Öppen Tråd

månförmörkelse 2018

I går kväll kunde många njuta av en total månförmörkelse. Ibland kallas den för blodmåne eftersom det enda ljus som når månen är det som silas genom jordens atmosfär. Det gav upphov till en spöklik uppenbarelse. En närmare beskrivning av fenomenet finns här. Här är annars veckans öppna tråd för en fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Leif

    Har tänkt på det här med bränderna. Hur många års bilåkande i Sverige motsvarar bränderna i sommar gällande CO2, sot och partikelutsläpp, 10 år, 20? Skulle vara intressant om någon myndighet skulle räkna på det – vilket troligen inte kommer att ske. Läste att ett brandplan kostar 270 milj (vi har inte råd med enligt regeringen) men lägga 795 milj under 2018 på att subventionera elcyklar, mopeder och båtmotorer finns det pengar till… Hur mycket minskade utsläppen med denna åtgärd? Tänk vad några inhemska brandplan hade kunnat gjort i ett tidigt skede. Då hade vi troligen inte befunnit oss i den här situationen. Symbolpolitik är vi jävligt duktiga på i det här landet. Det känns som att det är barn som styr. De inreder bostaden med de finaste golven och lyxigaste möblerna, men glömmer att taket läcker…

  2. Christer Eriksson

    1#
    Håller helt med dig.Läste en debattartikel som Fridolin fått in i Aftonbladet.Han var väldigt stolt över att han hade lyckats få stockholmarna att använda elcyckler istället för att ta bilen.På så sätt så hade dom lyckats att minska co utsläppen.
    Det är fullkomligt vettlösa att lägga pengar på sådana meningslösa åtgärder.
    Har ingen som helst påverkan på klimatet.
    Ett ordentligt och väl förberett brandförsvar hade varit en betydligt vettigare investering.
    Men det är väl inte pk. Det är ju inget som syns milsvida omkring som man peka på och säga ,titta vad vi har gjort för att minska klimatmötet.
    Sandlådepolitik.
    Dom tycks tydligen inte tro på vad som dom säger själva.
    Hotat med att det blir varmare.Men har inte satsat en krona på att förbättra brandskyddet.
    Men vräka ut miljoner på meningslösa klimatåtgärder det går bra.
    Försvinner dom ur regeringen så skall jag öppna whiskyn jag fick i pensionsavgångar.
    Ser fram emot det.

  3. Sören G

    Folk har dåligt minne. Har de glömt att förra sommaren var onormalt kall. Den kallaste på; hur många år var det nu? I år har vi fått ett låst högtrycksläge, vilket har inneburit en kraftig soluppvärmning.
    Men då sitter man i TV och påstår att det är ett led i den pågående, hur uttryckte man sig nu, ”klimatuppvärmningen”. Var inte förra sommaren då ett led i den pågående ”klimatavkylningen”.
    Vet de vad som pågår?

  4. Olav Gjelten

    Hans Jensevik har något att berätta på SWEBBTV som väldigt få tycks förstå. Våra valda politiker är inga samhällsbyggare som ser till Sveriges bästa i första hand. De representerar alla ett parti och det är det egna partiet de i alla lägen ska vara trogna mot. Att hänvisa till landets bästa är ett totalt ovidkommande argument i sammanhangen.
    Med lojalitet och stridbarhet för det egna partiet följer belöningarna slag i slag med ofta en lysande karriär att se fram emot. Men observera ännu en gång: då gäller det att inte falla undan för bagateller som vad som kan vara bra för landet eller inte om en politiker ska nå dit.

    Varför tror så många helt blint på den hundra år gamla parlamentarismen? Jag tror systemet är i behov av att omprövas. Framför oss har vi ett val där troligtvis Sveriges största parti även fortsättningsvis kommer att utestängas från allt inflytande. Är det rimligt?

  5. Lars-Eric Bjerke

    #1 Leif,

    En ha skog innehåller ca 1000 MWh energi. Sista veckorna har ca 30 000 ha brunnit. Alltså har 30 TWh gått i rök. Det motsvarar 20 % av årskonsumtionen av elenergi i Sverige.
    https://www.skogskunskap.se/rakna-med-verktyg/skogsbransle/bestandets-biomassa-och-energi/

    En ha skog har en torrvikt av 200 ton och eldar man denna bildas överslagsmässigt 600 ton koldioxid. 30 000 ton ger alltså ett utsläpp av 18 Mton. Sveriges årliga utsläpp av CO2 är ca 50 Mton.
    http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-nationella-utslapp-och-upptag/
    Om jag räknar rätt medför skogsbränderna en stor ökning av Sveriges CO2 utsläpp i år d.v.s 30- 40 %. Det vore fint om någon ville kolla mina siffror.

