Öppen Tråd

oktober

Oktober är här på allvar. Höstens vackraste månad? Här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann L-H

    Nu har den kommit, den förkortade versionen av handlingarna inför Paris, endast 20 sidor, de handlingar som lyfts fram i ljuset.
    http://unfccc.int/resource/docs/2015/adp2/eng/8infnot.pdf
    Borta eller snarare för tillfället gömda är alla obehagliga uttryck som vi tidigare stött på. Skrivelsen är tämligen oförarglig dvs om man inte kikat på de tidigare skrivningarna som den här toppen på isberget vilar på.
    T.ex. Article 7, om teknologisk utveckling och överföring. Inte ett ord om att detta utvecklingsstöd begränsas till de förnybara energikällorna. Sådana små detaljer finns att läsa i tidigare skrivelser, som hänger med utan att de ouppmärksamme, insatte läsaren ens kan ana dem. De får man så att säga på köpet vid undertecknandet.
    Läs och försök förstå.
    Det är så här man lurar både politiker, icke grävande journalister och ett helt stackars folk.

  2. Errbe

    # 1 Ann

    Du är en stjärna ! ! !

    Kör på.

  3. Peter F

    Indierna är inte nöjda.

    http://timesofindia.indiatimes.com/home/environment/pollution/India-disappointed-at-draft-Paris-climate-change-agreement/articleshow/49265889.cms

  4. Ingemar Nordin

    Ann LH,

    Tack för länken till dokumentet. Dokumentet är i vanlig ordning nästan oläsbart för en icke-juristutbildad. Och inte blir det bättre av alla hakparenteser som ger olika alternativ. En ändring där kan förändra hela innebörden av överenskommelsen. En bra första kommentar är skriven av Peter Foster http://business.financialpost.com/fp-comment/peter-foster-pariss-scary-climate-agenda

    Jag har inte läst allt, men av särskilt intresse är ju vem och hur dessa överenskommelser skall implementeras. Det enda som det talas om, så vitt jag kan se, är deltagarna i själva Parismötet: “CMA” means the Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to this Agreement;”

    Det finns ett sekretariat förstås som har till uppgift att hantera mötet och det är väl troligt att mycket av makten kommer att delegeras dit i första vändan.

  5. latoba

    I dagens SvD om den nya podcasten om klimatet kan man läsa följande
    ”Superkändisen Johan Rockström är med i varje avsnitt – varför då?
    PA: – Han är en av världens främsta klimatforskare, hans och hans kollegers forskning kring
    planetära gränser har fått ett enormt genomslag i forskarvärlden på ett sätt som jag tror att få
    svenskar har insett. ”

  6. Ingvar i Las Palmas

    #5 latoba
    Finns det några forskningsrapporter? Peer reviewed?

  7. Lasse

    Läste också SVDs klimatsatsning-som verkar vara propaganda rakt av utan möjlighet till inlägg.
    Jag skulle vilja fråga nån insatt om varför solen skiner mer nu än för 35 år sen.
    Rejält mycket mer!
    SMHI har inte lyckats dölja detta men saknar förmåga att förklara det.
    Finns det en periodicitet som kan förklara det?
    http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.6403!/faktablad_solstralning%5B1%5D.pdf

    ”Under den period som visas i figurerna ovan har solskenstiden ökat med 0.7% per år och globalstrålningen med 0.4%. Detta är stora ökningar, som även observerats på andra håll, men de måste ställas i relation till de minskningar, som många forskare rapporterat för tidigare år, och som brukar kallas global fördunkling (global dimming). Orsaken är inte helt klarlagd men det finns en hypotes att det skulle ha med molnens albedo att göra även om minskad molnmängd är den enklaste förklaringen.”

    SMHI svävar i okunnighet om orsaken till en företeelse som de mäter men är säkra på att modeller som inte stämmer kommer att stämma. Jag är skeptisk!

  8. Lars Cornell

    Romson och Löfven vill nu ge bidrag till energilager, dvs batterier för storskalig lagring av el. Men litium är en bristvara och utvinningen är skitig. Fördelar vi förekomst av litium blir det ungefär ett kg per invånare på vår jord. Då förstår man att batteribilar, baserade på litium, inte kan bli särskilt vanliga i framtiden. Dessutom behöver de neodym i motorerna och det är också en bristvara och utvinningen är skitig.

