Öppen Tråd

ravvinter_goranekstrom

Foto: Göran Ekström/ Svenska jägareförbundet

Vintern har slagit till igen så ta det lugnt i trafiken.Här på KU håller vi värmen med en öppen tråd som vanligt.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Pelle Lundén

    Ett sådan underbart vackert djur (räven alltså)!

    Undrar om det var han/hon som ”stal” en av våra hönor för en vecka sedan…

  2. Lars Cornell

    Det har varit högt vattenstånd på sydkusten och SVT rapporterar,
    – Dessutom är lågtrycket som genererar vindar över vattnet som trycker upp vattennivån ytterligare.

    Jag anmärkte att bättre hade varit,
    – Dessutom suger lågtrycket upp vattenytan och genererar vindar.
    för att på det sättet markera att själva vinden är av underordnad betydelse.

    Det höll inte meteorolog Holmström med om,
    – Tex om att lufttrycket skulle vara den avgörande faktorn för vattenståndet, varför var det inte som högst på onsdagsmorgonen när trycket var som lägst? Kulmen nåddes efter att lågtrycket passerat, när nordvinden tog fart. Orsaken till det höga vattenståndet beror främst på västliga vindar som fört in mycket vatten runt landet, som sedan tryckts ner över södra Östersjön med vindar från norr.

    Jag invänder,
    – Hur stort lufttrycket var i förrgår vet jag ej, men 30 september 2016 och 22 september 1982 var det 963 – 964 hPa enligt SMHI. Normalt lufttryck i Stockholm är 1012,3 hPa. Skillnaden ca 48 hPa motsvarar en vattenpelare på nästan en halv meter. Utgår vi från att vi redan har en stor vattenmassa i Östersjön på ca 0,3 m som i förrgår blir den sammantagna effekten 0,8 m.

    Har vi till det ett högtryck över Bottenviken och Finska viken förstärks effekten ytterligare.

    Till det kommer att det kan skvalpa i Östersjön när ett lågtryck passerar ungefär som i ett badkar. Man kan förmoda att piken på 110 cm morgonen den 4:e kan ha en sådan orsak.

    Du skriver ”Kulmen nåddes efter att lågtrycket passerat”. Självfallet blir det så. Vattnet har en massa och det tar därför litet tid för vattnet att flytta på sig, därav eftersläpning.

    Du skriver ”som sedan tryckts ner över södra Östersjön med vindar från norr.” Jag bestrider ej att vinden har påverkan men den överdrivs när ’suget’ ej nämns. Är vattnet djupt så rinner det tillbaka lika fort på djupet som det transporteras på ytan.

    Golfströmmen kanske är ett sådant exempel. Jag har läst, att vinden är den huvudsakliga drivande kraften för rörelsen medan avkylning och djupdyket utanför Grönland är mer sekundär drivkraft.

    Jag vidhåller, att den skarpa pik på 110 cm under någon timma ej kan uppstå som följd av vind. Det måste vara ’sug’ i kombination med skvalp. När sådant skvalp träffar en kust kan amplituden öka ganska mycket. Vindens betydelse finns men är starkt överdriven. Du har ej övertygat mig om något annat.

    Homström har ej replikerat. Vad är det egentligen som gäller, kan någon kunnig person reda ut begreppen om hur sug och vind samspelar?

  3. Christopher E

    #2 Lars Cornell

    Lufttrycket har betydelse, men det har även vindens effekt i hög grad. Jag bor nere vid havet på västkusten, och är det frisk frånlandsvind blir det lågt vattenstånd även om det är lågtryck.

    Du kan få en bra överblick på DMI:s sidor (danska vädertjänsten). Se på denna karta:

    http://www.dmi.dk/hav/udsigter/havprognoser/#danmark

    Klicka i ”Vandstand” och ”Vindretning” i kombination. Just nu i skrivande stund skiljer det ca 1,75 meter i vattenhöjd mellan de två kusterna på vardera sidan ”näset” i sydligaste Jylland, och 0,75 meter på vardera sidan Kattegatt, trots nära obefintliga tryckskillnader. Förklaringen är vinden.

    Lufttryckets isobarer kan du jämföra här (välj Lufttryk/Vind):

    http://www.dmi.dk/vejr/til-lands/vejrkort/

    Så jag håller nog med meteorologen mest i detta fall.

  4. Ingvar i Las Palmas

    Intressant.

    https://wattsupwiththat.com/2017/01/06/huff-post-focus-on-feelings-before-people-notice-climate-economics-is-a-mess/

  5. Olav Gjelten

    Det är 20 grader varmt just nu i Arktis hörde jag en kvinna från radioprogrammet ”klotet” säga vid jultider. Sedan tidigare vet vi att de sista isbjörnarna där håller på att drunkna på grund av att isen, där de lever runt Nordpolen, är på väg att försvinna. Husen på Svalbard och i norra Sibirien försvinner ner i gyttjan allt eftersom tjälen smälter i marken. Det har vi fått veta att det går fort dessutom. Stora Barriärrevet utanför Australiens nordostkust är nästan dött därför att vattnet har nått sådana temperaturer i havet att livet håller på att försvinna där.
    Snart ser vi de oändliga strömmar av klimatflyktingar från sydligare länder som kommer till våra länder för att bosätta sig här helt oavsett om de får uppehållstillstånd eller inte. Nöden har som bekant inga lagar.
    Allt är koldioxidens och människans fel.