  6. Lars-Eric Bjerke

    #5,
    Jag skrev 30 000 ton i.s.f. 30 000 ha i andra stycket.

  7. Daniel Wiklund

    Hur ser Fridolin på oss som cyklar för egen maskin i stället för att ta bilen. Vi gör ju en ännu större insats för klimatet och hälsan. Och det gör vi utan att få betalt för det. Att subventionera elcyklar lockar främst dom snåla, såna som ska ha förtjänst på allt dom gör, även när dom räddar framtiden för våra barnbarn. När jag ser en som tar sig fram med en ny elcykel tänker jag att hon/han är medlem i snåljåparnas klubb. Det kanske Fridolin också är.

  8. Håkan Bergman

    Daniel W. #7

    Dessutom så är elcyklar, liksom många andra nya cyklar, så anti-cykel det kan bli. En cykel ska vara enkel, det ska räcka med att pumpa den och droppa på lite symaskinsolja på kedjan när man tar ut den på våren, tvättad blir den efter första turen i regn. Undrar vilka som ska serva alla elcyklar när problemen kommer?

  9. Lars-Eric Bjerke

    #5 Lars-Eric Bjerke,

    En osäkerhet i min beräkning är hur stor del av vedmassan som brinner. Jag har räknat på att hela vedmassa brinner och det gör den ju oftast inte.

  10. Bernt Ekholm

    Vore det inte bättre, både för hälsa och miljö, att köpa in vanliga cycklar som man tvingar på innevånarna.
    En fantastisk syn när ”våra” riksdagshens tar sig fram genom Stockholm och dess ,vintertid, feministiska snöröjning.

  11. Håkan Bergman

    Lars-Eric B. #9

    Å andra sidan ingår väl inte undervegetationen? Undrar hur mycket träkol man kan ta till vara efter en skogsbrand, vad kan grossistpriset vara på grillkol?

  12. Lars Cornell

    Leif #1 Bjerke #5
    Man säger att det brinner skog till ett värde av 100 miljoner kronor.
    Leif ger siffran proportion med 800 miljoner i subventioner till symbolpolitiken med elcyklar.

    Vi kan också jämföra med koldioxidens nytta.
    Svensk skog växer så det knakar och lantbrukets produktion ökar. Det är en följd av den klimatförbättring på nästan en grad som vi haft de senaste 100 åren. Skogsstyrelsen beräknar i sin rapport förra året att skogens växtkraft ökat med 20% genom klimatförbättring med mildare vintrar och längre växtsäsong.
    Ökningen från 0,03 till 0,04 procent CO2 har fått vårt överbefolkade Klot att bli ungefär 20 procent grönare och det är mycket viktigt. Vi måste vänja oss vid tanken att koldioxid är något nyttigt som vi behöver mer av och sluta ängslas för ett något varmare och därmed bättre klimat. Numera är det bara journalister och politiker som pratar om klimathot.

    Svensk skogs tillväxt är ca 100 miljoner kbm/år. Klimatförbättring med 40% ger ökad tillväxt med 40 milj kbm skog. Om värdet är 500 kr/kbm blir värdet av klimatförbättringen 20 miljarder kr/år för Sveriges skogsägare. Det är inte fy skam.

    Till det kommer ökad tillväxt av grödor od. Jordbrukets produktionsvärde är 54 miljarder kr. Om koldioxid och klimatförbättringar kan höja produktionen med 30% blir värdet 16 miljarder kr/år till glädje för vårt land och dess lantbrukare.

    De 100 miljoner kr skog som brinner bör således ställas mot nyttan av mer koldioxid till ett värde av ca 35 miljarder (ej miljoner) kronor varje år.

  13. Leif

    Bjerke # Cornel #
    Tack för bra svar! Nu är jag inte personligen orolig för brändernas CO2-utsläpp. Jag funderar mest på hur politikerna ska förklara en faktisk höjning av utsläppen pga usel planering- och klimatpolitik. Gällande elcyklar och Friddes debattartikel är jag övertygad om att det är en försvinnande liten andel som har gått över till elcyklar och ställt bilen. De allra flesta är naturligtvis cyklister som övergått från manuell trampning till el och då pratar vi ju ytterligare försämring… Det hela är så korkat att man bara kan skratta (eller gråta) åt eländet.

  14. Olav Gjelten

    Det är väl så att det var rätt att satsa en en miljard i subventioner på elcyklar och därtill mycket pengar till genusforskning istället för att ha lyft ett finger för för att skaffa helikoptrar/flygplan för brandbekämpning?Det var iallafall så som svensk parlamentarism fattade prioriterade.

