Öppen Tråd

äpplen Åkerö

Årets skörd av äpplen sägs vara ovanligt stor, åtminstone i den södra delen av Sverige. Trots torkan. Ovan är ett smakprov av Åkerö. En sort av många. Höstens trädgårdsutställningar och -marknader har börjat. Undrar hur många äppelsorter det finns som odlas i Sverige?

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. sibbe

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-22/merkel-allies-ply-on-the-pressure-to-keep-coal-plants-running
  Medan RWE gör sig redo för att kalhugga ett nytt brunkol-areal i NW* köper alla gröna i Tyskland redan kedjor för att kedja sig vid varenda träd som finns där. Får vi snart se i TV, med kommentarer om hur illa Tysklands energibolag uppför sig.
  Och Merkel kan inte förhindra, eftersom hennes parti i i regeringsställning i NW. Många jobb i farozonen. Besvärligt för regeringen. Tyska minister för miljöskydd (SPD) har redan försökt stoppa avverkningen. Men ärendet ligger inte på hennes bord. Och kalhygget har godkänts av både förra Bundesregering och av förra delstatsregering i NW. För flera år sen.
  NW* , Nordrhein Westfalen, Tysklanads största delstat. 17 miljoner invånare.
  Och eftersom AfD, Tysklands nya högerpopulistiska parti, som har sagt att de inte tror på att den globala uppvärmningen orsakas av CO2 , alltjämt stiger i opinionsundersökningar, framför all bland jobbarna som förr röstade för CDU eller SPD, så blir det besvärligt för Merkel att enkelt bara stänga några eller helst alla kolkraftverk.

 2. Lasse

  Medias ensidiga rapportering om klimatet ogillas skarpt.
  Vi skulle behöva en klimatoptimist, en klimatets Hans Rosling, som kan sätta upp motstånd mot den ensidiga bild som media trummar in.
  Nån som kan upplysa oss om att Grönlands inlandsisar inför vintern fått ca 30% mer snö än normalt i år efter en kortare och mindre intensiv smältperiod.
  (500mm mot 380 mm)
  Eller som kan visa att isens volym trots alla hot om tipping, ligger över det normala.
  Kanske kan de tom få upp frågan om periodicitet i klimatet:
  http://notrickszone.com/2018/08/24/arctic-summer-sea-ice-growth-trend-extends-another-year-greenland-summer-one-of-coldest-in-30-years/

 3. Sören G

  Jag funderar på om växthusgaserna egentligen bara har betydelse på natten då de bromsar utstrålningen (absorberar infraröd strålning där 50% strålas nedåt). Molnen reflekterar all strålning nedåt på natten.
  På dagen reflekterar molnen den inkommande solstrålningen ut i rymden.
  Om det är klart väder så att solstrålningen når marken och värmer upp luften vid marken stiger denna och avkyls högt upp. Eventuell vattenånga kondenserar och avger värme högt upp och även fryser och avger ytterligare värme.

 4. verner

  Den uppmärksamme naturvännen kan med glädje se tillbaka på sommaren som varit (eller fortfarande pågår).
  Se dig omkring något Märkligt har hänt med alla torra träd, gräsmattor och annan växtlighet. I och med att vi fått regn har naturen på väldigt många ställen läkt till normal gröda. Vi har två stora björkar på når tomt som i slutet av torrperioden fick en hel del gula blad. Men som ett trollslag är nu dessa stora björkar gröna och frodiga igen. Grannes fruktträd dignar av frukt och gräsmattorna måste åter klippas.
  Det är utan tvekan så att med den CO2 halt som vi idag har klarar naturen sig mycket mycket bättre mot torra perioder och varmt klimat.
  Jag är fullständigt övertygad att våra skogar den här sommaren har vuxit som aldrig förr.
  Men det mest glädjande är att professor Anna Wåhlin Oceanograf i Chalmers i Göteborg med bestämdhet tar avstånd från larmrapporter om havets påstådda onormala nivåökning.
  På en fråga från en reporter om hon inte var orolig för klimatet svarade hon ett bestämt NEJ.
  Havet stiger mellan 3-6 mm per år och har så gjort de senaste 10 000 åren.

 5. Frej

  Läste i expressen om klimatprofessorn Rockström . Jag blir förvirrad av alla titlar dom ger han . Är han klimatprofessor ? Eller är det bara för att ge han tyngd i en artikel . Kan någon reda ut begreppen för mig . Professor är han men i klimat ?

 6. bom

  Notabelt är att Wåhlins svar slapp igenom endast hos TV4. SVT klippte givetvis bort den för att skydda miljöpartiet!

