Öppen Tråd

vacker naturbild

Vacker naturbild, eller hur? Dimmorna är fina. Något att meditera över i samband med veckans öppna tråd …

Trevlig Helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gunnar E

  Vacker bild, ja. Den fototekniska revolutionen ställer till det. Avfrostning och städning i frysen ledde till fynd. Förutom julkorv från -89 en drös med svartvit tri-X oexponerad. Finns väl ingenstans att få den framkallad i dag och jag ids nog inte skaffa vätskor för att soppa själv.

 2. Gunnar E

  Förutom detta är ju väderleken grann med härlig höstluft och varm goda dagar

 3. Bim

  Gunnar E
  Det finns säkert ställen som soppar dina tri-X, men det kostar säkert en bra slant. Analog svartvitt är ganska populärt igen. Men sedan skall du väl scanna dem och få dom digitalt på datorn, så är du tillbaka till dagens verklighet med digitalt klimathot som bygger på ettor och nollor och en jäkla massa antagande och PK-gissningar som styr resultaten.
  Tänk om vi kunde återgå till analog forskning om klimatet där riktiga observationer och opolitiska, logiska tankar fick styra. Politiker borde bannlysas från all forskning.
  Einstein hade ingen dator, han använde hjärnan att ”gissa” med och han gissade mestadels rätt.

 4. latoba

  De flesta av er som är tongivande på den här bloggen är såvitt jag kan bedöma mycket kunniga och ni är skickliga på att framföra era åsikter om allt som rör klimatet. Är en debatt mellan någon av er och Johan Rockström, Svante Axelsson, Anders Wijkman, någon journalist eller någon annan ledande AGW-aktivist möjlig att få till stånd eller lever dessa personer i sin egen oåtkomliga värld rädda för diskussion med oliktänkande? Ibland har man hört att dessa personer vägrar komma till en morgonsoffa i TV eller annat diskussionsprogram om de inte får uppträda ensamma. Har några av er som jag tänker på i första meningen ovan gjort några försök att få till stånd en diskussion?

 5. Pt

  #4 latoba
  Mycket intressant fråga. Dessutom vore det intressant att veta hur många av denna bloggs kunniga aktörer som agerar bokom kulisserna genom att skriva debattinlägg mm till tidningar, politiker etc. Eller har ni gett upp? Mina små taffliga försök hamnar nog direkt i deras papperskorgar.

 6. Ingemar Nordin

  Latoba #4,

  Jodå, jag har varit med om att klimatstjärnor hoppar av och kräver ensamrätt, Senast var i våras när en entusiastisk TV-journalist ville ha en debatt mellan mig och Anders Wijkman. Jag skrattade lite cyniskt och sa att jag gärna kommer men att jag inte trodde att Wijkman skulle vilja vara i samma studio som jag. – Mycket riktigt. På morgonen, precis när jag var på stationen för att ta tåget till Stockholm, så ringde han och sa att Wijkman hade ställt in sin medverkan, och att TV-chefen (det var inte SvT) sagt till honom på skarpen att de inte ville ha sådana program. Journalisten bad om ursäkt, och jag tröstade honom med att jag var förberedd på att det inte skulle bli något av det hela.

 7. Lasse

  En glädjande nyhet: Moln blir sällsyntare i framtiden.
  I alla fall om man tror att svavel i luften har något samband med molnbildning.
  Svavelnivån i luften är nu nere på 30 talsnivå.
  Detta har jag luktat mig till i media nån stans!

 8. Ingemar Nordin

  Pt #5,

  När det gäller tidningar så har flera av oss varit flitiga skribenter i tidningarna. Men det var flera år sedan som någon av oss lyckats få in något i de stora drakarna (DN, SvD, GP, Sydsvenskan, Expressen, Aftonbladet). Bojkotten därifrån har varit total. Ibland kan man få in något på insändarsidorna i någon mer lokal tidning. Som senast härom veckan: http://www.corren.se/asikter/insandare/hyllat-klimatavtal-garanterar-inget-om4282939.aspx

  Några som varit rätt framgångsrika med den strategin är vår ”syskonorganisation” http://klimatsans.com/. Gå dit och kolla alla deras utmärkta artiklar!

 9. Lars Cornell

  #5 Pt Corren har konsekvent vägrat ta in ’otrogna’ artiklar. Men det tycks ha vänt där eftersom både Ingemar och SD fått in sådana artiklar. I VT och några till har jag då och då skrivit men framför allt försöker jag hålla kontakt med e-mail och telefon med politiker och journalister samt senast Vattenfalls VD.

  http://www.tjust.com/2016/scientists-believe.pdf
  http://www.vt.se/asikter/debatt/bra-med-varmare-klimat-om4291021.aspx
  http://www.corren.se/asikter/debatt/sverige-ar-inte-alls-nagon-klimatbov-om4292372.aspx

  Till Vattenfalls VD:
  ”Att sälja kolet nu är sämsta möjliga tidpunkt. När klimathysterin om några år klingat av kommer kolet att återfå sitt forna värde.”

 10. Olav Gjelten

  Har någon funderat över varför de nordiska länderna alltid vinner när det är fråga om vilka länder i världen det är bäst att leva i ?
  Jag själv tolkar detta på två sätt:
  1. Frågeställningarna gynnar oss.
  2. Vi är ett nöjsamt folk som inte klagar, utan säger oss – oftare än andra – vara nöjda.

  Om vår förnöjsamhet också innefattat att vi låter våra politiker mer eller mindre styra som de själva vill då är vår förnöjsamhet av ondo. Mer än andra överlåter vi nog politiken åt de vi tror är ”experter”.

 11. Ingemar Nordin

  Latoba, Pt, Lars,

  Det är förstås alltid en intressant fråga hur man ”når ut”. Om man räknar antalet besök på denna sida så blev det ett rekord för några år sedan då vi helt enkelt införde annonser i DN, SvD och GP. Men det kostar ganska mycket och en liten förening som Stockholmsinitiativet har, i motsats till våra opponenter, begränsade resurser. Dessförinnan vill jag minnas att rekordet hölls av Maggie efter att hon gjort ett TV-framträdande (man förstår varför public service gör allt för att hålla oss borta). Vi har också haft ett seminarium under Visbyveckan för några år sedan, där vi kunde presentera en färsk opinionsundersökning om svenskarnas usla kunskaper om klimatet. Tyvärr gav det väl inte så mycket genomslag på antalet bloggbesök.