    För visst ska vi väl slå vakt om ”demokratin”, det vill säga om den politiska lekstugan?

  15. Lasse Forss

    I Omni kunde man läsa följande (hämtat från Expressen):
    ”Klimatförändringar ger dubbel risk för värmebölja
    Risken för värmeböljor i norra Europa har mer än fördubblats på grund av klimatförändringar, enligt forskare vid universitet i Oxford.
    – Det som tidigare ansetts vara ovanligt varmt väder kommer att bli det normala. I vissa fall har förändringen redan ägt rum. Samhället måste förbereda sig på det här, säger forskaren Friederike Otto till the Guardian skriver Expressen.
    Studien har genomförts genom att extremväder jämförts med historisk data och modeller över klimatförändringar genom koldioxidutsläpp.”
    Det är inte varmare nu än vad det var på trettiotalet. Åtminstone inte om man använder sig av omanipulerade mätvärden. Det har alltså gått 80 år utan temperaturhöjning och under dessa 80 år har merparten av alla klimatutsläpp ägt rum. Ingen klimatförändring alltså. Och ingen påverkan på klimatet av koldioxidutsläppen.

    Nu när det konstateras att den svenska brandberedskapen är under all kritik är det bedrövligt att politikernas idéer inskränker sig till bidrag för elcyklar, vindel, solel, att göra vårt land fossilfritt. Nu har man väl exempel på vart pengarna bör gå. Ingen kan visa att de hittills satsade miljarderna gett valuta för en enda krona.

  16. Olav Gjelten

    Hur skulle det vara om ”en stark man” som exempelvis Bert Karlsson eller Lars Bern skulle ges fria händer att styra landet och att löner och andra gigantiska kostnader till 349 riksdagsledamöter skulle gå till vettiga saker istället?

    Helt säkert skulle många politikerkramare vilt protestera, men hundratusentals fattigpensionärer skulle få ett värdigt liv att leva och vi skulle få ett brandförsvar som klarar sina uppgifter utan att tigga halva Europa om hjälp när vi med jämna mellanrum får en torr period.

  17. Håkan Bergman

    Olav G. #16

    Varför inte placera den starke mannen i Bryssel på en gång? Har prövats förr, dom gångerna i Paris, Berlin och Moskva, gick väl sådär. Gå och rösta på valdagen eller håll käften.

  18. sibbe

    För ”El”on Musk går det inte något vidare. Visserligen klarar han av sitt självvalda mål att tillverka 5000 Tesla m³, men det hjälper inte, då man måste ta jobbarna bort från de övriga modellernas produktion.
    Annars så tycks likviditeten vara på upphällningen, eftersom Musk bad sina underleverantörer om längre betalningstid – och lägre priser, och det rentav retroaktiv.
    Börsanalytikern ”Montana Skeptic” som skrev mer än 100 analyser för den amerikanska börsen under pseudonymnamnet ”Seeking Alpha” – och upprepade gånger argumenterade mot Musk och Tesla, blev attackerad av Musk via Seeking Alphas chefredaktör. Det ledde till att Montana den här veckan inte längre skriver för ”Seeking Alpha”, hans Twitter-konto är avaktiverat. Musk hotade att dra Seeking Alpha inför domstolen, så nu har Musk en belackare mindre.
    Montana Skeptic sätter på att Tesla aktien skall falla – samtidigt som han rekommenderar Oljeaktierna. – Ett klokt val…

  19. Håkan Bergman

    sibbe #18

    Biltillverkare är man när man klarar av 5000 bilar i veckan minst 45 veckor om året. Sen ska bilarna ut på marknaden och testas mot verkligheten, ojoj Tesla har lång väg kvar, räcker batteriet?

  20. Christer Löfström

    #15
    Se min länk i #29 i går.

  21. Olav Gjelten

    Håkan Bergman # 17.
    Ibland är du riktigt sur och svår att förstå. Den som tycker det är något fel på vårt politiska system skal antingen själv delta i det eller hålla käften. Det är exakt vad du säger.

    Sedan gillar jag inte att de folkkära personerna jag nämnde som exempel på bra personer att styra landet skall jämföras med historiens värstingar, som du associerar till. Du behöver inte tycka som jag, men du behöver för den delen inte vräka ur dig vad som helst.

