En missledande klimatnyhet från SR

asia-pacific disaster

Häromdagen (11/10) vaknade jag på morgonen av att Sveriges Radio hade en alarmerande nyhet om en ny rapport från FN. Lika bra att kolla upp vad de förmedlar till svenska lyssnare. På SRs nyhetssidor skriver de så här:

”Över två miljoner människor har omkommit i naturkatastrofer i Asien och Sillahavsområdet sedan 1970. Och FN varnar i en ny rapport för att det är denna region som på grund av klimatförändringar kommer att drabbas värst framöver också.” … ”Enligt FN så har de allt aggressivare naturkatastroferna kostat i medeltal 43 000 människor livet varje år sedan 1970 i denna region. 6,3 miljarder människor i Asien och Stillahavsområdet har under samma period personligen drabbats av översvämningar, torka och stormar. Att jämföra med 0,9 miljarder i resten av världen.”

Att så många som 6,3 miljarder människor drabbas av naturkatastrofer i dessa regioner beror naturligtvis på att dessa regioner erbjuder goda naturliga livsbetingelser för mänskligt liv, trots orkaner och jordskalv. Betydligt färre bor i Sibirien, Skandinavien, Kanada och Antarktis.  Enligt enkel matematik följer att färre antal människor drabbas i de polära regionerna. Men har naturkatastroferna blivit ”allt aggressivare”? Var har de fått det ifrån? Vidare:

I fattiga och lägre medelinkomstländer så är risken att man ska dö i en naturkatastrof femton gånger högre än i ett rikt land, skriver rapporten. Och när katastroferna inträffar oftare och oftare så hinner samhällena inte resa sig igen, vilket leder till att de halkar allt mer ner i en djupare fattigdom. Men extremvädren kostar allra mest rent ekonomiskt för länder som Kina och Japan.”

Människorna i Asien och Stilla havsområdet hinner inte resa sig igen? Tja, hittills så har ju befolkningen i dessa områden (liksom i de flesta andra) ökat trots stora skador och trots att så många har dött i naturkatastrofer. Levnadsstandarden har också ökat globalt.

Men kanske beskriver rapporten ett antagande om hur det kommer att bli i en framtid? SR skriver ”när katastroferna inträffar oftare”, men menar kanske ”om katastroferna inträffar oftare”? Eller påstår de att katastroferna redan nu är värre än tidigare och att de därför gör att samhällena ifråga halkar allt djupare ned i fattigdom?

Sedan avslutar SR-rapporteringen med:

”Men enligt experterna finns det ingen ljusning att vänta då risken är stor att regionen får uppleva mer naturkatastrofer framöver i form av extrem hetta, mer översvämningar som varvas med extrem torka och fler starkare cykloner.”

Jaha, man anser sig således ha vetenskapligt belägg för att naturkatastrofer i form av stormar, orkaner, torka och översvämningar kommer att öka framöver?

Men några vetenskapliga belägg för en sådan domedagsprofetia finns inte i rapporterna från FNs klimatpanel. Se t.ex. här och här och länkarna där.

Med små ordglidningar och ett selektivt urval av fakta så fick vi lyssnare intrycket att världen redan ser katastrofen utveckla sig, och att det brådskar med att leva upp till Parisöverenskommelsen eftersom extremvädren kommer att bli än värre i framtiden.

Den rapportering som SR trumpetar ut är alltså gravt missledande och bygger på okunskap om det vetenskapliga läget beträffande extremväder. Är någon förvånad?

Ingemar Nordin

Övriga källor:

Själva FN-apporten: http://www.unescap.org/sites/default/files/publications/Asia-Pacific%20Disaster%20Report%202017%20%28Full%29.pdf

Hur FN boostar sin rapport:

http://www.unescap.org/publications/asia-pacific-disaster-report-2017

http://www.un.org/News/dh/pdf/english/2017/10102017.pdf

https://www.huffingtonpost.com/entry/the-ipcc-just-met-on-a-pacific-island-to-talk-oceans_us_59d6e587e4b08ce873a8ccbf

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Man borde väl ta hänsyn till att världen har vuxit med ungefär 4 Miljarder sedan 1970. Om man fortsätter att bosätta sig utmed floder, havsstränder, låglänta områden och andra översvämningshotade områden som öar, kan man väl påstå att beteendet är mer skadligt än de naturliga svängningarna i väder, vind och klimat. Skall väder och vind tämjas så att det anpassas till dåliga beteenden? I en kunskapslös och infantilt tänkande värld, kanske man tror att detta är en lösning.