 12. Ingvar i Las Palmas

  Läser just nu en bok (Kindle) ”The New Case for Gold”.
  Det kommer att hända saker sista september. Det verkar som att US Dollar kommer att tappa sin status som ”världsvaluta” och ersättas av en världsvaluta på allvar.
  Det verkar som att den kommer att ersätta SDR (Särskilda DragningsRätter) och kommer inte att vara tillgänglig för ”vanligt folk”
  Ytterliggare en byggsten för globalt styre.
  Har du dollar?
  Watch out below!

 13. Jan-Åke

  IPCC anger i femte rapporten 2013 med ”medium confidence” att våghöjden på Nordatlanten ökat 2 cm per år sedan 1950.Detta enligt observationer från båtar.Några stycken före anger de ”high confidence” för att havsvattnets översta 75 m ökat 0.09-0,13 °C per decenium.Det förra sänker trovärdigheten för det senare kan man väl tycka ?

 14. Lennart Bengtsson

  Att det svenska etablissemanget betraktar klimatfrågan som kanske det viktigast av allt bör knappast förvåna då det har blivit en del av den etablerade svenska identiteten. Likaså att orsakerna till den globala uppvärmningen, hur långsamt den än fortlöper, har antropogen orsaker och allt är människans skuld.

  Det som är mer förvånansvärt är att man inte ser det nationellt utan enbart globalt. Ett varmare klimat i Sverige skulle till övervägande del vara till fördel för landet. Att vidare Sveriges klimatutsläpp är praktiskt försumbara liksom att man gjort vida mer än något annat land att utveckla en effektiv och rationell energiförsörjning tycks betyda föga utan här skall man i stället fortsätta att reducera alla tänkbara utsläpp även om den nationella samhällsekonomin skulle allvarligt drabbas. De övriga drygt 99.9% som utomvärlden står för är liksom inte särskilt viktigt. Förnuftiga avvägningar kan inte komma ifråga utan allt skall bestämmas av den fanatiska övertygelsen att det lilla landet i norr skall frälsa mänskligheten från undergång!

  Ingen ställer sig frågan varför andra länder oroar sig så litet även om de verkligen kommer att drabbas av det varma klimatets fasor som ohyggliga stormar, översvämningar och kuststäder som sjunker i djupet! Varför tar de så lätt på saken som Kina och Indien som inte bryr sig om hotet mot sina miljarder medborgare? Eller för den delen USA som kommer att förgöras av allt värre oväder och stormar?
  Eller beror alltsammans på att man anser sig mycket klokare, smartare och moraliskt bättre än alla andra och därför pliktmässigt måste ta ett globalt ansvar.

  Det är kanske precis så det förhåller sig.

 15. Olav Gjelten

  Hur myndighetstrogna är egentligen den svenska ursprungsbefolkningen? Trots att att miljoner röstberättigade här i landet är invandrare, där de som röstar kanske bara är 40 procent, så avlägger ändå 80-85 procent av alla röstberättigade sina röster vid de politiska valen.
  Vi förlöjligade Sovjetunionen, som uppgav att 99,7 procent röstade, men var/är VI sämre??

  När vi diskuterar svenskarnas förhållningssätt i exempelvis klimatfrågan bör vi nog inte glömma hur enormt myndighetstrogna de allra flesta av oss är.

 16. Sören G

  Ja, Sverige ska ju alltid ”ta ledartröjan” för Sverige är ju bäst i världen på allt, tror man.

 17. Thomas P

  Ingvar #12 Ja, är man konspirationsteoretiker finns förstås ingen anledning att bara hålla sig till klimatet. Det finns massor av andra spännande konspirationer också, och när inget särskilt händer sista september så går alltid att hitta en ny konspiration eller ett nytt datum för samma.

 18. Karl-Oskar

  Bra artikel på Barometerns ledarsida i veckan.

  ” Ett annat exempel på tidstjuv är Sveriges åtagande vad gäller de nya FN-målen om hållbar utveckling som går under beteckningen Agenda 2030. I korthet handlar agendan om att ersätta de tidigare millenniemålen och är vad som kan definieras som en planekonomisk, verklighetsfrånvänd vision om ett slags överstatligt FN. Agendan är en aktivistisk och visionär pamflett som innehåller 17 mål och 169 delmål.”

  http://www.barometern.se/ledare/tidstjuvar-kan-fangas/

 19. Ingvar i Las Palmas

  Varför vill svenska politiker ”gå före”?
  Jag tror att det är en kombination av hybris, att de tror att det går att frälsa världen från ondo och att majoriteten av folket tror att det går åt h-vite om de inte gör nåt.

  Då har de egentligen inget annat val än att agera som de gör om de skall framstå som ”goda” politiker som folket kommer att rösta på.
  Och naturligtvis är de också utsatta för påtryckningar i form av lobbyister och EU/FN

 20. Jan-Åke

  Ang våghöjden i Nordatlanten hittade jag en studie Bacon,Carter et al.1993 där de visar ett mönster sedan 1800-talet,där lufttrycket varierar(orkade inte läsa hela men antar att deras poäng är att lufttrycket varierar cykliskt och påverkar våghöjden)

 21. Lasse

  #19 Varför de vill gå före?
  För att vi kan!
  De vill väl glänsa på möten?
  För inte är det nån rationell orsak!
  Vi hamnar i botten när det gäller våra möjligheter att påverka (annat än som förebilder eller som varnande exempel) genom egna åtgärder.
  http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-internationellt/Vaxthusgaser/

 22. Olav Gjelten

  Det är inte unikt att folk i ett land uppfattar det egna landet som så mycket viktigare än det är.
  Det unika med oss är nog snarare det stora förtroendet vi har till vår överhet.
  När politikerna från partierna dessutom är eniga i en fråga, då är det (nästan?) lönlöst att ge uttryck för en annan uppfattning. Därför biter inga argument, hur starka de än är.
  Av den här orsaken kommer aldrig det påhittade klimathotet att övervinnas upplysningsvägen av personer/organisationer som står utanför etablissemanget. Inte ens en Lech Walesa har någon chans i det myndighetstrogna Sverige.

 23. ces

  Inte ett ord om det så kallade Parisavtalet i EU-ledarnas Bratislava-declaration-and-roadmap
  http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/09/16-bratislava-declaration-and-roadmap/

 24. Slabadang

  Thomas P!

  Du behöver gå en gedigen grundkurs så du lär dig skillnaden mellan ords betydelser ordet ”konspiration” använder du mer som ett konstprojekt beroende på om du kan kasta skit eller ej.

  Däremot har du gått repetitionskursen för astrosurfare.

