Förluster och korruption i vindkraftens spår

pengar

För några dagar sedan kunde vi läsa i tidningarna om att vindkraften i Sverige går på knäna. Vattenfalls satsningar på vindkraft ger dålig lönsamhet, trots alla subventioner. Värdet på vindkraftsparker skrivs ned och anläggningar som bara är några år gamla måste börja demonteras till stora kostnader. Så bolaget kan inte längre ge någon utdelning till staten säger vd:n  Magnus Hall.

Vattenfall är inte ensam om att gå dåligt. Det gäller så gott som alla vindkraftsbolag att de har svårigheter med lönsamheten – en del har gått i konkurs och lämnat kostnaderna till markägarna.  Av nedanstående diagram (som jag skrev om här) framgår det att investeringarna i ”hållbar” energi har minskat sedan 2011 i hela Europa. Även riskkapitalisterna har dragit öronen åt sig sedan länge, skriver Wall Street Journal.

investeringar

Den dåliga lönsamheten och förlusterna beror på att de statliga subventionerna minskat över tiden.  Vindkraften är nämligen en industri som inte kan stå på egna ben. Sedan 35 år så har de aldrig kunnat stå på egna ben utan de har alltid varit beroende av skattebetalarnas miljarder. Och när statens finanser inte längre klarar av att finansiera en fortsatt utbyggnad så vacklar hela branschen.

Så nu är vindkraftsindustrin desperat och man ökar sin lobbyverksamhet mot allmänhet och politiker. Man skriver debattartiklar i tidningarna (och får på så sätt gratis reklam), man besöker kommuner runt om i landet och lovar jobb och inkomster till kommunen, man stöttar miljöorganisationer och universitetscentra som lydigt för ut budskapet om klimathot och hur de gröna energislagen kan rädda oss alla. Och man har sina små miljöpartier i riksdagen som villigt och glatt genomför den ena stolliga energipolitiska satsningen efter den andra.

Men det räcker inte. Vindkraftsbranschen går ändå uselt. Nu har även en del gammelmedia i det troende Tyskland insett att industrin är korrumperad.  Det är nämligen fråga om ren korruption när politiker beslutar om nya vindkraftsprojekt som står i direkt strid med de egna väljarnas önskemål men som gynnar dem själva ekonomiskt. Många av de lokala och regionala klimatengagerade politiker som beslutar om nya vindkraftsparker är även markägare och kan därför håva in hel del sköna skattemiljoner.

Vi har ju liknande fall i Sverige där kommunledningen går emot en klar majoritet som framförts i en folkomröstning. Jag tänker bl.a. på Sorseles mutkolvar i kommunstyrelsen (här och här).

Besvikna miljövänner lämnar miljöorganisationerna när de inser att även dessa är korrumperade och går i vindkraftsindustrins ledband. Organisationernas ledning lyssnar inte längre när medlemmar ute i landet slår larm om hur vindkraftverken dödar fåglar och förstör landsbygden. Opinionen för vindkraft sjunker snabbt i Tyskland. Men vindindustrin vet hur man råder bot på detta. Istället för att ha gräsrotsdemonstrationer som ropar på fler och större politiska ingrepp mot kärn- och fossilkraft så betalar man folk som jobbar med vindkraft för att gå ut på gator och torg. Resor och övernattningar är förstås betalda.

follow the money

Vindkraftsindustrin blir alltmer brutal för att få sin verksamhet att gå ihop. TV-serien ”Follow the Money” låter plötsligt mer trovärdig och realistisk.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Peter F

    Och vart tog pengarna vägen ?

    http://www.frojdh.se/2014/08/28/hundratals-svenska-skattemiljoner-till-vindkraftsoligarkerna/

  2. Lasse

    Vindkraften har en nackdel som ökar ju fler verk som sätts in.
    De levererar ström när det blåser. Detta sänker priset på strömmen eftersom efterfrågan inte är lika flexibel och baskraften behövs och är svårreglerad.
    Det borde finnas en undersökning som visar hur vindkraften påverkar priset på elen.
    Typ medelpris på olika energislag på denna sida: http://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

  3. LaCol

    Vindkraft är djävulens gåva till mänskligheten.

  4. Sigge

    Investeringarna i vindkraft har minskat under många år i Europa men trots detta har kapaciteten på de installerade verken ökat.

