Öppen Tråd

varg vinter

Det är en riktig vargavinter i norra delen av Sverige. I södra delen är det mest mulet och slask. Vi får väl se hur länge detta dödläge varar. Under tiden kommer här en öppen tråd för fria diskussioner om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Cornell

  ÅRETS VAL

  tycks stå mellan Nationalister och Globalister. Länge räknade jag mig som Globalist för det lät gulligt och bejakande. Men när jag begrep innebörden ändrade jag mig och det gick fort.

  Nationalstaten står för demokrati, frihandel och marknadsekonomi. Dess främste företrädare är Sverigedemokraterna men Kristdemokraterna och Liberalerna finns också i den ringhörnan. Moderaterna är otydliga och vet inte vilket ben de skall stå på.

  Globalisterna vill avskaffa demokratin och införa Global Governance med planekonomi i någon form av världskommunism. Det är således en hundraårig strävan i ny tappning med Kina som förebild. Dess främste företrädare är Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna är mer otydliga. Men deras rådgivare Rockström är tydlig med att demokratin måste avskaffas.

  Att klimathotet är påhittat av Globalisterna bevisas av följande citat:

  – I sökandet efter en gemensam fiende som skulle kunna förena oss kom vi upp med idén att föroreningar och hotet om global uppvärmning skulle vara en lämplig metod. / Alexander King, fd ordförande i Romklubben. Där har vi klimathotets uppkomst.

  – Om vi inte förebådar katastrofer kommer ingen att lyssna. / Sir John Houghton, förste ordförande i IPCC. Där har vi faktoiderna om orkaner, översvämningar och missväxt.

  – Det spelar ingen roll vad som är sant, endast vad folk tror är sant har betydelse. / Paul Watson, en av Greenpeace grundare. Så lades grunden för SR/SVTs ensidiga propaganda.

 2. Peter Stilbs

  Nya ”Om Kriget Kommer” innehåller tydligen avsnitt om klimatförändringar ….

 3. Arne Nilsson

  Jag som bor i den södra halvan och har en tomt som behöver skottas är glad så länge ingen snö kommer. Mina barnbarn bor inte så långt bort. De vill gärna ha snö. Så i genomsnitt är ingen av oss nöjd.

 4. latoba

  Läser i svenska tidningar att de två stora partierna i Tyskland är överens om att bilda en regering. Måste dock godkännas av de båda partiernas organisationer. Det står såvitt jag kunde se inget om vad de har kommit överens om när det gäller klimat och energi. Någon som är bra på tyska och läser tyska tidningar kanske kan upplysa om det.

 5. Daniel Wiklund

  I dagens nummer av Norrbottenskuriren är det ett tvåsidigt reportage med rubriken ”Miljömarodören som blev en miljömästare”. Handlar om en ung familj som var med i projektet ”BeChange” (tillsammans med 21 andra Luleåbor) där de skulle byta och bryta vanor som innebär ”klimatpåfrestningar”. Det gällde att få ner sitt koldioxidutsläpp. Det handlade om dom fyra b-a, biffen, bostaden, bilen och börsen. Pappan i familjen säger ”allt är så mycket enklare med elcykeln, rullar förbi alla köer när jag tar elcykeln in till stan”. (det gör jag själv varje dag, med en cykel utan el). Det står också att fotografen (ung tjej) som tagit bilder till reportaget nyligen skaffat sig en elcykel. Då tillhör hon dom lyckliga som fått ett rejält bidrag av staten (dvs skattebetalarna). Ska snart själv ut på en cykeltur i det vintriga Luleå, just nu minus 17 grader och väldigt mycket snö. Vem vet, denna familj kanske bidrar till att det blir ännu kallare och ännu mer snö. Men det står det ingenting om i reportaget.