 25. Olav Gjelten

  Dagen vill komma då vår tids påhittade klimathot blir historia och världen blir tvingad att vakna upp inför hotet om den värsta tänkbara av alla katastrofer – en ny istid.
  En fråga till er som kan:

  Finns så mycket klimatgaser i lager som vi i hundra tusen år framöver kan släppa ut för att förhindra istidskatastrofen NÄR den kommer?
  OBS! Jag skriver NÄR, inte OM.

 26. Peter F

  Olof Palme ledde oss in på vägen att Sverige är en ”världsledande nation” vars röst ska genljuda över klotet. Hans hat mot USA under Vietnamkriget må ha varit välgrundat men gav oss svenskar ett sken av att vi är bäst och att alla behöver lyssna på oss. Idag slickar nuvarande statsministern USA-politikernas fötter och utmålar Ryssland som ett hot. Det gäller att vända kappan efter vinden. Vilken hållhake har USA på vår regering eller vilka löften har statsministern fått om välbetalt uppdrag efter det han lämnat posten ? – Idag har regeringen beslutat fullgöra betalningen av ett par hundra miljoner till klimatfonden med motiveringen att invandringen har minskat (sic). –

 27. sibbe

  Det är förstås förståeligt om Hillary att hon kallar Trumps väljare för patrask, för så har det berättats redan förut av medierna norr om Alperna och norr om Rio Grande att de är, men om han nu låtsas vara rädd om hennes säkerhet när han säger: det är farligt om Hillary avväpnar sina livvakter, bör vi då verkligen tolka det så att han uppmanar nån att skjuta Clinton?
  Ärligt sagt: jag har hört Trumps uttalande på engelska: hur tolkar in man här en uppmaning att skjuta Clinton?
  Man kan väl också tvärtom tolka det som så, att han varnar Clinton för det kan vara farligt för henne om livvakterna vore obeväpnade…
  Hans påstående om att hon vill slopa andra tillägget i grundlagen, hör till den sortens överdrifter som bådadera dagligen ger ifrån sig. Det är valfläsk, fast det verkar vara alltid värre om Trump säger si eller så…
  Vad mycket värre är, så tycks allt fler amerikanare gilla honom:
  för 4 veckor sedan så ledde Clinton stort:
  http://www.di.se/artiklar/2016/8/21/clintons-ledning-syns-bade-i-opinionen-och-kampanjkassan/

  Nu har det vänt: Trump leder i flera opinionsundersökning med ungefär lika mycket som Clinton ledde för fyra veckor sedan.
  Men nu har han tagit ledning de de två allra viktigaste ”Swing”staterna med Florida och Ohio
  Vidare räknas Wyoming, Kenntucky, Pennsylvania, Colorado och Virginia till de viktiga Swingstaterna, som alla utom Florida är stora kolproducerande stater med många gruvor och kolkraftverk (där Obama har stängt redan en hel del av bådadera) och där Clinton vill stänga så gott som allt som har med kol att göra.
  Medan Trump redan varit i Ohio och Pennsylvania och lovat öppna gruvorna och kraftverk igen.
  För: fortsättningsvis så får långt över 100000 jobbare sin utkomst från kolhanteringen.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Coal_mining_in_the_United_States
  Som gammal ringräv i business har Trump planerat sina framträdanden i dessa Swingstaterna till de sista tre veckorna före valet. Och då slaggar han in de pengar, som han hittills sparat för sämre tider.
  Får se om han lyckas.

 28. Olav Gjelten

  Sibbe # 27
  Jag gissar att EU på ena eller andra viset kommer fru Clinton till undsättning. Här kommer man inte stillatigande titta på att en klimatrealist blir president i världens ledande nation. Absolut inte.

 29. sibbe

  Konspiration? Så här:
  Vem har gömt min ”Maos lilla röda”?
  För där står det hur Mao ville att Kina skall erövra världen:

  ”Folkets demokratiska diktatur använder två metoder. Gentemot fienden använder den diktaturens metoder, dvs., för så lång tid som krävs tillåter den dem inte att delta i politisk verksamhet och tvingar dem att lyda folk­regeringens lagar, att delta i arbete och att genom arbete omvandla sig till nya männi­skor. Omvänt använder den gentemot folket metoder som inte innebär tvång utan demo­krati, dvs. den måste nödvändigtvis låta dem delta i politisk verksamhet och tvingar dem inte att göra det ena eller det andra, utan an­vänder den demokratiska metoden för att ”uppfostra” och övertala dem.”

   ”Att lyfta upp ett stenblock endast för att tappa det på egna fötter” är ett kinesiskt ord­språk som beskriver vissa fånars beteende. Reaktionärerna i alla länder är fånar av det­ta slag. I grund och botten tjänar deras för­följelse av de revolutionära folken endast till att påskynda folkens revolutioner i en allt bredare och mera intensiv omfattning.”

  ”Under en lång period har vi utvecklat föl­jande uppfattning om kampen mot fienden: strategiskt bör vi förakta alla våra fiender, men taktiskt bör vi ta dem alla på allvar. Detta innebär även att vi måste förakta fien­den med hänsyn till det hela, men att vi mås­te ta honom på allvar, när det gäller varje en­skild konkret fråga. Om vi inte föraktar fien­den med hänsyn till det hela, kommer vi att begå ett opportunistiskt fel.”

  ”Det är min åsikt att det internationella läget nu har nått en ny vändpunkt. Det blåser i dag två vindar i världen, östanvinden och västan­vinden. Ett kinesiskt ordstäv säger, ”Anting­en förhärskar östanvinden över västanvinden, eller västanvinden över östanvinden.”
  ”Jag tror att läget i dag kännetecknas av att östan­vinden förhärskar över västanvinden. Det vill säga, att socialismens krafter har bli­vit förkrossande överlägsna imperialismens krafter.”

  –Ja, Mao skulle vara stolt över sina efterföljare: I Parisavtalet har de nämligen fått de imperialistiska staterna att lova att de skall återföra sina stater till nivån före ångmaskinens tillkomst.
  –Och att Kina får fortsätta med sin väg mot världsledningen med hjälp av sin femte kolonn:
  Greenpeace och alla gröna partier, samt med största delen av den politiska eliten i den s.k. utvecklande ”imperialistiska” världen.

  – Och så var det så mycket enklare att googla och att använda kopiering av text…
  – Och så kom jag på att de fanns också några ”femtekolonnare” med klimatbloggen…
  Taktiken som Kina har:

  ”Bon­den kan plöja jorden endast bit för bit. Det­samma gäller även när man äter en måltid. Strategiskt kan vi ta ätandet av en måltid lätt – vi vet att vi kan avsluta den. Men i verkligheten äter vi den en munsbit i taget. Det är omöjligt att stjälpa i sig en hel bankett på en gång. Detta kallas en bit-för-bit lösning. På militärt språk heter det att utplåna fien­dens styrkor en efter en.”