  22. Leif

    Kan inte riktigt släppa det här med skogsbränderna och CO2. Kanske beror på att skadeglädjen är den enda riktigt sanna glädjen. Nu menar jag inte de boende i områdena, jag känner bara sympati för dessa, utan det gäller vår nuvarande (och förra) regerings totala brist att kunna fokusera på och prioritera det som faktiskt är viktigt.
    Därför tänkte jag ge mig på lite Schyffert-matematik – begreppet torde vara välkänt? Lars-Eric var vänlig att beräkna CO2 utsläppen från bränderna till 18 Mton. Efter lite grävande på SCB hittade jag att hushållens utsläpp är 16% av totalen 2016 (privat bilkörning ingår här). Totalen var 53 Mton. 16% är 8,48 Mton. Bilkörning utgör ”den större delen” av hushållens utsläpp enligt SCB (oklart hur stor del). Ok vi säger 6 Mton för enkelhetens skull, 18/6= 3.
    Nu kallas inte detta Schyffert-matte utan anledning. Om vi förutsätter att bränderna fortsätter ett tag till och skarvar lite kan vi lika gärna säga 4, vilket leder oss till slutsatsen att sittande regering har bidragit till/är ansvariga för en höjning av CO2-utsläppen motsvarande en dubblering av Sveriges totala privatbilism under mandatperioden. Starkt jobbat!

  23. Jag såg nämnas någonstans att brandspaning utförs av frivilliga privatflygare dom behöver flygtid för att behålla certifikatet. I gengäld får de bränslet betalat.
    Härom dagen var det ett inslag på nyheterna om att kostnaderna för flygspaning efter bränder ökat från 600 000 kronor till 1,6 miljoner kronor.
    Och MSB lade förra året 10 miljoner på genusforskning.
    Ridå. Eller ”I rest my case” som advokaterna säger i amerikanska tv-serier.

  24. Bland dumheterna kan nämnas att jag såg någonstans att brandspaning utförs av frivilliga privatflygare dom behöver flygtid för att behålla certifikatet. I gengäld får de bränslet betalat.
    Härom dagen var det ett inslag på nyheterna om att kostnaderna för flygspaning efter bränder ökat från 600 000 kronor till 1,6 miljoner kronor.
    Och MSB lade förra året 10 miljoner på genusforskning.
    Ridå. Eller ”I rest my case” som advokaterna säger i amerikanska tv-serier.

  25. Gunnar Strandell

    Leif #1 och Lars-Eric Bjerke #5 med flera.

    Även om jag tycker att det är berömvärt att frågan ställs och ett svar beräknats vill jag mana till försiktighet.

    – CO2 är inte en demon som styr klimatet oavsett utsläppskälla. Att molekylen styr politiken är dock ett faktum och i svensk politik anses att det endast är CO2 från fossila bränslen som påverkar klimatet.

    – Data över energimängd i skogen kommer troligen från trädstammar, toppar och grenar som är det normala uttaget för energiproduktion. I en brunnen skog står större delen av stammarna med sina grenverk kvar och kan förädlas vidare. Den stora och okända faktorn är hur mycket av humusen i marken som nu på kort tid omvandlas till CO2 och vatten. Svaret på det får vii nog först våren 2019 då snön gjort sitt för att kyla ned, smälta och släcka ut alla ställen som ligger och pyr.

    Ta beräkningarna för de uppskattningar de ger men håll dem inte för att vara sanning.

  26. Leif

    25 Gunnar #
    Hej, det gör jag inte heller. Jag bara raljerar lite
    a la Schyffertt.

  27. Uffe

    Det är ju bara biobränslen som gått upp i rök, alltså koldioxiden är förnybar och räknas inte som utsläpp och belastar inte våra utsläpp av växthusgaser, det är väl därför elcyklar har större prioritet hos miljömupparna än att se till att inte skogsbränder uppkommer

  28. Håkan Bergman

    Dolf #24

    Förvånansvärt små belopp. Gräver man lite hittar man intressanta saker, EU igen.

    https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/beskattning-av-flygbransle-for-privat-andamal_GV03122/html

    En synpunkt från en remissinstans.

    ”AOPA Sweden
    och Hjelmco Oil AB, anser att en negativ effekt som förslaget kan få är
    att möjligheten minskar för myndigheter att nyttja det privata småflyget
    för kontroll och övervakning samt att förslaget brister när det gäller att
    konsekvensbeskriva effekterna för vissa samhällsuppdrag, t.ex. brand-
    flygbevakning. ”

  29. Sven M Nilsson

    Om det år jag födde 1933 läser jag: ” Under första hälften av juli svepte en ovanligt kraftig värmebölja in över landet–särskilt kännbar i Mellansverige–varvid rekordnoteringarna föll som käglor. Den 9 juli uppmättes i Stockholm +34.6°C, i Uppsala +37.4 °C och i Ultuna 38.0 °C – den högsta lufttemperaturen som dittills med säkerhet konstaterats i Sverige. Å andra sidan hemsöktes stora delar av landet av en serie omfattande skogsbränder, som en följd av värmen och torkan.”
    Om det år då min fru föddes 1934 läser jag: ”1934 var också ett varmt år, det varmaste på 74 år. Årets högsta temperatur, +34.6°C, uppmättes den 8 juli i Klagstorp i Skaraborgs län. Den lägsta temperaturen antecknade sig Tärnaby för den 11 mars, -39°C.”
    Så nog finns det ”väderförändring” i Svedala!