 7. Kommentatorn

  Goda nyheter!
  Det är numera helt ok att flyga Business Class, i alla fall om man behöver komma fram utvilad, och heter Isabella…

  ”I snitt har biljetterna kostat 28 000 per resa. Har du åkt business class alla dessa resor? 
  – Jag kan inte svara på det. De här resorna har bokats via vår resebyrå.”

  En liten minnesregel: serveras det gratis champagne, trerätters på porslin och du kan fälla stolen så du får en plan bädd, då sitter du i Business. Om du inte märker eller reflekterar över detta är du kanske inte rätt person att vara minister…

 8. Ja vad säger man. Duktig på att få spalt mm är han i alla fall Rockström. Men det är kanske inte så svårt med tanke på vår Journalistkår.
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/klimatprofessorn-slar-tillbaka-mot-akesson/

 9. Björn

  Sören G [3]; Om man skall tala om växthusgaser bör man tala om den mest dominerande vilken är vattenånga H2Ogas. Vattenångan är verksam hela dygnet. Det är denna gas som utgör transportören i det hydrologiska systemet. Större delen av den värmeenergi som tillförs luften och som fördelas över klotet, har sitt ursprung vid ekvatorområdets ITCZ. Vattenångans dominans i detta område med sina 40-50 00 ppm, jämfört med koldioxidens ca 400 ppm, är talande. Egentligen skall man tala om 100 ppm, eftersom AGW-hypotesen framhåller att det är denna antropogena vattenånga som driver klimatet.

 10. Sören G

  #8 Björn
  Eller jag kanske ska säga att det extra tillskotet av CO2 som har tillkommit eventuellt har viss betydelse på natten. På dagen försvinner det i atmosfärens konvektion.

 11. ces

  Alarmisterna får problem i allt fler länder: https://www.svd.se/klimatpolitik-som-skapar-spanningar/i/senaste/om/ledare

 12. Lasse

  Ständigt denne Rockström.
  Hans stjärna föll när han som är bevattningsexpert missade Mekongdeltats överuttag av grundvatten och de därmed besvärande marksänkningarna, som satte en kyrka under vatten.
  Därefter har allt han säger slängts i påsen propaganda. Han vägrar om att diskutera frågorna!
  Media som lyfter honom borde granska hans olika tipping points.
  Arktis is tex!
  SVD har en ledare som kan glädja alla realister: https://www.svd.se/klimatpolitik-som-skapar-spanningar

  Fö konstateras att media gillar prognoser som missar att falla ut. Orkanen Lane nu en tropisk storm utanför Hawaii.http://tropic.ssec.wisc.edu/#

  Wålins 3-6 mm höjning är också i överkant. Men stabiliteten är tydlig-eller periodiciteten.
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends.html

 13. Ulf

  Hela klimatrapporteringen riskerar att sluta i den totala kollapsen för traditionell media och traditionella partier. Risken är uppenbar att det dessutom kan komma att underblåsa extrema strömmar i många länder.
  Flygskatt, höga bensinpriser, lägre levnadsstandard ja det kan de flesta ta. Men föräldrar tillyngdomar som får ångest på riktigt och även vuxna som känner stress hur reagerar de när de ser att kejsaren är naken? Tror det blir sista spiken i kistan. Även om de som spridit dyngan naturligtvis försöker sopa under mattan så glömmer inte folk.
  Verkligen absurt att journalisterna vägrar göra sitt jobb trots att utsikten för ett samhälle i rejäl gungning är uppenbar.

 14. sibbe

  Med tanke på vallöften: skulle inte Bromma läggas ner? (Vid sidan om tyska brunkolskraftverk och brunkolsgruvor) Är det därför som våra politiker rentav hatar Trump: en man som håller sina vallöften?
  Finns det fler löften som de gröna har svikit?

 15. Ingvar i Las Palmas

  Hoppsan!
  https://nofrakkingconsensus.com/2018/08/24/beware-swedish-election-coverage/

 16. Björn

  Ces [11]; Faktiskt en överraskande bra ledare i SVD. Man kanske snart kan börja prenumerera igen. Det är nu så att verkligheten finns kvar, vilken alltid hinner ifatt de lättsinniga.

 17. Matz Hedman

  #3, #9, #10
  Håller med.
  Om CO2 som somliga tror faktiskt kunde värma upp något vore det en evighetsmaskin. CO2 kan bara reflektera tillbaka utstrålningen som ju är proportionell mot solens instrålning. Lägre instrålning = lägre utstrålning = lägre CO2 effekt. CO2 kan bara påverka så att utstrålingen bromsas något och detta i konkurrens med vattenånga. Torra klara nätter…
  Vi hade några tropiska nätter denna sommar. Kolla om himlen var klar någon av dessa nätter. CO2 orsakade dessa tropiska nätter lika lite som de ovanligt höga dagstemperaturerna.