    Här är bara ett aldrig så litet utdrag av rena lögner och enprocentsanningar de ”GODA” i damhället sprider. Att ljuga har under de senaste decennierna blivit något riktigt fint därför att det visar att personerna bakom dem tar ansvar och bryr sig. De mest ihärdiga lögnhalsarna på klimatområdet brukar under senare år dessutom att belönas med Nobels fredspris.
    Sanningssägarna, som representerar de som är oansvariga, får å andra sidan stå där med skammen. De har inga incitament att se fram emot, annat än ett rent samvete.

    Att hålla sig till sanning och vetenskap har blivit något riktigt fult. Jag har svårt att leva i ett sådant samhälle och jag klarar, som uppenbart många andra skeptiker, INTE att kompensera bort detta genom att se mycket annat bra i samhället. För att få tillbaka det goda samhället är det för mig helt nödvändigt att fullständigt utradera jihadismen kring klimatet.

  6. tty

    ”Husen på Svalbard och i norra Sibirien försvinner ner i gyttjan allt eftersom tjälen smälter i marken.”

    Detta tillhör kategorin 1%-sanningar. Det är svårt att bygga på permafrost helt oberoende av klimatförändringar. Det finns i princip fyra alternativ:

    1. Grunden måste vara så väl isolerad att temperaturen på utsidan av den aldrig stiger över noll grader. Svårt, i synnerhet på lång sikt eftersom det tar ett antal år innan termisk jämvikt nås.

    2. Husen byggs på pålar med en rejäl luftspalt mellan huskropp och mark. Fungerar men dyrt. Dessutom måste pålarna vara mycket väl isolerade, annars kommer de att sjunka.

    3. Hela byggnaden läggs i en betongvagga som är stor och stark nog att ”flyta” på underlaget även om det tinar. Effektivt men extremt dyrt, men används faktiskt ibland på Svalbard.

    4. Bygg på berggrund. Bäst, men oftast omöjligt.

  7. Sigge

    #5 Olof Gjelten

    Jag hörde också ett program i julhelgen som var en repris från hösten. Där sades att temperaturen vid Arktis varit 20 grader varmare än normalt. Det var ju så i höstas.

  8. Sigge

    tty #6

    I norra Finland är det vanligt att bygga hus på plintar som är grundlagda på permafrosten.

  9. Björn

    Kanske något att fundera kring när det gäller jetströmmar (se länk nedan till NOAA). Vi är inne i en årstid då vår polnära jetström förflyttar sig mot ekvatorn, vilket innebär att delar av vårt avlånga land oftare kommer att befinna norr om denna jetström vilket innebär att kall polarluft omsluter oss. Om solens totala energiflöde mot vår atmosfär minskar, får detta oundvikligen konsekvenser på jetströmmarnas lägen. En konstant minskning av energiflödet mot jorden är nu ett faktum, vilket beror dels på att vi nu går mot ett solminimum och att solcyklernas amplituder minskar jämfört med 1900-talets. Att förneka detta är att undanhålla fakta. När skall SMHI börja redovisa betydelsen av vår polnära jetströms lägesförändringar och dess konsekvenser? Sådana här förändringar är ju kända med konsekvenser som exempelvis Dalton- och Maunder minimum.

    Jet streams also ”follow the sun” in that as the sun’s elevation increases each day in the spring, the average latitude of the jet stream shifts poleward. (By Summer in the Northern Hemisphere, it is typically found near the U.S. Canadian border.) As Autumn approaches and the sun’s elevation decreases, the jet stream’s average latitude moves toward the equator.

    http://www.srh.noaa.gov/jetstream/global/jet.html

  10. Christopher E

    #7 Sigge

    Nej, det har inte varit 20° varmare än normalen i ”Arktis” i höstas. Det var något enstaka område som var så varmt undet en mycket begränsad tid, men Arktis är ett stort område, och värmen kompenserades av andra områden i Arktis kallare än normalen.

    Sedan vet jag inte exakt vad Olav råkat höra på, men att ”20° varmare” och ”20° varmt” blandades ihop i alamistmedia har ju visats exempel på här i KU:s kommentarer. Lite i samma anda som när Eskilstuna-Kuriren bestämt hävdade att 2016 var det ”varmaste året i jordens historia” häromveckan. 🙂

  11. Olav Gjelten

    Sigge # 7. Det allra värsta var att damen, som representerade Klotet, sa att ”det nu är 20 grader varmt i Arktis (vid jultider). Så som hon framförde påståendet borde det alltså omfatta hela Arktis.

    Det här visar ännu en ”god” person som tar ansvar. Sanning eller lögn spelar INGEN ROLL då syftet är ”gott”. Så många som möjligt skall skrämmas upp och bli jihadister på klimatområdet.

  12. Lars Cornell

    #3 ChE. Tack för de länkarna. De kartorna var instruktiva och dem har jag ej sett förut.
    Men de visar inte entydigt samband mellan vind och vattenstånd, fast just nu har vi inga kraftiga tryckskillnader.
    Det finns ett indirekt samband vind —> vågor —> vattenstånd genom att grunda vatten och trösklar ’likriktar’ vågornas rotation och förorsakar en höjning av den genomsnittliga vattenytan.