  30. Håkan Bergman #27
    1.6 miljoner för flygövervakningen får väl betraktas som lördagsgodis.
    Men de 10 miljonerna för genusforskning var ett direkt anslag. Sen kan man ju fråga sig hur mycket av deras totala resurser som går åt till genustrams annat liknande.
    (Med en Shyffert-beräkning har jag räknat fram till att minst 10% av alla resurser i offentlig verksamhet går till saker som genustrams, det enkla överslaget är att minst 1 person på 20 arbetar fulltid med sådana frågor, redan det ger 5%, sen ägnar säkerligen de övriga 19 personerna minst 5% av sin tid på temadagar, rapporter osv. som är av karaktär jämställdhetsarbete, hbtq-certifiering och bla bla bla. Så jag är ganska så säker på att mina 10%, även om de är Shyffert-matte, är lågt räknade och att det i verkligheten är mycket värre.)

  31. Gunnar Strandell

    Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) #24

    Bidraget till bränsle till de som brandflög och samtidigt passade på att få de årliga flygtimmar som krävs för att behålla certifikatet togs bort 2004. Därefter har andra och dyrare lösningar införts.

    Vikten av att snabbt komma fram med ett överskott av resurser i form av vatten och duktig personal verkar ha glömts bort under de byråkratiska förändringar som gjorts för Sveriges krisberedskap. Det var samma sak när trafikområdet centraliserades till Trafikverket och Transportstyrelsen och Länsstyrelserna befriades från uppgifterna. Plötsligt tog det sex månader istället för fyra veckor att tillverka och skicka ut ett körkort efter godkänt prov och tågen slutade passa tiden.

    När det gäller brandflyget har jag skrivit ned dessa tankar på Lars Berns Anthropocene:
    Förlåt mig om jag inte kan låta bli att bli teknisk.
    Det startar av olika anledningar ca 2500 oavsiktliga bränder i Sveriges skogsmarker varje år.
    Vanligtvis hinner brandkåren fram inom en timme och finner en yta av 50 x 50 meter som de släcker med de 6-10 kubikmeter vatten de har med sig i släckbilen. Eftersläckning och kontroll görs därefter av markägaren sedan vattenförsörjning, pumpar och slangar arrangerats.
    Med två vattenbombplan av den typ som Italien och Frankrike ställt till förfogande nås hela Sverige inom en timme om de stationeras I Örebro och Arvidsjaur ett tredje plan krävs som reserv när något av de andra är på service.
    För beredskap dygnet runt hela året behövs ca 35 piloter/navigatörer. Med en färdig plan för vattenhämtning och skyddade vattenstråk för detta kan planen leverera 6 kubikmeter vatten fyra gånger per timme tills markpersonal har den under kontroll.
    Så här fungerar det i Italien , Frankrike och andra välutvecklade delar av världen. Men den humanitära stormakten Sverige får gå ned på knä och be om resurser som behövs i Grekland där människor dör som en följd av sina bränder.
    Färre hövdingar och fler flygande indianer med adekvat utrustning är vad som behövs.
    MSB bildades 2009 och fick en minnesbeta 2014 som inte gett någon effekt fyra år senare.
    En sådan dysfunktionell organisation mår bara bra av att läggas ned för att släppa fram den handlingskraft som finns hos personalen när det gäller att identifiera klassificera och skicka rätt resurser till rätt ställe. Och detta måste ske på lokal nivå.

    En kommentator skrev att brandberedskapen inte behövs under vintern och det är rätt, men det kanske finns andra civila fall där utsikt från luften inom en timme vare som helst i Sverige kan göra nytta. Jag är tacksam för förslag. Kom dock ihåg att vi har flygplan som kontinuerligt gör radar- och radiospaning över Östersjön och här släpps inga ”amatörer” in.

  32. Ingemar Nordin

    Dolf #30,

    Jag är inte säker på att genusarbetet är den största kostnaden. Minst lika mycket läggs på att utarbeta ”hållbarhetsplaner” och ”miljöplaner”. Både myndigheter och företag som lägger in anbud till kommuner, landsting och stat för att utföra en tjänst åläggs att också lägga till en sådan plan i sina anbud. Större företag och myndigheter har minst en ”miljö- och hållbarhetsansvarig”. Där jobbar alla de studenter som gått något miljövetarprogram på universiteten – oftast rena indoktrineringskurser. Och det är därifrån som alla gröna ”initiativ” till att rädda planeten oftast kommer. Styrelsen har sällan mycket att sätta emot utan tar snällt kostnaden för ”omställningen”.