 18. ces

  #14 Inte de grönas löfte men lika lögnaktigt. Magdalena A lovade att inte höja bensinskatterna under nästa mandatperiod!!! Den har höjts 4 gånger och skatten uppgår till 10kr på varje liter.

 19. verner

  SMHI har inte haft nedanstående definition på globalstrålningen förut. Så här står det idag:”Solstrålningen är ytterst den viktigaste energikällan för flera processer på jorden. Den driver fotosyntesen men också vädret. Variationer i solstrålningen påverkar klimatet. I Sverige mäter SMHI på några platser den energi som i form av solstrålning infaller på en horisontell yta”.

  Tittar man på tabellen över Globalstrålningen som ökat mera än 10% sedan 1983 så ligger det helt i linje med den lilla temperaturökning på 0,5 grader Celsius som finns uppmätt under de senaste 40 åren.

  Ledsen MP men den lilla ökning av CO2 har nästan ingen inverkan på temperaturutvecklingen.

 20. Ingvar #15: Donna Laframboise avslöjade korruptionen och bluffarna i IPCC i sin bok. Hon verkar nu ha visst fokus på Sverige och valet. Även denna artikel skrev hon nyligen
  https://nofrakkingconsensus.com/2018/08/22/the-earthquake-about-to-hit-sweden/

 21. Björn

  Verner [19]; Ytterst intressant skrivning. Vill man förekomma för att inte förekommas? Har man börjat inse att antropogen CO2 inte ensamt kan driva klimatet? Kanske vi här på KU ger dem kalla fötter med våra sakliga argument.

 22. Frej #5: Charlatanen Johan Rockström kan inget om klimat, absolut ingenting. Skalbaggar och sädesslag kanske han kan en del om. Men inga kunskaper i sånt som har med klimatet att göra.

 23. latoba

  Eskisltuna-Kuriren tog faktiskt in följande enkla insändare. De tog bara bort rubriken.
  Oprofessionellt
  Enligt SMHI: ´”Klimatet däremot ges av de statistiska mått som vädret har på en viss plats för en definierad tidsperiod. Inom meteorologin används ofta utvalda 30-årsperioder, till exempel åren 1961-1990. Klimatet beskrivs i termer av medeltemperatur, genomsnittlig årsnederbörd, frekvensen av frostnätter, högst uppmätta dygnsnederbörd etc.”

  Ändå går vissa TV-meteorologer, tidningar och TV ut och larmar om att årets varma sommar tyder på att ”klimatförändringarna” är ”på riktigt”. Hur oprofessionell får man som meteorolog vara? Att journalister och politiker inte vet bättre får man försöka stå ut med även om de egentligen borde ha förmåga och resurser att skaffa sig bättre underlag innan de uttalar sig.

  Förra årets kalla sommar förbigicks med tystnad i media. Inga TV-meteorologer, komiker, sångare eller andra celebriteter larmade om att det var slut på ”den globala uppvärmningen” och att de hade klimatångest när sommaren var så kall.

  Kan man mot den här bakgrunden lita på politiker, journalister och meteorologer? Knappast. Det man kan lita på är att klimatsystemet är kaotiskt, att det därför är svårt att göra simuleringsmodeller som kan förutsäga klimatet och att inga forskare helt förstår vad som förorsakar variationer i klimatet. Det blir mycket gissningar och spekulationer. Detta borde journalister upplysa om istället för att larma om klimatförändringar så snart vi har en varm sommar.

 24. Monodemon

  Sverige ska förstås vara bäst i klassen när det kommer till 2010-talets McCarthyism:
  https://www.di.se/hallbart-naringsliv/chalmers-leder-internationell-forskning-om-klimatfornekelse/
  Bäva månde alla värdegrundsbrottslingar! Den svenska åsiktshygienen ska bevaras till varje pris.

  Jag vet att latoba redan länkat till det här i en tidigare post, men det förtjänas att tas upp igen i den öppna tråden.

 25. Lars Kamél

  Rockström är verkligen inte klimatprofessor eller klimatforskare. Han är professor i miljövetenskap, ett helt annat ämne än klimatvetenskap. Trots att det borde vara enkelt för journalisterna att kontrollera, gör de det helt enkelt inte.
  Jag har börjat läsa Roslings sista bok, Factfullness, som har skrev ihop med son och svärdotter. Från början gör boken klart att en överväldigande majoritet av alla människor har en världsbild som inte går ihop med fakta. Grunden för det påståendet är alla undersökningar som Rosling och Gapminder har gjort. Folk får svara på frågor med tre svarsalternativ. Om de var okunniga och chansade på alla frågor, skulle de i alla fall i genomsnitt få rätt på en tredjedel. Men genomsnittet ligger långt under det, och snarare på ett rätt av fem. Den enda förklaringen till det är att folk tror att de kan och svarar utifrån den felaktiga kunskap de tror sig ha.
  Rosling vågade väl aldrig ge sig på klimathotstron, men det är uppenbart att även i den religionen har de troende en världsbild som inte stämmer med fakta. Därav till exempel Miljöpartiets valslogan att klimatet inte kan vänta. Tittar vi på trender från verkligheten, är det uppenbart att klimatet och eventuella klimatåtgärder visst kan vänta. Allt går så långsamt att om det alls blir några problem, blir det i så fall mot slutet av detta sekel.

