Öppen Tråd

öppen tråd

Dags igen för veckans öppna tråd. Fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  ”Vi vet inte om det beror på kylan”?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WMxlg/hundratalet-passagerare-strandade-pa-tag-i-strang-kyla

  Kanske är det snarare dåliga tåg eller dåliga rälssystem?

  Ungefär som ”bilolyckan berodde på halkan” , ”dålig sikt” eller ”den lågt stående solen”

 2. pekke

  #1
  Var nog Klimatförändringarna som slog till där så att tågen slutade fungera.

  http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,param=t,stationid=170930,type=weather

 3. Jerker andersson

  Jag läste i aftonbladet idag ang den minskande isen och sedan visar men en kurva som ser helt galen ut för i år.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article24028035.ab

  Den kurvan ser inte naturlig ut, det verkar som om något är fel så jag gick till cryosphere today för att verifiera den och hittade följande.
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg

  Det ser ut som om det är strul med sensorerna på satelliterna. Jag undrar hur mycket har det påverkat grafen som aftonbladet visar.

 4. Job

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article24028035.ab

 5. Job

  #3
  Hoppsan – pucktvåa!
  Ta bort inlägg #4…… 🙂

 6. Guy

  Tågen kan väl inte vara beredda på kyla. Klimatförändringen skall ju ge värme, så istället för -28 bör det vara endast -27,2. (sarc off)

 7. Thomas P

  Jerker #3 Satelliten cryosphere använder har mycket riktigt gått sönder vilket framgår på den sida. Det är dock andra satelliter som används i grafen Rockström använder och den är helt riktig.

 8. sibbe

  Hur Trump gör, så gör han fel:
  NYTimes som räknas som USAs demokraternas partitidning ogillar Trumps val. Än påstås han svika sina vallöften långt förrän han ens har börjat sin bana som USA:s president, än så genomför han dem genom att utnämna sådana minister som klart sagt ifrån hur de vill uppfylla sin blivande chefs önskningar. Som t.ex. valet av Price som hälsominister: Obamacare ( som lika som många andra åtgärder av Obama enbart sattes igång genom ett dekret, som Trump lätt kan slopa), kommer att skrotas i ordets rätta mening.
  Om Trump sviker många av sina vallöften, så tydligen inte de kring klimathotet: Den absolut värsta ”klimathotsförnekare,” Myron Ebell kommer att leda nedmonteringen av EPA (miljöministeriet) i USA. Vicepresidenten är klart emot klimathotskyrkan, lika som de flesta av republikanernas parlamentarikerna.
  Utnämningen av ”högerextremistiska” Bannon som huvudrådgivare visar också på att klimathotskyrkans dagar som huvudreligion i USA:s regering är räknade. De miljarder som Obama har satsats på vindmöllor, solpaneler och Tisla-bilar för rika låtsas-klimaträddare kommer att subventionera kolgruvor i de stater som Trump vann. NASA:s klimat-väderinstitut GISS skall monteras ner, och de 1,2 miljarder $ från GISS-budget styras till det som de egentligen varit öronmärkt till, för: rymdfarten och -forskningen.
  Det ser verkligen illa ut för Thomas vänner – Mann et al.
  Jag tittade på Trump -intervjun om i NY-Times: bland en massa svada (som han antagligen är världsmästare på – verkligen en massa skräp prat!!!) sa han att han skulle titta på ämnet.

  Men, det som våra medier endera inte läst eller inte ville läsa, han sade att det var svårt att begripa varför ”Top” klimatforskare fuskade (Climategate”). Han nämnde det rentav två gånger, andra gången så frågade han NYT redaktörn som är känd som klimathotsalarmist, Citat: Trump: De blev de avslöjade, du vet, kan du berätta vad är poängen? Var det i Genève eller var det för fem år sedan? (Climategate en gång till).
  Men stormarna frågade redaktörn: Trump svarade:har det aldrig blåst förut? – Han fick tydligen inget svar av redaktörn som nog säkert kunde berätta för Trump att det var efter Köpenhamnsmötet dessa e-mail publicerades och att stormarna enligt IPCC inte har ökat.

