Öppen Tråd

stockholm

Högsommarvärmen fortsätter. Så även Klimatupplysningen och Öppen Tråd.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Henric Franzén

  Har följt KU under dryga året. Innan dess var jag nog som gemene man i Sverige ganska oinsatt i klimatfrågan och trodde på det som tidningarna skrev. Vill tacka alla skribenter samt alla kommentatorer att ni fått mig att öppna ögonen på denna bisarra lögn som klimathotet de facto är.

 2. Håkan Bergman

  Nån som vet var Rob McKenna håller hus och hur man kan få tag i honom?

  ’Det var då, just när hans raseri kulminerade, som någonting dök upp i skenet från strålkastarna, liksom simmande, knappt synligt genom vattenmassorna.
  En stackar smutsig figur vid vägkanten, egendomligt utstyrd, blötare än en utter i en tvättmaskin, och liftade.
  ”Ditt arma kräk”, tänkte Rob McKenna för sig själv och insåg att här stod någon som hade större rätt än han själv att känna sig illa behandlad, ”du måste vara frusen in på benknotorna. Enfaldigt att ge sig ut och lifta en sån här förbannad kväll. Allt man blir är kall, blöt och förbikörd av långtradare som sprutar upp vatten på en.”
  han skakade bistert på huvudet, tog tag i ratten och siktade in sig på en större vattensamling.
  ”Du fattar vad jag menar?” tänkte han för sig själv när han plöjde rakt igenom den. ”Det är ena jävla typer man träffar på vägarna.”
  Ett par sekunder senare såg han i backspegeln den suddiga bilden av en dränkt liftare i vägkanten.
  Först tyckte han att det kändes bra. Sen kände han sig dålig för att det kändes bra. Sen kändes det bra att han kände sig dålig för att det kändes bra, och så kunde han nöjd åka vidare i natten.
  I vilket fall hade han fått ge igen för att han hade blivit omkörd av den där Porschen som han så skickligt lyckats blockera vägen dom senaste fem milen.

  Han körde vidare, och regnmolnen slöt upp omkring honom. Och himlen öppnade sig. Rob McKenna var en regngud, men det viste han inte själv. Allt han visste var att alla hans arbetsdagar var förpestade, och att alla hans lediga dagar var bedrövliga. Allt molnen visste var att dom älskade honom, att dom ville vara med honom, glädja honom och vattna honom.

  Liftarens Guide till galaxen Douglas Adams, 1997 – s531’

 3. tty

  Kanske dags att än en gång peka på vad som händer, eller rättare sagt inte händer, på Grönland. Det låsta väderläget som lett till långvarig värme och torka i Skandinavien har samtidigt haft motsatt effekt där. Nu har halva smältsäsongen redan passerat, men avsmältningen är fortfarande minimal:

  https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png

  2012 då förhållandena var de motsatta var mediabevakningen intensiv. Jag misstänker att vi kommer att höra mycket litet om grönlandsisen i år.

 4. Restep

  Högtryck som ligger kvar i månader. Hmm kanske det finns en yttrepåverkan med EMF-vågor/radiosändare…

  Så frågan är?! Kan man skapa artificiella högtryck med radiovågor tex militär teknik?!

 5. Sören G

  Under den klimatperiod som kallas Subboreal (3800-600 f.v.t.) tid var vattenståndet i sjöar (träsk) och myrar på Gotland lågt under långa tider. Under den föregående Atlantiska tiden var klimatet varmt och fuktigt, förmodligen beroende på lågtryck från Atlanten. Den nuvarande klimatperioden kallas Subatlantisk tid med kyligt och fuktigt klimat, lågtryck från Atlanten igen men tydligen kyligare vindar.
  Unde den Subboreala tiden var det högtycksbetonat väder, men inte alltid varmt (Ismannen i Alperna frös in 3300 f.v.t.) Kalla nederbördsfattiga vintrar och varma nederbördsfattiga somrar?).
  På Gotland har vi bevis som Rutger Sernander skrev om för 100 år sedan 1918. Han besökte sjön Fardume träsk där han stötte på några slipskårestenar. De låg i vattenytan några tiotal meter från strandkanten. Men han visste att sjöns yta hade sänkts närmare en meter i slutet av 1800-talet, och han kom fram till att de borde ha tillkommit under Subboreala tiden. Bör va varit mellan 3000 och 2000 f.v.t.
  Det finns andra belägg också i Gotländska myrar med fynd av stenåldersartefakter på ställen som legat under vatten vid normalt vattenstånd innan utdikningarna kring förra sekelskiftet. T.ex. en stenålderboplats på en låg ö i Martebo myr, vars läge hade varit gynnsammare med ett något lägre vattenstånd i myren (eller sjön som det var).

