Öppen Tråd

höststorm
Bild: Nordic Design Collective

Höststormarna har avlöst varandra. När kommer de stilla, klara och soliga oktoberdagarna? Kanske i helgen? Annars får vi får nöja oss med en öppen tråd om väder, klimat och energi istället.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Rider

    Pingvinungar svälter ihjäl p.g.a. för mycket havsis.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-4976826/Only-TWO-penguin-chicks-survive-shocking-breeding-season.html

  2. Sören G

    WWF driver en kampanj där de påstår att korallreven kan vara borta för alltid om 50 år om vi inte gör något åt våra koldioxidutsläpp. De hänvisar till den korallblekning som uppstod vid den senaste El Ninon. Jag skrev på deras FB att det handlade om att en del koralller torrlades i samband El Ninon eftersom havsytan tillfälligt sjönk i vissa områden. Sedan frågade jag hur WWF skulle göra för att stoppa det naturliga väderfenoment El Nino.

  3. Dan

    Jag tycker att begreppet ”Klimatsmart” är lite för begränsat.
    Själv försöker jag leva så att min inverkan på avlägsna stjärnhopars rörelser minimeras.
    Jag tror att det är viktigt att gå före här och minska risken för att universums kommande värmedöd påskyndas via någon s.k. tipping point.
    Man vet aldrig!

  4. Greger

    Även Expressen tar upp massdöd av pingvinungar som en följd av för mycket is i Antarktis. Klimatförändringarnas fel förstås.
    https://www.expressen.se/nyheter/tusentals-pingvinungar-doda–katastrof-hotar/

  5. Daniel Wiklund

    I dagens tidning har planetens räddare nummer ett i Sverige, Svante Axelsson en insändare. Gissar att den finns i alla tidningar i Sverige. Han skriver i egenskap av samordnare för Fossilfritt Sverige. (tyvärr avses inte personer som Svante A). Här fortsätter klappjakten på bilägare, miljöbilarna undantagna. Han föreslår lägre parkeringsavgifter för miljöbilar och flera andra åtgärder för att premiera den ”gröna revolutionen”. Det är väl bra för Svante A att han får känna sig som en god människa, att hans samvete är rent som nyfallen snö. Han vill också ha kontroll på alla möjliga och omöjliga aspekter av livet, han själv undantagen. Hans samvete mår ännu bättre om politikerna beskattar människornas syndiga leverne. (hans väl tilltagna lön betalas förmodligen av skattemedel)

  6. Sigge

    #2 Sören G
    1999, ett år efter den förra kraftiga El Ninon var jag på semester och besökte ett naturreservat utanför Malaysias kust i Sydkinesiska Sjön. Då såg man tydligt de blekta korallerna. Det var inte bara i naturreservatet utan överallt där det fanns korallrev. Enligt guiderna så började korallreven att återhämta sig. Det hade varit blekare ett år tidigare. Min uppfattning var att korallerna var blekare, d v s döda, desto djupare man var. Nära ytan såg korallerna ganska friska ut, d v s de var inte så mycket bleka koraller. Guiderna berättade också att det är det varmare vattnet som gör att korallerna dör under El Nino-år. Det hade hänt tidigare och reven återhämtat sig. Det som var unikt med 1998 var att vattnet var varmare än tidigare El Ninon och under längre tid, det gjorde att mer koraller dog än vid tidigare El Ninon. Att jag såg mindre blekta koraller närmare ytan kan ju bero på att de återhämtade sig snabbare där än där det var lite djupare.

    Din hypotes om att korallerna dog p g a lågt vatten skrattar de nog åt på WWF. Du ska inte underskatta kunskaperna hos WWF. På något sätt var WWF inblandat i naturreservatet jag besökte 1999. Men om de var att de finansierade reservatet eller om de bedrev forskning där kan jag inte svara på, men de hade en tydlig närvaro när jag var där.

  7. Sören G

    #6 Sigge
    I vilket fall som helst har koralerna överlevt i hundratals miljoner år. Och var det varmare 1998 och 2016 än under tidigare El Ninos under senaste århundradet så var det varmare under det Holecenska optimat för mellan 8000 och 5500 år sedan. Liksom under varje värmeriod sedan dess: Den minoiska. romerska och den medeltida vilka alla var varmare än den nutida.

