillgänglig idag och ändå tror vi på sagor, rätt otroligt.

 4. Ingvar i Las Palmas

  Google igen!
  http://joannenova.com.au/2018/10/google-is-the-good-censor-protecting-civility-by-censoring-conservative-badthink/

 5. Sören G

  Svenska Kraftnät om värdet av ett stabilt elnät.
  https://www.svk.se/om-oss/nyheter/allmanna-nyheter/ny-utredning-om-karnkraftens-roll-i-kraftsystemet/?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3D%3D&_t_q=K%C3%A4rnkraftens&_t_tags=language%3Asv%2Csiteid%3A40c776fe-7e5c-4838-841c-63d91e5a03c9&_t_ip=192.121.1.150&_t_hit.id=SVK_WebUI_Models_Pages_NewsPage%2F_8b74a696-187c-4e31-8aa6-1c2c232446b9_sv&_t_hit.pos=2

 6. Kjell Lindmark

  #1 Peter F

  Ja den är bra, nyttig att lyssna på om man lider av klimatångest.
  En annan filmsnutt att se handlar om vad som sas om klimatet under 1970 talet vilket visar att domedagen var nära även då, fast inte på grund av värmechock, tvärtom.

  https://www.youtube.com/watch?v=3qxQ7Bw7wbw&t=8s

 7. v

  Det har nu gått nästan ett år sedan Eon med pukor och trumpeter startade upp sitt Ö-projekt i den lilla skånska byn Simris. Ett Ö Projekt betyder att man blir självförsörjande på el genom vindkraft och Solceller och en batteripack på 333kWh.
  Redan förra vintern och långt in på våren kunde de som följer projektet se att detta 35 miljoners projekt inte i något fall var hållbart.
  Det utlovade självförsörjningen uteblev naturligtvis och den reservkraft som skulle ersätta de dagar det varken blåste eller solen sken har av okänd anledning knappast körts alls.
  I dagarna kan man läsa om hur Eon förmodligen insett att deras kalkyler om självförsörjning totalt varit fel och man kommer att öka batterikapaciteten med ett batteripack 5 gånger så stort som det ursprungliga. Batterikapaciteten skall nu uppgå till 1600kWh. Detta kan naturligtvis öka prestandan på anläggningen men är långt ifrån att bli självförsörjande under stora delar av året.
  Dessutom har man lurat befolkningen i byn att själva satsa på solceller på egna husen. Detta hjälper föga under vinterperiodens fyra månader kommer den här anläggningen vara helt beroende att vara ansluten till det fasta elnätet. Vinterperiodens låga solinstrålning och vinterdagar med vindstilla kommer Simris byn att vara helt beroende av yttre elnätet. De 1600 kWh som det nya batteriet innehåller räcker enbart till drift av anläggningen i maximalt tre vinterdagar.
  Vi får ändå tacka Eon för att ha visat hur omöjligt det är att vara självförsörjande på vind och sol.
  Även under sommartid kan anläggningen inte klara sig själv utan måste vara inkopplad till nätet. Varför? Jo helt enkelt att att under framför allt dagtid på sommaren har man en produktion som överstiger förbrukningen och denna överproduktion måste tas om hand genom att fasa ut den på fasta elnätet.
  Nu vet i alla fall jag vad Eon lägger in i betydelsen Hållbar.

 8. Bertil F

  Now here is the currently popular narrative concerning this system. The climate, a complex multifactor system, can be summarized in just one variable, the globally averaged tempera- ture change, and is primarily controlled by the 1-2% perturbation in the energy budget due to a single variable – carbon dioxide – among many variables of comparable importance.
  This is an extraordinary pair of claims based on reasoning that borders on magical thinking.
  Tycker att detta stycke visar hur vansinnigt det är!
  Från Prof Lindzens föredrag i London
  https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/10/Lindzen-2018-GWPF-Lecture.pdf

