Öppen Tråd

Tranor mot måne

Foto: Lars Mellblom

Tranor halvvägs till månen? (Klicka för större bild) Undrar hur högt de flyger? Här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. PAB

    Nedan framgår att av världens utsläpp bidrar bilar (road) med 10,5% och flyg med 1,5%? Höjda energiskatter i Sverige för att ”lösa ödesfrågan” verkar något krystad. Sveriges bidrag vad gäller inrikesflyg ligger i storleksordningen hundratusen
    delar. Äsch, vi tar bort all värdens transporter. Då blir ju bara ung. 80% av utsläppen kvar. Om man bar använder siffror vill säga.

    http://www.ecofys.com/files/files/asn-ecofys-2013-world-ghg-emissions-flow-chart-2010.pdf

  2. Peter F

    Under flyttningen flyger tranorna på en höjd mellan 200 – 1000 meter. Den mätta rekordhöjden ska vara dryga 4000 meter. Över hav flyger de med en fart av upptill 65 km/h. Över land minskar farten pga termiken till ca 45 km/h

  3. Kjell Wållberg

    På min skärm har bilden av månen en diameter om 85 mm. I bilden överstiger tranornas spännvidd inte
    2 mm. Det innebär att deras spännvidd i vinkel motsvarar ca 0,2 mRad (av månens ca 9 mRad). Tranor har en spännvidd på ca 2 m vilket ger en flyghöjd på hela 10 km – vilket verkar orimligt högt. Var ligger felet?

  4. Peter F

    Trump verkar inte ha folket med sig i klimatfrågan.

    ” A new Rasmussen Reports national telephone survey finds that just 20% of Likely U.S. Voters feel the federal government is now taking the right level of action to fight global warming. Fifty-three percent (53%) think the government is not doing enough, while 21% say it’s doing too much.”

    http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/current_events/environment_energy/environment_update

  5. Lasse

    Jag reagerar mot den beskattning av Bilars utsläpp som regeringen vill genomföra.
    Bilar med stora motorer skall straffas bort samtidigt som El bilar skall få bidrag. Detta genom att införa en kostnad i form av årliga avgifter. Det finns ett feltänk med detta. Beskatta gärna drivmedel men gör det inte lika dyrt att låta bilen stå som att köra den!

  6. Jan Linblom

    #3
    Du torde väl ha uppskattat avståndet till fåglarna inte flyghöjden.

  7. tty

    #3

    ”Var ligger felet?”

    Bilden är inte tagen rakt underifrån utan i en ganska flack vinkel vilket man ser på tranornas silhuetter. Det är förresten rätt ovanligt att tranor flyttar nattetid eftersom de är utpräglade termikflygare, och termik förekommer i stort sett inte nattetid på våra breddgrader. När tranor måste flyga aktivt, t ex tidigt på mornarna flyger de snarast påfallande lågt, nästan i trädtoppshöjd.

  8. Sigge

    #1 PAB

    Intressant diagram.

    Det är alltid bra att jämföra storheter. Intressant är också att utsläppen från jordbruket bara bedöms vara 7%. Hälften av det som går åt att att få energiförsörjningen att fungera.

  9. Sören G

    #3 ”Var ligger felet?”

    Den viktigaste faktorn är hur högt över horisonten var månen? Då blir det ju inte så mycket tranornas höjd som avståndet till tranorna längs med jordytan som är avgörande.

  10. Evert A

    Bilskatt. Flygskatt. Koldioxid är den perfekta skattebasen. Få genomskådar bluffen. Folk nästan kräver skatt. Politiker visar handlingskraft genom alla möjliga skatter. IPCC är en politisk enhet med enda uppdrag att hitta bevis för att människan i den del av världen, som har det hyfsat bra måste ändra livsstil. Utan att lyckas. Det påstådda nyttan ligger långt i framtiden. Vad kommer att krävas för att politikerna ska byta spår?

  11. Kjell Wållberg

    #6 o #8

    Snyggt. Där ser man hur lätt det kan bli fel när man räknar fortare än man tänker…

  12. mängan

    Koldioxidhysterin (obefogad) kanske kan dämpas genom svensk teknik.
    Skrev tidigare om Saltx men blev inga hurrarop här

    http://www.industri24.se/nyheter/salt-teknik-lagrar-vaerme-och-sparar-paa-gasen__4558.htm

    Från statliga Energimyndigheten: ”Produkten har potential att reducera de globala koldioxidutsläppen med en tredjedel.”
    http://www.energimyndigheten.se/forskning-och-innovation/affarsutveckling-och-kommersialisering/myndighetens-portfoljbolag/salt-x-technology/

    Dessutom finns nu ett fjärde ben som ej är med i Energimyndighetens text: Det handlar
    om storskalig energilagring från vind och solkraftverk.
    http://www.energinyheter.se/20170307/17124/test-av-stors

  13. Bilden med flyttfåglar mot månen tog jag i Normandie den 17.02.2011 kl 21:44. Såhär i efterhand gissar jag att månen stod i 40° – 45°. Den astronomiskt kunnige kan nog hitta den exakta vinkeln med ledning av datum, tid och plats. Det var vindstilla vid marknivån. Luften var klar och torr.