 9. Lasse

  Aftonbladet kan man aldrig lita på. Bild med smältande isar är väl något irrelevant för dagens Arktis med -18 gradig kyla.
  Men det är fler som ser smältande Arktis: https://www.nrk.no/troms/rekordvarmen-smelter-havisen-i-arktis-1.13252401 Publicerat den 1 dec 2016.
  En fundering: Är dagens onormalt varma-18 (Borde vara -25 grader) Arktis inte även onormalt fuktig/molnigt? Ger detta inte mer snö ? Bygger detta inte mer is? Isvolymen verkar snarast ha ökat!

 10. Allan Forsling

  Har sett skridskoåkare nu på Garnsviken i Sigtunafjärden. Finns hopp om is och skridskor för den här säsongen. Vem kan klaga då?

 11. Torbjörn

  #7 Thomas

  Vilka satelliter används då?

 12. Salasso

  Brrr!

  http://www.temperatur.nu/killinge.html

 13. Verner

  Fick igår ett mail från Eon som påstår att nu har man löst elförsörjningen med hjälp av solceller.
  Så här skriver man: ”Nu kan du lagra din solel och använda den när du vill. Vårt nya lagringsbatteri ger dig nämligen möjlighet att spara energi som du själv producerar via solceller på taket. Lysande, eller hur? Kika in på http://www.eon.se/solfarmare för att läsa mer”.
  Jag gick vidare och kollade vad man avsåg! Eons fantastiska lösning är ett litium jon batteri på 4,4 kWh som kostar 60 000 kronor. Men du behöver bara stå för 24 000 kronor själv 36 000 kronor betalar staten i bidrag.
  Tilläggas kan också göras att installeras detta batteri i en solcellsanläggning på 10 kW kan det knappast utnyttjas under perioden november till februari eftersom solcellerna ger så lite att det inte finns något att ladda in i batteriet.
  Att Eon och likasinnade gör en kanonvinst genom att sälja detta till intet ont anade dumskallar råder ingen tvekan om.
  Men här är det inte fråga om vinster i välfärden utan något helt annat och då är det legitimt att kasta bort pengar på meningslösheter.
  Hur mycket räcker då denna ackumulator till det räcker inte ens till uppvärmning av varmvatten i ett normalt hushåll. För det fodras mellan 5 -6 kWh/dygn.
  Ytterligare ett problem som visat sig är problemet med litium jon batterier som plötsligt exploderar.
  Jag skulle också vilja veta vad som händer med ett litium jon batteri vid en brand som inte är orsakad av batteriet. Någon som har kunskap om detta här på forumet?
  Jag förmodar att man inte kan kasta ett litium jon batteri i containern för brännbart vid återvinningsanläggningarna?

 14. Jan-Åke

  Storbritannien skrotade sitt Climate and Energydepartement kort efter Brexit.Den nya regeringen under Theresa May har så vitt jag sett hittills ställt om tlii ett mer co2 vänligt samhälle med skeptiker på nyckelposter.
  Vågar man tro på att USA inom ett par år har lämnat UNFCCC och Paris ?
  Vågar man tro att de 52 procenten meteorologer och klimatologer som tvivlar på klimathotet kommer till tals ? Känslan nu är att det på allvar finns en chans att klimathotandets dagar kan vara räknade .

 15. Kenneth Mikaelsson

  Ingen fara Salaso…. det är bara värmen som smälter nordpolens is som är här…… 🙂

 16. Thomas P

  Torbjörn #11
  http://nsidc.org/data/docs/noaa/g02135_seaice_index/

 17. sibbe

  gissar att Thomas et al inte gillar detta:
  Climate Depot

  NEW! Energy Depot A project of CFACT Support Climate Depot

  Extreme Weather expert Dr. Roger Pielke Jr.: ‘My Unhappy Life as a Climate Heretic’

 18. Sigge

  Dieselbilsförbud!

  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/storstader-forbjuder-dieselbilar

  Anledningen till att dieselfordon förbjuds i några storstäder (Paris, Mexiko City, Madrid och Aten) har inget med klimatförändringarna att göra. Jag är nyfiken på vad Ni som skriver här tror om detta? Vad kommer istället? Tror Ni fler städer kommer att införa det? Kommer förbudet att gälla andra förbränningsmotorer också?