 6. Christer Löfström

  Från TT i dag in i alla dagstidnigar. Ursprung: Energimyndigheten. Relaterat till Stilbs i #2

  ”Myndighet larmar – svenska tekniker måltavlor” (För Ryssen)

  ”Energisystemen utvecklas ganska snabbt just nu och det är viktigt att inte skapa nya sårbarheter. Smarta elnät är exempelvis inte så smarta om de inte samtidigt är robusta.”

 7. Björn

  Att det har varit betydligt kallare i december förra året jämfört med året 2016, visar vår registrerade elförbrukning. December 2016 var förbrukningen 1781 kWh, jämfört med 2017, 3003 kWh, vilket för övrigt var lika hög som januari förra året, 3000 kWh. Ändå så bor jag strax norr om Stockholm. Inte f-n beror det på ”klimatförändringarna”, utan helt på solens förändring i utstrålad effekt. Att påstå något annat är fake news.

 8. Andreas

  #1 Lars Cornell

  ”Nationalstaten står för demokrati, frihandel och marknadsekonomi. Dess främste företrädare är Sverigedemokraterna men Kristdemokraterna och Liberalerna finns också i den ringhörnan.”

  Vad baserar du detta på, d.v.vs. att Liberalerna förespråkar nationalstaten?
  De sjunger ju högst i globalistkören:
  https://nyadagbladet.se/inrikes/liberalerna-rostade-att-sverige-ska-upphora-som-nationalstat/

 9. tolou

  Björn, din värmepump har sannolikt rasat ihop och måste renoveras.

  Så stor skillnad i temperatur var det inte jämfört med 2016. Jag mätte -0,5° skillnad och SMHI anger -0,7° för Stockholm.

 10. Håkan Bergman

  latoba #4
  Vad vi sett är att man backar från målet 40% reduktion av CO2 till 2020, ett totalt orealistiskt mål som man inte är ens i närheten av att uppnå. Sen fortsätter man att fantisera om att det, lika orealistiskt, ska uppnås i början av 2020-talet och att målet för 2030 kvarstår. Inget har sagts om kärnkraften som ska vara helt avvecklad till 2022, det handlar om 10 GW, som ska ersättas med vad? Man kan väl anta att det är SPD som fått Merkel på bättre tankar, det handlar om jobben. Det kan tyckas vara en liten förändring, men riktningsändringen är det som slår en, Merkel lovade att stå fast vid målen i valrörelsen och gick sen med på i stort sett allt dom Gröna krävde i förhandlingarna med dom och FDP. Verkligheten är vår bästa vän, som vanligt.

 11. Arne Nilsson

  #7 Björn Jag håller med toulou. Nåt har hänt i ditt hus. Jag bor också strax norr om Stockholm och förbrukningen var lägre i december 2017 än 2016. Inte mycket men mätbart. Vi har värmepump kompletterad med elvärme i rummen som inte nås ordentligt av värmepumpen. Har du kanske fått en tonåring som duschar länge?

 12. Christer Löfström

  #10 Kanske kan länkarna nedan vara av intresse. Ang verkligheten som bästa vän.

  https://ec.europa.eu/energy/en/topics/energy-strategy-and-energy-union/building-energy-union

  https://issuu.com/regentscollege/docs/ices_booklet_-_eu_energy_union

 13. Ivar Andersson

  #10 Håkan Bergman
  Verkligheten är vår bästa vän och politikernas fiende. Verkligheten tillhör troligen ”fake news” i politikernas syn på världen.

 14. Håkan Bergman

  Christer L. #12
  Europas historia tar inte slut bara för att man smäller upp några jättelador i Bryssel. EU kommer säkert att orsaka stor skada ännu en tid, men på sikt är EU, som det ser ut idag, dömt att gå under, låt oss bara hoppas att det sker utan alltför mycket blixt och dunder. Det finns helt enkelt inga europér, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas.

 15. Björn

  tolou [9]; Arne Nilsson [11]; Kan så vara, skall kolla.