    Naturligtvis går det inte göra en säker artbestämning från fotot. Tidigare på kvällen, medan det fortfarande var ljust, flög tranor i samma riktning, ostnordost. Jag både hörde dem och såg dem I en bra kikare. Flyghöjden var då cirka 300 m. Vid vår-och höstflyttningarna mellan rastplatserna kan man tänka sig att tranorna väljer flyghöjd efter förmånligaste vind. Jag har strax norr om Bordeaux vid 6-tiden på kvällen I november 2011sett tranor flyga ut över havet med riktning på nordvästra Spanien. Klockan 22 hördes nya flockar passera. Vad som är säkert är att det är stora fåglar med breda vingar som flyger i formation. Vingslagen var långsamma. Flera flockar passerade framför månen vid samma tillfälle. Föreslå gärna en annan art.

    För att beräkna avstånd och höjd kan vi gissa att det skenbara avståndet är 8 m mellan den första och den sista av de 6 fåglar som flyger i rad överst i bild.

  14. Sören G

    #13 Lars Mellblom
    Månen var 35 grader över horisonten i Normandie vid aktuell tidpunkt.

  15. #14 Sören G#

    Tack! Då är det enkelt att beräkna den ungefärliga flyghöjden. Kanske finns det också data som visar vindriktningen på den höjden vid den tidpunkten.

  16. Svempa

    Tweet från Lomborg:

    Really? @algore and climate alarmists really seem to do everything to loose our respect

    http://www.independent.co.uk/environment/brexit-climate-change-al-gore-says-global-warming-syria-war-helped-leave-vote-a7645866.html

  17. Lac

    #13 LM. Jag fick månens diameter till 1000 pixel och fåglarnas vingspann till 15 pixel således förhållande 66:1.

  18. tty

    #17 m fl

    Har blåst upp bilden och tittat litet närmare och det verkar helt klart att det är tranor. Det enda alternativet vore storkar, men ”jizz” är helt fel för storkar. Tranor har ett vingspann om 1,8 – 2,3 meter, men man ser dem ju snett nedifrån. Vingbredden är 4-5 pixlar och tranor som är utpräglade glidflygare har ett rätt högt sidoförhållande, ca 6, så vingspannet sett rakt underifrån skulle nog vara ca 25 pixlar.

    För dem som inte är bekanta med fågelskådarslang så är ”jizz” det allmänna ”intryck” en fågel ger, silhuett, storlek, sättet den flyger och beter sig osv. ”Jizz” är särskilt användbart på långa håll (som här) och är förvånansvärt tillförlitligt för arter man är väl bekant med.

  19. #tty mfl#

    Jo, jizz plus datum, flygriktning och att tranor flög i samma riktning tidigare samma kväll, gör sannolikt att det verkligen var sådana.

    Beträffande beräknandet av flyghöjden är det enklaste att på datorskärmen med en linjal mäta ration mellan längden på raden av de sex översta fåglarna och månskivans diameter. Lätt avrundat blir den 6,6. Med kännedom om avståndet till månen ( cirka 384400 km ) och dess diameter 3474 km, kommer man fram till att avståndet är cirka 5,8 km, under förutsättningen att den skenbara längden på fågelraden är 8 m. Sålunda blir flyghöjden ungefär 3,3 km om månen står 35 grader över horisonten.

  20. Lasse

    Glöm inte släcka i kväll.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/godanyheter/a/XmOGn/nio-av-tio-unga-vill-ta-eget-ansvar-for-miljon

    Gör en kalkyl och se hur miljösmart du lever: https://www.klimatkalkylatorn.se/
    Gjorde den men fann att den överdriver det enda jag kunde kolla-bensinbilens utsläpp.
    Men den fyller väl den funktion de vill att den skall göra-skuld och skam!
    Konstigt att de inte räknar hur många döda isbjörnar jag är ansvarig för.