  8. Christopher E

    #6 Sigge

    Om WWF skrattar så är det nog mest ett tecken på att du överskattat deras kunskap, inte att andra underskattar. Här kan du få höja din egen kunskap också:

    https://www.biogeosciences.net/14/817/2017/

    Om du guidas på ett reservat där WWF är inblandat är det osannolikt att du får korrekt information. De har en agenda. Vi talar ändå om samma organisation som lurar av folk fadderpengar för den ökande stammen av ”utdöende” isbjörnar. Kan det vara för att även isbjörnar är blekta? Kan också upplysa om vatten normalt blir svalare med djupet, inte tvärtom.

  9. Lasse

    Lågvatten och varmare ytvatten ger värme på delar som ligger lägre-är min tolkning.
    Förvänta er ingen sanning från agendasättande organisationer!
    Dit tillhör(de) NASA och NOAA fram tills Trump i alla fall.
    Presidenten som sägs ljuga mest rensar väl bort dem som står för propagandan:
    https://realclimatescience.com/2017/10/the-completely-worthless-global-temperature-record/

  10. Svempa

    #6 Sigge . Du har väl inte blivit sol-och-vårad av WWF och blivit medlem?

  11. sibbe

    10 svempa:
    #6 Sigge . Du har väl inte blivit sol-och-vårad av WWF och blivit medlem

    Blivit?

  12. sibbe

    EU vill inför bakvägen vissa ”klimatåtgärdar som egentligen inte hör till EU, för klimatåtgärdar hör till de, precis som skatteåtgärdar, punter, där var och en stat själv får avgöra: egentligen precis som Paris”avtalet”.

    Här ett av mina 4 insändare till svenska Yle igår:

    ”Allra först bör det påpekas, att de som EU vill i klimatfrågan, är inte fullt ut bindande för dess medlemmar. Lika lite som EU kan förhindra att Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Rumänien ökar på sitt kolalstrande genom att man öppnar nya kolgruvor och bygger nya kolkraftverk, lika lite kan EU bestämma över våra skogar. När man ser på Tyskland, där man kalhugger skogen, för att bygga vindkraftverk, så är det förstås OK för dom, att man sluta hugga skog hos oss. Samtidigt som tyskarnas CO2 utsläpp ökar i takt med utbyggnaden av vindkraft. 
    Eftersom Finland vill vara med i den exklusiva klimatklubben som leds av tyskarna, så är man tydligen beredd att böja sig för majoriteten i den här frågan. Det finns väl skog öster om ryska gränsen som kompenserar finska skogsbolag. Enligt principen det som man förlorar på karusellen tar man in på gungorna.
    Och sen kommer nästa tyska regering att flytta fokus på andra saker. Så vill högerliberala FDP avskaffa sanktionerna mot Ryssland, likaså som Frankrikes Macron.
    Politik, med andra ord.”

    Hamnade förstås i papperskorgen: Fakta oönskad…

  13. sibbe

    # En av mina insändare borde det förstås ha varit. Eller ett inlägg…

  14. sibbe

    Sigge_ dyker du i ömtåliga vatten? Skäms i så fall…

  15. Christopher E

    Till Sigges försvar ämnade jag inte påstå att hög värme inte ger korallblekning, så är det förstås. Utan det var det reflexmässiga förnekandet och hånandet av betydelsen av lågt vattenstånd jag invände mot. Just vid El Niños är det lågt i den delen av världen.

    Men det är många som inte vill höra talas om det. Det är det förenklade budskapet korallblekning = värme = koldioxid = klimatpolitik som ska säljas in.

  16. Guy

    Någon här kanske lyckas gräva fram nyheterna om koralldöden i florida. Den hade som orsak kallt vatten. Med andra ord, aldrig är det riktigt bra.
    För övrigt, ur påverkar koldioxiden korall?

  17. sibbe

    # Guy 16
    Allt påverkas av CO2:
    Kallt vatten i Florida: klimatförändring
    Varmt vatten i Florida: klimatförändring
    Åtminstone i våra medier norr om Alperna…

  18. Peter Stilbs

    https://www.klimatupplysningen.se/2017/05/25/koralldod-pa-grund-av-uppvarmning/

    Denna artikel sade mycket om problemet(?)