    I Kattegat stämmer vattenstånd just nu (2016-01-07 12:00) inte överens med varken vind eller lufttryck som dock just nu är svaga.

    I Nordsjön finns 1.75 m skillnad i vattennivå mellan Newcastle (+0,75) och Bremerhaven (-1,0), Calais -1,0 och Aberdeen (-0,75) trots att det i ögonblicksbilden finns varken tryckskillnad eller vind som kan förklara det. Men där har vi tidvatten som en störning.

    Jag har skärgårdserfarenhet > 50 år och ser tydligt samband mellan min barometer och vattenspegelns höjd – med fördröjning. I Västervik kan man se in/utflödet i Gamlebyviken och för min del Syrsan. Den här skärgården är nog ej helt jämförbar med naken kust hos dig där vågorna driver upp vattennivån.

    Vid omnämnda pik på 110 cm i Oskarshamn var vinden nordlig, således parallell med kusten.

    http://www.tjust.com/2017/vandstand-vind-201601.zip

  13. Sigge

    #11 Olaf Gjelten

    Det senaste programmet Klotet som sändes och inte var en repris var den 21 december. Då pratades det inget om Arktis vad jag minns. I mellandagarna sändes repriser från i höstas av Klotet. Vilket avsnitt av Klotet lyssnade du på? Dessa handlade heller inte om Arktis.

    Det jag hörde var ett annat program och inte Klotet och tänkte att det var samma program som du hade hört.

  14. Olav Gjelten

    # 11
    Helt givet möttes kvinnan med påståendet om 20 grader varmt i Arktis vid jultider inte av en enda kritisk fråga. Sändningen gick på svt, program 1.

    Det hade varit intressant att prova sig fram. Hur extrem måste klimatlögnen vara för att vår gammalmedia skall reagera?? Finns över huvud tagit någon gräns där journalister skulle börja att ifrågasätta ett politiskt riktigt påstående???

  15. BoE

    #Lars Cornell

    Jag har gjort exakt samma vattenståndsdifferensskalkyl som du gjort, vid sk alldagligt normalväder.
    Har iakttagit det lokala vattenståndet och barometerns visade lufttryck under de 30 år som jag har bott på västkusten. Bor alldeles vid havet med en långgrund strand men med flacka fasta urbergsklackar som lättavlästa vattenståndspeglar.
    (Hela atmosfärslufttrycket ca 1 bar motsvarar ju 10m vattenpelare.)
    Och visst dominerar vindrktning och styrka den totala ändringen, speciellt vid riktigt hårda vindar.
    Och på förekommen anledning kan jag berätta att jag INTE har noterat att havet skulle stiga fortare än någonsin – Faktiskt överhuvudtaget inte alls på 30 år – snarare tvärt om. -Trots att Länsstyrelser och Kommuner varnar för att vi snart dränks av havet.

  16. Sigge

    #10 Cristopher E

    Det var och är varmare i Arktis än normalt. I höstas var det en ganska stor del som hade rekordvarmt för årstiden under ganska lång tid. När det var som mest var det 20 grader varmare.

  17. Sigge

    15 BoE

    Om du bor norr om Skåne så har landhöjningen de senaste 30 åren varit större än havsnivåhöjningen.

  18. Lars Cornell

    http://www.svt.se/nyheter/utrikes/nytt-ofantligt-isberg-pa-gang-i-antarktis

    ”På senare år har forskarna med stor oro iakttagit hur snabbt Larsen C-sprickan växt.
    I december accelererade takten och på bara några veckor sprack ytterligare 18 kilometer upp.”

    Det skulle vara intressant att veta vad de oroar sig för och vilka de är? Någon som vet?

  19. Olav Gjelten

    Sigge 16 OM det över huvud tagit är sant att någon enstaka plats i Arktis under en begränsad tid noterade en temperatur på 20 grader över det normala så blev det snabbt till att Arktis´ temperatur blivit 20 grader över det normala, som snabbt igen blivit till att temperaturen i Arktis blivit + 20 grader och det vid jultider.

    Klimatlögnen känner INGA GRÄNSER.

  20. Lars Cornell

    #15 BoE. Tack för informationen.
    ”Trots att Länsstyrelser och Kommuner varnar för att vi snart dränks av havet.”
    Det är snarast SMHI som reser runt och varnar kommuner och länstyrelser.

    Thoralf Alfsson gör just nu på sin blogg en enkätundersökning
    http://www.thoralf.se
    ”Tror du på en havsnivåhöjning på ca 1 meter till år 2100 enligt prognoser från SMHI?”
    4,4 % svarar Ja
    91,8 % svarar Nej
    3,9 % svarar Vet ej

    Lennart Bengtsson tar också upp den frågan ”Skräms inte med klimatet!”
    http://www.tjust.com/2013/lb-katt.pdf
    .

  21. Olav Gjelten

    # 19. Ytterligare ett bevis på att om lögnen syftar till att framföra ett budskap som passar in i det politiskt korrekta, så tas den välvilligt emot på vår alarmistiska media.

  22. Lasse

    God Jul alla Ryssar:
    ”Even in the last 120 years this Christmas night was the coldest one, though the absolute record was more than 130 years ago, in 1881, it was -35C,” the center reportedly said. (RT)

    Nån som hört rapporter om detta rekord i media.
    Eller om den köld som drabbat USA i helgen?