    Det vore intressant att se en beräkning av den sammanlagda kostnaden för allt detta.

  33. Christer Löfström

    Det finns väl en del skåningar som läser här, kanske även någon som bor på Österlen?
    Noterade i dag att Greve Piper är i farten igen.

    Har inte koll på användningen av vanadin, men kanske är ökat intresse batteridrivet?
    Det är även nytt för mig att det är dags för förbud mot uranbrytning.
    Är alla riksdagspartier överens om detta?

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/markagare-och-politiker-eniga-pa-mote-vill-inte-ha-gruvor-pa-osterlen

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/brittiskt-foretag-ska-leta-mineraler-pa-osterlen

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/forbud-mot-uranbrytning-pa-gang

  34. Olav Gjelten

    Har någon funderat på vad en motkraft till miljötrams, ”hållbarhet” som är allt annat än hållbar och genusdravel skulle vara för något i Sverige i dag?
    Jag tror inte sådana motkrafter ens är möjliga. Alla vill ju kunna fortsätta att leva som respekterade människor. Den som vågar påtala ovannämnda saker som något dåligt riskerar att förstöra en stor del av sitt liv.

    Därför är vi i regel bara några få pensionärer som vågar säga vad vi tycker i dessa frågor – vi som ändå har livet bakom oss. Det är verkligheten anno 2018.

  35. sibbe

    Passar till diskussionen om utrotning av arter:
    ”Turister från ett kryssningsfartyg steg i land på en ö som tillhör ögruppen Svalbard. Där blev en man anfallen och skadad av en isbjörn.

    En räddningshelikopter sändes ut från Svalbards huvudort Longyearbyen för att hämta mannen, vars tillstånd beskrivs som stabilt. Isbjörnen har skjutits.”
    Så, det torde väl vara det sista exemplet av sin art: nu är isbjörnarnas saga slut!

  36. Olav Gjelten

    Vilka är köparna till elcyklar om inte högavlönade miljö- och vänsterfolk? (Det vill säga just de som styr landet i dag.)

    Undrar om inte dessa människor skulle köpt denna (för dem) högt uppsatta statuspryl även utan subvention??

  37. Olav Gjelten

    Sibbe # 35. Av folk som får sin information från gammalmedia tror väl ingen att det längre finns snö och glaciärer kvar på Svalbard? Hela nordpolsbassängen sägs ju snart vara isfri. Då är det väl bara Grönland som fortfarande under några år har lite isrester kvar…

  38. Gunnar Strandell

    Ingemar Nordin #32
    Citat:
    Det vore intressant att se en beräkning av den sammanlagda kostnaden för allt detta.”
    Min bedömning är att kostnaden är så liten att vi inte behöver vara oroliga för att arbete som gör verklig nytta genomförs. Men det gäller att se upp så att det inte skapas ett sammelsurium av lagar som trots goda intentioner skapar ett ineffektivt och utarmat samhälle.

  39. Roger

    Mycket bra artikel i DN (!) om hur miljörörelsen kidnappar vetenskap och forskning. När det gäller jordbruksfrågor accepterar DN debattartiklar som använder fakta för att kraftfullt attackera miljörörelsens politisering av vetenskapen.
    Det går inte att låta bli att tänka på klimatvetenskap istället för jordbruk när man läser.

    ”Jordbruksforskningen styrs alltmer av idéer utan vetenskaplig grund”
    https://www.dn.se/debatt/jordbruksforskningen-styrs-alltmer-av-ideer-utan-vetenskaplig-grund/

  40. Ingemar Nordin #32
    Jag gissar mig till (baserat på ren magkänsla) att över 50% av alla personalkostnader (till skillnad från fasta inventarier som byggnader och utrustning) och över 50% av all arbetstid går till onödig byråkrati och administration. Med betoning på onödig, det skulle ju inte vara helt lyckat om läkare t.ex. helt upphörde föra journaler. Men summa summarum, ett oerhört resursslöseri. Bara en sådan sak som att varje gång någon skriver en rapport eller handledning i hållbarhet, jämställdhet eller liknande, så går det tid till ”forskning”, själva skrivandet, det skall formateras och paketeras och ges ut och en massa människor slösa tid på att läsa skräpet. Sen genomförs en massa destruktiva förändringar baserat på det.
    Man skulle säkert kunna få en effektivitetsfördubbling med halverade skatter genom att bara rensa bort allt trams.