  19. Guy

    Peter S # 18

    Tack för den länken. Den koralldöd jag minner mej var ett eller ett par år sedan (kanske äldre). Det var en kraftig köldperiod i sydöstra USA som korallerna inte tyckte om. Det diskuterades här på bloggen en hel del om saken, men mina sökord räcker inte till.

  20. Christopher E

    #16 Guy

    ”För övrigt, hur påverkar koldioxiden korall?”

    Om det innebär en sänkt alkalitet (”försurning” som alarmister brukar få det till) kan korallpolypens förmåga att bygga kalkskelett försämras. Å andra sidan är symbioten en alg med fotosyntes, och de gillar koldioxid.

  21. Peter Stone

    Den mest aktuella länken jag har hittat om koraller!

    https://wattsupwiththat.com/2016/05/18/the-coral-bleaching-debate-is-bleaching-the-legacy-of-a-marvelous-adaptation-mechanism-or-a-prelude-to-extirpation/comment-page-1/

  22. Håkan Bergman

    Nänä, topparna i WWF är naturligtvis inga idioter, däremot är dom såklart beroende av alla nyttiga idioter dom drar till sig. Dom kanske var i Malaysia för att röja land för palmoljeplantager?

    https://www.google.se/maps/@4.2253607,103.3080602,3a,75y,276.79h,78.83t/data=!3m6!1e1!3m4!1sCLYR3_sppmL50yLTrw8HRQ!2e0!7i13312!8i6656

    http://www.spiegel.de/international/world/wwf-helps-industry-more-than-environment-a-835712.html

  23. Robert N.

    Har ofta talat med en man som hela sitt yrkesverksamma liv varit yrkesfiskare i norra Uppland.
    Mannen i fråga som nyligen fyllt 96 år har ofta i de samtal vi haft återkommit till att när han var en ung man var det helt isfritt i havet under flera vintrar på 30 talet.
    Fisket kunde bedrivas året om.
    Förmodligen finns det inte så många nu levande personer i landet som kan ge lite perspektiv på klimathysterin som nu råder.

  24. tty

    #20

    I saltvattensakvarier brukar man tillsätta extra CO2 för att korallerna skall trivas. Zooxanthellerna i korallerna förbrukar faktiskt så mycket CO2 att vattnets pH vid ett korallrev ökar markant under dygnets ljusa timmar.

  25. Håkan Bergman

    Nog för att dom verkar minst sagt trögtänkta i regeringen, men varför behövde det ta sån tid och vånda att komma fram till det här?

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-andrar-sig-thomas-bodstrom-blir-inte-landshovding/

    Man kan helt enkelt inte ha en sån där haverist som landshövding.

  26. sibbe

    Tesla: Upp som en sol och ner som en pannkaka?:
    FAZ: Der amerikanische Elektroautobauer Tesla hat einem Insider zufolge in dieser Woche etwa 400 Mitarbeiter entlassen. Betroffen seien etwa Führungskräfte, Team-Chefs und Vorarbeiter, sagte am Freitag ein früherer Beschäftigter, der namentlich nicht genannt werden wollte. Tesla bestätigte Entlassungen, nannte aber keine Zahl. Als Grund für die Kündigungen gab Tesla mangelnde Leistungen an.
    Tesla sparkar sina chefer: för att de inte kan bygga bilar? Påminner om Saabs öde ( vilket var synd: jag ägde 5 Saabar sedan 1974!)
    Upp till kamp, alla gröna: samla pengar så att Tesla kan fortsätta…

  27. tty

    #16

    Här är en artikel om den omfattande koralldöden i Florida den kalla vintern 2010:

    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ecs2.1373/full

    Observera att det var koralldöd inte korallblekning. Korallblekning beror på att korallerna stöter bort de symbiotiska zooxanthellerna, troligen p g a att de ”går med förlust” fysiologiskt. Koraller utan zooxantheller dör inte omedelbart (vissa arter kan t o m klara sig permanent helt utan zooxantheller), och i många fall absorberar de så småningom nya zooxantheller, ibland av andra arter än de ursprungliga. Möjligen är det just det som är den evolutionära finessen med blekningen, möjligheten att byta till en zooxanthellart som är bättre anpassad till förändrade förhållanden.