 26. latoba #23: Meteorologer är inte experter i klimatologi. Visst har de naturvetenskaplig utbildning om väder o vind. Bra baskunskap. Jag har själv läst meteorologi på universitetet. Säger inte mycket om hur klimatet ska bli på hundra års sikt.

  Läran om klimatet är mycket komplext. Fysik, kemi, oceanografi, astronomi, numerisk analys, matematisk statistik o.s.v. är vetenskaper som ingår. Därför går det lätt att lura vanligt folk som sen uttalar sig med rena känsloargument. Svenskar är världens mest indoktrinerade folk i klimatfrågan. Observera Miljöpartiets affischer med isbjörnar (som mår alldeles utmärkt).

 27. Lasse

  Väder Pär uttalar sig om tornados i p1:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7029208

  Hawaii drabbades inte!

 28. Bengt Abelsson

  Om man verkligen tror att:
  a) Koldioxidutsläpp hotar mänsklighetens framtid
  OCH
  b) den moderna välfärdsstaten är önskvärd

  borde konsekvensen bli att kärnkraft är en eftersträvansvärt energimetod.

  Bevis: eon bedriver, möjligen bekant, en försöksverksamhet i Simris. Där har på kort tid produktionen från sol- och vind varit från 10 ggr behovet till mindre än en tiondel.
  Därav inses att tillförlitlig och ekonomiskt rimlig elproduktion från sol och vind inte är möjlig.

 29. Ivar Andersson

  #24 Monodemon
  Vilka xxx forskare som inte kan skilja på klimatförnekare och klimathotsskeptiker. Finns det någon som förnekar att det finns ett klimat (väder under en tidsperiod på minst 30 år)? Vilka tidsperioder har inte haft väder? xxx sopprötter. Klimathotsskeptiker är skeptiska till att de klimatvariationer som vi ser utgör ett hot mot världens befolkning, fauna och flora. Livet har en stor förmåga att anpassa sig till de yttre förutsättningarna. När klimatet var ogynnsamt i Sverige emigrerade mer än 1 miljon människor till Nordamerika. Idag är befolkningen i Sverige 7 miljoner större än för 100 år sedan. Var klimatet idealt i Sverige under andra halvan av 1800-talet när många tvingades utvandra för att överleva?

  moderator: Ha ett vårdat språk!

 30. Bo Carlsson

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatforskaren-nu-borjar-folk-inse-klimatets-paverkan

  Är det hans jobb Rockström skall ha ? Båda är säkert stora begåvningar !

 31. Fredrik

  I vilken sändning kan man höra Anna Wåhlin?

 32. Stig H. Moberg

  Apropå Lars Kaméls upplysning om att han börjat läsa Hans Roslings senaste bok Factfullness, som verkligen förtjänar att läsas, kan jag tillägga att jag för någon vecka sedan försökte få följande debattinlägg publicerat i några landsortstidningar, men hitills utan resultat:

  Dags för besinning

  Världskändisen professor Hans Rosling försökte under sin livstid med eleganta rörliga bubbeldiagram få världsledare, politiker, massmedia mfl. att bättre förstå hur världen egentligen ser ut, t.ex. när det gäller hur fattigdomen i världen, barnadödligheten, flickors tillgång till skolgång mm. utvecklats över tiden. Han berättar i sin postumt utgivna bok Factfullness att den främste klimatalarmisten, förre amerikanske vicepresidenten Al Gore, ville ha hans hjälp. ”Vi måste skrämma folk” sade denne till Rosling. Al Gore ville använda Roslings animeringsteknik för att visa värsta tänkbara konsekvenser av fortsatt ökade koldioxidutsläpp.

  Hans Rosling var oroad av klimatfrågan och ansåg liksom Al Gore att snabba åtgärder var nödvändiga, men han kunde inte gå med på dennes begäran om hjälp. Han skriver i sin bok ”Jag tycker inte om rädsla…Rädsla plus brådska bäddar för dumma, drastiska beslut med oförutsägbara bieffekter. Klimatfrågan är alltför viktig för det. Den kräver systematiska analyser, genomtänkta beslut, stegvisa åtgärder och noggranna utvärderingar”.