 19. Roger Pielke Jr beskriver den decennielånga politiska utfulningen av honom, som är helt med på IPCC-versionen av AGW. För att han forskat om sk extremväder, och att den forskningen inte stödjer ’berättelsen’ …

  Läs själva här: ’My unhappy life as a climate heretic’

  Möjligen kan ni behöva oppna länken i en anynym browser för att kunna läsa på WSJ (jag behöver det iaf ibland)

  Ifall nån någonsin hade undrat över vad det är för typre som bedriver klimathots-aktivismen så är det en bra exposé. Sanning, information, fakta, öppen debatt mm … det är inget dessa aktivister gillar. Men politiskt fulspel är de vädigt förtjusta i …

 20. sibbe

  lätta på attityderna:
  Min favorit : Elvis Presley.
  https://www.youtube.com/watch?v=EHcFpL1QNCg&t=2612s

 21. Ingemar Nordin

  Sibbe #17 & Jonas #19,

  Läs här en översättning av Roger Pielke Jr:s artikel på den mycket inflytelserika FiveThirtyEight Science som, efter ett riktigt smutsig mobbarattack från klimathotarna, gjorde att han fick sparken därifrån och som senare efter ytterligare förföljelse gjorde att han slutade sin världsledande forskning om extremväder och kostnader.

  https://www.klimatupplysningen.se/2014/04/06/det-ar-inte-klimatforandringar-orsakar-okade-kostnader/
  och min uppföljare https://www.klimatupplysningen.se/2014/04/06/debatten-om-extremvader-gar-vidare/

  När jag skulle översätta den artikeln av Roger Pielke så skrev jag först till bloggens chefredaktör, Nate Silver, och frågade. Men fick svaret att jag inte fick översätta den. Roger själv var mycket diplomatisk och sade (då) att han inte ville lägga sig i. – Jag väntar fortfarande på en stämning på flera miljoner dollar för min olydnad i vetenskapens och yttrandefrihetens tjänst 🙂 .

 22. Rider

  Sibbe #8
  Earth isn’t doomed yet. The climate could survive Trump policies.

  http://www.nytimes.com/2016/11/29/business/economy/trumps-climate-policies-may-work-out-in-the-planets-favor.html?rref=collection%2Fbyline%2Feduardo-porter&action=click&contentCollection=undefined&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=1&pgtype=collection&_r=0

 23. sibbe

  Kan man vänta sig något annat av de personerna på den här bloggen som enligt bibeln borde varit skeptiska? No namn … okej, jag är dålig på både svenska och engelska.
  Enligt bibeln så … blabla. Hur sa en viss Thomas om Bruno och om …
  Tja, vad sa han? Den personen som av en eller annan orsak inte kan komma till Nobelfesten.
  https://www.youtube.com/watch?v=-ex-m-eEKsg

 24. sibbe

  # rider:
  Men tänk det otänkbara: Trump 8 år…
  Just nu hör jag på: https://www.youtube.com/watch?v=eVRxzuJ8AWI&t=957s

  https://www.youtube.com/watch?v=eVRxzuJ8AWI&t=957s

  3rider:

 25. sibbe

  https://www.youtube.com/watch?v=L0KqJgoMRp4&list=PLEkKI-26ZgY_7aUkQkmof2wz5Iqkkahf1&index=2
  Den saken som vi bloggare lär ägna sig åt:

 26. sibbe

  sorry, redaktör , är ivrig – Minns mina ungdomssångar:
  https://www.youtube.com/watch?v=XHBjGyUgkiA

 27. sibbe

  Nu blir jag en supporter för you tube:
  https://www.youtube.com/watch?v=ju2fedOZw_U
  Men jag älskar Siv ( så länge min hustru inte får reda på det…)

 28. Sigvard Eriksson

  Ingemar #21
  http://policlimate.com/tropical/maue_grl_2011.pdf
  Kan Maue betraktas som auktoritet på området?

 29. sibbe

  och fler kvinnor: https://www.youtube.com/watch?v=4Yg49G_4zsc
  Vad har det med klimat att göra? GISSA?

 30. sibbe

  Förrän CO2 var ett problem:
  en film som jag såg med min hustru nån gång på slutet av 60-talet på nån bio på Kungsgatan i Stockholm:
  3 bovar som försökte stjäla guld i från varandra. Hela filmen ser man här:
  https://www.youtube.com/watch?v=Q1PSF_d8SOM

 31. Håkan Bergman

  sibbe #23
  Nobelpristagarn sa väl så här nån gång.
  https://www.youtube.com/watch?v=MGxjIBEZvx0&feature=youtu.be&t=61

 32. John Silver

  #9

  Helt rätt slutsats! Rekordökning:

  https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png

  Varning!! Streng Verboten kunskap!