  41. Håkan Bergman

    Christer L. #33
    Wow, ge sig in och mineralprospektera i självaste Österlen, ett landskap befolkat inte enbart av grevar och Klosterprinsessor utan även av svenska media-, politiker- och kultur-eliten, vågat minst sagt. Då vill det till att man hittar på nåt mineral som är pk. Vanadin kan vara just det, används i nåt som kallas flödesbatterier men dom lär inte heller vara nån revolution, bara lite annorlunda laddningen finns i elektrolyten. Uranbrytning och prospektering är väl redan förbjudet vill jag minnas, men att nån mineralfirma skulle vara intresserad av uranbrytning på Österlen tvivlar jag på. Kanske en aktör som ser lite längre, får man bara borra kan man få en bra bild över förekomsten av skiffergas och utvinningen av den blir svår att stoppa den dag det blå skåpet är fullskitet.

  42. Christer Löfström #33
    Det är ännu värre. Om jag inte tar helt fel så är det inte bara brytningen av uran som skall förbjudas, utan det gäller även utvinning av uran som kan göras därför att man får uran som en oavsiktligt biprodukt vid annan gruvbrytning. Kommer inte ihåg var jag såg det, men sverige skall tydligen vara väldigt uranrikt, och det förekommer ofta vid annan gruvbrytning att man ekonomiskt skulle kunna utvinna uranet som en bonus. Men istället för att ta vara på det skall det helt sonika slängas bort.

  43. Gunnar Strandell

    Christer Löfström #33
    Jag är inte skåning, men har tillbringat sommaren där sedan 1958.
    Vanadin har användning för stationära batterier enligt Wikipedia:
    ”Batteriet utnyttjar vanadinjoner i olika oxidationsfaser för att på kemisk väg lagra större mängder energi i stora cisterner. Denna typ av energilagring är ett resultat av ett 25-årigt utvecklingsarbete och kan tänkas få ett framtida bruk för att lagra energi från vindkraftverk och liknande energikällor.”
    Carl Pipers engagemang ser jag som en variant av NIMBY, Not In My Back Yard, eftersom han utan samvetskval eller ånger tävlat i bilracing på banor som legat på brukbar åkermark.

  44. tty

    #31

    ”En kommentator skrev att brandberedskapen inte behövs under vintern och det är rätt, men det kanske finns andra civila fall där utsikt från luften inom en timme vare som helst i Sverige kan göra nytta. Jag är tacksam för förslag. Kom dock ihåg att vi har flygplan som kontinuerligt gör radar- och radiospaning över Östersjön och här släpps inga ”amatörer” in.”

    Faktum är att på 90-talet gjordes en uredning om ett samlat inköp av fpl för brandbekämpning och havsövervakning varvid brandflygplanen skulle användas av kustbevakningen vintertid. Man fann att det var fullt möjligt tekniskt, men det hela rann ut i sanden och så småningom köpte kustbevakningen egna flygplan för enbart havsövervakning.

  45. Olav Gjelten

    ”Svenske tilstander” finns de eller är de bara ett uttryck av besvikna norrmän som tycker att deras eget land misslyckats i att bli lite mer som Sverige?
    Jag tror Norge, om möjligt, är ännu mer klimathotstroende än Sverige. Det största politiska misstaget i modern tid är inte att visa humanism mot människor som vill bo i våra länder, men som genom en lögnaktig ”klimatpolitik” totalt förstör våra länders ekonomi och därmed försvårar livet för de som vill bo här.

  46. Olav Gjelten

    Kanske tillhör det här inte riktigt ämnen som klimat, miljö och energi, men vad beror det på att Tjeckien är världsbäst på att skaffa jobb till EU-medborgare som vill bo i landet, helt oavhängigt om de kan tjeckiska eller inte?
    Som om inte detta skulle vara nog, kommer den tjeckiska arbetsförmedlingen varje månad med erbjudanden till ännu bättre jobb för alla inskrivna och som dessutom är sysselsatta. Sydeuropéer söker sig till Tjeckien i tiotusental. Men i Sverige går vi fortfarande i den uppfattningen att vi själva och kanske Norge är bäst.
    Hallå där!!!

  47. Guy

    Vem tror på riktigt att el-cyklarna köptes av bilister som på det sättet bytte transportmedel 😀

  48. Richard

    ”Värmen tvingar SJ sluta sälja biljetter”
    ”Tågen är beställda och byggda för att hantera svenskt klimat och nu har vi haft ett klimat som i princip inte har varit svenskt, säger Dan Olofsson vid SJ:s pressjour”
    https://unv.is/expressen.se/nyheter/varmen-tvingar-sj-sluta-salja-biljetter

    Jag undrar om det inte bara är service och underhåll det slarvats med? Mycket damm i luften så det gäller att byta filter tillräckligt ofta.