 2. latoba

  Ja det är sorgligt vad som basuneras ut av SR. Nu ska det bli klimatkonferens i Malmö. Några skeptiker inbjudna? Knappast.
  https://www.svd.se/experter-ska-losa-vad-en-varmare-jord-kan-innebara

 3. Simsson

  Att SR och SvT inte kan förmedla en mer nyanserad bild av samhällsutvecklingen, inklusive klimatet, är både märkligt och oroande. Båda institutionerna är ju ”ägda” och bekostade av oss svenska medborgare. Objektivitet och saklighet får stå tillbaka för politiskt skruvade scoop. Jag tror säkert att våra politiska företrädare en gång i tiden hade (och fortfarande har) för avsikt att Public service skulle vara sakligt, neutralt och tillåta att olika åsiktsinriktningar att komma till tals men så fungerar det ju inte i verkligheten. Ta granskningsnämnden t ex. Dessa skall vara en moderator men är det dessvärre inte. Journalistkollegorna i granskningsnämnden kan inte objektivt granska sina mediakollegor, utan friar hellre än fäller. Detta förhållande är SR’s olika redaktioner medvetna om, därför tänjer man ständigt gränserna och förmedlar osakliga och/eller dåligt kontrollerade nyheter. Allt för att pracka på oss Public-media-konsumenter udda och och ofta vänstervridna åsikter.

 4. Sören G

  Det ständigt upprepade mantrat ”klimatförändringarna har redan drabbat oss” har hjärntvättat svenska folket. Och enligt statistiken så är antalet extrema väderhändelser inte fler nu än tidaigare. Tvärtom faktiskt.

  Jag svarade WWF på deras uppmaning att skicka pengar för att de ska rädda korallreven från korallblekning och undrade hur WWF ska göra för att stoppa det natrurliga väderfenoment El Nino.

 5. Lasse

  ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen”

  Varför detta intresse för Asien och naturkatastrofer?
  http://fores.se/seminarium-klimatflyktingar/

  Oberoende från särintressen?

 6. Argus

  SR och SvT är välsmorda propagandamaskiner. Man kan inte ta NÅGOT at face value. Smålarm och STORLARM varvas med puerilt nonsens. Hemma hos oss kallar vi det som kommer från Nackamasten för ’regimradio’ eller ’regimTV’.
  Det bästa som kommer därifrån är lätt groteska amerikanska ’komediserier’ som 3e klotet från solen och liknande. Dessa representerar höjdpunkterna i utbudet.

 7. Lasse

  Kan notera att Fores fick bra genomslag i media-bla Ivar Arpis SVD ledare.
  De har även haft en konferens i Malmö där de samlat en ”expert kommite”
  http://fores.se/seminarium-klimatflyktingar/
  Experten på klimat var Martin Hedberg. Han ligger något utanför de experter på IPCC som annars hyllas av Alarmisterna.
  Vad sägs om 2 m havsnivåhöjning eller 6?

  Indiska oceanen: https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends.html
  Trend: https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/global_50yr.htm?stnid=500-041

  Ridå!

 8. Daniel Wiklund

  Vi kan med andra ord vänta fler skattehöjningar, det gäller att skrämma upp oss. Snart är vi väl uppe i 110%, men tyvärr finns inte Astrid Lindgren kvar bland oss.

 9. Lasse

  Vi är utsatta för en massiv propaganda-men det räcker inte enl MP:
  https://www.aktuellhallbarhet.se/dags-att-fossilindustrin-slutar-fororena-klimatpolitiken

 10. Håkan Bergman

  Sören G #4
  Jag tycker nog att svenska folket är rätt resistenta mot hjärntvätten. Och det bygger jag inte bara på vad bekantskapskretsen, knappast ett slumpmässigt urval, tycker. Tittar man på konsumtionssiffror för bilar, flygresor o.s.v. ser man inte ett spår av nån klimatoro. Hur pass oroliga politikerna faktiskt är lär visa sig när lånefesten är över och konjunkturen vänder, ett ras för konsumtionen parad med ökade ränteavdrag och Mp förhoppningsvis ute i kylan lovar att bli nåt. Det var många heliga kor som slaktades 92.

 11. Sören G

  #10 Håkan Bergman
  Nej, hjärntvätten av svenska folket kanske inte lyckas så bra. Men många ungdomar har man i alla fall lycakts ge klimatångest.

  Och politikerna kör med kliamatargument för att kunna höja skatterna.

 12. JIMMY

  Det är Donald Trump synergieffekter och den svidande bistra karga ekonomiska verklighetens verkliga värld , som nu räknas och ger förlösande frihet samt klimat nytta när man tittar ner i tomma medeltids partiet plånboken gällande klimat vanföreställningar .

