Om kön och klimat

City1
I dagens upplaga av City Helsingborg intervjuas Kajsa Lindqvist, 30 år gammal och aktiv inom Miljöförbundet Jordens Vänner. Hon har nämligen skrivit en bok som heter ”Har klimatet ett kön”. Vem som kommit på den fyndiga titeln framgår inte, för Kajsa själv säger att klimatet inte har något kön (tack för det!) och att boken egentligen handlar om människokön.
Kajsa menar att det könlösa klimatets förändringar för det första drabbar kvinnor mer än män. Det har vi hört förr, så jag förstår inte på vilket sätt det skulle vara en nyhet. Kanske får jag läsa boken för att finna svaret?
Dessutom säger Kajsa att den kvinnliga livsstilen är mer klimatsmart, därför att manliga singelhushåll konsumerar 20 procent mer energi än kvinnliga.  Där tar dock Kajsa ingen hänsyn till att kvinnor generellt sett lever längre än män, vilket kanske innebär att den totala energiförbrukningen under hela livet är ganska lika, oavsett kön.
På vilket sätt sådana här studier berikar oss och bidrar till ett långsiktigt hållbart samhälle har jag ingen aning om. På samma sätt har jag lika svårt för all så kallad genusforskning. Om något, så bidrar den bara till att öka klyftorna mellan män och kvinnor.
Kajsa tycker i varje fall att män (och antagligen även kvinnor) borde äta mindre kött och köra mindre bil. ”När man frågar vad som är viktigt i livet är det ingen som säger äta kött och köra bil”, säger Kajsa.
Nä, det är väl klart. Det viktigaste är den personliga friheten. Rätten att själv få välja hur man vill leva sitt liv.
Nedan artikeltexten.
City2

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rosenhane

  Jo jag tackar jag, ännu ett bidrag till den stora snömosreservoaren.
  Kan kanske komma väl till pass en dag för att motverka den cerebrala uppvärmningen?
  Annars föreslår jag en enkel biljett till Malawi/Bangladesh tillsammans med det övriga gänget. 😉

 2. Rosenhane: Nordkorea är väl trevligare?

 3. tty

  Män i singelhushåll bor troligen på landet och i norra Sverige i större utsträckning än kvinnor i singelhushåll vilket förmodligen är förklaringen till skillnaden i energiförbrukning.

 4. Peter Stilbs

  maggie – jag håller helt med Din slutkläm till – ” ”När man frågar vad som är viktigt i livet är det ingen som säger äta kött och köra bil”, säger Kajsa.”
  Det viktigaste är den personliga friheten. Rätten att själv få välja hur man vill leva sitt liv.
  Låt Kajsa leva som hon vill – men inte därmed pracka på andra sin drömvärld  

 5. Patrik

  Hahaha… Dessa förvirrade människor borde läsa Naturkunskap B-boken: ”Medan jorden snurrar” i 2009 års utgåva(!).
  Den är skriven av två kvinnor som inte alls verkar vara ”klimatsmarta” enligt det gängse begreppet, men jag tycker att de verkar vara klimatsmarta på det sätt som ordet egentligen borde användas.
  I denna helt färska lärobok kan man nämligen i kapitlet om väder och klimat inte läsa ett enda CO2-alarmistiskt ord, däremot har man fått till det såhär (läs och häpna):
  ”Solens aktivitet var mycket låg under en stor del av 1600-talet. Samtidigt var det kallt på jorden, så kallt att många floder i Europa frös på vintern.
  Kan det verkligen finnas ett samband mellan händelser i rymden och jordens klimat? Jo jorden översköljs hela tiden av s k kosmisk strålning, partiklar med hög energi som slungats ut vid stjärnexplosioner i Vintergatan. Forskare har nyligen funnit en samvariation mellan jordens molntäcke och den kosmiska strålning som når jorden. Vid hög solaktivitet bildas en sköld kring jorden som hindrar den kosmiska strålningen att nå till jordens atmosfär. Då blir det mindre molnigt. Solstrålarna når jorden lättare och temperaturen i jordatmosfären ökar.
  Förändringar i molntäcket anses påverka klimatet kraftigare och snabbare än variationer i atmosfärens koldioxidhalt (växthuseffekten).”
  Döm om min förvåning när jag läste detta i en mainstream fysikbok och då det visade sig vara den enda teori som lyftes fram! 🙂
  Boken är reviderad 2009 och författad av Kerstin Svanfeldt och Monica Svensson.
  Någon som känner till dessa hjältemodiga kvinnor och som kanske vet hur de kunnat undgå onda ögat från AGW-etablisemanget? 🙂
  Detta såg jag redan för några månader sedan men har glömt att skriva det här.
  Det dök upp i huvudet igen på mig när min son som går i 2:an på gymnasiet idag nämnde att de i Geografin ska arbeta med alternativa teorier till klimatförändring och hur det kan komma sig att en teori blir förhärskande!
  Håller något på att hända i skolan månne? 🙂

 6. Men are 25% bigger than women on average, eat more and expel more GHG. I keep telling my wife not to cook so much meat and food – it’s her fault! 🙂
  I’d have to admit that gals probably are much more energy efficient than us guys. Imagine the planet without women – there’d be no one to tell us guys to turn off the lights and TV. Anyway, sounds like a humorous book.

