Sugrör

Har jag missat något? Allt vad den amerikanska miljörörelsen gör brukar snabbt tas upp av svenska media. De stora svenska medierna hatar som bekant de amerikaner i mellanvästern som röstade fram Donald Trump, medan de älskar de miljöengagerade studenterna (och även många av professorerna) vid de stora universiteten i Kalifornien, Washington, Massachusetts och New York.

Men kanske är de stora svenska medierna alltför upptagna med sin egen agenda, där de genom att rikta uppmärksamheten mot den varma sommaren hoppas att andra frågor inte ska spela för stor roll i årets valrörelse.

Det som nu är det nya hatobjektet bland amerikanska miljövänner är sugrören. Det hela startade naturligtvis i problemet med plast i haven, kanske särskilt i Stilla Havet. Uppenbarligen kände miljöintresserade politiker ett tryck att göra något. Det gällde alltså att hitta en lämplig fiende. Fanns det någonting som var riktigt, riktigt onödigt som man kunde förbjuda?

Hur man hittade just sugrören vet jag inte, men det tycks ha börjat med ett beslut i Seattle för ungefär ett år sedan om att förbjuda användningen av sugrör av plast i staden från och med årsskiftet.

Nu är det ett antal städer och även delstater i Förenta Staterna som infört eller håller på att införa förbud mot användningen av plastsugrör. Men trots att det främst är i Stilla Havet som man upptäckt dessa öar av plast så har kampen mot sugrören tagit ett språng över Atlanten.

Det sägs exempelvis att Drottning Elisabeth av England lär ha förbjudit användningen av, inte bara sugrör utan även flaskor av plast, på alla kungliga egendomar, och hennes premiärminister Theresa May vill inte vara sämre, utan lär gå ännu ett steg längre, i det att hon till och med vill förbjuda tops (sådana som man petar sig i öronen med) om själva stickan tillverkas av plast, även om den mjuka änden är av bomull.

De amerikanska jättarna Starbucks och Mac Donalds hakar på. Jag går inte så ofta till de ställena, så att jag har inte sett om de även i Sverige stoltserar med att de inte längre använder engångsartiklar av plast, något som naturligtvis är fullt möjligt. Det som är säkert är att om de inte redan gjort det så kommer det inte att dröja länge.

Det vi också kan vara ganska säkra på är att snart, d.v.s. någon gång efter den 9 september, så kommer kraven att höras även i Sverige – förbjud sugrör av plast. Den enda frågan är vem som kommer att vara först.

Av de politiska partierna – blir det Centern eller Miljöpartiet?

Av miljorganisationerna – blir det Greenpeace, Naturskyddsföreningen eller Världsnaturfonden?

Det jag frågar mig är om detta är en miljöfråga som på något sätt rör klimat eller klimatpolitik, och tyvärr kommer jag fram till att den hamnar på fel sida av gränsen. Men å andra sidan så ville ju en fransk minister träffa representanter för bloggen eftersom vi är en viktig miljöblogg!

Min kloka hustru tycker inte att detta är en fråga som Stockholmsinitiativet ska ha en åsikt om, men eftersom jag nu skrivit ett inlägg om den, så får jag väl stå själv på torget och ropa:

Förbjud sugrör av plast i Sverige!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Johan M

  Vad är väl sugrör av plast, den riktigt stora uppfinningen var plastpåsar av … plast (hörs nästan på namnet). Det uppfanns av en duo vid Celloplast i Norrköping på 60-talet

  http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/50-ar-sedan-plastpasen-uppfanns-11150239.aspx

 2. Ivar Andersson

  Varför ska sugrör av plast förbjudas? Är det inte bättre att ha pant på sugrören och sedan återvinna dom? Symbolhandlingar är viktiga så att du kan yvas över att vara en god människa som tänker på miljön. Systembolaget är raka motsatsen. Dom säljer den giftiga etanolen i olika produkter och förpackningar men behöver inte ta ansvar för insamlingen av förpackningarna utan det får andra göra. 🙂

 3. Lasse

  Sugrör av plast är en symbol som passa miljötalibanerna.
  #1 Det var intressant. Tänk vilken skuld vi har mot världen.

  Plast är en bra energikälla när sopor eldas. Återvinning vinner ingen på!