    Det är symbolpolitikens kännemärke; först kommer man släpandes med något dåligt som vindkraft och solkraft. För att kompensera nackdelarna tillför man ytterliga något dåligt som batterilager som ytterligare tär på jordens resurser och på vår ekonomi.

    Jag hoppas verkligen att riksdagen säger NEJ till Löfvens och Romsons förslag till bidrag till batterier för lagring av el. Åtminstone måste litiumbatterier undantas från bidragen för miljöns skull och för att det inte är långsiktigt hållbar politik. Vi skulle ju vara sparsamma med jordens resurser, eller hur?

    Om vi behåller vår mix av kärn- och vattenkraft behövs inte batterilager.

  9. HenrikM

    En liten spricka i MSM… Per-Olof tror inte på alarmismen.

    http://www.va.se/nyheter/2015/10/09/per-olof-eriksson/

  10. Sören G

    ”Johan Rockström – en av världens främsta klimatforskare”
    Vilket skämt!!

  11. Håkan Bergman

    Visst är dom fantastiska våra politiker, nu ska man får skatterabatt på el för att värma uteluften i t.ex. Luleå. Jag hade förstått om överskottsvärmen användes till nåt vettigt, fjärrvärme t.ex., men i Luleå finns ingen avsättning SSAB levererar redan den varan.
    http://www.dn.se/ekonomi/facebook-far-miljoner-i-skatterabatt/
    Tror ni att Baylan och energikommisionen kan lära sig nåt nytt i Tyskland?
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/baylan-soker-svar-pa-energifragor-i-berlin/
    Sen förstår jag mig inte på stackars VW, är det verkligen smart med alla dessa webannonser just nu, Passat Sportscombi, Car of the year minsann, dieseln bara 10000:- dyrare än bensinarn, rea?

  12. Sören G

    Baylan tyckte att vindkraftsutbyggnaden i Tyskland var en framgång. Om man kallar det en framgång att verken har blivit byggda så får det väl stå för Baylan. Men han medgav samtidigt att kostnaden för el i Tyskland var ett par tre gånger högre än i Sverige.

  13. Olav Gjelten

    Synnerligen intressant, Lars Corell # 8. Stoppas galenskapen med elbilar av den enkla anledningen att litium helt enkelt inte finns i sådan mängd att det räcker ör att elbilarna inte blir särskilt många?

  14. tty

    Litiumjonbatterier är svindyra, har begränsad livslängd och är inte problemfria ur säkerhetssynpunkt. Om man vill öka lagringskapaciteten i det svenska elsystemet vore det mycket effektivare att renovera Storjuktans kraftverk som ursprungligen är byggt för att även fungera som pumpkraftverk, men där Vattenfall skrotade den delen för en del år sedan när kraftverket renoverades, eftersom den inte var lönsam och man inte längre hade något ansvar för kraftbalansering.

  15. tty

    Håkan Bergman #11

    Det är nästan aldrig lönsamt att återvinna värme ur luft, utom i den mån man kan använda luften i samma byggnadskropp där den produceras (vilket Facebook faktiskt gör). Temperaturen är för låg liksom energitätheten.
    Fjärrvärme bygger på 80-90 gradigt vatten, vilket är lätt nog att producera ur 1000-gradig masugnsgas, men inte ur 30-gradig ventilationsluft. Det skulle krävas en hel kaskad av värmepumpar som förmodligen skulle förbruka mer energi än man får ut i slutändan.

  16. Janne S

    Nu dyker namnet Johan Rockström upp igen, han kallas för ”en av väldens främsta klimatforskare”.
    En fråga till alla kunniga personer här på forumet, vilken forskning har denna Rockström bedrivit och redovisat ?
    Hur har han erhållit titeln professor ?
    Det borde väl vara ett utmärkt uppdrag för en grävande journalist att närmare studera vad denna person redovisat i forskningsväg.

  17. Olav Gjelten

    Rätt ofta får jag här på Klimatupplysningen höra att jag är för pessimistisk, senast mot bakgrund av att ”den moderna tekniken med ljusets hastighet avslöjar alla osanna påståenden i klimatdebatten”.

    Ack ja. Det kanske är just därför som lögnspriderna aldrig ges en chans att nå fram med sina budskap, medan vi klimathotsskeptiker bokstavligen lyfts fram i politiken och i allahanda media?
    Klimatdebatten är åtminstone inne på sitt fjärde decennium, så det där med ”ljusets hastighet” upplever jag som aningen överdrivet……

  18. Lasse

    Hans meriter innehåller ingen klimatvetenskap alls!
    http://www.stockholmresilience.org/21/contact/staff/1-16-2008-rockstrom/publications.html?startNr=0

    Han är agronom och har specialiserat sig på vattenfrågan. Han tar vid där det har regnat!