  21. sibbe

    Tranorna kom förbi oss (KImito, Finlands näst största ö), för ett par veckor sedan. De brukar landa på en plats enkom för dem, nära mitt hus, där det finns ”proviant” för slutet av resan till Lappland. Naturen lever alltså. Enligt bonden som sådde spannmål för dem ( sedan mera än 30 år!) kom de inom normal tid för årstiden.
    Naturen lever. Och ljuset: jag tänder för miljön skull –.– och min hustru släcker… ( för att hon betalar el-räkningen?)

  22. Håkan Bergman

    https://www.youtube.com/watch?v=ktPT5Sj3xuQ&feature=youtu.be&t=179

  23. Lars Kamél

    Lasse #20: Det snällaste som går att säga om klimatkalkylatorn är att den är osaklig propaganda. Jag räknar ut min familjs påstådda koldioxidutsläpp och får ett absurt högt värde. Så tittar jag på det påstådda medelutsläppet för svensken: 11 ton per person och år. Vilket är drygt två gånger högre än det officiella värdet. Det är ligger säkert någon ”kreativ bokföring” bakom. Exempelvis att räkna in utsläpp från varor som vi importerar, men inte räkna av utsläppen för varor vi exporterar och den koldioxid som växande skogar tar upp.
    Kom nu ihåg allihopa att tända massor av ljus om några minuter, i protest mot allt detta miljöflum och all denna grundlösa klimathysteri.
    WWF kommer säkert att deklarerar att deras jippo blev en succé. Tittar jag på statistiken över elanvändningen märks väl ingenting. Som det brukar vara. Och i Nordkorea gäller som vanligt Earth Hour 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året (366 om det är skottår). Underligt nog har Nordkorea inte särskilt låga utsläpp per capita ändå.

  24. Roggan

    Ja nu är mina förberedelser för ”Earth Hour” klara. Jag brukar göra detta genom att tända alla lampor i huset, min lilla protest Tänker då också på så bra vi har det nu. det är bara att ”vrida/knäppa” om en strömbrytare så har man tillgång till el.

    Ser med fasa fram mot den dag då lyset och elen till kylskåpet och frysen är beroende av blåsten eller om det är dagsljus och i så fall hur mycket, eller om det är molnigt. Förhoppningsvis har man då för att gardera sig, efter kärnkraftens nedläggning, byggt ett riksomfattande nät av kol-, olja- eller gaskraftverk som på ett ”grönt” sätt lyckas producera den el som behövs

    Trevlig helg på Er

  25. Håkan Bergman

    Eifeltornet var släckt i fem minuter, sen fick det räcka.
    http://www.citycams.tv/en/france/paris-eiffel-tower/

  26. Salasso

    Klimatsatsningar skrotas!

    https://www.iceagenow.info/trump-kills-un-climate-change-initiative/

  27. Daniel Wiklund

    På gatan där jag bor är det endast gatubelysningen som år släckt. Så här dålig uppslutning har det aldrig varit där jag bor.

  28. Bengt Abelsson

    Apropå Earth Hour:

    Vad had man i South Australia innan stearinljusen??

    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    Elektricitet

  29. Sören G

    Judith Curry har kommenterat ett papper av Johan Rockström: ”Global CO2 emissions from energy and industry have to fall in half each decade. That is, in the 2020s, the world cuts emissions in half. Then we do it again in the 2030s. Then we do it again in the 2040s. They dub this a “carbon law.” Lead author Johan Rockström told me they were thinking of an analogy to Moore’s law for transistors; we’ll see why.”

    JC reflections
    ”Apart from the issues raised in this paper, there are several other elephants in this room: there is growing evidence of much smaller climate sensitivity to CO2; and even if these drastic emissions reductions occurred, we would see little impact on the climate in the 21st century (even if you believe the climate models).

    I think that what this paper has done is important: laying out what it would actually take to make such drastic emissions reductions. Even if we solve the electric power problem, there is still the problem of transportation, not to mention land use. Even if all this was technically possible, the cost would almost certainly be infeasible.”

  30. tty

    Apropå Rockströms fossilfria samhälle, så utöver att producera el utan fossilt bränsle och sköta transporterna utan fossilt bränsle (fullriggare?) och bygga utan betong, vilket tillsammans är milt sagt svårt, så har jag ännu aldrig sett någon förklara hur ett samhälle skall fungera utan stål (som inte kan framställas utan koldioxidutsläpp).

  31. Sören G

    Regeringen ska straffa bilar som ”skiter ner”. Vad de menar är utsläpp av koldioxid. Hur kan man påstå att en luktfri, giftfri och osynlig gas är skitig?