 16. Thomas P

  Björn #15 Du får trösta dig med att om det är värmepumpen som pajat är det säkert solens fel det med 🙂

 17. Peter F

  Peter Englund skrev i sin bok ”Ofredens år” (30-åriga kriget) att om Du då frågade en ”europe” i vilket land denne bodde i, så fick Du svaret; jag är katolik eller protestant. Säger det inte allt om EU-projektet ! EU vill tillbaka till det nationslösa Europa där det inte fanns någon nationstillhörighet, dvs till det överstatliga/religiösa samhälle där demokratin är död och härskarringen bestämmer.

 18. Björn

  Thomas P {16]; Var det, det enda som Du hade att tillägga idag? Du tror väl att det är CO2 som är orsaken till att vi för närvarande har en relativt stabil gräns mellan kall och varm luft som går igenom vårt land. 🙂

 19. Daniel Wiklund

  På text-tv kan man läsa ”Tuffaste Parismålet svåruppnåeligt”. ”För att målet ska vara möjligt att nå krävs det att världens länder agerar nu och gör stora ansträngningar för att minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning” enligt forskarna. Då väntar med andra ord ännu fler skattehöjningar, vilket gör åtminstone en glad här på bloggen.

 20. sibbe

  # Håkan 10
  instämmer ! Das kleinere Übel är den här koalitionen. I synnerhet OM det blir faktiskt blir en återgång till
  de ”smutsiga jobb” som ”Jungsocialisterna” (som vill förhindra koalitionen tillsammans med de flesta medierna) hatar. (Hörde själv en gång för länge länge sen till den klubben. Den förde mig faktiskt första gången till Skandinavien, närmare sagt Sverige, då jag ingick i en delegation av delstaten Hessens SPD-ungdomsförbund som besökte dito Sveriges socdem ungdomsorganisation. Vad jag minns är att vi blev bjudna på räkor vid en av tillställningar som vi inbjöds. Där fanns b.a också Ingvar Carlsson med . Året var 1966.)
  O, ja, jag har limmat många SPD-affischer i mitt liv. Men se vad det har blivit av detta parti: politiken är djupt grön-ljum röd , medan medlemmar och väljarna har flyttat till de originalpartier. I dag så har de gröna plockat närmare 10 % av SPD, och die Linke, med f.d. socdem ordförande Lafontaines sambo Wagenknecht i spetsen lika mycket. Så nu ser vi kanske en återgång till ”die alten Tugenden” som gjorde SPD nån gång i tiden stor. Med ledare som Brandt och Schmidt på 1960-1980.

  Sen kom klimatkatastrofen, också för partiet. När sen Merkel kom i bilden , 20 år senare, så blev det vindflöjel-politik. A-la Merkel. Även konservative CDU fick se en flyttning av partiet till vänster, att det i dag inte är nån skillnad mellan dem och socialdemokraterna.
  Klimatpolitiken efter återföreningen blev ödesdigert för bägge partier: allt för snabbt monterades DDR-industrin ner. De hade inga filter i sina kolkraftverk, och den övriga industrin låg 20 år efter i utvecklingen i väst. Man beslöt att stänga dem bort, utan att ha motsvarande jobb i andra branscher. Duktiga östtyskar flyttade till väst, och arbetslösheten blev det för dem som blev kvar. Och de kallades för latmaskar, för de var väl inte villiga att flytta.
  Schröder och de gröna stängde resten av de fabriker och kraftverk, som var kvar på 2000-talet. Den här gången för ”klimatskyddet” skull. Och eftersom de gröna ängar som Kohl lovade åt östtyskarna vittrade bort så fanns ingenting kvar. Och i och med att de arbetslösa där sen blev för dyra för staten som reformerade man det gamla fina systemet frän Adenauer (1950 – 1960) tiden. Den som inte fick jobb inom ett år förflyttas till socialsystemet, samtidigt som socialhjälpen minskades.
  Sen dess har mycket vatten runnit ner för Elbe och Rhein. Och SPD miste 8,5 miljoner väljare under den här tiden fram till senaste val. På grund att man försökte vara grönare än grön. Och inte lyckades med det. Valvinsten av AdD i fjol är en helt naturlig reaktion på att de väljare i Östtyskland inte tagits i beaktande när man gör sina (klimat) beslut. Att man inte vill ha nya invandrare som skall dela på samma socialskyddskakan som de själv torde vara självklart för alla utom de politiker som regerar i Berlin. Av dessa nya medborgare kommer ytterst få att få ett jobb eftersom sådana jobb som för 40 år sedan fanns har endera rationaliserat bort eller flyttat till Kina.
  Frågan känns säkert igen på ett eller annat sätt i Sverige. De som inte tillhör rätta folket, rätta paritet, rätta tidningsläsare så hör onekligen inte till de skaran som är politiskt korrekt.
  Var man förut en pelare för demokratin, så funderar man i dag på att avskaffa demokratin för demokratin skull…
  Jag hoppas innerligt att politiken i Tyskland förändras. Men jag är ju skeptiker…