    Men han är en hängiven alarmist-så hängiven att han inte berör vattenfrågan när det är talan om vattenstånd i Vietnam-där landet sänker sig i takt med att vatten tas ut för bevattning.
    Okunnig?
    Lögnaktig?

    Men som sagt han har inte publicerat något inom klimatvetenskapen!

  19. Sigge

    #14 tty

    En fördel med batterilagring är att placering kan göras var man vill i elnätet t ex nära förbrukare. Juktans pumpkraftverk ligger i Västerbotten långt ifrån förbrukarna. Nu är det inte så illa för när pumpkraftverket bygggdes på 70-talet så byggdes också en 400 kV kraftledning dit. Pumpkraftverket byggdes för att nattetid så producerade kärnkraften för mycket el och då skulle vatten pumpas upp i dammen. Det fanns planer på fler pumpkraftverk men istället installerades elpannor i ett antal fjärrvärmeverk för att användas när elproduktionen var för hög. 2-prissystem på el infördes så att el var billigare på natten gjorde också också att behovet av fler pumpkraftverk inte fanns. Utbyggnaden av kraftledningar till våra grannländer har gjorde också att risken för överproduktion av el minskade och pumpkraftverket blev överflödigt. Sedan dess har ytterligare 4 kraftledningar till våra grannländer byggts vad jag känner till. 1 st till Polen, 2 st till Norge och 1 st till Finland.

  20. Håkan Bergman

    tty #15
    Då får man väl ställa lite krav på hallarna, kan man lägga sig i vilken sorts belysning jag har hemma ska väl det vara fullt möjligt. Luftkylning är naturligtvis ineffektivt, vatten är betydligt bättre och går att lägga utanför själva racken med heat pipes. Det blir såklart dyrare men nåt ska dom väl bidra med själva efter alla subventioner.
    Heat pipes sitter i moderna laptops, det är därför laptops ger så go värme i utblåset om dom får jobba på lite.

  21. Sten Kaijser

    Fördelen med litiumbatterier är att de är lätta och därför praktiska för ”mobil användning”. Ska el lagras i ”fasta batterier” kan man ha betydligt tyngre och billigare material.

  22. Håkan Bergman

    Sten K. #21
    Vad säger försäkringsbolagen om såna här batterier i hemmen? Lithium-ion är väl riskabla i en klass för sig, men även andra batterityper har sina risker om man kommer upp i kapacitet.

  23. Sten Kaijser

    Jag föreställer mig att om staten stöder så är det inte i hemmen de är tänkta.

  24. Håkan Bergman

    Det undrar jag, t.ex. Teslas Power Wall verkar vara ämnade för privatpersoner och statens supermiljöbilspremie gör väl inte skillnad på företag och privatpersoner.

  25. John Silver

    #5

    Rockström är väl den ende agronomen någonsin som förnekar fotosyntesens existens.

    #8

    Är det någon som minns Solvreta?

  26. Peter Stilbs

    Förr i världen (och fortfarande) användes NiFe-batterier i reservkraftsammanhang. De är sällsynt robusta och stryktåliga.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Nickel–iron_battery

  27. tty

    Sten Kaijser #21

    ”Ska el lagras i ”fasta batterier” kan man ha betydligt tyngre och billigare material.”

    Inte bara i fasta batterier. Kolla ubåtar där man kan förmoda att kostnadskänsligheten är låg och där man rimligen väljer bästa existerande teknik för maximala prestanda. Vad används där? Blyackumulatorer!

  28. tty

    Håkan Bergman #20

    Visst, det finns vattenkylkretsar för mikroprocessorer. De är rätt dyra men ändå populära bland hårdvarunördar som vill kunna överklocka sina processorer ordentligt. Problemet är att kylvätskan i sin tur kyls i en radiator som är … uh … luftkyld.

  29. Olof Ribbing

    Bolivia lär ha stora litiumtillgångar, i värde motsvarande Norges olja. De finns i en saltöken på någon halvmeters djup, så det skulle knappast skada urskog eller ursprungsbefolkning om de utvanns. Det skulle kunna bli ett stort lyft för Bolivia, och väl ett bidrag till elbilsmarknaden. Men vad gör man om det kommer en bättre batteriteknologi som inte behöver litium? Då finns inte heller en återvinningsmarknad. – Nej det är nog lika bra att Greepeace köper upp det hela så att det kan bli kvar i marken.