  49. Björn

    Richard [48]; Vi ser ju hur upphandlande myndigheter missköter sig. Man upphandlar till lägsta pris från första bästa charlatan. Nya rulltrappor i Stockholm börjar redan rosta och viktiga delar går sönder. Beträffande tågen så saknas även här beställarkompetens och en rimlig kravlista för passagerarnas komfort. Behöver inte våra myndigheter längre kognitiv förmåga?

  50. Ingvar i Las Palmas

    Mer om Google ranking
    https://wattsupwiththat.com/2018/07/29/google-and-the-adjustment-of-inconvenient-viewpoints-especially-climate/

  51. sibbe

    Unpluggat:
    ”Kommunfullmäktige i Los Angeles har utvecklat sin egen plan för en gigantisk elhandel. Department of Water and Energy vill uppgradera en damm för att lagra energi, den världsberömda Hoover Dam, enligt New York Times. Dammen dammar upp i Colorado River nära Las Vegas över 170 kilometer till Lake Mead, den största reservoaren i USA. Och så säger planen: Dammen ska uppgraderas med kraftfulla pumpar. Under dagen – när mycket el är tillgänglig – kan de pumpa upp vatten runt ett 200 meter högt spärr, dvs tillbaka in i behållaren. På natten, då vattnet skulle tömmas, som driver kraftgeneratorerna av befintlig vattenkraftverk.”
    Och, nej, man kan helt enkelt inte översätta: dammen dammar upp, eller hur?
    FaNTASTISKT, och hur skulle Obelix ha sagt: dom är inte kloka, i Kalifornien…

  52. Mattias

    Jag undrar över solcellsbidraget som nyligen höjdes och det kommande valet. Jag läste nämligen på https://www.greenmatch.se/blogg/2017/09/solcellsbidraget-hoejs-betydligt-2018 att det kan ändras på om den framtida regeringen inte satsar på solceller alls.

    Vad tror ni, vet ni något om hur riksdagspartierna ser på solcellsbidraget? Jag funderar nämligen på att skaffa det och vore ju skönt att kunna få solcellsbidraget även om det uppstår en ny regering.

  53. Ingemar Nordin

    Mattias #52,

    Jag skulle inte satsa på solceller. Av flera skäl. Men ett skäl som kan beröra dig som privatperson är att flera länder, England, USA, Kina och Tyskland har drastiskt skurit ned på subventionerna under senare år. Det blir för dyrt för staten. Sedan har du problemet med skrotning av begagnade solceller. Efter 20-25 år måste de bytas ut och det är svårt och kostsamt att göra sig av med dem.

    https://www.klimatupplysningen.se/2018/06/18/kina-droppar-solkraft/

  54. Håkan Bergman

    Mattias #52

    Man ska inte göra sig beroende av regeringars löften om subventioner. Se hur det har gått för dom som köpte dieselbilar på inrådan av politikerna.

  55. Karl-Oskar

    Det långvariga högtrycket har ju använts i valdebatten som ett argument att dess förekomst skulle bero på att den väl fördelade CO2 gasen.
    Jag anser att den här förklaringen är bättre.
    The strength of the solar cycle is not expected to have noticeable effects on the weather, but research has shown that during the solar minimum, which we are in now, we tend to see more zones of high pressure at the high altitudes, which tend to slow down the progress of weather systems.

    https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2018/07/30/the-sun-is-spotless-and-serene-what-does-it-mean/?noredirect=on&utm_term=.1dc22701b5b2

  56. Håkan Bergman

    Karl-Oskar #55

    Nog måste dom väl mena ”high latitudes”.

  57. Karl-Oskar

    Bergman # 56
    Ja jag tror också det texten fortsätter så här:
    For example, research has shown strong high pressure over Greenland, sometimes called the Greenland Block, is more prevalent during solar minimums. Greenland Blocks are known to favor periods of cold, snowy weather in the eastern United States and during winter.

    Tryck på free för att läsa hela artikeln.

  58. Isidor

    #51 Det där är faktiskt inte orealistiskt. I Australien såg jag detta användas redan i slutet av 80-talet
    Man köpte billig el och pumpade upp på natten och genererade el till försäljning på dagtid. För att det var lönsamt helt enkelt. Var nattelen kom från? Ingen aning – kolkraft?

  59. Håkan Bergman

    Så vad ska flyghatarna i MP säga nu, hoppas sånt här verkligen lyfts fram innan valet.

    https://www.svd.se/flygfalten-ar-avgorande-vid-svara-skogsbrander