    Färgen produceras förresten inte av zooxanthellerna som det ofta påstås, utan av korallerna, och dess funktion tycks vara att fungera som ”solskyddsmedel” för zooxanthellerna, vilket förklarar varför koraller på grunt vatten oftast är mera färggranna.

    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mec.13041/pdf

    Att korallerna på större djup var blekare på Sigges rev i #6 behöver alltså inte bero på att de hade hämtat sig mindre, utan på att färgen är mindre nödvändig där. Att framställa de fluorescerande pigmenten är resurskrävande.

  28. Håkan Bergman

    sibbe #26
    Jag tog mig friheten att låta farbror google översätta, han är inget vidare på svenska så det blev enegelska.

    http://bit.ly/2xFvDnh

    Och här gick jag och trodde att Musken skulle skapa massor med nya gröna jobb nu när dom börjat bygga bilarna för hand.

  29. tty

    #25

    Det har inget med trögtänkthet att göra. Det beror på att det inte gått att hålla skumraskaffärerna i Allra utanför domstolen.

    Att ha ett f d statsråd och landshövding sittande i vittnesbåset mitt under valrörelsen försäkrande att han inte hade en aaaning om vad som pågick, så advokat han är, är ju inte något drömläge precis.

  30. Sigge

    #7 Sören G

    Jag kan bara återge vad guiderna hade att säga om koralldöden 1998 och återhämtningen 1999 samt mina egna synintryck. Det som hände efter koralldöden 1998 var ju att korallreven återhämtade sig. Men när jag var där var lokalbefolkningen oroad, för det hade aldrig varit en lika kraftig koralldöd tidigare. Då var skepparen ändå en man som var i 60-årsåldern. Om koralldöden var värre 2016 än den var 1998 har jag ingen uppfattning om. Det som kan vara oroande är om så här kraftiga El Nino som det var 1998 och 2016 kommer tätare. El Nino 2005 och 2010 var ju inte lika kraftiga som 1998 och 2016.

    #8 Cristopher E
    Nu tillhörde guiderna på den dykbåt jag var med på lokalbefolkningen. WWF-emblemet såg jag på andra dykbåtar och på dess besättning. Det fanns också en WWF-flagga vid en av byggnaderna på korallön.

    #14 Sibbe
    Det var ett reservat, inte en nationalpark. Det var förbjudet att fiska i reservatet och det var bara i vissa områden man fick fälla ankaret. Det fanns också lite restriktioner om hur stora båtarna fick vara och hur fort de fick köra.

  31. sibbe

    # 28 Håkan Bergman

    Vet du, det roliga är, att mina insändare fortfarande inte kommer fram.
    Bl.a. här i Finland suckar man efter Teslas batterier, och en fabrik som borde byggas här.
    Frågorna om vem som betalar dessa fabriker leder till att mina insändare hamnar i papperskorgen.
    Som det mesta då det gäller finsk verksamhet i klimatfrågan.
    Märkligt nog så kommer vissa av mina inlägg genom: t.ex. frågan om Fortums köp av EON:s k(r)o(l)(n)juveler: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/14/obegriplig-kampanj-mot-fortum-svartmalas-som-olamplig-foretagsagare-i-tyskland
    Och sen om Trumps senaste fadäs:
    https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/14/sa-har-reagerar-omvarlden-pa-trumps-utspel-om-karnavtalet-med-iran#comments === min kommentar var -tydligen – tillräckligt elak mot Trump som alla bör hata.
    Så, vad lärde jag mig idag: yla med vargarna?

  32. sibbe

    #Sigge:
    Intervjuade du personen i fråga på engelska, eller fick du det du ville veta av andra personer? 3.person?
    Guiderna? Som visste vad du ville veta?
    Hur säger man på svenska: sannolika skäl eller skäligen misstänkt eller bara jag har rätt?
    Dessutom: tycker jag: Förbjud dykning överlag i tropiska vatten…

  33. Har ni sett denna föreläsning? Reflektioner?

  34. Tony Norberg

    Länken ska in också!!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=2b3ttqYDwF0&feature=youtu.be

  35. Tony Norberg

    Länken hängde inte med!

    https://www.youtube.com/watch?v=2b3ttqYDwF0&feature=youtu.be

  36. Franska regeringen, med i täten ministern för miljöövergång och solidaritet, Nicolas Hulot, slipar på ett förslag om hur man ska straffbeskatta dåligt isolerade fastigheter, vilka är i stor majoritet här. Till att börja med inför man en ”bonus / malus” skatt, där dåligt isolerade fastigheter beskattas hårt och välisolerade sådana får skatteavdrag. En liknande skatt för bilar finns redan, baserad på bilens beräknade koldioxidutsläpp. Exakt hur den nya skatten ska kallas och beräknas är ännu oklart.