  Tur att google finns…

 30. Ingvar i Las Palmas

  #17 Thomas P
  Man blir bara så dj-a trött på allt snack om konspirationsteorier från personer som inte orkar göra sin egen ”due diligence” utan bara kör sina inbyggda reptilreflexer baserat på tro.

  Blunda Thomas! Blunda för f-n!

 31. latoba

  Läste ett inlägga av de fyra borgerliga partiledarna i dagens SvD. Såvitt jag kunde se förekom ordet klimat inte alls. Kors i taket!
  http://www.svd.se/partiledarna-vi-soker-mandat-for-en-ny-alliansregering/om/debatt

 32. Ingemar Nordin

  Apropå dagens optimistiska eko-sändning http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6518818 . Där det sägs att ratificeringen (man tror faktiskt att USA och Kina ratificerat något bindande, fast alla – åtminstone amerikanska läsare – mycket väl vet att det inte är sant) kommer att gå mycket snabbare än vad man tidigare trott. I själva verket är EU djupt oenigt om detta:

  http://www.thegwpf.com/eu-fails-to-agree-on-ratification-of-paris-climate-deal/

  Public Service och de svenska politikerna på grönkanten lever tydligen i sin egen parallella verklighet.

 33. # 12 Ingvar
  A propos ny valuta.
  Jag var produktionschef under 70-talet vid ett specialstålverk i Sverige. Det var när de första oljekriserna kom och ställde till oreda. Valutor, energi- och råvarupriser m m löpte amok. Bensinransonering infördes under en period.
  Ett stålverk är en stor energiförbrukare, och vi behövde därför skaffa oss en klar bild av hur vi skulle kunna parera för en opportunistisk marknad.
  Vanliga ekonomiska kalkyler fungerade inte p g a de stora och snabba variationerna. Jag införde då för mig själv kWh som ”myntfot” i kalkylerna i stället för kronor eller USD, som var de valutor, som vi relaterade till.
  Tyvärr kommer jag inte ihåg några enskilda siffor, men minns att det gav en del förvånande resultat, som kunde utnyttjas till vår fördel. Som ett kuriosum minns jag att en lastbil fullastad med vanlig flis, kan inte köra så många mil innan den har förbrukat all den energi den har på flaket.
  Undrar hur en sådan kalkyl ser ut för ett vindkraftverk.

 34. Slabadang

  Sibbe!

  Den politiskt korrekta men genomkorrupta eliten har redan torskat och detta något rent spektakulärt! Du ser bevisen rada upp sig i långa slingrande led.
  SD Brexit EU UKIP AFD Le Pen MP Trump Farage i princip ALLT som PK-korruptionen puschat för ljugit om, idealiserat eller demoniserat och stigmatiserat opponenter emot får nu sina omvända effekter. Folk har inte längre bara lågt förtroende för media utan med all rätt och i allt större utsträckning HATAR ljugtrutarna och floskelsprutorna i media och riksdagar och vågar också visa detta. Folken har vaknat och skriker nu BASTA! över hela västvärlden.

  PK- maffian har redan tappat stenblocken på tårna och det blöder ymnigt!
  DE samlade alla sina lojala mäktiga trupper med sina heraldiska beteckningar IMF EU IPCC FN NASA Goldman Sachs WWF Grinpiss MSM politiska partier Public Service mm och med ett obegränsat antal miljarder i ryggen. Men trots detta så blev det ett ansiktsplask uppåt 10 på richterskalan.
  De politiker som babblar om klimathotet förlorar röster och förtroende medan de som kliver fram och deklarerar att de inte tror på klimathotet och medföljande politik vinner röster och intjänar förtroende.

  DE gröna åker ur riksdagar världen över så det råder rena korsdraget. Se bara på Sverige där medias och riksdagens gullegullparti MP nu ligger nere på riksdagspärren och medias hatobjekt SD med all sannolikhet kommer bli Sveriges största parti ! Behöver du veta mer för att vara trygg i att de redan torskat? Nu ska vi bara förstärka utvecklingen och utkräva både ansvar och reformer så vi slipper uppleva denna perverterade sjuka ordning i framtiden. ”Huvuden” måste nu få rulla både i media politiska partier myndigheter och särintressen.Det personliga ansvaret för den professionella integriteten i förtroendeställning måste både utmätas och återupprättas. Att sätta krokben för dem bakifrån under flykten blir var och ens uppgift.

  Å Sibbe …. betydligt fler medborgare besöker alternativa medier där systemmedias vinklar hånas och föraktas i kraft av sin egen löjlighet och bisarrt lättgenomskinliga osakliga agenda, än de som tror på systemmedia!

  Kolla bara på klimataktivistsidorna !! Vilken sjuhelvetes totalflopp! Klimatkritiska webbsidor toppar platserna 1-10 i klimatfrågan med de små sektliknande klimatjihadistiska drar NOLL publik utöver sektmedlemmarna själva. Uppsalainhängnaden är väl bästa exempel på hur man gör en sida ingen vill besöka.

  MSMs makt är allt mer en illusion! Det var länge sen den fick en motsatt effekt till vad den eftersträvade. KARMA!!

 35. Slabadang

  Ingemar #32! 🙂

  På ett sätt tycker jag att det är skitbra att public service fortsätter att ”prata på sig”. Bevisen för den partiska osakliga agendajournalistiken är förevigade på nätet och kommer vara tunga argument och bevis till för varför public service måste genomgå extremt stora reformer alternativt helt läggas ned.
  Vi skall nog lika mycket tacka och ta emot i samma utsträckning som vi blir förbannade och intellektuellt kränkta när vi läser dyngan till propaganda.

 36. Ingvar i Las Palmas

  #33 pek01
  smart drag. 🙂
  ”neutral värdemätare”

  guld som ”neutral” värdemätare är intressant.
  kolla in olika länders guldreserv!!
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Guldreserv

 37. Thomas P

  Ingvar #30 Hoppas du har investerat ordentligt för att tjäna pengar på denna ekonomiska revolution du tror inträffar om ett par veckor.

 38. Per Karlsson

  Ekoredaktionens miljöaktivist, fru Digreus, påstår idag för femtioelfte gången att Obama skall ha ratificerat Parisavtalet. Såvitt jag förstår så är det dock endast Senaten som kan göra detta och då krävs dessutom 2/3 majoritet, vilket torde vara svårt att uppnå. Okunnighet eller ren lögn??
  Detta har jag vid flera tillfällen påpekat för Ekoredaktionen, naturligtvis utan resultat.