 4. Karl Eider

  Att man vill förbjuda tops beror egentligen inte på att det är av plast, utan att det ställer till det i reningsverken, då folk spolar ner lite allt möjligt i sina toaletter. Problemet är snarare att man använder toaletten som en soptunna.

  http://www.hassleholmsvatten.se/miljo2.htm

  Om man ska förbjuda allt som folk får för sig att spola ner så borde man förbjuda bade bindor och kondomer också. 🙂

 5. Stina Dahlén

  Är det något som verkligen oroar mig, så är det all plast som jordens hav och djuren som lever där. Och då gör väl inte sugrören till eller från, förstås. Så det man ju småle åt. Men jag önskar att detta kunde komma högt upp på agendan, särskilt i de länder som bidrar mest till eländet. Gärna med hjälp från länder, som har tekniken.

 6. Rolf Almlund

  Miljöpartiet redan i våras
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4dJQVg/eu-tar-strid-mot-plast–vill-forbjuda-sugror-och-bestick

 7. Göran A.

  Är det inte så att den så kallade mikroplasten är just ett resultat av återvinning av plast?

 8. Claes Lindskog

  Plast i världshaven är ett stort problem och måste åtgärdas. Dock är rapporterna om flytande plastöar i Stilla Havet stora som Irland högst överdrivna. En trolig mängd är 150 miljoner ton som låter mycket men som skall relateras till världshavens totala vattenmängd som är 10 miljarder ggr större.
  Lösningen ligger inte i att förbjuda sugrör eller plast i allmänhet. Det senare vore en katastrof både för miljö och ekonomi eftersom plast är nödvändig för transporter och förvaring av mat och många andra produkter.
  Naturligtvis kan många länder göra som Sverige och införa pant och krav på bra sophantering men det stora problemet finns i tredje världen där man inte har råd eller ork att ta hand om plasten på ett vettigt sätt. Jag har själv sett i Benares (numera Varanesi) i Indien att man har en soptipp med mestadels plast på kanske 100 000 ton nervältrad mot floden som sakta transporterar bort eländet till havet. Vid Machu Picchu finns småbyar där samma metod används men där kanske bara några tiotal ton ligger dumpade i varje by.
  En stor del av lösningen ligger alltså att få dessa länder att börja bry sig. Bara pengar räcker inte.

 9. Johan M

  #5 Stina Dahlén

  Vi kanske kan börja med att slänga plasten med de vanliga soporna som går direkt till förbränning. Som det är idag spenderar vi hundratals miljoner på att samla in all plast och sälja den till ljusskygga entreprenörer som dumpar det i Kina. Hur mycket skulle vi inte vinna på att göra något som betyder något för miljön istället för att spendera pengar på meningslösa och ibland kontraproduktiva miljöpåfund.

 10. Bim

  Sten Kajser.
  Jag tycker man skall förbjuda prästkragar också. Alltså, inte blommorna, dom är ju fina.
  Utan de där kragarna i plast som prästerna har. 😀

 11. Sören G

  Det mesta plasten i haven lär komma från 10 stora floder i Asien och Afrika och är ett resultat av vår ambition att återvinna plast. Västländerna exporterar plastavfall till utvecklingsländerna för återvinning varpå de hamnar i floderna och slutligen i haven.

 12. Ulf

  Kan man inte förbjuda språkrör då blir det mindre flygresor och billigare också?

 13. Bim

  Ulf # 12
  JAAAA!

 14. Ingemar Nordin

  Sören G #11,

  Jovisst hänger ökningen av plast samman med västvärldens maniska sopsortering. Mängder med sopor skickas till Asien och Afrika. Uppemot 90 % av all plast i haven kommer från 10 stora floder i Asien och Afrika. Tyvärr eldar man inte upp skräpet på hemmaplan, vilket ger både varmvatten och en del elektricitet.

  https://www.acsh.org/news/2018/07/26/asia-africa-cause-90-plastic-pollution-worlds-oceans-13233

  Tekniken finns väl utvecklad sedan länge.

  Nu satsas det stort på att samla ihop de stora ”öar” med plast som finns i Stilla Oceanen. Vi får väl se om det funkar. Kritiker finns.

  https://nordic.businessinsider.com/boyan-slat-ocean-cleanup-launch-into-pacific-on-september-8-2018-7?r=US&IR=T

  Så, Sten. Din uppmaning att förbjuda sugrör hjälper föga. Men visst är det humor. 🙂

 15. Fredrik S

  Lite OT, förlåt men kan inte låta bli. Isabella har enligt en granskning som Expressen gjort rest med flyg för 1,5 miljoner under de första 3,5 åren av mandatperioden, en halv miljon mer än självaste statsministern! Vad ska man säga?