    Selektiv rapportering.

  23. Olav Gjelten

    Sigge 13. Jag har aldrig påstått att uppgiften om 20 grader varmt vid jultid kom direkt från progtammet Klotet. Det var en kvinna från Klotet som intervjuades i svt, program 1. Hon fick inga kritiska frågor, utan var enda mening hon sa betraktades som ren sanning.
    Svt av i dag vinklar än värre än Moskvaradion gjorde under det kalla krigets dagar. Mitt förtroende är därför noll.

  24. Kenneth Mikaelsson

    Temperaturen på vintern i Arktis har ju inte någon nämnvärd betydelse minus är minus… det som har betydelse är ju temperaturen på den korta sommaren och den har ju inte ändrat på sig….
    Skulle vilja deportera de som tycker det är så otroligt varmt på nordpolen dit så de får en trevlig sommar vistelse 🙂 lär ju bli såååå trevliga berättelser om hur fint och varmt det är…

  25. L

    Eva Franchells rekord i Aftonbladet står sig fortfarande; 20 gånger varmare! http://www.aftonbladet.se/ledare/a/GREQJ/harda-paket-till-donald-trump

    ”Aldrig har Arktis varit så varmt. Temperaturen har varit 20 gånger högre än normalt och havsisen minskar fortare än i något skräckscenario. När det borde vara 25 grader kallt står termometern på plus.”

  26. Peter F

    #16 Sigge

    ”När det var som mest var det 20 grader varmare.”

    Men visst handlade det inte om varmare. Det handlade väl om ”mindre kallt”. Plusgrader var det väl ändå inte. Såg i någon blogg att det inte var normala 35 minus utan ”bara” 15 minus.

    Annars handlar verkligheten om köld, is och snö. https://www.iceagenow.info/

    Jag har frågat ett antal tidningar varför de inte skriver om det som är livsfarligt, nämligen köld, is och snö. Jag får aldrig något svar.

  27. Kenneth Mikaelsson

    Fattar inte att folk kan läsa Aftonbladet och DN jag får då kväljningskänslor bara av löpsedlarna deras..
    Snacka om indoktrinerade idioter….

  28. Hasse

    I stället för att spekulera om temperaturer på nordpolen så kan man gå in på nedanstående länk och titta själv. Man kan klicka på godtycklig plats och få temperaturinformation. Globen kan vridas, förstoras och förminskas enligt önskemål. https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-347.71,64.47,438/loc=174.073,89.582

  29. Kenneth Mikaelsson

    The annual mean temperature at the
    North Pole is -40F (-40C) in winter
    and 32F (0C) in summer.

    http://polardiscovery.whoi.edu/poles/weather.html

  30. Kenneth Mikaelsson

    Det blå strecket visar på noll grader…….

    http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

    Och varsnagerst tror ni ”värmen” som tagit sig till nordpolen tar vägen när den väl är där??
    kan väl inte vara så den tar vägen ut ur systemet?? (i rymden kan ingen höra dig skrika)

  31. bom

    Någon som läst Haveriutredningen från Stenas VKV i Småland? De tyska VKVna ryker i backen med hög frekvens nu. Ett i veckan senaste månaden. Tornens flänsförband bryts isär och det kastas tonvis med is!

    Germany Sees 4 Catastrophic Wind Turbine Failures In Four Weeks …Man Nearly Hit By Ice Projectile
    By P Gosselin on 7. January 2017

    – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.z32mTtyt.dpuf

    Dags att döpa om MP till KP=katastrofpartiet? Haveripartiet HP kanske passar bättre med tanke på det fallerade väljarstödet?

    Baltchevsky byter medium och förskansar sig nu i SR-bunkern. Ännu ett haveri kanske?

  32. tty

    Sigge #16

    ”När det var som mest var det 20 grader varmare.”

    Kolla på:

    http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

    klicka på ”2016”

    Du får då upp den modellerade temperaturen för området norr om den 80:e breddgraden. Det är ECMWF-data som troligen är korrekta på någon grad när. Det finns nästan inga väderstationer norr om 80:e breddgraden och satellitmätningarna fungerar inte norr om 85 graders latitud, så modellerade data är det enda som finns.

    Du kommer då att se att det var en dag i november som det var 20 grader varmare än normalt (plus en dag i december då det var drygt 15 grader varmare än normalt).

  33. Håkan Bergman

    bom #31
    Om det är samma människor som gör hållfasthetsberäkningarna som gör ”lönsamhetsberäkningarna” kan jag inte se nåt exceptionellt där.
    Face it, vindkraftverk är feldesignade från första början, det måste till monsterkonstruktioner för att tåla intermitent vind och som tty nån gång påpekat den variation i belastningen som uppstår varje gång en vinge sveper förbi pylonen. Det var av dom här orsakerna man skippade växellådor i nyare vindkraftverk, nu får lagren i generatorn ta smällarna i stället. Bättre? Knappast.

  34. elias

    Att på allvar tro på att en uppgift om att Arktis har en temp på + 20 C över det normala, och att det sen får många på denna sajt att bemöta det i flera inlägg, gör mig besviken. Självklart är det inte så. Allt är så precis så normalt som det alltid har varit; solen o universum styr ett klimat som vi inte ens förstår annat än rudimentärt. Allt är rudimentärt vad gäller vår kunskap om klimatet o dess utveckling.