 39. Ingvar i Las Palmas

  #37 Thomas P

  Tack för omtanken.
  1. Jag är ingen investerare utan en trader i valutor med begränsat kapital
  2. Jag håller mig mycket ajour med företeelser som handlar om valutor och skall ändra mitt tradingkonto som är baserat på USD till CHF
  3. Jag försöker vara trevlig och vidarebefordra information som kan vara intressant för andra personer.
  4. Jag ”tror” ingenting. Att ändra mitt tradingkonto är en ren säkerhetsåtgärd. Händer det nåt med negativt med USD så har jag skyddat mig. Händer ingenting med USD så har jag ändå inte förlorat något.
  5. Så att slänga ur sig syrliga kommentarer som du gör utan att ha gjort några som helst undersökningar är bara så tröttsamt. Värde: zero, null, zilch
  slut stop ende finis

 40. Slabadang #34

  Dom är ju för rara, dessa klimathotssekter som blir allt mindre men gentemot omgivningen högre inhägnader …

  Jag fick för mig att kolla den uppländska inhägnaden igen, iom att du nämnde dem. Aktiviteten är väl noll i reella termer, Ingen meningsfull diskussion alls … ingen försöker ens. Och inbördes intalar de sig nog att det är för att de ju har så rätt och är så rättrådiga.

  Men ändå, deras inlägg när det nu kommer ngt, verkar ofta vara konsekvenser av vad som diskuterats eller länkats här.

  Tex den 13/9 la de in en seriestrip (varför är de så förtjusta i sådana?) som Thomas hade länkat här tidigare samma dag.

  Ovanpå det, det är en ’hockeyklubba’ som hävdar att det under förra glaciala maximum var temperaturer bara ~4 C kallare än nutida.

  Det är samma storleksordning som de ’bästa’ klimatmodellerna är inbördes oöverens om vad temperaturen nu skall vara. Ngt som både Thomas P och Olle R ville bagatellisera som att modellerna ’inte är perfekta’ eller ’visar aningen olika temperaturer’ … Båda ballade fö ur fullständigt när man förklarade vad desse diskrepanser betyder för vad man söker modellera. Vad de inhägnade försöker intala sig i syfte att förneka grundläggande enkla självklarheter kan vi bara gissa om … Dock kan vi vara ganska säkra på att de läser om saken här men aldrig vågar gå nära sådana fakta när någon kan se dem.

 41. Slabadang

  Ingvar !

  Var guldet finns, om det finns, och hur mycket är omöjligt att veta idag. Tabellen du länkar till är från 2010 och IMFs rapporter glipar stort mellan rapporterade köp och rapporterade lager.
  Men det är sällsynt hur lätt det är att utse Guldet som en extremt tydlig vinnare i princip OAVSETT vad som händer med världsekonomin.
  Ryssland och Kina är nästan desperata att hamna upp på en plats som guldinnehavare som motsvarar deras BNP/Capita idag och det krävs stora volymer för att nå dit, å då stiger efterfrågan och därmed priset.

  När dollarn faller som en sten vilket kommer hända förr eller senare så blir guldet även då vinnare ! Det är en nagelbitarspännande balans mellan värdet av guldet kopplat till dollarns värde. USA sitter likt Ryssland på enorma tillgångar under mark av i princip alla naturtillgångar medan Kinas är mer oberäkneliga.

  Att köpa guld på både kort och lång sikt kan bara inte vara en dålig investering hur man än betraktar situationen. Kina och Ryssland kan samtidigt inte för snabbt växla dollar mot guld för då skjuter de sig själva i foten med realiserade förluster på dollarn. Men de sitter i en rävsax där de nu försöker spä ut risken i dollar genom den nya valutakorgen under IMF.

  Kina och Ryssland är också medvetna om att om dollarn faller för lågt så får de tillbaka USA som en svår konkurrent om produktionen på världsmarknaden. Om USA medvetet och med syfte skapat rävsaxen för innehavare av skuldväxlar i Dollar börjar bli en analys som är värd att titta djupare i. Tvättningen eller mörkandet av Rysslands enorma utförsäljning av amerikanska skuldpapper genom skapandet av en fabricerad köpare av papperna för att skydda dollarn mot fall är en observation värd att lägga på minnet (Belgien). Ett gigantiskt tjuv och rackarspel!

 42. Slabadang

  Jonas N!

  De har ju skapat detta lilla helvete för sig själva. Det var ju ingen som tvingade dem till att måla in sig i hörnet. När nu både fakta, data, sunt förnuft, realism och sinne för rimligheter beskjuter dem med tungt artilleri så är det ju inte så svårt att träffa eftersom koordinaterna till hörnet är statiska.

  Vi laddar liksom bara om och växlar från prickskytte till ytmål. Svarselden är obefintlig utöver en och annan spottloska från hörnet. Vårt ammunitionslager bara växer medan de blir allt torrare i munnen. KARMA!

 43. Slabadang

  Per Karlsson!

  Luftpastejen serveras med symbolhandling. Ska det bli bindande i något avseende så krävs den signatur av den 2/3 dels majoritet i senaten som inte existerar. Obama är därför inte behörig firmatecknare och väl medveten om detta. Har du sett namnteckningen någonstans? USA behöver därför inte ens säga upp avtalet eftersom det vare sig är gällande och läser du texten så hittar du heller inget reellt mätbart åtagande. Hokus pokus sim salabim! Patetiskt spektakel!