  Intressant är även Hans Roslings besked om sin syn på överdrifter ”Att bara visa skräckscenariot och – än värre – förlänga dess trend långt in i framtiden bortom vetenskapligt grundade data var långt utanför Gapminders [Roslings företag] målsättning att begripliggöra grundläggande fakta”. Han menade att man också måste visa diagram över det mest sannolika och det bästa tänkbara scenariot. Svaret till Al Gore blev ”Herr vicepresident: inga siffror, inga bubblor [diagram]”. Han förordade data och kylig analys, men när han började forska efter den av Al Gore och andra alarmister predikade orsaken till klimatförändringen – människans koldioxidutsläpp – ”hittade jag förvånansvärt lite”, skrev han.

  Sommarens utsträckta värmebölja och med denna sammanhängande skogsbränder har skrämt många. Forskare som i likhet med Al Gore är klimatalarmister, politiker som Miljöpartiets språkrör och massmedia, särskilt SVT, har inte varit sena med tvärsäkra uttalanden om den katastrof som väntar om vi inte ser till att koldioxidutsläppen elimineras. Man har till och med talat om temperaturökningar på 4-5 grader inom en snar framtid, kommande våldsamma havsnivåhöjningar och annat elände om inget görs. Dessvärre tycks massmedia inte tillåta att kunniga personer med en annan, mera sansad syn kommer till tals. De finns; man behöver inte googla mycket för att se att många meriterade forskare inte ser vetenskapliga bevis för att våra utsläpp av koldioxid är den främsta klimatpåverkande faktorn.

  Här skall inte diskuteras vad som är rätt eller fel när det gäller orsakerna till pågående klimatförändringar. Jag vill bara framföra en vädjan till debattörer, politiker och massmedia om besinning och lite eftertänksamhet i Hans Roslings anda. Både före och efter valet!
  Stig H. Moberg

 33. Mats Rosengren

  #16
  ”Man kanske snart kan börja prenumerera igen.”
  Skall man betala för att få läsa visdomsord av fröken Vanhainen. Hon kan säkert få oss att förstå världen bättre!
  https://www.nyatider.nu/skrot-om-motesstorning-mot-sd-nu-ar-hon-journalist-pa-svd/

 34. Sören G

  Bland alla galna förslag att stoppa den ”globala uppvärmningen” har förekommit geoingenjöring av olika slag, som att på olika sätt skärma av solen för att kyla jorden.
  Men om några tusen år när nästa istid börjar har kanske teknik för geoingenjöring blivit realitet, men då gäller det att försöka stoppa glaciärers utbredning. Istider börjar ju med att glaciärer i bergsområden växer och till slut växer ihop och flyter ut på låglandet.
  Kan man stoppa glaciärerna i sin linda så skulle man ju hindra inlandsisen.

 35. Ulf

  Svar 32

  Sällan har man väl skådat två så olika personlighetstyper som Rosling och Gore de var/är varandras motpoler, ljuset och mörkret.
  I SvD finns nu ett debattinlägg som försöker kapa Roslings namn till klimathotarna. Det här är så fult att man mår riktigt dåligt får hoppas att detta korrigeras snarast. Förstör inte denne genomsympatiske mans namn med en massa klimathotande som är precis tvärtemot hans livsgärning. Fult fult fult.

 36. Ingvar i Las Palmas

  Det börjar bli lite motigt för klimathotsprojektet i flera länder
  Och det är inte vilka länder som helst
  USA
  Tyskland
  Australien

  :-))

 37. latoba

  Jag har också läst Roslings bok. Uppskattade hur han sågade Al Gore. Men vad har Roslings barn som ska för arvet vidare för uppfattning om klimathotspropagandan?

 38. Olav Gjelten

  Sverige är ett av EU:s sämsta länder för pensionärer. Varför? Vi är i extremt behov av att höja pensionsåldern med bortemot 10 år.
  När SD tillträdde ingav det förhoppning för många. Tyvärr har det med åren blivit ett parti som alla andra. Vi är i extremt behov av ett parti i Sverige som ser till medborgarnas intressen och inte, som i dag, där samtliga riksdagspartier är till för politikerna själva.

  Enda motivet att rösta i dag är att säkra en karriär för politikerna ni röstar på. Lycka till med detta den 9 septembet. För mig är det givna valet att avstå från hela knäppheten.

 39. Roland

  Regeringen vill inrätta myndighet mot falska nyheter. Uppdraget ska redovisas senast den 15 augusti 2019. Den nya myndigheten ska vara på plats 1 januari 2021
  http://www.friatider.se/regeringen-vill-inf-ra-ny-myndighet-mot-falska-nyheter

  Falska nyheter jaa då får dom stänga ner sig själva

 40. Karl Eider

  #39 Roland

  Ja, Sanningsministerit tar form. Detta tillsammans med att EU röstar igenom artikel 11 och 13 i höst, så är vi förlorade för lång tid framöver. Orwell, släng dig i väggen.