 9. Frej

  Lite till för dom med värme ångest . https://electroverse.net/

 10. Frej

  # 1 Peter Jag lyssnade på den igår , och inslaget med Aktuellt gör mej mörkrädd , med ” klimat experten ”som sa vi har 5 år kvar i det här landet . Jag tror nu på riktigt att dom är beredda att avskaffa demokratin i det här landet . 17 % röstar inte som dom vill , och SVT och SR har ständigt inslag att det behövs överstatligt styre . Så vad ska man tro ? Jag är rätt övertygad att Sverige är det lättaste landet i världen att införa en oblodig diktatur i. Ett freds skadat land . Ibland undrar jag om jag inte blev lyckligare att titta på kändis tävlings program på tv,n och sluta bry mig som alla andra , totalt oengagerad ? Men jag kan ju inte det ! Irriterande .

 11. Som vanligt tjatar man om att vi ska äta mindre kött.Min åsikt är att det spelar ingen roll vad vi ÄTER! Allt levande djur,grönsaker,insekter,so What! Allt levande ingår i den lilla kolcykeln…Kossor kan inte skapa nånting ur ingenting. Lätt att förstå,men tydligen inte för sk forskare som publicerar i Nature. Jag är lite fundersam beträffande regnskogens påverkan på klimatet? Tänker att en opåverkad regnskog borde ligga + – 0.Däremot släpper den ut mycket vattenånga som är en potent växthusgas.Tacksam för fakta eller funderingar om detta. (Bara trädgårdsmästare)

 12. jensen

  Gräs ger mat till kon.
  Kon ger metan/ CO2
  CO2 gödslar gräs.

  Låter cirkulärt och hållbart

  Ät gärna kött.

 13. Henric Franzen

  #10 Frej Det finns lite ”konspirationsteorier” på nätet som menar att Sverige är ett försöksland för Bilderbergergruppen och Trilaterala kommissionen för att se hur den nya världsordningen (New World Order) ska kunna genomföras. Möjligtvis att det finns någon viss sanningshalt i detta då Sverige har ett väldigt extremt förhållningssätt i många frågor.

 14. Anders Tengsved

  Är det någon som vet vad man grundar senaste ”tipping point” sänkningen till1.5 grader på? Eller är det så enkelt att man (IPCC) inte längre tror att temperaturen kommer stiga 2 grader ens med nuvarande utsläppsökningar ?

 15. Olav

  Varför går vi inte ut på gatan i hundratusental i Sverige och protesterar mot våra politiker så som man gör i Syd-Europa när deras politiker hittar på dumheter?

  För oss gäller det nu om vi vill ha demokratin kvar eller om miljö- och klimatfundamentalismen är så viktig att vi är beredda att avstå stora delar av demokratin.

 16. Håkan Bergman

  Anders Burman #11
  Du behöver åtminstone inte oroa dig för vattenångan, det blir aldrig mer än vad atmosfären kan innehålla, däremot ofta mindre.

 17. Ingemar Nordin

  Anders T #14,

  Richard Lindzen håller med dig ”‘Warming of any significance ceased about 20 years ago, and 2C warming was looking increasingly unlikely.’”

  Så då får man sänka skräckscenarierna till 1,5 som ”tipping point”. Det är bara ytterligare 0,4-0,5 graders ökning från 1900-talets ökning!

 18. Frej

  # 13 Henric Ja man kan inte bli annat än konspiratorisk , enda landet som klarade sig utan ödeläggelse under WW2 i norra Europa . Jag anser att vi är freds skadade . Den här IPPC rapporten har körts i media som en lag , tror du inte på den då är du inte en av oss . Vi är extrema i allt . Men jag undrar hur ska våran industri kunna överleva en omställning till fossilfritt . Som SSAB ,köra med vätgas för att göra järn och stål ? Jag är ju svetsare , och vet att väte är inte bra för hållfastheten i en svets . Och att göra vätgas , det går väl åt en massa energi för det ? Och så är det väl rejält explosivt ? Är det så enkelt bara på 20 – 30 år , vem ska betala notan ? Blir väl vi skattebetalare . Och hur ska man få in kolet i stålet 🙂 Just det här med vätgas skulle jag vilja ha ett svar på , om vi har någon expert på området här på KU . Tacksam för svar .