 6. tty

  Det var ännu torrare under preboreal. Då var t ex Tåkern i Östergötland en avloppslös sjö med bräckt vatten. Vattennivån var ca 2,5 meter lägre än före sänkningen 1844, och faktiskt en dryg halvmeter lägre än idag efter sjösänkningen.

 7. tty

  #4

  ”Kan man skapa artificiella högtryck med radiovågor tex militär teknik?!”

  Nej. Räkna på hur mycket energi de skulle gå åt så inser du hur orimligt det är.

  Sådana här ”låsta” väderlägen förekommer helt naturligt då och då. Faktum är att de var betydligt vanligare när klimatet var kallare under ”Lilla Istiden”, då både extremt kalla vintrar och torra somrar var vanliga.

 8. Peter F

  Läste att 1994 (bronssommaren) hade vi ett låst högtrycksläge som nu i 6 veckor, dvs väder. Kanske har det nåt med Sveriges fotbollsframgångar att göra. En teori lika bra som alla klimathotsteorierna, dvs lika galna.

 9. Olav Gjelten

  Varför stormar inte väljarna till Miljöpartiet nu när ”beviset för att klimatkatastrofen är här och nu”? (Det så som Isabella Levin beskriver denna ljuvliga sommar.)

  Det är väl bara inte möjligt att svenska folket håller på att vakna från den gröna drömmen??
  Jag tycker det i så fall är för stort för att vara sant så jag avvaktar med att fira.

 10. jensen

  Fler spikar i Lövins klimatkista

  http://notrickszone.com/2018/07/14/japanese-scientists-ipcc-models-sloppy-and-lopsided-major-factors-not-adequately-represented/

 11. Restep

  #7

  Ok kanske det inte är realistiskt bara en tanke…

  På andra sidan Östersjön i de baltiska länderna verkar det regna. Min fru var 10 dagar i juni i Tallin och det regnade nästan varje dag. I fredags reste hon till Litauen och det spöregnar där och ska regna hela helgen…

  Jag tycker iallafall synd om alla drabbade lantbrukare…

 12. Väder Pär sprider sin visdom:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/m64kXg/varmeboljor-beskrivs-som-global-trend–bara-vi-i-norden-som-har-marg

 13. sibbe

  allt är relativt:
  nordöstra Tyskland har torka, EU och Tyskland betalar skördeskadorna..
  sydöstra Tyskland har översvämningar, även här betalar EU/Tyskland skördeskadorna.
  Det är klimatkatastrofen som tyska medier gärna larmar om, på sidan om fake news om Trump…

 14. Lasse

  #12
  ”det stora problemet är människors okunnighet” (väder pär)
  http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/ncep_cfsr_t2m_anom_052018.png

  Upplysta nu!

 15. Sören G

  I Rapprort i SVT1 hade man uppe om de låga grundvattennivåerna. Att det var en del den pågående klimatfärändringen fick man också fram.
  Att det är högtryck som hindrar regn och skapar torka är tydligen ingen allmän kunskap.
  Jag ser på radarbilderna att det är mycket åska och regn vid baltiska kusten bara 15 mil härifrån.

 16. Torbjörn

  #12 Nostradamus
  Om vi alla som vet att Per och hans gelikar far med osanningar på sociala medier går in och kommenterar och påvisar alla faktafel, så blir alla deras följare upplysta.
  Det är en bra början, men var noga med att använda fakta

 17. Strumpan

  Egentligen så är vädret inget speciellt just nu, typiskt julihögtryck, vilket vi med ganska stor sannolikhet hade haft ett vanligt år också. Nu är det ju lite speciellt med tanke på juni och framförallt maj vilket gör att det är som att hälla bensin på elden.