  32. John Silver

    #38
    Vad de egentligen säger är att liv är skitigt.
    Regeringen är aktiva satanister eller demoner.

  33. mängan

    #31
    Det är SD som ska berätta detta tydligt för svenska folket.

  34. John Silver

    Angående bilden:
    För att beräkna tranornas flyghöjd så behöver vi originalbilden från fullformataren Nikon 3DS med 650mm brännvidd. Sensorstorlek 36.0mm x 23.9mm, 12.10 Megapixel.
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/D3S/D3SA.HTM

    Sätt in värdena i denna kalkylator:

    http://www.scantips.com/lights/subjectdistance.html

  35. #34 John Silver#

    Jovisst, men problemet är att objektets ( tranornas ) storlek är okänd och kan endast uppskattas.

  36. Peter Stilbs

    De flesta sådana bilder man ser (med ex jetplan framför Månen) är Photoshoppade

  37. Håkan Bergman

    Det är väl Photoshop som är orsaken till att dom seriösa nyhetsbyråerna idag bara tar in frilansbilder som kommer direkt ur kameran. Den här bilden är nog äkta, däremot tror jag inte det är tranor, det är dom försvunna solfläckarna som flyttar till månen.

  38. #36 och 37#

    Denna bild är inte manipulerad på annat sätt än att den är beskuren och skärpt. Den kom till av ren tur. Eftersom det var fullmåne, vindstilla och klar torr luft, experimenterade jag med olika kamerainställningar för att få bästa bild av månen. Plötsligt såg jag genom sökaren att fåglar flög förbi månen. Jag pressade avtryckaren snabbt flera gånger. Endast två av fotona hade fåglar mot månen, varav denna är den bästa.

  39. Slabadang

    Vi talar inte ens om uppsalainitiativet längre!

    Sajter för oseriösa rabiata aktivister får liksom ingen annan publik än de själva. Ansiktsplasket för redaktionen är häpnadsväckande. Trots hjälp från public service eller kanske snarare på grund av stödet från public service och journalistförbundet så sket det sig å de grövsta för UI. Folk fattar numer efter att ha läst första stycket i nån artikel på sidorna … ”Åhhhhneej en sån här djalva propagandasida igen”

  40. John Silver

    #35
    Ok, vilket avstånd får du med ett uppskattat värde?

  41. #40 John Silver#

    Höjd 3.3 Km. Se #19# här ovan.

  42. John Silver

    Jag menar mha kalkylatorn.
    Hur många pixlar i originalbilden har fågeln längst åt höger?

  43. #42 John Silver#

    Hela fotot är W4256 x H 2832 pixels. Maximalt förstorad på Paint räknar jag manuellt till 13 eller 14 pixels vertikalt för den nedersta fågelns vingspann. Problemet är fortfarande att vi inte känner till vingens bredd sedd från kameran. Den skenbara bredden beror dels på vinkeln mot vingen och dels på var i vingslaget bilden togs.

    Exifdata anger brännvidden till 650 mm, men jag använde ett 400 mm objektiv plus en 1.7 x konverter. Om nominell objektivbrännvidd och konverterns förstoringsgrad stämmer exakt, blir det 680 mm.

    Jag anser fortfarande att det bästa sättet att räkna fram avståndet till tranorna och därmed höjden, är att uppskatta längden på de 6 fåglar som flyger i rad.

  44. Gustav

    Dagens Kafka-citat från naturskyddsföreningens ordförande i SvD:
    ”– I USA står solenergi för 43 procent av jobben i el-sektorn, medan de traditionella källorna står för 22 procent. Marknaden talar sitt tydliga språk.”

    Ok och hur stor andel av eltillförseln kommer från solceller? Är detta verkligen något som hon gör klokt i att lyfta fram, det är ju närmast paradoxalt att en energiform som utgör en så liten andel kan kräva 43% av alla jobb? Är inte detta tidernas argument för att solel borde slopas igår?

  45. Håkan Bergman

    Kampen mot Trump går vidare, undrar om han kommer att bry sig?
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/lovin-svarar-trump-med-nytt-klimatavtal/
    ”– Prognosen är ändå att kolgruvor kommer att fortsätta lägga ned eftersom förnybar energi har blivit så oerhört mycket billigare. Jobbtillväxten i den amerikanska energisektorn är framför allt inom förnybart.”
    Låter ju lovande, dags att slopa alla subventioner nu då? F.ö. har jag alltid levt efter devisen prestera maximalt med minsta möjliga ansträngning, men det har tydligen blivit gammalmodigt idag.