    Om man jämför Arise Windpowers vindkraftsparker Oxhult och Bohult.
    Oxhult byggdes 2008-2009, kostade c:a 380 miljoner och producerar 57 GWh/år.
    Bohult byggdes 2013-2014, kostade c:a 200 miljoner och producerar 46 GVh/år.
    Relativt så var det c:a 35% billigare att bygga vindkraft 2014 än 2009.

    Arise har också skrivit ner värdet på några av sina vindkraftsparker. Det är de äldsta parkerna som de skrivit ned värdet på eftersom de var högre värderade än de nyaste. Det är likadant för Vattenfall, det är de 3 äldsta vindkraftsparkerna som de skrivit ned värdet på för att de ska bli jämförbara med de nyare.

    Eftersom vindkraft blivit så mycket billigare så är det många som frågar sig varför det är samma subventioner idag som för 5 år sedan. Det är en fråga som är minst sagt berättigad för det är de som byggde vindkraft för 5 år sedan som har problem, inte de som bygger idag.

  5. Christopher E

    #4 Sigge

    Det stämmer kanske kostnaden för själva turbinen i relation till effekt minskat. Men inte kringkostnader för transporter, ingrepp i naturen, makadam, betong mm. Och samtidigt har elpriset fallit vilket ätit upp lägre priser på turbiner och gjort ”lönsamheten” än mer negativ.

    Därför byggs det mycket lite idag. Vi hade en stor strid om en park här som pågått i minst åtta år. Tyvärr avgjordes det till bolagets fördel i Miljööverdomstolen när denna tog politisk hänsyn till nya regeringen, men vid det laget hade de ekonomiska förutsättningarna försämrats kraftigt. Ett bygge är därför inte aktuellt nu ändå, och vi hoppas givetvis att den situationen ska bestå tills tillståndet löper ut. Och sedan kör vi en ny runda i domstolarna i åtta år till! 🙂

    Tiden är oss naturräddares vän…

  6. ces

    #4 Producerar dom eller är det vad dom kanske kan producera?

  7. Sigge

    #6 ces

    Det är den beräknade medelproduktionen. För Oxhultsparken som varit i drift några år så är siffrorna justerade efter verkliga produktionen.

    Oxhult 12 st 2 MW tubiner, 90 m diameter. Totalt 24 MW, utnyttjandegrad 27%.
    Bohult 8 st 1,6 MW turbiner, 100 m diameter. Totalt 12,8 MW utnyttjandegrad 41%.

    Bohults turbiner har större diameter men mindre effekt därav den stora skillnaden i utnyttjandegrad.

  8. Olof Ribbing

    Sverige ska bli fossilfritt 2030!
    Är det Nya Socialdemokraterna vi väntar på?

  9. Håkan

    Debattinlägg i Sydsvenskan: ”Vindkraft är sedan flera år en bransch i kris”

    https://www.sydsvenskan.se/2016-09-18/vindkraft-ar-sedan-flera-ar-en-bransch-i-kris

  10. sibbe

    Fin artikel, Ingemar, jag översatte den till tyska eftersom http://www.science-skeptical.de/klimawandel/das-gesicht-der-energiewende-teil3/0015509/ råkade ha samma tema på sin blogg idag.
    Det är faktiskt bedrövligt hur sansade och kloka människor blir, då det blir prat om Vindenergins avoga sidor. I synnerhet på den här tyska bloggen, där ett antal personer är övertygade om att enbart sol och vindkraft räcker till att förse tyska industrin med el. Inga fakta duger, Atomindustrin saboterar vindindustrin, fastän snart alla kärnkraftverk är stängda. Och är det inte atomindustrin så är det kolindustrin.
    Men, man måste ju rädda världen…

  11. Håkan Bergman

    Ingemar, läs Håkans länk i #9.
    ”En köpare finns, men villkoren är hårda. Linköpings kommun erbjuder sig att betala 230 miljoner kronor.”
    Förstörde vi söndan för dig nu?

  12. sibbe

    Även NoTricks har i dag en artikel om vindkraft.

    http://notrickszone.com/#sthash.a3T5r3MV.gQDLkte7.dpbs

    Och:
    The Umweltbundesamt is alarmed. Germany-wide, according to the Ministry, which actually is supposed to protect the environment, 97 percent of Germany’s area may not be covered with the tall wind turbines. The Ministry has also ‘warned’ other states that the ‘Energiewende’ is thus finished.” – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.a3T5r3MV.gQDLkte7.dpuf

  13. Ingemar Nordin

    Sibbe #10,

    Danke. 🙂 Tack för ditt tips om bra blogg också.