 21. Ingemar Nordin

  Sibbe #20,

  ” Duktiga östtyskar flyttade till väst, och arbetslösheten blev det för dem som blev kvar. Och de kallades för latmaskar, för de var väl inte villiga att flytta.”

  Det konstiga (?) var väl att man inte på allvar öppnade upp chansen för de forna Östtyskarna och tillät lägre löner osv som ”rabatt” för lägre kompetens och sämre infrastruktur så att man slapp att flytta? Jag känner en ett par tyska företagare som tänkte sig att satsa stort i Öst men som insåg att det bara blev nackdelar med att göra så med samma löneläge. Ställde sig tyska facken emot?

 22. Ingemar Nordin

  Kommer det av den svenska grön-vänstern så beundrade Energiewende att bli ännu ett exempel på varmingarnas hyckleri?

  Parisöverenskommelsen rasar nu ihop till ännu ett slag i luften. ”Germany’s abandoned 2020 targets are the latest domino to fall in what is failed international climate policy.”

  https://www.thegwpf.com/germany-becomes-the-new-poster-child-for-climate-change-hypocrisy/

 23. sibbe

  #Ingemar
  Jag var faktiskt under några år på 1990-talet verksam med min finska byggnadsfirma i Östtyskland, för att vi hade ju ett liknande problem här i Finland, när utrikeshandeln med Sovjet- Ryssland upphörde ganska plötsligt. Och då upphörde också byggande här i Finland för några år.

  Nå, jag ser det hela som en symbios av västtyska företag som inte ville få någon konkurrens från öst. Men som gärna tog emot arbetskraft därifrån. – Östtysk arbetskraft kördes 100-tals km med av företagen betalade bussar till väst).
  Det fanns andra intressen som personer och andra som hade mist sina hus eller egendomar genom DDR förstatliganden i början av 1950-talet.
  Och alla från väst fick sin egendom tillbaka, även från personer och familjer som köpte sina fastigheter eller tomter från DDR-staten. Utan att BRD-staten som annars tog över ansvaret för DDR betalade någon kompensation. Och det var många, framförallt enskilda personer som drabbades.
  Östtyskarna fick sen D-mark, i värde 1-1 fastän värdet kanske var 1-5 den tiden. Och en köprush kom igång, man köpte västtyska varor, de östtyska fick vara kvar på hyllorna.
  DDR-staten ägde alla industrier och de samlades i en Treuhandfond och förvaltades ( i mina ögon) av riktiga skurkar som plockade vad som var värt att plockas och som släppte allt annat som en het potatis. Man sålde det som gick att sälja till reapriser, Vattenfall fick väl här sina kolgruvor och kraftverk. Pengarna för sådan försäljning försvann i svarta hål…