 16. Christer Eriksson

  Ot men måste kommentera detta.
  Mp Lövin språkröret flyger för 1,5 miljoner bekostat av skattebetalarna.
  Dessutom väljer hon business class.
  Orsak hon vill vara fräsch när hon kommer fram.
  Finns det inte dush på hennes hotell?
  Hyckleri.

 17. Mats Kälvemark

  Två länkar om plast i haven:
  https://www.theguardian.com/science/2017/nov/05/terrawatch-the-rivers-taking-plastic-to-the-oceans
  https://www.ufz.de/index.php?en=36336&webc_pm=34/2017
  Slutsatsen av den underliggande studien från Helmholtz Centre for Environmental Research verkar vara att 90% av volymen kommer från 10 floder, 8 i Asien och 2 i Afrika.
  Inte så meningsfullt att då förbjuda sugrör och plastbestick i Sverige, som har en hyfsat väl fungerande sopsortering/återvinning av plast.
  Sådana korkade förbud passar dock MP , SNF och WWF som hand i handske som ett nytt mantra när de inser att verkligheten kommit ikapp och visar att alla hot om klimatförändring inte är realistiska.

 18. AG

  Suck it!

 19. Lasse

  #15
  ”Den dyraste flygresan under Lövins tid som statsråd har hittills varit till Tonga den 7 februari 2016, som kostade 84 092 kronor.”
  Gissar att biståndsministerns resa kostade mycket mer för oss skattebetalare.

 20. Karl Eider

  #14 Ingemar N.

  Efter att ha samlat in plasten i haven, kommer man antagligen sortera plasten och skicka den till Asien och Afrika och… Ja det går runt och runt. 🙂

 21. Lasse

  #18 forts
  Kollade lite och fann att Isabella reste dit för att fixa plaströren i drinkarna:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6897066

  Fast kanske bör miljöpartiet resa till de flodmynningar som innehåller plasten i stället:
  https://petterssonsblogg.se/2017/10/22/90-procent-av-plastavfallet-i-haven-kommer-fran-tio-floder-i-asien-och-afrika/

 22. Torbjörn

  #18 Lasse
  Samtidigt finns det regeringsplan som kostar pengar oavsett om det flyger eller inte.
  Kostnad ca 100 miljoner/år (vilket låter högt, men någon här kan väl bekräfta)
  Vore det inte bättre att försvarsmakten får pengarna än att privata (även utländska) flygbolag gynnas av den Svenska Regeringen.

  När vi är inne på flyg, vill jag upprepa en fråga jag ställde för ett tag sedan.
  Efter 9/11 var det flygförbud över NY.
  Vad kom de fram till när de forskade kring temperatur och molnbildning, var det inte så att flyget bidrog till en temperatursänkning?

  När det gäller plasten är det ett riktigt miljöproblem som borde åtgärdas på något sätt.
  Det vore bättre att lägga pengar på att rena de floder som är värst och förbränna all plast.

 23. Gör diesel och brännbart av all plasten så blir det i slutändan gödsel till växtligheten. Samtliga meningslösa satsningar på insamling av CO2 och annat trams borde läggas på detta. I slutändan kan vi få ett rimligt bränslepris för alla människor som gör att samhällen blomstrar.

 24. Strumpan

  Välkomnar Lövins flygresor. Svenskar må vara svåra att övertyga om att klimatalarmismen är nonsens. Men är det något svenskar inte gillar så är det hyckleri och dubbelmoral!

 25. Ann lh

  Problemet med våra plastsugrör rör kan enkelt lösas. Man DNA-märker alla plastsugrör som används i Sverige. Sedan får miljöministern utse några som sorterar ut de sugrör med svenskt ursprung som återfinns i de stora plastöarna utanför de mest förorenade floderna i öst och syd. När Sverige väl har samlat ihop avfall av plastsugrör måste det hämtas hem för rengöring och återanvändning.
  Vi måste gå före!