  Vad mig anbelangar får högtrycket ligga kvar några dagar tills mitt hö är bärgat sedan får regnet gärna komma.

 18. Gunnar Strandell

  Nostradamus #12

  Jag läste inlägget från Pär Holmgren och fastande för detta.
  Citat:
  ” Klimatet är ju redan så påverkat av oss människor att uppvärmningen kommer fortsätta i flera årtionden till även om vi skulle få ett totalstopp på alla utsläpp av växthusgaser i morgon.”

  Betyder det att Pär slutar flyga omkring och hålla sina föreläsningar i morgon, eller har han gett upp och kör på som vanligt eftersom det ändå kommer att gå åt skogen?
  För det kan väl inte vara så att det är alla vi andra som ska ställa upp med pengar och välja ett sämre liv så att han kan fortsätta sitt?

  Hur som helst tycker jag inte om människor med denna typ av dubbelmoral. 🙁

 19. Måns S

  Jag skrev det in en tråd innan, men det tål att upprepas igen.

  SMHI:s modeller visar att klimatet i framtiden ska bli regnigare och varmare. Antalet sammahängande dagar utan nederbörd kommer blir färre. Allt baserat på klimatmodeller.

  Det är också ett rimligt samband om man tänker sig att teorin är att uppvärmningseffekten från koldioxid förstärks av vattenånga. Mer vatten i luften bör ge mer regn.

  Om den nu är varmt och torrt istället för varmt och regningt är slutsaten att SMHI:s modeller är felaktiga.

  Det är också ett klart fall av fake news från SVT om man påstår att lägre grundvattennivåer beror på klimatförändningar (implicit då förändringar pga koldioxid). SMHI anger tydligt att så inte är fallet, stämmer AGW-teorin och klimatmodellerna så ska det vara tvärtom.

 20. Robert N.

  Att de flesta riksdagspartierna har anammat delar av MP:s klimatpolitik är inte så konstigt.
  Klimatet missbrukas ju som en mjölkko av våra ”kära” politiker för att kunna finansiera statens slukhål.
  Allt för att kunna driva agendor som inte svenska folket står bakom!

 21. https://wattsupwiththat.com/2018/07/14/rejecting-carbon-colonialism/

  USAID Administrator Mark Green says the new Power Africa goal is 20,000 MW by 2020, using “affordable, reliable energy,” meaning coal in many cases. More broadly the Trump Administration has spearheaded creating a “global fossil fuel alliance.” Energy Secretary Rick Perry often refers to this as “new energy realism” in global power development, noting that fossil fuels are absolutely essential for developing countries, especially in those where many people still have no electricity. How refreshing.

 22. Gunnar Strandell #18
  > Klimatet är ju redan så påverkat av oss människor att uppvärmningen kommer fortsätta i flera årtionden till även om vi skulle få ett totalstopp på alla utsläpp av växthusgaser i morgon.”
  Jag tror snarare att han vill säkerställa sin position som ”klimatguru” om det nu trots allt skulle bli stopp för koldioxid-utsläpp

 23. Inte så omtalat?
  The liberal news media lauded James Hansen, former head of NASA’s Goddard Institute, on the 30-year anniversary of his U.S. Senate testimony bringing global warming into the American political consciousness. Conveniently, however, most of the media failed to note Hansen’s criticisms of the environmental impacts of wind and solar power, while also failing to note his strong support for nuclear power. If not for Hansen taking matters into his own hands by writing multiple editorials on the topic, Hansen’s criticisms of wind and solar power may have never been known to anybody other than his close personal associates.

  http://www.cfact.org/2018/07/08/30-years-later-james-hansen-blasts-renewables/

 24. Håkan Bergman

  Amatörer.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/frivilliga-soks-till-slackningsarbete

  Förr när bolagsskog brann ringde bolaget bryggaren och bad honom fylla bilen med pilsner och ställa upp den på ett strategiskt ställe. Funkade utmärkt.