 44. sibbe

  Det är nog en lång väg innan klimatförändringssagan kommer dit det hör, nämligen i en sagobok.
  Men, nog ser man ljuset i tunneln.
  Sarkozy drog jokern ur ärmen, på samma sätt som Trump: hundratusentals jobb inom franska energisektorn (i det här fallet faktiskt framförallt i de halvgamla kärnkraftverk) är i fara, om man följer tyskarnas galna ”Energiewende” väg. Han ligger jämt med Juppé idag, men han har en helt annan apparat bakom sig än konkurrenten och torde nog vinna nomineringen i november. Och därmed troligtvis valet i nästa år om inte Front Nationals Le Pen vinner i första omgång. Kanske en ny kvinna vid makten, när Merkel försvinner?
  Hollande har bäddat bra för sina efterföljare: 35 timmars vecka ett minne blott, lägre löner länge arbetstider, lättare att sparka folk etc. Det kan ge Frankrike den uppsving som befolkningen sedan länge efterlyser.
  I Tyskland har energiministeriet i hemlighet uppgjort en minst sagt kontraproduktiv väg till CO2-fria samhället. Kort sagt, kolet ersätter kärnkraft för el-alstringen, ingen förändring i frågan om bensin eller dieselbilproduktion, och kanske nån gång om 50 år så skall man åtgärda de galopperande CO2-emissioner. Yrvaken efter sommarpausen började miljöministern skälla på de konservativa i koalitionen, fastän hennes partikamrat Gabriel stod för kohandeln och undertecknade pappren. Och de håller i motsats till Obamas underskrift. Inte vill Tyskland avskaffa sin industri med bilar och maskiner och kemiska produkter. På tal om kemiska produkter: nu är genmanipulerad säd och växtskyddsmedel (Roundup) tysk och får väl användas även i framtiden inom EU.
  Merkel, ja: hon har nu bara de politiskt korrekta medier bakom sig. I hennes parti vässas de knivar, och en Brutus eftersökes. Med varje procent över tio för AfD i de nästa delstatsvalen (Berlin i morgon) nästa vår smälter viljan att ha henne kvar som kansler i CDU som glassen i klimatuppvärmningen. Opinionsundersökningar visar att CDU är på väg under 30 %, när sista valet gav över 41 %. Man ser redan skräcken i ansikten bland många CDU parlamentariker, när en säker plats i parlamentet försvinner till AfD.
  Chefen för bayerska CSU, som är CDUs oberoende systerparti som finns enbart i Bayern försöker få bort Merkel, och kanske rentav bli utsett som kanslerkandidat för både partierna. Han har kört en extrem hårt kampanj för en övre gräns på 200000 flyktingar och för en återinföring av riktiga temporära gränsposteringar, 50000 nya jobb för gränspolisen och hårda tag mot illegala invandrare, fram tills Schengensystemet åter fungerar (vilket vi vet, att så ej sker…) Hittills säger Merkel Nein.
  Opinionsmätningar visar att om CSU chef Seehofer skulle vara kanslerkandidat så skulle CDU/CSUs siffror direkt klättra upp till sina gamla siffror över 40 %. Och med de nygammla FDP-liberalerna med 7- 8 % kunde de bilda en koalition i valet nästa oktober. Faktum är, att stor delen av AfDs röster i de senaste valen kommer direkt från CDU. Och de skulle återvända.
  Men en sådan regering skulle enbart ändra flyktingpolitiken, inte klimatpolitiken, för den duger nu som den är fram till 2050 för näringslivet.
  Hur det än blir: om Clinton vill bli vald, så måste hon ändå lova att inga fler kolgruvor och kraftverk stängs, för Swingstaternas kolproduktions vara eller inte vara kommer att avgöra vem som blir president i USA.
  Varvid vi kan konstatera: ingen kommer att avstå från fossila bränslen – så länge de finns för ett förnuftigt pris. Och, det vet vi: minst 100 år till.

 45. Slabadang

  Sibbe!

  Har inte en enda invändning till ditt senaste inlägg. Jag tänker på våra stackars svenska riksdagspartier. Nu har de inte ens EU med sig! Folk är så förbannade på invandringspolitiken så de spottar och svär och nu blir de uppläxade av Tusk och övriga länder för det svenska kravlösa planlösa hjärnsläppet!
  Nu har hela Europa med EU spetsen blivit ”rasistiskt” och ”främlingsfientligt”. 🙂 Mein Gott ! 🙂

  Den här passagen gillar jag :

  ”Merkel, ja: hon har nu bara de politiskt korrekta medier bakom sig. I hennes parti vässas de knivar, och en Brutus eftersökes. Med varje procent över tio för AfD i de nästa delstatsvalen (Berlin i morgon) nästa vår smälter viljan att ha henne kvar som kansler i CDU som glassen i klimatuppvärmningen.”

 46. Ingvar i Las Palmas

  #41 Slabadang
  För några år sedan hade jag en broker som tyvärr gick omkull. Fick i alla fall tillbaks största delen av insatt kapital.
  De hade konton som var i ”guldekvivalenter”. Hade hälften av pengarna i USD och hälften i GLD.
  Inte så dumt.

 47. # 44 Sibbe

  De arbetsmarknadsreformer du talar om i Frankrike har ingen som helst praktisk betydelse, förutom möjligtvis för storföretad med kapacitet att anställa folk som kan tolka lagstiftningen. I Frankrike gäller fortfarande 35-timmarsveckan, men nu med omfattande undantag. Det ligger långt över småföretags förmåga att rätt tolka vad som verkligen gäller. Och vid feltolkningar blir priset högt, ofta konkurs.

  Ny lagstiftning tillkommer hela tiden. Senast är prejudikatet om självmord relaterade till arbetet. Definitionen är att den anställde tar livet av sig på arbetsplatsen eller skriver i ett avskedsbrev att orsaken är arbetssituationen. Den prejudicerande domen innebär att arbetsgivaren omgående och innan prövning i domstol ska betala 700 000 euro i skadestånd. Mycket få små företag klarar en sådan utbetalning. Gissa hur det påverkar viljan att anställa personal.

  I Frankrike slopar man aldrig, aldrig en lag, man ändrar den på ett eller annat vis, oftast så att den blir mycket svårtolkad. Den svenska affärstidslagstiftningens avskaffande i början av 70-talet borde vara exemplet på hur man handskas med tillväxthämmande regler och lagar, men det var länge sedan.

  Mycket talar för att den politiska situationen i Frankrike kan ändras nästa år, men tro inte för den skull att den statliga inblandningen i villkoren för näringslivet kommer att förändras. Det folkliga stödet för ”interventionnisme” är mycket starkt.

 48. Bim

  Ann L H
  ”Bim, 18, Gp´s redaktion har fått Malcom Roberts´tal i skrift – för påseende och med kommentar.”

  Ber om ursäkt, uppmärksammade inte Din kommentar för än nu. Spännande antingen den kommer in eller inte. Med Dina kunskaper och ditt sätt att skriva kommentarer, så är det ju snudd på tjänstefel att inte ge plats åt Malcom Roberts tal i GP. Han blev ju verkligen hyllad av åhörarna.
  Men GP, trots att de bättrat sig inom andra områden sedan Alice Teodorescu fick hand om ledarsidan, så verkar klimathotandet fortfarande vara en helig ko. Kan det vara Peter Hjörne som är bromsklossen? Han verkar inte tänkt färdigt riktigt ännu, om än det ena och det andra.
  Skulle vara kul att läsa detta GP- inlägg från Dig. Min mailadress finns ju på KU.