    Nästa steg är intressant. Staten ska bli ”copropriétaire’ (fastighetsdelägare) till alla privata fastigheter. Till hur stor del sägs inte och inte heller hur stor statens röststyrka ska bli i förhållande till kapitalandelen (kom ihåg systemet med A och B aktier). Statens röstandelar i fastigheten ska användas till att minska energibehovet för uppvärmning och varmvatten. Tanken är att staten ska kunna tvinga fastighetsägaren att investera i isolering och andra åtgärder mot dennes vilja. Oftast är den ursprunglige ägaren ovillig att betala för åtgärderna , därför att kostnaden i många fall kommer att överstiga fastighetens värde eller i varje fall vara ekonomiskt oförsvarbar. Och då kommer vi till den verkliga finessen. När den ursprunglige fastighetsägaren inte kan eller vill betala för energiförbättringsåtgärderna övergår fastigheten i statens ägo helt eller delvis pro rata till de uteblivna investeringarna. Givetvis kommer den ursprunglige ägaren att få bo kvar i sitt hus / lägenhet mot betalande av marknadshyra till staten.

    Genom denna geniala skatt uppnår franska staten tre viktiga mål; dels räddar man Planeten från klimatförbättringen – nää nu skrev jag fel, klimatförändringen ska det vara, och dels straffar man fattiga skuldfria fastighetsägare som röstar Front National, och sist, men viktigast, får franska staten gratis stora tillgångar i form av fastigheter som kan fungera som borgen vid den fortsatta upplåningen för att finansiera statsskulden, som nu närmar sig 100% av BNP.

    Klimatsmart och politiskt smart, patrioter på Klimatupplysningen, vidarebefordra till svenska regeringen!

  37. Håkan Bergman

    Tony N. #35
    Nja, moores lag gäller för halvledarchip men inte för kompletta datorer, dom senare ligger i stort sett stilla prismässigt om än dom fortfarande förbättras något prestandamässigt. Sant är också att solceller under en tid har utvecklats ungefär i enlighet med moores lag, men det är långt ifrån hela bilden, solpaneler t.ex., och solpaneler är inte solceller utan en mer komplex produkt som måste till för att solceller ska fungera, sjunker inte längre dramatiskt i pris. Sen ska solpaneler monteras och anslutas till fastighetens elnät, eventuellt också till det publika elnätet, i slutändan så står kostnaden för solcellen för en väldigt liten del av den totala kostnaden. Sen är det faktiskt så att både bilen, med förbränningsmotor, och Iphonen erövrade världen helt utan subventioner och visst den dag sol och batterier klarar att göra om det är dom välkomna, men tyvärr lär det aldrig inträffa. Om ekonomer ska spå om framtidens energimarknad får dom nog läsa på lite om energiteknik, det duger inte att extrapolera rakt av från mobiltelefonmarknaden.

  38. Sigge

    #32 Sibbe

    Jag intervjuade inte. Guiderna berättade. Guiderna tillhörde familjen som drev turisthotellet jag bodde på. En av guiderna verkade väldigt förtjust i min dotter som då var 17 år. De brevväxlade med varandra en tid efter resan. Den killen studerade på universitet i Kuala Terengganu men hjälpte till på hotellet när han hade lov. Någon av de äldre i familjen hade jobbat för brittiska flottan när det fanns brittiska flottbaser i Malaysia . Det var ett litet hotell ute på en ö. En familj drev hotellet med dykbåtar. I stort sett så umgicks man med de andra hotellgästerna och personalen under hela tiden man var där.