    Håkan B #11,

    Jag känner inte till detta om att Linköping vill köpa vindsnurror. Vad skall de ha dom till, undrar man ju.

  14. tty

    #11 & 13

    Tekniska verket i Linköping har sedan länge haft en ambition att bli en storspelare på energimarknaden och producera ”miljövänlig el”. Med skattepengar och ett lönande fjärrvärmemonopol (delvis även i grannkommunerna) i ryggen har de gjort det till något av en specialitet att köpa upp kraftverk med dålig lönsamhet, visserligen till låga priser. Det har väl gått sådär, hittills har man lyckats köpa på sig ca 90 MW vattenkraft, till stor del olönsam vid nuvarade elpriser. Man har också byggt ut den avfallseldade kraftvärmen till 2 TWh/år (15 % el) vilket är långt utöver den tillgängliga mängden sopor och importerar därför stora mängder avfall. Hittills har man dock hållt sig utanför vindkraften (bortsett från en enda vindsnurra som byggdes efter en politisk kohandel med MP och som stått stilla sedan många år efter ett haveri). En förklaring kan vara att Linköping har två flygfält som båda är av avgörande betydelse för stadens arbetsmarknad och ekonomi (>>5000 jobb), så det är inte helt lätt att bygga vindkraftverk i närheten. Kanske därför man går på uppköpsstråt på andra håll?

  15. Ingemar Nordin

    tty #14,

    Tack för infon. Jo, tack vare vår flygindustri (som bygger det av miljövänstern så föraktade JAS Gripen) och våra två flygfält så är vi rätt befriade från förfulande vindkraft. Men kanske också därför att det faktiskt inte blåser särskilt mycket här. Tekniska verken levererar både el och fjärrvärme till, som jag tycker, acceptabla priser. Innovationskraften ligger, som du antyder, på att elda avfall – med vinst. Det andra med vattenkraft och vind är nog bara att se som förlustbringande affärer som de kanske måste pyssla med för att stryka politikerna medhårs. Detta är ju bara ett spel för gallerierna som cheferna är väl medvetna om.

  16. Roggan

    Uppsala kommun ska inhandla vindkraft enligt mp (+s) Maria Gardfjäll för ca 100 mkr (för att sänka CO2 etc) bl a för att kunna tillhandahålla de kommunala verksamheterna fossilfri el Knivsta kommun erbjöd då sina vindkraft, som väl inte var lönsamma eftersom man vill sälja dom. Uppsala har väl inte vad jag förstått ”nappat” på erbjudandet utan söker väl efter bättre alternativ, om dom nu finns.

    Tack och lov bor jag inte i nämnda kommuner, men vad är det som driver dom till detta.

  17. Ingemar Nordin

    Roggan #16,

    ”Tack och lov bor jag inte i nämnda kommuner, men vad är det som driver dom till detta.”

    Korruption? Mutor? Hot?

  18. Roggan

    #17, Ingemar

    Nej jag tror inte på korruption, mutor eller hot, Det är ett tag sedan (3-6 månader om jag minns rätt) som detta kom upp. Men det beror nog mera på okunskap och bristfällig ekonomisk analys. Tillkommer ideologi och det vanliga ”vi vet nog bäst”.

  19. Lars Cornell

    #17 och #18. Jag har samma uppfattning som Roggan men den främsta drivkraften är önsketänkande i kombination med okunnighet och oförmåga att kalkyllera. De gick nog i 90-takets flumskola
    http://www.dn.se/debatt/jag-ber-om-ursakt-for-90-talets-pedagogiska-ideer/
    Inte förvånande att det är just Mp som nu föreslår att skolan skall avskaffa betygen.

  20. John Silver

    #16 #18

    Sinnessjukdom.
    Hela den västerländska härskarklassen är vansinnig och måste avslutas.

  21. John Silver

    #19

    Lika bra att avskaffa själva skolan när man ändå håller på.

  22. John Silver

    En till artikel på samma tema:

    https://stopthesethings.com/2016/09/14/wind-power-alert-americans-out-to-avoid-europes-power-price-disaster/

  23. Gunnar

    Intressant artikel! Vindkraftverksindustrin är verkligen het. Sajten http://aktietipsen.se/ skrev ju om företaget Vestas som opererar med underhåll och nybyggnation av Vindkraftverk. Tror det är ett danskt företag. Arise Windpower är ett annat börsnoteras bolag som gått dåligt eftersom de låga elpriserna har hållt i sig.