 7. Hihi, den där klassikern! Det finns gott om artiklar som anklagar män för alla miljökatastrofer i världen. Man tar aldrig hänsyn till att båda könen drar nytta av bilkörning. Män reser mer i jobbet, men Kajsa kanske tycker de kanske ska stanna hemma istället för att utföra samhällsnyttiga arbeten? För några sådana jobb borde väl män ha?
   
  Det finns många likheter mellan klimat och genusdebatten. I båda lägren har vi en politisk och medial elit som styr vad som är okej att tycka och basunerar ut sitt budskap närhelst de kommer åt, trots att man inte har stöd av forskning. Genusvetenskapen utgår från att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor – och att män är överordnade kvinnor (”patriarkatet”). Det känns i mitt tycke som väldigt tvivelaktigt att ha ett par utgångspunkter som dessa som man inte vill granska – och ändå kalla det man sysslar för för forskning…
  Maggie, du vet väl att du kan skylla på männen för allt ont vindkraften för med sig? http://www.expressen.se/debatt/1.2070197/vindkraftkarlarna-hotar-vart-kulturarv
  Samtidigt är kvinnor mer positiva till ”miljövänlig energi” som vindkraft enligt undersökningar… http://www.dalademokraten.se/sida/id/100774/
  Maggie, du gör ett kanonjobb!

 8. Olaus Petri

  På skolfronten mycket nytt Patrik! Roligt att höra din son slipper ligga i en blöt och kall skyttegrav resten av  gymnasiet. 🙂
   
  Hoppas det gäller fler skolor. Fast nu blir det väl en inverterad ”Rid i natt” från Uppsala ned till biologiska institutionen vid Lunds universitet. Din finns såväl böcker som kättare att bränna! 😉
   

 9. Olaus Petri

  ”Det” skulle det förstås stå. 🙁

 10. Patrik

  OP>> 🙂
  P Gosselin #6>> Personal exhausts… We keep hearing that we should work out regularly, because it’s good for us. I try to do that. Problem is that if I burn 500 kcal at the gym, then I need to eat 500 kcal extra that day, to stay healthy. That is, if I eat my optimal amount of calories to begin with.
  Those extra 500 kcal need to be produced and delivered to my store and then I need to transport them home.
  If I eat 500 kcal worth of carrots we’re talking about 1220 g/1,22 kg. If I instead eat 500 kcal of bacon, we’re talking about a measly 93,8 g! Less than a tenth of the weight of the carrots. 🙂
  No way those ”climate smart” calculations have considered the full transportational and physiological implications. 🙂

 11. Pär Green

  Kommer Kajsa in i vardagsrummet är kedjan för lång 😉

 12. Petter

  >Nä, det är väl klart. Det viktigaste är den personliga friheten.
  >Rätten att själv få välja hur man vill leva sitt liv.
  +1

 13. Rosenhane

  maggie#2
  Då blir det Transsibiriska med byte i Vladivostok. 😉

 14. Jan

  ”När man frågar vad som är viktigt i livet är det ingen som säger äta kött och köra bil”, säger Kajsa.
  För mig är det inte viktigt att köra bil. Men för mig är det viktigt att kunna ta mig dit jag vill, när det passar mig på rimlig tid. Då är det enda tillgängliga allternativet att köra bil. Men visst kunde jag avstå från att köra bil om någon annan betalade taxinresorna.

 15. Patrik

  Samma här. Köra bil är nästan det tråkigaste jag vet, ändå gör jag det nästan varje dag. Tanka bilen är ännu tråkigare dock. 🙂
  Dock skulle det kosta mig ca 3-4 h varje dag i restid till arbetet om jag skulle åka kommunalt. Inte aktuellt.
  Kan det finnas ett samband mellan var man bor i förhållande till arbetsplatsen och vad man har för personlig åsikt i den frågan tro?
  Det kan väl aldrig vara så att majoriteten av alla framträdande käckingar som vill att vi ska köra mindre bil bor inom T-banenätet i Stockholm? 😉

 16. Jag gillar att köra. Gärna fort, gärna i en bil som dessvärre konsumerar en hel del bränsle. Men den dagen det finns en bränslesnål bil som gör 0-100 på under 6 sek och som jag dessutom har råd med… ja, då kan jag definitivt tänka mig en sådan.