 19. Frej

  Fan det ska ju vara IPCC inte IPPC inte lätt för en svetsare .

 20. Anders Tengsved

  Tack för svaret. Har läst hans föredrag. Men varför är det i princip omöjligt att få media i Sverige att antingen erkänna att det inte finns några bevis eller att presentera bevis för att det finns en ”tipping point” vid 1.5 graders ökning av temperaturen.?

 21. Frej

  15 Olav 🙂 då får du flytta till syd Europa , om du nu vill uppleva det . Men det jag tänkt på har den där Hultman rätt . Att vi är höger konservativa , främlings fientliga populistiska män 50 + vita ? För mig själv så stämmer det nog rätt bra , och det är fan inget jag skäms över . Men jag kan ju säga att det fanns en tid då jag visste sämre och var vänster rejält vänster , men det berodde mest på min ateism , men när vänstern svängde i den frågan om det sekulära , då fick jag nog . Innerst inne har jag nog alltid varit djupt konservativ , Och den här grejen med sälarna på 80 talet , sen des då vill jag söka sanningen själv . Och med klimatet där är grunden lagd det jag fick lära mig i små skolan 1-3 om stenålder och bronsålder , så försök inte lura mej . Men det är ju så vi är uppväxta vi 50 + vita män , en del tog det där längre utbildade sig , och en del som jag var bara glad man fick ett jobb . Så vad kan det bero på att man hatar oss så mycket nu ? Nä jag tycker inte vi förtjänar den där skiten från Hultman .

 22. Anders burman

  Håller helt enigt med dej.Tycker att man borde mer på ett vetenskapligt sätt kolla det här med regnskogens påverkan på klimatet.Håkan du vet tydligen mer än jag.Förklara?

 23. Håkan Bergman

  Anders B. #22

  Temperaturen avgör hur mycket vattenånga luften kan innehålla innan den börjar kondensera, finns en ekvation som bestämmer det, Clausius Clapeyron ekvation.

 24. Anders burman

  Ok Håkan vattenångan kondenserar så fort som den kyls ner.Vattenångan skapas i regnskogen genom växternas andning genom klyvöppningarna.Ju mer blad som finns så får vi ökad vattenånga . Regnskogen ger ingen på verkan på co2 över huvud taget.Däremot mer vattenånga.Hugger man ner regnskogen växer genast upp nya växter som binder kolet.Typ oljepalmer el dylikt Min idé är att det spelar ingen roll så länge marken är bevuxen.

 25. Strumpan

  Vilken natt! I varje fall början av natten. Åkte precis hem från jobbet i Bollnäs mot Söderhamn. Temperaturen låg och pendlade mellan 15 och 18 grader. 18 graders nattemperatur i mitten av Oktober i Norrland! Det känns faktiskt betydligt extremare än de höga temperaturerna som var i somras.

 26. pekke

  Strumpan # 23
  Japp, nu går Världen under, om det är 18 grader i Norrland så går Världen under.

  Fast vill man chilla lite och ta det lungt så kan man lyssna på Dusty Springfield som är en duktig sångerska från 60-talet.
  https://www.youtube.com/watch?v=wyCVxPEPx5Y

 27. Frej

  https://electroverse.net/ här har ni om ni tycker det är för varmt här . Och vad kan det bero på ? Alltså det kan gå åt helvete på riktigt …

 28. Frej

  jag släpper en länk för alla sura gubbar 50 + Och det här får jag väl fan för , men det fans en tid . Och det här är en öppen tråd . Det här är och var dom coolaste av alla , men jag tror dom är döda allihopa nu .Och jag kan garantera att ingen av dom gått på ett klimathot . https://youtu.be/gsBhwekd9R0 Det här är något annat än Rockström -.