  35. Björn

    elias [34]; jag håller med dig elias! 🙂

  36. pekke

    Här är 22 December då det var runt nollan på Nordpolen, notera hur milda vindar blåser norrut från Atlanten, enda öppna havet till Arktis, notera också hur kallt övriga Arktis är.
    https://earth.nullschool.net/#2016/12/22/1500Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-35.69,85.38,721/loc=-35.692,89.993

    Samtidigt så hade södra Grönland som ligger långt söder om Polen dryga -9 grader.
    https://earth.nullschool.net/#2016/12/22/1500Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-40.10,82.81,721/loc=-43.768,60.064

    Strax väster om Nordpolen mot Kanada var det -22 grader då.
    https://earth.nullschool.net/#2016/12/22/1500Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-29.95,72.82,721/loc=-110.825,85.165

    Hade det funnits mer landyta mellan Grönland och Skandinavien så hade det Arktiska havet varit ännu kallare än det brukar vara med Atlanten som granne.
    Att det då och då blåser upp mildluft från Atlanten är inget konstigt, det är bara väder.

  37. Lasse Forss

    Jag frågade om källan till uppgiften att 2016 var ”varmast i jordens historia” . Jag fick följande svar:

    ”Informationen finns på flera ställen, exempelvis här:

    http://omni.se/fn-2016-blir-det-varmaste-aret-hittills/a/nvVP5

    http://www.sydsvenskan.se/2016-12-30/varmaste-aret-hittills–men-inte-i-sverige

    Hälsningar

    Susanne Nyström”

    Då lämnade jag grafer som visade temperaturen de senaste 400 000 åren, temperaturen under Holocen samt temperaturen de senaste 1000 åren. Med referenser. Och jag bad henne ”Hälsa reportern som kopierade Omni och Sydsvenskan”.

  38. Christopher E

    #12 Lars Cornell

    Jag ska ge dig rätt på en punkt direkt, mitt exempel på Sydjyllands västkust var inte bra. Det beror på att jag vid en snabb titt trodde att prognosen på den sidan var normaliserad för tidvatten, dvs visade avvikelsen från normalt vattenstånd inklusive tidvattennivå. Men det var fel av mig ser jag när jag drar i tidskontrollen och ser tidvattensgyron snurra runt i Nordsjön.

    I Kattegatt/Östersjön är dock tidvattnet försumbart för denna diskussion, och där kan man dra slutsatser utifrån kartan, lufttryck och vindar. Här idag på västkusten har dock vinden varit svag. Och jag säger inte emot att lufttrycket också styr vattennivån, fast inte lika mycket som frisk vind.

    Vattnet flyttar väl inte med vågorna, utan en ytström som vinden driver. Och sedan antar att det påverkar att min kust här är öppen och långgrund.

  39. Christopher E

    #16 Sigge

    Jag tror inte för ett ögonblick att ”Arktis” varit 20° grader varmare än ”normalt” i höstas (vad är normalt förresten, det rätta uttrycket är väl ”över normalen” för en definierad period?).

    Arktis är väl enligt den vanligaste definitionen allting norr om latitud N 66,5°. Det var bara en liten del av detta som hade 20-gradersanomalin, och det bara under mycket kort tid dessutom.

    Att påstå något annat är precis som Olav säger grov lögn, eller i snällaste tolkning grovt okunnigt.

  40. Sigge

    #26 Peter F

    Under den period då istäcket minskade i oktober/november var det plusgrader på en ganska stor del runt Arktis. Men det är riktigt att det inte var hela Arktis för på andra delar så hade isen tillväxt. Det är värmen som var i höstas som gör att isen nu har rekordliten utbredning och att den är mycket tunnare än normalt för årstiden.

  41. Kenneth Mikaelsson

    Stor lögnare Sigge i farten igen…..

    http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/thk.uk.php

    Bullshit Sigge hädanefter…

  42. Ann lh

    Lyssnade slött på tionyheterna och tyckte att jag hörde något om de åtta största hoten mot landet. Ett av dem var klimathotet.
    Hörde jag rätt?
    Undrar just hur de ”ansvariga” politikerna tänkte att Sverige skulle drabbas vid lite högre temperatur …

  43. Lars

    #38 Christopher E
    Vågorna måste rimligen ha stor inverkan på grunda vatten. Vågtopparna passerar trösklar medan samma trösklar hindrar återflödet av vågens roterande rörelse. Det blir en slags likriktning av vågflödet. Jag minns att jag läste om det där i en tjock tysk avhandling omkring 1960. Jag tror att merparten av den höjning som sker skulle man få med endast vågor och utan vind. Studera vad som händer tex på MasPalomas G.Canaria

    Lufttryckets betydelse kan knappast förnekas. På små ytor i förhållande till lågtryckets utbredning får det mindre betydelse eftersom det kanske inte finns så mycket vatten att ’suga’ upp.

    Vid nästa stora låg- eller högtryck skall jag studera dessa kartor närmare.