 41. Sören G

  Vaknade till en krönika i P1 av Ulrika Björksten. Hon har blivit riktigt rädd nu efter alla larmrapporter och den varna sommaren då vi har känt klimatförändringarna i våra kroppar.

 42. sibbe

  # Sören
  …det är ju bara dryga 40 år sen, då vi stod inför en ny istid. Om jag kommer ihåg rätt så var det CIA som rekommenderade åt vem de nu var -president, att fälla en atombomb på Nordpolen, för att förhindra jordens nedkylningen…

 43. Ivar Andersson

  moderator: Ha ett vårdat språk!
  Jag lovar att bättra mig.

 44. Sören G

  S.k.hungerstenar i europeiska floder visar på torrår under tidigare sekler. Stenarna syns bara vid extremt lågvatten och årtalen för händelserna har huggits in.
  http://www.npr.org/2018/08/24/641331544/drought-in-central-europe-reveals-cautionary-hunger-stones-in-czech-river?t=1535268317273

 45. Lasse

  #41
  Hörde oxå denna krönika.

  Det vore välgörande om nån kunde förklara för mig varför ett öppet hav i Arktis pga mindre is ger en uppvärmning av underliggande hav.
  Momentant ja om solen lyckas skina under sommaren.
  Men sett över hela året?
  Det är så intuitivt fel att jag blir skeptisk!

  Arktis är vår globs kylare, ju mer haven exponeras desto mer kyla får vi ner i det cirkulerande vattnet.
  Is isolerar-det framgår av namnet ;-

  Verkligheten har också inte direkt övertygat mig.
  SR fick ett mail:

  ”Varför förmedlar ni enträget en alarmistisk bild, en bild som ger många oinsatta klimatångest!
  Odens besök uppe ivid Nordpolen vore intressant att få höra lite mer om.
  ”Värsta isläget på länge”
  Eller rapporter från NW passagen. Den öppnade inte alls i år!

  SVT/SR bör gå att lita på!”

 46. Pellan

  Varför kan jag inte hitta en enda svensk artikel om att EU ska ta bort straffskatten på solpaneler från Kina?
  https://ing.dk/artikel/eu-fjerner-straftold-paa-kinesiske-solcellepaneler-214014

 47. tty

  #14

  ”Med tanke på vallöften: skulle inte Bromma läggas ner?”

  Det går inter. Fridolin pallar inte att åka till Arlanda. Han lät ju som bekant regeringsplanet flyga från Arlanda till Bromma för att hämta upp honom. Nu får man säga till hans försvar att han troligen inte har den blekaste aning om att varje flygning med en Gulfstream, hur kort den än är, kostar ett större antal tusenlappar.

 48. pekke

  Oden nådde inte ända fram till Nordpolen, man fick ge upp 6,5 km från den p.g.a. kraftig is.

  ” Som jag konstaterat i tidigare brev är istäcket fortfarande väldigt kompakt och kraftigt.
  I vårt letande av det perfekta flaket så passerade vi Nordpolsområdet, men vi kom inte hela vägen fram på grund av att isen helt enkelt var för besvärlig och solid. Vi kom inte närmre Nordpolen än N89°53,5’
  E039°55,0’ men med bara 6,5 Nm från Nordpolen är det nära nog att räknas som Nordpolen, då isen tillfälligt låg som en kontinent över Nordpolen. ”

  http://www.sjofartsverket.se/pages/111200/Veckobrev%20fr%c3%a5n%20Isbrytaren%20Oden%202018-08-22.pdf

 49. Robert N.

  #38 Olav
  ” För mig är det givna valet att avstå från hela knäppheten.”
  Håller med dig om att det finns stora problem i vårt land.
  Men att som du välja ”soffan” på valdagen löser tyvärr inga av dessa problem.
  Tvärt om så stödjer ju du den gängse ordningen.

 50. Ivar Andersson

  #47 tty
  Kan Fridolin inte ta sin elcykel till Arlanda för att gå före i motsats till många andra gröna språkrör? Med elcykelsubvention har även Fridolin råd att köpa en cykel. Obs inga svordomar i min kommentar.

 51. Australiens premiärminister Malcolm Turnbull avgick i fredags, inför hotet av en misstroendeförklaring mot honom. Detta efter strider om hans inställning till det sk Paris-avtalet, där han pressades att backa, och trots redan gjorda eftergifter. Nye PM heter Scott Morrison.