 29. Bengt Abelsson

  Jag läste att ”norrlänningar” skulle vara extra utsatta för värmeböljor.
  Om detta vore sant skulle de pensionärer som drivvis flyttar från Nebraska, North Dakota, Montana, etc till Florida, Arizona och Texas dö som flugor.
  Fake news, någon?

 30. LarsF

  Håkan Bergman #23

  Lite länk till kurva om absolut fuktighet som anger mängd innan kondensation:
  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/luftfuktighet-1.3910

  en bit ner på sidan. Bra läsning som grund att förstå relativ fuktighet också.

  Dimensionerar torkmedel i gitarrerna sommartid efter det, klimatkänsliga saker – nästan som miljöpartister.

 31. Guy

  Frej #28

  Trummisen lever än, vad jag vet. 🙂

 32. Karl Eider

  #30 LarsF

  Den relativa luftfuktigheten definieras som kvoten mellan vattenångans partialtryck och vattenångans partialtryck vid mättat tillstånd över en flat vattenyta. Topologin spelar alltså en roll här. Om man istället har mycket små vattendroppar, så små att det ur vattenmolekylens hänseende kan betraktas som en kurvad yta, så kan man uppnå en relativ luftfuktighet på mer än 100%. I moln kan detta fenomen uppstå, dock så finns det oftast så mycket partiklar som vattendroppar kan bildas runt så det är sällan luftfuktigheten överstiger lite drygt 100%. Teoretiskt skulle man dock kunna få så mycket som 300% luftfuktighet!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Luftfuktighet

  http://www.atmos.umd.edu/~stevenb/vapor/

 33. Björn

  Frej [27]; Det är det här som politikerna inte förstår orsaken till och ett politiserat SMHI inte vill förstå. Vi går mot en mindre istid, eller med andra ord, ett ”solar grand minimum”. Den atmosfäriska cirkulationen kommer inte att likna något som vi nu levande tidigare har skådat, på grund av den reducerade solaktiviteten, där reduceringen främst sker inom UV-området. För de som inte känner till att en god indikator eller proxy, för dels solens fläckar och dels för dess UV-strålning, är utsändandet av en frekvens från dess yttre skikt om 2.8 GHz och med våglängd om 10,7 cm. Följ solens utveckling i första länken där både dess fläckar och dess hf-utstrålning om 2.8 GHz kan följas dag för dag.

  https://www.solen.info/solar/

  http://spaceweather.gc.ca/solarflux/sx-2-en.php

  http://spaceweather.gc.ca/solarflux/sx-2-en.php

 34. Björn

  Tyvärr så blev det två likadana länkar i min kommentar [33], den ena skall bytas ut mot följande:

  https://www.swpc.noaa.gov/phenomena/f107-cm-radio-emissions

 35. bom

  Svar till Frey Svetsaren
  Jag som är kemist tror att det är så enkelt som att de som skall utanordna pengarna till detta försök inte har klart för sig att stål är legeringar av bl. a. grundämnena järn och kol. De tror att järn och stål är samma ämne. Vätesprödhet känner de inte heller till. Samlingsnamnet för denna grupp är miljöpartister och enligt tillförlitlig källa ”är de så dumma att klockorna stannar”. De avser att till 2030 ha infört totalt förbud mot import, handel och användning av kol i Sverige. Motioner om detta förekommer på deras kongresser. Du trodde inte att så dumt folk fanns va? De har även tron att ju mer utspätt något är desto starkare är det och de har också lurat i riksdagsförvaltningen att investera i en vattenvirlareanläggning. De tror att vatten har minne och minns att någon tokfan har vispat det och att vattnet blir nyttigare av denna behandling!

 36. Dag Lindgren

  Enligt den nya artikeln från SMHI https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/storre-temperaturokning-i-sverige-an-i-varlden-i-genomsnitt-1.139719 tycks Sveriges temperaturökning vara cirka dubbelt så stor som världens och ligger nu nära två grader (eller över för Norrland). Jag kan inte hitta att detta har diskuterats. Så vad tror klimatupplysningen om det?