  39. Lars Cornell

    #37 HB #35 TN
    Det stämmer. Solceller har stått stilla i pris de sensate tre åren.
    För en hel anläggning behövs det avsevärda mängder stål, koppar, betong mm och där faller inte priserna.
    Effektiviteten i solceller kan fördubblas mot nu, där ligger den fysiska begränsningen. Det innebär att priset halveras ungefär. Men det kommer att ta många år dit.

    För datorer gäller knappast moores lag längre. De har uppnått sin elefantstorlek där vikt och volym växer fortare än styrkan. Skall man skicka en signal en mm som i ett chips går det fort. Skall samma signal skickas från ett kort till ett annat eller datorskåp till ett annat tar det dels längre tid men det går även åt mer energi.

    För chips har man nått två begränsningar. Den ena är värme som måste kylas bort och det blir allt svårare ju mindre ytan är. Det behövs en minsta energimängd för att säkert fastställa om det är en etta eller nolla.

    Den andra är avståndet mellan ledare. När avståndet blir alltför litet hoppar elektronerna över mellanrummet. Vid avstånd mindre än 7 nm uppstår ’tquantum tunneling’ och ungefär där är man nu.

    Apples iPhone 6 har två miljarder 20 nm stora transistorer på ett chips. Den använda ytan är 89 kvadrat- millimeter.

    År 1958 var jag på studiebesök på SAAB och träffade min första dator SARA. De ni det var grejor det, de kallades ’stordatorer’ och visst var de stora, mycket större än dagens datorer som ter sig rätt ynkliga i en jämförelse. Enligt den tidens prognoser skulle det inte behövas mer än några stycken för att täcka hela Sveriges räknebehov.
    Hur många av er bland läsarna var med då?

  40. Benji

    Hårda och mjuka koraller för akvariebruk säljs i butiker och via nätet. De ska hanteras med försiktighet eftersom de avger starka gifter. Använd handskar och munskydd. Ventilera lokalen om de ligger framme. Man kan köpa australiensiska koraller för mågra hundralappar. De odlas i akvarier av många amatörer så att de skulle vara utrotade om några år är nog inte troligt. Har WWF missat att kampanja mot koralljakten och koraller i fångenskap?

  41. Sören G

    Hörde ett Vetenskapens värld i P1 tidigare i år. Någon forskare hade koraller i ett akvirum där temperaturen hade höjts. Reportern beskrev resultatet som en skräphög.

    Någon som vet något om det?

  42. Thomas P

    Ingemar Nordin tog här på bloggen tidigare upp anklagelser från John Bates publicerade i Daily Mail:
    https://www.klimatupplysningen.se/2017/02/05/data-fifflet-bakom-parisoverenskommelsen-avslojat-av-noaa-forskare/

    Nu har artikeln fällts för osaklighet:
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4192182/World-leaders-duped-manipulated-global-warming-data.html

    För den som vill ha mer detaljer om bristerna:
    http://www.lse.ac.uk/GranthamInstitute/wp-content/uploads/2017/02/Mail-on-Sunday-follow-up-February-2016.pdf

  43. Daniel Wiklund

    Bra gjort av dig Thomas P, det gäller att ha koll på Ingemar N. Osaklighet är ju du expert på.

  44. Ingemar Nordin

    Thomas P #42,

    Din kommentar är missledande och borde fällas i någon pressetisk nämnd.

    För det första så angav jag TVÅ källor: Daily Mails artikel och John Bates eget inlägg på Judith Currys blogg:

    https://judithcurry.com/2017/02/04/climate-scientists-versus-climate-data/

    För det andra: Min sammanfattning inkluderar inget av det som Daily Mail blivit prickad för.

  45. Svempa

    #42. Thomas p. Du tar väl kopior på dina inlägg?

  46. Thomas P

    Ingemar #44 De som vill får läsa själva, och då helst även min sista länk med mer detaljerad kritik. Att du skulle övertygas var inte väntat.

  47. Guy

    Intressant att det någonstans finns en fungerande pressetisk nämnd. Nu får vi vänta på att den visar sig fungera åt båda åsiktshållen på ett objektivt sätt.

  48. Håkan Bergman

    Etanoljesus II har landat, grattis Skellefteå.
    https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/ORbv3/skelleftea-tog-storvinst-i-batterikampen