  30. Thomas P

    Skall man ha större energilagring i batterier är det snarare flödesbatterier som gäller:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Flow_battery

  31. Sten Kaijser

    Hej Thomas,

    den här gången är jag beredd att hålla med dig. Jag undrar om jag inte t.o.m. har haft ett inlägg om flödesbatterier för ett par år sedan. Möjligen skulle man säga att de är bäst i kombination med solceller i system med likström – och utan kontakt med ett stort växelstrmsnät.

  32. Thomas P

    Här såg jag att man återupptagit forskning om kalium som alternativ till litium i batterier. Prestanda lär inte bli lika bra, men priset kan bli betydligt lägre.
    http://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151006150334.htm

  33. Allan Forsling

    Finns det inte stora likheter mellan alarmisterna Jonas Birgersson och Johan Rockström? För 15 år sedan larmade Birgersson om att Sverige skulle gå under om inte staten genast byggde ut fiber till allt och alla. Kostnad kanske 140 miljarder kr? Birgersson var alla medias kelgris, bereddes plats i alla fina salonger och politiker dyrkade honom. Han talade oavbrutet och svavelsefullt och gick klädd i flis. Trodde nog på en istid. Birgersson är nog ganska bortglömd idag och det gick väl inte så lysande när verkligheten nådde honom. Sverige har inte gått under och många har bredband, utan saftiga insatser från oss skattebetalare. Omsorgen har inte fått lida för vansinnet som förespråkades. Idag är det Rockström som rockar fett och alla journalister lyssnar andäktigt och skriver ner varje ord från oraklet. Har Rockström sagt det, då är det sant. För att inte tala om politikerna… Alla salonger välkomnar Rockström.
    När når verkligheten Rockström? Omsorgen behöver de pengar som Rockström vill slita ifrån oss.

  34. tty

    Olof Ribbing #29

    Det är Salar de Uyuni det gäller. Litiumet finns huvudsakligen i saltlaken under själva saltkrustan eftersom den är mera löslig än de andra salterna. Halten är rätt låg (0,3%) och vad jag vet sker ingen utvinning än.
    Det finns många liknande (men mindre) saltsjöar i Anderna och troligen finns det litium på flera ställen. De flesta är dåligt utforskade och inte lätta att komma åt.

  35. Ingvar i Las Palmas

    Kanske redan redovisad

    Det går inte så bra med alarmen!
    http://wattsupwiththat.com/2015/07/17/despite-the-urgency-of-paris-a-u-n-sponsored-global-poll-rates-climate-change-dead-last/

    You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time
    Abraham Licoln

  36. Michael

    Allan #33
    Så länge det finns godtrogna och lättledda människor kommer det att finnas charlataner som agerat utifrån egen vinning, typ pengar, makt, inflytande eller bara en stund i rampljuset. Så har det alltid varit, kommer slltid att förbli.

  37. tty

    ThomasP #30

    För en gångs skull är jag helt överens med ThomasP. Flödesbatterier är i stort sett den enda batterityp som faktiskt har verklig utvecklingspotential tack vare att de i motsats till andra typer kan ”snabbtankas” utan att förstöras och har potentiellt mycket lång livslängd eftersom det inte sker några kemiska fasförändringar i själva batteriets hårdvara.
    Märkligt nog har de dock tilldragit sig rätt måttligt intresse hittills och än så länge är energitätheterna för låga för rörliga applikationer. Och tyvärr så bygger de mest energitäta typerna även här på litiumjoner.

  38. Bengt Abelsson

    # 30
    Load balancing – where the battery is connected to an electrical grid to store excess electrical power during off-peak hours and release electrical power during peak demand periods. The common problem limiting the use of most flow battery chemistries in this application is their low areal power (operating current density) which translates into a high cost of power.

    Från din länk: Nyckelord : High cost of power. Översatt: Dyr energi.

  39. Thomas P

    Bengt #38 Översättningen blir snarare ”dyr effekt”. Fördelen med ett flödesbatteri är att man kan lagra stora mängder energi genom att bara öka storleken på tankarna för de använda kemikalierna, begränsningen är hur snabbt man kan mata in och ut elektriciteten. Som tty skriver så har satsats förvånansvärt lite på flödesbatterier så det torde finnas stor utvecklingspotential.