 49. Slabadang

  Lars Mellbom!

  Ja fransk arbetsmarknadslagstiftning är både dysfunktionell och rent mystisk ur fler aspekter. Jag gick utbildning i internationell affärskultur med fokus på Europa. Det finns otroliga skillnader. i Frankrike så är prestige titlar och hierarki mycket dominerande. Du bedöms mer efter hur du uttrycker dig och talar än vad du faktiskt säger. ”intrycket” (vad det nu heter på franska har jag glömt impression eller expression kanske) betyder mycket mer.
  Svenskar som jobbar för franska bolag har det ofta jobbigt att begripa skillnaden mellan officiell ”policy” och tillämpad verklig policy. Påvarna både små och stora har mycket stort handlingsutrymme och befogenheter och kan efter behag och intresse fixa undantag och tolkningar. Men gör du saker utan mandat uppifrån …. körd!

 50. Slabadang

  Ett bra skäl till varför MEDIA tappar sitt inflytande!

  Fyra Hillary -journalister skall svara på frågan varför Trump är så populär:

  Till och med en treåring förstår att det är en sanslös partisk propagandateater som spelas upp:

  http://www.aljazeera.com/programmes/upfront/2016/09/real-donald-trump-160916093404975.html

 51. # 49 Slabadang

  Alldeles riktigt! Impression är ordet.

  Icke desto mindre, om man inte siktar alltför högt, kan man köra sitt eget race genom att kalla sig ”artisan”, ungefär = enskild hantverkare utan anställda. Det är en hederstitel i motsats till ”patron”, arbetsgivare, som ofta följs av suffixet ”voyou”,= slyngel / fanskap. Som artisan kan man tillåta sig att vara excentrisk och agera utanför vad som betraktas som normen. Dock, det kräver i vår tid med Internet, att alla kunder är mer än nöjda. Det fulaste sättet i Frankrike att tjäna sitt uppehälle är att bedriva import / export; mycket värre än att vara t.ex narkotikasmugglare.

  Själv har jag kontoret i köket, kör till mina arbetsplatser i en Volvo 1986, arbetar i en helvit overall ( hindrar värmeslag) och duar mina kunder. Inget som helst problem vad beträffar relationen till mina kunder.

 52. Roggan

  Macchiariniskandalen (svår stavat)

  Tycker att teorin om CO2-hotet och rubricerade händelse har stora likheter med varandra. Skandalen innebar väl samma förnekande av fakta ”ini i det sista” samt ”utfrysning” av de som slog larm. Eller vad säger ni övriga som är betydligt mer bevandrad i den akademiska världen än undertecknad.

 53. Lars Cornell

  #51 Jag associerar till det jag läste för många år sedan, vet ej om det stämmer fortfarande.
  – Är man otrogen i USA får man sparken (men Clinton klarade sig med nöd och näppe).
  – Är man otrogen i England väcker det stor uppståndelse.
  – Att vara otrogen i Frankrike väcker beundran.

  #52 Klimathysterin är en mångfalt större skandal än Macchiariniskandalen som är en lokal händelse.
  Macchiariniskandalen kommer snart att glömmas bort.
  Klimathotstron kommer att finnas i framtida historieböcker vid sidan av medeltidens häxprocesser.

 54. Slabadang

  Att få media emot sig är att få folkens sympatier med sig!

  Trots att Trumps policys i sin helhet är rena utopin möts han av en helt otrolig entusiasm var han än har sina rallyn. Han talar om värden demokraterna varken erkänner eller värderar men som folket värderar högt. Han talar om trygghet och säkerhet på alla nivåer från individ till stat. Något många amerikaner oavsett hudfärg och etnicitet lever med det dagliga underskottet av.
  Det Soros finansierade demokratiska partiet satsar istället på identitetspolitisk splittring och konflikt kvinnor/män svarta/vita hbqt/ hetero aktivister och demontering av nationens gränser och därigenom demontering av nationen i sig.
  Trump är skicklig på att läsa in avtäcka och förmedla demokraternas hycklerier. Enligt senaste opinionsundersökningar så rusar nu många etniska minoriteter ifrån Demokraterna till Trump och i stater som inte röstat republikanskt på trettio år ligger Trump lika eller något bättre till än Hillary.

  Från globlistiskt styrt klimathots-USA och nu till Trump … djävlar vilken pendling mellan ytterligheterna!

  Lyssna på fansen på rallyt! ”Times are a changin”

  https://www.youtube.com/watch?v=hTOBUjYGYdA

  Vi hör en energi och ett engagemang endast en säker vinnare kan skapa!

 55. Michael

  The Economist är en klar favorit som regelmässigt bjuder på insiktsfulla och djuplodande analyser och objektiva fakta. Tidningen låter läsaren dra sina egna slutsatser snarare än att skriva dem på näsan. Av dessa skäl blir jag oerhört besviken när jag ser hur de likt en okritiskt torgför ren klimathotspropaganda: Degree course: record temperatures
  https://espresso.economist.com/7d3d5bcad324d3edc08e40738e663554

 56. Jag gläds åt hur torium som energikälla ökar i insikt (om än jag anser att IMSR är den smartaste vägen utan toriumcykeln).

  Sedan programserien startade har jag laddat ner BBC elemets där periodiska systemet gås igenom med avseende på ekonomi.

  Ladda inte ner de korta versionerna från business daily utan de långa från ”elements”.

  Hur som haver handlar det senaste avsnittet om torium, märk att bakåtsträvaren saknar kompetens och egentligen därför bara ytterligare stärker argumentet för torium i enlighet med Indiens tre stegs kärnenergiprogram.

  Jag har ”elements” i lurarna då jag tränar, jobbar och även då jag gör någon form av halvintellektuell verksamhet som nu.

  Häpp!

 57. Jag letar efter media som är maximalt långt från mig (BBC klimathot) men ändå inte har bottenlöst låg kvalitet som SVT…

  NRK är ganska bra, men de senaste åren har BBC varit den viktigaste källan för mig till information som undergräver mina åsikter.

  Bara idioter söker argument som stödjer deras åsikter…

 58. Mats G

  Agenda 2030

  Kronprinsessan i FN , New York
  http://www.expressen.se/nyheter/kungligt/victoria-pa-mote-i-fns-generalforsamling/

  Innehåll Agenda 2030.
  https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld

 59. Gustav

  Men va bra: http://www.di.se/nyheter/sa-mycket-hojs-elskatten/

 60. Mats G

  Är det inte lustigt hur saker och ting kan sammanfalla. Speciellt när budgetar skall presenteras… Är det inte ubåtar i stockholms skärgård så är det ett superhemligt hot från Ryssland. Men, men det funka. ytterligare kanoner för en halv miljard till gotland… Bofors behövde nog den ordern är min gissning….