 26. Fredrik S

  Lasse #21

  Det var nog avsaknaden av kritvita stränder och drinkar i kokosnötter vid Gangesflodens delta som avgjorde till Tongaöarnas fördel samt betydligt mer bonuspoäng.

 27. Christopher E

  #26 Fredrik S

  Det är väl också bråttom att hinna njuta av Tongaöarna innan de sjunker i havet enligt Lövins övertygelse.

  Paraplydrin… förlåt – klimatet kan inte vänta – heter det ju.

 28. Eskil

  Några år på nacken men ändå relevant: Business class fliers leave far larger carbon footprint https://www.theguardian.com/environment/blog/2010/feb/17/business-class-carbon-footprint

  Hur var det med att det är bråttom med att gå före och visa vägen för att rädda världen från att gå under?

 29. Peter F

  När vi skriver om nedskräpning kan jag inte låta bli att kritisera den enorma nedskräpning som pågår just nu, nämligen valaffischerna. Här menar jag inte om vad som står på dem utan om den bokstavligen hemska nedskräpningen i form av papper och träpinnar som uppenbarligen inte kan stå upp mer än ett dygn eller två. De är placerade efter våra vägar och ingen hinner läsa texten eller se vilka partier de representerar. Sluta med denna miljöbov och låt sugrören vara ifred.

 30. Ivar Andersson

  Isabella Lövin och hennes familj visar hur miljöpartister går före för att rädda klimatet: Isabella flyger mer/dyrare än statsministern och hennes man kör en gammal dieselbil. Åsa Romson visade också prov på att gå före: båt med dieselmotor, lågbeskattad diesel och avfallet i Östersjön. Maria Wetterstrand gick också före och flög hem till Finland varje vecka. Tur att jag inte är en miljöpartisk som går före åt fel håll.

 31. L

  Sugrör är i alla fall klimatsmartare än språkrör…

 32. Torbjörn
  De har analyserat vad som hände under dagarna efter 9/11 när flyget i USA stod helt still. Som jag minns det kom de fram till att det blev större skillnader mellan dag och natt under de dagarna men de tog ut varandra på totalen.

 33. Ulf

  Svar 24

  Tror inte det, är man inte mer begåvad än att man röstar på MP och inte kan tänka en kritisk tanke kring klimathoten, trots alla uppenbara felaktigheter som presenteras, ja då hjälper inget. Dessutom har hon avslöjats med dieselbilen och ändå går hennes förtroendesiffror upp pga av vädret. Nej något hopp där finns det inte.

 34. Lasse

  Miljöpartiet vill att vi skall vara föregångare i klimatarbetet.
  Inom landet så ger våra utsläpp ca 5 ton CO2 ekv.
  Lika mycket av vårt CO2 avtryck sker utanför landet, inte bara pga Isabellas resor!

 35. Olav Gjelten

  Så snart det gäller miljö är det både ofint och politiskt inkorrekt att tvivla och ställa frågor. Eftersom klimat- och miljöfrågor hör ihop…. ja, hur blir det då?
  Ofattbart att till och med skribenter på Klimatupplysningen inte förstår eller vill inse denna sammanhang, utan är svurna miljövänner till synes längst ut på vänsterkanten.
  Själv menar jag miljön borde anpassas efter vad som er rimligt och efter vad vi har råd med. Om resterna av vår världsberömda industri kan räddas genom mycket billig och pålitlig kolkraft istället för svindyr och extremt opålitlig ”förnybart”, ja…då är det ingen tvekan.
  Tyvärr är mina tankar om rimlighet i miljöfrågor något oerhört i Sverige och industrin läggs därför ned eller flyttar utomlands.

 36. Gunnar Strandell

  Ivar Andersson #30

  Karin Svensson Smith, ordförande i Trafikutskottet, har också en man som inte lyssnat till Miljöpartiets ptopåer om miljöbilar.

  Jag undrar varför de tror att budskapen ska följas av folket, när de uppenbarligen inte ens lyckas övertyga sin närmaste omgivning. Att gå via riksdagen och införa nya lagar verkar onödigt krångligt om man vill förändra sin partners levnadsvanor.

  On topic
  Bakom förbudet mot sugrör i plast står säker en hel del industrier som är beredda att ta över med andra material och en ny prisnivå. För sugrör är nödvändiga i rätt många fall. Det mest ömmande är människor som sängliggande och behöver dricka. När man dricker i bil är det praktiskt. I båda fallen är det böjbara sugröret nödvändigt för att undvika spill och minska risken för att få skador i gommen.