  44. Sigge

    #41 Kenneth Mikaelsson

    Tack för länken, den stödjer det jag påstår. Tråkigt att du inte förstår vad som står i länken eller så förstod du inte vad jag skrev. Jag skrev inte att isen var tunnast som mätts utan bara att den var tunnare än normalt. Isvolymen är den minsta för att vara början på januari tillsammans med 2013 och 2016.

  45. Sören G

    Hörde att Löven listat olika hot mot Sverige. Bl.a. var klimatförändringar ett hot enligt Löven. Då hoppas jag att de har en strategi för att möta ett kallare klimat.

  46. Kenneth Mikaelsson

    Som om det skulle vara ett hot för tillvaron då???
    går man längre tillbaka i arkivna så hittar man nivåer som är betydligt lägre än nuvarande…
    och vad tror du nästa års siffror landar på i la nina tider?? och med en allt kallare atlant
    så vad är normalt ….. enligt era husgudar så skulle sommar isen vara bortsmällt sen länge..
    bara bullshit från ert håll….

  47. rale

    I 1:an, på 60-talet, sa fröken Barbro Asp att vi nordbor inte skulle klara oss så bra häruppe utan Golfströmmen. Stora delar av Sverige ligger trots allt på samma avstånd från Nordpolen som Alaska och Grönland. Verkar som ”Etablisemanget” missade de lektionerna.

    F.ö. är klimatet OK igen eftersom torkan i Kalifornien är över och nederbörden vräker ned!

  48. Lars Cornell

    #38 Christopher E
    Vågorna måste rimligen ha stor inverkan på grunda vatten. Vågtopparna passerar trösklar medan samma trösklar hindrar återflödet av vågens roterande rörelse. Det blir en slags likriktning av vågflödet. Jag minns att jag läste om det där i en tjock tysk avhandling omkring 1960. Jag tror att merparten av den höjning som sker skulle man få med endast vågor och utan vind.

    Lufttryckets betydelse kan knappast förnekas. På små ytor i förhållande till lågtryckets utbredning får det mindre betydelse eftersom det kanske inte finns så mycket vatten att ’suga’ upp.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunicerande_kärl

    Vid nästa stora låg- eller högtryck skall jag studera dessa kartor närmare.

  49. Sören G

    Hör på Vetenskapsradion i P1. Pratar om ”klimatutsläpp” från kor. De menar att kor släpper ut metan. Man har upptäckt att olika kor släpper ut olika mycket metan. Nu vill man avla fram kor som släpper ut mindre mängd metan ”för att rädda klimatet”. Men mängden metan är 0,5 % mängden CO2 och omvandlas efter ca 10 år till CO2 och vatten. Men allt kol som ingår i levande organismer kommer via fotosyntesen från luftens CO2 och återgår så småningom dit. Om något inte drastiskt ändras på kort tid som om man hugger ner väldigt stora mängder skog, så råder det balans mellan upptag oc utsläpp. Det blir ingen ökning av luftens koldioxidhalt från biologiska processer.

  50. Michael

    Mer om Judith Curry: http://reason.com/blog/2017/01/04/georgia-tech-climatologist-judith-curry

  51. tty

    Sigge #8

    ”I norra Finland är det vanligt att bygga hus på plintar som är grundlagda på permafrosten”

    Det tror jag uppriktigt sagt inte på, av den enkla anledningen att det bara finns permafrost i palsmyrar och ovanför trädgränsen i Finland (liksom i Sverige):

    http://www.geologinenseura.fi/bulletin/Volume69/sgs_bt_069_pages_087_096.pdf

    Hela permafrost-begreppet har blivit mer eller mindre mytologiserat numera tack vare klimatnojan.

  52. Sören G

    Lyssnade mer på radion där det var diskussion i ”Godmorgon, världen” i P1 om Löfvens lista med hot. Men de resonerar bakvänt om mycket. Man menar att det militära hotet ökar om Trump närmar sig Putin. I min värld minskar väl spänningen och krigshotet om ledare talar med varandra.
    Det är väl Obama som är krigshetsare.
    Och vad gäller Trump som pågår en enorm smutskastningskampanj mot honom, och det innan han har tillträtt.

  53. Apan

    http://www.svd.se/forsvaret-gor-en-bristfallig-analys-av-omvarlden
    Så nu beskylls det orörberedda kaos som uppstod vid flyktingströmmen på (trummvirvel): att försvaret inte hade någon handlingsplan för ett 4 grader varmare klimat. Vilket spån. Hade de haft koll på daesh framfart skulle de kanske kunnat förutspå en verklig anledning att flyktingar skulle komma. Att inte fler inser clownresonemanget? Hade försvaret räknat med scenariot ”apornas planet” hade man kanske också haft en plan för en flyktingström, men det efterfrågas ej.

  54. Sigge

    #51 tty

    Det finns byggnader i Sverige också som är byggda på permafrosten, det är fjällstugor utan vatten och avlopp. I Finland finns det uppvärmda hus med vatten och avlopp som är grundlagda med plintar som är byggda på permafrosten. Det som är svårt med att bygga på permafrost är att vatten och avlopp tinar grundläggningen.