 17. Ingemar

  Vad menas med ”den kvinnliga livsstilen” som är så förbannat klimatsmart. Finns det någon sådan? Eller är artikeln bara ett uttryck för den traditionella, manschauvinistiska synen på kvinnan som står framför (ved)spisen och föder barn. Det vore bra om genusforskararna kunde uppdatera sig lite i modern livsstil för moderna parförhållanden!

 18. Bim

  Maggie # 2
  Håller helt med dig. 😀
  Den nya diktaturstollen ser väl rätt trevligt, förvånad ut. Kanske trodde han farsgubben var odödlig. Han kör nog med anti wrinkel cream, så vida inte farsan stryker honom.

 19. Pär Green

  Är besviken att klimatfrågorna övergår till genusfrågor.
  Skillnaden mellan man och kvinna är inte stor, men tillräcklig.

 20. Bim

  Pär Green # 19
  Skillnaden mellan man och kvinna är inte stor, men tillräcklig för att de skall passa ihop om man ger tusan i att krångla till det.

 21. Micke Johnsson

  Ja jisses vad det finns lite att skriva om i tidningarna när detta blir en artikel. Snälla journalister! Folk far illa i vårt land, skriv om detta istället. Gräv i skiten och se vad som kommer ut på andra sidan. Tex. Malmös kommunalråd Reepalu. Han har många händer i många sylt(burka)r.    🙂

 22. Torsten Wedin

  Pär Green #19:
  Men vilken tur att den lilla skillnaden finns! 🙂
  /Totte

 23. Torsten Wedin

  Ingemar #17:
  ”Det vore bra om genusforskararna kunde uppdatera sig lite i modern livsstil för moderna parförhållanden!”
  Det vore också bra om de uppdaterade sina kunskaper så att de förstår att vi inte kan påverka klimatet. Vi kan bara påverka miljön, men det är nog så viktigt.
  /Totte

 24. Patrik #5 nu blev jag glad, undrar om Ann L-H haft ett finger med i spelet?
  Det är tragiskt att så många områden åkersnålskjuts på CO2-hotet som är vetenskapligt avvisad.
   
  Jag är rädd att engagemang för en rättvisare värld och ett globalt omsorgsarbete för även växter och djur, dras med i fallet…
   
  Hur ska man kunna få de som har ett sunt omsorgsengagemang, men grav okunskap, att kunna fortsätta, bara styra bort från det felaktiga CO2-hotet och alla påstådda konsekvenser med det?
   
  Tänk om det blir en pendel som får människor att bli lika oengagerade som västvärlden på 50:talet eller det mesta av Afrika och stora delar av U-världen idag?
   
  Hellre ett vetenskapligt avvisat CO2-hot än religiösa storkrig och likgiltighet för andras livskvalitet.
   
  Måste vi välja?
   
  Måste ”den breda massan” luras till engagemang?

 25. #16
  Pröva lustgas i din gamla SAAB…
  Då kan du ta så mycket effekt som mekaniken håller för, då du vill gasa, kanske 1% av bilkörningen… minst lika mycket bromsa om man kör fort på kurviga vägar..
   
  Jag gillade första gången en kompis körde med en o.k. BMW på Bohuskustens doserade vägar…
   
  Egentligen mer då jag sladdade från St.Barbara till Monterey med vår Oldsmobile… Hade vi haft en DeThomaso skulle vi bara kört fortare, inte en droppe mer skrämseladrenalin…

 26. John Silver

  ”Smart” är en eufemism för ”bondfångare”

 27. Slabadang

  Klimatsmarta kvinnor?
  Locktången,hårfönen,bomull,nagellack,422 par skor,duschar i trekvart,tycker alltid att det är för kallt,sextiotvå värmeljus,gillar infravärmekvällar på altanen,vill resa på solsemester tre gånger om året, köper kläder i massor, eldar i spisen bara för att de ”e mysigt”,
  webaston ska va på i båten hela tiden, ja vet inte jag om det där med ”klimatsmarta” kvinnor går ihop riktigt och jag älskar dem precis som de är. 🙂
  Men yngsta tjejen har faktisk fått bannor för att hon sätter in värmefläkt för att kunna sova meds sitt fönster helöppet. Nån måtta får det ändå vara!

 28. Bertel

  Slabadang #27
  422 par skor 🙂 🙂 och hemma hos oss finns det flertalet inköpta par damskor, utan att de går att änvända(förklaring, att underlaget i butiken skiljer sig från tex asfalt,grus och parkett), de du. 🙂 

 29. Peter

  Slabadang #27: Huvudet på spiken…