  40. Bengt Abelsson

    # 39 Du har rätt – ska vara dyr effekt.

    För att utjämna exempelvis sol- eller vindkraft torde man behöva sikta på att lagra 1 veckas produktion.
    När jag skulle köpa nya blybatterier till min solcellsanläggning – icke nätansluten – låg prisnivån på ca 17 – 30 kr/Ah vid 12 volt systemspänning, eller 2,5 kr/Wh

    Ett vindkraftaggregat om 3 MW skulle, på en vecka vid full produktion leverera 504 *10^6 Wh

    Batterikostnaderna måste ner flera tiopotenser för att bli ett realistiskt alternativ.

  41. Thomas P

    Bengt #40 ”För att utjämna exempelvis sol- eller vindkraft torde man behöva sikta på att lagra 1 veckas produktion.”

    Och det är bl a denna långa tid som gör flödesbatterier attraktiva. Det innebär mycket energi med relativt låg effekt, och det är vad de är bra på.

    För att sen bedöma kostnad för batterier måste du räkna in hur många laddningscykler de klarar av. Dela dina 2,5 kr/Wh med 3000 laddningscykler och du är nere i under kronan per kWh. Fortfarande väldigt dyra Kwh (du har ju kostnaden för att producera dem också), men så länge det handlar om att stabilisera nätet, dvs bara en liten del av den totala elmängden, kan det fungera ändå. Sänk kostnaden med en tiopotens och den blir helt hanterbar även för storskalig lagring, och jag antar att redan idag kostnaden för större anläggningar är en bit under din.

  42. Lars Cornell

    ThP #41. Har utvecklingen kommit så långt att det är användbart? Går det att köpa nu?

    Bengt Abelsson #40. Om man utgår från dina siffror, antar att batterikostnaden kan sänkas till en krona per Wh (*), då blir batterikostnaden för att lagra el från ett vindkraftverk på 3 MW under ett dygn
    3 000 000 * 24 * 1 = 72 miljoner kronor, dvs dubbelt så mycket som vindkraftverket kostar och vindkrtaftverk är ju bland det dyraste man kan tänka sig.

    Det visar att batterilager som företeelse är en mycket galen idé. Det var nog inte Löfven utan Romson som hittade på det förslaget.

    *) Jämför: Ett bilbatteri på 100 Ah = 1200 Wh kostar omkring 1200:-. I nämnd driftmiljö blir livslängden troligen tre år.

  43. latoba

    Lever du som du lär?
    Du är väl redan medlem i den nya sekten, jag menar klimatsekten, den som Al Gore, Påven och Johan Rockström tampas om jobben som sektledare och profet i. För dig som är okunnig: Du känner väl till Johan, svenska medias gullgosse som aldrig behöver svara på några svåra frågor från journalisterna och som fritt får driva sin kandidatur till de ovannämnda posterna som sommarpratare i radio.
    Om du inte redan har gjort dig av med din bil så sälj den bums, nej förresten sälj den inte , då kanske någon annan förgiftar vår jord med den, lämna den till kommunens återvinningscentral. Det skapar jobbtillfällen. Men kräv att centralen ska ligga nära din bostad. Transporter släpper ut mycket koldioxid. Så köp en cykel i stället, nej nu slant jag på tangenterna. Köp ingen cykel, fabriken släpper ut för mycket …… Börja använda apostlahästarna i stället, men köp ett par kraftiga kängor. Hoppsan nu slant jag igen, köp inga kängor, skofabriken släpper säkert ut mycket….. som förstör Jorden. Du får gå barfota med det klarar du säkert efter lite träning.
    Om du fortfarande har någon köttbit kvar i frysen lämna den till kommunens……. Om du äter upp den så förgiftar du …… . Ta med frysen också för den förbrukar ju energi. Gå istället ut i naturen och plocka lite bär eller växter om du absolut måste äta för du vet väl att det blir gaser i magen som utsläppta genom fisning förgiftar vår kära planet. Men gå ut på natten för markägaren kan se dig och begära betalt för maten. Så glöm inte pannlampan. Hoppsan, Pannlampan har du väl redan lämnat till den kommunala…… Tillverkarna av pannlampor och batterier släpper ju ut…. Så den får du ju klara dig utan. Skaffa i stället den där nya huvudbonaden med ett vindkraftverk på toppen. Det skulle Johan gilla. Men gå bara ut på öppna ytor där det blåser ordentligt. Eller skaffa en mössa med solceller. Men aj f-n då kan du ju inte gå ut på natten. Ljuset från månen och stjärnorna är för svagt och ibland är det ju mulet. Och dessutom, tillverkarna av vindkraftverket och solcellerna släpper ju ut ….. till skada för vår fina planet. Så det blir lite knepigt med maten,, men du kanske kan snara någon igelkott att äta men då var det ju det är med köttet. Aj f-n. Hur man än vänder sig har man ändan bak. Om du är rädd att gå vilse så har du ju alltid din mobil så du kan ringa på hjälp. Men ajaj mobiltillverkaren släpper ju ut ….. och utarrmar ju vår jord när den förbrukar dyrbara resurser, Så mobilen måste du lämna till kommunens ……om du inte redan har gjort det för den goda sakens skull. Du får klättra upp i något högt träd och ropa å hjälp. Men ta inte i för mycket, det går åt energi att ropa och du vill väl inte medverka till att skada vår fina…….
    Jag glömde kläderna, men du har väl redan gjort dig av med den fina skjortan och märkesjeansen och vandrar omkring naken. Det går ju åt energi och materiella resurser att tillverka kläderna. För att inte tala om utsläppen.
    Om du nu tycker att det blir svårt att följa mina uppmaningar så kan du ju alltid fråga Johan hur han har gjort. Han har säkert klarat allt det där så god som han är. Men glöm inte att fråga honom hur han tar sig till Paris till den viktiga konferensen i höst. För dit ska du väl också ta dig. Alla måste ju hjälpa till att rädda planeten. Jag hoppas att du redan har klarat att ändra din livsstil som jag föreslår, annars måste jag nog om du ännu är kvar i klimatsekten kalla dig hycklare.