 33. sibbe

  Italien röstar om €! Intressant hur Angela Merkel kommer att klara den här utmaningen…
  Om nu för en gång opinionsmätningar håller!
  OM: Österrike får en nazist som president: tar svenska utrikesministerinnan honom i hand?
  Hon …

 34. Energifattigdomen breder ut sig: http://www.bbc.com/news/world-europe-38024374

  Enligt somliga kommentatorer på denna blogg, är det säkerligen ett pris väl värt att betala, med tanke på alla vindmöllor Spanien byggt. Dessutom, de drabbade är sådana som de intellektuella här i Frankrike kallar ”les salauds de sans dents”. Nog känner svenska etablissemanget solidaritet med sina franska jämlikar.

  ”In 2014, 11% of Spanish families, or some five million people, could not afford to heat their homes adequately in the winter months, according to a study by the country’s Environmental Science Academy. The study found that the average price of gas and electricity had increased by 67% and 73% respectively, since the onset of Spain’s economic crisis in 2008.”

 35. Torbjörn

  Någon som vet när nästa rapport från IPCC kommer?

 36. # 34
  Inte bryr väl sig våra ”heliga” såsom Thomas et al om sådana triviala händelser.

  Klimathotet fordrar offer, och vad sen?

 37. # 36 sibbe

  Inte tror du väl att jag syftade på Thomas ? Han är ju representanten för det goda. Vidare, han hade absolut inte sagt ”och vad sen”, men använt det mer belevrade uttrycket ” et quoi donc” eller möjligen ”et alors” ?”

 38. Ingvar i Las Palmas

  Det var väl ”vår” Ingemar som först pekade ut vansinnet med ”carbon trading” för många år sedan. Nånstans har jag en gulnad tidning där artikeln var publicerad.
  Nu är det inte bara kriminella som utnyttjar detta huvudlösa system.
  http://notrickszone.com/#sthash.5OO8xCE7.dpbs

  25 miljarder Euro!!! (25 Billion)

  The biggest earners from the scam, according to the report and Spiegel, are the steel and iron industry, cement, refineries and petrochemicals – to name a few. They are closing down and moving out their operations, and getting paid to do so.

  And the working class? They’re getting angry, yet being scolded for doing so — being cast out as “deplorables” or irredeemables”, or even far worse. This can’t and won’t continue.
  – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.5OO8xCE7.dpuf

 39. Hasse

  Ganska intressant att se hur en nyvald president i USA och en El Nino som håller på att övergå i La Nina kan få klimathotarnas grand old man att plötsligt på ett par månader börja tona ner det akuta klimathotet: https://wattsupwiththat.com/2016/12/03/shock-the-father-of-global-warming-james-hansen-dials-back-alarm/

 40. pekke

  Hasse #39
  Chock ja !
  Plötsligt är satellitmätningarna nere på en nivå som de var för drygt 20 år sedan.
  https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2016/12/rss-land-data.jpg

  https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2016/12/uah-land-data.jpg

  Har CO2 uppblandad i atmosfären inte den effekten som man tror eller är klimatet på Jorden mer komplicerat än vad modeller och vetenskapen tror.

  Chockerande.

 41. Torbjörn

  Vad är era reaktioner på detta?
  https://wattsupwiththat.com/2016/11/29/california-passes-a-new-climate-law-to-regulate-cow-farts/
  Trodde det var långt till första april

 42. Guy

  Hasse # 39

  Ser man på. Har Hansen insett att människan inte kan påverka klimatet. Vi är helt enkelt för små för det. Som att anfalla helvetet med en snöboll.

  Därenot verkar Kalifornien ha sjunkit ännu djupare i total idioti.

 43. Håkan Bergman

  Och så blev energiwende ytterligare lite dyrare.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/atomausstieg-staat-muss-energiekonzerne-entschaedigen-14561282.html
  Nåja, tyskarna har ju tid på sig att ändra politiken en gång till, och kolkraftverk är inte heller billiga att bygga.