  55. Lars Cornell

    #52 Ja, det är intressant att att ’klimatet’ nu kommer sist, det har alltid kommit först tidigare.
    • Militära hot
    • Informations- och cybersäkerhet
    • Terrorism och våldsbejakande extremism
    • Organiserad brottslighet
    • Hot mot energiförsörjning
    • Hot mot transporter och infrastruktur
    • Hälsohot
    • Klimatförändringar

  56. Boe

    # 32 tty

    Vad är det för slags data som visas som röd kurva i diagrammet (T1279) och som du hänvisade till ovan?
    Är det ett slags beräknad arktisk medeltemperatur baserad på några punktvisa mätningar ovan 80de breddgraden och i så fall hur många – eller hur tusan skall man tolka grafen?

    Och än en gång – tack för att du orkar ge förnuft och balans ett ansikte här (eller i alla fall en signatur). Du uppfattas nog av allt fler som innehavare av en huvudrollerna på denna blog.

  57. Christopher E

    #54 Sigge

    ”Det finns byggnader i Sverige också som är byggda på permafrosten, det är fjällstugor utan vatten och avlopp. I Finland finns det uppvärmda hus med vatten och avlopp som är grundlagda med plintar som är byggda på permafrosten. Det som är svårt med att bygga på permafrost är att vatten och avlopp tinar grundläggningen.”

    Jag tror inte mycket på det där heller. Varken i Sverige eller Finland bygger man avsiktligt på myrar. Någon fjällstuga går kanske att finna men då är den troligen byggd på så fast mark att permafrost inte spelar någon roll.

    Men i de områden i världen man inte har något val så är det inte vatten och avlopp som är problemet, utan värmen i huset som smälter marken undertill så den blir instabil. Därför behövs isolering eller luftspalt som tty beskrev. En massa klimatdravel om skadade hus beror inte någon klimatförändring utan på att dessa principer inte följts.

    När det gäller vatten och avlopp i klimat med permafrost är problemet det rakt motsatta, man behöver hindra det från att frysa sönder. Dessutom är permafrosten en bit ner, ytlagret är aktivt och tinar säsongsvis och rör sig mycket. Lägger man en ledning eller kanske en likkista där kommer de liksom upp naturligt igen…

  58. tty

    Boe #56

    Den röda kurvan är ECMWF beräknade medeltemperatur för området norr om 80:e breddgraden. ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) kan beskrivas som en korttids-klimatmodell som används för att förutsäga vädret. Den assimilerar data från ett stort antal källor och använder dem för att bygga upp ett initialt tillstånd för den globala atmosfären och räknar sedan framåt för att förutspå vädret. Liksom alla vädermodeller spårar den relativt snabbt ur, men för de närmaste dagarna brukar precisionen vara god. Lennart Bengtsson är dock den rätte att fråga eftersom han varit både forskningsledare och chef för ECMWF.
    Dock måste man se med en viss skepsis på resultaten just för områdena nära polerna, och speciellt nordpolen. Det finns inga väderstationer (eller radiosonder) närmare än ca 1000 km bort (utom någon enstaka obemannad drivande station på isen) och den alternativa källan satellitdata, fungerar inte norr om ca 85 breddgraden p g a att det inte finns några solsynkrona banor som går norr om 82 grader. Vädret vid polen måste därför extrapoleras från glesa datapunkter ganska långt bort.

  59. Gunnar E

    Finns ett uns själkritik i detta ??

    http://www.svd.se/slapp-fram-experterna/om/ledare

  60. Lasse

    #59
    Vi får utgå från att de allra flesta människor vill ha en korrekt bild av vad som sker i världen. Expertanalyser är en viktig del av det. Men släpp då fram experterna och låt dem föra sin egen talan.
    http://www.svd.se/sd-till-attack-mot-smhi-propaganda/om/klimathotet

    SMHI har förlorat sig i klimatfrågan, när de missar att förklara den koppling som finns mellan ökad solinstrålning och CO2-för den finns väl? Det är den enda säkra ökningen vi ser bland klimatindikatorerna!

  61. Monodemon

    Michael #50

    Mer om Judith Currys resignation inför klimataktivismen:
    https://www.youtube.com/watch?v=oqroK4qg-7A

  62. Håkan Bergman

    Lasse #60
    Karolina Skog hugger direkt, men frågan är hur det funkar, folk börjar bli rätt less på Mp.
    Och mycket av det dom har lovat kan hänga löst igen nu när Löven ska hitta pengar till försvaret. Kan det f.ö. vara en försöksballong från SD, dom behöver nåt nytt att profilera sig med, den andra frågan har dom ju vunnit.

  63. Håkan Bergman

    Skulle varaa en länk också.
    http://www.svd.se/visar-hur-farligt-det-skulle-vara-med-sd-vid-makten/om/klimathotet

  64. Lars Cornell

    http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sa-uppstar-sjosprang
    Tack för den informationen, den tror jag på.

    Ämnet har debatterats här #48 #38 #20 #15 #12 mfl
    https://www.klimatupplysningen.se/2017/01/07/oppen-trad-169/

    Hälsningar
    Lars Cornell

    ————————
    http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sa-uppstar-sjosprang
    Variationer i havets vattenstånd brukar kallas sjösprång. Ett spektakulärt fenomen.

    Fenomenet inträffar vid bland annat Östersjö- och Nordsjökusterna. Nivåerna kan stiga 1 meter eller mer under perioder på endast 5-60 minuter och vara mycket spektakulära.