  44. Peter F

    Ann L-H #1

    Sveriges chefsförhandlares syn på avtalsutkastet

    http://www.svd.se/nya-utkastet-inte-sa-bra-for-klimatet/om/svd-2-grader

  45. Sigge

    Lars Cornell #42

    Jag skulle nog välja en lite annan typ av batterier än vanliga bilbatterier. S k fritidsbatterier ser ut som bilbatterier, är billigare och tål fler laddcykler. Det som fritidsbatterier inte tål lika bra som bilbatterier är snabba laddningar och höga effektuttag. Livslängden är ungefär 3000 laddcykler som någon skrev om tidigare. Om lagringskapaciteten är 72 MWh så blir det med 3000 laddcykler 216 GWh. Ett 3 MW vindkraftverk beräknas under sin livstid producera ungefär i den storleksordningen och allt vindkraftverket producerar behöver inte batterilagras.

  46. Ingvsar i Las Palmas

    Idag så har SvD ett sort uppslag om Seychellerna som ”sjunker” pga klimatförändringar.
    Detta har väl motbevisats?

  47. Ingemar Nordin

    Ingvar #46,

    Seyshellernas strörsta problem är att dess regering överutnyttjar öns resurser genom att bygga hotell och flygplatser.

    Men jag tror inte fakta har någon större betydelse för alla dessa alarmister. Här är ett annat exempel på det om Tuvalu:

    http://bishophill.squarespace.com/blog/2015/10/8/the-perils-of-delegation.html

  48. Olof Ribbing

    tty #34

    Tack för denna och alla dina sakliga kommentarer.

    #37 Då kanske det ändå kommer att finnas plats för återanvändning av litium.

  49. tty

    #46

    Nästan alla bebodda öar i Seychellerna är höga granitöar (ögruppen ligger på en ”mikrokontinent”).

    Och havsnivåutvecklingen är knappast alarmerande:
    http://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.data/1846.rlrdata

    Men som sagt, fakta är helt sekundära när det gäller ”klimathotet”

  50. Olav Gjelten

    Stockholmsinitiativet – ”för en genomtänkt klimatpolitik”.
    Sådan total nonsens borde vi alla må riktigt illa av, då – tack o lov -KLIMATET STYR INTE POLITIKEN ÖVER.

    Ta genast bort sådant floskel OMGÅENDE!

  51. Rale

    Står ovan att fjärrvärme ligger mellan 80-90°C vilket kanske är sant ibland. Dock händer det att temperaturen på varmvattnet kalla dagar kan ligga på så hög temperatur som 120°C!