 37. Olav Gjelten

  Marcus Oscarsson är extremt klimathotstroende. Säkert är han miljöpartist. Tillsammans med Madeleine Westin fullkomligt spyr de mot USA:s president, samtidigt som de hyllar Obama.
  Jag hade haft mycket högre tankar om den folkkära Marcus Oscarsson. Från och med nu gillar jag honom inte.

 38. Sören G

  Ja, klimat och miljö har bakats ihop till ett begrepp. Det är klart att man ska värna om miljön, inte slänga plast i naturen eller sprida gifter. Men mänsklig verksamhet kräver att ingrepp görs i naturen. Bättre teknik kommer att minimera skadeverkningarna.
  Förr var det svavelnedfallen från förbränning av kol- och olja som var ett stort problem när det gäller dessa bränslen. Modern reningsteknik har minimerat utsläppen.
  I stället har koldioxiden utsetts till den stora boven, trots att några bevis för negativa effekter inte finns. Ökad koldioxidhalt har tvärtom gjort Jorden grönare. Om det också medför ett något varmare klimat bör det ses som en fördel. Om klimatet i södra Sverige flyttas några tiotal mil längre norrut är av godo för växtligheten.
  På sikt kommer de fossila bränslena att ersättas av ny teknik, kärnkraft Gen IV, fussion av väte etc. Men det är inte bråttom.

 39. Håkan Bergman

  Sören G. #38

  Klart att dom slår ihop klimat och miljö i opinionsundersökningarna för att hissa upp frågan som viktig. Nu vet jag inte hur dom frågar, men frågar dom bara om man tycker frågan är viktig borde den ju följas upp med en fråga om varför man ser den som viktig. Okey att det inte så lätt låter sig göras i såna undersökningar, men då ska man inte heller fästa så stort avseende vid svaren.

  Olav G. #37

  Jag var tvungen att googla båda namnen. Varför inte dumpa TV’n på närmaste återvinningsstation och få sinnesfrid?

 40. Håkan Bergman

  T.o.m. älgar begriper att saker som är enbart irriterande stänger man av.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/vit-alg-i-brak-med-robotgrasklippare/

 41. Göran A.

  Det kan kanske vara intressant att veta hur klimatalarmet har presenterats för Donald Trump. Följade ska vara den presentation som gjordes: ”Jay Lehr – the slide show I showed Trump”, https://www.youtube.com/watch?v=9oNutgSa7U4

 42. Lars Kamél

  Sugrör är ett praktexempel på det jag såg nämnt i en debattartikel nyligen. Det som löses är inte verkligt allvarliga problem, utan små symbolproblem som ingen invänder mot, eftersom alla som eventuellt tjänar på det är för små och maktlösa.

 43. Håkan Bergman

  Lars K. #42

  Inga problem, bara att döpa om dom till blåsrör.

 44. Frej

  Men ärligt vad är ett sugrör jämfört med alla PCB rör vi grävde ner på 80 talet Och säkert på 70 ? Nu försöker jag vara ironisk , men hur ironisk kan jag vara ? . Hur blev det med PCB plast ? Jag har aldrig läst om det sen 80 talet . Men det lär nog ligga en hel del där det ligger för allt var väl PCB . Det kan väl inte vara en typ säl död ? Det måste väl vara på riktigt ? Nu lämnar jag svaret till experterna .

 45. Bim

  Miljöpartister kan väl dricka lite diskvatten efter drinken så blir dom rena och kan återanvändas. Miljöpartisterna kan förstås inte återanvändas. Två flugor i en smäll. 😀

 46. Göran Fredriksson

  Att förbjuda sugrör i plast skulle minska klimatångesten enär klimatalarmister i gemen synes nyttja dessa som kikare när de betraktar omvärlden.

  Om de skall få vara tillåtna bör användningsområdet begränsas till att tjäna som talrör för klimatalarmister vilket klimatalarmisterna själva skulle tjäna mest på. Klimatprofessorn Rockström har i de senaste intervjuerna i SVT med framgång använt sig av knepet att prata genom ett sådant talrör och plötsligt har det blivit mycket underhållande att lyssna på honom. Detta torde kraftigt öka klimatprofessorn Rockströms lyssnarskara.