    Den sannolika förklaringen till sjösprång är att en hastig förändring i lufttrycket, med tillhörande kraftig vind, genererar en vågrörelse som växer till stor amplitud genom resonans om lufttryckssprångets förflyttningshastighet ligger nära den fria vågens hastighet.

    En förutsättning för fenomenet är att djupet i området är jämnt och måttligt (några tiotal meter) och bottenprofilen jämn.

    I Ystads hamn inträffade ett extremt sjösprång 11-12 juli 1959. Perioden för svängningarna (tiden mellan två hög- eller lågvatten) var cirka 10 minuter och största skillnaden mellan hög- och lågvatten var 132 cm.

    Källa: SMHI, Nationalencyklopedin
    ————————

    Relaterat:

    Den högsta vattennivå jag upplevt var vid juletid 1977 eller något av åren därefter.
    Jag tog pråmen och åkte ända in 100 meter över själva vägen, till trädgränsen. Det måste ha varit minst 140 cm högvatten då.
    Den natten sov jag dåligt ’tänk om vattnet går ut’ då hade jag haft en pråm stående på land.
    Så blev det inte. Men jag hade ändå svårt att ta mig ut för under natten hade isen lagt sig ganska tjock.

    Motsatsen upplevde jag några år senare, jag tror det var tidig höst.
    Vattnet bara rann ut, som om proppen gått ur. Min lilla hamn var vattentom. Där min Maxi 77 med 1,5 m djupgående brukade ligga var det lerbotten och tång.
    Vinden var stilla, luften kristallklar och tydligen befann jag mig mitt i ett högtryckscentrum.
    Som domedagsstämning, det var så fantastisk och en sådan upplevelse minns man för alltid.
    Efter några timmar började vattnet återvända.

    Lars Cornell
    .

  65. Guy

    Lars C #64

    Sjösprång vet jag inte om jag varit med om. I Finska viken och bottenviken stiger vattnet kraftigt om vinden ligger mot botten av viken plus att vi har lågtryck. Det mesta jag upplevt halvägs in i Finska viken är 147cm, som höll i sig en dag. Det lägsta har varit -60cm. Jag har undrat över det här förr. Är medelhöjden felplacerad när högsta kan vara dubbelt mot lägsta?

  66. Christopher E

    #64 Lars Cornell

    Det där var ju ett mycket intressant fenomen, även om jag aldrig upplevt några sådana extremt snabba kast i vattennivå själv.

    Det var inte sådana jag från min sida menade häromdagen när vi talade om vattenstånd i relation till lufftryck och vind, utan mer sansade förändringar i tid, om än stora i amplitud.

    Ett exempel på hur det brukar vara här på Hallandskusten har vi just nu. Havsnivån har stigit drygt 80 cm sedan igår förmiddag här nere i hamnen, medan lufttrycket varit mycket nära oförändrat. Däremot har frisk vind svängt från sydlig till väst (mot kusten) under samma tidsperiod. Tveklöst en vindeffekt i detta fall, alltså.

    Det högsta jag upplevt här är drygt 160 cm över medel under Gudrunstormen 2005.

  67. Lars Cornell

    #66
    Hur vet du att det är vinden som driver upp vattennivån och inte vågorna?
    Säg nu inte att det är vinden som driver vågorna, vilket ju är sant, men med annat orsakssamband.

    Jag har följt de danska kartorna och det är inte alldeles klara samband.
    Ofta får jag vattenståndet på tvärs mot vindriktningen.

  68. Christopher E

    #67 Lars Cornell

    Jag är tveksam till att vågorna får en sådan nettoeffekt på vattenståndet i stor skala, även om brytande vågor inne i surfzonen för all del flyttar vatten mot stranden. Men det höga vattenståndet här idag sträcker sig långt ut i Kattegatt även där vågorna är nära opåverkade av botten, och faktiskt är det över medel även på danska sidan. Vad som verkar vara fallet är att vinden trycker in vatten även från Skagerack och Nordsjön ner i Kattegatt.

    Vandstand:
    http://www.dmi.dk/hav/udsigter/havprognoser/#kattegat

  69. Lars Cornell

    Guy #65
    Det är en intressant iakttagelse och jag har ingen förklaring.
    Jag bodde en tid på Pörtö men av någon anledning var det alltid sommar då.

  70. Christopher E

    #65 Guy

    Medelhöjden behöver ju inte vara halvvägs mellan extremvärdena. De höga värdena är helt enkelt mer ovanliga. Det är säkert inget konstigt där.

  71. Guy

    Lars C # 69

    Befinner mej sommartid norväst om Pörtö.
    Det högsta värdet var på vintern. Närmare bestämt i januari. dom låga värdena har jag upplevt på sommaren. Vintertid gör isarna det svårare att avgöra vattenståndet. Man blir tvungen att lita på väderlekstjänsten 🙂

    Christopher E # 70 Kan vara att höga värdena är ovanligare, men närmare en meter högt har det varit rätt ofta. Över 60cm lågt har jag som jag sa inte upplevt. (ungefärligt värde), strand och stolpar som hjälp till ögonmått.
    Nu i somras hade vi lågvatten mest hela tiden för lågtrycken tog en ovanligare kurs. Antingen vek dom sej via bottenviken till Vasa och vidare åt nordost eller så vek dom sej söderut över Estland.