  Jag tror inte att detta har kommenterats alls mycket. Varken här, eller i gammel-media.

 52. Har ni lagt märke till att Google sökningar numera ger sökresultat som ser ut att vara tillrättalagda för att man inte skall hitta den informationen man söker efter? Istället dirigeras man till sidor som (ofta) presenterar den motsatta berättelsen, dvs ’etablissemangs’-sidans kritik av vad man letar efter.

  Vi är alla välbekanta med Wikipedias försök att lägga ’berättelsen’ tillrätta genom luta sig mot vad som stått i propaganda-media, och ofta stenhårt bevaka att ingen annan information får hänvisas till där. Samma/linkande metoder tillämpas nu också av Google, Facebook mm.

  Och det är ingen slump. Här kan ni läsa om ’hemliga’ möten man håller inför valet 2018.

  Här kan ni läsa om hur Soros-sponsrade Media-Matters hela tiden haft detta som sin plan, alltså att söka vinna informations(-tillgänglighets) kriget över vänstersidans politiska motståndare.

 53. rale

  Journeyman Pictures från Australien drar ner brallorna på svensk låtsas-plaståtervinning.

  84% blir värme och el. Helt OK men inget man hör om från de som kräver återvinning.
  Plaståtervinning är alltså i praktiken onödig. Lika bra att slänga dem i vanliga soporna.

  Kommentar modererad, tog bort mailadress.

 54. Lasse

  #48 Pekke Tack för länken.
  Kaptenens blogg är läsvärd.
  Småleende konstaterar jag att de har elskotrar som ett mål att sätta så små avtryck i de miljöer de bedriver sin forskning. De tycks fungera bra och ger inga störande partiklar.
  ” Detta är också ett viktigt steg i Svenska polarforsknings Sekretariatets (SPRS) miljömål om att sätta så litet fotavtryck i de miljöer de bedriver sin verksamhet.”
  Bra ambitioner eller hur?

  Odens maskin, som fört dem dit är på 18 000 KW och har ett oljelager om 4000 m3 som räcker för 100 dygns drift.
  40 m3 fossil energi per dygn i drift-något mer än en skoter!

 55. rale

  (Fel länk nyss)

  Journeyman Pictures från Australien drar ner brallorna på svensk låtsas-plaståtervinning.

  84% blir värme och el. Helt OK men inget man hör om från de som kräver återvinning.
  Plaståtervinning är alltså i praktiken onödig. Lika bra att slänga dem i vanliga soporna.

  https://www.youtube.com/watch?v=caw-969W-D4&t=1s

 56. Håkan Bergman

  rale #55

  Be moderator radera din mailadress innan du dränks av hatmail.

 57. Ingemar Nordin

  Jonas N #52,

  Dina länkar fastnade inte.

 58. Mats Geijer

  Hej alla kloka klimatexperter!

  Jag har en fråga som jag inte blir klok på, trots flitigt användande av Mr Google.
  Funderingen gäller koldioxidmolekylens tre absorptionsband, där maxima ligger på 2,7 my, 4,3 my respektive 15 my. Enligt Wiens förskjutningslag motsvarar dessa tre våglängder cirka plus 800 grader, plus 400 grader respektive minus 80 grader Celsius.
  Jag förstår att det finns spridningseffekter för både absorption och utstrålning från jordytan, men ställer mig ändå frågan hur tusan detta hänger ihop? Jordytan utstrålar ju ingen IR inom de tre områden där koldioxiden kan vara verksam? Jag har heller inte hittat något experiment där man faktiskt MÄTT den utstrålade strålningens våglängder nära jordytan.

  Kan någon förklara för en vanlig enkel civilingenjör?

  Mvh//Mats

 59. Ingemar N #57

  Märkligt. Skall försöka igen:

  Har ni lagt märke till att Google sökningar numera ger sökresultat som ser ut att vara tillrättalagda för att man inte skall hitta den informationen man söker efter? Istället dirigeras man till sidor som (ofta) presenterar den motsatta berättelsen, dvs ‘etablissemangs’-sidans kritik av vad man letar efter.

  Vi är alla välbekanta med Wikipedias försök att lägga ‘berättelsen’ tillrätta genom luta sig mot vad som stått i propaganda-media, och ofta stenhårt bevaka att ingen annan information får hänvisas till där. Samma/linkande metoder tillämpas nu också av Google, Facebook mm.

  Och det är ingen slump. Här kan ni läsa om ‘hemliga’ möten man håller inför valet 2018.

  Här kan ni läsa om hur Soros-sponsrade Media-Matters hela tiden haft detta som sin plan, alltså att söka vinna informations(-tillgänglighets) kriget över vänstersidans politiska motståndare.