  Vi hade här i Finland lite samma problem när Sovjet kollapsade och vår östmarknad, över 30 % av exporten över natt försvann. Finland hade då 20 % arbetslösa, så det var inte så lätt. Men industrin och handel repade sig så småningom, Nokia inte att förglömma, så dåliga och smutsiga industrier kunde så småningom bli både bra och rena.
  Det hade kunna gå på samma sätt i Östtyskland. Alla möjligheter fanns. Östtyskland var trots allt den enda av öststaterna (kanske Tjeckien undantagen) som var någorlunda konkurrensmässigt jämförbar med t.ex. Grekland eller Spanien. Tror jag idag. Med facit på handen…

 24. István

  #1 och 8
  Iden om en EU baserad på fritt samarbete mellan suveräna nationalstater drivs idag främst av Visegrad länderna (V4) Polen, Tjeckien Slovakien och Ungern. Främsta och närmast hysterika motståndarna är sk. liberaler som Verhofstadt samt svenska Ceciliorna Wikström och Malmström.
  All prat om att V4 vill gå ur EU är fake news. Nej dom vill reformera EU. Kanske till något som skulle passa bättre för Sverige också. Tillväxten är snabbast inom V4. Tysklands handelsutbyte med V4 ca. 50% större än med Frankrike och snabbt växande. Så Macron kan nog snart glömma sina grandiosa planer. För liten format på karlen i sin lysande palats.

 25. Christer Löfström

  #14
  Länkarna inte för att puffa för EU.
  Det finns flera exempel från den internationella scenen, inta bara EU, de senaste åren att klimathot är på väg att ersättas med säkerhet. Gäller t.ex. GB som ju är på väg ut ur EU.

 26. Svempa

  #7 Björn

  Jag har faktiskt samma situation avseende mina energiräkningar. Dvs. rätt mycket högre energiförbrukning 2017 än 2016. Bor i samma geografiska område. Min bergvärmepump är snart 20 år och rätt opålitligt så jag drar inga direkta slutsatser från min personliga statistik.

 27. Fortsättning på Per Welanders inlägg ” Kommer makten att lyckas tysta Klimatupplysningen?”

  Enligt min mening uppmärksammas inte tillräckligt att makten i allt ökad utsträckning delegerar övervakningen och bestraffning av företeelser och personer som betraktas som oönskade. På så sätt undviks kostsamma och tidskrävande insatser i form av lagstiftning och tvång. Olagliga tvångsåtgärder mot privatpersoner, organisationer och företag utförs av intresseorganisationer och löst organiserade privatpersoner. Myndigheterna ser mellan fingrarna eller sanktionerar åtgärderna. Polis tittar på utan att ingripa. Fenomenet är internationellt. Det började någon gång i slutet av 70-talet.

  Bland det första jag minns var attacker mot personer som bar naturpäls. De fick pälsarna sönderskurna eller sprejade med färg. Numera kan ingen bära naturpäls i västeuropa av samma skäl. Minkar släpptes ut och minkfarmarna trakasserades.
  I Frankrike demonstrerade studenter i december 1995 bl.a mot en universitetsreform. Studenterna blockerade vägar runt storstäderna och tvingade bilisterna att skriva under upprop mot reformerna. Själv hamnade jag i en sådan vägspärr nära Caen. När jag vägrade skriva på sparkade studenterna på min bil och skrapade den. En större grupp poliser stod 10 m bort utan att ingripa.

  När för 15 år sedan stadsjeepar blev populära, uppmanade Paris kommun skolelever att skrapa sådana och att med knivar punktera däcken. Så skedde helt ostraffat och med beröm från stadshuset.

  Jägare och lantbrukare har länge trakasserats med myndigheternas goda minne och beträffande jordbrukare med deras medverkan.

  Som påpekats i Pers inlägg kontaktas arbetsgivare i avsikt att få den misshagliga personen avskedad och pressen används för att misskreditera enskilda. Personlig egendom skadas utan att rättsväsendet bryr sig. Tvärtom varnas de utsatta för att försvara sig mot angreppen.