 37. sl

  En åsikt enligt Jonathan Metzger i AB plockat fram felaktigheter i klimatmodeller, det är ingen hejd på hur dåliga de är, men avsikten är att smutskasta en Nordhaus för att han föreslagit begränsningar i klimatpolitiken. Vem är Metzger?

  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/rL2gV8/katastrof-for-klimatet

 38. Björn

  Dag Lindgren [36]; Har läst det SMHI skriver. Utan något vetenskapligt bevis för orsaker till uppvärmningen, så påstår de att temperaturhöjningen mestadels beror på mänsklig aktivitet. Man kunde ha konstaterat att temperaturförändringen är så och så, men när man helt taget ur luften påstår att det är mänsklig aktivitet som ligger bakom, då uppstår frågetecken kring varför just Sverige skulle drabbas mer än andra kontinenter. Att uppvärmningen över Arktis är större än tidigare och att denna värme påverkar norra delen av vårt land, borde ge frågetecken, men så är inte fallet, eftersom SMHI redan har påståtts att orsaken är antropogen. Därmed finns inget mer att tillägga, punkt slut.

  Självklart finns det andra orsaker, men SMHI gömmer sig bakom den antropogena förklaringen, eller den antropogena berättelsen. De talar inte om att den varmare luften måste föras upp från ekvatorområdet, för hur skulle det annars kunna bli varmare än vanligt vid Arktis? Vi har nu en reducerad solaktivitet som förändrar den atmosfäriska cirkulationen och det vore konstigt om denna reducering inte skulle märkas någonstans. I Kanada är det tvärtom mycket bistert i stället. Att tro att den atmosfäriska cirkulationen skulle rubbas av 100 ppm antropogen CO2 är ovetenskapligt, när man inte ens vet kvantitativt hur stor den antropogena påverkan är. Det finns mycket skrivet om den atmosfäriska cirkulationen sedd ur perspektivet naturliga förändringar.

  http://news.mit.edu/2017/strength-global-stratospheric-circulation-measured-first-time-0828

  https://www.thoughtco.com/itcz-1434436

 39. Johan B

  Det är mycket bra att denna sida finns. Vårt ledargarnityr sviker folket och massmedia stöder deras styre.
  Till saken, klipper och klistrar lite från en intressant artikel.
  ”An independent audit of the key temperature dataset that is being used by climate models has exposed more than 70 problems with the data which render it “unfit for global studies”
  Man tar sig för pannan.
  ”The audit has exposed the dishonesty in this entire scheme and it appears to be directed at the goal of reducing the population. Anomalies it has identified include at St Kitts in the Caribbean, the average temperature for December 1981 was zero degrees, normally it’s 26C. For three months in 1978, one place in Colombia reported an 82 degrees Celsius average – hotter than the hottest day on Earth. Then in Romania, one September the average temperature was reported as minus 46°C, which has never happened. The data showed that supposedly ships would report ocean temperatures from places up to 100km inland. The paper also points out that the most serious flaws identified was the shortage of data. For the first two years, from 1850 onwards, the only land-based reporting station in the Southern Hemisphere was in Indonesia. Then there were ship observations at the time but Australian records had not started until 1855 in Melbourne, behind Auckland which started in 1853. This data appears to have been just made up.
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/independent-audit-exposes-the-fraud-in-global-warming-data/

 40. Håkan Bergman

  Nån som minns Baylans valfläsk, sänkta elnätsavgifter på 20 miljarder från 2020? Det var skumt redan då, skulle det verkligen ligga 20 miljarder i systemet, som bara väntade på att delas ut till oss elkunder? Nu vet vi att dom pengarna kan vi titta i månen efter, vad visste Baylan när det begav sig?

  https://www.svd.se/prisregleringen-pa-el-gar-emot-eu-ratten