 60. Claes Forsgårdh

  Är det någon som vet något om denna forskare, Piers Corbyn,? :
  https://www.youtube.com/watch?v=eEmUS7PAWFw
  https://www.youtube.com/watch?v=pRRXZ1B5foE

 61. Torbjörn

  #60 Claes
  Här kan du läsa mer om Piers Corbyn
  http://www.weatheraction.com/

 62. #60. Piers Corbyn är dessutom brittiska vänsterledaren Jeremy Corbyns äldre bror.

 63. Ser att det finns funderingar kring absorbtion. Man behöver inte vara raketforskare för att begripa såna elementära saker.
  Allt som har en mätbar dimension har även en resonans. Ett enkelt experiment bevisar tesen. Fäst en stämgaffel, t.ex A, på en förstärkare (köksbord t.ex).
  Utsätt den för energi utifrån. Slå ett A på pianot, stämgaffeln kommer absorbera energi och börja svänga med.
  Stämgaffeln kommer avge all sin energi igen i form av ett avtagande A så fort pianot tystnat.
  Svängningar kan avge energi även för över och undertoner. Det betyder att även 880 hz kommer svänga med när 440 vibrerar fast med lägre styrka och tvärtom.

 64. Med tanke på tidigare exempel vill jag bara påpeka att det finns en gräns för hur mycket energi stämgaffeln kan absorbera. När den nått sin maximala absorbtionskapacitet passerar i stor sett all överskottsenergi förbi.

 65. tty

  #58

  Wiens förskjutningslag talar bara om var emissionsmaximum ligger för en svertkroppsstrålare. Emissionsspektrat är brett. En växthusgas har verkan så länge ett absorptionsband ligger inom ett område där jorden har signifikant svartkroppsstrålning (och kom ihåg att olika delar av jordklotet har markant olika temperatur, ungefär från 175 K till 350 K).

  Vad växthusgasen gör är att ”skärma” jordytan så att utstrålningen i en del av emissionsspektrat sker från högre höjd där temperaturen (i regel) är lägre. Detta innebär att en del av värmen (mer än hälften faktiskt) måste transporteras upp på högre höjd genom konvektion innan den kan stråla ut, och det är den temperaturskillnad som krävs för att driva den konvektionen som yttrar sig som en temperaturhöjning vid markytan.

  Nedan en bild som visar emissionsspektrat över Sahara, Medelhavet och Antarktis. Som synes ser de rätt olika ut – växthuseffekten varierar rejält p g a att mängden vattenånga varierar starkt geografiskt, som du ser så t o m kyler växthusgaserna i Antarktis, beroende på att temperaturen där ökar med höjden under en stor del av året. Man kan alltså inte tala om ett emissionsspektrum svarande mot en viss temperatur. Olika delar av spektrat har mycket olika strålningstemperatur, ungefär från 200 K till 300 K, och spektrat varierar också starkt geografiskt. Alltsammans komplikationer som sällan framgår av den ”officiella versionen”

  https://www.researchgate.net/profile/Paul_Christodoulides/publication/221909392/figure/fig15/AS:394098788847620@1470971881257/Emission-spectra-of-the-Earth-taken-by-the-Nimbus-4-satellite-Spectrum-a-is-measured_W640.jpg

  Observera att dessa, liksom de flesta IR-spektra, inte visar den långvågiga delen av emissionsspektrat där den största delen av vattenångans effekt ligger.

 66. Håkan Bergman

  I Frankrike händer saker.

  https://www.dn.se/nyheter/varlden/frankrikes-miljominister-avgar-med-omedelbar-verkan/

  Är man f.d. fransk president kan man säga sanningen, när kommer Göran P. ut ur garderoben.

  ”Nicolas Sarkozy, president i Frankrike 2007-2012, kommenterar avgången:

  – Jag vill inte recensera andra människors beslut, men Hulot måste förstå att finanskrisen, migrationsfrågorna och skattefrågorna är mycket viktigare än miljöfrågorna.”

 67. Erik Lindeberg

  #42 sibbe

  Det första påståendet är en ren skröna som frodas särskilt bland klimatförnekare. Att det skulle ha varit någon konsensus på 60-70-talet att man stod framför en global avkylning har analyserats i den här artikeln https://journals.ametsoc.org/doi/pdf/10.1175/2008BAMS2370.1

  Att påstå att CIA rekommenderade presidenten (Nixon, Ford eller Carter?) att atombomba Nordpolen för att förhindra växten i istäcket är ju rent nonsens, men oavsett så kräver et så uppseendeväckande påstående att en referens.

 68. Lasse

  Lite kul är det ändå.
  Isabellas dubbelmoral flyger i Göteborg:
  https://www.expressen.se/gt/piloten-fredrik-flog-mp-reklamen-over-goteborg/