  Vid dagens snabbgenomgång av olika bloggar och web siter, ser jag att vargjägare trakasseras och att någon hällt olja i Julia Cesars dricksvattenbrunn: https://juliacaesar.blog/ .
  ”Vanliga bilister stoppas och frågas ut. Det har gått så långt att aktivisterna börjat stoppa vanliga bilister.
  – Enligt uppgift har förarna fått frågor vad de gjort där. Enligt Arne Söderberg finns det en sluten Facebookgrupp som heter Skyddsjägareobs, som används i sammanhanget.” https://www.jaktojagare.se/kategorier/varg/vargaktivister-harjar-pa-sodertorn-20171213/

  Det är förvånande och synnerligen oroande att dessa utomrättsliga aktiviteter tillåts och ofta applåderas av politiker, myndigheter och dess anställda. När kommer turen till ”klimatskeptiker”?

 28. Roland

  Jag mailade NASA och frågade varför dom inte uppdaterar havsnivån på deras hemsida. Svaret kom i i kväll

  ”Sea level data has now been updated to September 2017. We receive out data directly from the Physical Oceanography Distributed Active Archive Center (PO.DAAC), and they generally run about 3-4 months behind due to data processing time. Here is a link to their website: https://podaac.jpl.nasa.gov/

  Sea level drops or ”flattens” from time to time due to natural interannual variability in the exchange of water between land and ocean. This occurred back in 2010/11 as well. The 2015 El Nino caused a huge drought in South America, and this likely led to an increase in the rate of sea level rise prior to the second quarter of 2015, and now the pendulum is swinging the other way, so to speak. The 2015 El Nino caused a huge drought in South America, and this likely led to an increase in the rate of sea level rise prior to the second quarter of 2015 (as you see in the graph you sent), and now the pendulum is swinging the other way, so to speak. We do see a similar slowdown in ocean mass so it is likely driven by mass, rather than thermal expansion.”

  Please let me know if you have any additional questions.
  Best regards,
  Susan
  Climate Web team

  (Jag har ännu inte orkat gå in och undersöka sidan hon länkade till ännu)

 29. Min kommentar #27#

  Caesar naturligtvis. Skyller på rödvinet.

  Angående studenternas vägspärrar 1995. Mångkilometer långa trafikstockningar bildades på alla tillfartsvägar till Caen. I en av köerna var en holländsk lastbil sista bilen. Sent på natten körde en bil med 5 berusade ungdomar i hög hastighet in i lastbilen. Alla 5 dog. Konsekvensen blev att lastbilschauffören omedelbart arresterades för vållande till annans död, och mindre allvarligt, till att olovligen ha parkerat på en motorväg. Studenternas vägspärr talade man inte alls om.

 30. Olav Gjelten

  Lars Cornell # 1
  Hm, jag borde väl rimligtvis vara på samma sida som du i synen på nationalstaten VS globalismen. Jag bara konstaterar att våra egna politiker är ännu extremare i frågor som gäller klimat- miljö- och energi än politiker ute i världen. I tillägg till detta är när sagt alla våra egna politiker svurna feminister som mer än någonting annat hatar svenska män med heterosexuell läggning.
  I detta läget ser jag inte mer makt till våra egna extremister som någon ”lösning”.

 31. Ingemar Nordin

  Lars M #27,

  Skrämmande!

  Vissa personer och grupper i samhället blir så att säga lovliga offer – för Saken. När det gäller författare, skådespelare, journalister etc som jobbar som frilansare så blir effekten ofta katastrofal eftersom alla ”goda” krafter hjälps åt att mobba.

 32. #31 Ingemar Nordin#

  Så är det, men få bryr sig.

 33. Hanna Stjärne uttagen till EU:s grupp om falsk information.

  https://www.svt.se/omoss/post/hanna-stjarne-uttagen-till-eu-kommissionens-grupp-om-desinformation/

 34. PJ

  re #33

  Herregud! Sällan har ordstävet att ”sätta bocken till trädgårdsmästare” varit mer passande!