 61. Mats G

  59
  Gustav

  Den här är en riktig fining.

  Först lägger man på effektskatt på kärnkraft.
  Sen gör man en överenskommelse i riksdagen att fasa ut den!?
  Sen höjer man elskatten för att kompensera för den nypåkomna effektskatten.

 62. Mats G

  Fö..

  Är det någon här som skulle anlita en firma som är låglöneledande?

 63. Ann lh

  Mats G #58 Arma Viktoria som är född till en position där hon tvingas bli FNs kuttersmycke, att tänka själv är inte att tänka på.

 64. Håkan Bergman

  Bra nyhet.
  http://www.dn.se/kultur-noje/budgeten-hojd-tv-avgift-fran-januari/
  Det ska kosta att titt på sk*ten.

 65. Mats G

  Våta fötter i Brynäs.

  Som alla vet numera är VVS Sverige väldigt eftersatt. Det innebär att de kommer höja vattenavgiften kraftigt. Är det inte praktiskt att ha avgift på sådant som borde vara skattefinansierad.

  Det är mycket roligare att bygga arenor, kongresskomplex än underhålla VVS som är en kärnverksamhet för en kommun.

  Jag blir sur för det är alltid JAG som skall betala för alla dumheter….

  När det gäller TV-avgift; om de nu höjer så borde man ju faktiskt få se OS hockey- och fotbolls-VW..

  Jag tror C-More gjorde en riktigt dålig affär på OS för nu ökar de priset för att titta på Fotbollsallsvenskan.

 66. Mats G

  Credibility – Trovärdighet.

  Miljörörelsen/Vänstern har problem med trovärdigheten. Speciellt vänstern som efter murens fall bevisade vara en failed idiologi.

  Det som hände var att man nyttjade vetenskapens trovärdighet för sin gröna agenda. De har även använt sig av lite kändisar som DiCaprio. Agenda 2030 använder sig av kändisar ocj kungligheter. Vet inte om det sistnämnda är helt lyckat eller om politiker toppar vill frotera sig bara. Leo Messi används också för Agenda 2030.

  Fick en aha nyligen, Islam är absolut. Det förklarar en hel del…

 67. LBt

  Intressant uppgift från Japan
  http://www.e-catworld.com/2016/09/19/report-stable-excess-heat-100-per-cent-reproducible-in-lenr-experiment-at-tohoku-university-japan/

 68. Thomas P

  LBt #67 Visst är det fascinerande hur alla dessa LENR-experiment tycks helt olika. Använder olika typer av konstruktioner som tycks förutsätta helt olika nukleära reaktioner. Det finns inte en väg till LENR utan 100, alla lika opålitliga.

 69. LBt

  Thomas P,
  märklig slutsats du gör som följd av en rapport där man just framhåller att man problemfritt replikerar reaktionen.

  1989 drog man slutsatsen att det Fleischmann och Pons försökte förmedla till världen var bluff och bedrägeri och detta utan att ha något annat att referera till än att reaktionen var svår att återupprepa. Massmedia understödde tolkningen bluff och bedrägeri möjligen påhejad av en krets som inte var särskilt intresserad av att det skulle kunna finnas fusion som kunde kallas kall. Rossi mötte samma hantering fram till Lugano-testen. Därefter har man tystnat och arbete med att förstå vad det handlar om kan nu genomföras runt om i världen utan att de som försöker hånas i massmedia och av forskarkollegor. Det är bra och det är helt Rossis förtjänst. I grunden märkliga forskare som backar inför företeelser som kan vara svåra och komplexa från en övertro på att den kunskap vi redan har bestämmer gränserna.

  Det mesta pekar nu på att LENR verkligen finns och jag håller inte helt med dig, reaktionen tycks kretsa kring ett fåtal kända ämnen. Förutsättningarna är emellertid komplexa och helt enkelt inte fullt ut kända. Länken ovan pekar på en intressant preparation av bränslet som föregår reaktionen. Detta kanske är en nyhet för kretsen av forskare.

  Min tolkning efter att ha följt detta noga, delvis också nära, är att LENR finns och Rossi har både en fungerande reaktor och vad som kan underhålla reaktionen men han har fortfarande problem med att hålla den stabil på en hög utbytesnivå. Det finns ännu ingen marknadsmogen produkt, de flesta (alla bortsett från Rossi) talar om energiutbyten som är låga, COP 1+ till ca 3, Rossi talar om COP 6+ till 200. Det är inte självklart att stabil drift med högt energiutbyte går att uppnå och det kan vara så att Rossi i denna del överdriver beträffande vad han har, möjligen kommer detta att avgöras i domstol nästa år.

  Vad som är bra är att forskning nu tillåts och man bör nog ta lärdom av hur fel det kan bli när man bannlyser forskningsområden utan annan grund än dem som fanns 1989. Detta kan gälla även nu avseende vilken forskning som tillåts respektive avvisas beträffande klimatet.

 70. Håkan Bergman

  Jösses, det börjar infinna sig tvivel om klimatpolitiken på DNs ledarsida. Hur ska detta sluta?
  http://www.dn.se/ledare/signerat/dalig-klimatpolitik-hotar-planeten/

 71. Ingemar Nordin

  Håkan B #70,

  Vi har haft uppe Per Krusell här på KU förut, t.ex https://www.klimatupplysningen.se/2013/01/13/klimat-och-rationellt-handlande/

  ”Klimathotet är ett hot, det är ganska stort, men det är inte så där jättestort om vi ska översätta det i kronor och ören … När vi bedömer effekterna av klimatförändringar så räknar vi också på kostnader i fattiga länder speciellt, men det summerar inte till någon ödesfråga för världen. Då tror jag det är viktigare att få de här fattiga länderna att utvecklas. Jag är lite orolig att man blundar för andra viktigare frågor genom att tänka miljö.”

  I debattartikeln på DN säger Krusell och John Kassler bl.a.: ”Frestelsen att framstå som ”bäst i klassen” genom verkningslösa nedskärningar i Sverige eller elbilssubventioner måste vi stå emot.” http://www.dn.se/debatt/utslapp-i-sverige-fel-fokus-for-svensk-klimatpolitik/

  Krusell tror alltså på ett klimathot men är kritisk till den svenska symbolpolitiken och spelet för gallerierna.