  Senaste segern för Europa som drar nytta av dessa MAGA effekter är Polen som vill elda med mera effektivare nya kolkraftverk.

  Trevlig helg i champagne 🙂 🙂 🙂

 13. Lasse Forss

  Japan har varit med förr. 1281 drabbades man av Hakata Bay Typhoon som skördade 65 000 döda. Då uppgick världsbefolkningen till 400 miljoner. Nu över 7 miljarder.

 14. Peter F

  Ojoj..Håller CAGWarna på att se ljuset

  https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/

 15. Salasso

  Hmm…

  http://notrickszone.com/2017/10/13/climate-science-like-jehovah-witness-religion-realists-slam-weather-alarmists-on-german-television/#sthash.fLsqd8He.dpbs

 16. Rider

  Michael Mann har varit med om att skriva en barnbok om CAGW. ”The Tantrum That Saved The World”
  Det var en gång en isbjörn som kom en dag till en liten flickas hus eftersom all is smält bort och björnen hade ingen stans att ta vägen!
  Känner ni för det kan ni gå in på länken nedan och lämna ett bidrag för finansiera boken. I länken kan ni även se en video!

  https://www.kickstarter.com/projects/worldsavingtantrum/the-tantrum-that-saved-the-world-carbon-neutral-ki

  Delingpole är lite bitsk i sin kritik!
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/10/13/delingpole-michael-mann-crowdfunds-worst-childrens-book-ever/

  Ojojoj vilken slutkläm.
  Om dom hade använt mjukt papper på rulle hade kanske betydligt fler av oss varit intresserade av att köpa boken.

 17. Gunnar Strandell

  Ett par reflektioner.
  Floddeltan längs Ganges och Brahmaputra i Bangladesh tillhör jordens mest bördiga områden, och de drabbas årligen av mer eller mindre svåra översvämningar. Efter översvämning växer det igen så det knakar.
  Teknik som på olika sätt räddar människor fortsätter att utvecklas, men det går ändå att hitta personer som hamnat i prekära situationer och filmer av dessa får vi se, för det säljer på den internationella nyhetsmarknaden.
  Fortsatt byggande av tillflyktsorter och bättre beredskap är vad som räknas!
  Jag vill se entreprenörer med konkreta förslag och planer för att ge mitt bidrag, men tvivlar på att SIDA kan erbjuda annat än byråkrati och förtäckta semesterresor till sin personal.

  Sveriges Radio och ”fake news” om Katalonien.
  I eftermiddag har det gått upp för SR att de blev felinformerade under Kataloniens val. Lyssna och döm själva hur man pudlar men håller sig kvar på toppen genom att skylla på ”ryssar” utifrån en anonym amerikansk källa. Stor humor, eller hur Slabadang skulle beskriva det hela.
  Samtidigt kanske vi ser hur klimathotet kommer att montereras ned. Det är ryssarnas fel! 😉
  Länk 1, (från 21:31):
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/960839?programid=1637
  Länk 2:
  https://www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A

 18. Lasse

  #17
  I Bangladesh dog det väldigt många vid dessa översvämningar. Sen kom biståndsorganisationen Oxfam? dit och gjorde en insats. Enkel sådan. De drog ihop massor så varje by hade en kulle som alltid var torr.
  I Indien så klagar man på att insatser inte görs i samma takt som i andra länder:
  http://www.indiaspend.com/cover-story/countries-are-getting-better-at-preventing-flood-related-deaths-not-india-64210

  Klimatåtgärder hjälper knappast dem som är utsatta för dessa översvämningar-eftersom havets nivå ökar med blygsamma 1-2 mm/år och översvämningar ger 1000 ggr högre fluktationer varje år.
  Men landsänkning kan vara besvärande om flodernas delta inte får tillskott.

 19. Fredde

  Det som stör mig mest när det gäller propagandan är att man går in redan i grundskolan och prackar på eleverna en massa grundlösa antaganden och påståenden.

  Självklart tror ju eleverna på detta och kommer därför framöver dra sig allt närmare MP och andra skojarpartier. Mission completed för PK-vänstern.

  Jag har haft flera intressanta diskussioner om detta med mina barn, och det brukar sluta med att de säger ”men, det var inte alls vad de sa..”
  Exakt, men när man visar hur vriden debatten är, och hur mycket lögner det sprids (ta t.ex. isbjörnarna) är det nyttiga ögonöppnare.

  PK-vänstern har bra medhåll av ”neutrala” SVT/SR och även av gammelmedia som numera aldrig ifrågasätter något som sägs. Kritiskt granskande brukar det heta, men det är bara luft.

  Jämför gärna med invandringen, hur mycket lögner som sprids, och hur mycket sanning som döljs av PK-media.